SZÜLŐSÉG

Anya a karácsonyfa mellett derivál

2006. december 14., csütörtök 09:12

A legtöbb anyuka életében elérkezik az a pillanat, amikor a gyereknevelés, háztartás, férj háromszög feladatainak megoldása már nem okoz akkora gondot, mint a kezdetekkor. Gyűlik a szabad agykapacitás és egyszer csak elkezdünk továbbgondolkodni az élet nagy dolgain. Mondjuk a világbékén.


Vagy azon, hogy itt az ideje pályát módosítani. Vagy esetleg pályára lépni. Sőt, ha tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy Állam bácsi fizeti is számunkra a képzést, egyenesen kitűnő az ötlet. Szorgalmi időszakban még általában minden szép és jó. Persze általában, mert akadnak beadandó feladatok és néhány olyan vicces tantárgy, amik folyamatos tanulást igényelnek, úgy mint számvitel, matematika, stb.

Tulajdonképpen a kiszúrás a vizsgaidőszakban az, hogy nagyon rossz időben tartják. Az első ugyebár karácsony és szilveszter környékén van, a második alatt meg általában nagyon nagy a meleg és a strand, meg a zöld annyira hívogató… De aktualitását tekintve, járjuk körül a karácsonyi vizsgaidőszakot, nehezített pályán, gyerekkel!

Én egy gyerekkel kezdtem a főiskolát, kettővel fejeztem be. A lányomnak tulajdonképpen idén lesz az első normális karácsonya, ahol az édesanyja teljes testi és szellemi összhangban jelen van. Hat éves.

Az ünnepek ugyanis úgy kezdődtek, hogy amint elkezdődött a tanulási időszak, elhúztunk vidékre nagymamához. A hangulatfelelős ünnepek előtt egy darab karácsonyi énekek cd volt, amin egy hölgy énekelt kappanhangon. Mézeskalácsot is lelkesen sütöttem. Éjjel. Miközben erősen úgy csináltam, mintha tanulnék. Egy pillantás a tésztára, egy pillantás a papírra. Semmit nem haladtam, viszont nagyon fáradt voltam. És egyáltalán, mindenhová papírokkal jártam, amelyeket rendre ott is hagytam, ahová éppen mentem.

Minden éjjel azt álmodtam, hogy elérkezett az ajándékozás és én senkinek nem vettem még semmit. Borzalmas volt! Külön fejezetet igénylenek az adventi koszorúim. Általában az utolsó pillanatban, vagy utána jutott eszembe, hogy kéne csinálni. Mi rögtön két gyertyát gyújtottunk meg rajta. Arra pedig soha nem volt időm, hogy professzionálisan megszerkesszem, így a különböző alkotóelemek csak rá voltak téve a koszorúra. Naponta ötször szétesett, de mi romjaiból mindig újraépítettük.

Az ajándékok beszerzése ötletszerűen működött. Az évek során tettem néhány átgondolatlan darabot is a fa alá, ezért ezúton mindenkitől elnézést kérek.

Társaságban mindig volt témám, mert tőlem mindig meg lehetett kérdezni, hogy mikor megyek a következő vizsgára. Vagy hogy hányas lett. A suli kétszáz kilométeres vonzáskörzetét ilyenkor nem hagyhattuk el, mert sosem lehetett tudni, mikor tapsolnak vissza a vizsgára.

A legkritikusabb időszak természetesen szenteste és környéke volt. A gyerekek anyát elborult tekintettel látták bolyongani, és mindenki vigyázott, hogy hogyan szól hozzám. Mióta gyerekek vannak, a szenteste a nagymamánál telt. Nagyi sütött főzött, gyerekek, apa díszítettek, anya meg hátulról vezényelt, meg kritizált, a maradék idejében pedig papírhalom alatt, felett, mellett görnyedt. És gyártotta a puskákat rendületlenül. Nincs is annál romantikusabb, mikor ül az ember lánya a hangulatos karácsonyfa derengő fénye mellett és derivál.

Idén időmilliomos vagyok. Tudományosan vásárolok mindenkinek, körültekintően. Az adventi koszorúm nagyon pipec lett, újságba való. Gyönyörű ablakdíszeink vannak és emberi időben, a gyerekekkel sütöm a mézeskalácsot. Sőt, már az ünnepi menü is összeállt!

De valahogy azért hiányzik a suli. A vizsgadrukk, a büszkeség mindezek után. És bár a családom nem sírja vissza az elmúlt évek karácsonyait és tulajdonképpen én sem, azért néha úgy érzem, hogy ismét rám férne egy kis agytorna.

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.15 11:24:10szeszter

  Győrbe a Soóky-nál. Nekem szeptemberben kellett volna végeznem, de most elhatároztam, h tavasszal megcsinálom, ha a fene fenét eszik is :)

  Titeket akkor tanította Gulyás Jenős István?

 • 2006.12.15 11:32:25jidele

  Ő pont nem. egy ffi tanárunk volt-hiába, ez egy nőies szakma;)-, de nem ő.

 • 2006.12.15 12:12:20szanna

  Sziasztok!

  Nem akarok nagyképűnek tünni [:-), de szvsz az én szakdolim a "legizgalmasabb":

  Cu(II)-triglicin és Cu(III)-tetraglicin rendszerek elektronspin-rezonancia-spektroszkópiai vizsgálata átfolyó rendszerű titrálással, vizes oldatban.

  Érdekel valakit? :-)

 • 2006.12.15 12:22:30szeszter

  szanna: 1. a poronyton nem káromkodunk :) 2. küld át, ha kész, bevetjük esti mesének, hátha e téren okosabb lesz a gyerekem, mint én vagyok :)



  Amúgy nekem inkább horrorisztikusnak hangzik, és összvissz a fele szót értem. De sebaj! Mindent én sem érthetek... :)

 • 2006.12.15 12:35:06potyeszka

  jézusom!kezdem magam kellemetlenül érezni a női-ruhakészitő,és a virágkötői végzetségemmel!

 • 2006.12.15 12:39:30jidele

  amikor az első fősuliról ...khm...eltávoztam, akkor virágkötészetet akartam tanulni, annyira untam már az elvi dolgokat. Aztán grafológia lett belőle, amit ugye nem fejeztem be. visszatértem a semmire sem jó, elméleti dolgok tanulásához;)

 • 2006.12.15 12:49:13katampusz

  csak így tovább jidele, most következik majd egy kis pelenkázás gyakorlat, válság- és hisztimenedzsment, valamint alapfokú pürépasszírozói imeretek... :))

 • 2006.12.15 13:00:59szeszter

  elszállt amit az előbb írtam potyeszkának :((

  röviden még1x: sok a diplomás idióta, ne érezd magad kellemetlenül!

  Mindig az a lényeg, hogy azt csináld és tanuld amihez kedved van és tetszik.

 • 2006.12.15 13:10:02jidele

  igen, és hogy a testem is fejlődjön, hosszútávú babakocsi emelés, fedettpályás órákhosszatringatás és tsaik;)
  csak abban bízom, hogy így talán a szellemi leépülést elkerülhetem. a muszáj nagy úr...

 • 2006.12.15 14:11:10Tori

  Akkor én hibrid vagyok, mert bár diplomám nincs, négy évet zúztam bölcsész/nyelvtanár "szakon", de van hozzá menedzserasszisztensi és virágkötői papírom meg mechanikai műszerész végzettségem, dolgoztam bolti eladóként, esztergályosként és titkárnőként és egyáltalán... :)

 • 2006.12.15 14:14:57titi

  szanna, a titrálásod jó lenne a 3. évben otthagyott kémia szakomhoz. Egyébként tényleg tök jól hangzik a címe :)
  Mindenlébe! Légyszi ajánlj nekem könyveket fejlődéspszichológiából kép-énkép témakörben! Köszi
  A diplomás munkavállaláshoz annyit szólnék hozzá, hogy babázás után épp számlás kulimunkákra készülök. 5 egyetemi szakom lesz a félbehagyott kémia mellett, de megélni kipróbáltan nemigen lehet belőle. Pontosabban akkor igen, ha beállnék a hatalmaskodó, tekintélyeskedő tanárok sorába. Onnan meg jól kilógok. Szóval: takarítást vállalok nagy lelkesedéssel, kis hatásfokkal. (Igen, most egy kicsit sajnáltam magam. :) )
  Csatlakoznék szeszterhez: rendkívül sok diplomás idióta. Kifejezetten szimpatikusak számomra a diplomátlan, "szimplán" jófej, egészséges lelkületű, jókedélyű, humánus emberek (pl. a férjem)
  Egyébként MINDENKINEK KÖSZI a felajánlásokat és az együttérzést is!

 • 2006.12.15 14:15:47Kékfelhő

  Ez a virágkötős dolog tetszik nagyon, de semmi érzékem a színekhez, formákhoz, esztétikához, így asszem ez is a következő életemre marad. Mint a lakberendezősdi. :)

 • 2006.12.15 14:24:42jidele

  Titi, hozzám jöhetnél takarítani: a hatásfokom nekem is kicsi, de lelkesedésem sincs:S

 • 2006.12.15 15:28:43Nyuli

  Bocs Katalma, nem akartam esetleg bántó lenni. Ez a téma az egyik gyenge pontom. Sajnos nekem nem volt lehetőségem nappalira járni -a szüleim nem engedték - és ettől nem szeretném a legkevéssé sem kevesebbnek érezni az a darab papírt. valszeg ezért reagálok erre érzékenyen, és lehet, hogy egy kicsit talán irigy is vagyok azokra, akik megtehetik, hogy kényelmesen, nappalin járjanak iskolába.

  És lehet hogy egy csomó minden megváltozott mióta bezártam magam mögött az ajtót arrafelé.



  Tkp nekem is volt néhány übergyenge évfolyamtársam, akik a mégis eljutottak a végéig.



  A férjem az örörkös "majd jövőre elkezdem" típus. Okos, ügyes, de valahogy nem volt alkalma/türelme/kedve felsőiskolába járni. (és még peches is - mikor beiratkozott, meg nem indult el a szak) Ettől még nagyszerű ember, de a munkahelyén sajnos ez akadályozza a továbblépésben.

 • 2006.12.15 15:34:18manci

  Tori! Nem vagy semmi!!!

 • 2006.12.15 15:57:58titi

  jidele :)) jut eszembe! hangember vagyok :))

 • 2006.12.15 16:52:53Csöre

  Titi, asszem nekem összeállt a kép: szóval Te lelkesen bíztatod a (kis hatékonysággal munkálkodó) embereket takarítani?

 • 2006.12.15 18:02:05titi

  Csöre, szabadlelkű takarítónőnek lenni biztos jobb, mint agyonszabályozott tanárnak. :)

 • 2006.12.15 18:02:57eszter

  Be tudok dobni egy "Myopiával járó retinadegenerációk és syndromák" című szakdogát a közösbe, ha érdekel vkit. És ugyan ez angolban.



  csatlakozom azokhoz, akiknek könnyebb volt gyerekkel. Én negyed éves voltam az orvosin, amikor az első születet. Annyival megkönnyítette a dolgokat, hogy hatod éveben is szültem egyet. ha azt mondták, hogy le a kalappal, mindig visszautasítottam, mert sztem tényleg javamra vált. Addig tök para voltam, utána a legnagyobb higgadsággal készültem, vizsgáztam, arra gondolva, hogy bármikor halasztok, ha olyan lesz a helyzet. A legfontosabb a gyerek. Az egyetemen ezek szerint meg előny a nyugalom.

 • 2006.12.15 18:05:24titi

  eszter, nekem elég lesz a degeneráció :)

 • 2006.12.15 18:13:16manci

  Hogy tapasztaltátok, a pocak jelent valamennyi előnyt egy szóbeli vizsgánál?

 • 2006.12.15 18:14:13manci

  Vagy ha a cicin lóg épp egy gyerek?:)

 • 2006.12.15 20:12:05titi

  Sajna, az én témavezetőmet bőszíti, hogy szoptatós anya vagyok. Betonagyú és vaskalapos. Pedig pszichológus. Ennyit a pozitív előítéleteimről.

 • 2006.12.15 20:12:47eszter

  manci, egyértelműen NEM. Én mindig kb 2x annyi ideig vizsgáztam, mint más. Azzal az arckifejezéssel ültek velem szemben a jóindulatú nénikbácsik, hogy "azértis végigmondod a tételt, mi azértis feltesszük a kérdéseinket, me' nehogymán a gyerek miatt..."

  a gyerek a cicin még segíthet...azt nem próbáltam

 • 2006.12.15 20:37:45Csöre

  Szerintem ez intézményfüggő. Én hallottam egy töris tanárról, aki vizsga előtt mindig végigkérdzete a lányokat, nem terhes-e valamelyikük, és pozitív válasz esetén igyekezett kiegyezni vele egy 3-ban (vizsga nélkül). Tette ezt azután, hogy egyszer a szigorlatán lebabázott egy anyuka

 • 2006.12.15 20:55:07ananasz

  Huh. elolv mind a nyolcvanot kommentet eccere. elfaradtam. pedig ez meg 1oldalnyi "tananyag" sincs. valahogy nem erzem a bizsergest sem a kivitelezes mikentjet, hogy tanulnom kene a Baboca mellett. pedig elottem meg a szakvizsga, amire szivesen varom az onkenteseket, ha vki ugy erzi tanulna, de nincs/ nem tudja mit en 3x 1havi tutti elfoglaltsagot biztositok, konyvekkel, jegyzetekkel etc.:)

 • 2006.12.15 22:49:44Katalma

  Nyuli, egyátalán nem voltál bántó. Csak én is kifejtettem a véleményemet, és mivel én a másik oldalról látom, a véleményem is más.

  Amúgy nappalin sem feltétlen fenékig tejföl az élet. Engem a szüleim támogattak a továbbtanulásban, sőt, elvárták a nappalis diplomát - anyagilag jóval kevésbé tudtak támogatni, lévén, még négy kisebbet kellett otthon nevelni. Az ösztöndíj semmire sem volt elég, és volt olyan időszak, hogy otthonról kb. akkora összeget tudtak adni, ami a kolidíjat fedezte. Nem volt több.

  Ergo én elsős koromtól dolgozgattam egyetem mellett. Állandó munkám sokáig nem volt (bár progmaton 4-5-öd évben szinte kötelező), alkalmi diákmunkák, tanítványok adták a bevételem jelentős részét. És elképesztő, milyen kicsi pénzekből ki lehet jönni, ha muszály.

  Ezt nem panaszkodásként mondom, én ezt természetesnek vettem, és a korosztályomban nagyon sok hasonló volt (közvetlen környezetemben a többség).

  Már más a helyzet sokakkal. Sztem a diákhitel+kreditrendszer(minimál kötelező tárgy)+létszámemelés kombo valahogy kiöli a felelősségérzetet, tesóim korosztálya, látom, hány embernek csúsznak szét az egyetemi tanulmányai teljesen. Sose fognak végezni, vagy újrakezdik.

  Amúgy nagyjából egyszerre végeztünk :) én is négy éve az ELTE-n, nappalin.

 • 2006.12.15 22:50:58Katalma

  Már más a helyzet sokakkal = Ma már más a helyzet sokakkal

 • 2006.12.15 22:54:28Katalma

  Jahh, kicsit talán idevág:

  Állásinterjú első kérdése:



  - Na és mikorra tervezi a babát?

  - ???!!!

 • 2006.12.16 07:49:53hanna

  Én még tavasszal végeztem a suliban, és akkor is csak a 2 szakzáróm volt, ismerős tanároknál, úgyhogy nem volt gond a terhességből. Mondjuk annyi, hogy előttem 4 ember volt, sé eszükbe nem jutott előre engedni, amin a vizsgáztató tanárok csodálkoztak. Én meg nem tolakodtam. Viszont novemberben a 6 hetes kicsivel be kellett mennem a tanulmnyira bemutatni valami papírokat, hogy majd egyszer ki is nyomtassák azt a nyomorult diplomát, és a tanulmányis azért jól leszidott, hogy miért ügyfélfogadási időn kívül jövök. Hiába mondtam, hogy a másik aláírást csak ma lehet, és hogy nem olyan könnyű bejönni, keresztül nézett a babán. Elég rossz volt. Jah, eltebtk. Még egyszer kell bemennem, január közepén és vége. De a doktorin én is elgondolkodtam, ha már egyszer ingyenes:) Csak lehet, hogy hasznosabb gyerekezni, mint egy teljesen fölösleges papírt beszerezni, amikor olvasni magamtól is tudok, és egy bölcsész doktori nem nagyon szól másról, csak sok-sok olvasásról.

 • 2006.12.16 09:26:59manci

  Hát, csajok, kösz, hogy válaszoltatok, de nem dobtatok fel! Azt hittem, hogy legalább egy kis előnyt vagy jóindulatot jelent, ha az ember lánya gyereket vár. Az meg, hogy esetleg kimondottan görbe szemmel néznek emiatt, fel sem merült bennem. Na azért a felvételi tájékoztatót megveszem!

  Viszont ami eszembe jutott: képzeljétek el a felvételiztatő arcát, amint terhesen belibbentek egy állásinterjúra:))

 • 2006.12.16 11:23:37Tori

  hanna! Eltebtk? Nekem azért csak négy évem van ott, mert amikor el akartam intézni a terhesség miatti extra halasztást, 8 hónapos pocakkal 2 órán át álltam sorba négy helyen, mert senki se tudta megmondani, milyen papírokért hova, kihez kell menni. :-/ Két óra tökölés után úgy bedühödtem, hogy azóta vissza se mentem oda.

 • 2006.12.16 16:16:38nona

  Én is elte btk-s vagyok. Amióta babával megyek ügyeket intézni megjegyeztek, a tanulmányi előadóval időpontot lehetett egyeztetni, nem kellett sorba állnom (mert megkértem a biztonsági őrt). Pocakosan is jóindulatúak voltak velem,bár én egyátalán nem vártam el különleges bánásmódot. Amit lehet azt telefonon intézem el.

 • 2006.12.16 20:07:19thais

  Látom, sok ELTE BTK-ás hölgy van. Én is az vagyok, de nem tanulói minőségben. Dolgozó, könyvtáros a D épületből a Múzeum körútról. A tanulmányi osztályt nagyon leépítették az elmúlt 2 évben, s maradi módszerekkel dolgoznak. Sosem értettem, mitől kígyóznak állandóan hosszú sorok. Embertelennek tartom. Telefonon sosem tudtam őket soha elérni, személyesen meg sem kíséreltem. A mi kismamáink is sokat panaszkodtak a sorbaállás miatt. A vizsgákon nem részesültek semmi különleges elbírálásban, sőt... Gondolták, ugye nem gondolod, hogy emiatt most olcsóbban megúszod. Vannak, akik emberségesen bánnak a kismamával, de úgyanúgy szigorúan megkövetelik a tananyagot. Nem szívesen lennék terhes vagy kisbabás mama nálunk. Nagyon aktív nagymamák kellenek egy a tanulás mellé, azt gondolom. Kitartás mindenkinek, aki hasonló cipőben jár.

 • 2006.12.16 20:42:24Csöre

  Én az ELTE BTK-t már szerencsére kivégeztem :) Mondjuk az, hogy a to-n mennyit kell sorbanállni, elsősorban a hallgatótársakat minősíti. Én már csak a TTK-n vagyok játékban, kis nyomi gólyák úgy átnéztek a 9. hónapos hasamon, hogy még. Szerencsére a to-s nénim néha kiront a barlangjából, végigpásztázza a terepet, s amint meglát pocakkal (majd gyerekkel) rögtön behív. A bölcsészkaron mindenkinek szívből ajánlom Gruber Évát, sajnos csak 2 évig volt a tanulmányi előadóm, de mindig segített, még akkor is, ha már nem hozzá tartoztam.

 • 2006.12.17 10:34:25CSR bloggerina

  azt ugye tudjátok, hogy nincs többé ingyen tanulás gyes mellett?

  aki most kezdi, az már tandíjat fizet. :-(

 • 2006.12.17 12:22:34manci

  pandus14, ez biztos?

 • 2006.12.17 12:46:02jidele

  érdekes, nővérem az utolsó évben volt terhes, ELTE btk-n, és nagyon sokan segítőkészek voltak. Kivéve, amikor államvizsgázni ment: rajta kívül még azt hiszem 3-4 kismama volt aznap, volt, aki másnapra volt kiírva, így nem engedték előre;
  )
  pandus, honnan van ez a hír?

 • 2006.12.17 13:29:00Angyal

  Korábban csak az államilag finanszirozott képzések voltak tandíjmentesek. Az alapitványi és egyéb sulik eddig sem kivételeztek, beszedték a tandíjat.

  A tapasztalat szerint a tanárok sokkal jobb fejelk a terhes vagy kisgyerekes tanulókkal (általában)
  de a diáktársak szinte sohasem engedik előre a kismamát pl jegybeiráskor a dékáninál.
  Persze nem általános, de azt mondják.....

  A tandíjmentességet megszűnését több helyről én is hallottam, de még nem bukkantam hivatalos megerősítésre

 • 2006.12.17 15:52:43

  Engem is NAGYOn érdekelne, hogy mostantol pontosan mennyit kell fizetni a gyeden levoknek? En 2006- aprilisaban szultem es kiegeszito alapkezpesre jelentkeznek a Kozgazra januarban(mar van foiskolai diplomam). Sajnos az OM honlapjan nem talaltam semmit, de lehet, hogy csak jobban kellett volna keresni. Ha 270 ezret kene fizetni felevenkent (vagyis ugyanannyit mint masnak), hat az sajnos nem megy most...

 • 2006.12.17 16:30:00Szilvesszter

  Az MNO.hu szerint az állam kivonul a esti és levelő képzések támogatásából, igy értelmezésem szerint ott nem lesz tandíjmentesség a kismmamáknak.

  (de amig nem lesz erről rendelet nem venném készpénznek):



  A kormány ráront az oktatásra

  További megszorítások: megszüntetik az államilag támogatott képzést az esti és a levelező tagozaton

  2006. november 14. 6:07

  http://www.mno.hu/index.mno?cikk=383047&rvt=2&norel=1&PHPSESSID=b2ae26ea668dae790a06c6dcc99ccdf3&pass=2



  Ez nagyon népszerűtlen lépés lenne, hogy a kismamáktól ezt is elvennék, minimális bevételt hozna, ezért arra mernék fogadni, hogy ez a kedvezmény nem szűnik, de pénzt nem teszek rá.

 • 2006.12.17 17:38:17

  Köszi, hát sajnos én úgy hallottam, hogy erről már megszületett a rendelet... :( Tehát az már biztos, hogy fizetni kell, csak kérdés, hogy mennyit? Mert ha havi mondjuk 10 ezret vagy ilyesmi, az még kiszorítható, de ha mondjuk negyedmilliót, hát.... Lehet, hogy ezt is tanulmányi eredménytől fogják függővé tenni?

 • 2006.12.17 18:27:49Szilvesszter

  A hirek, köztük, a zindex.hu is 105.000 Ft per félév tandíjat emlegetnek, +/- 50% intézményi döntési jogkörrel. ez 10 hónapra vetítve havi 10500 Ft lesz. Illetve tanulmányi eredménytől függően, a legjobb 15% mentesülhetne.



  Én még a 2000 Ft-os tandíjat fizettem nappalin, de jól tanultam, így a suli elengedte :-) Az ösztöndíj és a "húspénz" együtt sem volt tobb 4000 ft-nál.





 • 2006.12.18 14:37:06

  Szilveszter! Nagyon köszi, hogy írtál. A Közgáznak egy hét alatt nem sikerült nekem válaszolni... :) Viszont várjá, várjá! Ha 105.000 Ft per félév, akkor az már 20 ezer havonta :( Hát , meggondolandó! Annyira azért nem biztos, hogy megéri a mai magyar felsőoktatási színvonalat nézve.

 • 2006.12.18 15:55:05katampusz

  ma voltam bent az egyetemen, (nem ELTE) gyerekkel a kendőmben.

  (reggel csaptam a homlokomra, hogy ha holnap vizsgázni akarok, akkor kéne hozzá index is, na futás gyorsan indexet felvenni)



  csupa jó tapasztalat: oda-vissza össz. 4 közlekedési eszközön 1x volt helyem, 1x átadták a helyet, 1x át akarták adni de nem fogadtam el, 1x pedig hm nem vettek észre. ez eddig csúcs arány.

  az egyetemen nálunk sorszámot kell húzni, és 2x kell sorbaállni, egyszer leadni a cetlit az adataimmal, másodszor pedig kiadják az indexet. tök rendes volt velem az ügyintéző, mert egyből megkereste és odaadta nekem az indexet, megkímélve ezzel fél órányi ácsorgástól. :)))



  úgyhogy ma jó kedvem van, még akkor is, ha egész éjjel tanulnom kell, mert édes fiam egyetlen pózban nem üvölt mostanában: a karomban fekve :)))

 • 2006.12.18 16:26:26titi

  szorítok holnapra. Ha rám hallgatsz, éjjel sem tanulsz :))

 • 2006.12.18 17:55:30katampusz

  háát most úgy tesz a gyerek mintha aludna de tudom hogy csak át akar verni, én meg mivel úgyis itt ülök néha elcsábulok kicsit olvasgatni és kommentezgetni ...)))

  lehet h éjjel kettőkor is itt osztom az észt :))

 • 2006.12.18 18:33:35Szilvesszter

  105000 per év-ről szólnak a hírek, az pedig 10 hónap. Egyelőre semmi sem hivatalos, kizárólag az interneten kerestem.
  A googlival szinte semmit, de a hirkereso.hu keresőjével egy marék hírt találtam.:-)

  Abban viszont biztos vagyok, hogy amig suliba járunk,a vizsgák miatt sokkal hatékonyabban tanulunk. Ha nincs vizsga, nincs kényszerítő erő sem.



 • 2006.12.28 14:07:27titi

  Nem birok szakdolit írni. NE-EM BÍÍÍÍ-ROK!!

 • 2007.01.05 13:02:18borsó

  Sziasztok!

  Egy hetes szenvedés és any....ás után sikerült egyesítenem...amiket kellett...nem tudom,hogy csak nekem haladta meg a tudásom vagy más sem boldogult vele???Nyugtassatok meg,hogy nem vagyok tök h...e.Szerintem régen könnyebb volt belépni??!

  Titi és Janka : KÖSZi!!!!
  Megcsináltam a mostani félévre vontakozó összes vizsgám..gyakoroltam,hogy hogy sikerülnek,ha kevés idöm van rá..nm is volt olyan gáz.Bár ha már a gyerek is ott lesz...lesz nekem kedvem tanulni??)Olyan kis édesek....



Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta