SZÜLŐSÉG

Aláírást gyűjtenek a meddőségi kezelés támogatásáért

2006. december 16., szombat 11:55

A Támogatást születendő gyermekeinkért nevű civil szerveződés nyílt levélben kéri a kormányt arra, hogy ne változtassanak a jelenleg támogatott öt lombik kezelés számán. A jogszabály-módosítási tervezet szerint ugyanis a támogatott beavatkozásokat 2-re kívánják csökkenteni.Hazánkban jelenleg 300 ezer meddő párt tartanak nyilván, számuk egyre nő. Évente 2000 gyermek születik lombik program segítségével. Sok párnak csak az ötödik, vagy többedik beültetés sikeres. Egy támogatás nélküli kezelés a hormonkészítményekkel együtt 700 ezer forint körüli összegbe kerül. A beavatkozások számának drasztikus csökkentésével sok pár vesztené el anyagi okok miatt a reményt, hogy gyermeke szülessen.

A civil szerveződéshez a Lombik Programban Résztvevőkért Alapítvány (LORA) is csatlakozott. A LORA jelentős szerepet játszott például abban, hogy 2006. július 15-től már egyedülálló nő is részt vehet lombik programban.

A civil szerveződés másfél évvel ezelőtt elérte, hogy a meddőségi kezelések miatt senkit ne lehessen elbocsátani munkahelyéről. Célkitűzéseik között szerepel a támogatott beavatkozások számának változatlanul tartása mellett a rászoruló párok támogatási rendszerének kialakítása is.

A nyílt levél és az aláírásgyűjtő ív innen tölthető le.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.12.16 19:51:03thais

    Nagyon szomorú, ha egy állam ezen akar spórolni, mikor már így is 10 millió alá került a magyar lakosság száma. Attól, hogy nem támogatják, attól még ezek a párok nem lesznek nem meddőek. Saját fizetésük emelésére, megjutalmazásra, hatalmas végkielégítésekre s egyéb kevésbé fontos dologra van pénz. Erre persze nincs! Nem szoktam politizálni, de ez egy kicsit politikai kérdés is, hogy mik azok az elsődleges dolgok, amire elsődlegesen költeni kell (Kultúra, egészségügy, oktatás stb. általában háttérbe szorul.) Én aláírom.

  • 2006.12.17 08:57:11manci

    Az a tippem, hogy most bedobták a köztudatba ezt a kettes számot, aztán mi felháborodunk (megjegyzem teljes joggal), aláírást gyűjtünk, aztán a végén majd jól felemelik háromra, és akkor majd még ők lesznek a jófejek, hogy így figyelembe veszik a népakaratot és lehet szépen megkösszönnünk a kedvességüket.

    Gondolom egyébként, hogy a t. kormány pontosan tudja, hogy senki sem csináltat hobbiból 5 beültetést. Az 5. beültetés az 4 sikertelen kísérletet jelent a maga drámájával. Azokat az embereket, akiknek ez az egyetlen esélyük a saját gyerekere, nem kéne büntetni. Egyébként könnyű megjósolni, hogy ha elfogadják ezt a tv. módosítást, nagy valószínűséggel kevesebb beültetés fog elsőre, ill. másodikra sikerülni, mivel sokkal nagyobb lesz a stressz, a teljesítménykényszer a nőkben.

    Én a sógornőmék révén személyesen is érintett vagyok az ügyben, úgyhogy nagyon nehéz volt heves indulatok nélkül megfogalmaznom a véleményemet, mert egyfolytában csak nagyon csúnya káromkodások jártak az eszemben...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta