A szex jobb a hashajtónál

Sok kismama számára ismerős a helyzet: kilenc hónap után boldog izgalommal várja a szülés rég megtippelt időpontját, ami elérkezik, aztán el is múlik. Hiába a betöltött negyvenedik hét, a gyerek csak nem akar megszületni. Mit tegyen, aki nem akarja megvárni, hogy az orvos indítsa meg a szülést? Természetes módszerek és értékelésük.

Túlhordásnak manapság a 41. héten felüli terhesség számít, bár van sok orvos, aki a 42. hetet használja határidőnek - tudtuk meg dr. Laufer Gábortól, a Velvet szülész-nőgyógyász tanácsadójától. Előfordulhat persze, hogy a gyerek vagy az anya állapotának romlása - például a méhlepény elöregedése - ennél korábbi szülésmegindítást is indokol, amennyiben az orvos szükségesnek látja. Ha ellenben minden normálisan zajlik, betelt a negyvenedik hét, és már nagyon szeretnénk látni a gyereket, akkor a várakozáson felül van néhány módszer, amellyel próbálkozhatunk.

Bár lehet, hogy a nagy hasú kismamának pont ehhez van a legkevésbé kedve, az igazság az, hogy a szex az egyik legjobb természetes szülésmegindító. Persze csak abban az esetben, ha a gyerek, illetve a mama szervezete már készen áll a szülésre, a spermában található prosztaglandin ugyanis érett terhességnél megindíthatja a méhösszehúzódásokat.

Hasonlóan hatékony a mellbimbók ingerlése, mely oxitocint szabadít fel a szervezetben: ez a hormon elősegíti a kontrakciókat. A túl erős ingerlés azonban túl erős fájásokat is eredményezhet. Az itt felsoroltakhoz hasonlóan erre a módszerre is érvényes, hogy alkalmazása előtt kérjük orvosunk véleményét.

Van, aki a hosszú sétákra esküszik; bár a gyaloglás önmagában nincs hatással a méh működésére, a ringatózás segíthet a baba fejének beilleszkedni. A séta a vajúdás során is jó hatású, hiszen a gravitáció lefelé húzza a gyereket, így segítve a tágulást. Sok kismama szerint a kontrakciókat is könnyebb állva vagy sétálva elviselni. A lépcsőzést viszont nem ajánlja Laufer doktor, mivel az inkább árt, mint használ.

Egyes vélekedések szerint a csípős ételek fogyasztása is megindíthatja a szülést, erre azonban nincs tudományos bizonyíték. Mivel pedig a szülés során gyakran előfordul, hogy a kismama kiadja magából a vacsorát, a csípős kaja nem igazán javasolt: ki az, aki szeretné, hogy a nemrég elfogyasztott chilipaprika az orrán át távozzon?

Hasonló hírneve van a ricinusolajnak is, amely hashajtó - bélgörcsöket okozó - hatása mellett állítólag a kontrakciókat is erősíti. A Velvet nőgyógyásza azonban nem javasolja, hogy ilyesmivel kísérletezzünk. Bár valóban okozhat kontrakciókat, a ricinusolaj hányingert keltő, erős hashajtó, így akár kiszáradást is okozhat, arról nem beszélve, hogy a szülés első óráit kénytelenek lennénk a vécén tölteni. Inkább használjuk masszázsolajnak, vagy egy tojás fehérjével összekeverve hajkondícionáló szerként.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek