Zöldséggel és gyümölccsel a vetélés ellen

A magzat elveszítésének okai igen összetettek, még családi állapota is meghatározó lehet. Ha egyedülálló nőként kell kihordania a magzatot, ugyanannyi lehetősége van elveszteni, mintha lett volna már vetélése. Azok a hölgyek, akik soványak a terhességüket megelőzően, 72%-kal nagyobb esélyük van az első három hónapban bekövetkező vetélésre – állítja a British Journal of Obstetrics and Gynaecology lapban egy most megjelent tanulmány.



Soványnak azok számítanak, akiknek testtömeg indexe 18.5 alatt van. A felmérésekből az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában minden 5. terhesség vetéléssel végződik. Ennek okai közt a dohányzást, az alkohol és kávéfogyasztást, korábbi vetélést és a későn vállalt gyermekáldást szokás megemlíteni. Ha az állapotos kismama az első trimeszterben folsavat, vasat illetve vitamint szed, nagyban csökkentheti a vetélés rizikófaktorát.

A mindennapi csokoládéfogyasztás, (mint ahogy az, a nők fele meg is teszi) szintén úgy tűnik, hogy csökkentheti a kockázatot. Emellett a friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztása szintén megfelezi a vetélés kockázatát. A tanulmány azt is megerősítette, hogy a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad. Azoknál a kismamáknál, akik hányingerrel és rosszulléttel küszködtek az első 12 hétben 70%-kal kevesebb volt az abortálás esélye. Sőt, minél komolyabb a rosszullét, annál jobbak a kilátások a magzat kihordására.

Legyen vidám
Norreen Maconochie, az epidemiológia és gyógyászati statisztikákkal is foglalkozó egyetemi docens szerint az a legfontosabb, hogy az ember ne stresszeljen és próbáljon érzelmileg kiegyensúlyozott maradni a terhesség ideje alatt. A szakemberek minden esetben a pozitív gondolkodás hangsúlyozzák: „Tudnia kell minden kismamának, hogy a vetélés nem a természet büntetése."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek