SZÜLŐSÉG

Megnehezíti a szoptatást az epidurális érzéstelenítés

2006. december 12., kedd 09:02

Az epidurális érzéstelenítéssel szülő nőknek gondjaik lehetnek a szoptatással, állítja egy tanulmány. A kutatók szerint azoknak a nőknek, akiknek szülési fájdalmát csillapították, az első héten több problémájuk volt a szoptatással és kevés ideig táplálták anyatejjel gyermeküket.


A Sidney-i Egyetem kutatói 1300 nőt vizsgáltak, akik 1997-ben adtak életet gyermeküknek. A kutatók azt állapították meg, hogy az érzéstelenítő vegyi anyaga hathat a babára és azok az anyák, akiknek fájdalmát nem csökkentették szüléskor, nagyobb eséllyel folytatták a szoptatást, írja a BBC. A 416 epidurális érzéstelenítéssel szült nő közül 172 adott életet császármetszéssel.


A kutatás vezetője, Dr. Siranda Torvaldsen a BBC-nek elmondta, hogy egyre több bizonyítéka van annak, hogy az epidurális érzéstelenítés kapcsolatban áll az újszülött aluszékonyságával és a szoptatási nehézségekkel.


Habár a vizsgált nők 93 százaléka tanulta szoptatni gyermekét az első héten, az epidurállal szült nők nagyobb részének voltak gondjaik a szoptatással és általában teljesen befejezték az anyatejes táplálást a baba fél éves kora előtt, míg az érzéstelenítés nélkül szült nők háromnegyede szoptatta gyermekét legalább fél éves korig.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.13 08:29:15ananasz

  Tavol alljon tolem a versenyzes, aki valaha is fejt, akkor tudja, hogy nem a legkellemesebb dolog, plane nem versenyszam. szoval Nyuli gratula. En 5honapig ejjel-nappal fejtem 3orankent, csak igy tudtam elkerulni a tobbi gyulladast. Most 10hos a baby es meg mindig naponta 2x!

 • 2006.12.13 09:34:45zsani

  Nekunk mar a korhazban gondok voltak a szoptatassal.A gyerekem egyszeruen a szajat sem akarta kinyitni nemhogy szopni akart volna.Maig nem tudom az okat es bant.A korhazi noverek is csak ertetlenul alltak a dolog elott.Termeszetesen tejem se lett a korhazban a sok idegtol.Konnyeben jottem haza mint amenny a terhesseg elotti sulyom volt -48 kg.A gyerekorvos azt mondta hogy egy hetig se lesz tejem amikor hazajottunk.Szoval 6 es fel honapos es azota fejem a tejet kezzel, mert a mellszivo nem hozta ki.A gyerek csak immel-ammal szopik es most kezd keves lenni a tej.Probalom a hozzataplalast de nem igazan akar megenni semmit.megkerdeztem a vedonot, hogy most mit csinaljak.A valasz: adjak neki tejet.Szoval ez az egesz szoptatas egy eleg nagy kihivas igy nekem es mar egy parszor atmentem a lelki terroron.mult heten voltam mammografian(korabban talalt csomok miatt) ahol kozoltek hogy mind a ket mellem iszonyatosan nez ki( tele van hegekkel a sok fejes miatt).Kezdetben napi 7-szer most 2, 3-szor fejem.Szoval igazan jot tett volna nekem ha valaki megmondja hogy mi az oka annak hogy a gyerek nem igazan akar szopni( allandoan felrenyel szopas kozben, szoval lehet hogy ezzel van osszefuggesben) mert akkor valamelyest jobban ereztem volna magam.Mostansag meg a vizcsapbol is az folyik hogy ha nem szoptatsz akkor te vagy a hibas, mert ezt mindenki meg tudja tanulni.En ezt nagyon nem igy erzem, es a lelkiismeretfurdalasomat termeszetesen meg a vedono is csak noveli.Az elejen kenytelen voltam adni valamennyi tapszert a gyereknek mert csak a 2. heten indult be a tejem, es piszokul ereztem magam.A gyerekorvosunk elment szabadsagra es egy nenike helyettesitette .A ferjem ment el feliratni a tapszert.A nenike felhivott a rendelobol es azt kerdezte hogy miert akarok en tepszert adni a gyereknek ahelyett hogy szoptatnam.Kb.fel oraig ecsetette a ferjem mobiltelefonjarol a rendelobol hogy milyen szar anya vagyok hogy tapszerezni akarom a gyereket.Az amugy is elegge megviselt lelkiallapotomnak ez kifejezetten jot tett es csak segitett abban hogy megjojjon a tejem.Masnap hangos zokogasok kozepette valahogy sikerult elernem a mi orvosunkat aki nem akarta kommentalni a tortenteket.

 • 2006.12.13 09:48:15ananasz

  Zsani: fel a fejjel. tudom, h masok bajai nem vigasz, de kb en ugyanezen mentem keresztul. Total ki voltam idegileg. En nem itthon szultem, hanem jo messze, ahol 2 nap utan hazaengednek, ha minden ok. En akkor 51kg(!), azaz ugyanannyi, mint babao elott voltam. Adott a gyerekorvos vmi bogyot, h szedjem, h hizzak, mert nem lesz eleg taplalo a tej, mialatt en vegig stresszeltem, h nincs/nem lesz tejci. Elektromos korhazi fejovel naponta 9x fejtem az elso honapokban, begyulladt mellekkel is, amin nem segitett semmilyen antibika, csak az infuzio. Kepzelheted: friss anyuka, kisded, 40fok laz es a karombol kilogo infuzio. A hab a tortan, h ferjem is 39fokos lazzan nyomta otthon, ami meg raadasul fertozo is volt:( Nekem is van csomo a mellemben, de lett tobb is. Az infuzio elott felszurtak a cicim, hatha le tudnak csapolni vmit, de nem:( szoval horror volt, es ahogy irtam meg ma is fejek szopi utan, azt nem tom, h hogy neznek ki belulrol a cicik, de nincs sok illuziom.
  Fel a fejjel, en 10 honapja csinalom es az erdekes, h mostmar tenyleg rutinszeruen. Lehet, h meg hianyzozni is fog??

 • 2006.12.13 09:52:47manci

  Igen, Zsani, ezt én is látom még itt is, hogy a könnyen szoptatók, de még azok is, akik megkinlódtak a sikeres szoptatásért, valahogy mintha nem lennének kellő empátiával azok felé, akik megkinlódtak és mégse jött össze nekik. Az eü.-i dolgozók közti véleménykülönbségről meg ne is beszéljünk! Az unakatesóm nem egy harcos amazon, így nem tudta elérni a nyíregyházi kórházban, hogy ne adjanak tápszert a gyereknek. Ráadásul elvitték ilyenkor a babát. Könyörgött, hogy legalább hagy legyen ott. Na akkor meglátta, mit művelenek hozzátáplálás címszóval: a gyerek orrán-száján ömlött a cucc, majd megfulladt szegényke. Soha nem szopott ezek után rendesen a kisfia. Még hónapokig kínlódott az uncsitesóm, mielőtt végleg elapadt a teje. És ezek után még állandóan hallgathatta a nyílt vagy burkolt célzásokat, hogy azért biztosan mégiscsak ő a hibás.

 • 2006.12.13 10:24:00galiba

  Mielőtt megszületett a leánykám, úgy gondoltam, a szoptatás a világ legegyszerűbb, legtermészetesebb dolga. És hogy majd kb. 1 éves koráig szoptatni fogom. Aztán minden egész másképp alakult. Van akinek gond nélkül megy, mások meg nagyon megszenvednek érte. Én szülés után 47 kg voltam, pedig a terhességet 51 kg-val kezdtem. Volt ugyan tejem, de kezdettől nem volt elég, bármit próbáltam, nem lett több. Laktoherb, homeopátiás bogyók, népi jótanácsok, minden. Vévőnő azt mondta, csak akarni kell és lesz sok tej. 3 hónapig minden szoptatás után fejtem. Aztán amikor az elektromos fejővel 20 perc alatt rendszerint max. 5 ml-t tudtam lefejni, sajgó mellekkel, abbahagytam. Bebe pedig elég hamar rájött, hogy a cumisüvegből sokkal jobban jön a tej, így szoptatás közben hamar dühbe gurult, és nem volt hajlandó szopizni. A mai napig bűntudatom van. Akkor meg különösen jól éreztem magam, amikor gyermektelen ismerősöm oktatott ki, hogy azt olvasta, mindenki tud szoptatni aki akar...

 • 2006.12.13 10:34:51Kékfelhő

  szó szerint én is így jártam, bár én kevésbé voltam lelkes a fejés terén

  szar ügy, a mai napig bűntudatom van miatta

 • 2006.12.13 10:43:03gyöngy

  Nekem könnyen ment a szoptatás. Bár az én gyerekeim idejében már 3 hónapos kortól kezdtük a szilárd kaja bevezetését. A lányomat az első 2 hónapban 2 óránként szoptattam, és minden szopás után fejtem. Utána beállt, és 7 hónapos koráig szopott. A fiammal meg már egyszer sem kellett fejnem, beállt a kereslet kínálat magától. Őt viszont csak 5 hónapos koráig szoptattam. Én azt tapasztaltam, hogy a stressz, az aggódás, és a fáradtság, mindennél jobban apasztja a tejet.
  Szerintem senki nem rosszabb anya attól, hogy nem tud szoptatni. Ha kell pótold neki, és ha nem görcsölsz ezen, és nem bántod magad miatta sokkal nagyobb az esélye, hogy pihenés, finom kaják, és nyugalom után visszatér a kellő tej mennyiség. Én most a pocaklakót 1/2 évig csak anyatejjel szeretném szoptatni, és utána amíg szeretne. De ha nem így lesz, akkor sem aggódom, hisz a nagyok már kamaszok, és ők sem szoptak túl sokáig. Sőt velem az anyukám 2 hétig kínlódott, és feladta a szopi programot. Tehát én tápos gyerek vagyok. Mégis felnőttem, jó ember, jó anya lettem. Én viszont el sem tudtam képzelni, hogy NE TUDNÉK szoptatni. Szerintem jobban örül a babátok, ha egy nyugodt kiegyensúlyozott anyukája van, aki azzal eteti amivel tudja, mintha órákig, napokig sír, mert nem tudja szoptatni. Mindenkinek sok türelmet, és boldog babázást kívánok!

 • 2006.12.13 11:00:27thais

  A fejés nem csak szorgalom, hanem kényszer is. Nem lelki kényszerre gondoltam, s nem akartam senkivel "versenyezni". Ha az embernek már egyszerűen fáj, s "majd ki reped" a melle, akkor muszáj, már csak a közérzete miatt is. Volt rá eset, hogy éjjel kettőkor kellett felkelni, mert annyira fájt, és szó szerint tejben úsztam. Most, sajnos, már nincs ilyen jó tejelőkém, "öregszem", vagy mi. Ha nem elég neki a tej a szopás folyamán, én utólag adtam neki oda a lefejt tejet végső szükségkor. Így nem fog ellustulni.
  A kórházi tápszert illetőenén a legelső pillanatban tisztáztama nővérkékkel, hogy ne adjanak neki semmilyen pótlást tápszer formájában. (A család szinte minden tagja tejfehérje- allergiás). Ráírták a lapjára, s nem adtak neki. Határozottan odafigyeltek, mennyi tejet adtam le arra az esetre, ha póttáplálásra került a dolog hajnalban. A rendesebb nővérke pedig egyenesen megkérdezte tőlem, kihozhatja-e őt enni, mert már nagyon éhes. (hajnali 4-5 óra között, mikor már nem aludtam)Persze, hogy nem mondtam nemet.

 • 2006.12.13 11:33:18Tulipirostulipánt

  Zsani! Egy fórumra írok, ahol van egy lány, aki hasonló problémával küzd. Gyógytornász segít neki, masszírozni kell a baba arcát, száját. Ez a probléma később a szilárd ételnél, és a beszédnél is jelenthet problémát. Ha gondolod írd meg az e-mail címed, és összehozlak vele. Érdekes, hogy nem nézték meg a babát, ott valami gond van, ha nem akar/tud szopni, ezt nem kellene annyiban hagyni. Cumisüvegből jól eszik, vagy az sem az igazi?
  Lányok köszi a felhomályosítást pirkó téren :-)

 • 2006.12.13 11:39:57lia

  Három teljes hónapon kersztül lefejtem a tejet, hogy be tudjam vinni a kislányomnak a kórházba.Koraszülött volt, hetekig nem evett, de arra biztattak, azért csak vigyem, mert mégis az enyém.Így tettem. Már 2 ml annyira örültünk, hogy majd kiugrottunk a bőrünkből, amit persze estére biztosan kihányt. Azután inkább a fagyasztóba raktam sterill zacskókba, hogy legyen, amikor végre itthon lesz.Ez így ment nagyon sokáig, míg táplálható volt a pici lányom.

  Amikor hazahoztuk a kórházból 1 hétig tudtam szoptatni, tovább nem ment,akkor is csak kiegészítésnek, mert már tápszert kapott , keverve a lefagyasztott anyatejjel.

  Szerencsére ma már 2 éves és egészséges.

 • 2006.12.13 11:40:33titi

  Tulipiros! Pontosan nem tudom, mire kellett az az infúzió. De a hatását nézve és a te történetedet olvasva, nagyon nem kellett volna. Válasz a kérdéseidre: 3. terhességem volt ez, 32. héten szültem, az OGYK-ban.
  Szerencsére a "végeredmény" mégis csak jó lett. De "irígykedve" olvastam a te történetedet. (Ugye, nem haragszol? :) )
  A fejést én is próbáltam. Marhára utáltam.

 • 2006.12.13 12:11:17Tulipirostulipánt

  Titi! Nem tudom szeretnél-e még gyereket, ha igen bátran ajánlom az orvosom:-) kórház, és csecsemősök, mint máshol(sajna), de ez az ember nagyon ember. Tulajdonképpen a végeredmény a lényeg, és az biztos csodálatos!

 • 2006.12.13 12:23:01Tekla

  Sziasztok!

  Engem a kedves anyukam paraztat a szulestol es a szopatatastol is. Veres horrornak meseli a szulest ,hogy neki milyen rossz emlekei vannak de azert o buszke magara ,mert ugye EDA-val szult es nem voltak kulonosebb fajdalmai.

  Bezzeg a mellette levo helyisegben a kismamak ,hogy jajjgattak. Nah szoval az anyum kicsit fura ilyen teren. A szoptatasrol annyit meselt ,hogy kb 6 honapos koromig szopiztam. Tehat azzal nem volt "gond" az EDA utan.

  Amugy igyekszem ilyen teren nem meghallani amiket mond es tanacsol , mert ettol csak megjobban izgulok majd.

  Mindenkepp orulnek ha konnyu szulesem lenne es aztan menne a szoptatas is.

  Szoval fo az optimizmus. :)

  Egyebkent most jarunk a 36. hetben es tegnap voltam terhesgondozason. Nincs fogadott orvosom igy a korzetihez jarok. A doki nagyon hangulatember megtalalja mindig a modjat ,hogy jot vitazhasson a vedonokkel es persze a kismamakkal is. Ez velem se volt maskepp tegnap. Elso alkalom volt ,hogy kestem 5 percet a forgalmi dugonak koszonhetoen es kaptam a letolast erosen.

  Az vegulis nem tunt fel neki ,hogy nem kestem le semmirol ,mert amikor erkeztem epp akkor ment a szokasos suly es vernyomas meres majd joval utanna fogadta a kismamakat.

  Ami viszont fura volt ,hogy mar nem hivott vissza tobb gondozasra es csak annyit mondott jarjak ki mostmar hetente szivhangra. Ennyi.

  Innentol kezdve ez tenyleg igy megy ? Szoval gondoz a 36. hetig es utanna vege az o munkajanak ? Bocsi ,hogy kisse elkanyarodtam a topiktol de aki esetleg tud irjon valami okosat mert en most nemtudom mire szamithatok.

  Elore is koszonom.

 • 2006.12.13 12:34:10Tekla

  A szoptatasra visszaterve ti mit javasoltok jobb megprobalni kezzel fejni a tejcsit vagy esetleg erdemes beszerezni egy jofajta mellszivo kutyut ?

  En epp a napokban keszulok majd szetnezni ezugyben.

  Nezegettem az Avent fele termekeket de nemtudok meg donteni igazabol.

  A korhazakban szules utan mit szoktak ajanlani a noverek ? Probalnak tanitgatni a kezi fejesre vagy esetleg mast mondanak ?

  Egyik ismerosom a szules utanra mar magaval vitte az ilyen csoda mellszivo izekejet es nala nagyon bevalt .

 • 2006.12.13 12:47:18Tulipirostulipánt

  Tekla! Mivel én nem fejtem ezért ahhoz nem szólnék hozzá. Viszont az orvos témához igen. Hát elég érdekes, gondolom, akkor is ilyen, ha valaki szül. Etikett szerint hetente ctg, és meg is nézik a méhszájat, ha kell a magzatvizet, vagy csinálnak flowmetriát, ha szükséges gyakrabban visszarendelnek. Ezt ki fogja csinálni? Ez pusztán egy tanács, de mivel az anyukád elijesztett, első gyerek, és nincs fogadott orvosod, ezért válassz/fogadj fel egy szülésznőt. Részint ő van ott veled, ő csinálja a dolgok dandárját, másrészt pátyolgat ebben a kietlen rendszerben, valamint egy rutinosabb "darab" helyreteszi a bunkó orvost is ha szükséges. Egy nagy kalappal a szüléshez!

 • 2006.12.13 13:04:38rozmaring

  Még az eredeti téma: három gyerek, első kettő normál szülés érzéstelenítés nélkül, a harmadik császár epidurállal. Az első egy évig, a második tíz hónapig, a harmadik 17 hónapig volt anyatejes. Az elsőnél jólesett már este néha elmenni a barátnőmmel fecsegni, azaz én is rajta voltam az elválasztáson, a másodiknál elszúrtam (ami az elsőnél működött (előbb szilárd, aztán anyatej) nála nem jött be), a harmadik volt a jutalomjáték.

 • 2006.12.13 13:09:59katampusz

  tekla:

  a horrorsztori mesélő embereket kerüld el!!!!

  irtózatos, hogy vannak emberek, akik ebben élik ki magukat, nekem ilyen volt anyám, anyósom és a sógornőm is! klassz volt, mikor egyszerre támadtak nekem anyós és a sógornőm, vidáman és részletesen ecsetelve minden apró és borzalmas részletet, a kézzel tágítástól a doki ráugrik a hasamra jelenetig. brrrr...

  el kell őket kerülni, és keresni a POZITÍV embereket, mert belebolondulsz. és nem, ennek nem lesz vége akkor se ha megszültél, mert akkor is mindig lesz vmi téma.  én fájdalomcsillapítás nélkül vajúdtam, majd 12 óra után egyperces fájásoknál lett császár, spinális érzéstelenítéssel, egyszer sem üvöltöttem és tudok szoptatni is.

  még egyszer mondom, kerüld a horrorsztoris embereket, mert én úgy vettem észre hogy olyanok mint a vámpír, az áldozatuk arcára kiülő iszonyattal táplálkoznak.

  a másik: ezek szerint az sztk-ba jársz és nem a kórházba? a 36. héten nekem még volt egy uh és utána hetente ctg, pisi, vérnyomás. ellenőrzés jelleggel. de nekem fogadott dokim volt és végig a kórházba jártam hozzá terhesgondozásra.

 • 2006.12.13 13:14:44nona

  Tekla, a fejéssel kapcsolatban... El kell döntened, hogy milyen irányzattal próbálkozol először, és reméljük az be is válik. Tehát akár fejsz, akár nem: lehet hogy jó, lehet, hogy nem. Ha a fejés mellett döntesz, akkor inkább elektromosat javasolnék neked, a kézi is hatásos, csak ha rendszeresen csinálod, nagyon fárasztó. Én az elején kézivel fejtem, de egy csúnya csomósodáskor hirtelen be kellett szerezni egy elektromosat, hogy nehogy begyulladjon a mellem. Ha a fejés mellett döntesz, akkor mindenképp vidd be magaddal a kórházba, szülés után a szoptatással együtt el lehet kezdeni a fejést is.

 • 2006.12.13 13:22:19nona

  A csecsemősök általában nem túl informatívak... de biztos van kivétel :) A János kórházban naponta 1x megkérdezték, hogy hogy megy a szoptatás. Amikor azt mondtam, hogy "hááát nem tom, próbálkozunk...", azt mondták, jó. Amikor mondtam, másnap mondtam, hogy "megy-megy, anyukám bejött, megtanította hogy kell...", mondták, hogy lehet ám kérdezni tőlük is. Ja, csak mindenki megpróbálja valahogy, aztán vagy jó, vagy nem. Nem ellenőrzik. A szobában mindenkinek az anyukám tanította meg, hogy hogyan kell szoptatni :)

 • 2006.12.13 13:25:10Tekla

  Koszonom a hozzaszolasokat.

  Tuli:

  Rendszersen jartam ehhez a dokihoz terhesgondozasra.

  Mindossze annyibol allt az egesz ,hogy suly/vernyomas meres es egyszer megvizsgalt ugy a 30.het korul. Kb itt ki is merult az egesz.

  A tegnapi nap volt gondolom az utolso gondozas mivel ott kijelentette ,hogy majd csak Januar 9-en lesz es addig vegulis neki mar nincs semmi dolga csak jarjak ki hetente a Klinikara szivhangra.

  Aztan beirta a kiskonyvembe a szokasos dolgait es ennyi.

  Ami eleg erdekes ,mert hetfon volt nalam a vedono es o mondott valami olyasmit is ,hogy lesz majd magzatvizvizsgalat is stb. Ehhez kepes a doki semmit nem mondott.

  Szoval most igy aggodom kicsit ,mert 4 het mar nem nagy ido es addig ha nem lat senki akkor nem bizti ,hogy nyugodt leszek.

  Elosszor is megprobalom elerni a vedonot es megkerdezni ezeket a dolgokat ,hogy akkor most ez a tegnapi dolog mi is volt tulajdonkeppen.

 • 2006.12.13 13:33:21Tekla

  Katampusz:

  Igyekszem kerulni az ilyesfajta emberkeket csak ugy nagyon nehez ,hogy a sajat anyam tomi belem ezt a sok marhasagot.

  Az anyos jelolt pedig log a nyakamon eleg gyakran es osztja a jobbnal jobb tanacsokat.Es mint kiderul kesobb nagy hulyeseg kb a 90%-a.

  Azert is jarok fel fokepp erre az oldalra ,mert itt legalabb megnyugszom es olvasok tokjo pozitiv dolgokat amik nekem sokat segitenek.

  Egyebkent visszaterve a 36. het utani vizsgalatokra.

  Igen sztk-ba jarok fogadott orvosom nincs.

  Se ultrahangra nem kuldott es mas vizsgalatra sem.

  Mindossze annyit mondott ,hogy mostmar jarjak hetente ki a Klinikara szivhangra.

  Egy szoval nem mondta ,hogy meg kell hozza visszamenni esetleg.

  Ezert erzem furanak a dolgot olyan mintha itt a 36. het utan le lennek tudva es kesz a tobbit oldjam meg ugy ahogy akarom.

 • 2006.12.13 13:34:22Tekla

  Nona:

  Koszi a tanacsokat, megfogadom :)

 • 2006.12.13 13:59:26katampusz

  tekla, kérdezd meg a kórházban, elképzelhető hogy most már csak oda kell menned hetente, ők biztosan megmondják, hogy mi a protokoll.

  szúrj ki magadnak egy kedves(nek látszó) szülésznőt vagy nővérkét és szépen áraszd el a kérdéseiddel.

  saját tapasztalat: a végtelen udvariasság és csökönyös visszakérdezés megspékelve kétségbeesett nyuszi tekintettel majdnem mindig elérte a kívánt hatást... (mármint hogy normálisan válaszoljanak a kérdéseimre)

 • 2006.12.13 14:22:07Tulipirostulipánt

  Tekla! Magzatvízvizsgálat csak a végén van, ha túlhordod a babát, vagy valamilyen baj van pl. toxémia. Ezt ált. idő előtt nem nagyon végzik, egyrészt mert kellemetlen, másrészt, mert akár beindíthatja a szülést is, bár utóbbi ritka. Igen ellenőrzik a vérnyomást, súlyt, és a vizeletet. Ezeket mindenképpen. Az ultrahang vagy flowmetria akkor van, ha arra gyanakodnak, hogy elöregedett a lepény, és nem jut megfelelő oxigénhez a baba, vagy úgy tűnik, hogy nem növekszik a súlya. A 36. hét után még van valami, az pedig egy kenetvétel. Ha van valamilyen bakteriális fertőzésed (coccusok és egyéb finomságok), akkor a szüléskor és utána te is és a baba is kaptok antibiotikumot. Nekem negatív lett ez a kenet, de viszonylag gyakori az antibiotikum, nem kell tőle félni. Anyukádnak mondd meg, hogy ne ijesztgessen előre. A szülésznő választást pedig tényleg főleg ezért ajánlom, hogy ne légy olyan elveszett sem a köv. hónapban, sem a szülésnél. Pl. megmondja, hogy mit vigyél a kórházba, előtte is mit egyél, mit ne, az enyém tanácsolta a málnalevél teát, van aki gátra ad olajat, sőt az enyém mondott szoptatással kapcs. jó dolgokat, a csecsemősök nem... Legalább egy ismerős arc. Ha anyagi okokból nem választottál, mondd meg, hogy neked ez legyen a karácsonyi ajándék, és dobja össze a család :-) Hidd el egy ismerős arc a szülésnél akár órákat jelent! Más a hozzáállásuk az orvosoknak is, neked is könnyebb lesz. Azt hiszem még ilyenkor kell, ha úgy döntesz, hogy szeretnél. Ált. ők foglalkoznak veled a ctg-én nem kell várakoznod, megkérdezi, hogy van-e jóslófájásod, van-e valamilyen problémád (pl. aranyér, hányinger...) szóval egy kicsit ismerkedtek. Vele beszélhetsz kényes kérdésekről is. Az enyém pl. rákérdezett, hogy milyen érzésekkel megyek szülni, mit mondott az anyám, volt-e a családban gond/tragédia, van-e valamilyen elvárásom/ötletem/félelmem, elmagyarázta a kórházi etikettet, a lehetőségeket. Nem hosszú beszélgetésekre kell gondolni, de az a 10-15 perc hetente rendkívül hasznos volt! Első gyerek, toxémia, a dokim majdnem szabin volt, szóval ott lebegett a pótorvos lehetősége így én választottam, hogy legalább egy ismerős arc legyen a férjemen kívül a szülőszobán. Nagyon jól tettem, mert nem csak a szülésnél, de előtte is, és gyakran utána is nagyon sokat segítenek.

 • 2006.12.13 14:41:23gyöngy

  Tekla! Nekem az első két gyerekkel az utolsó hónapban hetente kellett járnom tanácsadásra. Neked lehet, hogy szabin lesz, és azért passzolt át a Klinikára. Amnioszkópiára pedig nekem is csak a 40. hét után kellett járnom. Nem volt sem fogadott orvosom, sem szülésznőm, én magamban és a babámban bíztam. Könnyen gyorsan, fájdalom mentesen szültem, minden külső beavatkozás nélkül. Gyakorlatilag teljesen egyedül, csak a kitolási szaknál volt ott a szülésznő és az orvos. Amikor 3 nyomásra kint volt mindkét gyerekem. Nekem ez bejött. De tudom, hogy sok nőt megnyugtat, ha van mellette olyan személy, akiben bízik. Az anyukáddal kapcsolatban pedig annyit, hogy majd csak akkor szólj neki, ha már megszületett a Babó. Ne legyen alkalma még rád ilyeszteni az utolsó pillanatban. Addig meg ha elkezdi megint a hülyeségeit, vágj a szavába, és kérdezz Tőle valami olyat, ami nem zavar be. Pl. Mit főzött, mit látott az üzletekben...stb. Te ismered Őt, mindegy mit, csak ne a rémségeit ecsetelje tovább.

 • 2006.12.13 20:16:36Nyuli

  Kedves Tekla, szerintem még nem vegyél semmit a fejéshez. Nem is biztos, hogy kell majd fejned. Ha van melletted valaki, aki szükség esetén elszalad venni, akkor várj és csak, ha tényleg kell akkor vegyél.

  Nekem volt kézi, de náhány nap után a férjem "megsajnált" és elszaladt egy gépért. Akkor az megváltás volt.

  Persze van akinek a fejés simán megy kézzel is.

 • 2006.12.13 20:42:24zsani

  Kedves Tulipirostulipánt
  A cumisuveggel ugyanaz a helyzet,felrenyel a gyerek.
  Koszonom ha ossze tudsz hozni az ismerosoddel.Az emai cimem:zsanip75@yahoo.com

 • 2006.12.13 21:04:12darjeeleng

  En is toxémiàs voltam, elso gyerek, és elég (tul?) aktiv voltam a terhesség alatt, megkonnyebbulve olvasom, hogy nem torvényszeru , hogy tovàbbi terhesség is toxémiàs legyen.. Csàszàr volt, amit nagyon nem akartam, az elso honapokban teljes kudarcnak éltem meg (most màr csak mosolygok az egészen..) Tejem volt rendesen (pedig se anyàm, se nagyanyàm nem tudott szoptatni, volt is bennem elég para), viszont baba nem tudott szopizni, mint utolag az 5. héten a gyerekorvos kideritette, le volt nove a nyelve, és ennek megszuntetése utàn minden ment, mint a karikacsapàs. De addig... Hàromorànként fejés nekem is, tiszta rémàlom, tobbszor voltam azon a ponton, hogy feladom. A LLL tanàcsado és a szulészet se vette észre ezt a kis problémàt. Nem lenne ez a szulészet feladata? Azért fontos lenne tudnom, mert annyi kiborulàst okozott nekem ez a kis nyelv-probléma, hogy a 2. gyereknél màsik korhàzba mennék, hàtha ott nem lesznek ilyen hanyagsàgok. De lehet, hogy màshol se nézik meg, nem tudom.. Baba most 9 honapos, és mindkettonk oromére szopizik (talàn apa egy kicsit féltékeny..:-)

 • 2006.12.13 21:11:22Csöre

  Lassan összehozhatnánk egy klubot "Babák, akik nem tudtak szopni" vagy valami hasonló néven. A mi szemünkfényének is le volt nőve a nyelve, s ámbár észrevették és fel is vágták a kórházban (azóta be sem fogja ám a száját, tényleg jól fel van vágva a nyelve! ;)) de utána még 3 hétig túl gyenge volt a szopizáshoz (fejés, kanalazás, haj de jó...) Nekünk a tejcsárda "bejáratásához" egy kölcsöngyerek kellett - nem viccelek... ;)

 • 2006.12.13 21:29:45manci

  Csöre, mesélj erről! :)

 • 2006.12.13 22:20:23Csöre

  Puff, írtam egy tök vicceset, és megette a rendszer... :[  Szóval a turbószivattyú-meghajtású unokahugom volt a kölcsönbaba két napig, utána már boldogultunk magunk is. Ez egy mellgyulladás után történt, amiről egyébként részben a mellszívók tehettek. Először jött egy idős nővérke, bizonyos Pufi néni, kiszedni a csomókat, és ő javasolta, hogy sokkal kellemesebb lenne, ha ezt egy gyerek oldaná meg. Az unokahúgom anyukájának egyébként meg teje nem volt, tejmirigyelégtelenségből kifolyólag (vagyis épp nem folyólag ki...)

 • 2006.12.13 22:32:34mulan

  Tekla, ne aggódj, a szülés nem olyan véres és fájdalmas, mint amivel rémisztgetni szokták az embert. Csudát! Nem igaz, hogy ez a legnagyobb fájdalom, amit az ember átélhet. Én is nagyon féltem, és persze fájt is, de ki lehetett bírni. Szülés után a sógornőm, akinek van két gyereke, azt kérdezte tőlem, hogy ugye, hogy inkább tíz szülés, mint egy foghúzás, és igaza volt.

  A véres részt te meg úgy sem látod a pocidtól! :)

 • 2006.12.13 23:16:48gyöngy

  Nekem volt egy kollégám, aki azt mesélte, hogy nálunk otthon Ő a mellszívó. Ha fejni kellett volna, apuci rácuppant, és könnyen gyorsan megoldották a problémát. Azt mondta, neki kimondottan ízlik, édeskés, és mintha kókuszos lenne. Én megkóstoltam a saját lefejt tejem. Nekem nem ízlett. Így nagyon meg tudom érteni, ahol ez nem működik!

 • 2006.12.14 08:53:28manci

  Csöre, ez aranyos, Pufi néni neve meg külön az:)

  Ami a szülés-foghúzás atváltást illeti, tényleg inkább egy szülés, na de hogy 10 szülés!:)

 • 2006.12.14 09:18:58Tulipirostulipánt

  Zsani! Írtam neki. Keveset van a neten, mert babázik, de előbb-utóbb biztosan válaszolni fog. Tényleg megnézték, hogy le van-e nőve a nyelve? Hihetetlen, hogy ennyire banális dolgokon múljék a szoptatás :-(
  Hát igen sajna 10 toxémiás közül kb. 9,8-at császároznak :-( utána meg azért császároznak, mert ugyebár az első császár volt. Ördögi kör :-( Én ezért örülök, hogy megúsztam eda-val.

 • 2006.12.14 09:26:17Tekla

  Mostmar szepre kerekedett a pocakom szoval az kulon jo ,hogy en nem latok majd semmit az egeszbol. Majd csak a csoppseget amikor a hasamra teszik.

  Apuka a fejemnel lesz es en batran szorongathatom kedvemre a mancsat. :)

  Egyebkent egyre tobbszor almodok a szulesrol es nincs benne semmi morbid veres resz. :)

  Szoval anya nem sokat ert el nalam ezekszerint a remisztgetessel.

  Tegnap mikor hivott telefonon es megint okosan kezdte mondani a szulessel jarok fajdalmakat stb akkor ratertem arra ,hogy mit fozott ebedre.. :)

  Mivel szakacs es imad a kajakrol beszelni nem volt nehez elterelni a gondolatait mas iranyba.  Mulan: Koszi a biztato sorokat aranyos vagy :)

 • 2006.12.14 09:27:23bjulie

  Sziasztok, én rendesen szültem, de nekem is csak a 3. napon lett tejem. És ismerek olyat, aki császáros volt, és másnap már tudott szoptatni.
  Én már 4 hónaposan adok gyümölcsöt a kisfiamnak, persze még mindig szoptatok, de ha majd nem kivánja, remélem, hogy nem lesz lelkiismeretfurdalásom. De tudom, hogy sokakban lesz, akik nem tudnak szoptatni, bármennyira akarnak.
  Amúgy azt is olvastam, hogy a szoptatás segit abban, hogy a méh visszahúzódjon eredeti állapotára. Ezt csak azoknak, akik a testi elváltozások miatt nem akarnak szoktatni.
  Amúgy a Kismama újságok tényleg semmit sem érnek.
  Én is kukába dobtam mindet.

 • 2006.12.14 09:31:15bjulie

  Amúgy nekem 4 héttel a szülés után megjött, azóta 2 havonta, a babám ugyanolyan intenzitással eszik, nem érzékelem, hogy változna a tej ize, vagy kevesebb lenne a mennyiség.
  Engem is paráztattak az elején a mennyiséggel és a fejéssel. A mérleg az első hét után a spájzba került, a fejőgép úgyszintén. Sokkal egyszerűebb az életem a sok para nélkül.
  Póló fel szopinál, aztán póló le.

 • 2006.12.14 09:52:29nona

  Nekem meg pont kellett a mérleg meg a mellszívó, hogy paramentes legyen az életem... annyira vicces mennyire mások vagyunk, nem?

 • 2006.12.14 12:00:19titi

  HÚHA! remélem, rosszul olvastam valamit.
  az én lányom is mindig félrenyel. anyatejet, vizet, sütőtök levet, néha a saját nyálát is. ezek szerint valami baja van?????????

 • 2006.12.14 12:43:12manci

  titi, mit jelent az, hogy mindig? Az én gyerekemmel is előfordult sokszor, főleg amikor ömlött az anyatej a szájába. Kérdeztem a doktornénit, azt mondta, elsőre nem lát semmit, de ha idővel nem ritkul, érdemes alaposabban megvizsgálni. Ritkult. Persze előforduk most is, de szerintem ez valamilyen szinten normális.

 • 2006.12.14 13:52:16titi

  a mindig kb. napi 3 alkalmat jelent. ha ez baj, akkor mi lehet a baj?

 • 2006.12.14 14:07:45Tulipirostulipánt

  Titi! Amiről Zsaninál szó van, meg az én ismerősömnél: nem nyel rendesen, azaz nem is tud szopni , és a cumisüvegből táplálás is gy kész örökkévalóság. Ismerősnél az izmok merevek, ezért kell egy gyógytornász, aki az adott területet masszírozza, azaz az izmokat mozgásra kényszeríti. Ez később a rendes evésnél, és a beszédnél is problémát okoz. Az én Kingám is sokszor nyelt félre, de vett rendesen, és idővel ritkult. Most már nem annyira mohó. Előbbi esetekben sztem nem az a tipikus félrenyelés van, tudod, amikor utána paprikapiros, és köhög. Ettől függetlenül, ha nyugtalanít, kérdezz rá a gyerekorvosnál!

 • 2006.12.14 15:53:58eszi

  Nekem nagyon nehezen indult be a tejem, így a korházban már adtak pótlást a lányomnak, mert 10%-ot veszített a súlyából és ezt soknak találták (pedig nem volt kicsi a kezdősúlya... 3950gr)Plusz még be is sárgult így folyton csak aludt. Így tápszer recepttel engedtek minket haza. ez teljesen elszomorított, mindent próbáltam amit csak lehetett, így nagy nehezen pár hét után elég lett neki a tej. Aztán nagyon hamar átaludta az éjszakát, én meg nem gondoltam arra, hogy éjszaka is fejni kellene, így megint ott voltunk ahol a part szakad...Ennek ellenére 8 hónapos koráig tudtam szoptatni, de még most is rosszul érzem magam amiatt, hogy olyan korán kellett neki adni tápszert is.
  Lassan szeretnénk még egy babát, így gondoltam megkérdezlek titeket, hogy mit kellene majd másként csinálni? ha átalussza a baba az éjszakát már pár hetesen, akkor jobb ha felkelek 3-4 óránként fejni, ugye? Talán az is jobb lett volna ha nem méricskélem folyton.
  Előre is köszönöm a segítséget!

 • 2006.12.14 16:05:55eszi

  ja, még azt kifelejtettem, hogy én is EDA-val szültem.

 • 2006.12.14 16:07:41titi

  Kösz manci és kösz tulipiros! Ez a paprikapiros, köhögős eset. Kicsit azért nyugtalanít... Bár nagy valószínűséggel szimplán mohó.

 • 2006.12.14 20:11:42gyöngy

  Én azt hallottam, hogy akinek nagyon mohó a babája, és ömlik a szájába a tej, és emiatt sokszor félrenyel, az próbálja ki: szoptatáskor ne feküdjön a baba az ülében, hanem az anyuka függőlegesen tartsa, és dőljön vele egy kicsit hátra. Attól, hogy anyuci van egy kicsit hátra, és a gyerek nem hanyattfekve nyeli az ömlő tejet, sokszor elég szokott lenni, hogy ne nyeljen fojton félre.

 • 2006.12.14 20:58:37nona

  Titi, nem értem egészen pontosan, hogy miért akarsz felkelni éjszaka is fejni ha elég a tej? Vagy hiányzott az az éjszakai evés a "megfelelő" súly gyarapodáshoz? Ebben az esetben mondjuk az utolsó evés után, lefekvés előtt kifejném mindkét oldalból a tejet, de nem hiszem h felkelnék fejni. De lehet, h másnak bevált ez az éjszakai műszak. Egyébként én is 8 hónapos koráig tuddtam szoptatni a fiam, úgyanúgy érzek mint te. (Szóval nem osztom az eszet...)

 • 2006.12.18 16:24:47titi

  Szia nona! Nem fejek már régóta, csak az első 3 hétben, míg kórházban volt a gyerek. Jaj, dehogy fejnék éjjel! Épp elég az éjszakai szoptatás! Még mindig min. 5ször egy éjszaka, pedig már 9 hónapos. Rosszabb éjszakákon úgy kiver a víz a fáradtságtól, hogy csak na.

 • 2006.12.18 23:10:54nona

  Bocs Titi, nem is te írtad azt amire reagáltam, hanem Eszi...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta