SZÜLŐSÉG

Fütyi: húzzuk vagy ne húzzuk?

2006. december 4., hétfő 09:14

Bármilyen meglepő, még én sem tudok mindent az anyukaságról. Engem is megannyi kérdés s kétely gyötör, melyre a legritkábban kapok hivatalos személytől értelmes választ. Ezért arra gondoltam, megkérdezlek titeket, és mindig amire többen szavaztok, azt fogom csinálni. Szóval felelősségteljes válaszokat kérek, mert különben perelek.


E heti kérdésem pedig a fütyihúzogatás. Húzzuk vagy ne húzzuk? A vélemények természetesen megoszlanak, az én dokim szerint a gyerek egyéves koráig nem kell. Sőt, szerinte csak a doktornénik javasolják már a hatodik hónaptól. De mi van, ha leragad? Vagy többet ártok, ha most nekiesek, és véletlenül véresre cincálom? És miért van az, hogy szinte nem is találkoztam még olyan kisfiúval, akinek ne lett volna ez valamilyen formában probléma, valamikor? Kezdve a férjemmel (exemmel, haha!), aki négyéves kora körül átélt elviselhetetlen fájdalmakról számolt be.
Na szóval, ti felhúzzátok?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.12.05 04:39:19lorimer

  Fiam három éves múlt, de anyu szemszögéből nézve a probléma már az elején nem tűrt halasztást. Pár doki megkérdez, eredmény dettó, mint a többieknél. Házi próbálkozás, apró hátramozgatások. Na de !!! Egy alkalommal, amikor nem a műveleti területet szemléltem, hanem a fiam arcát, nem hittem a szememnek. Vigyorgott mint a tejbetök. Következő fázis pedig az volt, hogy anya már nem nyúlhatott hozzá, csak én segíthettem hátrahúzni,megmosni + példamutatás. Jelenleg egyedül próbálkozik, kielégítő eredménnyel. Az sokat használt, amikor győzködtük a nem megmosás következményeiről. ( ott tart, ugye apa meg kell mosni, különben begyullad ). Ja, minden másban szófogadadtlan, kis tomboló ördögfióka.
  Ebben viszont szerencsém volt.

 • 2006.12.05 04:47:30kopasz

  irgumBURG: 30 fölötti pasiként visszaemlékezve a gyerekkori - szülő- és orvos általi - rángatás negatív élménye a meghatározó, a végső megoldásról, a metélésről viszont semmi emlékem. Így utólag örülök neki, pályafutásomon idáig hátrányát nem, csak előnyét élveztem. Én is de főként a partnereim (íz, illat...).

 • 2006.12.05 06:37:57kobormacska

  "Az a bizonyos "fejlett nyugati" ország, ahol ez bevett gyakorlat tőlünk kb 6.000 kmre nyugatra van, és a legfőbb indokok között (tényleg!) szerepel a maszturbáció megakadályozása"

  Koszonom, Park, vegre valaki a lenyegrol is ir. Az alszent, ultravallasos, dogmatikus gondolkodas mellett meg az a masik fo indok, hogy pont olyan legyen gyerek futyije, mint az apukae. Komoly erv.

  Nekem volt egy korulmetelt partnerem, ugyhogy a szex temahoz hozzaszolnek, hatha erdekel valakit. Nekem az volt az erzesem, hogy en sokkal jobban elveztem a szexet, mint o. Korulmeteletlen partnerrel ilyet nem sose tapasztaltam. Szoval szerintem sem kene a gyerek helyett eldonteni, hacsak nem tenyleg elkerulhetetlen a dolog.

  A masik, hogy petting kozben eleg nehezen "talaltam fogast" rajta.

  Higienia: rendszeres mosakodas eseten nincs kulonbseg egy vagott es egy vagatlan farok higieniaja, ize, szaga, stb kozott.

 • 2006.12.05 08:52:47Kékfelhő

  ezt is pasija válogatja :)

 • 2006.12.05 09:10:13Husika

  Szerintem mindegy hogy kopasz vagy nem, a tisztasag nem ettol fugg hanem pasifuggo...

 • 2006.12.05 09:59:28csuti

  Két fiú után (most nagycsoportos, ill. kiscsoportosok)csak annyit tudok mondani, hogy őket műteni kellett, Kurtafarkúak lettek, de ebben csak haszon a higiéniai szempont. Lelkecskéim az apjuktól örökölték a szűkületet, ami igen nagy fokú volt. Apának anno 2x is kellett operálni, másodszorra már tini volt. Inkább számoltunk, és úgy gondoltuk, úgy sem kerülhetjük el, a napi lerakódást sem lehet kitisztogatni, be- begyullad, hát 1 éves kor körül megoperáltattuk, nem kínlódtunk (ez nekik fáj ám) többet. Kb 1 hónapig volt pocsék, de azóta teljesen meg is felejtkeztek róla, sokkal kényelmesebb nekik, könnyebben tisztítható, és főleg, nem lesz nekik tiniként- felnőttként gond. A Bethesda szakijai igen korrektek, nem akarnak feltétlenül metélni, viszont nagyon gyerekbarátok.

 • 2006.12.05 10:11:58RedFred

  A Bethesdában mi is jártunk - igaz más ügyben -, de tényleg nagyon jó emlékeink maradtak.

 • 2006.12.05 10:17:49Kékfelhő

  nekünk is, a Madarásztól már kevésbé voltam lelkes, igaz, mi mindkettőből csak a baleseti ügyeletet ismerjük (talán jobb is) :)  aranyos volt a Bethesdában a portás, írt nekünk egy listát, hogy mely napokon hol van ügyelet, ha hasonló baleset történne velünk, azt évekig az autóban tároltuk, így ha indulni kellett, tudtuk, hova menjünk :)

 • 2006.12.05 16:30:29katjana

  irgumBURG, nálunk a férjemnek tizenévesen kétszer is feltépték orvosok, úgyhogy őt már alig bírom visszatartani a húzogatástól egy éves kor előtt, ahogy a dokinéni javasolta.

  Mondjuk, már csak 1 hónap van addig. alapvetően a kivárás pártján állnék, de az ő sztorijai elbizonytalanítanak.

 • 2006.12.05 21:00:13Brumibaby

  Nem is tudom, hol kellene elhelyeznem ezt a hozzászólást, itt, vagy a gyerekszáj-posztnál. Itt, mert ez Apa felnöttszáj-története. Fiunknak fitymaszűkülete volt, mi is halogattuk a probléma orvosi megoldását. Egyszer (3 és fél éves volt) az oviból hazatérve közölte, hogy szerelmes és feleségül veszi Szabinát. Az apukája rámnéz: "sürgősen meg kell csináltatni a fütyijét..."

 • 2006.12.05 23:52:00pedro

  9-10 éves lehettem, mikor a Heim Pálba elvitt édesapám, hogy felhúzzák a fütyimet. Már nem emlékszem, hogy miért nem korábban, de igazából nem zavart a dolog. A feltépés nekem is szörnyen fájt és utána hetekig lógattam kamillateába a lompost, de rendbejött. Lelki sérülést nem a feltépés okozott, hanem az, hogy a fityma nem takarta teljesen a makkot. Olyan se nem metélt, se nem bőrös verzió volt. Szerintem ez összefüggött a késői beavatkozással, ezért nem javasolnám senkinek, hogy eddig várjon a dologgal.
  Azóta két fiam van, nagyobbiknak most 3 évesen húzattuk fel (én voltam benn vele az orvosnál, feleségem nem vállalta). Remegett szegény rendesen a tompa tű alatt, de szerencsére vér nem volt. Azóta a makk pereménél újra visszatapadt, így mehetünk majd még egyszer (de ez talán nem lesz már annyira drasztikus). Kisebbik fiam 15 hónapos, vele is várunk majd ca. 3 éves korig.

 • 2006.12.06 14:19:50hanna

  Off: asszem itt volt szó kül gyógyszerekről. Ma fölírtak nekünk egy sparsorium hexachloropheni nevű hintőport, aminek a használati utasytásában az van, hogy kisgyermekekenek ellenjavallt. Lea még csak 2 hónapos. Ti mit szóltok ehhez? Csak a tokája piros meg pállott, hiába mosom. Ha van valami gyerekbarát ötletetek, írjátok meg lécci.

  Hanna

 • 2006.12.06 15:29:28Kékfelhő

  háziorvos írta fel vagy bőrgyógyász?

 • 2006.12.06 17:03:53hanna

  Háziorvos

 • 2006.12.06 18:49:48katampusz

  hanna

  ismerős volt a név, nekünk ezt írta a gyerekdoki a köldökcsonk ápolására

  én nem is figyeltem hogy ellenjavalt kisgyerekeknél, user 0.0 vagyok, ezentúl gondosabban megnézem mit használok.

  mindenesetre problémánk nem volt, bajt nem okozott, a gyerek még egyben van

 • 2006.12.06 19:47:56harizsu

  Nekem is van egy kisfiam, és persze mi is pórul jártunk, napokig lógattuk kamillateába. A fütyi "kezelése" hogy lehet orvosfüggő? Mindenki tanít minket a megfelelő higiéniás gondozásra, a fütyiről meg orvos/védőnő mélyen hallgat. Félévesen, háromévesen, majd, egyszer... És ahogy olvasom, 10 kisfiúból legalább 8 megszívja. Miért nem gyerekfüggő a dolog? Nekem először akkor mondták, hogy huzogatni kell, amikor már késő volt - másfél éves korában. Ez szerintetek nem közönséges hanyagság?

 • 2006.12.06 20:10:21katampusz

  ez káosz és egyedül a szülőkön múlik hogy mire/kire hallgatnak. aztán valahogy csak lesz, mert olyan még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy. (nagyim után szabadon)

 • 2006.12.06 20:10:57eszter

  harizsu, épp ez az, hogy nem kell húzogatni, csak ameddig magától megy, mert nem kóros, hogy nem megy hátra. Nekem nem hanyagságból, hanem a jó működés statisztikáját követő orvoslásból mondják, hogy nem kell macerálni. Addig le lelötymölni, ameddig magától megy. Épp erről szól sztem az eddig leírtak összegzése, hogy a korai rángatás, kínzás (orvosilag) vezetett újbóli és újbóli letapadáshoz.

 • 2006.12.06 21:03:22harizsu

  A doktornéni erőteljes kézmozdulata volt a "műtét", aztán lógattuk a kamillába. Mikor meggyógyult, akkortól először én, néhány hét múlva inkább ő csinálta magának óvatosan, de hatékonyan, soha többet nem gyulladt be. Tehát nem volt kóros letapadás, csak senki nem mondta, hogy legalább addig húzzuk, amíg nem fáj. És ma sem mernék senkinek jótanácsot adni ezzel kapcsolatban.
  Ahhoz persze volt eszük, hogy minden tüsszentésre atibiotikumot írjanak fel! Az egy más kérdés, hogy ki sem váltottam. Az első kisbabánál nem kis kockázat minősíteni és felülbírálni egy gyerekorvost. Szerencsére bejött.

 • 2006.12.06 22:31:11manci

  katampusz, az én nagymamámnak is ez a kedvenc mondása, rögtön a "Jó az attól még, hogy rossz!" után:)

 • 2006.12.06 23:28:01mulan

  hanna, sparsorium hexachloropheni ellenjavallt az semmi: a D-vitamin cseppek útmutatójában meg az van, hogy szedése esetenként HALÁLT okozhat!!! És én ezt adjam a gyerekemnek naponta és hónapokig?!

 • 2006.12.07 00:59:07Tori

  mulan, az én Lucám él, a tiednek se árthat sokat. :) Egyébként a zsírban oldódó vitaminok túladagolása baromi komoly bajokat okozhat. Ne hagyd neki egyben kiinni az üveget, és nem lesz baj.

 • 2006.12.07 03:34:37mulan

  Oké, Tori, vigyázni fogok! :) Bár a múltkor, mire visszajöttem a konyhából, már plüsskutyus lábát szopogatta. 3 hetes! Nem tudom, hogy érte el, de valahogy sikerült neki, és csodálkozott, hogy nem jön belőle tejecske. Mikor az apja meglátta, csak annyit mondott: "szőranya". :)

  Bocs az offért.

 • 2007.06.06 13:07:25szanna

  Nincs most időm visszaolvasni, de lenne egy gyors kérdésem. Van valakinek tapasztalata kislányoknál hüvely összenövésről?

  Rászántuk magunk és majd 7 hónaposan elmentünk a 6 hónapos státuszvizsgálatra, melyen a doki azt állapította meg, hogy Anna hüvelye összetapadt/-nőtt. Szteroidos kencét írt fel, de miután elolvastam a tájékoztatot nem merem kenni. Ha viszont két hét múlva nem nyílik ki, akkor feltárja a doki, bármit is jelent ez. Most nagyon para vagyok.  Remélem lesz valaki, aki meg tud nyugtatni.

 • 2007.06.06 13:17:13Aurin

  ...köhöm...

  még egy kérdés: az én páromnak egyáltalán nem volt fitymája...úgy született....

  oké, hogy mutáns, de ez öröklődik? tudja valaki?

 • 2007.06.06 13:21:57manci

  szanna: sajnos nem tudok segíteni. Sőt! Őszintén szólva egy kicsit engem is megijesztettél. Mi az a státuszvizsgálat? Az én lányom hüvelyét szerintem senki soha nem vizsgálta. Lehet, hogy kellett volna?

 • 2007.06.06 13:47:13opti

  Szanna! Én visszaolvastam:

  szeszter 2006.12.04 13:29:17  Amúgy a steroidos krémet én sem kenném a gyerekemre, bár nekem fiam van és nem is fitymaszűkülettel, "csak" letapadással, de a krém nem biztos hogy teljesen megoldja a gondot, mégis hetekig kenni kell, közben pedig szépen rombolod az immunrendszerét.

  Én azon az állásponton vagyok, hogy az ilyen jellegű gondokat minnél hamarabb meg kell oldani. A fiúknál sajna van egy olyan gond, hogy amíg pelusos, addig visszatapadhat. Ezért én a szobatisztaságra várok, de félek, még akkor is trauma lesz neki. Szóval ha a lányoknál nincs ilyen veszély, akkor én mihamarabb túlesnék az ügyön, az tuti.

  És a lányoknál ez hogy van? Ott is egysejtes az összetapadás?

 • 2007.06.06 13:48:26WiliamWallace

  Szanna, ha a dokiban nem bízol, akkor kiben?

  Nézd, szerintem ne ijedj meg a gyógyszeren található mellékhatásoktól, ott mindennek szerepelnie kell, még ha ijesztő is.

  Én inkább kenceficéznék, minthogy a doktor úr "tárja" fel.

  Fiúknak is előfordul, hogy kenni kell, mert letapad a fityma. Nálunk mindkettőnél kenceficéztük, pedig minden fürdetés után meg lett nekik huzigálva rendesen.

  Szóval az a feltárás dolog várhat 18 éves koráig. ;o)

 • 2007.06.06 13:55:52WiliamWallace

  Opti!  Az krém, helyileg hat, nem fogod rombolni az immunrendszert, ráadásul pár napig, ~1 hétig használod, nem hetekig.

  Ha letapad, kicsit erőltetni kell, nyugi nem szakad le a fütyesz, viszont ahogy feljön egy rész, utána a gyerek pár napig nyüszíteni fog pisiléskor.

  Nálunk a feleségem "szaggatta" én féltem, hogy a kezembe marad. :o))

 • 2007.06.06 13:59:20druantia

  Azért nem olyan biztos, hogy a dokiban mindig bízni kell. Az én gyerekemnek pl. nem szállt le az egyik heréje. A dokinéni hormoninjekció-kúrát javasolt, indításnak mindjárt hat injekcióval. Én betojtam, és egyáltalán nem akarom a kezelést.  Elvittem egy gyerek-urológushoz, aki először is csináltatott egy ultrahangfelvételt (mert a dokinéni "elfelejtette"), hogy ha nincs a helyén az a here, akkor mégis, hol van? Kiderült, hogy a születésénél normál méretű here vsz. elég rendesen összezsugorodott. Ezért is (hogy lássák, mi a pálya), meg azért is, mert egyoldalú a retenció és így nem vsz, hogy hormonális eredetű a probléma, az urológus a műtétet javasolta.  Azt mondta, hogy nem is biztos, hogy jó az az ultrahang-felvétel, lehet az is, hogy csak más szögből mértek most. Mindegy, a gyereket kiírták műtétre. A műtéthez kellett egy gyerekorvosi vizsgálat is, a dokinéni csinálta. Ráírta a papírra, hogy műtét UTÁN hormonkezelést javasol!!!  Az urológus dobott egy hátast, hogy MINEK??? Ha a herét lehozzák a zacsiba, akkor rögzítik is, tehát felesleges az injekciózás. Ráadásul szerinte ha hormonális is a probléma, eleve három injekcióval szoktak kezdeni, nem hattal.  Szóval, dokinéni rendesen mellényúlt. Vannak dolgok, amikben simán rá merem bízni a Petit, nem ír fel minden kis náthára antibiotikumot, ha valamit nem tud, elküldi a gyereket szakorvoshoz. De úgy látszik, ez a here-dolog nála hiúsági kérdéssé vált, vagy mi.

 • 2007.06.06 14:10:03szanna

  Manci! A státuszvizsgálat a rendszeres egészséges tanácsadást jelenti, ahol a gyerek paramétereit egy nagy könyvbe vezetik.  WiliamWallace!

  A dokiban azért nem bízok 100%, mert két hétig naponta 4-5-szöri kenegetést rendelt el. A tájékoztató szerint viszont max. 5 nap, naponta max. 3-szor. Túl nagy a delta. :(  Opti! Köszönöm a visszaolvasást! :))

 • 2007.06.06 14:10:32WiliamWallace

  "Azért nem olyan biztos, hogy a dokiban mindig bízni kell. "  Sőt, biztos hogy nem mindig kell! Egytértünk!  A kisebbik fiammal, amikor még nem volt 1 éves sem, elmentünk a Bethesdába, mert szegénykémnek benőtt a köröm valahogy az egyik nagylábújjába és begyulladt. De nagyon.

  Egy kb. 60-70 év közötti vén k**csög doki volt ott. Azt mondta, műteni kell és ezt a beavatkozást csak altatásban lehet csinálni.

  Irány másik doki, ő felírt egy krémet, attól 3 nap alatt szépen lelohadt a gyulladás és meggyógyult a kis lábikó...  Na de itt műtétről beszéltem és Szanna dokija egyenlőre csak egy "ártatlan" krémet javasolt.

  Vagy ugyebár feltárást, amit én sem engednék.  Szóval logikusan előbb a krémet kellene megpróbálni nem??

 • 2007.06.06 14:10:57opti

  WiliamWallace!

  Szerintem amit rákensz a bőrödre az bejut a szervezetedbe, az ember már csak ilyen. Én pedig már csak egy ilyen gyógyszer és minden műizé ellenes bige vagyok, de elfogadom hogy nem mindenki, és nem akarok "téríteni". Én nem kenek a fütyijére semmit. Pancsi alatt hátrahúzom amennyire lehet, hogy megmossam, de se több se kevesebb.  Az orvosoktól mint mindenben, ebben is eltérő véleményeket hallottam, és szerintem pont ezért hiteltelenek. Nem hogy más tudományokat nem ismernek el, néha még a kollégáik véleményét sem. Én úgy látom, hogy a többségnél (nem mindenkinél) már csak az ego növelése a cél. Ha elengedhetetlen hogy egy dokit is bevonjunk valamilyen ügybe, én mindíg azt választom, aki szerény, a gyerekemet személyre szabottan kezeli, és a kevesebbet néha többre tartja.

  Uhh. Erről napokig tudnék írni...

 • 2007.06.06 14:13:26WiliamWallace

  Na látod Szanna??!!  5 nap én is ezt mondtam a neked írt kommentemben.

  Nem kell azt 2 hétig kenni.  Egyébként mindig el kell olvasni a betegtájékoztatót, mert nagyon sok orvos egyszerűen nincs tisztában bizonyos készítmények adagolásának módjával...

 • 2007.06.06 14:17:27druantia

  Ha az adagolással nincs tisztában, akkor mással igen? Egyébként meg minden orvosi rendelőben a számítógépen megvannak a gyógyszerek adatai, az adagolás is. Ha arra sem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen, ha már egyszer nem tudja, akkor a kutya megette :-).

 • 2007.06.06 14:20:31szanna

  Utánaolvastam egy kicsit, és arra jöttem rá, hogy épp az egyik mellékhatás miatt kell alkalmaznunk a krémet (Ftorocort, amiről fentebb Eszter írta, hogy milyen gáz, hogy még mindig felírják a dokik). Az a lényeg, hogy az összenövésnél vékonyítani kell a bőrt, hátha magától is kettéválik. Szóval nem a gyulladást kell csökkenteni (ami amúgy nincs is).  Manci! Az jutott eszembe, hogy mondta is a doki, hogy egy kislánynál volt a hüvellyel egy nagyobb probléma és azóta ellenőrzi a többi kislányt is.

 • 2007.06.06 14:20:48WiliamWallace

  Opti!  Ugye a kötelező oltásokat azért megengeded beadni a gyereknek??  Mi is húzogattuk pancsi alatt mindkettőnek, mégis letapadt nekik, illetve már eleve fel sem akar jönni egy bizonyos rész után.

  Egyébként egyben nem vagyok biztos: egyáltalán nem tudom, hogy milyen krémet kent rá a nejem, lehet hogy nem is szteroidos volt. Utána kell nézni az alternatíváknak. Egy orvos véleménye nem elég. 2-3 kell.

 • 2007.06.06 14:23:47WiliamWallace

  Szanna!  Gyanús nekem ez a doktor bácsi, azért csak figyelj oda rá, lehet hogy kedveli a kislányokat. :o))  Én manapság már semmin nem csodálkozom a Pécsi nőgyógyász után...  Egyébként Ftorocort vagy mi, igen asszem ezt kentük mi is a srácok kígyójára.

 • 2007.06.06 14:31:31opti

  WiliamWallace!

  Képzeld beadatom, de csak a kötelezőt, és azt sem adatnám, ha nem lenne kötelező. Légyszives ne gúnyolódj azért mert más a véleményem mint a nagyátlagnak. Ha engem éreztél gúnyosnak, akkor ne haragudj, nem célom megbántani senkit. Azért írom le a véleményem, mert lehet hogy valaki tud meríteni belőle. És nem is a kisujjamból szívtam ki ezeket, hanem megtapasztaltam, majd utánajártam alaposan. Éppígy alaposan utánajártam a fütyitémának, sebész, urológus, gyerekorvos, homeopata, védőnő (4 is), más tapasztalt anyukák, internet. A krém steroidos, valaki 3 hónapig is keni hogy hasson, valaki egy hétig.

  Én semeddig. Ez van.

 • 2007.06.06 14:38:47marcangoló

  Mi is kentük Pimafucinnal, vagy mivel Lőrincet. De csak fürdés után. Lófüttyöt sem használt. Lehet, hogy többször kellett volna? Mindegy, most már arccal a szobatisztaság felé fordultunk, úgyhogy majd lesz valami a kukijával is.

  Szanna, most beparáztattál. Legközelebb én is megkérdezem, hogy minden oké-e. Én nem is nagyon szoktam nézegetni a hüvelyét, meg nem is tudom, hogyan kéne kinéznie egy ilyen pici puncinak. :-O

 • 2007.06.06 14:47:59druantia

  Nekem a pici kukikkal is gondom van :-). Húzni kellene minden fürdésnél (a dokinéni "megműtötte" már), de annyira apróra összezsugorodik ahogy a mancsaimat közelítem felé, hogy egyszerűen kicsúszik a kezemből :-). Anyám szokta elkapni a szegény gyereket ilyenkor, egészségügyisként kiválóan ért az ilyesmihez :-).

 • 2007.06.06 14:56:01WiliamWallace

  Nem gúnyolódtál és én sem úgy kérdeztem. Tárgyilagosan kérdeztem, kíváncsi voltam rá.  Az a helyzet, hogy a legtöbb szülő, csak a saját gyerekével foglalkozik. A jó szülő pedig tekintettel van máséra is.

  A kötelező oltást nem csak azért kell beadni a saját gyerekünknek, hogy ő ne legyen beteg, hanem azért is, hogy a közösség sok-sok más tagját ne fertőzze meg.  Ez sajnos így működik! Egy pillanatig sem ítélem el azokat a szülőket, akik nem adatják be a kötelező inekciót a gyerekeiknek. De akkor ne is akarja közösségbe vinni a gyereket, mert azzal már az enyémet is veszélyezteti.  Visszatérve a fütyitémára...

  Azt írod, megtapasztaltad.

  Hát én is csak ezt mondhatom. 4 és 6 évesek a fiaim.

  Mindkettőnek húzogattuk pancsi közben a természetesség jegyében. :o))

  Amikor ennek ellenére nem engedett egy bizonyos ponton, krémeztünk. Ettől aztán 2-3 nap után szépen "szakadt" fel tovább a fityma.

  Most mindkettőnek egészséges mint a makk.  Tudod, olyan egészséges fénylő, mint az acélgolyó.

  Most már csak az a dolguk a fiúknak, hogy szépen, rendszeresen polírozzák maguknak... :o))

 • 2007.06.06 15:50:20szanna

  Marcangoló!

  Ott követtük el a hibát, hogy szó szerint vettük, hogy nem szabad a kicsi puncijába belenyúlni, így csak fürdetéskor alaposan sima vízzel öblögettük, de sose húztuk szét. Most (Wiliam Wallace figyelj!) a dokinéni széthúzta, és gyakorlatilag nem látszott a hüvelynyílás. Feljebb szeszter a kisajkak összetapadásáról írt. Annának nem ott van a baj, hanem beljebb.

  Szerencsére kellemetlenséget nem okoz, meg sem érzi a kicsi. Jó lenne, ha a kenőcs hatna, és nem kéne mechanikusan beavatkozni.

 • 2007.06.06 15:57:14WiliamWallace

  Ja oksi, most már értem a dolgot... Én azt hittem, csak felületi a dolog.  Hát remélem, hogy minden oké lesz a lányoddal, valószínűleg tényleg az a jó megoldás, ha minél több helyen érdeklődsz, mi a teendő. És főként orvosoktól, ha van rá lehetőséged.

 • 2007.06.06 16:18:01Tjuca

  Szanna!  Gyereknőgyógyász???

 • 2007.06.06 16:23:55Tjuca

  Manci! Marcangoló!  A védőnőm mondta, hogy mikor fürdik este a csajszi, és mielőtt tisztába teszed, megtörölöd, hetente egysezr-kétszer óvatosan szét kell húzni a nagyajkakat, hogy lásd nincs összenőve, mint Szanna kislányának. Amúgy én gyakrabban szoktam, mert biza a híg output, és a krém oda is vándorol, és azt tiszta textilpelussal nagyon óvatosan kitörlöm. Ez nem fáj, nem kellemetlen, mint a fiúknál, max. macera, ha már nagyon álmos. Most, hogy már "nagy" már kevés a cucc, ami nem való a hüvelybemenethez, viszont én nem tudom hogy csinálja, de újabban homok van a fenekén és a puncusán. :-(

 • 2007.06.06 18:20:29mizseiszilvi

  Érdemes a lányokat is megnézetni!

  A kislányom megrövidült gáttal született. (A hüvelynyílás és a végbélnyílás között nagyon kicsi a gát területe.) Az a pláne ebben, hogy ha nem kerül 5 hetesen kizáródott sérv miatt a Madarászba sebészetre, akkor nem tudjuk meg egyhamar. A születése után vagy nem nézték meg, vagy megnézték és nem ismerték fel a problémát, vagy felismerték de elfelejtették közölni. Ráadásul a csecsemősök gondosan figyelmeztettek, hogy a puncit széthúzni, belenyúlkálni szigorúan tilos. Sajna nekem fogalmam sem volt, hogyan kéne ott egy újszülött kislánynak kinézni (a saját felnőtt testemmel tisztában vagyok). Most negyedévente kontrollra járunk. Olcsón megúsztuk, mert semmilyen problémát nem okoz a gyereknek (egyébként lehetne székletfolyás és más gond is). Eddig úgy látszik, hogy megússzuk műtét nélkül, mert megfelelően nő az a terület.

  Szóval nem egyértelműen csak a kisfiúknak lehet intim területen problémája...

 • 2007.06.06 20:31:47opti

  WiliamWallace! Oké, ne is reagáljuk túl a dolgot.  Az oltásról még annyit: ha te beadatod a gyerekeidnek, én pedig nem adatnám be az enyémnek és az enyém neadjisten beteg lesz, akkor sem hinném, hogy veszélyeztetné a te gyerekeid, mivel ők megkapták az oltást. De ez teljesen lényegtelen, mivel kötelező, így megkapta az enyém is.  A fütyiügy: ebben nincs tapasztalatom, félreértettél, a dokikkal kapcsolatos nézetemhez viszont sokat gyüjtöttem sajna. Több hónapig agyaltam, mit tegyek, remélem jól döntöttem. Bár nálunk nem nagy a gond, félig feljön, összvissz egy kis egysejtes letapadás van, de nem szűk. Szóval ez majd vagy elválik magától, vagy ha szobatiszta lesz megoldja a doki.

 • 2008.09.04 16:10:21Jóvágású

  A körülmetéléssel kapcsolatban sok olvasnivaló található a www.korulmeteles.hu oldalon.

 • 2008.11.04 10:25:32krasti

  Sziasztok. olvastam a hozzászólásokat. sajnos mi is ebben a helyzetben vagyunk, és sejtelmem nincs, h mi a helyes dôntés most, hogy 5évesen a fiam bôrét csak nagyon picit lehet felhuzni. pisilésnél nem okoz semmilyen problémát, és rettegek attól h valami állat feltépi a bôrt a kukiján. nagyon érzékeny kôlyôk, és mi van, ahogy tôbbeknél is olvastam, h újra visszanôl?? :(

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta