SZÜLŐSÉG

Lelki terrorral a szobatisztaságért

2006. november 29., szerda 14:42

Hogyan tudjuk rávenni a gyereket, hogy végre bilibe intézze a dolgát és felejtse el a pelust? Olvasónk, Win számol be a szobatisztaságra szoktatás kalandjairól. A gyors siker receptje: először összpontosítsunk a szilárd halmazállapotú dolgokra.


Minden szülő életében eljön a pillanat, amikor dönt: a családi cash-flow érdekében és az öko gondolkodás szellemében nekivág a pelenka nélküli világnak.

Lányom, az egyes számú versenyző, immáron 6 éves. Emlékszem, amikor szép csendben szabadultunk meg a babás világ komplikációitól: cumisüveg-melegítő, csücsi takaró, cumi, egyebek. Olyan volt, mint egy felszabadulás, már csak 2 külön táskával mentünk a sarki boltba, amiben benne volt Joci, a nyúl és megannyi barátja. A pelenkától való elválás azonban sokkal idegpróbálóbb volt, mint azt előre gondoltuk.

Nyáron kell a gyereket bilire szoktatni, mondják a hozzáértők, így amikor a fák már zöldelltek, belecsaptunk a lecsóba. Az intuíciómra hagyatkozva, lánygyerekről lévén szó úgy döntöttem, hogy a hiúságára hatok.

- A szoknyából annyira ciki, ha kilóg a pelus, naaa, sokkal csinibb vagy nélküle. Ugye, hogy milyen klassz dolog bugyiban lenni? Anyán sincs. És ördögi vigyorral bódítottam az alig kétévest.
Ez után következett a lelki terror.
- Hogy néz ki ez a gyönyörű mackós harisnya kakafoltokkal?

Elsőre ugyanis a kakára összpontosítottunk. Döntésem mögött semmi tudományos ok nem húzódott, egyszerűen a gyors sikerre pályáztam. És persze nagyon tele volt már a bilim a kakában való turkálással. Gondolom senkinek nem kell elmesélnem, milyen az, amikor a körmünk hosszú és… szóval jobb, ha a végtermék végre a megfelelő helyre kerül. A bilibe.

A kétéves azonban hamarosan rájött, hogy a pelenka a világ legkényelmesebb öltözete. Az első sikerek után, amit a bili körül lejtett törzsi táncokkal koronáztunk, megkezdődött az egymás figyelése és átejtése. Én figyeltem őt, hogy mikor bújik el valami mögé, ő pedig figyelt engem, hogy mikor tud lelépni feltűnés nélkül egy szimpatikus fotel mögé. Az első gyanús lépteknél már lecsaptam és hoztam az ádáz bilit, amely lassan rémtárggyá vált. Közeledett az ősz és a gyereket, ha eltűnt, szag után simán megtaláltuk. Mindenki biztatott, hogy higgyem el, érettségire nem kell már neki, de ezen csak ők röhögtek.

És egyszer csak bekövetkezett az áttörés. Összeállt a kép a gyermekben a könnyed öltözet, a bili és az inger között. Eljött a pillanat, amikorra nagy dolgokban száz százalékosak lettünk. Hurrá, jöhet a teljes felszabadulás, pisilni is a bilibe kell! Akinek van gyereke ismeri azt a szitut, amikor a postán suttogja édesen a gyermek: pisilni kell. Villám anya természetesen hanyatt homlok keres fűt, fát, bokrot, és persze az utolsó pillanatban mindig becsúszik mégis. Ez azért kínos, mert a kaka halmazállapotából kifolyólag az első rétegen fennakad (jó estben). No de a pisi! Ott nincs mese, meg sem áll a cipőig.

Eljutottunk aztán hamarosan arra a pontra, amikor én, mint lelkes anyuka vérszemet kaptam. Aludjunk Disney-s bugyiban! Ha valaki nem vágja rögtön az összefüggést, annak elmagyarázom, hogy cselesen elrejtettem szándékomat lányom rajongásának tárgya mögé. Az első ilyen próbálkozás után egész délután hajszárítóval szárogattam a matracot, hiába, első gyerekes anyuka. Ezután még napokig hercegnők tucatjai lógtak a fregolin, de elhatározásom töretlen volt. S tavaszra teljes volt a siker!

Most nézem a másfél éves fiamat. Gátlások nélkül nyomja tele a pelust, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Azt hiszem, hanyagolom a témát egy ideig. De van egy olyan érzésem, hogy kalandjaim a jó idő beköszöntével folytatódnak, ketteskével. Addig is, aki hasonló gondokkal küzd, annak a türelem meghozza a sikert. Csak legyünk cselesek és gyorsak!

Win

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.30 08:10:55kivagyok

  A harmadiknál nekem már nem volt időm, meg energiám erre az egész cirkuszra. A lány máig is mindig mindent a maga idejében, a sajátmaga által megszabott ritmusban csinál. A szobatisztaság -mint minden fejlődési lépcsőfok- nem szoktatás dolga, hanem érettségé, csak ezt kevesen hajlandólk elismerni. A gyerek, ha éppen a fejlődési ponton van, akkor szinte megakadályozni sem lehet abban, hogy továbblépjen. Ha meg nincs még azon a ponton, akkor a család hamarabb fog a bilibe csinálni a nagy igyekezettől, mint ő. Mindennek eljön az ideje, és annyira lényegtelen, hogy valaki 2, 3 vagy 4 évesen tud a WCbe produkálni. Nekem másfél évesen sikerült. És? Nem lettem tőle Anglia királynője.... Váltott lábbal lépcsőn járás, cipőkötés, biciklizés, úszás, írás, olvasás stb., stb., stb., ezek semmi mást nem igényelnek, csak odafigyelést, türelmet és szeretetet. Észre kell venni, hogy mikor kell a lehetőséget biztosítani, és amikor éppen nincs még itt az ideje, akkor tudni kell lemondani a naaaagy dicsőségről. Elég, ha az iskolában stresszesre hülyítik a Szent Versenyszellem nevében... :(

 • 2006.11.30 09:01:28Kékfelhő

  Szerintem meg simán nem nézzük ki a gyerekből, hogy képes lenne erre már korábban is, pedig valószínűleg megoldható lenne.  Emlékszem, a fiam márciusban született, azon a nyáron 35-38 fokok voltak, a lakásban is legalább 33 volt, pelenka, ruci nélkül gurgulázott az ágyon, viszonylag élvezte is. Aztán mindig volt egy pillanat, amikor elkezdett sírni, nem is értettem miért. Majd jött a pisi. A negyedik ilyennél jöttem rá, hogy ez a gyerek jelez nekem a sírással. Azt gondoltam, hogy pöpec, ez a gyerek már most érti a lényeget, hipp-hopp szobatiszta lesz, erre tessék... :)

 • 2006.11.30 09:13:08kivagyok

  Tulképp éppen az lenne a lényeg: vegyük észre, mikor kell/lehet felkínálni neki a segítséget a változáshoz. Ha pedig nincs itt az ideje, azt ne saját kudarcunkként fogjuk fel, mint ahogy az sem a mi dicsőségünk, ha sikerül. Persze én is büszke voltam rájuk, amikor valaminek eljött az ideje, és ami az egyik nap nem ment, az másnap már természetes volt. :))) Vekerdy szerint az nem szobatisztaság, hogy mi a megfelelő időben a megfelelő helyen vagyunk, és a pottyantás alá pelus helyett bilit csempészünk. Ilyenkor a gyereknek még tök mindegy, szólít a természet, ő meg gond nélkül könnyít magán. Viszont kifejezetten szobatiszta az a gyerek, aki pl már bugyit visel, de mikor érzi, hogy jön a produkció, akkor kéri a pelenkát és abba termel. Felügyeli, irányítja az output testi funkciót, csak nem azok az irányelvei, mint nekünk. :))) (Anyám a cumiról való leszoktatásnál mondta: nyugi, türelem, én még nem láttam olyan 16 éves kamaszt, akinek egy rózsás cumi fityeg a szájában!)

 • 2006.11.30 09:16:42Kékfelhő

  amikor kamasz voltam, pont az volt a divat, hogy mindenki cumit hordott magánál :)

 • 2006.11.30 09:33:30bjulie

  Sziasztok! Úgy tudom, hogy lehet kapni gyerekek részére WC-tetőt, amit a normális WC-tetőre kell rakni, és olyan mint a bili, csak a WC-be megy a cucc. Előnye, hogy a bilimosás megoldva, viszont a gyereknek sámli kell, hogy fel tudjon mászni rá, vagy felültetni adott időben. Én babysitter voltam egy ideig külföldön, és ott ezt használták bili helyett. A Brendonban lehet kapni WC-szűkitő néven két félét 1990 és 2190 Ft-ért.

 • 2006.11.30 09:39:18manci

  Az Alföldinek (is) van olyan wc ülőkéje, ahol a hagyományos és gyerekszűkító, ill. a deszka egybe van építve, tehát tetszés szerint lehet ezt a hármat egymásra hajtogatni.

 • 2006.11.30 09:42:13Kékfelhő

  nekünk is volt szűkítőnk, de eleinte csak a bilit volt hajlandó használni, egy ideje meg már csak a szűkítőt.

 • 2006.11.30 09:47:05lc

  Szerintem egy a fontos, hogy NE erőltessük. Manó 2,5 évesen lett szobatiszta. Január-februártól már jelezte, ha pisilni kellett ilyenkor pelus le, és pisilés a wc-be! Mert a bilire nem volt hajlandó ráülni, pedig csodás sárga kisautó formájú :)Megvettük, megmutattuk, elmagyaráztuk, hogy mire való, megcsodálta, játszott vele, mint egy autóval és ennyi volt neki, a bilink "szűz" maradt soha sem produkált bele

  A kakival nálunk is gondok voltak, mert Manó nem volt hajlandó máshova csak a pelusba. Szoba sarkába be és szépen csendben elintézte, majd büszkén szólt: Készen vagyok, új pelus kell

  A meztelenül járás nálunk soha sem jött be, nem volt hajlandó pelus nélkül, csak úgy sétálni itthon Sőt utána azt is nehéz volt elfogadnia, amikor szobatisztaság elején jártunk, hogy "csak" bugyi van.

  Aztán májusban 2 egymás utáni alkalommal szólt, hogy kakilni kell, vegyük le a pelenkát. WC-re szűkítő fel és rendben is volt a dolog. Utána napközben nem volt semmi baleset. Azóta is egyszer kakilt be, akkor is csak azért, mert nem ért időben a wc-be. Eltelt pár hét és megfigyeltük, hogy a gyerek reggeli pelenkája száraz. Éreztük, hogy megérett az idő az éjszakai akcióhoz is. Mi elutaztunk pár napra Kedvesemmel Olaszo-ba, gyerek ment a mamához. Anyám nem csinált nagy problémát, azt mondta, akkor vágjunk bele a dologba és este pelus nélkül aludt a gyerek nála, és azóta sincs semmi gond. Egy jó tanács, szoktasd rá, amikor már látod, hogy működni fog a dolog, hogy az esti fogmosás előtt vagy után még pisiljon egyet, ill. a reggeli fogmosás előtt vagy után szintén.

  Ennyi. Nem kell félni tőle, bár én is a frászt kaptam, hogy mikor lesz szobatiszta és a környezetemben az egykorú lányos mamák büszkén mesélték, hogy ők már profik.

  Kicsit hosszú lett. Bocsi.

 • 2006.11.30 09:53:11marcangoló

  Akkor Vekerdy szerint az én fiam már szobatiszta. Tudtam én. :-D Szerintem nálunk is a wc-szűkítő lesz a megoldás, mert a gyerek olyat tuti nem látott, hogy apa vagy anya a bilibe pisilne, akkor ez miért lenne minta? Persze nem tudom, ilyenkor az ember bárhova megy, viszi a szűkítőt? :-) Néha azt gondolom, mindenkinek kényelmesebb a pelus, mint ha valahol a világban rájön a gyerekre a pisilhetnék, és rohanvást kell pl. a nagy Budapesten pisildét keresni...

 • 2006.11.30 09:57:03Kékfelhő

  könnyebb a szűkítőt cipelni, mint a bilit, hidd el :)

 • 2006.11.30 09:59:27lc

  Mi 2 szűkítőt vettünk, egyet itthoni használatra és egyet anyukámhoz vittünk :) Ja és természetesen az elején nem figyeltünk arra, hogy ha leül akkor a fütyije a a szűkítőn belül legyen, ezért a produkció után felmoshattam a wc-t:))

 • 2006.11.30 11:12:48gyöngy

  Nekünk volt bili is meg szűkítő is. Először a bilit szerették, utána a szűkítőt. Anyósom is beruházott, és volt mind a kettő nála. Igaz 2 év korkülönbséggel volt 6 unokája, így nála majdnem annyit lettek ezek használva, mint bármelyik 1 gyerekes családnál. Anyukámnál is volt bili. Ha bárhol máshol kellett pisilni, akkor meg a bokrok votlak a célpontok. Igaz felénk nagyon sok játszótér, park, üzlet van, ahol meg lehet oldani.

 • 2006.11.30 11:16:33jidele

  tudom, hogy nem szabad semmit elhatározni, de az én gyereke(i)m akkor lesz(nek) szobatiszták, ha a szűkítőt hajlandó(ak) használni. Zsenge gyermekkoromat megkeserítette a húgom bilijének takarítása. ha kell, veszek olyat, amihez kis lépcső van, bármit, de többet nem mosok bilit.

 • 2006.11.30 11:23:53Kékfelhő

  pedig mi mindenre képes a Domestos... :)

 • 2006.11.30 11:27:12jidele

  ebben a vonatkozásban semmi olyanra, amire egy angol wc ne lenne képes jóval egyszerűbben;)

 • 2006.11.30 11:36:14Kékfelhő

  :)

 • 2006.11.30 11:56:32Ruju

  Sziasztok, én is első vagyok, de a szobatisztaság téma már nagyon arra ösztökélt, hogy én is hozzászólhassak. Azok közé tartozo, akik nem erőltették, néha próbálkoztunk az úriembernél (2 évesen először), de láttam, h. még korai, hagytuk. Aztán ovit már úgy kerestem, h. hova veszik be pelussal. Aztán 1 héttel a 3. születésnapja előtt nyaraláskor meztelenül a tengerparton megszólalt, h. "anya pisilni kll". Mondtam nosza, és sikerült is, na azóta "szobatiszta" idézőjellel. Kaka szigorúan pelusba. Pisi mindig nagy wc-be, de ha kakilnia kell, hát szól, h. anya jöjjél és hozjál pelust, aztán meg,. h. menj innen mert zavarsz. Fél éve küzdünk. A Mikulás kedvéért már kétszer sikerült, azóta újra nem. Viszont már éjszaka sem hajlandó pelust húzni, és egész jól működik is. Na ez jó hosszú lett, bocs. Adjatok tanácsot, v. legalább biztassatok, h. mire iskolába megy, már biztos nem kell majd pucolni a kakából :)

 • 2006.11.30 12:27:30Csiperke

  Dexter68 :-)))))))

 • 2006.11.30 13:07:08bagya

  Akkor most utáljatok: a minap kérdezte meg valaki, hogy a lyány mikor és hogyan lett szobatiszta. Hááát, gyerekek, nem emlékeszem. Azt tudom, hogy a bölcsibe kétévesen már napközbeni szobatisztasággal adtam be, csak az alváshoz kellett a pelus. Azóta meg csak azt konstatálom, hogy milyen mafla dolgai vannak, mert kakilás közben énekel a vécén és valami kitalált manóval veszekszik. Mondjuk ő az összes ilyen babás dolgon így lett túl: 5 hónaposan ívesen kiköpte a cumit, azóta se láttuk. A cumisüvegről úgy szoktattam le, hogy másfél évesen húsvétra kapott egy poharat. Egy darabig még őrizgettem a cumisüveget, 3 hónap múlva kidobtam. Most, ötévesen véghezvitte a legnagyobb álmomat (látjátok: kinek mi a legnagyobb :)) : egyedül alszik el. Eddig bent kellett nála ülnöm, majd megőrültem tőle (sűrű kussban mereszted a feneked és azt fixírozod, hogy most csak pislog, vagy alszik már). Aztán egyik vasárnap meguntam és kijöttem. Mondtam neki, hogy égve hagyom nála a kislámpát, nyitva hagyom az ajtót és öt percenként benézek (ebben persze csalok, van az néha negyed óra is). Ezt három hete volt, azóta működik.... Szóval konkrét fondorlatokra nem emlékszem. Azt tudom, hogy soha nem erőltettem nála semmit, viszont mindig nagyon megdicsértem, ha sikerült.

 • 2006.11.30 13:09:19bors

  Nekem ugyan fiaim vannak, de nálunk ez nem volt probléma. A bölcsibe együtt a többiekkel elintézték, amikor meg már egy hete száraz volt a pelenka reggel, utána nem adtam rájuk éjszakára. Ha otthon vagy egyébb biztonságos helyen voltunk nem volt pelenka, de ha menni kellett valahová, akkor igen, de ez az egész cirkusz egy hét alatt lezajlott mind a három fiúnál, a bilit meg ki hagytuk, nagyon undorító, arra való a budi, azt kell használni, mondjuk ez fiúknál nem nagy gond. Alacsonra szereltettem a villany kapcsolót, meghosszabítottam a lehúzót és kész.Az álláspontom mindig az volt,hogy az ürítés magán ügy. Ha pisilni kell: tartsa vissza. pisiljen mindig indulás előtt, útközben meg ne szopkodjon cumisüveget.Ha a záróizmok elég erősek ez nem gond, ha meg nem akkor meg kell várni amíg megerősödnek.

 • 2006.11.30 13:10:30Kékfelhő

  A cumisüvegről úgy szoktattam le, hogy két éve nyáron elment a nagyival 2 hétre nyaralni, mire visszajött nem volt cumisüvege, mert kidobtam. Kereste, bevallottam, hogy kidobtam, gondolkodott egy percig, majd közölte, hogy akkor pohárba kér szörpit. Ennyi. Imádom :)

 • 2006.11.30 13:12:25jidele

  állítólag onnan lehet tudni, hogy kész-e a gyerek a szobatisztaságra, hogy tud-e puszit adni. Mert hogy ugyan olyan izomösszehúzás kell a puszihoz, mint a visszatartáshoz.

 • 2006.11.30 13:21:24bagya

  te jidele: azé ez morbid.... :) várjam meg, amíg a gyerek a fenekével is tud puszit nyomni az arcomra?

 • 2006.11.30 13:25:01jidele

  háááát, meg lehet várni, én mondjuk a szájával gondoltam:)

 • 2006.11.30 13:25:37szeszter

  jidele: no ezt mög nem hallottam

 • 2006.11.30 13:26:41szeszter

  bocsi, de mindig visszavált ez a sz@r német bill.-re

 • 2006.11.30 13:26:59bagya

  jidele: és konkrétan melyik típusú puszit kell megvárni? Mert Petrus már rég wc-re járt, amikor a puszi még mindig kimerült kb. abban, hogy a nyálas, kitátott szájacskáját végighúzta az ember arcán (brrr)...

 • 2006.11.30 13:30:53jidele

  nem tudom. lehet, hogy minden puszilni tudó képes visszatartani, de nem minden visszatartani tudó képes puszit adni? Gőzöm sincs, én is csak hallottam.

 • 2006.11.30 13:33:35bagya

  jidele: ezek a záróizmok funkcionális paraméter-elemzésének olyan mélységű bugyraiba vezetnek most, ahová még akkor se merészkednék, ha az egyik kezem Te fogod, a másikban pedig ott a Orvostudományi Statisztikai Évkönyv 2007-es kiadása....

 • 2006.11.30 13:34:11bagya

  tudod, most éppen diplomamunkát írok (illetve most dolgozom, illetve veletek dumcsizok), azért ilyen fennkölt a stíl :)

 • 2006.11.30 13:38:41jidele

  nem akartalak elrettenteni;) csak hirtelen eszembe jutott, és gondoltam, megörvendeztetem virtuális barátaimat ezzel az információval

 • 2006.11.30 13:49:46hanna

  Mindkettő apró, finom motorikus koordinációt feltételez, ha megy az egyik, nagy valószínűséggel megy a másik is, de a visszatartás képessége nem elég, és lehet, hogy van aki nyálasan szereti a puszit adni:)

 • 2006.11.30 14:12:07ruju

  Jópofa ez a puszis dolog, de az enyém két-három napig simán visszatartja, inkább az "elengedés" a probléma. Vki egyszer azt mondta (anno védőnő), h. a gyerekek a testük részének tekintik, és komoly problémát jelent nekik az, hogy lehúzzuk a wc-n. Hát...

 • 2006.11.30 15:45:34jidele

  mit mondjak, fene a gyerekek gusztusát;)

 • 2006.11.30 15:47:38csirke

  egyik kedves emlékem:
  Kb. 2 éves gyerekemet hozom haza a bölcsiből egy másik mamával együtt tavaly télen. Gyerekek elöttünk mendegélnek mi mögöttük. Anyu-társ megszólal: Jéé, a te fiad még pelusos? Tökgáz, mert az enyém már legalább egy éve teljesen szobatiszta. Aha, tényleg tök jó - mondom én. Abban a másodpercben a fia összepisilte magát, de valami rettenetesen. Anorák átázott deréktól csizmáig. Büszke anyuka meg hebegett, én meg sajnáltam szegénykét, h tuti meg fog fázni mira hazaérnek talpig pisiben. Szóval ennyit az erőltetésről:)

 • 2006.11.30 17:35:34Dexter68

  Hát nem tudom. Csipetke már fél éve simán ad puszit, rendes cuppanóst (a kerület legjobb puszija :o)))), de bilibe „MEMMMM"

  Mellesleg a bátyjai óta tudom, hogy ha meg megy a bilizés, akkor kizárólag ebéd/vacsora közben jön a „Kinder-tojás” :o))))Úgyhogy nekem már semmivel nem lehet elvenni az étvágyam. Meg is van az eredménye ;o)))))

 • 2006.11.30 17:39:07Tori

  Tökgáz, mi? Szerintem meg tökgáz, hogy hóttüres fejjel is lehet szülni. Bocs! Mindig felmegy a pumpa, ha hülyét látok.

 • 2006.11.30 17:59:03jidele

  Tori, mire rájöttem, ez mire vonatkozik:DAmúgy engem is ez akasztott ki: mi az, hogy tök gáz? Még ha sokáig nem szobatiszta egy gyerek, az sem gáz, hanem vminek a jele.

 • 2006.12.01 06:34:59barne

  "Kínában ez nem kérdés. Nincs pelenka, a gyereket nem pelenkázzák. Hátul van egy kis lyuk azon kipottyantják. Nem kínlódnak holmi nadrágpelenkával s egyebekkel."  thais: igenis van pelenka, nagy a valasztek! Tobb fajtat lehet kapni, mint Magyarorszagon. A kis lyuk viszont inkabb egy nagyobb nyilas es nagyon undorito...ki van a fenekuk a gyerekeknek.:((

  Az mar mas kerdes, hogy vannak olyan szegenyek, akik nem tudjak megvenni a pelenkat.

 • 2006.12.01 08:31:02manci

  Pelenka téma: mi eddig nagy libero rajongók voltunk, de most két egymás után vásárolt csomagban teljesen különböző méretűek voltak az elvben ugyanolyan pelenkák. A legutóbbi lóg a gyereken, mint tehénen a gatya, és persze kifolyik a pisi. Ti nem jártatok még így? Ez más márkáknál is előfordul?

 • 2006.12.01 11:28:09barne

  En pampers parti vagyok...elegedett vagyok vele teljes mertekben. Itt nincs libero markaju pelus...:(

 • 2006.12.01 12:54:08Csiperke

  manci: nálunk átázott a libero, a gyerek ruhája is pisis lett. Pampersel ez még nem fordult elő.

 • 2006.12.01 13:16:22Szilvesszter

  Nem sirnak a gyerekeitek, ha nedves a pelenka, vagy tele van kakával?

 • 2006.12.01 13:28:41Csiperke

  Szilveszter: az enyém nem. A szuperpelusok zselésítik a pisit, gyakorlatilag nem nedves. Kaki reggeli után 10 perccel menetrend szerint, azonnal csere.

 • 2006.12.01 13:30:16thais

  Kedves barne, én egy útifilmben láttam, hogy Dél-Kínában a pelenka helyett ilyen ősi mószerrel bírtak a kínai anyák. Azzal magyarázták, hogy a naagy meleg miatt nem higiénikus a gyereket becsomagolni. Indiában sem használnak délen pelenkát az egyszerű asszonyok. Erre céloztam. Mi a babylove pelenkát használjuk és nagyon jó. Nem folyik ki semmi, nem csúnya a baba bőre, elfogadható az ára, igen jó nedvszívó. Az én kicsikém nem sír, s ráadásul nem is jelzi. Szagmintát kell venni, azon kívül minden gyereknek megváltozik a viselkedése, vagy az arckifejezése. Ha ezt észreveszem, azonnal tisztába teszem utána. Persze az is előfordulhat, hogy 10 perc múlva folytatja, s az újabb pelenkába kerül. Egyik fiam szemérmesen elbújt a sarokba, onnan lehetett sejteni, hogy onnan kukucskál ki. Igen szemérmetes volt mindig is.

 • 2006.12.01 13:51:04jidele

  olyan vicces, amikor kakilnak, iszonyú koncentrálással, atán lehet tudni, hogy végeztek, mert vmi végtelen megelégedett mosoly ömlik szét az arcukon:D

 • 2006.12.01 14:22:55katampusz

  én is mindig látom ha nagydolog van, torzul és vörösödik a feje, nyögdécsel, összegörnyed és ficánkol a kezemben, aztán egyszercsak ra-ta-ta-ta és kint van a cucc. gyerek elernyed, kisimul és normális színe lesz.

  az egyik baba akire korábban vigyáztam ugyanígy csinálta, de akkor ő már 6-7 hónapos volt, tehát ülve hajtotta végre ugyanezt a feladatsort :)

  ha észrevettem, mindig ölbe vettem és kicsit hanyatt döntöttem, ne dolgozzon csórikám maga ellen... a tápszertől amúgy is olyan nehézkes volt számára a dolog.

  pampers van nálunk is, de hetente 1x a baloldala totál pisis hónaljig. kukac lefelé néz, pelenkafodor kihúzgálva. rejtély. :))

 • 2006.12.01 14:31:01barne

  thais: nem tudom, hogy ez a "fenek kint van" mennyire higenikus...mi mondjuk nem delen lakunk, de azert itt is "divat".  Nalam akkor volt pisis a Mano rucija, amikor a fodor nem volt kihuzva (tapasztalatlan voltam). Azota semmi panasz a pelusra. Meg a hugies markat ismerem, a tobbi teljesen kinai....nem tudom elolvasni.

 • 2006.12.01 21:52:40bonyolult

  sziasztok.

  teljesen kiakadtam azon, amit némelyik bölcsinek/dadusnak a szobatisztasághoz vsló hozzáállásáról írtak...

  ezexerint szerencsés vagyok a miénkkel... (igaz, módszertani bölcsi, a környék dadusait itt képzik (tovább))

  pici wc-k vannak, a gyerekek erre járnak ki, látják egymást is önnálónak, és ez is motiváló... de aki pelusos, gond nélkül pelenkázzák.

  aki meg valahol az átmenetnél tart, és anorákban az udvaron szól, hát max beletörődően sóhajtanak egyet, de szaladnak vele vetkőztetni-pisiltetni-öltöztetni...  a 25 hónapos fiam már kezdett bíztató jeleket produkálni, múlt héten volt már 2 pisi meg egy kaka a wc-be (lépcsős szűkítő rulez, a bilink nekünk is szűz, éljen ;) ), de most 1 hete beteg, és azóta egyáltalán nem is érdekli az egész wc téma. :( úgyhogy most nem is forszírozom, majd ha meggyógyult.

  de a cikkben leírt zsarolósdik távol állnak a nevelési elképzeléseimtől. remélem, nem lesz rájuk szükség!

 • 2006.12.01 22:49:20szirti

  sziasztok,

  a www.babycenter.com listája szerint a gyerek készen állhat a szobatisztaságra szoktatásra, ha/amikor
  - rendszeres, laza széklete van
  - fel és le tudja húzni a nadrágját
  - utánozni próbálja, amit mások a WC-n csinálnak (érdeklődéssel figyeli, bugyit/gatyát szeretne húzni)
  - valamilyen módon észrevehető, amikor kakil (nyög, leguggol, mondja, stb.)
  - mondja, hogy kaki és pisi
  - képes egyszerű utasításokat követni (pl. "menj hozd ide a játékot")
  - megérti az ürítés előjeleit, és képes szólni, mielőtt megtörténne
  - vannak legalább 3-4 órás száraz időszakai (azaz a húgyhólyag elég fejlett ahhoz, hogy hosszabb ideig tartsa a vizeletet)
  - nem szeret piszkos pelenkában lenni
  - nem negatív mindennel kapcsolatban
  - felfogja annak az értelmét, hogy a dolgokat miért tesszük a helyükre
  - vágyik az önállóságra
  - tud menni és leülni

  mindkettőnknek voltak rossz élményei gyerekkorunkból (megszégyenítés, drámázás a szülők részéről; ill. dicsekvés, hogy én már 1 évesen szobatiszta voltam - képzelem, milyen áron).

  Mi azt a megoldást választottuk, hogy nem foglalkozunk vele (bezzeg a nagyszülők...). 3 éves körül lett ébrenlétre teljesen megbízhatóan szobatiszta; olyan oviba járt (nem Magyarorsztágon), ahol nem volt téma akármekkora gyereket alváshoz pelenkázni, és saját bilit is engedtek bevinni.

  Az éjszakai pelenkát végül 4 1/4 évesen hagyta el - egyszerűen levette magáról (fektetés után hallottam a tépőzárat), aztán már nem is engedte feladni. kétszer pisilt be összesen az ágyba. a nagy WC-re 4 1-2 évesen állt át, előtte az oviban a kis WC-t használta, otthon viszont a bilit. utólag is nagyon örülök, hogy így csináltuk, azzal egyűtt, hogy a bili jár a legnagyobb cirkusszal, ha az ember kimozdul otthonról, és a legkellemetlenebb pucolgatni még otthon is.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta