SZÜLŐSÉG

A szex jobb a hashajtónál

2006. november 30., csütörtök 09:15

Sok kismama számára ismerős a helyzet: kilenc hónap után boldog izgalommal várja a szülés rég megtippelt időpontját, ami elérkezik, aztán el is múlik. Hiába a betöltött negyvenedik hét, a gyerek csak nem akar megszületni. Mit tegyen, aki nem akarja megvárni, hogy az orvos indítsa meg a szülést? Természetes módszerek és értékelésük.

Túlhordásnak manapság a 41. héten felüli terhesség számít, bár van sok orvos, aki a 42. hetet használja határidőnek - tudtuk meg dr. Laufer Gábortól, a Velvet szülész-nőgyógyász tanácsadójától. Előfordulhat persze, hogy a gyerek vagy az anya állapotának romlása - például a méhlepény elöregedése - ennél korábbi szülésmegindítást is indokol, amennyiben az orvos szükségesnek látja. Ha ellenben minden normálisan zajlik, betelt a negyvenedik hét, és már nagyon szeretnénk látni a gyereket, akkor a várakozáson felül van néhány módszer, amellyel próbálkozhatunk.

Bár lehet, hogy a nagy hasú kismamának pont ehhez van a legkevésbé kedve, az igazság az, hogy a szex az egyik legjobb természetes szülésmegindító. Persze csak abban az esetben, ha a gyerek, illetve a mama szervezete már készen áll a szülésre, a spermában található prosztaglandin ugyanis érett terhességnél megindíthatja a méhösszehúzódásokat.

Hasonlóan hatékony a mellbimbók ingerlése, mely oxitocint szabadít fel a szervezetben: ez a hormon elősegíti a kontrakciókat. A túl erős ingerlés azonban túl erős fájásokat is eredményezhet. Az itt felsoroltakhoz hasonlóan erre a módszerre is érvényes, hogy alkalmazása előtt kérjük orvosunk véleményét.

Van, aki a hosszú sétákra esküszik; bár a gyaloglás önmagában nincs hatással a méh működésére, a ringatózás segíthet a baba fejének beilleszkedni. A séta a vajúdás során is jó hatású, hiszen a gravitáció lefelé húzza a gyereket, így segítve a tágulást. Sok kismama szerint a kontrakciókat is könnyebb állva vagy sétálva elviselni. A lépcsőzést viszont nem ajánlja Laufer doktor, mivel az inkább árt, mint használ.

Egyes vélekedések szerint a csípős ételek fogyasztása is megindíthatja a szülést, erre azonban nincs tudományos bizonyíték. Mivel pedig a szülés során gyakran előfordul, hogy a kismama kiadja magából a vacsorát, a csípős kaja nem igazán javasolt: ki az, aki szeretné, hogy a nemrég elfogyasztott chilipaprika az orrán át távozzon?

Hasonló hírneve van a ricinusolajnak is, amely hashajtó - bélgörcsöket okozó - hatása mellett állítólag a kontrakciókat is erősíti. A Velvet nőgyógyásza azonban nem javasolja, hogy ilyesmivel kísérletezzünk. Bár valóban okozhat kontrakciókat, a ricinusolaj hányingert keltő, erős hashajtó, így akár kiszáradást is okozhat, arról nem beszélve, hogy a szülés első óráit kénytelenek lennénk a vécén tölteni. Inkább használjuk masszázsolajnak, vagy egy tojás fehérjével összekeverve hajkondícionáló szerként.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.30 09:27:27manci

  10 nappal hordtam túl a gyerekem, szerencse, hogy a dokim kivárta, míg magától előbújik.

  A fenti módszerek közül anno a ricnusolajról nem hallottam, a lépcsőzésről olvastam, hogy árthat, a többit kipróbáltam, nem jöttek be. Az utolsó 3 nap már nem csináltam semmit, nem is bírtam volna, aztán egyszer csak megindultak a fájások...:)

 • 2006.11.30 09:27:52Kékfelhő

  ezt a hajkondícionálós dolgot is a Laufer doki ajánlotta? :)

 • 2006.11.30 09:57:39marcangoló

  Asszem lassan aktuális lesz a téma, ha ez a kiscsaj ki nem bújik végre. Nekem már elegem van az nst-ből meg a hasonló macerákból (holott ez még csak a 39.hét)... A lépcsőzés tuti nem hatékony, mert egy nap kb. 100-szor kell felrohannom az emeletre. Viszont tök jól karbantart.

 • 2006.11.30 10:01:20manci

  Jaj, marcangoló, akkor nemsokára megpillanthatod! Ez annyira izgalmas és jó dolog:))

 • 2006.11.30 10:11:53dijon

  Nekem kedd reggelre igérték az indítást, annyira izgultam, hogy hétfőn este elindult magától.

 • 2006.11.30 10:17:41marcangoló

  Manci, én is már csak ezt várom! Sajnos különféle igények merülnek fel a szülés időpontjával kapcsolatban: pl. a férjem csak vasárnap ér rá, az anyámék hétfőtől nem, a barátnőm jövő szombaton elutazik- szóval nem irigylem szegény Blankát, már én sem tudom követni, hogy mikor kéne megszületnie. :-)

 • 2006.11.30 10:24:16szeszter

  nekem még a tonikot is mondták, hogy azt kel nagyobb mennyiségben inni, mert a kinin segíthet az indításban. Hát én ittam, és végül burokrepesztéssel indultam, aztán egyre erősebb oxitocin adaggal 16 óra vajúdás után kibújt Blanka :) Sztem úgyis kijön nem kell sürgetni. (bár a szex a sok közül a legkellemesebb ajánlat, igaz 39-40 hetesen... :)))  marcangoló: enyém is Blanka :)

 • 2006.11.30 10:53:13dexterke

  Én azt megtanultam, hogy soha többet nem mondom el senkinek, mikorra vagyok kiírva! Legközelebb tuti két héttel későbbet mondok, és akkor nem kell napi kétszázszor meghallgatnom, hogy Egybevagymég?

 • 2006.11.30 10:55:04Kékfelhő

  :))

 • 2006.11.30 11:22:21jidele

  akárhányszor ránézek erre a címre az jut eszembe, hogy persze, hogy jobb, a hashajtónál gyakorlatilag bármi jobb...

 • 2006.11.30 11:37:45dijon

  dexterke, maximálosan egyetértek. Drága férjem fejébe vette, hogy a baba hamarabb fog jönni, így a kiírt dátum előtt több, mint két héttel már fűnek, fának azt hangoztatta, hogy mindjárt itt a baba. 9 nappal hordtam túl a Fiúnkat, a végén már ütni tudtam volna a "na mi van?" kérdésért.

 • 2006.11.30 12:43:41Nyuli

  Én is túlhordók táborát erősítettem. Úgy nézett ki a dolog, ha gyereken múlik, ő ugyan sosem jön elő.

  Bevetettük mindent a népi bölcssességek szerinti, de semmi sem használt.  A következő néhány sort, csak a szülésen túl lévőknek ajánlom!

  Az utolsó 10 napot a palotógián töltöttem (magas vércukor, meg túlhordás). Hát el tudtam volna képzelni kellemesebbet is, bár tudom, hogy vannak, akiknek hosszab időt kell ott eltöltenie.

  Szóval, az első sikertelen próbálkozás a 42. héten - mármit a szülés megindítására - valamilyen hüvelyi vizsgálat volt, ami "általában megindítja a szülést". Na ezt el sem tudták végezni, annyira zárva volt minden.

  Következett az indítózselé felhelyezése, egy kis kézi tágítással fűszerezve. brrrrrr (egy negyed ujjnyira sem tágultam magamtól)

  Ennek annyi eredmény volt, hogy ugyan egy milit sem tágultam, de "legalább" 10-15 percenként fájásaim lettek. Szörnyű volt mert az orvos szerint nem szülési fájdalom volt (bár mint utóbb érzékeltem semmi különbség nem volt köztük) , a nővérke szerint, meg csak úgy érzem. (ha lett volna energiám, lehet, hogy lepofozom).

  Így telt el egy nap.

  Másnap, mivel még mindig semmi, mondták, hogy akkor még egy menet, újabb zselé, újabb tágítás.

  Na, ekkor már ordítottam.

  Ezzel meg annyit sikerült elérni, hogy a "nemlétező" fájások 5-6 percesre sűrűsödtek.

  Harmadnap reggel az orvos megindította a szülést, burokrepesztéssel, meg valami infúzióval, ja és még egy kis kézi tágítással.

  Végre. Bár még mindig nem volt a tágulás rendben, de legalább elkezdődött valami, hisz akkor már 48 órája nem aludtam a fájásoktól (csak sétáltam fel-le folyóson két teljes napon és éjszakán át), és csak az tartotta bennem a lelket, hogy valamikor vége lesz.

  Sajnos gondok itt még nem fogytak el, mivel senkit nem akarok elrisztani, a szülésről most nem írok.

 • 2006.11.30 12:52:24bagya

  Én nem hordtam túl Petrát, de valaki valahol a családban eltévesztette, hogy milyen dátumot mondtam és már két héttel előtte elkezdtek zaklatni, pl olyanokkal, hogy hát mér nem szülöd meg, ahhoz nem kell ész... na, gondoltam magamban, ahhoz se, hogy ilye f*szságot kérdezzen valaki. aztán megszületett a leány, 6 nappal a kiírás előtt, akkor meg azon aggódtak némelyek, hogy most koraszülött-e vagy sem :) Most mondogatom Gergőnek a pocakban, hogy ne törődjön senkivel, akkor bújik elő, amikor akar. Ezt a kiírási időpontot meg még a kismama elől is el kéne titkolni, mert csak teljesítménykényszeres lesz ő is, meg a gyerek is. Úgy osztogatják ezt a dátumot, mintha bizisten tudnák, hogy pontosan melyik nap fogant a gyerek, pontos hány nap egy terhesség, és pontosan mi ketten mikor vagyunk eléggé felkészültek a szülésre... :)

 • 2006.11.30 12:59:04Kékfelhő

  Nyuli: isten hozott a kézzel tágítottak táborában :(

 • 2006.11.30 13:08:54bagya

  kékfelhő: szerintem ez nem valami elit klub... merthogy én is oda tartozom :)
  Ez tutti, hogy az orvosok szadista játéka egy kiszolgáltatott nővel. Amikor szültem és 17 órát vajúdtam, a kórház összes orvosa végigvizsgált (műszakváltásnál, ekkor-akkor, stb. tudjátok). A végén már nem is zavart, hogy az n+1-ik fickónak teszem szét a lábam, csak annyit kértem, hogy bármit csinál, ne fájjon...

 • 2006.11.30 13:09:39marcangoló

  Szeszter, olvastam már, hogy neked is Blanka.:-)
  Az a jó, hogy eredetileg 5-ére vagyok kiírva, ezt aztán módosították 11-ére, de szerintem maradok az eredeti időpontnál, illetve annál, amit a kisasszony kitalál. Persze vagy két hete már egész csinos jóslófájásaim vannak, de még eddig mindig abbamaradtak.
  Amúgy meg a gyerekek elenyésző része születik a kiírt időpontban, de azért az orvosok tényleg úgy kezelik, mintha szentírás lenne, pedig csak egy statisztikai adat...

 • 2006.11.30 13:14:08bors

  Nálunk egyszer elszámolták egy hónappal. (Még akkor az ultrahang nem volt olyna mindennapon dolog)Végül is 3 héttel született a Dani korábban ami számítósom szerint egy hetes késés, de idegesítő volt, hogy a 41500 g-os gyerekemről mint koraszülöttről nyilatkoztak.

 • 2006.11.30 13:22:03Nyuli

  Nagyon remélem, hogy ez a "kézzel tágítás" lassan kikopik az eszköztárból.

  A következő bébinél nem tartok rá igényt, na meg az után következő órák megpróbáltatásira sem.

  brrrrr.

  A szülés után hónapokig rémálmai voltak, és nem véletlen, hogy az eltelt majdnem nyolc év alatt nem született még meg a tesó.

 • 2006.11.30 13:23:29Aldonza

  Egy fontos apróságra hívnám fel a figyelmet.
  NE tegyetek tojásfehérjét a ricinusolajba!
  Ha elkövetitek ezt a ballépést, a hajpakolás végeredménye kínos helyzetekbe sodorhat.... Ugyamis a tojásfehérje meleg hatására (melegvíz a pakolás lemosásakor..) kicsapódik a hajon és a látvány úgy fest, mintha párotok orális szex alatti kéjes pillanatában óvatlanul a hajatokra lőtte volna a gyereknekvalót.... Ami megtapadva a hajon ragacsosan fityeg....
  Szóval... a recept valójában ez:
  ricinusolaj,
  tojás SÁRGÁJA,
  izlés szerinti hajkondicionáló.
  Ezeket kell összekeverni jó krémesre, majd a hajra kenni. Betekerni az egészet fóliával, majd törülközővel. Minimum fél óráig hatni hagyni, majd lemosni.

  Gyermeket még nem szültem...

 • 2006.11.30 13:25:12bagya

  nyuli: én is elgondolkozom az öt éves emlékeimen és nem vagyok róla meggyőződve, hogy vihogós bokorugrás lesz az egész. Ez persze már késő bánat, Gergő 21. hete kucorog itt, olyan jól elvan, emiatt igazán nem fogom kitenni az albérletből... majd kiköltözik, amikor akar. De egy biztos, hogy igyekszem magam meggyőzni: az orvosom ugyanaz a jó ember, aki elsőre, és most már van egy-két dolog, amit határozottan NEM fogok kérni. A no.1. a kézzel tágítás. Meg ne lássam, hogy valaki ilyen szándékkal közeledik... a saját orvosom bezzeg nem csinálta!

 • 2006.11.30 13:28:58jidele

  ez a nagy rémkép, a kézzel tágítás. Azt hiszem, összeírok egy listát a férjemnek, hogy mely esetekben kell az orvost egy jól irányzott ütéssel harcképtelenné tenni:s biológiai és kémiai fegyvereket bevethetnek, ha muszáj, fizikait nem!

 • 2006.11.30 13:36:30bagya

  az az igazság, hogy amikor engem kézzel tágítottak, már túl voltam 10 óra vajúdáson, viszont még nem voltam kétujjnyira sem... szóval mikor túl voltam rajta (közben végig azt mondogattam, hogy ennél már nem fájhat jobban), akkor örömmel meséltem szegény páromnak, hogy csak az örömtől üvöltök, mert 2 ujj, az 2 ujj... talán most majd ráveszem, hogy dózerolja el a nőgyógyásznak álcázott hóhért, ha ilyesmit akar csinálni

 • 2006.11.30 14:34:35Kékfelhő

  nekem is azért tágítottak, mert marhára nem tágultam, nálam is valamikor a 10. óra táján kezdték, vagy talán még később... nem emlékszem igazán, de nem is nagyon akarok emlékezni rá :)

 • 2006.11.30 14:56:39kaposztalepke

  Látom más sem ússza meg könnyen a dolgokat;) Nekem az első gyerkőcöt 4 nappal terminus után indították, merthogy elszállt a vérnyomásom..Foley-katéterrel (csővel felraknak egy ballont, amit feltöltenek vízzel vagy tudomisénmivel, súlyt kötnek a kint lógó végére, és az tágít, és kicsúszik)..állítólag szép kellemesen az egy éjszaka alatt jön ki, hát nekem másfél óra alatt kint volt (így lett az 1cmből négyujjnyi), majd meghaltam közben úgy fájt..a továbbiakat nem részletezem, nagy kinlódás a semmiért, a végén császár lett..másodjára is sehogy nem akart megindulni, reménykedtem a helyből császárban, mert a gyerek nagy volt, nem is feküdt jól, meg is kaptam, hogy majdnem tuti császár, de azért ha 10. napig nem indul meg, akkor újrajátszuk az indítást a katéterrel meg burokrepesztéssel. Na, hát én mindent megpróbáltam, a kétésfélévest cipeltem lépcsőn, rohantam utána játszótéren, ami kell, de semmi. A sarki boltban már hülyére röhögték magukat rajtam, akkora hasam volt, hogy már a 7. hónapban szülni akartak küldeni, és ez csak nőtt:)) A kitűzött nap előtt éjjel már aludni sem bírtam az idegességtől. Reggelre volt megbeszélve vizsgálat, bementem, azt hittem kezdjük a mókát, de nem. Visszahívtak este 8ra, hogy akkor majd katéter fel, és az majd reggelig lejön. Mondtam, hogy nekem az 1-2 óra alatt kint volt, de mindegy, maradtunk az este 8-ban..szerencsére aznap már nem dolgozott a férjem, du2kor ledőltem egy órára, 3kor keltem, helyből 4-5perces kegyetlen fájásokkal. Örültem, hogy bemásztam a kórházig, ahol egy óra alatt kábé 5ujjnyira tágultam, majd onnantól kezdve csak a szinte folyamatossá váló fájások, de semmi több tágulás. EDAt persze nem kaptam, mert hogy valszín úgyis császár lesz, akkor spinál, és kétszer nem szúrnak. Hát, valahogy kihúztunk jópár órát, a végén végre megkönyörültek rajtam, merthogy már a magzatvíz is meconiumos volt, és mehettem a műtőbe. De az indítást megúsztam, úgy látszik a kiscsaj nagyon érezte, hogy totál para vagyok tőle:))))

 • 2006.11.30 16:07:45ulla

  A szülésem szexelés után indult be, bár csak 1 nappal voltam a kiírt idöpont után, de kívántam :) bejött. Nem is tudtam akkor, hogy attól beindulhat.

 • 2006.11.30 17:11:37mzperx

  Akkor úgy látszik, én a szerencsés kivételhez tartozom: 39. betöltött héten indult, egy keddi napon már egész délelőtt gyanakodtam, hogy itt lesz vmi, a medencém fájt többé-kevésbé rendszeresen. Elmentem délután a dokimhoz, aki azt mondta, hogy áhhh, még ez semmi, totál zárt méhszáj, és a ctg-n se látszott semmi. Hát jó, hazajöttem... Továbbra se történt semmi "különös", csak ez a medencefájás ment egész nap, ami egész elviselhető volt, inkább csak kellemetlen, de este már nem tudtam tőle aludni. Meg éjjel sem. Hajnali 3-kor elfolyt a magzatvíz, uzsgyi a kórházba, nézett egyet a dokim, mikor 3/4 4-kor "riadóztatták" :) reggel 6-kor pontban megszületett a kislányom.  Na de nem is ez a lényeg, hanem tapasztaltabb anyukáktól kérdezném: ha az első szülés ilyen gyors (és a dokim szerint -persze én máshogy ítéltem meg- könnyű is) volt, akkor lehet arra számítani, hogy majd a második is ilyen lesz?!

 • 2006.11.30 19:57:11marcangoló

  Mzperx, az én dokim szerint igen. A nagyfiút én is két óra alatt szültem, igaz, oxitocint kaptam- de állítólag ez nem számít ( a doki szerint). Igaz, ittam a málnalevél teát, de állítólag ez sem jelent annyit (a szülésznőm szerint). Most egy kissé beparáztattak, mikor azt modták, hogy a kocsiban legyen nagy nylon, meg madzag a köldökzsinór elkötéséhez. Szóval én ott tartok, hogy ha fájásaim lesznek, akkor usgyi a kórházba, nem fogom akkor szőrteleníteni a lábam, meg hajat mosni. :-D

 • 2006.11.30 21:28:22stella

  Helló!
  Úgy látom itt én vagyok a profi túlhordó!
  A kisfiam; 2. gyerekként 4700 grammal 64 cm-rel született, a doki szerint 39. héten. Hozzátenném, hogy az utolsó menstruáció első napja április 29-e volt, a babám pedig március 10-én született... na akkor, hogy is van ez?

 • 2006.11.30 21:30:02szeszter

  nem saját tapasztalat, sógórnőm esete: első baba 2 és 3/4 óra alatt volt meg. Második baba 2 év múlva 1 és 3/4 óra alatt. Mindkettő villámszülés. Nem mondom, hogy erre készüljetek, de gondolom az a gyakoribb, hogy a második gyorsabb, mint az első. (Amit én nagyon remélek, mert az első bébink 16 óra után óhajtott kibújni. Remélem, ha a második jön, legalább megfelezi az időt.)

  Jó éjt mindenkinek!

 • 2006.11.30 22:01:06thais

  Kedves Bors! Ezt velem is eljátszották. Van ugyanis olyan, hogy az állapotos nőnek még megjön a menstruációja. Nálam mindegyik gyerek így indított. Az UH szerint mindig 3-4- héttel nagyobb volt a számított gesztációs hétnél. Mikor a papír szerinti 35. hét elején beindult a fiatalember az első ctg vizsgálatnál, felzavartak a szülőszobára, s kaptam egy lórúgásnyi Brycanilt infúzióban. A kölyök az utolsó másodpercben adta fel 12 óra múlva. Addig non-stop hányás, görcsök, szívkörnyéki erős fájdalom és szúrás. Az volt az utolsó alkalom, hogy ezt megengedtem. Mikor rá egy hétre megszületett, mint koraszülött 3850 gr-mal, koraszülöttnek nyilvánították. Nem fért bele a pólyába. A gyerekorvos megállapította, hogy zavaros a magzatvíz, a gyerek bőre a túlhordás tüneteit viseli magán erősen. Legközelebb okosabb voltam. Semmi Brycanil. Megtagadtam. A kiskönyvében is az szerepel, hogy koraszülött, igen magas apgarral.
  A dokik szerint "erősen koraszülésre vagyok hajlamos." Szerencséjükre többet már nem idegelem őket ezzel. 4 koraszülöttel boldogítottam őket, ebből egy lett csak kisebb súlyú. 2370 gr.

 • 2006.11.30 22:22:48szanna

  mzperx!
  A nagyfiam 3 és 3/4 óra alatt kibújt, és nem volt nagyobb fájdalmam, mint menstruációkor. A leánykám rá 12 évre cirka 9 óra alatt született, igaz, hogy ebből igazán fájdalmas az utolsó 3 óra volt, de a fájdalmaim nagyobbak voltak, mint az első szülésemnél.

 • 2006.12.01 01:29:05ready

  Sosem értettem a dokikat, miért mondják túlhordásosnak a babát. Hiszen jó eséllyel csak tippelni tudják, mikor foganhatott a baba. Nekem régen, mikor az első baba elment, az utsó menses október elején volt. A novemberi vizsgálatnál már 5 hetesnek monsták.. De hiszen ez nem biztos , hogy igaz(sőőőt) .

  Segítenétek nekem megérteni?

 • 2006.12.01 09:29:02marcangoló

  Volt olyan kollégnaőm, akit végig stresszeltek, hogy nagy a gyerek, és diétázzon, mert ez a cukrától van, erre a fia egy hónappal "korábban" született, érett, nagy babaként. Valószínűleg ő is menstruált még egyet, mikor már pocakos volt. Az én dokim az első két uh alapján mondta meg kb-re a gyerek várható születési idejét (így lett 5-éből 11-e), szerinte ez a lehető legmegbízhatóbb számítási mód. (Persze, ha tutira jó az uh-os mérés.) Ezzel engem igazolt, mert én is úgy tudtam, hogy egy héttel később fogant. (Mondjuk én szoktam érezni a peteérést, úgyhogy nem nehéz "belőni" a fogantatást. :-DDDD)
  Ready, mi nem stimmel? A terhességet az utolsó menzesz első napjától számolják (bár a megtermékenyítés csak kb. két héttel később következik be.) Tehát "papíron" mire késik a menzesz, már 4 hetes pocakos az ember. Tehát kijöhet nagyjából novemberre az 5. hét. De hát van az embernek rendkívüli peteérése is, és tökre lehet, hogy már megtermékenyült egy petesejt, és vándorol lefelé a méh felé, miközben te még menstruálsz egyet.

 • 2006.12.01 09:36:42eszter

  Hát igen, ez a túlhordás tényleg csak ott nem stimmel, hogy mikor termékenyülhetett meg a petesejt. Ready, utolsó menstruáció 1. napja=terhesség 1. napja. Dehát pl. nekem sose volt életembe se egy normális ciklusom, valszínű ovulálok, mikor kedvem tartja. Így az első gyereket beindították, mert hú de túlhordtam, így született meg olyan mázasan, hogy akárki ránézett, rögtön látta, hogy még kb 2 hetet eltöltött volna odabent békességben. A második a 37. hétre született felázott bőrrel, 3610g-mal (ami meglepően nagy a méreteimhez képest), túlnőtt körömmel...Nincs igazság. Jöjjön, amikor akar.

 • 2006.12.01 09:42:39marcangoló

  Eszter, ehhez kell egy normális doki is. Aki nem lő be egy (neki) tetsző (leges) időpontot, hogy na akkor, anyuka, kedden megindítjuk a szülést...

 • 2006.12.01 09:48:01eszter

  hát igen...sajnos elég jók az ijeszgetésben is: Jaj anyuka, túlérett a lepény, kicsit laposabb a ctg, stb. Szóval megvannak a módszereik. Én sem mernék ellenkezni, ha azzal jönne, hogy jaj, rossz már a méhlepény keringése. Repesszen, infundáljon, bármi. Kérdés, hogy tényleg-e

 • 2006.12.01 12:59:59marcangoló

  Tényleg-e, vagy keddre előreláthatólag még nincs szülése?

 • 2006.12.01 15:54:18ready

  marcangoló: mondjuk mert nem menseskor szokott megtermékenyülni az átlagemebr. Szerintem. Hát emiatt anem stimmel. Lehet van , akinek közben is van mégegy menzes, de elképzelhető az is, hogy a baba csak 2 héttel hamarabb fogant, mint ahogy a köv. mensesnek kellett volna lennie.  De a dokik szerint akkor a nők biztos menstruálás közben termékenyülnek meg... Nos ezzel ha lehet, én nem fogok egyetérteni:)

 • 2006.12.01 17:09:29Csöre

  Ready, senki, aki mondjuk érettségiig eljutott biológiából, nem gondolja, hogy általában a menstruáció alatt szokás megfoganni. (Még az orvosok sem!) Bár ez is elképzelhető... Ez csak egy viszonyítási időpont, mert azt ugye nem fogják megkérdezni a terhesgondozáson, hogy "no és anyuka, tessék felsorolni az együttléteket december hónapban..." hanem az utolsó m., mint 'majdnem biztos pont' nyújt valamiféle fogódzót, hogy mikorra várható a lurkó, a nagy átlag szerint.

 • 2006.12.01 18:52:25eszter

  Ready, itt oldalt felsorolják a heteket. Olvasd el az első 4et, és megérted, vagy csapd fel a bigyó könyved. Nem szégyen egyátalán, ha nem tudja az ember, minek jegyezne meg ilyenek. A fogantatástól 38. hétre születik a gyerek, szóval a +2 az grátisz, de a menstr. az egyetlen látható jel, amihez viszonyítani tudnak. Aztán az első 6 hétben végzett uh méret elég pontos, akkor szoktak némiképp korrigálni, márha ad a védőnő ilyenre, amikor kiskönyvet tölt ki. Én a 3. jót vitatkoztam vele, fél óra múlva felfogta, hogy hiába menstruáltam akkor, ha a gyerek szemmel láthatólag 2-3 hét fejlődési csúszásban van. Így eshetett meg, hogy a 3.nál szépen kijavították a szülés várható időpontját, és nem csesztettek az utolsó 2 hétben.

 • 2006.12.02 16:55:35Arien

  Az én kiírt időpontomat 3x változtatták meg a baba mérete miatt, aztán az lett a vége, hogy 9 napot ráhúztunk. Akkor viszont muszáj volt megindítani, mert a picikének voltak nem jó szívverései..2-szer indították (azaz nyomatták az oxitocynt, elsőre épp csak kinyílt a méhszáj. A 2. alkalommal viszont (amikor már kellett), na akkor megismertem a kézzel tágítás gyönyöreit is (az valami rettenetesen fáj!!!) Viszont sokat lendített a meneten...így lett du. 4-re egy gyönyörű 4 kg-s 58 cm-s leánykám (szerintem ha nem nyúlnak hozzám, még másnap du is ott fetrengek és nemigen tágulok, pedig folyt belém végig az oxitocyn.Ja pedig mi is kipróbáltunk mindenfélét, hátha megindul a manóka, dehát nagyon jól érezte magát odabenn.:)))

 • 2006.12.03 22:40:27Süti

  A ricinusolajat ésszel kell(ene) használni, akkor nincs vele semmi gond. Egyes kultúrákban "csodaolajnak" nevezik egyébként :-)  No de lényeg a lényeg: amíg nem puha a méhszáj, semmi nem segít. Amikor meg már puha, általában 1-2 napon belül be is indul a szülés.

 • 2006.12.03 22:45:33Tori

  Engem minimum egy héttel, de inkább kettővel tettek korábbra, és amikor nem engedtem megindítani a szülést, a doktorNŐ leültetett és háromnegyed órás kiselőadásban részesített a túlhordott csecsemők elhalálozási arányáról. Ez volt este nyolc körül, hazamentünk és kb hajnali háromig sírtam. Ennyit a női összefogásról meg empátiáról. Hogy tágítaná Szélestenyerű Fejenagy kézzel a méhszáját!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta