Norbi és a szájbarágós update-oktatás

Imádom az új könyvek illatát. Norbi könyvét kinyitva azonban borzalmasan büdös nyomdaszag csapta meg az orrom, amely végigkísérte az olvasást. Úgy látszik, a gyerekeket nem lehet elég korán elkezdeni fogyasztóvá nevelni. Befolyásolható szülők, hódoljatok be és vegyetek Norbi-termékeket már a csemetéknek is. Persze kizárólag az egészséges életmód jegyében.


Norbi (vagy valaki a csapatából) rájött arra, hogy még több cuccot lehet eladni, ha a gyerekeket is felveszi a célközönség soraiba. Hogyan lehet eladni a kicsiknek a száraz, unalmas kódrendszert? Írni kell köré egy mesét. Nem baj, ha bárgyú, bele kell csempészni egy kis történelmi fejezetet, hadd örüljön a szülő, hogy a csemete az őskorról és az ókorról is olvas.

A könyv szereplői: Niki és Viki, Vili és Pali hetente meglátogatják varázslatos házában Artemon doktort, aki az egészséges életmódra neveli őket. Artemon doktor mézesmázos, jószívű, jóindulatú, csöpögős jellem. Varázsasztalkája olyan uzsonnát szervíroz a gyerekeknek hétről hétre, amely a Norbi-világ kódrendszere szerint egészséges. Artemon doktor elmagyarázza a gyerekeknek, hogy a csoki cukor nélkül is finom és a nagypapa kedvencét, a töltött káposztát is el lehet készíteni egészségesen. Hogy hogyan? „Többek között erről is olvashatnak szüleitek a Norbi-könyvekben.” Nyomás a könyvesboltba Norbi-könyvekért!

A két lány közül az egyik dagadt és vidám, a másik szinte anorexiás és savanyú. Ami logikailag kissé ellentmondásos: Miért akarna egy vidám, duci gyerek lefogyni, ha a sovány gyerek rosszkedvű?

Az update-kódrendszert fél oldalon mutatják be, elmagyarázva, hogy mit jelent a három kód, mikor szabad enni a különböző kódú ételeket. A történetben a szereplők kapnak is egy-egy kézikönyvet a kódokkal. (Várható, hogy gyermekünk is kíváncsi lesz a varázskönyvre, amely boldoggá teszi a családot. Mehetünk a könyvesboltba Update-zsebkönyvért.)

Artemon doktor házához (akinek egyébként Norbi bácsi a barátja), csak úgy lehet bejutni, ha a kapu által kitalált tornagyakorlatokat a kölykök elvégzik. A könyvben tíz gyakorlatot kell végrehajtaniuk a gyerekeknek, amelyeket a kis olvasók is kipróbálhatnak, már ha akad valaki, aki megmutatja, hogyan kell csinálni. Hiába vannak ugyanis kiemelve a feladatok pontosnak tűnő utasításokkal és magyarázatokkal, ábrákkal, volt, amin nekem is gondolkozni kellett, hogy hogyan is kell végrehajtani, pedig én főiskolán testnevelés tanítást is tanultam. Egyébként napi két óra testmozgást javasolnak a gyerekeknek.

Egyéb feladatok is akadnak a könyvben. A kedvencem a „Számítsd ki a testtömeg-indexedet”. Ehhez csak a testsúlyodat kell elosztanod a magasságod négyzetével. Másik kellemes feladat egy kisiskolásnak a „Sorolj fel teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!” Vagy az „Írd le, mit ettél ma. Szerinted egészségesen táplálkozol?” Vicces feladat az is, mikor egy oldalnyi kép közül kell kiválasztani azokat a dolgokat, amelyeket az ember megeszik. Itt találtam egy olyan rajzot, amiről a szomszédaimmal sem bírtuk kitalálni, hogy mit ábrázol. Leginkább egy kukachoz hasonlít, csak zöld. Hiányoltam a feladatok megoldásait a könyvből, ebben az életkorban szükséges lenne a javítás, a megerősítés.



Érdekes információ, hogy a csapvíztől meg lehet betegedni, ezért ásványvíz fogyasztása javallt (saját márka előnyben.).
A könyv nyelvezetéről oldalakat lehetne írni, utoljára gimi elején olvastam hasonló mondatokat különféle szerelmes regényekben: „A kapualjak dohosan ásítottak az utcára.” „A fák között sűrű lett a sötétség.”

Az alaptörténet még szódával elmenne, bár már az elején zavart, hogy a főszereplő hazudott otthon: „Pali azt mondta, focizni megy a barátaival. Mintha lennének itt barátai.”
A kisfiú problémamegoldását sem éppen követendő példa: „Nem bírta elviselni az otthoni aggodalomtól nehéz levegőt. Inkább kinn csatangolt az ismeretlen utcákon és csak vacsorára ment haza.” A könyv azt sugallja, hogy ha boldog családi légkört szeretne, elég, ha a szülei megveszik Norbi bácsi termékeit, ezáltal egészségesen táplálkoznak: ekkor majd minden szép és jó lesz. Hiszen a mesében is ez történt. Találtam példákat is, mi az egészséges kaja: az utolsó nyolc oldalon csupa Update-es cuccokat hirdetnek: gyümölcslevek, kekszek, süti, rudik csábítanak, de egy gyerek-aerobic dvd-t is ajánlanak a mozogni vágyó gyerekeknek.

Szép dolog tenni az elhízás megelőzéséért. Csak ne lenne az egész ennyire reklám-szagú.

Schobert Norbert: A varázskódok titka
Móra Kiadó
74 oldal, 1980 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra