SZÜLŐSÉG

Fejjek vagy ne fejjek?

2006. december 14., csütörtök 12:17

A gyerekorvos azt mondja, nem kell fejni, majd beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. A védőnő szerint fejjünk minél gyakrabban, mert így növelhető a tejmennyiség. A barátnők között is vannak fejéspártiak és ellenzők. A modern kelengyelistán mindenesetre már szerepel a mellszívó, a gyártók legnagyobb örömére.


Az előző heti kérdéshez hasonlóan itt sincs egyetértés az ismerősök között. Én fejtem. Először egy gyengébb minőségű fejővel, majd egy kiadós mellgyulladás után áttértem az Aventre, amely bevált. Olyannyira, hogy azóta több szoptatást segített már. A második baba születésekor már a kórházban elővettem, ez segített beindítani a tejtermelést, és így nyertem ki a narancssárga színű kolosztrumot is szülés után, amelyre nagy szüksége volt kis súllyal született lányomnak. Azóta megtanultam kézzel fejni, ez különösen akkor jött jól, amikor nem meglepő módon nem vittem magammal valahova a fejőt.

Mindkét gyereknél sokáig fejtem, nekem megnyugvást jelentett látni, hogyan szaporodnak a mélyhűtőben az anyatejjel teli bébiételes üvegek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy elsőszülöttem nem volt hajlandó meginni a felolvasztott tejet (amelyet megkóstolva meg is értettem őt: borzasztó erős vasíze volt), még bébiételbe keverve később sem, ezért a fáradságos munkával kinyert tej a lefolyóban végezte.

Volt valami varázsa, ahogy a család elcsendesedett, én lekuporodtam a radiátor mellé és fejtem egy fél órácskát. Ilyenkor volt időm gondolkodni is. A legtöbbször azonban csak üveges szemmel bámultam magam elé, miközben folyt a tej a mellemből.

Ismerőseim között volt, aki szó szerint éjjel-nappal fejt, minden szoptatás után, akár hajnali 3-kor is. És persze akadt olyan is, aki körberöhögött, hogy minek fejek: egy idő után pontosan annyi tej fog termelődni, amennyire a bébinek szüksége van.

Én nem társadalmi nyomásra fejtem, hanem mert jól esett. Persze fárasztó volt a szoptatás-fejés-fertőtlenítés hármas, és talán perverzió, de nekem élmény volt látni, hogy a saját testemből nyerek ki nagyobb mennyiségű folyadékot.

És ti? Fejtek vagy sem?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.14 15:47:24thais

  Tudom, már párszor leírtam, de én a kézifejés híve vagyok. Ha valaki rájön, hogyan működik a saját melle esetében, nem fog mellszívókkal kínlódni. Lehet, hogy szerencsém volt, de egy tapasztalt idős védőnő megmutatta az első gyerekem születése után, azóta nem kísérletezem mással. Volt rá példa, hogy éjjel kézzel kifejtem úgy 6 dl körül kb 10-15 perc alatt. Ha nem fejtem volna, nem tudta volna követni a tempóját. Mindig egyre több tejet igényelt a hónapok folyásával, ha nem fejem le, hamarább kellett volna abbahagyni a szoptatást. Az viszont komoly konfliktusokat okozott volna egy tejfehérjeallergiás gyereknél. Az is igaz, hogy a tej összetétele alkalmazkodik a gyerek "életkorához". Egy nagyobb gyereknek kalóriadúsabb tejre van szüksége, s ez a tej összetételében is meglátszik. Teljesen "szárazra" nem képes a gyerek kiszívni, bármilyen ügyes. Ami benne marad, ahelyett nem termelődik új. A kereslet-kínálat nevű arány egy ideig működik, de ha hirtelen megugrik a gyerek tejigénye úgy az 5-6. hónap környékén, fejés nélkül nehéz őt követni a mennyiségi igényeiben, és el kell kezdeni az alternatív táplálást.
  Éjjel csak akkor fejek, ha nagyon muszáj. Este az utolsó étkezése után (kb. 22 óra)lefejem mind a kettőt, s reggelre megtelik. Régebben, ha muszáj volt éjjel is le kellett fejni, mert szó szerint tejben-vajban fürödtünk az éjszaka közepén, s állandó nedves foltjaim voltak a ruhán a mell helyén. Használtam a melltartóbetétet is, ennek ellenére. Sosem volt tejmirigy gyulladásom, a fejés miatt. Biztos vannak, akik fejés nélkül is megússzák a mellgyulladást, nekem nem volt ilyen szerencsém.
  A tejet leadtam az anytejgyűjtőnek. Általában napi 1,5 litert tudtam leadni, jól jött a kórházaknak és a koraszülötteknek. Vettünk rajta egy új hűtőszekrényt.

 • 2006.12.14 15:56:01thais

  A kézi fejéskor akkor jön sugárban a tej, ha az ember kitapasztalja, melyik helyen megnyomva találja el a szükséges csomókat. Ezt telefonon nem lehet megtárgyalni. Keresni kell egy tapasztalt védőnőt vagy valakit, aki megmutatja. S utána gyakorolni, keresni a csomókat. A masszírozás nagyon fontos. Másik: fürdéskor törölközővel erősen meg kell dörzsölni. Ne nagyon durva törölközővel. Ez a védőnő azt is javasolta, hogy tegyek állandóan pelenkát a mellekre (közvetlen szülés után és egy darabig), hogy melegben legyenek, az elősegíti a tejtermelést, nem szabad a tejmirigyeket hidegnek kitenni.
  A fagyasztott tej szerintem eléggé gusztustalan, az én gyerekeim nem voltak hajlandók meginni érthető módon. A fagyaszttás miatt a tejben lévő immunanyagok és egyéb hasznos összetevők tönkremennek, szóval nincs meg az a hatása, mint a normális anyatejnek. Azt el tudom képzelni, hogy az íz kedvéért beleturmixolják, de más hatása nincs.

 • 2006.12.14 15:59:48ananasz

  Hurra, kedvenc temam:) Szerintem mindenki (jelenlevok mindig kivetelek) probal vmi ujat alkotni ebben a temaban. hat en nem tom, hogy lehet-e. Az en fejes-saga-mat mar egy masik poszton ecseteltem (5ho-ig fejes ejjel-nappal 9x/nap, minden tipusu szivoval, mellgyulladas, felszuras, antibika, infuzio es meg most 10ho utan is 2x/nap nyomkodas) Nekem aszondtak Dr. Tej-ek a 2. sz mellgyuszi utan, hogy ize meg ilyet csak kepen lattak, es, hat, szoval ne lepodjek meg ha a tej elmegy. Namarmost en nem az a felados tipusu tejelo vagyok, sot. Atmentem tehenbe es fejtemfejtemfejtem. Azon lehet vitazni, hogy ez igy jo vlt-e, de tej lett, tobb, fagyasztanivalo, palackozhattam volna is...de minek, mivel a babanak megy tole a hasa?! Nektek volt mar ilyen???
  Szereintem mindenki maga erzi, hogy kell-e szivattyuzni. Talan ha nincs eleg tej vagy stressz van, hogy nem lesz eleg vagy csomosodik akkor fej. Tobbi egyeb eset nem fej.

 • 2006.12.14 16:23:46janka

  Sajna, nekem nem volt elég a tejem a harmadik hónap után, akármennyit fejtem (Aventtel, ami szintén nyikorgott és néha már görcsölt a tenyerem), akármit ittam nem lett több.
  Ráadásul én baromira untam a minden szopi utáni gyöszötölést.Arra viszont jó volt, hogy a mélyhűtőben legyen tartalék, valahogy megnyugtató volt, s amikor kevés lett a tejci, akkor jódarabig az elején lefejtből tudtuk pótolni. Már a korházban elkezdtem fejni, s talán ennek köszönhetően semmi mellgyuszi vagy ilyesmi nem volt...

 • 2006.12.14 17:17:58thais

  Kedeves ananász!
  Ne haragudj meg, de engem a barátnőm "ritka jó ementáli fajta" néven emlegetett, pozitív értelemben. Te is az vagy. Nincs mit tenni, fejni kell. (Te is palackozol, úgy látom.) Ha nem tudod lefagyasztani, add le. 1800 Ft-ot fizetnek literjéért. Nincs a környezetedben valaki, aki elvinné? Tőlem vitték a tejet naponta egy családnak, akik örökbefogadtak egy csecsemőt, s nem akarták tápszerrel táplálni. Annyiféle megoldás van. Ha esetleg fáradt vagy este, két szoptatás között is le lehet fejni egy kicsit belőle, hogy maradjon elég a következő szoptatásra. Az a lényeg, hogy ne várd meg, hogy bekeményedjen. Akkor már nagyon nehéz kimasszírozni. A legszebb a dologban az, hogy akkor nehéz lesz elapasztani. A két fiam között 3 év van. Kb. 1,5 évig adtam neki anyatejet, ebből 12 hónapig szopott. Gyakorlatilag nem szünt meg a tejelválasztás, s azonnal "bedurrant" a másik fiú fiú születésekor. Nehogy gyógyszerrrel próbálkozz. Nagyon veszélyes lehet. Ha kell, fokozatosam eltűnik.

 • 2006.12.14 17:30:22Csöre

  Süti! Nekem sem akart először sikerülni, és az volt a hiba, hogy azt a kis nyomi gumicsillagot nem felülről, hanem alulról kell a kis lyukba helyezni. Vagyis tkp. a csillagocska nézzen felülre, a tömör része lefele... hahh, ha ez érthető volt...

 • 2006.12.14 17:57:44egyanyuka

  Én nem fejtem egyszer se, lassan 5 hónapos a picim. Mellszívóm sincs és még kölcsönbe se kaptam. A kórházba egyenesen tiltották a fejést, azt mondták a babával kell beállnia a tejtermelésnek. Ott amikor bedurrant a mellem megijedtem én is, és nem tudtam mit csináljak, aztán majd egész nap pici rajtam volt, és kiszoptattam vele minden cseppjét. Azóta szépen beállt az igényre a termelés. Nekem szerencsére a védőnő sem mondta hogy fejni kell, egyedül a szoptatást szorgalmazta.

 • 2006.12.14 18:33:40Tulipirostulipánt

  egyanyuka! melyik kórház volt ez? nekem már a végén lódítanom kellett, hogy fejek, mert ezzel piszkált a védőnő, gyerekdoki. aztán elköltöztünk...

 • 2006.12.14 19:39:42Juci

  Sziasztok én nem tudtam fejni. Semmivel sem. Sem Aventtal (kettő is volt) sem Medeával, sem kézzel.. Nálunk is erőltették a nővérek. 3 hétig durrant kőkemény hatalmas mellek,(3 hónapos koráig bimbóvédővel tudtam szoptatni, utána simán) 1,5 éves koráig szopott a kislányom. Nem tudom a következőnél hogy lesz...

 • 2006.12.14 19:40:30r.emese

  Süti!
  Nekem ugyanez volt a problémám az első pár hónapban, masszírozóbetét nélkül már prímán ment, ellenben ha azt beraktam, nem volt vákuum. Mikor az Avent magyarországi forgalmazójának a boltjában a kiszolgáló hölgytől kérdeztem, hogy mit lehet tenni, talán kicsi a mellem, ő csak jót nevetett, hogy az nem lehet a baj, de ötlete nincs. Szóval a negyedik hónap táján tettem egy újabb kísérletet, és csodák csodájára működött, ráadásul többet is szívott ki a mellemből, tényleg érdemes volt használni.
  A lényeg szerintem az volt, hogy a hónapok sok fejése során megváltozott a mellem és főleg a mellbimbóm alakja és mérete. Ha sokat vákuumozod a mellszívóval betét nélkül, akkor kitölti majd a mellbimbód azt a rést, ami a légmentes záródáshoz kell (és nem szűnik meg a vákuum minden alkalommal, amikor elengeded a kart). Persze lehet, hogy nálad nem a kis mellbimbó a gond, de én azt javaslom próbáld meg először betét nélkül kicsit szívni, és utána berakni, hátha bejön.
  Sok kitartást kívánok a próbálkozásokhoz!
  Ja, és én a fejésre szavazok egyértelműen. Nagyon sokat jelent az apa-gyerkőc kapcsolat korai fejlődésénél, hogy ő is tudja cumiból etetni, ha úgy adódik, de mégis anyatejes marad a baba.

 • 2006.12.14 20:09:00ananasz

  Kedves thais(vagy inkabb ementali:)
  Igazad van, nekem valoban nem volt/van mas megoldas:fej. A tejcit nem tom leadni, mert nekem aszondtak, h mar 8ho utan nem veszik be. Ez igaz? Amikor meg meg lehetett volna, akkor meg nem voltam kis hazankban:( Amugy gyogyszer MAR nincs, de volt az elejen, mert klonben a lazam mar merhetetlen lett volna e foldi lazmerokkel:( A fagyasztott tipusutol pedig megy a baba hasa. Hallottatok mar ilyet???

 • 2006.12.14 20:18:51sportos

  fejni, fejni, fejni. én nem tudtam nem fejni. Mikozben a gyerek szopizott az egyikbôl, a másikból lazán csak úgy 60gramm lecsorgott. szóval kénytelen voltam. 5 tejtestvérünk volt, meg egy csomó lefagyasztott tej, amit késôbb a fôzelékekbe felhasználtam. a gyerek 14 hónapig szopott és önmagát választotta el.

 • 2006.12.14 20:33:28egyanyuka

  Tulipirostulipánt a Debreceni Klinikán volt.

 • 2006.12.14 20:39:05Azurka

  Ananasz: Igen! Az én tapasztalataim szerint az a tej, amelyik felengedés után "vasízű", vagy szaga van (büdös), ahogy korábban elhangzott, már nem jó. Abból gondolom, hogy az elején megmikróztam a frissen lefejt tejet (legyen hamar meleg ugye... ), ugyanilyen íze lett, önthettem ki az egészet. Utána olvastam, hogy tilos 37 fok fölé melegíteni az AT-et, mert tönkremegy. Próbáljátok ki, kíváncsi vagyok, nektek mik lesznek a tapasztalatok: az én tejem 3-3,5 hónapot bír ki úgy a fagyasztóban, hogy olvasztás után se szaga, se fura íze nincs. Az elején még odaadtam a (szerintem) tönkrement tejet is a gyereknek, fintorogva ivott belőle, utána egész éjjel tekergett, mert fájt a hasa, és hasmenése volt. Ja és még egy: ha frissen fertőtlenített motyóval fejek (nekem a Medela Mini Electric nagyon bejött) és úgy fagyasztom, sokkal jobban eláll. Én is fejés párti vagyok, igazából nincs is más választásom, mert estére már kevés a tejem, így a napközben lefejtet kapja cumisüvegből, ha még éhesnek látom a szopi után.

 • 2006.12.14 21:07:31Csöre

  Unokahugi gyakorlatilag (számtalan más anyuka) lefejt tején nőtt fel (szép nagyra, mellesleg), nem is nagyon tudta, milyen a friss tej íze. Mireliten élt... :) Anyukája szerint minden felengedett tej pézsmaszagú, de neki összesen kétszer nem jött be az így kapott nedű (kihányta).

 • 2006.12.14 21:15:12kovvacs

  Ja még egy dolog, Süti.

  Nálam: csak akkor jött össze a vákum, ha rendesen megnyomogattam a kart, és hát mit tagadjam, fájt is egy kicsit (vagy inkább kellemetlen volt), meg hát öööö elég nagy részem becsúszott abba a csőbe, ami finoman szólva gusztustalan látvány.  Amikor úgy próbáltam, hogy ne fájjon, akkor nem ment :)

 • 2006.12.14 21:20:38nona

  Jajj, hogy az milyen csúnya tud lenni...

 • 2006.12.14 21:28:34gyöngy

  Nekem az első gyerekem 2 óránként szopott, és utána minden alkalommal fejtem. Ez két hónapig tartott. Utána átaludta az éjszakát is, meg beállt a kereslet kínálat. Amit lefagyasztottam, azt utána kidobtam, mert én sem ettem volna meg, így a Babónak sem adtam. A másodiknál már másnapra volt tejem, és egyszer sem kellett fejnem. Remélem most a 3. nál is így lesz. Mellgyulladásom nem volt, de ha most lenne, akkor forróvizes zuhanyzással, és gyengéd masszírozással fogok próbálkozni. Ha pedig kevesebbnek bizonyul, mint a kínálat, akkor sűrűbben szoptatok, hogy utól érje a keresletet.

 • 2006.12.14 21:35:43thais

  Kedves Ananász! Én úgy tudom, hogy Budapesten lasszóval fogdossák a nőket, akik hajlandóak tejet leadni. Szerintem simán leadhatnád, ha megcsinálnád az összes kötelelző vizsgálatot. Én is adtam le 16 hónapig tejet, nem problémáztak rajta, hány hónapos a baba. Kérdezd meg a védőnőt, vagy ne egy védőnőt. Budapesten a Heim Pál kórházban kell csináltatni AIDS-tesztet, tüdőszűrő és székletvizsgálat. Ha minden rendben van, jöhet Tóbiás,a tejesember. Mi így hívtuk. Már előre köszönt a harmadik gyereknél. A gyógyszert másra értettem. Van egy gyógyszer, ami pillanatok alatt elapasztja a tejet. Nagyon drasztikus. Annak szokták adni, aki nem szoptathat.

 • 2006.12.14 21:36:12nona

  gyöngy, szerinted tényleg hatásos a zuhany meg a masszírozás? Szerintem nem. Vagy nekem nem. Nekem nem gyulladt be a mellem, csak csomósodott, de úgy kellett kipaszírozni ami benne volt, nem nagyon akart jönni magától. Majdnem ínhüvely-gyulladást kaptam a masszirozástól és a kézi fejőgéptől. Ha nem sikerül elektromosat beszerezni pár óra gyömöszölés után, akkor nem tudom mi lett volna (cici felrobban, kar elsorvad). Szóval irigyellek, hogy nem fordult veled elő ilyen :)

 • 2006.12.15 08:13:15ananasz

  Kezdetben en is kegyetlenul irigyeltem(ejnye-bejnye) mindenkit, aki a mellgyuszit csak konyvbl ismeri. Aztan elfogadtam, hogy eleg ritka a kovetkezo package:csettintesre fogan a baba+alomterhesseg minimalis hizassal+alomszules+gyonyoru EGESZSEGES Baba+alomgyermekagy. meg nekem amugy sem szoktak "ingyen"jonni a dolgok.
  Thaisz: megprobalom a Heim Pal-t, ugyan mostmar nem fejek liternyit, de ha valakinek a kevesebb nedu is segitseg, akkor mar megerte, nem?

 • 2006.12.15 08:25:16kiseszter

  Az apasztó gyógyszer neve Bromacril (vagy Bromacryl) ha jól emlékszem. És valóban nagyon brutál úgyhogy csak végszükség esetén írják nehéz szívvel az orvosok. Állítólag azonnal apaszt, de a szedését megkezdve már nem is lehet szoptatni és a napi két szem kezdődózist csak fokozatosan csökkentve lehet abbahagyni a szedését. Na én ezt hallva (háziorvostól és két nőgyógyásztól) eléggé berezeltem és nagy kínlódva de 4-5 nap alatt apasztottam borogatással, masszírozással.

 • 2006.12.15 08:28:37kiseszter

  Le a kalappal mindenki előtt aki más babájának is fej!

 • 2006.12.15 09:04:00thais

  Kedves Ananász!
  Nem lehet közvetlenül a kórháznak felajánlani. Az anyatejgyűjtő viszi el, a tejet bevizsgálja, s juttatja el a rászorulóknak. Kórházaknak, koraszülött babáknak vagy indokolt esetben másnak. A védőnőnél kell kezdeményezni,ő adja a székletvizsgálathoz szükséges lapot. A vérvételt és a tüdőszűrést magad is elintézheted. A vérvétel eredménye több napot vehet igénybe. Minimum napi 2 dl-ért jönnek ki, az alatt nem éri meg. Sok sikert a leadáshoz. Adnak felszerelést is. Fertőtlenítőszert a bemosakodáshoz és tájékoztatót. Én nem szerettem a tablettát, amivel be lehet fürdeni fejés előtt, antibakteriális folyékony szappant használtam. A Neomagnol nagyon szárítja a bőrt.
  A kórházak nagyon örülnek a tejnek, mert a koraszülötteknek nagyon szükséges adni. Végszükség esetében adják a tápot. Mikor bent voltam, felajánlottam azt a tejet, ami Thaisa babának már nem kellett, de nem adhatták oda, mert Eu-s előírás szerint hivatalosan nem lehet. Napi több mint 300 gr. körül landolt a csapban.

 • 2006.12.15 10:20:49dorkalorca

  én fejtem, medelával, jó sokat. lenyűgöző volt a látvány a mélyhűtőben, de a lányom a felolvasztott anyatejjel körülröhögött és símán rámköpte.
  DE egy összeomlás szélén álló barátnőmnek éjjel sporttáskányi anyatejet szállítottunk le. az egyik legnagyobb jótett, amit végrehatottunk életünkben. akkor azt gondoltam, hogy jó ember vagyok.

  más: patikában is kapható üveg mellszívót is próbáltam: szado-mazo gyermekágyi pornó, ahogy a félmelled képes beszívni. aztán hogyhogynem eltörtem vagy kettőt. anyám nem vett többet nekem.

 • 2006.12.15 10:36:56potyeszka

  Fejtem én is,chicho kézi mellszivóval.nekem nagyon bevált,napi fél litert tudtam plusszban lefagyasztani,és a kisfiam simén elfogadta.,amikor már nem volt tejem

 • 2006.12.15 10:42:02Pelikan

  Sziasztok!
  Ohmmmm, akkor most feltennem az idiota teljesen laikus kerdest, ami egy ideje foglalkoztat, de nem mertem megkerdezni senkitol, mert tok ciki. Legyszi, ne rohogjetek ki. Mennyi ideig lehet az anyatejet fagyasztoban tartani, es hogy engeditek fel, gondolom nem mikroban... Errol mindenki olyan magatol ertetodoen beszel...

 • 2006.12.15 10:49:32potyeszka

  pelikán!mi hűtötasakban fagyasztottuk le,tudod,amiben jégkockát csinálnak.amikor kellett kivagdostam a zacsiból,és forró viz fölött kiolvasztottam.kellemes langyos lett,kisiam simán elfogadta.

 • 2006.12.15 10:51:23potyeszka

  Még annyit,ugy tudom fél évig eláll a fagyóban.

 • 2006.12.15 10:55:48Pelikan

  Koszi potyeszka... :-) Remelem marcius vegetol en is expert fagyasztomester leszek

 • 2006.12.15 11:23:51potyeszka

  Reméljük a legjobbakat!jó egészséget neked,és a pocaklakódnak!

 • 2006.12.15 11:38:16kovvacs

  Pelikan, a védőnőm szerint a 3 hónapnál régebbieket ki kell dobni.

  Ha nagyon meg vagy áldva pénzzel, erre a célra alkalmas cuccokat lehet kapni bababoltokban meg a DM-ben, húgomtól hallottam, hogy pl. lehet venni 10 flakont meg 10 tetőt eccerre.

  Általában forró vízbe állítással olvasztanak, de láttam már mikrós megoldást is. :)

 • 2006.12.15 12:31:54szeszter

  sztem felesleges megvenni a fagyaztós cuccokat, mert ha műa pohárban, vagy bébikajás vagy egyéb üvegben fagyasztod le, az ugyan olyan jó, és rengeteg pénzt megspórolsz.

  Tudtommal nem szabad mikróban olvasztani, és én is úgy hallottam/olvastam, hogy 1/2 évig jó a fagyasztott anyatej.

  A mi Mókink simán megeszi a fagyasztott tejet is szó nélkül. Szoktam belőle tejbedarát is főzni. (persze cukor nélkül)

 • 2006.12.15 12:54:29ananasz

  Kedves Thais: nagyon szep neve van a Babodnak, honnan az otlet?? Ok, akkor szerzek vedonot, bar tegnap mar "vegre" csak 1.5dl volt pluszban, ha ez igy marad, akkor nincs ertelme, ugye? A fagyitejcit meg gondolom kuldhetem le a lefolyon?!Pedig ott meg van soksok liter) en mar szeretnek lejonni a "szerrol" lassacskan...
  En ugy tom, hogy melyfagyasztasban 5ho, sima fagyiban 3ho a tejszavatossag. En is ugy tom, hogy micro az nono. Labaska meleg vizben turelemmel varni, amig melegszik. en igy tom.

 • 2006.12.15 13:12:54r.emese

  Ezen a címen mindent leírnak az anyatejadásról: http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/
  A napi 1 dl is adag, gondolj csak bele, hogy a pár napos babák milyen keveset szopiznak!
  A lefagyasztott tejet meg magán úton lehet eladni/odaadni rászorulóknak, interneten már több ilyen hírdetést láttam.

 • 2006.12.15 13:48:14ananasz

  Kedves r.emese, koszi, keresek hirdetest es elajandekozom a tejciket. amugy ha vki tud olyat akinek szuksege van tejcire akkor en baromi szivesen odaadom a poharasfagyikat.

 • 2006.12.15 13:51:27szanna

  Ananasz! Merre laksz? Nekünk jól jönne az anyatej, mert nekem nincs elég tejem. Amit fejek, az 1-2 hozzátáplálásra elég, a többi alkalommal tápszert kap a Babó.

 • 2006.12.15 13:52:23szeszter

  ananasz: pálcikát raktál bele? :))) én a nagy nyári melegben gondoltam, ki kellene próbálni, hátha örülne neki a gyerkőc.

  Anno é is felajánlottam egy jó barátomnak a fagyitejet, mert volt(van) bőven - mivel őneki elapadt a tehci - de nem fogadta el, inkább tápiznak.  Ez a bevizsgálás nekem egy kicsit túllihegősnek tűnik, bár a fene tudja. Ha nekünk lenne egyszer erre szükség, biztos nyugodtabb lennék, ha olyat kapnánk. vagy nem tom, na mindegy.

 • 2006.12.15 13:59:45ananasz

  Szanna, BP-en vagyunk mi is es a tej is. Nem tom kovetted-e itt a nagy eszmefuttatast, de ha nem akkor tudjad, hogy NINCS BEVIZSGALVA! ha igy is jo, a TIETEK!
  Szeszter: nincs palcika ez csak egy mezi poharas fagyi, de avent tipusu:)))

 • 2006.12.15 14:08:51Csöre

  Unokahugiék tapasztalata: bátran fogadd el a tejet! Hivatalosan persze csak mindenféle vizsgálatok után lehet leadni, meg a tejet is vizsgálják, de mondjuk abból egészen pici/beteg koraszülöttek is kapnak. Anyatejből csak ritka (ámbár cifra) betegségeket lehet elkapni (Tbc, AIDS), de nyilván aki ezt felajánlja, elég felelősségteljes, hogy ezt azért tudja magáról (szóval hogy nem Tbc-s meg AIDS-es).

 • 2006.12.15 14:13:36galiba

  A fenébe! Aventes kütyüvel nekem sem sikerült vákuumot produkálni. Mostanáig azt hittem, én küzdök vmi végzetes anatómiai problémával.

  Mi kapunk anyatejet, minden nap megyek a friss tejért házhoz. Védőnő ajánlotta a tejadó anyukát, aki nagyon-nagyon rendes, végtelenül hálás vagyok neki.

 • 2006.12.15 14:28:46szanna

  ananasz!

  Írd meg a címeteket emailben:

  szannakukacmginfszkipontsulinetponthu

  Bár vidékiek vagyunk, de talán rá tudom beszélni a párom, hogy ugorjon el hozzátok. Vasárnap moziba viszi a nagyfiunkat, akkor elmehetne.  Előre is köszi!!!!  Nálunk a faluban most nincs "szabad" anyatej. Két koraszülött babának gyűjtik a védőnők. Az anyukák itt sem hivatalosan adják le, a védőnők bevizsgálás nélkül közvetítik a "tejtesókat".

 • 2006.12.15 15:39:15ananasz

  Szanna!irtam...

 • 2006.12.15 18:18:21kiseszter

  Megnéztem a fagyaszthatósági időt: tejgyűjtő steril zacsiban hűtés nélkül 2-3 óra, hűtőben 48 óra, fagyasztóban 3 hónap, abban az esetben ha tartósan -18 C akkor 6 hónap. Én ezt úgy oldottam meg, hogy kineveztem egy rekeszt csak anyatejnek és annak az ajtaját igyekeztem ritkán és a lehető legrövidebb időre kinyitni. Fiam simán itta az 5-6 hónapja fagyasztott tejet is, de még így is havonta 4-5 liter ment a mosogatóba.

  Felolvasztás: tálkába forró víz, abba beleállítva az anyatejes üveg, vagy pohár vagy zacsi. Ez utóbbiban jóval gyorsabban olvad, mint pohárban. Marha drága 2400 Ft/10 db körül van, darabja 1,5 dl...Nekem marad egy pár fölösleges amiket amcsiból kaptam (Gerber márkájúak) kívül nem sterilek, mert kibontották a csomagolásból a könnyebb szállítás végett, de belül igen. Ha kell valakinek (így is) akkor elpostázom szívesen. És persze ingyen.

 • 2006.12.15 20:57:16katampusz

  nemrég vettem (a minimanóban) egész pontosan 1790 ft 10 db zacsi

 • 2006.12.15 21:20:28thais

  Kedves Ananász!
  Napi másfél deciért nem mennek ki. Minimum 2 dl per nap. Majd a következő babánál már fogod tudni.
  A tejvizsgálatot azért írtam, mert a tejgyűjtő végzi. Ha valakinek odaadod, az más. Régebben büntették, ha valaki feketén adta le, pesze az már régebben volt, 18 éve. Akkor született a nagylányom, onnan tudom.
  Mostani 4. babámnak a neve Zorka Thaisa neve. Mind kettő szerb név. Én magam is az volnék apai ágon. Innen a nevük. A szerbek az orthodox egyházhoz tartoznak, s mi egyházi szláv nevet adunk a gyerekeinknek, hogy a pap megkeresztelje. Így van nálam Zsófia, Kirill, Thaisa. Az egyik nevét lefodítottuk magyarra, így lett Gergely. Van "magyar" nevük is, Fanni, Bálint és Domonkos. A környezet miatt. Ennek ellenére mindenki valamiért az egyházi szláv verziót választotta. A magyar verziót gyakorlatilag nem használjuk.
  Majd 18 évesen eldöntik, melyik nekik a szimpatikusabb. Legalább van lehetőségük választani, nekem sajnos, csak egy keresztnevem van.
  A zacskózás, szerintem, teljesen felesleges. Mezei joghurtos pohárba is bele lehet tenni. Persze mindenki maga tudja, mibe teszi.
  Apropó, szerintetek mit hozhat a Jézuska egy 5 hónapos csecsemőnek? Nagyon rosszul esne nekem, ha kicsi lányom kimaradna belőle teljesen, még ha nem is érti. Angyalszárnyas rugdalódzó nem kell!

 • 2006.12.15 21:37:24sony

  Én az első alkalommal 20 liter tejet húztam le a WC-n. Nagggyon tuti érzés volt. ;) De nem fejtem minden szoptatás után, hanem beiktattam egy esti fejést, amikor a bébi már alszik, de én még nem. Most nem fejtem volna, de mivel a házban egy babának pont az a deci hiányzott, ami nekem plusszban volt, nem építettem le a dolgot, és hasonló módszerrel fejtem. Nem hinném egyébként, hogy szükség van rá a tejtermeléshez, de az anyukák biztonságérzetét jól megdobja.
  Az Awent-nek egyébként az a titka, ha forró vízzel mossa el az ember a fertőtlenítő folyadék után, tökéletesen működik, ha hideggel, akkor nem. Kifőzésnél pedig pellussal le kell törölgetni a párnácskáról a vízkövet.

 • 2006.12.21 19:26:02titi

  thais, nagyon tetszik ez a szép hagyományőrzés a nevekkel.
  amikor az én babám volt 5 hónapos, nagyon szerette a zsinórral felhúzhatós, zenélős dolgokat. Mai napig elvan vele (azaz 4 hónapja). Az egyik egy plüss hold, a másik egy méhecske.

 • 2006.12.21 20:47:39Brumibaby

  Amikor szoptattam, a másik cicim is elindult, és én sajnáltam azt a tejet elfolyni. Volt egy nagyon szimpla patikában vett kézi pumpás mellszívóm, azzal elkaptam. Lett belőle napi 1-2 deci, később kevesebb. Nem volt rá szükségünk, és pár hónappal később felhívtam a védőnőket, küldjenek valakit, akinek kell. Egy nagyon fiatal apuka jött, akinek a pici babája két hetes volt, és az anyjának a tejét laktációs pszichózis miatt el kellett apasztani. Az ő kedvükért újra fejni kezdtem.
  A másodiknak két tejtestvére is volt, ott nagyon tudatosan fejtem és sokat. A tejtesókkal megtapasztaltam egy nagyon különös élményt, amit még soha nem hallottam senkitől: én ezeket a babákat nem ismertem (apa v. nagypapa jött a tejért), de ha azt hallottam, betegek, majd megszakadt a szívem, és ma is nagyon szeretném tudni, mi van velük. De a szüleik - ha összefutunk olykor - valahogy elzárkóznak a közös emlék felidézésétől. Persze ez érthető: nekem szép emlék, hogy én etettem az ő babájukat, nekik meg nyilván nem.

 • 2006.12.22 09:56:46manci

  Brumibaby! Én aventes tejgyűjtő-kagylót használtam erre a célra. Mondjuk nekem az első 3-4 hetet leszámítva nem ömlött a tejem a másik ciciből, de legalább volt miben beadni a D-vitamint:)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta