SZÜLŐSÉG

Anya, hol lakik a Mikulás?

2006. december 6., szerda 09:02

Négyéves lányom a minap feltett egy kérdést, amelytől már jó előre rettegtem: Anya, hogyan jön a Mikulás? Rénszarvas-szánon, vágtam rá azonnal. Ez a válasz újabb kérdés-lavinát indított el: Hol lakik a Mikulás, ki adja neki az ajándékokat, hol alszanak a rénszarvasok? Alig győztem válaszolni, közben egyre jobban belekavarodtam a generációról generációra szálló kitalált történetbe és egyre nyomorultabbul éreztem magam. Vegyem el a gyerektől a Mikulás övezte titokzatos mesevilág képeit? Vagy tegyek úgy, mint minden szülő és hitessem el, hogy a Mikulás létezik?


A Mikulás-témával kapcsolatban a Velvet és a Szülők Háza tanácsadója, Regős Judit mondja el véleményét.

A december a legjobb hónap, hogy foglalkozzunk egy picit gyermekünk fantáziájának fejlődésével, a gyerekek mese iránti óriási igényével. Ugyanis a gyereknek mese kell! Szükségletük a mese iránt, szinte megegyezik a táplálék iránti igényükkel. A gyermek számára a mesehallgatás elengedhetetlenül szükséges belső világuk, fantáziájuk fejlődéséhez. A mese a gyermekek szellemi tápláléka. Adjunk hát nekik belőle bőségesen!

Már egy egészen pici újszülött is szívesen hallgatja mamája csengő-bongó hangját, amint bölcsője felett dudorászik, rövid ritmusos ringatókat mond, vagy dajka nyelven mondókázik. Egy 5-6 hónapos gyermek pedig már több percre is képes figyelmét összpontosítani ezeknek a mese-kezdeményeknek a hallgatására. Az 1-2 éves gyermek kifejezetten igényli a mesék hallgatását, a könyvek nézegetését 3 éves kortól pedig már nincs megállás. A gyermek megállíthatatlanul száguld a mesék szárnyán, a fantázia birodalmába.

Az előző bekezdésekből egyértelműen következik, hogy a gyermek lelkének szüksége van arra, hogy igenis létezzen Mikulás, és csöngessenek Angyalkák, amikor fel van díszítve a Karácsonyfa. Történjen ez függetlenül attól, hogy kinek milyen a hite, vagy mi a felfogása erről. A gyereknek szükségük van a mítoszokra, mágiákra, hiszen ez áll a legközelebb az ő világképükhöz. Így tudják a dolgokat a legjobban a helyükre tenni önmagukban.

Igen ám, de mit tegyünk akkor, ha december elseje után úton, útfélen Mikulásokba ütközünk, a kirakatokban Mikulás Mikulás hátán kínálgatja a méretesebbnél méretesebb csokoládét. Hatodikáig már minden „valamire való” gyerek részt vett legalább két Mikulás ünnepségen: egyen a bölcsiben, oviban és egyen az apu, vagy az anyu munkahelyén. És akkor még nem beszéltünk a különböző rokonokról, akik naponta egy-egy újabb Mikulás-ajándékkal lepik meg gyermekünket. Joggal kérdezhetjük tehát: mi lesz így a mesével, a misztériummal. Most akkor hol lakik az Igazi Mikulás?!

Engedjék meg, hogy erre a képzeletbeli kérdésükre saját gyermekkori élményemmel válaszoljak, amelyre mind a mai napig élesen emlékszem, pedig csak 3 éves voltam.

Annak rendje s módja szerint december 6-án nálunk is beköszöntött az akkor még Télapónak mondott ünnep. Este szépen kipucoltam a kiscipőmet, és anyukám segítségével kitettem az ablakba, aztán izgatottan vártam, mikor jár felénk a Télapó. És, akkor egyszer csak csöngettek. Izgatottan rohantam az ajtóhoz. Az ajtóban, láss csodát, ott állt az ősz szakállú, öreg Mikulás. Még most is érzem a jóleső borzongást a hátamon, amit akkor éreztem, amikor megpillantottam.

Igaz, volt egy pár furcsaság, amit a Mikulás körül tapasztaltam. Egyrészt anyukámnak is hozott ajándékot. Mégpedig valami fehérneműt. Már akkor is csodálkoztam azon, hogy honnan tudja a Mikulás, hogy anyukám milyen méretű bugyit hord. Na jó, ezen még gyorsan túltettem magam, viszont, ami sokáig nem hagyott nyugodni: hogy lehetet, hogy a Mikulásnak éppen olyan illata volt, mint apukámnak, ahogy akkoriban mondtam: „apa-szaga” volt. És ugyanolyan pecsétgyűrűt viselt az ujján, mint az én édesapám.

Ezzel együtt, mikor elment a Mikulás és pár perc múlva haza érkezett apu, egy percig sem gondoltam, hogy ő volt a Télapó. Izgatottan meséltem neki hogy mi történt. Ő pedig gondolom, csak bólogathatott, meg reménykedhetett, hogy nem ismertem fel. Azért írom azt, hogy gondolom, mert érdekes módon erre már tényleg nem emlékszem olyan erősen, mint magára a Mikulásra.

Úgy látszik azt az élményt a szívem jegyezte meg. Beleépült a személyiségembe, abba, aki lettem. És, így közel 30 év múlva, mikuláskor én is hasonló izgalommal vártam, hogy vajon felismerik-e a saját gyermekeim a Mikulás-ruha alatt saját nagybácsijukat. De természetesen – bár ők is véltek némi hasonlóságot felfedezni a két ember között, és Julcsa lányom meg is jegyezte, hogy elég fiatalos ez a Mikulás – azért hálásak voltak érte, hogy hozzájuk is ellátogatott személyesen a Télapó. És persze, eszük ágában sem volt lebuktatni őt.

Azt gondolom tehát, hogy az igazi Mikulás bennünk, a szívünkben él, és semmi köze a bevásárlóközpontos Télapókhoz. Higgyünk hát benne, és készüljünk az ünnepekre, ne csak ajándékokkal, hanem lélekben is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.06 10:11:25jidele

  A baptista szeretetszolgálat idén is megrendezi a 10ezer gyermek karácsonya nevű akciót. Minnél többen csatlakoznak, annál több gyerek kaphat ajándékot karácsonykor. További info: www.ciposdoboz.hu

 • 2006.12.06 10:28:17thais

  Én azt szoktam a gyerekeimnek mondani, hogy a Mikulás igenis van, Lappföldön él, és rénszarvasszánon közlekedik. A finn gyerekek Jouloupukkinak hívják, mert ők nem tudnak magyarul, a a maguk módján tudják csak elnevezni. Ha levelet akarunk neki írni, a krampuszai lefordítják neki finn nyelvre. A szülők vagy a gyerekek megírják neki, mit szeretne a kisgyerek, onnan tudja, mit kell hoznia. S az idén hozzánk is ellátogatott. Eddig nem volt gond, de már tudják. Arra gondosan ügyeltem, hogy a nagyobb ne árulja el a kicsinek, cinkusan összekacsintunk, s van a nagyobbikkal közös titkunk. Az már nehezebb kérdés volt, hogy teszi be az emeleti ablakba az ajándékot, hogy ne zuhanjon le. Erre az volt a válasz, hogy a repülő szánból nem kell kimásznia, csak még arra nem találtam megfelelő válasz, hogy az ablaküveg akadályt hogyan küzdi le. Ha van valakinek ötlete, várom. Mikor kicsi voltam, apukám volt az oviban a mikulás. Igen hamar rájöttem és lelepleztem. Utána sosem kértek a csoportból való apukát mikulásnak. Valamelyik kívülálló férfiút kérték fel, nehogy a gyerekek felismerjék. Mi sosem kértünk mikulást házhoz, annélkül romantikusabb. A nagyobbiknak elmeséltem St. Miklós püspök legendáját is, hogy tudjanak az ünnep gyökereiről is. Ez még nem zavarja a Jouloupukki meglétét.

 • 2006.12.06 12:47:28Manoo

  Eloszor is azert van olyan sok mikulas, mert az igazi nem er ra mindenkihez elmenni :) Es vannak al-mikulasok is, akik emlekeztetnek az igazira, ok azok, akik az utcan szaloncukrot osztogatnak, ok azert vannak, hogy minden kisgyerek tudja, hogy letezik.

  A mikulas, siman atnyul az ablakuvegen, egyszeruen lesz rajta egy lyuk, vagy ha olyan, akar kivulrol is ki tudja nyitni...

  Egyik ismerosom nagyon zavarban volt mikor ott volt a tealapo nala, kb 3 eves volt, de megkinalta uditovel :) a mikulas meg is dicserte, habar fulladozott a rohogestol. Ismeros volt, de nem ismerte fel, pedig mindenki azon izgult.

  Ma mar max csak idegent tudnanak felkerni, mert egy 5-6 eves azert megismeri az ismerosoket, es az oviban is hall ezt-azt. Egy ido utan sajna lehullik a lepel...

  Aztan van amikor keverik: unokahugom jol tudta hogy karacsonykor a fa alatti egyik ajandekot valamelyikunk csinalta, de sokrol tenyleg azt hitte hogy a jezuskatol van. Ma mar o sem hisz benne, de szivesen segit titkolni a kisteso elott :)

 • 2006.12.06 13:20:11thais

  Ez a benyúl az ablakon és kinyitja kívülről, már nekem is eszembe jutott, de befuccsoltam vele. Elvágja a kezét, nincs kívül kilincs és a betörő is ki tudja akkor nyitni. Van eszük bőven. Műmikulancsok vannak, de azokat nem szeretjük. A kiscsoportban még csak látták "elsuhanni" a Télapót az ablak alatt (egy másik óvónő piros sapkában), az nagyon bejött. Azóta is ez a szokás, csak nehéz őket távoltartani az ablaktól.
  A Jézuska az Jézuska, a télapó az más. Idővel megkülönböztetik.

 • 2006.12.06 14:26:51Bogca

  Kedves thais!
  Szerintem mond azt hogy a Mikulásnak van egy varázs botja és ez segít neki abban hogy betüdja tenni.No meg azt is lehet mondani hogy a tündérkék segítenek neki akik a Mikulás jó barátjai.Vagy nézd meg vele a Télapu 2.-őt!(Ajánlom mindenkinek!)

 • 2006.12.06 14:58:15thais

  Ez a varázsbot tetszik. Remélhetőleg majd lányocskámnál bejön. Kirill fiam nagyon racionális lélek volt világ életében, már óvodás korában is racionális indokokat keresett ilyen jelenségek mögött. Ember a talpán, aki meg tud neki felelni. Ez a tündérdolog nála nem jött volna be, de a varázsbot határozottan jó. A filmet szerintem nálamnál sokkal jobban ismerik, filmes trükkel nem mernék előállni, lebuknék. Néha kínomban már az üvegvágó is eszembe jutott, de akkor jön a következő kérdés: Hogyan ragasztja le az üveget. Mostanában elegánsan arra a 10 percre nyitva hagytam az ablakot "véletlenül". Mit tehetek én arról, hogy éppen most járt erre a Mikulás?
  Aki már hívott házhoz fizetős télapót, milyen tapasztalatai vannak? Mennnyivel jobb, mint a "szégyenlős" télapó?

 • 2006.12.06 16:21:25Dexter68

  Na, nálunk a 13 és 15 éves nagyok is ragaszkodnak hozzá, hogy éjjel besettenkedjünk és bepaszírozzuk a cuccot a cipőjükbe :o)))) Tegnap a 13 éves fölébredt, felült én mondtam neki, hogy itt a Mikulás, feküdjön vissza és aludjon. :o))) Reggel nem emlékezett semmire :oDDD Lehet, hogy nem gondolta volna, hogy a Miku majdnem olyan nagydarab és szőrös, mint Apa, és sokkot kapott :oDDDD
  A kicsi meg reggel visítva mutogatta, hogy miket hozott a „Mimujász”

 • 2006.12.06 21:24:04Nyuli

  A lányom szerint nincs Mikulás, mert a múltkor olyan fiatal és sovány volt :) Azért reggel rohant az ablakhoz, hogy megnézze mit hozott és boldogal újságolta.

  Úgy gondolom tudja, hogy nincs, de hinni akar benne.

 • 2006.12.06 21:33:38Nyuli

  Unokahugom alvajáró volt. A szülei mindig éberen aludtak, mert féltek, hogy lecsászkál.

  A lány már kicsit nagyobb volt, mikor elhatározta, hogy meglepi a szüleit és tesz egy kis ajándékot az ablakukba.

  Fölkelt éjszaka és átsettenkedett a szüleihez, akik persze rögtön felriadtak. Kislány usgyi vissza. Kis kivárás, újra settenkedés, szülők újra fel, futás vissza. Na ez így ment néhányszor, mire a szülők rájöttek, hogy mi a dörgés :)

 • 2006.12.06 21:39:34jidele

  ez cuki:)

 • 2006.12.07 00:57:35Tori

  Nem olvastok elég fantasyt. :) A Télapó tényleg Lappföldön született, de mostanra az Északi-sarkon lakik, ott van a játékgyára. Mikuláskor felül a rénszarvas-szánra, nála van a feneketlen zsákja, abban van minden játék. Megállítja az időt, ezért nem látja meg szinte soha senki. Amikor az ablakhoz ér, az üveg ezüstfüstté változik, úgy tud rajta átnyúlni. A piros ruhában parádézó bácsik pedig a Mikulás alkalmazottjai, akik segítenek összeírni, hogy melyik gyerek mit kér, és természetesen figyelik, hogy ki volt jó. Van még valami, amit nem értetek? :))

 • 2006.12.07 08:12:11Nyuli

  Nálunk valahogy ezek a praktikus kérdések felsem merültek.

  Mikulás van és kész (illetve már nem biztos), és hurrá, hoz ajándékot :) de hogy hogyan ....

  (bezzeg, az "anyu! és hogy kerültem a pocakodba?" na ez már három évesen téma volt :) )

 • 2006.12.07 09:36:04Tori

  Ezért leszek örökké hálás a Sehány éves kislány írójának!

 • 2006.12.07 09:49:36Kékfelhő

  az milyen gyönyörű könyv :)

 • 2006.12.07 12:29:58Azurka

  Tori, ez szuper! Ez a címe a könyvnek?

  A legendákat meg egy kis rásegítéssel életben lehet tartani egész sokáig: Ismerősünk gyermekei már nagyobbacskák voltak (ovis nagy és ált.isk. alsó), és már prüntyögték, hogy nincs is Mikulás meg Jézuska. A nagyapjuk meg váltig állította nekik, hogy nálunk bizony a Jézuska hozza az ajándékot, persze hitték is meg nem is. Eljött Karácsony, jöttek a gyerekek, együtt a nagycsalád az ebédlőben, egyszercsak csengetnek "az Agyalok" a Karácsonyfán! A két gyerek, mintha puskából lőtték volna ki őket, 1000-el berongyolnak a szobába, és meglátták Jézuskát, ahogy fehéren ellibben! (A szomszéd srácnak alig maradt ideje kiugrani az ablakon és átvetődni a kerítésen, olyan tigrisbukfencet még nem látott a világ! :-))) Azóta a gyerekek meg vannak róla győződve, hogy ha máshol nem is, a nagyapjuknál a Jézuska hozza az ajándékot :-)

 • 2006.12.07 13:07:58Tori

  Jajj, egy aranyos adalék: tavaly kaptam egy felvilágosító lánclevelet. :) Abban volt, hogy mint közismert, a rénszarvas az egyetlen szarvasfajta, ahol a nősténynek is van nagy agancsa. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a hímek ősszel, a nőstények viszont csak tél vége felé dobják el fejdíszüket. Ez azt jelenti, hogy ha a szokványos mikulásábrázolásokat autentikusnak fogadjuk el, a Mikulás összes szarvasa nőstény! A lánclevél szerint ez logikus, egy csapat hím hogyan lenne képes egyetlen éjszaka alatt körbevonszolni egy dagadt pirosruhás pacákot a teljes világon úgy, hogy egyszer sem tévednek el? :DDDD

 • 2006.12.07 13:44:26Bogca

  A mesefilmmel kapcsolatban csak annyi hogy ez egy picit lekapcsolja az agyacskáját és rájon magától a kérdésére.Nem kell ezt mondani neki csak olyan hangulat keltő a film.Videótékában is van meg meg is lehet venni.

 • 2006.12.07 14:25:25Nyuli

  Idén minket ért meglepetés Mikuláskor.

  Reggel a kicsinyem megtalálta az ajándékokat és boldogan hozta megmutatni, de a legboldogabb attól volt, hogy nem kapott virgácsot. Történt ugyanis, hogy tavaly - jelzés értékkel - a Mikulás hozott egy apró virgácsot is. Ezt mi idénre el is felejtettük, de ő ezek szerint nem. Minden egyes ajándék megkapásakor (otthon, iskola, stb) elmondta, hogy milyen jó, hogy idén nem kapott virgácsot. Hihetetlenül büszke volt rá és nekünk ekkor esett le, hogy mennyire megrázta őt a tavalyi eset.

  Szegényke lelkében törést okoztunk, és ezt akkor még csak észre sem vettük.

 • 2006.12.07 16:41:38Hicudzsi

  Nekünk egyszerű a képlet. :)

  A Mikulásozés hetében mesélek a gyereknek meseszerűen a Szent Miklós legendáriumból és énekelgetjük a dalokat lefekvéskor, napközben stb.. :)

  Apjuk meg csendben fulladozik a sarokban a röhögéstől, mert ő - lévén nem vallásos beállítottságú - marha morbidnak tartja, hogy rég halott püspökök csempésszenek mindenféle ajándékokat a kiscsizmánkba... :)  Én őszintén eléggé utálom a Télapó meg lappföldi Mikulás-figurát a rénszarvasszánjával együtt, de ez már csak az én nyűgöm.. :) Szerencsére a Zuram se díjazza, így maradtunk a Szent Miklós verziónál :)

 • 2006.12.09 19:52:34nick

  Az én 6,5 évesem annyira szentül hiszi a dolgot, h bele sem merek gondolni, mi lesz, ha lehull a lepel. 5-én este elhatározta, h éjjel fennmarad és megvárja, h meg tudja lesni a Mikulást. Mondtam, h az úgy nem lesz jó, mert a M. csak alvó gyereknél pakol ki, addig, amíg látja, h ébren vagy, megy máshová.
  Erre mit mond? "Á, anyu, ezt csak a szülők találták ki, h a gyerekek aludjanak."
  Imádom, h megpróbál átlátni a szitán, de az, h az egész csak mese, fel sem emrül benne. Mondjuk, a nyuszival már tavasszal pedzegette, h csak mese, mert hogy bírja el, meg hogy tudja, h kinek mit és hova, hisz az csak egy állat, stb. De a Mikulást annyira máshogy kezeli, h sztem önvédelemből nem firtatja az ellentmondásokat.
  Azt szeretném kérdezni,h a nem vallásos, de keresztény családokban is angyalka meg Jézuska van karácsonykor?
  nekem tök furcsa, h az oviban így mondják, magarázkodom a lámnyomnak, mert nálunk együtt díszítjük a fát és egymásnak veszünk, készítünk ajándékot. valahogy azt hittem, h a "pogány" családokban ugyanígy van. hogy attól szeretet ünnepe, h szeretetből megajándékozzuk egymást és attól tanulja meg, h ő is gondoljon a családtagjaira, ha ezt így tálalom. amúgy a legelrettentőbb példa erre az egyik ovistárs szövege volt, amikor a mama azt mondta, h vigyázni kell a biciklire, azt felelte a kislány, h minek, majd ír egy levelet a Jézuskának és hoz újat karácsonyra. Azt hiszem, erre a körítésre teljesen logikus volt a kislány válasza. szóval sztem nem annyira értékes az aza jándék, ami csak úgy pottyan, mint amin mi gondolkodunk, készítjük vagy a spórolt pénzünkből megvesszük.

 • 2006.12.09 20:13:51manci

  nick! Miért gondolod, hogy a nyuszinál meg a Mikulásnál, akiket te is "beadtál" a gyerekednek, rosszabb az agyalka vagy a Jézuska?

 • 2006.12.10 22:02:00nick

  én nem adtam be semmit, csak átvettem a szokásokat
  nem írtam, h rosszabb, a jó .... életbe!!! ezt hol olvastad? vagy te csak írni tudsz? nagycsoprtos ovisok szoktak betűket kanyarítani papírra és büszkék, h már tudnak írni. amikor megkéri őket az ember, h olvassák el, csodálkozva néznek, h olvasni nem tudnak, csak írni. hát, nálad is ezt érzem. a kérdésemre ugyan nem válaszolsz, de írsz valami olyat, amit az írásomból nem lehet kiolvasni. neked mégis sikerült.
  azt kérdeztem, h mindenhol így szokás-e, mert nekem ezek vallásos dolgoknak tűnnek, és azt hittem korábban, h csak olyan családok jézuskáznak, akik amúgy is hisznek a dolgoban és ilyen szellemben is nevelik a gyereket. meglepődtem, h teljesen ateista családoknál is ezek a szimbólumok vannak. de nem érdekes, majd máshonnan megtudakolom.

 • 2006.12.11 08:05:52manci

  Húha, nick, te most aztán jól megmondtad!
  Egyébként, ha alaposabban elolvasod a saját hozzászólásod utolsó 6-7 sorát, akkor azért lehet némi fogalmad, mire reagáltad. A BEADTAD szót pedig idézőjelbe tettem, biztosan ez is elkerülte a figyelmedet. De tudod mit, mindegy, a stílusod azért erősen minősít téged...

 • 2006.12.11 08:09:33manci

  reagáltad=reagáltam

  Úgy látszik nemcsak olvasni, írni sem tudok:)

 • 2006.12.11 09:39:04eszter

  én is csak az utolsó kérdésedre tudok reagálni (mondjuk tényleg nincs mögötte kérdőjel, de felvet vmit, amire igenis lehet reagálni). Szerintem a gyerek csak gazdagabb lesz attól, ha több a misztikum körültte: nemcsak Mikulás (ami egyébként szintén keresztény), nyuszi (ismét csak), hanem, hanem angyalkák is, stb. Minél tovább marad meg a gyerekben a fantáziavilág, annál felkészültebb lesz a felnőtt életben, bármilyen ellentmondásnak is tűnik ez.

  Az általad felvetett "vigyázni kell a biciklire" problémát símán lehet orvosolni: A Jézuska elég szomorú lesz, hogy nem vigyáztál rá, miért hozna másikat!? Mondjuk nálunk alapvetően más az értéknevelés, fel sem merül ilyen kérdés. Idén készítettek a lányok egy szép adventi naptárt, és bár a zsebeibe egy-egy cukorkát raktunk, ők töltik meg és rakják a fa alá a Jézuskának. Amikor segítőkészek, ügyesek, aranyosak, stb, ráírjuk egy kis papírkára és belerakjuk arra a napra.  Nick, szerintem neked komoly tolerancia-gondjaid vannak....vagy csak ezt a fórumot tiszteled meg ezzel a stílussal?

 • 2006.12.11 10:33:34katampusz

  én azt hiszem az ateista keresztény családokban van csak igazán nyuszi, meg mikulás meg jézuska. igen, mindhárom egyszerre, miért pont a karácsony lenne kivétel, ha már húsvétkor a nyuszi hoz vmit, dec elején meg a mikulás, akkor karácsonykor a szülők kvázi beismerik hogy hogy egymást ajándékozzák meg?  én úgy tapasztaltam, a vallásosabb családokban kevesebb hangsúly helyeződik az ünnep "figurájára" és mélyebben élik meg az ünnepeket, pl: karácsonykor inkább a megváltó születése és a szeretet a lényeg, nem az ajándék, tehát akkor már az se fontos, hogy ki hozza.

  húsvétkor ugyanez, a feltámadást ünneplik és nem a nyuszikával foglalkoznak.  nem beszélve arról, hogy több ateista zsidó családban (nem sokat ismerek, tehát ez most nem általánosítás) is ünneplik valamilyen módon a keresztény ünnepeket, sok helyütt egyfajta egyveleg alakult ki a régi hagyományok és a kersztény ünnepi szokások keveredéséből. Például karácsonyfát állítanak, és ajándékozás is van, de más a történet. persze inkább a gyerekek miatt alakult így, gondolom.  én nagyon hiányolom az oktatásból és az egész közéletből a vallások sokféleségének tiszteletben tartását. például egy átlagos oviban vagy iskolában kivétel nélkül a keresztény (katolikus)hagyományok szerint zajlanak az ünnepek, szó sem esik semmilyen más alternatíváról, így egy nem keresztény családban élő kisgyereknek ez eléggé zavaró lehet.

  azt hiszem ez a rendszerváltás után elég egyoldalúan alakult. próbáljuk visszahozni a mindennapi életbe a vallást, de mintha elfelejtenénk hogy nem csak EGY vallás van. mindegy kicsit elkalandoztam.

 • 2006.12.11 11:47:58Süti

  Katampusz, ott a pont. Nekem amúgy az agyamra megy az, hogy manapság egyre több cikkben lehet úgy olvasni december 6-ról, hogy egyszer télapó van, egyszer meg a mikulás (legtöbbször így, kisbetűvel). Bizonyára a szóismétlések elkerülése miatt...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta