Frodó Eszmeraldával játszik az óvodában

A „Milyen idióta nevet adjunk a gyereknek” versenyen jó esélyekkel indulhatnánk. Elsőszülött lányunkat Málna névre kereszteltük, másodiknak pedig a Mandula nevet adtuk. Egyet pedig talonban tartunk arra az esetre, ha bővülne a család. Ezeknél azonban vannak kacifántosabb és hülyébb nevek is. Csömödér, Paméla, Kandida, Küllikki és egyéb nyalánkságok.


Amikor Málna született, még furcsán néztek rám az emberek, mikor válaszoltam a „Mi a neve?” kérdésükre. Általában visszakérdeztek: „És mi az igazi neve?” Manapság már egyre kevesebben lepődnek meg a különböző növényneveken, mind több Boróka, Eperke, Árnika, Bodza nevű kislány szaladgál az óvodákban.

A 2005-ös év kedvenc lánynevei között is szerepelnek növénynevek: Boglárka a hetedik, Virág a tizennegyedik, Jázmin a huszadik leggyakrabban adott név, de a top 100-as listán megtalálható a Kamilla is. Fiúnevek között az első százban benne van a Noel, Zétény, Szebasztián, Kende és Brendon is. Sokan ragaszkodnak a régi jól bevált nevekhez, Péter, Tamás, Gábor minden listán szerepel, de egyre többen vannak, akik egyedi, különleges nevet szeretnének adni gyermeküknek.

Azokat a neveket, amelyek nincsenek benne a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított utónévjegyzékben, engedélyeztetni kell. Az új név bejegyzésére csak akkor van lehetőség, ha azt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete javasolja. Ez pedig viszonylag ritkán történik meg.

Kétségbe esni nem kell, a Magyar Utónévkönyv így is tele van furcsa, ritka és idióta nevekkel. Adhatók például a Kimberli, Filadelfia, Becegő, Belend, Dezsider, Gliczéria, Vászoly és persze a szappanoperákból átvett nevek: Eszmeralda, Paméla, Szamanta, Izaura, Armand, Leonidász. Gyűrűk Ura fanoknak jó hír: a Frodó is anyakönyvezhető.

Részemről maradok a jól bevált növényneveknél, ha lesz még egy lányom, Mentának fogják hívni. Mielőtt megköveznek, elárulom, hogy minden gyermekemnek van második neve is, amely szokványosnak mondható.
Oszd meg másokkal is!
Mustra