SZÜLŐSÉG

Szárnyas Barbie gőzmozdonnyal érkezik a fa alá

2006. december 19., kedd 11:35

Megkezdődött a visszaszámlálás. Néhány nap, és megáll a pillanat a fa körül. Addig is adjunk egymásnak jó ötleteket, hogy mit vegyünk ajándékba a gyereknek! Akár az utolsó pillanatban is.


Fókuszban nálam a hat éves lány és a másfél éves fiú gyermek van. Azt hiszem, hogy addig lehetnek elveink, amíg gyerekeink nincsenek. Onnantól kezdve meghajolhatunk Barbie, Micimackó, Kis hableány, és az egész Disney birodalom előtt.

Lányom imád barbizni, miután örökölt az unokanővérétől egy tucatot. Ez van. Így idén támogatjuk eme vágyát, hiába hárítottam szülinapján, most mégis megvesszük a remek szárnyas Barbie-t. Bár félek, hogy megint nem vagyok up to date, hiszen Barbie és a 12 táncoló cipellő című film újabb arany darabot lökött a piacra. És az oviban nem mindegy sajnos, hogy kinek mije van. Anyukák, felköthetitek a gatyótokat.

A Pöttyös Panni-rajongásból eredően természetes volt, hogy ha ünnep, akkor venni kell. Plusz egy gyerek lexikont is mellétettem. Mivel nagy rajzművész a gyerek, elragadtattam magam és vettem neki olajpasztellt. Meg ezüst, arany és óarany grafit cerkát, por pasztell ceruzát és rajzmappát. Gondolom, ez az, amikor a szülő a saját vágyait vásárolja össze.

Nálunk a ruha mindig bejön. Egy kis blúz, szoknyácska bármikor sikert arat. A Minimaxnak köszönhetően, felkerült a listára egy mágneses ékszercsoda. Szerintem megfogta a lány képzeletét, ahogy a reklámban lekapcsolják a srác övét. Egyelőre ennyi. Azt hiszem, annyi ajándékot vettem, hogy átdobok néhányat a rokonoknak, így kiegyenlítődik talán az ajándékáradat.

A fiammal szintén így jártam. Kisvonat lázban égünk, mondanom sem kell, hogy ebben nagy szerepe van Thomas gőzmozdonynak, a már említett csatornáról. Néha Panna mellett bizony elcsípi, olyankor úgy kell lecuppantani a tv-ről. Szóval beszereztük már Mollyt, Thomast és valaki egyéb szereplőt, mini mágnes vonat személyében. Nagy lesz az öröm.

Mazsola és Tádé a kedvenc meséje, ezt naponta többször is diavetítőzzük. Így beszereztem a Megint Mazsola című könyvet, ami telis-tele van színes fotókkal. Tádé sajnos még nem szerepel benne, nem is tudom, hogy emészti meg Andris, ezt csak itthon vettem észre.

Bartos Erika Kistestvér születik című könyvének örülök a legjobban. Megfogni és nézegetni is jó, tündéri rajzokkal van tele. Aztán természetesen kap Playmobil kis vonatot. Pirosat, természetesen. Vettem még az Ikeában olyan golyóhúzogatót, ami dróton kanyarog össze-vissza. Ezt személy szerint nem értem igazán, hogy miért jó játék, fiam mindenesetre rajong érte, ám legyen. Kap még fa napocskás formát, amit botra kell ráhúzni és egyre kisebb a mérete a napkorongoknak. Az egészet megspékeltem egy plüss foci labdával. Ennyi. Gigantikus mennyiség szerintem, de kiket kényeztessünk el, ha nem a gyerekeinket?

Szóval lányok, asszonyok! Ragadjatok billentyűzetet és osszátok meg velünk, ki mit tesz a fa alá!

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.19 23:00:41kiseszter

  Lányok! A fröccsentett az valójában fröccsöntött (műanyag öntvény), csak hogy az apukák ne somolyogjanak amikor fikázzuk a sorjás 100 forintos kacatokat.

 • 2006.12.19 23:10:19kiseszter

  Véletlen elküldtem az előbb pedig még nem végeztem :o) A fiam Karácsonykor lesz 11 hónapos és nem készülünk neki ajándékkal lesz fa, bogozhat és megtarthat minden masnit és kedvére tépheti a csomagolópapírokat. Szerintem ezzel is nagyon boldog lesz. Meg aztán a nagyszülők készülnek ám nagyon, hiába figyelmeztettük őket, hogy nehézkes pótkocsival befordulni az utcánkba...  Nagyobbaknak azért vannak bevált ötleteink: 4 éves fiúk imádnak aszalt gyümölcsöket és mogyoróféléket kapni (és a szülők is hálásak, hogy nem csoki és chips), hűtőmágneseket, aszfaltkrétát (nyáron persze) szép mintájú szalvétákat (egyszer kutyusos mintás Zewa Kids WC papírt vittünk na azért teljesen meg voltak veszve). Tudom apróságok, de én nem vagyok benne a licitben és nem is várom el mástól sem.

 • 2006.12.19 23:16:01Hicudzsi

  Én a kevesebb=több híve vagyok.

  Tőlünk mindig egy-egy játékot kapnak. Idén egy-egy nagy plüss figurát. Kapnak még pizsamát a nagynéniktől, meg az örökké fogyóeszköz zsírkréta-papír-kisautó-hajcsatt-hajgumi adagot :)

  TV nálunk sincs. Mesét szoktak nézni, egy nap maximum egyet DVD-ről a laptopon.

  Itthon (Magyarországon) van egy kisképernyős TV-nk, most mikor hazajöttünk pár napig nagyon sztárolták, de hamar megunták szerencsére. Csak én nem unom a sok dokumentumfilmcsatornát :) :) :) :) :)

 • 2006.12.19 23:16:27mulan

  Thais, a könyvekhez: az én öthetes babám a szakkönyvek állításaival ellentétben nem az arcokat szereti nézegetni, hanem a könyveket. :) Nagy áhitattal bámulja a könyvespolcot, hosszan pásztázza a tekintetével egymás után a könyveket. Fogalmam sincs, miért vonzzák ennyire. Talán a rend tetszik neki? Vagy előző életében tudós volt. :D

 • 2006.12.19 23:24:48Hicudzsi

  Mulan! :)

  Jajj nagyon édes lehet!!! :) Emlékeztet a lányomra.

  Ő már 9 hónaposan szakértő tekintettel, óvatosan lapozgatta a könyveit, most már fejből meséli a babáinak. Állítólag én is ilyen voltam és egyszerűen imádok olvasni + gyorsolvasó is vagyok.  Egyébként idén, még 3 éves kora előtt csináltattunk neki könyvtárjegyet :) :) :) Szóval kezdhetsz te is erre izzítani :) :) :)

 • 2006.12.19 23:35:59mulan

  Brumibaby, ez nagyon szép volt ez a tündérkeresztanya-dolog! :)

  Egyébként nekem tetszik Okoska listája. :) Picike koromban én is mindig királykisasszonyokat rajzoltam, kilakkoztattam a körmömet, és imádtam az űbercsicsás kislányékszereket. Aztán kinőttem. :) Tízévesen már folyton indiánnak öltöztem, és nem voltam hajlandó szoknyát húzni.

  Ja, és tévén nőttem föl. Állandóan ment nálunk a tévé. Persze nagyon sokat olvastam is. És nagyon kreatív lettem. :)

  Szerintem a gyerekek nem ezektől külső dolgoktól romlanak el. Ha harmóniában nőnek fel, akkor nem lesz gond. ;)

 • 2006.12.19 23:39:27mulan

  Hicudzsi, hűha! :)

  Lapoz, és úgy csinál, mint aki olvas, közben fejből mondja? Vagy tényleg olvas is? :)

  Remélem a nyomdokaitokba lépünk vele! :) Örülnék, ha akkora örömét lelné az olvasásban, mint én annak idején!

 • 2006.12.19 23:46:00mulan

  Úgy láttam egyébként, hogy úgy egy jó évtizednyi szünet után újra lehet kapni azokat a jó meséskönyveket, amiket anno mi annyira szerettünk.

  Az elmúlt időben, amikor a keresztlányomnak kerestem könyveket, nagyon sok szörnyűséggel találkoztam: metszet-, szótagszám- és rímhibás "versekkel", iszonyatosan rossz, bugyuta klapanciákkal. Hahh!

 • 2006.12.19 23:47:51mulan

  Hicudzsi, drága, ez a kép nem megy ki a fejemből, ahogy elképzelem a kislányodat, ahogy a könyvével mesél a babáknak! Iszonyú édes lehet! :)))

 • 2006.12.20 00:37:49Hicudzsi

  Hali :)

  A mesélést csak nemrég kezdte el, olyan 3 éves kora körül. De tényleg csúcs ahogy felolvas nekik. Csak persze fejből mondja de a képről megismeri, hog yhol tart. :) :) :)  A silány mesekönyváradat engem is elborzasztott amikor megkaptuk az első darabokat...

  Az egyik elsőben pl. arról mesél a teve, hogy nem issza már a vizet mert rászokott a jó hideg kólára!

  A legrosszabbak mikor versbeszedve, kínrímekkel bombáznak szülőt-gyereket egyaránt...

  Szerencsére lehet kapni tényleg a jó öreg mesekönyveket és találtam már színes leporellóban Arany, Petőfi, Ady (Kis karácsonyi ének), József Attila (Betlehemi királyok) verseket is.

  :)

 • 2006.12.20 09:26:46bors

  Egy kolléga elemes zongorát vett a fiának, olyant amin donald kacsák ugrálna, szóval jó zajosat. Méltalankodva mesélte, hogy elvált házastársa majdnem kivágta vele.
  Szerintem ha már gyermekeinket legolcsóbban elvált házastársunkkal tujuk felneveltettni, legalább az idegeit érdemes lenne kicsit kímélni.

 • 2006.12.20 09:44:40lc

  Gyermek 7 éves, elsős. Évek óta Lego Bionicle mániás. Imádja építeni, összerakni, új modellt kitalálni. Fejleszti a logikai képességét és a finom motorikát. persze nem veszi fel a versenyyt igazi készségfejlesztő játékkal. Már megírta a Jézuskának, hogy melyik Bionicle-t kéri.

  Már itt pihen egy nagy dobozos és egy kis dobozos a szekrényben. Kap még hozzá jengát és egy könyvet is.

  Nővérem ikerlányai 10 évesek, ők már szív alakú eper illatu tusfürdőt kapnak. Ma fejeztem be a decoupage képet amit szintén nekik készítettem, illetve Barbie és a 12 táncoló hercegnő dvd-t kapják.

 • 2006.12.20 10:07:14hanna

  Kedves Mulan!

  Lea pont ilyen, és mi is nevettünk ezen, hogy az emberi arc érdekli, á, dehogy! De aztán meglett a megoldás: a kisbaba a kontúrokat keresi mert gestalt(alak) - háttér relációban bontja fel a világot. A kontúr, az egy határozott csík, aminek az egyik oldalán más van, mint a másikon. Figyeld meg, ha egy vékonycsíkos sálat lengetsz előtte, attól is kész van. A könyvespolc ugyanis rengeteg csík, rengeteg kontúr, tehát nagyszerű látnivaló.

  A baba azért is néz sokáig a mozgó arc fölé, mert az arc határát nézi, a kontúrt, nem magát az arcot. De majd írok egy posztot a Bölcsek a bölcsőbenről, és megkérdem a Tündét, hogy kirakja-e?:)

  szia

  Hanna

 • 2006.12.20 10:11:31mulan

  Kedves Hanna, hú, ez így tök logikusan hangzik.

  Nagyon örülnék a postodnak! :)

  puszi

 • 2006.12.20 10:14:26hanna

  Kedves Mulan!

  Tegnap küldtem be könyvajánlót a Tündének, de még nem tette ki.:( De addig is ajánlom ezt a könyvajánlót http://www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/szam&id=529&mode2=1, valamint a Pozsonyi Pagony könvesboltot a Pozsonyi úton, bár gondolom, nem tudsz rohangálni egyedül a kicsivel, de neten is vannak, www.pagony.hu, és ha jó gyerekverseket akarsz, a Friss tinta! című válogatást ajánlom, én imádom, és olvastam fel belőle még amikor tanítottam, és a gyerekőcök is szerették. Meg ezer jó gyerekvers-kötet van, Kántor Péter, Tóth Krisztina, Borbély Szilárd, Kukorelly Endre, Oravecz, Kányádit újrakiadták, stb, szóval hidd el, lehet találni, nem győzi az ember elolvasni. Ja, és a Kökény kisasszony című meseválogatásban meg a legjobb írók gyerekmeséi vannak. Az is király.

  Btw én kiskoromban az Öreg néne őzikéjét mondtam ugyanígy, 3 évesen, lapozva, "olvasva". Mondjuk elég hamar megtanultam a betűket is, úgy öt éves koromban, úgyhogy akkor nekikezdhettem a könyvfalásnak, amit máig se adtam fel.

 • 2006.12.20 10:19:57mulan

  Öreg néne őzikéje abszolút rulezzz! :) És nagyon szerettem a rajzokat is, olyan szépek voltak az őzikék, főleg a szájrészük/orruk tetszett nagyon. Meg a Bambiban is. (Nem a WDisneysben, hanem az eredetiben.)

  Drága Hanna, köszönöm a tippeket! :)

 • 2006.12.20 14:06:29Matiz

  http://trainmodeller.freeblog.hu -->modellvasútról írtam egy szösszenetet, milyet érdemes venni a nagyobb (3-6 éves) gyerekeknek, ha rákattantak.

 • 2006.12.20 14:38:12Tulipirostulipánt

  Helló! Hét hónapos lányom, (na meg a szülei:-)) egy használt púpos diavetítőt kapnak karácsonyra, azaz Kinga kapja. Lesz még pulyka, fa, mézes, rokonok. Ami nem lesz más ajándék tőlünk. Azaz de már készítem a tejfölöspohár készletet, szépen gyűlik :-)
  IKEA gyereksütőformaszett, tegnap én is megvettem, mert abban a nagy tömegben nem volt kedvem átcsápolni az Árkádba, és ezzel szúrom ki a mézest. Egyébiránt a my little póni áradatot, és a 17. barbiet feleslegesenk tartom. Nekem legszebb karácsonyi ajándékaim mind "filléresek" voltak-> könyvek, egyszer kaptam egy bársonyborítású emlékkönyvet, na az maga volt a csoda! Návnapi ajándék nálunk, akinek névnapja van, azon van a fókusz, értsd kedvenc kaja, vagy program. Egy nap az övé. Egy valamit nem szeretnék, hogy a gyerek(i)m (jövő) hasznos ajándékot kapjanak, mondjuk egy cipőt, mert az leszakad. Az nem a meglepetés. A meglepetés mindig valami titkos vágyról szólt (és nem egy listáról) régen is és remélem a jövőben is. A cipőt meg meg kell venni sajnos nincs mese.

 • 2006.12.20 15:21:48Szilvesszter

  Matiz!

  Egyszer nekem is lesz vonatom, most már biztos. Ha egyszer lesz egy akkora fiam, tuti, hogy rábeszélem, ilyet kérjen tőlem karácsonyra.
  Köszi a tippet,
  szép munka
  Sz.

 • 2006.12.20 17:27:34kiseszter

  Csatlakozom hozzád Tulipiros. Én is titkos vágyakat szeretnék egy-egy ünnep alkalmával teljesíteni. Úgy utáltam ruhát kapni ajándékba! Főleg pizsamát meg ilyeneket. 12 éves korom körül már kifejezetten zavarba hozott mikor rokonok gyűrűjében bontottam ki egy csomag színes pillangókkal hímzett bugyit. Igaz van ennél rosszabb is, de szerencsére az csak a házasult családfelemben fordul elő: aki használt holmit ajándékoz! Persze "újrahasznosított" csomagolópapírban újramasnival. Próbáltuk meggyőzni, hogy ajándékok nélkül is lehet szépen ünnepelni, de ő ragaszkodik hozzá, hogy két szatyornyi szajréval vonuljon be aztán meg minden szakadt és koszos, jobb esetben szóróajándék volt valamikor.

 • 2006.12.20 20:21:51eszter

  én is csatlakozom ehhez, azzal a kiegészítéssel, hogy nekem pl. alig volt saját ruhám gyerekkoromban, és írtóra tudtam örülni néha olyannak, ami még nem volt máson. A lányaim pedig még ajándékként örülnek neki, mert ilyenolyan figura van rajta. Ha eljön az idő, amikor szól dec 15én, hogy elszakadt a kedvenc farmerje, és kellene egy másik, akkor én sem karácsonyra szeretném megvenni.

 • 2006.12.20 21:58:29Tulipirostulipánt

  Eszterek! Én csak azt mondtam, hogy ne a szükségest. Én pl. volt amikor örültem ruhának, egy csinibini fürdőruci, ami kiemelte az idomaimat. Az egyetlen szépséghiba, hogy nem voltak idomaim 11 évesen :-) de az akkor is menőmanó volt! Arra áhítoztam, és megkaptam a szülinapomra (szept közepe, és 12 évesen már valamennyire gömbölyödtem bele a két meggymagommal, jobb voltam, mint a 11 éves lapos botsáska ;-P). Meg volt póló is, amin egy nagy lepke volt, szóval voltak rucik... én éppen a pizsire, zoknira, meg rózsaszín bugyiszettre gondoltam, amihez persze azért kell a kínvigyor :-) Ja és engem nem érdekelt, hogy használt, ha tetszett, mert én volt, hogy kaptam újat, csak hát annyira nem tetszett, de nem akartam megbántani anyut és hordtam becsülettel, csak mindig egy kicsit hátrasoroltam. Ja uncsitesók közül én vagyok a 7. így jött mindenhonnan cucc, persze a kedvenceim azok a menthetetlen farmerok voltak, aminek le kellett szakítani a szárát, és nyáron az még jó. Az olyan kúl volt akkoriban, anyám meg frászt kapott. Az egyiket "véletlenül" kihipózta, de az attól még csak vagányabb lett ;-P Valamiért azt hiszem ezeket az apró lázadásokat még visszakapom majd kamatostul;-P

 • 2006.12.20 22:00:50gazella

  Én néha úgy érzem,hogy a saját gyerekkori vágyaimat próbálom kielégíteni,mikor a kislányomnak vásárolok. Imádom a porcelán- és rongybabákat,de túlzásba nem viszem a vásárlást.Mind a két gyerekem kap egy nagyobb értékű ajándékot(kb.4-5000ft)és 2-3db 1000ft alattit.A 6 éves kisfiam az 1000 traktor című könyvet kapja,ami 5000ft.Ez nem kifejezetten gyerekkönyv,de tudom,hogy ő imádni fogja. Igazi vidéki gyerek,nagyon szereti az állatokat, a születésnapjára a családtól 3 különböző plüss malacot kapott.

 • 2006.12.20 22:15:20Brumibaby

  Óvodásokkal társasoztok? És mit?

 • 2006.12.20 22:46:19Conodonta

  Brumybaby a fiam 6 éves, és imádja a gazdálkodj okosant, olvasni még nem tud, de már kivülről ismeri a szerencsekártyákat, az a kedvence, hogy ő olvashatja el őket :), de szereti a ki nevet a végént is, ezt már a középső is érti, aki 3 éves. Ha a gyerkőcök egymással játszanak akkor van a Solo kártyának egy állatos verziója, azt már a 6 éves és a 3 éves pöpecül játsza együtt nélkülünk! A kicsi két éves, ő még csak figyel.
  De nagyon szeretik az olyan dobókockás játékokat, amelyik szín szerint lép tovább.
  Nálunk a társas a kedvenc játék, csak sajnos nem mindig jut rá idő!
  Próbáljátok ki, mi nagyon szeretjük.

 • 2006.12.21 00:16:35gyöngy

  Az én gyerekeim imádták a társasokat. Minden évben kaptak is, és most tele a szekrény. Majd a téli szünetben biztos megint játszunk. Ovis korban nálunk nagyon szerették a puzzle kirakót, meg a Memori játékot. Később a fiam a Legokat és a Bionicle-at imádta. Ezeknek örült a legjobban. A lányom pedig éveken keresztül minden alkalomra Barbit kért. Biztos nem Tőlem látta, de imádta. Én meg örömet akartam Neki okozni. Rengeteget játszott velük. Mindig családot, meg barátokat játszott a babákkal. Az apjuk meg készített a Barbiknak sk. fából bútort, meg olyan fakocsit, amivel a fiam kirándulni vihette a Barbi családot.
  A múltkor a lányom azt mondta, hogy annyira örül, hogy lány lesz a kistesója, és majd megint Barbizhat Vele, mert már 15 éves elmúlt, és egyedül ciki Barbizni, de a kicsi lány majd jó indok lesz.
  Most hogy kamaszok, a lányom egy téli kistáskát kap, meg pipere cuccokat. A fiam basszus gitárt szeretne, de elképesztően drága, így kap egy kis pénzt, és gyüjtögesse, mert egyszerre nem tudjuk megvenni. Meg persze kapnak még filmeket, számítógépes játékot, meg zenéket. A pocaklakóval közösen kapunk egy hintaszéket. Anyósomék meg már megvettek a Manónak egy gyönyörű babakocsit.
  A keresztlányom nemrég volt 2 éves. Neki vettem egy tündéri kötényruhát, meg egy kicsire összcsukható szoba sátrat, az anyukája ezeket kérte. Meg kap még egy csecsemő babát, mert állandóan simogatja a hasam amikor csak találkozunk, és várja a kis uncsitesót, így gyakorolhat amíg meg nem születik az igazi. Tavaj a fa alá tettem 4 jegyet az élményfürdőbe. Nagyon jó emlékeink vannak róla. Az anyósomékat meg befizettem egy egzotikus masszázsra. Annyira tetszett nekik, hogy később megint elmentek, csak minket is meghívtak, mert úgy tetszett az ötlet, és ezzel viszonozták.

 • 2006.12.21 09:41:58manci

  A karácsonyi kívánságlista szerintem borzasztó ötlet, saját emlékein szerint nagyon csalódott voltam, ha nem azt kaptam végül, ami benne állt, vagy nem pontosan olyat, vagy csak egyet róla. Ha jól emlékszem, kiskamasz koromban voltam ilyen. Szóval sokkal jobb, ha a gyerek meglepetést kap, persze olyasmit, amire tudjuk, hogy vágyik.

  A óvodáskori társasozással kapcsolatban pedig kérdésem lenne hozzátok: hagyjátok-e nyerni a gyereket? Az unokaöcsémmel rendszeresen probléma volt, hogy nem bírta elviselni, ha veszített. Persze többnyire hagytuk nyerni, de nevelési szempontok miatt néha nem, de azt a keveset is nehezen tűrte. Azt gondoltam, hogy ez gond, de aztán a Vekerdytől olvastam, hogy ez bizonyos életkorban tök normális jelenség, és éppen ezért nem is ajánlja a túl korán kezdett társasozást.

 • 2006.12.21 10:22:30eszter

  ovisokkal: puzzle, memória, malom, franciasakk, kinevetavégén (ha már tud számolni), feketepéter. Érdekes, nálunk annyira sajnálnak minket a gyerekek, ha sokáig nem nyerünk, hogy nekünk szurkolnak. A veszíteni nem tudás lehet genetika is, nem? Felnőttben is láttam már ilyet.

 • 2006.12.21 10:45:16hanna

  A memoriban az a jó, hogy nem kell hagyni nyerni az ovist, úgyis megver. Főleg ha arcok vagy állatok vannak rajta, nem mondjuk híres barokk templombelsők.

 • 2006.12.21 11:43:12jidele

  ja, hihetetlenek a kicsik a memória játékokban.Unokahúgaim kedvenc társasa a kisvakondos, ott színek vannak a kockán, nem számok. Nekem az Élve fogd el volt a nagy kedvenc és az Otthontól az iskoláig. Most meg a Blocus. nem vmi olcsó, de nagyon ajánlom, iszonyú jó játék, már kicsiknek is sztem

 • 2006.12.21 13:19:45Csiperke

  manci: az oviban lerajzoltatták, hogy mit szeretnék karácsonyra. Az óvónéni meglepődött, hogy egy kislány miért akar sínpályát, pedig basszus én xilofont rajzoltam! :-)
  A társasban nem hagyom nyerni a gyerekeket,(persze nem Monopoly-t játszom kicsikkel) volt is belőle sértődés. Gonosz néni vagyok! :-)

 • 2006.12.21 13:24:33Tori

  "egy kislány miért akar sínpályát" - miért ne? Az én lányom kisvasutat és barkács-készletet akar.

 • 2006.12.21 13:27:13Csiperke

  Tori: 35 éves vagyok, 31 évvel ezelőtt az óvónéni még elég konzervatív volt. A fiam babát is kap idén karácsonyra.:-)

 • 2006.12.21 13:27:33eszter

  a lányaim nagy álma is barkácskészlet volt. De nem szar műanyag játék...rendes. Miért ne? Legalább nem hívja a szomszédot, ha képet kell majd a falraakasztani, vagy ki kell cserélni a villanykörtét.

 • 2006.12.21 13:30:49Tori

  Csiperke, én 32 vagyok és én se kaptam meg soha a távirányítós piros sportkocsit, de már akkor se értettem. Mi kell a vasúthoz, autóhoz, stb. ami fütyit igényel?  eszter, én még műanyagot veszek, mert nincs három éves, de mire suliba megy, kap rendeset is, legalább nem lesz technikából felmentett.

 • 2006.12.21 13:32:03Tori

  és bocs a felhördülésért, de apósom még két hónapja is azt mondta, hogy nem kap a lányom csavarhúzót, majd ha lesz kisöccse, ő kaphat. Kicsit érzékeny vagyok erre a témára. mégegyszer bocsinka

 • 2006.12.21 13:35:09Csiperke

  részemről nem volt gond:-)

 • 2006.12.21 13:52:39jidele

  a mi gyerekünk kedvenc játéka a kisvasút lesz, mert mi kisvasutazni szeretnék az apjával, meg terepasztalt építeni:D Én csak a játékfegyvereket nem bírom, de a férjem szerint anélkül nem nőhet fel gyerek. Nem tudom, én jól felnőttem, ő meg egy darabig önkéntes rendőr volt, aztán meg katona...akarok én katona gyereket???

 • 2006.12.21 14:57:14Csiperke

  Okoska: a saját gyerekemmel még nem társasozunk, csak másfél éves. 1-1 alkalommal barátoknál, rokonoknál nem hagyom nyerni a gyerekeket mindenáron. Volt olyan gyerek, akire kifejezetten ráfért, hogy okuljon. A saját gyerekemnél majd meglátom, milyen taktikát alkalmazok.
  Jól értem, hogy te megsértődtél egy gyerekre, mert te hagytad nyerni, ő viszont nem hagyott téged?!

 • 2006.12.21 15:16:04Tori

  ahh, alig várom, hogy társasozhassak a kicsimmel!!!

 • 2006.12.21 16:54:15Csiperke

  Okoska: sajnálom a negatív tapasztalatokat. Mindezek mellett nem hiszem, hogy a szerelmedet a társasjáték determinálta volna, inkább az apa-fiú kapcsolatban gondolkodj, illetve abban, hogy a családban milyen szerepe volt gyerekként.

 • 2006.12.21 17:02:05jidele

  érdekes kérdés még, hogy hagyjuk-e csalni? Mert ugye az elején azért csal, mert nem érti, hogy az nem jó. Aztán meg - azt tanultam -, hogy van egy korszak, amikor tanulják a szabályokat, és ilyenkor direkt csalnak.Hogy a határaikat próbálgassák, meg hogy megtudják, m történik olyankor.

 • 2006.12.21 21:10:03Brumibaby

  A memory nálunk is megy, olykor dominó (képekkel), egy kirándulás alkalmával nagyon jó szolgálatot tett egy cseh kiadású Ki nevet a végén "Clovece, ne zlob se" - bocs a gyatra cseh helyesírásért -, annyira szerették, hogy elkunyeráltuk a házigazdától - na azóta se érdekel senkit...
  Ami a nyerést illeti, és Ranschburg Jenőnél olvastam olyat, hogy azoknál a játékoknál, amelyek puszta szerencsén alapulnak, ne hagyjuk nyerni, de ahol a felnőtt tudásban, gyakorlatban fölényben van, ott olykor igen. Szerintem ez működő megközelítés. Amikor a gyerek hisztizni kezd, metr nem nyert, mi összepakoljuk a játékot, és megmondjuk neki, azért játszunk együtt, mert azt mind élvezzük, és ha cirkuszol, nem érezzük jól magunkat a játékban, így inkább abbahagyjuk. Ez egyre hatásosabb (most 6 éves).
  Csalni úgy szoktunk az imént említett játékban, hogy ha pl. két bábuja van a táblán, és az egyiket leüthetnénk, akkor a másik megoldást választjuk, aztán meg látványosan fogjuk a fejünket, hogy hajjaj, nem vettük észre, micsoda szerencséje van...
  Alighanem természettől is függ, de ha a gyerek ahhoz van szokatva, hogy minden jótettnek el kell nyernie a jutalmát is, és csak az a jó, ha ő a legjobb, akkor nehezebb lesz vele, mintha ahhoz szokik, hogy az együtt töltött idő sokkal értékesebb, mint hogy ki lesz a győztes. De mi is csak tanulgatjuk ezt, és asszem, elég rögös az út... Nem tudom, az elvek valóban működnek-e majd.

 • 2006.12.21 22:51:21Nyuli

  A lányom lassan nyolcéves. Egy daradig minden alkalommal legot kapott -nagyon örült neki- de azt látom, hogy sosem játszik vele. A "gyere anya legozunk" úgy néz ki, hogy én építek, ő nézi. Én mondjuk imádok legozni - de egy darabig nem kap új készletet :)

  Viszont imád babázni - nem barbival, bár az is van egy csomó, inkábbi csecsebőbabákkal. Azok a "gyerekei".

  Úgyhogy idén kap egy beszélőst (egy egyszerűbb típust). kap még tőlünk könyvet, meg egy jengát, a tesómtól meg bűvészdobozt.

 • 2006.12.21 23:00:58Nyuli

  Mivel egyke a, így szegény csak velünk tud társasozni. Ami nagyon bevált nálunk, az a gyerekrömi (kártyalapok helyett dominószerű műanyaglapokon vannak a számok - figurák nincsenek). Ez a felnőttek számára is éredekedós volt és már ovis korában értette a szabályokat.

  Imád rulettezni :) de azt mi nem szeretünk.

  Van viszont Lotti és Szellemkastély játékunk,ezek rapid és élvezetes játékok, és többnyire a gyerekek nyerek :)

  Szerintem olyen 6 éves koráig nyugodtam lehet hagyni nyerni és elnézni a csalást is, hisz még csak akkor alakul ki a lelkiismerete.

  Én engedékenyeb vagyok a férjem gyakrabban keménykedik :) Persze, ahogy egyre nagyobb egyre kevesebb az engedmény.

  Nálunk általában a közös játék az autóban a szóláncozás, és ennek egyre bonyolultabb változatai. Ezt egész kiskorától kezdve játszuk (tkp ő találta ki még mikor olyan kicsi volt, higy azt sem tudta mi egy szó :), de szerintem nagyon jó hatással volt rá) • 2006.12.22 11:16:29Anyatünde

  kicsit off:

  eszter, a waldorf oviban lego sincs? ugyan én is inkább fa, mint műa. játék, inkább csecsemőbaba, mint barbie, de két kivétel van:a lego (alapdobozok, nem a nagyon spéci dolgok) és a playmobil.  on:

  érdekes, nálunk is a sógornőm (legnagyoobb gyerkőc keresztanyja) látja el a kölkeket mindenféle hőn áhított borzalommal... meg anyósom... (barbie, kicsi póni, csillogó koronácska brrrr, mondván, h. mennyire szeretné a kislányom.) no mind1. Hála Istennek, kisfiúknak nehezebb ilyen borzalmakat venni. Ja és favonat rulez!! A kislányom is, sőt, már a 10 hónapos legkisebb (szintén kisfiú) is imádják.

  Ja! TV nálunk sincs. Időnként számítógépen mese DVD, az igen. Nem napi rendszerességgel.

  No, megyek, anyukámnak kuktafazekat szerválni.

 • 2006.12.22 13:53:57gyöngy

  Én a memoriban, hagytam a fiam nyerni, kb. 2 hétig, 3 évesen. Azóta nincs rá szüksége. Mindig fölényesen győz, akár mit csinálok. A lányomat nem kellett hagyninyerni társasozáskor, a fiamat viszont igen. Olyan aranyosak voltak, amikor a 2 évvel idősebb lány észrevette hogy csalok, és cinkosan rám mosolygott, és utána időnként Ő is hagyta nyerni az öccsét. Mindig azt mondtam, hogy én nem a nyerésért játszom, hanem a játék öröméért. Ha pedig a gyerekem frusztrált, dühöng, és abbahagyja a játékot az nekem rosszabb, mint ha nem nyerek.
  Most már hogy kamasz, nem kell cselhez folyamodni. Fel tudja dolgozni, de kis korában ez ne ment.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta