SZÜLŐSÉG

Norbi és a szájbarágós update-oktatás

2006. december 13., szerda 12:54

Imádom az új könyvek illatát. Norbi könyvét kinyitva azonban borzalmasan büdös nyomdaszag csapta meg az orrom, amely végigkísérte az olvasást. Úgy látszik, a gyerekeket nem lehet elég korán elkezdeni fogyasztóvá nevelni. Befolyásolható szülők, hódoljatok be és vegyetek Norbi-termékeket már a csemetéknek is. Persze kizárólag az egészséges életmód jegyében.


Norbi (vagy valaki a csapatából) rájött arra, hogy még több cuccot lehet eladni, ha a gyerekeket is felveszi a célközönség soraiba. Hogyan lehet eladni a kicsiknek a száraz, unalmas kódrendszert? Írni kell köré egy mesét. Nem baj, ha bárgyú, bele kell csempészni egy kis történelmi fejezetet, hadd örüljön a szülő, hogy a csemete az őskorról és az ókorról is olvas.

A könyv szereplői: Niki és Viki, Vili és Pali hetente meglátogatják varázslatos házában Artemon doktort, aki az egészséges életmódra neveli őket. Artemon doktor mézesmázos, jószívű, jóindulatú, csöpögős jellem. Varázsasztalkája olyan uzsonnát szervíroz a gyerekeknek hétről hétre, amely a Norbi-világ kódrendszere szerint egészséges. Artemon doktor elmagyarázza a gyerekeknek, hogy a csoki cukor nélkül is finom és a nagypapa kedvencét, a töltött káposztát is el lehet készíteni egészségesen. Hogy hogyan? „Többek között erről is olvashatnak szüleitek a Norbi-könyvekben.” Nyomás a könyvesboltba Norbi-könyvekért!

A két lány közül az egyik dagadt és vidám, a másik szinte anorexiás és savanyú. Ami logikailag kissé ellentmondásos: Miért akarna egy vidám, duci gyerek lefogyni, ha a sovány gyerek rosszkedvű?

Az update-kódrendszert fél oldalon mutatják be, elmagyarázva, hogy mit jelent a három kód, mikor szabad enni a különböző kódú ételeket. A történetben a szereplők kapnak is egy-egy kézikönyvet a kódokkal. (Várható, hogy gyermekünk is kíváncsi lesz a varázskönyvre, amely boldoggá teszi a családot. Mehetünk a könyvesboltba Update-zsebkönyvért.)

Artemon doktor házához (akinek egyébként Norbi bácsi a barátja), csak úgy lehet bejutni, ha a kapu által kitalált tornagyakorlatokat a kölykök elvégzik. A könyvben tíz gyakorlatot kell végrehajtaniuk a gyerekeknek, amelyeket a kis olvasók is kipróbálhatnak, már ha akad valaki, aki megmutatja, hogyan kell csinálni. Hiába vannak ugyanis kiemelve a feladatok pontosnak tűnő utasításokkal és magyarázatokkal, ábrákkal, volt, amin nekem is gondolkozni kellett, hogy hogyan is kell végrehajtani, pedig én főiskolán testnevelés tanítást is tanultam. Egyébként napi két óra testmozgást javasolnak a gyerekeknek.

Egyéb feladatok is akadnak a könyvben. A kedvencem a „Számítsd ki a testtömeg-indexedet”. Ehhez csak a testsúlyodat kell elosztanod a magasságod négyzetével. Másik kellemes feladat egy kisiskolásnak a „Sorolj fel teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut!” Vagy az „Írd le, mit ettél ma. Szerinted egészségesen táplálkozol?” Vicces feladat az is, mikor egy oldalnyi kép közül kell kiválasztani azokat a dolgokat, amelyeket az ember megeszik. Itt találtam egy olyan rajzot, amiről a szomszédaimmal sem bírtuk kitalálni, hogy mit ábrázol. Leginkább egy kukachoz hasonlít, csak zöld. Hiányoltam a feladatok megoldásait a könyvből, ebben az életkorban szükséges lenne a javítás, a megerősítés.Érdekes információ, hogy a csapvíztől meg lehet betegedni, ezért ásványvíz fogyasztása javallt (saját márka előnyben.).
A könyv nyelvezetéről oldalakat lehetne írni, utoljára gimi elején olvastam hasonló mondatokat különféle szerelmes regényekben: „A kapualjak dohosan ásítottak az utcára.” „A fák között sűrű lett a sötétség.”

Az alaptörténet még szódával elmenne, bár már az elején zavart, hogy a főszereplő hazudott otthon: „Pali azt mondta, focizni megy a barátaival. Mintha lennének itt barátai.”
A kisfiú problémamegoldását sem éppen követendő példa: „Nem bírta elviselni az otthoni aggodalomtól nehéz levegőt. Inkább kinn csatangolt az ismeretlen utcákon és csak vacsorára ment haza.” A könyv azt sugallja, hogy ha boldog családi légkört szeretne, elég, ha a szülei megveszik Norbi bácsi termékeit, ezáltal egészségesen táplálkoznak: ekkor majd minden szép és jó lesz. Hiszen a mesében is ez történt. Találtam példákat is, mi az egészséges kaja: az utolsó nyolc oldalon csupa Update-es cuccokat hirdetnek: gyümölcslevek, kekszek, süti, rudik csábítanak, de egy gyerek-aerobic dvd-t is ajánlanak a mozogni vágyó gyerekeknek.

Szép dolog tenni az elhízás megelőzéséért. Csak ne lenne az egész ennyire reklám-szagú.

Schobert Norbert: A varázskódok titka
Móra Kiadó
74 oldal, 1980 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.13 16:43:09manci

  Edit, számodra sem elérhetetlen, mert a kész norbikaják nélkül is követheted a módszerét, csak jobban meg kell vállogatni, mit eszel meg, különösen déltől.
  Ami viszont irritáló Norbiban, hogy prófétaként adja elő magát, egy halál gazdag próféta meg legalábbis fura. És mielőtt félreértenéd, nem a pénzt sajnálom tőle, hanem szerintem a stílusán kellene csiszolgatnia.

 • 2006.12.13 16:46:12manci

  Réka izomzatával szerintem is minden renben van, kivéve a mellizomzata:)

 • 2006.12.13 16:49:00Edit

  Igazad van, a melle nekem sem kellene,mert szerencsés vagyok és nőtt magától, de azt nem tudom, mit éreztem volna, ha tök laposan kellene leélnem az életem. Neki van ilyesmire pénze, ilyen nagyot akart, akkor lelke rajta.

 • 2006.12.13 16:55:23kiseszter

  Engem Norbi és a rendszere nem érintett meg. Viszont egy idő után sikítani tudtam volna, amikor a Gastroyaltól rendelt kajámat rendszeresen "lenorbizták" a kollégáim és mindenki bele akart kóstolni. Egy ideig magyaráztam, hogy azért rendelek tőlük, mert gyorshűtik a kaját szállítás előtt nem melegen hozzák, mint sok más házhozszállító. Egy darabig az is bosszantott, hogy cikiztek, hogyha teljeskiőrlésű volt a tésztám és másképp nézett ki, mint ahogy a menzán a suliban mindannyian megszoktuk. Aztán elkezdtem olyankor ebédelni amikor már senki sem volt a konyhában, így még az újság átlapozása is belefért :o)
  Egy kolléganőm viszont belevetette magát Norbiba. A főzésében nem nagyon sikerült átállnia viszont elkezdett és azóta is kitartóan tornázik. Szépen helyrezökkent az önbizalma, a férje bókolgatott neki napközben a telefonban és elkezdett csinos színes ruhákban járni. Pluszpont Norbinak :o)

 • 2006.12.13 16:57:44kiseszter

  Réka viszont kiverte nálam a biztosítékot amikor terhességem elején egy Kismama magazinban 5 hónapos terhesen tornázott és agyon dicsérték, hogy 1 azaz egy kg-ot hízott a versenysúlyához képest ami pont a baba súlya.

 • 2006.12.13 16:57:56manci

  Nekem sem a plasztikai műtéttel van bajom, sőt, ha ilyen ütemben amortizálódik a cicim, akkor a 3. gyerek után nem kizárt, hogy én is befizetek. Szerintem az a gond, hogy Réka melle túlontúl föl lett tubózva. Nem tudom, ilyet akart-e, vagy elrontották neki, de nagyon nem szép.

 • 2006.12.13 17:13:29Edit

  Látom Manci, hogy sehogysem tudsz kibékülni Réka melleivel.Ami igaz, az igaz, olyan "pornós" lett, mert szerintem azoknak van ekkora ilyen vékony testhez, dehát az övé, neki kell hordani és nagyon úgy tűnik, hogy tetszik neki a végeredmény, mert úton-útfélen mutogatja is őket.
  Speciel az én férjem biztos nem hagyná szó nélkül, ha így kiraknám az utcán, mert mindennek megvan a maga helye.Én nem szeretném, ha mindenki látná, hogy mekkora melleim vannak, elég ha csak ruhán keresztül sejtik. De ebben sem vagyunk egyformák.

 • 2006.12.13 17:38:21ormika

  Engem megőrjít az ápdét mánia, egyik reggel közölte norbi, hogy amit nem az ő kajájára adunk ki pluszba azt majd koporsóra költjük, de addig is jókat eszünk. Kicsit túlzásokba esnek, főleg Réka belehalnék, ha így néznék ki tiszta mű az egész. Nem azért de a kisfiam 2 évig szoptattam és semmi baja a melleimnek, bezzeg neki 2-szer 3 hónap után már műtét kellett. Vicc. Nehogy úgy járjon Norbi mint dr. Atkins ő is nagy diéta reformer volt és hamar meghalt.

 • 2006.12.13 17:44:25szeszter

  paulcsi: ami a kenyeret illeti, itthon tényleg nagyon nehéz normális kenyeret kapni. Viszont otthon nagyon frankókat lehet sütni.

  Egyébként valóban Norbi nélkül is - józan paraszti ésszel - lehet egészségesen étkezni.

  Pizzatészta teljes kiőrlésű lisztből, a durumliszt szintén sokkal egészségeseb b társainál, és nem is drágább. Mimár csak olyan száraztésztát veszünk.  Egy csomó dolog ÖNÁLLÓAN is megoldható.

 • 2006.12.13 17:53:05Nanny

  Bár a Nordi felségjelzésű kaják szerintem is drágák és nagy része rossz ízű, azért alapvetően maga a módszer nem rossz és nem egészségtelen. Én szülés után így adtam le 18 kilócskát, és ezért hálás vagyok.
  Ezek a cuccok pedig pótólhatók hasonló, olcsóbb és jóízű termékekkel, mint pl. a cukorbetegek számára készült péksütemények, édességek, ilyesmi.

  És most jöhet a megkövezés...:-)

 • 2006.12.13 18:30:13Tulipirostulipánt

  Nanny! A cukorbetegeknek készült nyamiban nézd meg a kalóriát, ugyanannyi, mint a normálban.
  Kenyeret itthon sütünk. Na abban nincs E.
  A Norbi diéta pedig nem egy új metafizikus apokalipszis, pusztán a józan szabályok marketingbe foglalása, amit már az iskolákban is tanítanak, hogyan kell ésszerűen étkezni. Minden nap legyen gyümölcs, zöldség, szénhidrát, zsiradék ésszerű mennyiségben, és akkor a genetikai adottságunktól függően nem leszünk nagyon kövérek. Ha az arányok felbomlanak, akkor diétázni kell, azaz változtatni az étkezési szokásokon, de sokszor keveset, sportolni/mozogni és változatosan étkezni. Nincs ebben nagy hókuszpókusz. Van, akinek kell a megerősítés, ellenőrzés, szabályok, modern stílus. Az is le tud fogyni, aki Norbira hallgat és van akaratereje, meg az is, aki más diétát tart, ami lehet nem olyan csillogóvillogó, de ugyanazon az alapelven működik, ja és kell a varázs AKARATERŐ. A másik dolog, hogy meg kell tudni elégedni az alakunkkal. Lánykoromban 70 voltam, és nem mentem Dunának. Most szülés után fél évvel 60 vagyok :-) Nem csinálok semmit másképpen. Úgy is jó volt, így is jó :-) Bár én nem vagyok Réka, de nem is bújnék a bőrébe, nem bírnám annyi ideig a konditermet :-)))

 • 2006.12.13 18:32:39dscs

  Rékáról csak annyit, hogy azért is ilyen vékony, mert nem eszik. Volt, hogy már elájult egy tornán...Ja és én úgy tudom, hogy már a gyerekek születése előtt műttette meg a melleit.

  Egyszer hallottam egy riportot Norbival, ahol mondta, hogy a lányuk otthon cukor nélkül eszik mindent, de az óvodában azt eszi, amit a többi gyerek és a hét végére "karfiol" segge lesz. Úgy látszik annyira még nem nagy sztár, hogy a saját gyereke óvodájában egézséges táplálkozásra tanítsa a menzás néniket. (Pedig biztos lenne pénze, hogy az egészséges és a normál kaja közötti árkülönbözetet kifizesse)

 • 2006.12.13 19:16:40Nyuli

  Részemről nagyjából melinnel értek egyet.

  Mikor néhány éve elhatároztam, hogy karcsúbb leszek :) tudtam, hogy ay klasszikus, szigorú diéták nem nekem valók. Először a négynaposssal próbálkoztam, valamit segített, de hosszú távon nem tudtam volna csinálni.

  Na ekkor elolvastam a témakörben néhány könyvet

  pl a Testkontrollt (avval is tudnék vitatkozni)és elolvastam Norbi első könyvét is. Kutattam az interneten, majd összegyúrtam magamnak az elképzeléseket.

  Azt fogadtam meg, amit elhittem és azt, amiről úgy gondoltam, hogy be fogom tudni tartani.

  Alapvetően értem a módszert, és "emberbarátnak" gondolom.  Szerintem vannak gyerekek, sajnos, akikre rá is fér a változás. Őrületesen elhíznak fiatalon és szörnyen egészségtelenül táplálkoznak, bár ez a könyv túlzásnak tűnik.

 • 2006.12.13 19:36:41jidele

  tök fontos, hogy az emberek egészségesen táplálkozzanak, a fél ország el van hízva. De nekem olyan, aki azt mondja, hogy megvetné a feleségét, ha elhízna a terhesség alatt, nem tud olyat mondani, amit elfogadnék. Előítélet? Az.

 • 2006.12.13 22:30:23holicska

  A napokban szembejött velem egy szolárium-szökevény, és belebámultam az arcába, annyira abnormálisan sötétbarna volt: Rékát láttam. Ez vajon egészséges??
  Fenekét éppen eltakaró miniszoknyácskát viselt, és kijelenthetem, tökéletes alakú nő.
  Amúgy engem is kiver tőlük a víz, mikor egymás kezét fogva nyilatkozgatnak ennek-annak a tévécsatornának, mint a 13 éves szerelmes gyerekek...

 • 2006.12.13 22:39:50mulan

  A Mindenttudás Egyetemén volt egyszer egy táplálkozástudományi előadás a tévében, és az előadó azt mondta, hogy az agyműködéshez cukor kell. Ha nincs cukor, akkor a szervezet elkezdi átalakítani a zsírt, és abból csinál valami pótlékot, ám az nem olyan jó az agynak.

  De mivel működik az agy olyankor, ha nem eszel cukrot és nincs egy deka fölös zsír sem a testeden? :)

 • 2006.12.13 22:59:43Katalma

  Nekem most mondta a doki, hogy sokáig tartották azt, hogy a cukor csak energiaforrás az idegrendszer számára. Mostanában derült ki, hogy valmiféle ingerületátvivő szerepe is van. Különösen a mannóz-galaktóz pár érdekes ebből a szempontból.

  Tekintve, hogy én magam nem néztem mélyebben utána, többet nem is tudok mondani róla, pedig igen érdekes téma :)

 • 2006.12.13 23:06:32Katalma

  Mégegy megjegyzésem lenne... Több hozzászólásban olvastam az E betű-ket...

  Hát erre muszály elmondanom azt, ami tény: az élelmiszeriparban _minden_ adalékanyagnak van E betűs kódszáma. A konyhasónak is. A citromsavnak is.

  Szóval, olyan nincsen, hogy te E betű mentes kaját eszel. Az egy butaság, hogy ha valakinek az a baja egy kajával, hogy túl sok E betű van benne. Egyszerűen csak tudni kell, mit takar maga a fogalom, és máris kevésbé ilyesztő.

 • 2006.12.13 23:50:29Azurka

  Az "ápdét"ről hallani jókat is, rosszakat is, mint az eddigi hsz-ek is mutatják :-) A kollégám kb 15 kg-ot adott le ezzel a módszerrel, és sokkal jobban érzi magát. De szerintem ezzel is az a gáz, mint az összes többi fogyókúrával: ha abbahagyja az ember, visszaszedi a leadott kilókat. Nem is tudom, mit fogok csinálni, ha már nem szoptatok, és meg kéne szabadulnom attól a plusz 10-12 kg-tól, ami rajtam marad... (ki mondta, h szoptatás alatt fogy az asszony? :-) Még nem találták fel azt a fogyókúrát, amit én végig bírnék csinálni :-/ Egyébként a hazipatika.com-on van E szám kereső, beütöm a számot, és kiadja, hogy mit eszem éppen.

 • 2006.12.14 08:46:37manci

  mulan: ez nagyon jó volt!:) De komolyra fordítva a szót, azért nem kell kristálycukrot enni, hogy működjön az agy, annyi mindenben van cukor, hogy most a gyümölcsöket ne is említsem. Azért a Norbi mondott egy-két sokkoló dolgot, amin elgondolkodtam! Pl. a tejcsokik 50 %-a kristáycukor, de ami igazán mellbevágott, hogy a Nestle Fitnessban is rengeteg cukor van, most nem emlékszem pontosan, de valami sokkolóan sok a "Fitness"-hez képest.
  Katalma: én is látom, hogy mindenben vannak adalékanyagok, de ha a norbikenyér összetevőit elolvasod, akkor az a benyomásod támad, hogy nincs is benne más.
  Azurka: köszi a tippet:)

 • 2006.12.14 09:43:11nona

  Én elvből nem veszek Norbi-s termékeket, de a terhességem alatt nagyon jól jött. Terhességi cukorbetegség miatt szénhidrát diétán voltam, direkt mindenhol a Norbis cuccokat kerestem, hogy minél több gyümölcsöt ehessek. Egy olyan világban, ahol csak citrompótlóval lehet teát inni, 1 szelet kenyeret lehet reggelizni/vacsorázni stb., nagyon jól jön. A terhességem óta persze 1 Norbi terméket sem vettem...azért nem olyan jók:)

 • 2006.12.14 09:43:47nona

  nem citrom- hanem cukorpótló...bocs

 • 2006.12.14 09:54:01p.eszter

  Kedves Katampusz! Látod, te magadra vetted a megjegyzést, pedig véletlenül írtad kisbetűvel, de nem Rád gondoltam. Nem akarok idézgetni, de egy későbbi hozzászólás miatt írtam, amelyben a hölgy "direkt" írta úgy a nevet. Tehát Tőled bocs. :-)

 • 2006.12.14 10:03:43p.eszter

  Réka terhességeiről csak annyit, szerintem attól, hogy nem hízott el és karban tartotta magát, nem veszélyeztette a gyerekeit, mit ahogy sokan állították róla. Én is összesen 6,5-7kg-ot híztam 9hónap alatt, azt ettem, amit megkívántam (jó, zabálni nem zabáltam), végig tornáztam az aktuális állapotomnak megfelelően, és a 40.hét végén teljesen egészséges, 50cm-es, 3210g súlyú fiút szültem természetes módon. Az, ahogy most kinéz, az ő baja...

 • 2006.12.14 10:38:13Tulipirostulipánt

  Katalma! Tudom, és máris javítom magam, hiszen tudom mit takarnak az e-k és pongyolán fogalmaztam, nálunk is a barna kenyérben van aszkorbinsav tehát az e. Igen az e-k nagy része ártalmatlan, de én spec. ízfokozókra, tartósítószerekre gondoltam :-)

 • 2006.12.14 11:51:53Toto4222

  Kedves P.Eszter!

  Én megértem azt, aki máshogy nyilatkozik egyes személyekről, hiszen én sem kedvelem őt, de nagyon. Szerintem N. E.-t pedig nem lehet egy lapon említeni a címben szereplő Norbival. Ő egy aranyos kisgyerek, Norbi pedig egy undorító, nyálasszájú "önjelölt próféta". És sajnos akkor is ömlik rám az a sok undormány, ha nem vagyok rá kíváncsi, hiszen a nejével állandóan gondoskodnak róla, hogy címlapon szerepeljenek (nem olvasom el, de látom őket). A módszerei (amit mások találtak ki, de az ő nevével eladhatóak - sajnos) van, hogy tényleg beválnak, de nekem senki ne mondja, hogy mindent mesterséges dolgokkal kell helyettesíteni. Mert az sem egészséges. Az egészség pedig nem a testtömegindexnél kezdődik szerintem... Bocsi, ha megbántottam valakit... Sziasztok!

 • 2006.12.14 11:58:25nyulacska

  Sziasztok! A múltkor néztem egy filmet, ami arról szólt, hogyan tegyük valódi fogyasztókká a gyermekeinket, hogy ebben a társadalomban még több pénzt lehúzhassanak rólunk. Viszont van már egy szervezet, amelyik el is kezdett tiltakozni, hiszen a rejtett reklámok már a 9 hónapos (!) - mellesleg ennyi idős gyerek szerintem nem oda való - gyerekeknél kezdődnek. Szomorúnak tartom, hogy már a gyerekeket is befolyásolni akarják ilyen szinten, de szerintem mindenkinek lelke rajta, mivel eteti a gyerekét. Nekem Norbi stílusával van a gondom, hogy UNSZIMPATIKUS és ezért nem is érdekelnek a dolgai - bár kóstoltam már meg őket és szerintem elég rosszak voltak a puffasztott búzán kívül, amit meg szerintem nem lehet elrontani. :-)És a csapvíz is Norbi update1-es! Én felnyomnám félrevezetésért, hiszen ezzel azt sugallja, hogy a többi víz tele van kalóriával... :-)

 • 2006.12.14 13:25:12pumok

  En sem kovetem Norbi bacsi apdejtes oruletet. Ami nekem bejott, sajat talalmany.
  Reggelire en is csak gyumolcsot eszem es mint ahogy azt valaki korabban leirta, ez testkontrollos modszer. (Mar megerte felkeni :) - ezt eddig nem tudtam)
  Aztan meg egy szabalyt kovetek: a vacsi vagy az ebed mindenkeppen nyers zoldsegekbol es feherjebol alljon. En vega vagyok, igy ez nekem paprika, pari, ubi, hagyma es tobbfele finom sajt, esetleg szojavirsli, szejtan, stb. A harmadik etkezes pedig lehet fottkaja, vagy barmi persze ez is inkabb fozelekfele, feltet nelkul, vagy lajtosabb husi a husevoknek, salataval. Este - bar ez nem feltetlen fogyis - egy kis csoki is muszaj 2 kocka erejeig, de az is etcsoki (reklam - a Cote d'Or narancsos etcsokijat mindekinek ajanlom :))) )
  En jopar eve elek igy, sem vitaminhianyom nincs, sem elhizva nem vagyok.
  Es ezekutan hivjatok csak Schobert pumoknak :)

 • 2006.12.14 13:36:11Süti

  A legjobb életvezetési tanácsokat - szerintem - mostanában Michael F. Roizen és Mehmet C. Oz osztogatja. (Nem tudom, hogy magyarul megjelent-e már valami tőlük).

 • 2006.12.14 13:47:45Csiperke

  Én régebben bírtam a Norbit, örültem, hogy jön valaki, akar valamit és tesz is érte. Azóta már rájöttem, nem egészen azt akarja, amire én gondoltam...$$$ :-)Aki megveszi, egye, aki nem veszi, ne egye.

 • 2006.12.14 13:51:34Nyuli

  Akinek vércukor problémája van/volt az tudja, hogy cukor szinte mindenben van. Mikor terhes voltam gestacios diabetesem lett. Ekkor kezdtem el figyelni a dolgora. Minden vásárlás azzal telt,hogy olvasgattam az összetevőkjet és alig-alig tudtam megvenni valamit. Ez nyolc éve volt, de ma sem sokkal jobb a helyzet. A legnevetségesebb, hogy a müzlik 99%-a tartalmaz cukrot, de még a felvágottakban is van.

  Na ennyi cukorra tuti nincs szüksége az idegrendszernek. :)

 • 2006.12.14 14:08:52nona

  Ismerős a helyzet, Nyuli. A 9 hónap végére egész eligazodtam, de a következőnél már bevált termékek, bevásárlóhelyek stb. lesz. De ez sem segít azon, hogy én cukorral/mézzel szeretem a teát :(

 • 2006.12.14 15:11:20Csiperke

  off: ettem egy kis töpörtyűt házi kenyérrel. Nyami! :-)

 • 2006.12.14 15:16:43paulcsi

  Sziasztok terhességi cukros csajok, sorstársak! Első terhességemnél diétáztam, inzulinoztam magamat. Hetente jártam kontrollra, ahol piros tollal javították ki az "ellenőrző fütetemet", amibe minden étkezést le kellett írni vezetve a gyorsan és lassan lebomló szénhidrátok grammjait. Hát borzasztó volt! Nem kívánom senkinek. Érdekesség volt, hogy a végére bármennyi inzulint adtam magamnak, ugyanannyi volt a cukrom (Na nem nagyon magas, 7-8 körül voltak a legmagasabb borzasztó értékek). Második terhességemet sikerült külföldön töltenem, (Bécs). Itt nem csinálnak ügyet ebből. Ha nem akar az ember, nem kell vele foglalkozni. Olvastam a legújabb kutatások eredményét, mely szerint a terhességi diabétesz nem betegség, hanem teljesen normális élettani folyamat, csakúgy, mint a terhesség alatti vashiány, amely abból következik, hogy több a vér, "hígabb" és ezért kevesebb benne a vas. Szóval ez az inzulinozási őrület többet árt a kismamáknak, mint használ. Második gyermekemet várva minden nap majszolgattam a csokikat. (Persze módjával).
  Paulcsi

 • 2006.12.14 16:23:08Nyuli

  Szerencsére az inzulin nálam nem került szóba, csak a diéta. Azt azonban nevettségesenk találtam, hogy a kórházban (az utolsó napokat kellett ott töltenem, bár az orvos hamarabb be akart fektetni, de könyörögtem, hogy ne tegye) Szóval a kórházban a diétás kaja az volt, hogy míg a többiek reggelire egy zsömlét kaptak felvágottal, addig én 2db üres zsömlét. Ebédre meg grízes tésztát, mint a többiek, de lekvár és cukor nélkül. Vicc. (aki próbált már grízes tésztát szárazon megenni, az tudja, hogy szinte lehetetlen)

 • 2006.12.14 17:15:01Tulipirostulipánt

  Nyuli! Mi Sárospatakon a menzán kaptuk így :-(az volt a neve a menzának, hogy Mudrány tápintézet :-) de tudok még hasonlóan fincsi recepteket ;-P

 • 2006.12.14 17:37:38cathy_78

  Sziasztok!!

  Hát, ez a könyv elég necces:)Aláírom, hogy Norbi alapjában véve nem rosszindulatú, meg azért az alap elképzelés (az, hogy mindent ehetünk, csak mértékkel, és nem mindegy, hogy mikor) persze helytálló, csak én sem egészen értem, hogy mindek hozzá ez az idétlen álprofi körítés. Szerintem az is zavaró Norbiékban, hogy szegények nagyon buták.(sajnos nem a rendőr múltja miatt, hanem úgy alapban) Éppen ezért az, ami egy esetlegesen intelligens ember szájából meggyőzően hathatna, iszonyú bénán és idegesítően hat Norbitól és Rékától. Meg hát, valljuk be, hogy bármennyire is tagadják, azért a fejükbe szállt igencsak a siker...Ja, a múltkor vettem update csokit. Hát, vmi olyan mellékíze volt, hogy nem vagyok meggyőzve arról, hogy egy igényes tejcsoki több kárt tesz bennem a finomított cukrokkal...

 • 2006.12.14 17:46:46Csöre

  Huhúú, Norbi csokit én is vettem 1X (a dm-ben, csak az volt), na az egy gazdátlan kutyus gyomrában végezte. Szerintem így akarják a jónépet lebeszélni a csokizabálásról.

 • 2006.12.14 19:39:20nona

  Nyuli, képzeld, nekem is bent kellett töltenem 2 napot diéta beállítás címén. Én dettó ugyanazt kaptam, mint a többiek. Persze rendben voltak az eredmények. Ezután felmerült bennem a jogos kérdés: minek kellett egyátalán 3 hónapot diétáznom??? 7,9 volt a terheléses érték (7,8 a határ) és a legszigorúbb diétát írták elő. Ismerősöm is cukros volt, de neki csak annyit mondtak, hogy ne egyen túl sok édeset, meg kenyeret. Ennyi! Én meg grammra mérhettem a gyümölcsöt is...

 • 2006.12.14 20:35:38gyöngy

  Nekem az első gyereknél volt magasabb a cukor eredményem 1 tizedel, mint a megengedett. Emiatt rendszeresen kellett ellenőrzésre járnom. Nagyon untam, és feleslegesnek tartottam. A másodiknál a terheléses cukorvizsgálat előtti nap már nem ettem édességet. /Bár sok édességet eszem, nagyon szerencsés alkatom van, és nem hízok/ Jó lett az eredményem. Most a 3. babónál pedig miután megittam azt a lehetetlen löttyött, megittam a maradék cukor nélküli citromosteámat, meg mire letelt a 2 óra, addig még egy fél liter vizet. Hígítottam a vérem, ahogy tudtam. Megint jó lett az eredményem. Minden nap eszem gyümölcsöt, zöldségeket, főzeléket, változatosan és finoman főzök, és szívesen megeszek akár egy tábla csokit is, vagy sütit, vagy bármi édességet. Nem hiszem, hogy azzal jobb lenne, ha lehetetlen diétát tartanék be. A vashiányról meg azt hallottam, hogy a vas ugyanannyi az anyukában, csak mivel több, és hígabb a vére, ezért ugyanakkora mennyiségű vérben logikusan kevesebb vas van. Tehát egyél almát, abban vas is van, meg minden más, amitől jól tud felszívódik!

 • 2006.12.14 20:46:42nona

  Nekem is az az érzésem, hogy teljesen felesleges volt ez az egész tortúra, és remélem nekem sem kell a következő babánál ezzel foglalkozni, csak a diabetológus azt mondta, h a következő babánál már a legelején jelentkezni kell nála :( Nem értem miért kellett azt az egy tizedet ennyire komolyan venni...A vashiánnyal szerintem sem kell különösebben foglalkozni (nyilván biz határon belül)

 • 2006.12.15 00:13:28katampusz

  nekem csak a gyanúja merült fel, hogy terhességi diabetesem lehet, de a dokim 2x csináltatott terheléses cukor vizsgálatot és végig szem előtt tartotta a dolgot.

  mivel ez a betegség nem a mamának, hanem a babának tesz nagyon rosszat, én óvatosságra intenék minden kismamát akinek ilyen problémája lehet.

  fő a baba egészsége, annyi más kellemetlen dolgot is el kell elvisenünk terhesen, ez már csak csepp a tengerben nem?  na jó megint az okoskodik, aki nem élte át a helyzetet... :) bocsi

 • 2006.12.15 00:15:57katampusz

  off: késő van, nem tudok írni, abba is hagyom mára...

 • 2006.12.15 00:34:54nona

  csak annyira beleszól az életembe az hogy 1 tizeddel a határérték felett volt az érték (hogy most itt fel se sorolom, h mi mindent jelentett ez)... persze a baba egészsége az első. Végigcsináltam, persze. Az én dokim nem akart 2x terhelni... így az sem derülhetett ki, hogy esetleg nincs is gond.

 • 2006.12.15 09:09:21manci

  Az Istvánban, hála Istennek, a cukorterheléses vizsgálat előtt nem azt az undorító löttyöt kellett inni, hanem elég volt 2 dl tejet meg egy zsemlét megenni, ami ugye nem egy szörnyű nagy teher. Ha ott ez is elég, máshol mért kínozzák a kismamákat?

 • 2006.12.15 10:21:19Tulipirostulipánt

  Manci! A két deci tej, meg egy zsemle nem ad olyan pontos eredményt. Milyen zsemle (vizes, tejes, sajtos, barna, fehér...), mekkora? Egyébként a lötyi ivás nem annyira horror, ki lehet bírni.
  Nona! Na igen az már gáz, hogy nem is ellenőrizték, meg egy tizednél szerintem nem kellene ekkora elánnal szadizni! Nekem mindkét ellenőrzésnél rendben volt, bár a magasabb tartományban, de nem mondták, hogy baj lenne (Margit kórház). Viszont egyik ismerősünk ugyanúgy járt, mint Te, dettó szadizták a nagy semmire, és még csak nem is ellenőrizte senki, hogy van-e hatása. Egyszer megnézték, utána meg csak diktálták a 180 grammos CH diétát. :-( (Szent Imre kórház)

 • 2006.12.15 10:30:20nona


  Nekem meg 15o grammos diéta volt!!!!! Ez igazságtalanság :(

 • 2006.12.15 12:30:27manci

  Tulipirostulipánt, én azért örülök, hogy megúsztam, a barátnőmnél csak másodikra sikerült a vizsgálat, mert az első adag löttyöt kihányta:(. Egyébként normál vizes zsemlét mondtak, persze ezek sem teljesen egyformák, de ha gond van, szerintem így is kiderül.

 • 2006.12.15 17:27:12Tulipirostulipánt

  Manci! Én is kihánytam :-) De én a 20. hétig mindent, és a 30-tól is sokmindent. Egészséges kajákon éltem, mint chips, sósmogyi meg citromos fanta, ja meg jeges cuccok, mint jeges meggy vagy fagyi. Ezek is kifigyeltek, de több volt az esélyük a lennmaradásra. Na ehhez bökjön valamit Norbi meg Réka;-P Ja és persze ezzel nem dicsekedtem a terhesgondiban, csak az orvosom tudta, de ő meg azt mondta, csak arra figyeljek, hogy el ne kezdjek kiszáradni, mert akkor spuri a kórház.

 • 2006.12.15 17:45:22nona

  Én meg már annyira untam a Candereles teát, hogy inkább light kólát ittam!!! (Sajnos a tejet kívántam volna, de abból csak max 5dl-t lehetett naponta...)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta