SZÜLŐSÉG

Zöldséggel és gyümölccsel a vetélés ellen

2006. december 5., kedd 16:50

A magzat elveszítésének okai igen összetettek, még családi állapota is meghatározó lehet. Ha egyedülálló nőként kell kihordania a magzatot, ugyanannyi lehetősége van elveszteni, mintha lett volna már vetélése. Azok a hölgyek, akik soványak a terhességüket megelőzően, 72%-kal nagyobb esélyük van az első három hónapban bekövetkező vetélésre – állítja a British Journal of Obstetrics and Gynaecology lapban egy most megjelent tanulmány.Soványnak azok számítanak, akiknek testtömeg indexe 18.5 alatt van. A felmérésekből az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában minden 5. terhesség vetéléssel végződik. Ennek okai közt a dohányzást, az alkohol és kávéfogyasztást, korábbi vetélést és a későn vállalt gyermekáldást szokás megemlíteni. Ha az állapotos kismama az első trimeszterben folsavat, vasat illetve vitamint szed, nagyban csökkentheti a vetélés rizikófaktorát.

A mindennapi csokoládéfogyasztás, (mint ahogy az, a nők fele meg is teszi) szintén úgy tűnik, hogy csökkentheti a kockázatot. Emellett a friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztása szintén megfelezi a vetélés kockázatát. A tanulmány azt is megerősítette, hogy a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad. Azoknál a kismamáknál, akik hányingerrel és rosszulléttel küszködtek az első 12 hétben 70%-kal kevesebb volt az abortálás esélye. Sőt, minél komolyabb a rosszullét, annál jobbak a kilátások a magzat kihordására.

Legyen vidám
Norreen Maconochie, az epidemiológia és gyógyászati statisztikákkal is foglalkozó egyetemi docens szerint az a legfontosabb, hogy az ember ne stresszeljen és próbáljon érzelmileg kiegyensúlyozott maradni a terhesség ideje alatt. A szakemberek minden esetben a pozitív gondolkodás hangsúlyozzák: „Tudnia kell minden kismamának, hogy a vetélés nem a természet büntetése."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.06 18:17:09jidele

  az azért meglepett, hogy a hányósok közül kevesebben vetélnek el. meg hogy a csoki is javítja az esélyeket.

 • 2006.12.06 19:27:31szanna

  "A tanulmány azt is megerősítette, hogy a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad."

  A 6. hónap végéig hánytam, addig nem is híztam egy dekát se. Bár figyeltek rám, se a védőnő, se a dokim, nem foglalkozott ezzel, mert egyébként rendben voltam. Most az derült ki, hogy a várandósságom alatt végig diétáznom kellett volna (valószínűleg, mert - a remény hal meg utoljára- még nincs a kezünkben végső diagnózis).

  A kis Babóm 2. PKU tesztje sem lett jó. Ha jól értelmeztem az eredményét, még nem beteg, de már nem egészséges. Kéthetente vinnünk kell vérvételre, hogy folyamatosan ellenőrizhessék.

 • 2006.12.06 20:13:56zsiz

  "...a reggeli rosszullét indikálja, hogy a terhesség a legjobb mederben halad... Sőt, minél komolyabb a rosszullét, annál jobbak a kilátások a magzat kihordására." Ezt egy kicsit erős túlzásnak találom, szerintem nem lehet így általánosítani. Szerintem egyáltalán nem áltanos az, hogy a kismama minden nap a WC csészét ölelgeti...A családunkban sem nekem, sem anyukámnak, sem a nagymamámnak, sem a nagynénémnek nem volt problémája a terhesség alatt, egyetlen alkalommal nem hánytunk és nem voltunk rosszul, minden esetben egészséges és problémamentes volt a terhesség, majd a baba is.

 • 2006.12.06 20:21:05jidele

  indikálja, vagyis jelzi. ez nem jelent kizárólagosságot

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta