SZÜLŐSÉG

Életképes embriókat semmisítettek meg

2006. november 27., hétfő 13:22

Legalább ötszáz életképes, de be nem ültetett embriót semmisítettek meg 1998-2000 között a SOTE I. Számú Női Klinikáján – írja az Index a hétfői Blikk alapján. Az embriókat a páciensek kérésére le kellett volna fagyasztani, kapacitás hiányában azonban kidobták őket. Erről utólag értesítették a párokat, amely miatt kártérítési perek indulhatnak a klinika ellen.Fagyasztásra alkalmas embrió

A meddőségi kezelés során 6-8 petesejtet termékenyítenek meg, ebből kettőt ültetnek be a nő méhébe. A többi sorsáról a páciens dönthet, általában a fel nem használt embriók kilencven százalékát lefagyasztják.
Fagyasztásra zigóta, 2-4 sejtes, 5-8 sejtes, vagy úgynevezett blasztocita (hólyagcsíra) stádiumban van lehetőség, olvasható a Kaáli Intézet honlapján.
A törvények szerint a kórházaknak biztosítaniuk kell az embriók fagyasztását és tárolását. A SOTE klinikája csak 2001. januárjától kapott engedélyt a fagyasztásra, addig a fel nem használt embriókat megsemmisítették. A Sote tanára, Papp Zoltán szerint az embriók megsemmisítéséről tájékoztatták a betegeket.

A fagyasztott embriók kérdését elsőként felvető Nők Lapja szeptemberi cikke szerint a meddőségi kezelésen részt vevő pároknak a későbbiekben is szükségük lehet a lefagyasztott embriókra, például, ha az első beültetés nem jár sikerrel, vagy ha később még egy babát szeretnének. Az embriókat a törvény szerint 10 év elteltével, vagy akkor kell megsemmisíteni, ha a szülők erről rendelkeznek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.27 19:23:54subidubidu

  Ha tényleg kész tények elé állították a párokat, az nagyon csúnya, etikátlan dolog. Mennyi szenvedés, idő és pénz életképes embriókat "létrehozni", hány lehetőségtől fosztották meg a gyermekre vágyókat!?

 • 2006.11.27 19:40:46manci

  Ha ezt velem csinálják meg úgy, hogy még tervezek beültetést, a sírógörcsöm után én is mindenkit beperelnék!

 • 2006.11.27 21:12:26nick

  én azt hallottam erről, h a legtöbb pár, miután sikerül a beavatkozás, boldogan hazamegy a bébivel és soha többet vissza sem néz, nem is foglalkozik ezekkel a sejtekkel. az nagy királyság lesz, ha az amúgy is a működőképesség határán táncoló egészségügy még egy csomó pénzt kicsenget majd kártérítésre olyan családoknak, akik magasról tojtak a 6-8 éve elfelejtett sejtjeikre. ezek nem olyan fagy. embriók, amik az első v. második sikertelen beültetés után "vártak" a sorukra.

 • 2006.11.27 21:22:19CSR bloggerina

  itt két dologról van szó (fel nem használt, le nem fagyasztott és a lefagyasztott és "lejárt"), de sztem ez a blikkes cikk valójában azt jelenti, hogy megkezdődött az eddiginél durvább konkurenciaharc az intézetek között. konc maga is nemrég panaszkodott a sajtóban, hogy hamarosan lejár a bmcben tárolt többezer embriónál a 10 év, és hogy a lombikozó párok nem törődnek velük, nem ajánlják fel, de nem is rendelkeznek a sorsukról. most egy más minőségben bevonult a klinikára, és az ugyanebben a cipőben járó pappprofot beégette a bulvármédia előtt. hát én ezt nem tartom túl etikusnak. kiváncsi vagyok, a bmc mit fog tenni, amikor ott áll, ugyanilyen helyzetben...

 • 2006.11.27 21:32:53thais

  Ehhez a dologhoz nem nagyon értek, de nem lehet ezeket az embriókat más párnak esetleg felajánlani? Pl. olyan nőnek, akinek nem alkalmas a petesejtje. Tudom, ez elvilegben más gyereke, de aki gyerekre vágyik, annak ez szerintem mellékkérdés. Tudom, vannak országok ahol ezeket az embriókat másik is felhasználhatják, ha már az eredeti pár lemond róla. Ha nem rendelkezik róla senki 10 év után, lehet, hogy nincs sok értelme tovább tárolni. Esetleg úgy, hogy a pár fizeti. Úgy, mint a köldökvérből kinyert ősssejteket, csak ott az első pillanattól kezdve fizetni kell a tárolásért. Nem is keveset, 350 ezer forintot, persze nem egyszerre, hanem sok év alatt. Szóval, tisztáznia kellett volna a cikknek, hogy ezek pontosan milyen embriók voltak.

 • 2006.11.28 08:07:56manci

  nick, ha jól értelmeztem a cikket, itt kifejezetten olyan párokról van szó, akik kérték, őrizzék meg az embriókat. Bizonyára sok olyan lehetett köztük, akik néhány év elteltével esetleg még szerettek volna gyereket vállalni. Na most egy nőből petesejtet nyerni, az nem olyan egyszerű, mint egy pasiból spermát. Szóval én megértem az indulatokat. Vagy legalább szóltak volna előre, így akinek nagyon fontos, valamit megpróbálhatott volna csinálni. Ez, hogy esélyt sem adtak, piszkos egy húzás, erre nem mentség az eü. sanyarú helyzete!

 • 2006.12.01 14:13:00Virnya

  Ez a cikk hiányos, szakszerűtlen. Tessék precízebben írni az anyagokat! Másolni (oké, idézni) pedig csak hiteles forrásból!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta