Őssejtnyerés céljából engedélyeztek három terhességet Spanyolországban

Spanyolországban három házaspárnak engedélyezték, hogy speciális eljárás során, őssejtnyerés céljából hozzanak világra gyermeket súlyosan beteg nagyobb gyermekük kezelése érdekében, írja az Euractiv.hu. A döntés precedensértékű.


Az eljárástól három 1 és 5 év közötti, súlyos vérszegénységben szenvedő kislány remélheti gyógyulását, jelentette be a madridi egészségügyi minisztérium. A procedúra során egészséges embriót ültetnek az anya méhébe, majd az újszülött velőt és köldökzsinórsejteket „adományoz” a beteg nagyobb testvérnek, hogy az meggyógyulhasson.

Az eljárást lehetővé tevő törvényt májusban fogadta el a spanyol törvényhozás, így Spanyolországban ma már legális ez a módszer. Erre csak nagyon kevés példa létezik a világban. A törvény parlamenti vitája idején aggodalmának adott hangot a spanyolországi katolikus egyház.

Az őssejt-kutatást az EU következő költségvetési ciklusában hivatalosan támogatják, erről hosszú vita után, idén júliusban döntöttek az illetékes uniós miniszterek. A sok, jelenleg gyógyíthatatlan beteg számára reményt nyújtó kísérletek támogatása mellett foglalt állást Belgium, Finnország, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és Magyarország, míg az ellenzők között volt Ausztria, Németország, Olaszország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Lengyelország és Szlovákia.

Az őssejtek az emberi test bármilyen fajta sejtjévé képesek átalakulni, ezért a kutatók azt remélik, hogy alkalmassá válnak bizonyos testrészek-szervek "megjavítására", illetve új gyógyszerek kifejlesztésére.
Oszd meg másokkal is!
Mustra