SZÜLŐSÉG

Zöldséggel és gyümölccsel a vetélés ellen

2006. december 5., kedd 16:50

A magzat elveszítésének okai igen összetettek, még családi állapota is meghatározó lehet. Ha egyedülálló nőként kell kihordania a magzatot, ugyanannyi lehetősége van elveszteni, mintha lett volna már vetélése. Azok a hölgyek, akik soványak a terhességüket megelőzően, 72%-kal nagyobb esélyük van az első három hónapban bekövetkező vetélésre – állítja a British Journal of Obstetrics and Gynaecology lapban egy most megjelent tanulmány.Soványnak azok számítanak, akiknek testtömeg indexe 18.5 alatt van. A felmérésekből az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában minden 5. terhesség vetéléssel végződik. Ennek okai közt a dohányzást, az alkohol és kávéfogyasztást, korábbi vetélést és a későn vállalt gyermekáldást szokás megemlíteni. Ha az állapotos kismama az első trimeszterben folsavat, vasat illetve vitamint szed, nagyban csökkentheti a vetélés rizikófaktorát.

A mindennapi csokoládéfogyasztás, (mint ahogy az, a nők fele meg is teszi) szintén úgy tűnik, hogy csökkentheti a kockázatot. Emellett a friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztása szintén megfelezi a vetélés kockázatát. A tanulmány azt is megerősítette, hogy a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad. Azoknál a kismamáknál, akik hányingerrel és rosszulléttel küszködtek az első 12 hétben 70%-kal kevesebb volt az abortálás esélye. Sőt, minél komolyabb a rosszullét, annál jobbak a kilátások a magzat kihordására.

Legyen vidám
Norreen Maconochie, az epidemiológia és gyógyászati statisztikákkal is foglalkozó egyetemi docens szerint az a legfontosabb, hogy az ember ne stresszeljen és próbáljon érzelmileg kiegyensúlyozott maradni a terhesség ideje alatt. A szakemberek minden esetben a pozitív gondolkodás hangsúlyozzák: „Tudnia kell minden kismamának, hogy a vetélés nem a természet büntetése."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.06 18:17:09jidele

  az azért meglepett, hogy a hányósok közül kevesebben vetélnek el. meg hogy a csoki is javítja az esélyeket.

 • 2006.12.06 19:27:31szanna

  "A tanulmány azt is megerősítette, hogy a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad."

  A 6. hónap végéig hánytam, addig nem is híztam egy dekát se. Bár figyeltek rám, se a védőnő, se a dokim, nem foglalkozott ezzel, mert egyébként rendben voltam. Most az derült ki, hogy a várandósságom alatt végig diétáznom kellett volna (valószínűleg, mert - a remény hal meg utoljára- még nincs a kezünkben végső diagnózis).

  A kis Babóm 2. PKU tesztje sem lett jó. Ha jól értelmeztem az eredményét, még nem beteg, de már nem egészséges. Kéthetente vinnünk kell vérvételre, hogy folyamatosan ellenőrizhessék.

 • 2006.12.06 20:13:56zsiz

  "...a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad... Sőt, minél komolyabb a rosszullét, annál jobbak a kilátások a magzat kihordására." Ezt egy kicsit erős túlzásnak találom, szerintem nem lehet így általánosítani. Szerintem egyáltalán nem áltanos az, hogy a kismama minden nap a WC csészét ölelgeti...A családunkban sem nekem, sem anyukámnak, sem a nagymamámnak, sem a nagynénémnek nem volt problémája a terhesség alatt, egyetlen alkalommal nem hánytunk és nem voltunk rosszul, minden esetben egészséges és problémamentes volt a terhesség, majd a baba is.

 • 2006.12.06 20:21:05jidele

  indikálja, vagyis jelzi. ez nem jelent kizárólagosságot

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta