SZÜLŐSÉG

Bocsánat. Te fagyökér!

2006. december 5., kedd 09:13

A szószátyár csemeték újabb és újabb vicces történetekkel, beszólásokkal örvendeztetik meg családjukat – és az olvasókat. Válogatás a gyerekszáj rovat legfrissebb aranyköpéseiből.


Előrebocsátom, én sem tartom illő dolognak, ha egy gyerek káromkodik, de úgy gondolom, hogy amikor beszélni tanul, válogatás nélkül mindent ismétel, amit hallott tévében, közösségben, vagy akár a családban. Mindazonáltal amikor a totyogó halálosan komoly arccal próbál előadni egy olyan mondatot (anélkül, hogy értené, amit mond), amelyben csúnya szó van, vessetek meg, nem bírom megállni kuncogás nélkül. Azért persze igyekszem úgy vihogni, hogy a gyerek ne lássa és természetesen arra törekszem, hogy megtanulja: a káromkodás csúnya dolog.

Nyuli nevű olvasónk káromkodás helyett hivatalos családi szitokszavakkal vezeti le dühét. Ilyen egyezményes szó náluk a fagyökér. Ha esetleg mégis kicsúszik a száján egy csúnya szó, például vezetés közben, csemetéje homlokráncolva, szigorú tekintettel vonja kérdőre:
- Anya, mit mondtál??
- Bocsánat. Te fagyökér!"

Nyuli több rövid történettel örvendeztetett meg minket.
„Öcsém a következőképpen számolt, mikor kicsi volt:
Egy, kettő, három, ...., kilenc, tizennulla. Teljesen logikus.”

„Külföldön autóztunk a családdal. A gyerek még kicsi volt. Lelkesen magyaráztuk, hogy ez itt Németország, amin pedig keresztüljöttünk az Ausztria volt. Egyszer csak az mondja:
- Anyúúúú! Menjünk el a Mennyországba is, jó?
Mondtam neki, hogy ezzel még várjunk egy kicsit - illetve nagyon.”

„A lányom olyan négy éves körül lehetett, mikor egyik reggel azt mondtam neki:
- Kicsim, vegyünk pulcsit, mert nem süt a nap. Erre rám nézett értetlenül, és azt mondta:
- Anyu, a nap süt, csak eltakarja a felhő.”

Másik olvasónk, Csiperke meséli:
„Barátnőm kislánya velem beszélget 3.5 évesen, miközben megy a Cartoon Network:
- Eszter, itt milyen nyelven beszélnek?
- Tudod, hogy angolul!
- Tudom. És azt is tudom, hogy te angoltanár vagy, de azt hittem, hogy anyát megtanítottad és neked elfogytak a szavaid!”

Kékfelhő egy Hollandiáról szóló tévéműsort nézett gyermekével. Épp egy kastélyt mutattak, mikor megkérdezte tőle, tetszik-e neki. A gyermek ezt válaszolta:
„Picikét nem tetszik, mert nincs rajta burkolat, mint a mi házunkon.”

Gyakran nem csak a gyerekek nevettetnek meg minket egy-egy beszólásukkal. Mulan felnőtt húga aranyköpését osztotta meg az olvasókkal.
„ Éppen pelenkáztam a babám, és mondtam, hogy utána megetetem. A húgom figyelmeztetett, hogy tehéntejet nem szabad ám a babának adni, mert attól allergiája lesz. Mondom, nem adok neki tehéntejet, a baba anyatejet eszik. Mire a 29 éves húgom:
- De honnan szerzünk anyatejet?!
Nézek rá:
- Szeeeeerinted?!”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.05 09:45:34csuti

  Nagyobbik (akkor 4 éves) fiam óvodai ágyneműjét vasaltam, ő a kis elemes vasalójával egy konyharuhát nyüstölt, közben világot váltottunk meg - szokás szerint.
  Persze a vasalómat is megszakértette: nézd anya! A te géped nagyon profi. Van zsinórja, meg gőzölni is tud. Az enyém csak egy gyerekvasaló, de a tied, az csúcs. Látod? Oda van írva a készüléked túloldalára, hogy TEFAL, te mindenre gondolsz.
  Más:
  Egy (méreteire lelkileg igen érzékeny) "nagyméretű" barátunk elé penderült kicsi fiam, végignézett rajta, majd - nemes egyszerűséggel - közölte: Feri bácsi! Te nagy darab vagy! Majd végignézett magán, és folytatta: én meg kis darab vagyok.

 • 2006.12.05 10:37:45thais

  Barátném gyermeke az augusztusi tüzijáték alatt megszólat a meglepetéstől: "Azt a re-ripityomát". SEnkitől nem hallotta, magától jött, azóta is használjuk.
  Első fiam odadugta fülecskéjét a hasamhoz és megkérdezte tőlem, mikor második fiamat vártam: "Szötét van, nem fél?"
  Nagylányomhoz kb. két éves korában odament egy arab fiatalember és kedvesen rámosolygott. Lányom közölte vele hogy: "Majom." Enyhítve a szituációt, elmagyaráztam, hogy ez egy másfajta bácsi. Erre komolyan közölte: "Majombácsi."

 • 2006.12.05 14:23:51titi

  Fiam kezdetben inkább megdöbbentő dolgokat mondogatott. Vicceseket is, de inkább meglepően mély dolgokat.
  pl.kb. 3 évesen éjjel felriadt és sírdogált. Kérdeztem, hogy mi a baj?
  -Eltévedtem és nem találtam az utat!
  -Melyik utat, Fiam?
  -Azt, amelyiken Te vagy.

 • 2006.12.05 14:28:37Kékfelhő

  édes istenem :)

 • 2006.12.05 14:52:44Csiperke

  Szomszéd bácsi a 2 éves homokozó unokatesómnak anno: "Szia kincsem! Hát öregapád hol van?" " Az nem öregapa, hanem nagyapa, te meg különben is sánta vagy!" Szintén ő, középsősen ovi után felháborodottan: "asz a néni meg asziszi, hogy nem tudom rendesen kimondani, hogy őszike!" Az a néni logopédus volt, a szó pedig őzike....

 • 2006.12.05 15:17:32Tebe

  2,5 éves Panka lányom webnaplójából néhány szösszenet:

  Kedvenc gyermekem nézegeti a Toszkánáról szóló képes könyvünket - mert hát a szobrok egy ideje nagyon érdeklik őt. Közben beszélgetünk:
  -Anya, hoj van Budapeszt, itt van? - miközben lelkesen böngészi a könyv utolsó oldalán található Olaszország térképet.
  - Nem, kicsim, ez Olaszország, ez nagyon messze van Budapesttől. - válaszolom.
  - Akkoj majd ejmegyünk oda, ha nagy jeszek, jó? Vigyük a babakocit isz, majd bejefekszek ha ájmosz jeszek, jó anya?
  **********************************************

  "Nagyon síjtam anya tennap, mert ejmentéj a szinházba... ész húzgájta a széket a Pétej bácsi, akkoj nagyon féjtem." - Ez egy kis szemrehányás akart lenni a lányka részéről, mert ezévben harmadszor merészeltünk egy esti programot szervezni magunknak Lacival. Mama elmondása szerint azért nem szenvedett olyan nagyon a kis Panni, de tényleg megijedt, amikor a fenti szomszéd hangosan tologatta a széket a lakásában...
  **********************************************

  "Anya, én jó kisjány vojtam ész a Mikujász bácsi hoz nekem megjepit, ugye? Mi jesz a megjepi? Bisztosz, hogy csokiii!... Én féjek a nagy szakájjátój!" - ehhez ugye nem kell külön magyarázat?
  **********************************************

  "Anya, amikoj én kicsi vojtam, feküttem a jács-ágyba ész anya meg apa fekütt mejjettem a föjdön?" - Bizony-bizony, amikor egész pici volt az Anna és sírt éjszakánként, sokszor előfordult, hogy mellette aludt valamelyikünk egy paplanon...
  "Anya, ké-jek patogatottkukojicát! Ott van a kazán mejjett a pojcon, én játtam!" Ezután felmászik a kanapéra és lelkes ugrálásba kezd: "Hajjá patogatott-kukojica! Hajjá!" - Mivel a lelőhelyet is ismeri a Panni, lehetetlenség eltitkolni előle a pattogatni való kukorica létezését, a "hajrázás" pedig bizonyára szükséges ahhoz, hogy a csemege mielőbb elkészüljön a mikróban...
  **********************************************

  "Amikoj a Vaszkoj ejcsvajgott, odament a Dunához ész szomojú jett ész ejment neki a jóétvágya, ugye anya?" - Aki esetleg nem ismeri Vackor történetét: Vackor egyszer iskola helyett csavarogni ment és valahogy a Dunához keveredett, és tízóraizás közben olyan lelkiismeret-furdalása támadt, hogy elment az étvágya is...
  **********************************************

  Délután megtárgyaltuk, hogy a jövő héten felkeressük a doktor nénit, hogy felírassunk egy kis fürdőkenőcsöt, meg miegymás... Pannit rögtön feldobta a téma, hisz mint tudjuk, imád megvizsgálósat játszani, úgyhogy egyből kérdezgetni kezdett: "Anya, mevvizsgáj a doktojnéni?...Mevvizsgájja a pocakomat?... Ész a hátamat?... Ész van ott nagy ágy?... Majd jáfekszek, jó?... Anya, de nem kejj az ááá!"
  Csak a gyengébbek kedvéért az "ááá" jelentése: Az a tevékenység, amikor az orvos a spatulát a szánkba dugja azzal a céllal, hogy meggyőződjön torkunk állapotáról.
  **********************************************

  Vacsi
  Anna estebédként tésztát kért - úgyhogy kívánságának eleget téve fel is tettem a vizet forrni... Közben Anna segített teríteni, elővette a tányérját, a poharát, hozta a kisszéket és kérte a kisasztalt is a konyha megfelelő helyére, majd távozott a szobájába... Kis idő múlva kedvenc maciját a hóna alá csapva megjelent ismét.
  Rögtön láttam, hogy gond lesz a teríték mennyiségével, mivel Panni épp a Macit készült az asztalkához ültetni: "Jóvan, maci, gyeje üjjéj ide. Úgy, ész eszünk mingyájt - tészta jesz, jó?"... Menet közben aztán változott a koncepció, mert a Maci - Panni nevetésétől kísérve - a székből átült a tányérba... A kis bolondozások közben gyorsan telt az idő, elrepült a 20 perc, elkészült a finom puszta-tészta. Anna azonmód neki is látott a különleges csemegének... Falatozás közben - mivel jó magyar gyermekről van szó, a dalos kedv is előkerült - és mit ad Isten, mit énekelt a lánykám? "...jaj de kevész vacoja!" (részlet az Érik a szőlő c. dalból) - Ím, hát beszólt a lányom...
  **********************************************

  Csiki-csiki...
  Anna megcsiklandozta a lakásban fellelhető "kenyai vadász" szobrot a következő szöveg kíséretében: "Simike! Cikike! - kacagás - Tecik neki! Nagyon vices vojt!"
  **********************************************

  Husi
  "Anya, megettem a bösibe a csikehusit, öjüsz nagyon?" =Megettem a bölcsiben a rántott husit, örülsz nagyon? - Alig akartuk elhinni de megtörtént, a kis kockákra felvágott pipihusit megkóstolta a kisasszony (életében először). Micsoda előrelépés, csak így tovább kislányom! ;))))))
  **********************************************

  Mennyi az annyi?

  Megvolt a reggeli, jöhetett a beígért csoki - kis párbeszédünk valahogy így zajlott:
  "Anyaa! Ké-jek csokit!"
  - Jó, mindjárt előveszem.
  "Anyaa, ne adjáj szokat, mert fájni fog a tojkom ész beteg jeszek ész nagyon szijni fogok... ÉSZ EGYET ADJÁJ ÉSZ SZOKAT!" (=Anya, ne adjál sokat, mert fájni fog a torkom és beteg leszek és nagyon sírni fogok... Egyet adjál és sokat!)

 • 2006.12.05 15:30:47zöldborsó

  kettő éves kislányom a nagyapjával utazott autóval.
  közlekedésben adódott egy kis " szituáció".
  hazaérve abigél a következőt mondotta:
  -megszomorodtam nagyapára,mert csúnyán nézett és azt mondta,hogy babszem!

 • 2006.12.05 20:55:02Brumibaby

  4 éves fiam: "Mit eszünk, Anya?" "Csirkecombot" "És hova lett a csirkéje?"

 • 2006.12.05 22:00:01kaposztalepke

  Mi a kétésféléves fiammal jöttünk haza vidékről Budapestre. A 3órás autóút végén kezdtünk begurulni a városba, az M1-M7 bevezetőjén már kezdett örülni az autóknak, buszoknak (imádja a buszt, metrót, villamost). Mondtam neki, hogy igen, már beérünk a városba, ott majd láthat villamost is, megbeszéltük, hogy a metró meg a föld alatt megy. Egyszer csak kinyögi, hogy "Mikor idő metró?" (A "Milyen idő van kint?" kérdést szokta "Mikor idő van kint"-ként fogalmazni), dehát mi csak lestünk mit akar, visszakérdeztem, hogy tessék?..erre megismétli, hogy "Mikor idő metró?" Bután nézünk össze apjával, erre vigyorogva kinyögi: "Csak vicceltem. Vicces vagyok!"...utána még napokig ha meg akart nevettetni bennünket, akkor benyögte az idézett mondatot.

 • 2006.12.06 08:30:47Nyuli

  Mi most tartunk az "Anyu! Mondjak egy viccet?" időszaknál. Ne tudjátok meg! Mennyi szörnyű gyerekviccet kell meghalgatnom. Ugyanazt naponta többször is, ja és ezeben rendszerint semmi vicces sincs.

  Az azért érdekes, hogy ezek szinte ugyanazok a nemviccek, amint amikre még gyerekkoromból emlékszem.

 • 2006.12.06 12:51:02titi

  Tetszett nagyon, amikor a fiam felfedezte a közmondásokat. Egy-két variáció tőle:
  "A hazug ember hamar utoléri a sánta kutyát."
  "Ami jó, annak a vége jó."
  "A tehénre nem szabad ráhagyni a káposztát."

 • 2006.12.06 13:16:53eszter

  :))

 • 2006.12.06 18:20:42jidele

  Néhány abból az időből, amikor Jidele még gyerek volt:
  A bácsi olyan magas, hogy földig ér a lába.
  Ottóka, te olyan kövér vagy, hogy nem látszik a szemöldököd (ti. köldököd)

 • 2006.12.06 20:54:22eszter

  Öcsikém már szobatiszta volt,de még pici, amikor egyik éjszaka megállt anyukám ágya mellett. Ő végigtapogatta, majd a szemét dörzsölve kikászálódott az ágyból, közben persze morogva, hogy "hmmm, bepisiltél". Öcsém az éjszaka kellős közepén sem vesztette el a méltóságát, és főleg a lélekjelenlétét: "Nem, Anyuka, csak nagyon meleg van. Leizzadtam."

 • 2006.12.07 23:17:26zoltan

  Most éppen aktuális a történet a fiaimról, kb. 4-5 éves korukból. Vállalati Mikulás-ünnepségen voltak, ami után vidáman tartottak hazafelé Anyukájukkal. A nagy viháncolás közben egyszer csak egyikük nekiszegezi a kérdést:
  -Anya! Tudod hogy hívják a Télapót?
  Nejem kissé zavarba jött, de megpróbálta kitalálni.
  -Hát, hogy hivhatják? Mikulásnak? Miklósnak?
  -Á, dehogy! Józsinak!
  -Józsinak? Hát ezt meg honnan veszed?
  -Hát onnan, hogy hallottam amikor a néni mondta a Télapónak, hogy "Józsikám! Ezek a Kovács gyerekek!"

 • 2006.12.11 20:54:37Tebe

  Az Ünnep közeledtét jelzi, hogy vasárnap már két gyertyát gyújtottunk meg az adventi koszorún. 2 és fél éves Pankám természetesen szokásos kíváncsiságával kérdezgetett:

  "Méét meggyúttyuk a gyetyát anya?"

  "Azért Panni, mert Advent második vasárnapja van és várjuk a Karácsonyt." - próbálom egyszerűen magyarázni kiváncsi-fáncsinak.

  Panni nagyon értelmes tekintettel issza szavaimat, majd visszakérdez:

  "Vájjuk a kajácsonyfát, mi?" - kacag, majd folytatja - "Anya, mikoj jön máj a kajácsonyfa?" - és a vicces hozzászóláson nagyot nevettünk mindketten...

 • 2007.03.31 11:25:07Brumibaby

  Ma a hatéves fiam a harisnyabolt előtt:

  Anya, itt műlábakat árulnak!

 • 2007.03.31 16:04:30laili

  :))) És milyen jó lábakat!

 • 2007.04.01 08:56:11erősbors

  nővéremmel tanították a színeket szüleim, akinek sehogy sem fért a fejébe a sokféle név, így leegyszerűsítette a dolgot. Eztán ha bárki megkérdezte tőle valamiről, hogy "ez milyen színű Andikám?" jött a kézenfekvő válasz: "színű"

 • 2007.04.01 11:00:03jidele

  Unokahúgom a szaggal volt itt. A szagú büdöset jelentett. Pl. húga pelenkájáról: "Anya, az mi szagú?"

 • 2007.04.01 21:13:57marcangoló

  Erősbors, a fiam is! :-) Hú, de illatú, hú, de színű...

 • 2009.03.28 19:23:08raszta macska

  Ez de aranyos!

  Az ilyen posztok miért nem ismétlődnek, "az új kommentelők kedvéért"?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta