SZÜLŐSÉG

Ki áll sorban a Jézuska helyett?

2006. december 7., csütörtök 10:36

Tulajdonképpen szeretem a karácsonyt. Nyáron. A legjobban júliusban, amikor bitang meleg van, és arra gondolok, hogy milyen jó lesz mézeskalácsot sütni, nézni, ahogy a hó esik, a kutya meg kint éppen majd megfagy, a szegény. A család összejön, Sinatrát hallgatunk, megy az eszem-iszom, dínomdánom, és az ereszd el a hajamat.


Most, hogy nyakunkon a karácsony, minden eszembe jut, de legkevésbé az, hogy ez a szeretet ünnepe. Mert ugyebár, a fa alá, valamit tenni kell. Ennek folyománya pedig az, hogy mi, szülők, ilyenkor javában játsszuk, a „hogyan vásároljunk a gyereknek ajándékot” játékot. Természetesen mindezt gyerekkel.

Tehát, amikor nyáron vizionálom a karácsonyt, szentül megfogadom, hogy szépen apránként szerzem be a különböző dolgokat. És minden évben valahogy körülbelül 3 napom marad mindenre. Ez a három nap (na jó, lehet hogy van az 4 is) pedig maga a pokol!

Régen anyukámmal a bevásárlás úgy zajlott, hogy nekivágtunk a Nyugatitól a Blaháig, és szépen beszereztünk mindent, miközben természetesen szétégettük a szánkat pirított gesztenyével és rendesen kockára fagytunk. Ma már nem látom az eget vásárláskor. Tulajdonképpen nem is értem, hogy minek veszek fel télikabátot, mert csak a kaputól a kocsiig használom.

Arra már rájöttem, hogy két gyerekkel elindulni vásárolni öngyilkosság. Egy gyerekkel még túlélhető, én aktívan a kicsivel való portyázást művelem. Idén úgy kezdődött, hogy az IKEA-ba mentünk, mert ez az a hely, ahol még a 1,5 évesemmel is végig tudok úgy vonaglani a két szinten, hogy ne kelljen cipelnem, vagy elterelő trükköket bevetnem. Elterelődik ő magától, a kisasztalkához rajzolni, meg a golyókat húzogatni a dróton, csúszdázni is, minimum hússzor. Eközben én megveszek és visszateszek 3 ágyneműgarnitúrát, 5 plüssállatot, egy tucat bögrét és étkészletet, szóval rengeteg nagyon hasznos dolgot.

Miután a kicsivel végigkommandóztunk mindent, végül úgy távoztunk, hogy mindketten jól éreztük magunkat. A gyerek kiütötte magát a pörgéstől, az anyja meg vett is valamit, mert mindent megfogdosott, és nem is, mert ugye mindent visszatett. Nagyon költséghatékonyak voltunk eddig.

A következő csapásvonal, melyen mindig haladok, az a bevásárlóközpontosdi. Általában mindegyik ilyen létesítmény rendelkezik játszóházzal vagy megőrzővel, amit 3 év felett mindenkinek javallok is, hogy bevessen az ilyen nagyszabású bevásárlásoknál. A kisebbek végiggyűrik mamával a túrát.

Ma már külön időtöltés, amikor valamelyik játékboltba bemegyünk, hiszen cselesen kis játszó asztalkákat helyeztek el, ahonnan ökrös szekérrel kell a gyereket majd elvontatni. De mi legalább közben megvehetünk mindent észrevétlenül.

Nálunk bevált a különböző karácsonyi dekorációk, kitömött állatok, műhó, rénszarvas csodálása. Vész esetén a szökőkút bűvölése pedig mindig nyugtatóan hat a már kikattant sarjra. A tömeg viszont napról napra gigantikusabb, így érdemes a reggeli órákat becélozni. csodálása, Amikor már megvannak a nagyobb holmik, és a mennyiségre megyünk, mármint ajándékilag, mondjuk a huszonhatodik rokongyerek még hátra van, akkor jöhetnek a hiperszupermarketek.

Itt a helyzet az, hogy vagy van gyerekmegőrző, de a pénztárosok ülnek bent, így zárva van, vagy már nincs, mert bezárták, vagy még nincs, mert nem nyitott ki. Az elmúlt 4 évben gyakorlatilag az esetek 70 százalékában lukra futottam. Csemetét beizgattam, hogy játszhat, végül pedig csücsülhetett a bevásárló kocsiban a tej és a krumpli között.

Most tehát ajándéklázban égünk. Megint. Remélem, egyszer eljutok odáig is, hogy nem csak nyáron szeretem a karácsonyt, hanem ilyenkor is, hiszen karácsony valóban a szeretet ünnepe. Csak kár, hogy a sorban én állok a Jézuska helyett.

win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.07 14:57:18szeszter

  en mindig szeptemberben elkezdem beszerezni az ajandekokat, es kb. 3 hettel karacsony elott mindenkinek megvan ami kell. Karacsonyi vasarba nem megyunk, mert sz*r. Inkabb otthon a lakas diszitgetesevel, karacsonyi zenek hallgatasaval hangolodunk az unnepre. Ami tulajdonkeppen nem is arrol kellene, h szoljon, hogy mar megint mi a francot vegyunk X-nek, vagy Y-nak.

  Sokan mar tenyleg nem is tudjak, nem is emlekeznek meg rola, hogy mirol is szol ez az unnep.

  Nalunk a rokonsagban csillog a gyerekek szem, mikor halljak, hogy jonnek a christkindlik (olyan, mint a betlehemes) es nics annal szebb, mikor megnezhetik a templomban a betlehemet.

  Nem vagyok melyen vallasos, de amit mara a karacsonybol csinaltak (=ev uzlete), hat az elkeserito.

 • 2006.12.07 15:19:34thais

  Mi egész évben készülünk akarácsonyra, pontosabban az ajándékokra. Ha látok valamit májusban, elteszem karácsonyra. Fontos ahogy személyreszabott legyen. Felnőttek esetében van közös ajándék: hűtőszekrény, valami apróbb új szükséges bútor, ha szükség van rá ténylegesen, esetleg egy CD. Karácsonyi vásárba nem megyünk, agorafóbiám van. Az ajándékozást sem kell túlzásba vinni. Ha már 6 évesen számítógépet kap nyomtatóval karácsonyra, mit kér majd 18 évesen. Egy kézileg készített apró ajándék tőlük óriási ajándék tud lenni. X és Y nem kap ajándékot. Kivételt ez alól csak a legjobb barátnő képez, az is apró figyelmesség. A karácsonyi hajcihő csak a kereskedők érdeke. A hangulat a fontos, az izgalom a várakozás. Minden más vanitatum vanitas.

 • 2006.12.07 15:56:15janka

  Mélyen egyetértek a fentebb szólókkal.
  Mi is redukáltuk a megajándékozni kívántak körét, akiknek pedig veszünk, azt már időben elkezdjük.
  A kölköt, ha nem muszáj, nem húzgáljuk végig a boltokon. Mivel játszóházhoz pici, külön megyünk vásárolni az apjával, addig a másik vigyáz rá otthon. Egy-két délután a nagyszülők bevállalnak, amikor együtt mindent el tudunk intézni.
  De a legszebb az, amikor látom a csillogó kis szemét, ahogy nézi itthon az angyalszárnyakat, csillogó csodákat, amivel feldíszítem a házat.Azt hiszem, neki eza varázslat sokkal többet jelent, mint a tényleges ajándék...

 • 2006.12.08 11:00:28Szilvesszter

  Emlékszik valaki arra, mit kapott 3 éve karácsonyra?

  Ettől függetlenül a csillogó szemek arra késztetnek, hogy újra végigálljam a sort, kibírjam a tömeget.

  vásárolni jó, azt hiszem.

 • 2006.12.08 12:27:07kiseszter

  Már most sokan faggatnak, hogy "Naaa, mit vesztek a fiadnak első Karácsonyára?" A "Semmit." válasz után hagyok egy pár másodpercet, hagy izzadjon a kérdező a frappáns folytatáson, de aztán megszánom őket és inkább illedelmesen kifejtem, hogy a 10 hónapost már azzal is prímán lekötöm, hogy csomagolok másoknak ő meg papírozhat, masnizhat. Aztán lesz még karácsonyfa, és a kis haspók megkóstolhatja a nagyi finomságait, szóval remélem így is élmény lesz neki. Két ünnep közt meg elbújunk egy hegyi panzióba, csak mi apa, fia, anya :o) Valahonnan jó lenne azért havat szerezni akkora, mert a nagyszülőktől szánkót kap. Az lenne ám csak az idill :o))

 • 2006.12.08 12:55:35melin

  Kiseszter, tök igazad van!!Mi is az első karira (6 hós volt) semmit nem vettünk... vagyis de, ruhát, meg 1 kislabdát (zörgőset). De persze ő inkább bekúszott a fa alá, és ott gyönyörködött a fényekben és a csillogásban... meg harapta a csomagolópapírt izomból, és téptea tűleveleket. Ketteske dettó:o))

  miis reduláltuk az ajándékokat... sajnos pl. anyósomat nehéz leállítani (sztem hisztérikus vásárlásimániája lesz akkor, ha vmi le van értékelve), de a szüleimnek már elmagyaráztam és meg is értették, h nem jó, ha sok ajándékot kapnak, mert azt sem tudják, melyikhez kapjanak, egyikbe sem tudnak belemerülni igazán, és aztáén a legtöbb a sarokba dobva végzi. Úh 1-1 játék és passz. A gyerekkel vásárlás... hát, max egyesével. Kettővel horror:o))

 • 2006.12.08 13:28:29szeszter

  kiseszter: nálunk ugyan ez lesz karácsonykor: Móki nem kap semmit (azaz sapkát-sáalt, de az úgy is kell), a többi dolog pedig épp elég izgalams lesz neki. Ő 9 hónapos és nem látom értelmét, h eggyel több vmi heverjen a játékok között. Éppen ezért senkitől sem kap játékot karira, hanem csak csupa hasznos dolgot. Persze ha nagyobb lesz ez változik.

  A férjemmel mi letisztáztuk, hogy jövőre már nem veszünk egymásnak semmit. Inkább egy hármasban (remélem inkább négyesben:) eltöltött pár nap vmi klassz helyen.  Mindennél többet ér a tartalmasan együtt töltött idő!

 • 2006.12.08 14:31:05manci

  A kislányom (8 hónapos) kapni fog egy-két fajátékot (tök jó boltot találtunk!), de nem is ez a lényeg, hanem a csomagolás, mivel imádja a dobozokat nyitogatni és a papírt tépkedni!

 • 2006.12.08 14:51:40gyöngy1

  A karàcsonyi ajàndékozàst ùgy oldottuk meg ahogy a suliban szokàs volt: hùztunk.
  Felirtuk mindenki nevét egy kis lapra és október végén kihùztunk egyet. Azért vàlasztottuk ezt mert igy ha csak egy személynek veszek ajàndékot az lehet egy kicsit értékesebb is. Ugyis vesz mindenki ajàndékot a pàrjànak meg a gyerekének, de én most minek vennék valamit a sógornömnek, ami talàn nem is tetszik neki?
  Es, hogy tudjuk ki mit szeretne, mindenki ir listàt. Ezen a listàn szerepelnek értékesebb és kevésbé értékes tàrgyak. Tehàt van is meglepetés meg nincs is. Van mert nem tudjuk ki kit hùzott és nem tudjuk hogy a listàról végül is mit kapunk, és nincs mert a listàról biztos kapunk valamit amit szeretnénk.
  Amùgy a lànyoknak egész évben gyüjtjük az ajàndékokat, és igy nem kell törnünk a fejünket. A kisebbik (13 hónapos) ùgyis csak ruhafélét fog kapni, meg persze azt a sok szép, fényes, zörgös csomagolópapírt.
  Karàcsonykor kezd bevàlt szokàssà vàlni a tàrsasjàtékozàs. Na, megkiméljük a szüleinket a nagy stratégiàs Tigris és Eufratesztöl, vagy Louis XIV-töl, vagy Mykerinos és tàrsaitól, viszont ilyenkor nagyon jó a Tabu, Trivial Pursuit, Time's Up, Unanimo, Activity. Ezek jó hangulatteremtö jàtékok, és tv-nézés helyett kitünö!!!

 • 2006.12.08 14:57:31manci

  gyöngy1! A Time's Up és az Unanimomilyen típusú játékok?

 • 2006.12.08 16:13:44gyöngy1

  Az Unanimo-nàl mindenki kap egy papírt és ceruzàt. Az asztal közepén van egy csomó kàrtyalap és a legfelsöt felforditjuk. Ekkor a jàtékosoknak asszociàlniuk kell és 10 szót kell leirniuk. Pl: Eiffel-torony: Franciaorszàg, acél, tv-antenna, turizmus stb... Egy idö utàn felolvassuk a szavainkat, és ahàny közös szavunk van annyi pontot kapunk ahànyan leirtàk a szót.
  A Time'a Up 3 fordulóból àll. Elsö körben egy személyt kell a màsikkal kitalàltatnunk szóban. Ha nem sikerül, utàna a màsodik körben egy szót mondhatunk csak. Ha igy sem talàltàk ki, akkor jöhet a mutogatàs. Ezek a körök nem spontàn jönnek egymàs utàn, hanem minden jàtékos sorra kerül az elsö körben, utàna jön a màsodik stb... Persze mindez idöre.
  A Citadelle (Bruno Faidutti-tól) is nagyon jó.

 • 2006.12.08 18:21:56manci

  gyöngy1, köszönöm. Még egy kérdés: ezek a játékok kaphatók itthon bárhol?

 • 2006.12.08 22:56:06gyöngy1

  Manci!
  Bàrhol nem, de egy kis utànajàràssal igen. A Citadelles egy-két helyen kapható, az Unanimo-t és a Time's Up-ot még nem làtta, de az rpg.hu-n vagy a gemklub.hu-n lehet hogy tudnak segiteni. Mi Belgiumban vettük öket (a Time's up kàrtyàin csak hirességek vannak, ezért kultura specifikus, van pl külön belga és francia kiadàs is).
  Amùgy a férjem a nagy tàrsasozó, de ha tipp kell és is tudok segíteni.

 • 2006.12.09 09:54:55manci

  Gyöngy1! Köszönöm a segítségedet, körülnézek egy-két üzletben. Régebben nálunk is az volt a szokás a családban, hogy Karácsonyra mindig kaptunk egy társasjátékot, meg egy 1000 db-os puzzle-t. A téliszünet hátralévő részében nem volt gond velünk, gyerekekkel:))

  Megpróbálom felelveníteni ezt a hagyományt!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta