Megnehezíti a szoptatást az epidurális érzéstelenítés

Az epidurális érzéstelenítéssel szülő nőknek gondjaik lehetnek a szoptatással, állítja egy tanulmány. A kutatók szerint azoknak a nőknek, akiknek szülési fájdalmát csillapították, az első héten több problémájuk volt a szoptatással és kevés ideig táplálták anyatejjel gyermeküket.


A Sidney-i Egyetem kutatói 1300 nőt vizsgáltak, akik 1997-ben adtak életet gyermeküknek. A kutatók azt állapították meg, hogy az érzéstelenítő vegyi anyaga hathat a babára és azok az anyák, akiknek fájdalmát nem csökkentették szüléskor, nagyobb eséllyel folytatták a szoptatást, írja a BBC. A 416 epidurális érzéstelenítéssel szült nő közül 172 adott életet császármetszéssel.

A kutatás vezetője, Dr. Siranda Torvaldsen a BBC-nek elmondta, hogy egyre több bizonyítéka van annak, hogy az epidurális érzéstelenítés kapcsolatban áll az újszülött aluszékonyságával és a szoptatási nehézségekkel.

Habár a vizsgált nők 93 százaléka tanulta szoptatni gyermekét az első héten, az epidurállal szült nők nagyobb részének voltak gondjaik a szoptatással és általában teljesen befejezték az anyatejes táplálást a baba fél éves kora előtt, míg az érzéstelenítés nélkül szült nők háromnegyede szoptatta gyermekét legalább fél éves korig.
Oszd meg másokkal is!
Mustra