SZÜLŐSÉG

A 10 leghasznosabb dolog

2006. november 24., péntek 09:22

Már annyi csúnyát mondtunk a Lehúzós Babaiparról. Úgyhogy most szót ejtünk pár dologról, melyekkel kivételesen érdemes volt lehúzva lenni.


10. Az úgynevezett szopipárna, másnéven Szopi. Már a terhesség alatt is imádtam vele aludni, azóta pedig szoptatáskor nagyon jól jött sajgó derekamnak. Aztán amikor Samu felült, püfölte mint valami mini Lars Ulrich, mert tele van pici golyócskákkal, amik roppant izgalmasan zörögnek-börögnek.

9. A cumi, de ezt már mondtam valahol máshol.

8. A cumit tartó kis micsoda, amit rá lehet csipeszelni a kabátra, és akkor nem esik bele a cumi egy gőzölgő kutyaszarba a járdán.

7. Fejőgép. Elektromos. Így el tudtam menni otthonról több, mint félórára is.

6. Zselés mellhűsítő párna (vagy zselés hűsítő mellpárna?) Nagyon, nagyon jól esett az elején.

5. A babybjörn. Nem tudom máshogy szólítani, mint a márkanevén, mert ez a kenguru annyival, de annyival jobb, mint a többi! Ilyen van Angelina Jolienak is, és kérem ez nem véletlen! Bár hátulról úgy nézünk ki benne, mint egy földi szolgálatot teljesítő ejtőernyős, az a fura hátsó része teljesen jól tartja a derekunkat. Így több, mint tíz percet is tudjuk viselni még dundi csecsemőnket is.

4. A H&M gyerekosztálya. Tudom turi meg tesco, de akkor is, sajnálom. Engem bizony bármennyire le lehet szedni azzal, ha egy kisfiú ruhája nem világoskék. És nincs rajta bari.

3. Az a kis forgó izé, amit mi csak a barátainak hívunk. Felhúzod muzsikál, a baba meg nézi és csendben van. Létezik ilyen távirányíthatósban is, és bár húszezerér osztják, hasfájós babák szülei szerint a dupláját is megérné.

2. A zárható pelenkakuka. Eleinte idegenkedtem tőle, mikor láttam a boltban, hogy mi a túró kerül 3990-ba egy műanyag dobozon, de hamar rájöttem. Csak rálépsz a lábaddal, kinyílik, bedobod, újra rálépsz és becsukódik. Nincs szarszag, nem kell egyenként bezacskózni a pelusokat meg egyáltalán. Jó és kész.

1. A tetrapelenka. Bármilyen formában. Először vettünk ötöt, csak hogy legyen. Aztán még ötöt. Aztán még húszat, meg a nagyból is, fürdőlepedőnek. Anyósom négyfelé vágott párat, beszegte, azok tök jók voltak hányóspelusnak. Örökzöld dolog, abszolút winner.

Ja és +1: A légzésfigyelő. Számot vetettem, és rájöttem, hogy igazatok van. Felelőtlenség volt játszanom a gyerek életével, és a káros sugarak-szöveg tényleg butaság, jaj, hova is gondoltam? A férjemtől azóta elváltam, nektek meg köszönöm.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.27 19:40:12Csiperke

  pepi: etetőszék: nekünk Top Rider van, ez 21e ft volt, 3 magasságba állítható, a biztonsági öv 2 láb között csatolható és nem csak deréknál fog, hanem vállon át is. Könnyen tisztítható műanyag a tálcája, amit szintén lehet állítani. Fékezhető görgős lábai vannak. Anyukám anno fa etetőszékre voksolt, ami később kisasztal+kisszékként funkcionál. Lehet, hogy most már inkább olyat vennék, nem tudom, ezt nagyon szeretem. Azért zenélőshintázósra szerintem sincs szükség.

 • 2006.11.27 19:41:41szanna

  Pepi!

  Sajnos mi vidéken lakunk, de azért Bp-hez közel. Nem tudom van-e reális esély, hogy vidékre is eljöjjön.

 • 2006.11.27 19:45:11manci

  A Peg perego etetőszékekről csak superlativusokban tudok beszélni, de a hinta-palinta meg a zene tényleg tök fölösleges.

 • 2006.11.27 19:51:48manci

  Off, de nagyon fontos nekem: a kislányomnak már egy ideje kint van a két alsó metszőfoga és most észrevettem, hogy kibukkant fönt is, de nem a metsző, hanem az egyik szemfog. Ez normális?!!!

 • 2006.11.27 19:52:18szeszter

  pepi: nekünk is TopRider etetőszékünk van (mint Csiperééknek): sztem totál kielégíti az igényeket, amellett, hogy nem drága (Brendonhoz képest). A fölső tálca levehető külön, így is marad alatta egy másik. A magasságot is lehet állítani. Mi nagyon szeretjük.

 • 2006.11.27 20:00:43pepi

  Köszi az etetőszék-híreket. Ez a kisasztal-kisszék funkció biztos nagyon praktikus, de nekem egy kicsit monstrumnak tűnik így egymáson. A magassági állíthatóságra szükség van? Úgyis a tálcáról eszik, nem? Az asztalról nem ehet? A vállas biztonsági öv fontosnak tűnik. A Peg Perego nekem is tetszik így külsőre, a Top Ridert nem ismerem, de megnézem majd, mindenesetre nagyon meglepett, mennyibe kerülnek. Kicsit durva, hogy egy drágább fajta többe kerül, mint egy olcsóbb többfunkciós babakocsi.

 • 2006.11.27 20:28:59gyöngy

  Manci! Persze, hogy normális! Mert ha nem kivered, és megvárod amig a középsők kijönnek, mert az úgy szabályos? A babád biztos nem olvasta azokat a könyveket, amelyekben csak a 4 középső bújhat ki először. Ne aggódj a keresztlányomnak is így nőtt, de aztán jött a többi is. Most 2 éves, és nem látszik, hogy milyen sorrendben jöttek ki a fogai.

 • 2006.11.27 20:46:54Hicudzsi

  Nekünk etetőszékben egy nagyon egyszerű IKEÁ-s holmi "jött be". Antilop a neve és azt hiszem a tálcával együtt 3000 Ft. Nagyon strapabíró, két gyereket végigasszisztált és most az unokaöcsém a harmadik aki használja időnként.

  :)

 • 2006.11.27 21:21:42nona

  Kis kiigazítás: Az Antilop IKEA-s etetőszék tálca nélkül 3000, a tálca még 1000. Nekünk is nagyon bejött:)

 • 2006.11.27 21:27:05Nyuli

  Én is az IKEA-sra esküszöm. Az ár érték aránya verhetetlen. Nekünk nagyon jó szolgálatot tett. A következőnek is tuti ilyet veszek.

 • 2006.11.27 21:27:43manci

  Köszi, gyöngy, tényleg nem olvasta, pedig mondtam neki, hogy kötelező olvasmány:))

 • 2006.11.27 21:34:56manci

  Hát a Peg perego tényleg vagy a nyolcszorosába kerül és annyival nem ér többet, de azért én az Ikeasba egy pillanatra sem merném szem elől téveszteni a csemetémet.

 • 2006.11.27 21:39:26nona

  Abban is van biztonsági öv... Vagy más a gondod vele?

 • 2006.11.27 21:52:17manci

  van, csak nem ötpontos. Az ilyen derékövesből szemfüles hajlékony gyerekek 5 másodperc alatt kihámozzák magukat. Tudom, én túlparázós vagyok, de ha olyan öcsétek lett volna, amilyen ez enyém volt kicsinek, mindent értenétek. De baráti társaságban is láttam már kis szabaduló művészeket!

 • 2006.11.27 22:04:04nona

  Ja, én még azt sem szoktam bekötni...Nincs lábtartója, így nincs amin felálljon a baba. Az autósülésében 5pontos a bizonsági öv, de az az érzésem nemsokára azt ki fogja tudni kapcsolni, pedig azt nagyon nem kéne...

 • 2006.11.27 22:17:38Pottie

  Bagya! Én a Schöpf-Méreiben szültem, júniusban. A harmadikon vertem tanyát, a fizetős részlegen. Annak az emeletnek külön csecsemőse van, Elvira. Kicsit szigorú, de nagyon segítőkész, lehet nyaggatni, megtanít mindent, még a csomókat is kimasszírozza a ciciből, ha kell.
  Emellett választottam szülésznőt is, aki szintén mindenben segített, így nekem a személyzet hozzáállásával nem volt gondom.

  Kowacs szavaira hevesen bólogatok! Nálunk is pont így zajlott a szopizás. Egy alkalom másfél óra volt, aztán ugyanennyi idő múlva kezdődött elölről. Engem nem zavart, de a környezetem (védőnő, dokinéni) furcsán nézett rám. Mondjuk mindkettő egy őskövület fejben, olyanok, akik az apás szülésen is csodálkoznak, tehát mindig figyelmen kívül hagytam mit mondanak, s csináltam mindent úgy, ahogy én jónak láttam. És bíztam a gyerekben. Gondoltam, hogy előbb-utóbb belejövünk a dolgokba, összecsiszolódunk, ügyesebbek leszünk. Így is lett. A 10. héttől 15-20 perc alatt bevágja a maga kis 180-200ml-ét. :) A múlt héten volt 5 hónapos, és már 8 kiló.. (persze dokinéni már egy hónapja rázendített, hogy kezdjek neki mást is adni anyatejen kívül. Hát fityiszt. De ez már egy másik téma.)
  Egyébként segítségemre volt még a Szoptatás c. könyv is (Kismama m. kiadvány), amiben minden jól össze van foglalva, szerintem. Ha úgy tetszik, az én 10-es listámban tuti benne van! :)

 • 2006.11.27 22:25:36thais

  Kedves csiperke! Biztos, hogy kutató voltam, de bölcsészkutató. Az orosz egyházszakadás teológia és egyháztörténet hátterével, Avvakum protopópával, Nikon pátriárka egyházreformjaival foglalkoztam, amit aztán a szemműtétem miatt le kellett állítani. Ennek ugyan nem sok köze van a koraszülöttellátásához. De ez most lényegtelen. A 2,5 kg alatt született babákat is visszaparancsolják rendszeres kontrollra a kórházba és az orthopédiára is, gesztációs héttől függetlenül. Nekem kicsit született korábban (35.5 hét, mégis végig kellett csinálni a koraszülött hercehurcát, mert fázott, s egy lehelletnyi hiányzott a 2,5 kg-hoz. A koraszülöttek etetése tényleg nagyon problémás, persze ez függ attól is, mennyire koraszülött. Az én babám már ugyanolyan ügyes, mint a többi vele egyidős baba, csak az első 4-5 hetet kínlódtuk meg, amíg megtanult ügyesen szopni.
  A tejelválasztás igenis genetikafüggő is, de ez nem jelent végleges determináltságot. Én azt tapasztaltam, hogy a soványabb, a terhesség előtt kisebb keblű nők szerencsésebbek a tejelválasztás tekintetében, de ez sem mindig igaz.
  A fejés sokat segített, mármint a maradék rendszeres lefejése. A kézi fejés, és a rejtett csatornácskák beindítása nagyon egyszerű. Mint említettem, az lején kissé fájdalmas, ha túl kemény mellnél kell megcsinálni. Én teljesen csurig le tudom fejteni. Ha valakit érdekel, megmutatom, de nem tudok házhoz menni. Esetleg akkor, ha közel lakik. E-mailben megbeszélhetjük.

 • 2006.11.27 22:27:39thais

  Bocs a gépelési hibákért, igen elfáradtam.

 • 2006.11.27 23:09:15nona

  Sokan szidtátok a mérleget, de én megszoktam, és ha nem adom vissza idő előtt talán tovább tudtam volna szoptatni. Engem inkább megnyugtatott, mint idegesített, h láttam mennyit evett a baba. A kis édes olyan békés természetű, hogy nem volt ám nagy sírás-rívás amikor nem volt elég a tej. Legalább a mérlegen láttam volna, h ennyi biztos nem elég...

 • 2006.11.28 07:55:20manci

  Én is használtam a mérleget, csak pont ellenkező okból, mint nona: túl sokat evett a baba. Olyan volt, mintha kifelejtették volna belőle a jóllakás gombot, egyszerűen soha nem engedte el e cicit. Még akkor sem, ha elaludt rajta. Mivel nem akartam 24 órán keresztül megállás nélkül szoptatni, úgy 150-160 g után lefeszegettem a mellemről. Kb. 40 perc alatt evett ennyit, majd 2,5-3 óra után kezdtük az egészet előlről. Ha hagytam többet enni, nagyon fájt a hasa, csak sírt. Egyébként lehet, hogy véletlen egybeesés, de akkor múlt el végleg a hasfájása, amikor úgy 2 hónapos kora körül el kezdtem inni a Laktoherbet (direkt e célból).

  A legdurvább korszak szoptatásilag 5 és 7 hónapos kora közé esett: jött a másik véglet, gyakorlatilag folyamatosan sztrájkolt a gyerek. Minden érdekelte, csak a cicim nem, egy-két percnél tovább nem volt hajlandó szopizni, így az addigra már fél órásra redukálódott szoptatási idő a duplájára nőtt a sok kitérő miatt. Próbáltam ráhagyni,hogy jó most nem éhes, majd a következő alkalommal eszik, de akkor sem evett. Minden türelmemre és kitartásomra szükségem volt, hogy ne adjam föl a szoptatást. 5 és 6 hónapos kora között nem is gyarapodott semmit a súlya.

  Megintcsak nem tudom, hogy van-e összefüggés, de amióta kibukkant az alsó 2 foga, megint normálisa szopizik:)

 • 2006.11.28 08:40:39szanna

  Jó reggelt mindenkinek!

  Mit gondoltok a szoptatós teát lehet tejjel inni?

  Szeretem a tejes teát és mostanában önállóan nem kívánom a tejet, tejeskávét és kakaót a szoptatás miatt nem iszom. Gondoltam, összekapcsolnám a kellemest a hasznossal. :)

 • 2006.11.28 09:45:54hanna

  Sziasztok!

  Az én babám teljesen össze-vissza szopik. Mondjuk a másfél óra szünetet egy idő után én is kitaláltam, aztán eg hét után feladtam. Többnyire sokáig szopizik, közben rángatja a fejét, nekiáll nézelődni, majd sírva fakad. hogy hova tűnt a cici a szájából, vagy elalszik, és felébred negyed óra múlva, hogy jé, én még éhes vagyok. Pedig bőven elég tejem van, párszor lefejtem, és bőven tudna enni rendesen, ha akarna. Szóval kéthónaposan kb. napi 12szer szopik, hol szinte semmit, hol 100got egyszerre.

  Viszont, azt akartam kérdezni, hogyha szopi után bukik, akkor az azt jelenti, hogy már biztos tele van, vagy anélkül is bukhat?

 • 2006.11.28 09:59:56manci

  Szanna, lehet, hogy nem csinálom tökéltesen, de én a reggelt egy tejeskávával kezdem (tej+Ricoré), aztán reggeli, és ezután a tea.

  hanna, az enyém nem egy sűrűn bukós baba, de ha mégis visszajön valami, az általában akkor történik, ha nagyon jóllakott. De ha gyenge a baba gyomorszája, akkor szerintem bukhat anélkül is, hogy különösebben sokat evett volna.

 • 2006.11.28 10:00:45szeszter

  hanna: a buki nem azt jelenti - az én tapasztalatom szerint - hogy tele van, hanem egész egyszerűen egy légbuborék a kaja alatt van, aztán kis szünet után a felszínre tör és kinyomja a fölötte levő kaját. Nekem mikor ezt kislányom 2x megcsinálta pánikba estem, hogy minden kaja kijött belőle. Azóta már tapasztalt vagyok e témában. Amúgy ha esti szopinál nekem bukik a bébi, én már nem szoktam adni neki, és úgy is átalussza az éjszakát.

  Szóval nem biztos, hogy a jóllakottság jele, de biztos, hogy nem jön ki minden, amit megevett (én mindig attól féltem.) Nem tudom, h segítettem-e...

 • 2006.11.28 13:44:24bebike

  Végig olvastam az összes hozzászólást. Valószínűleg Én itt egy szőrösszívű anyuka volnék. Benyóka a kezdetektől 4 óránként evett nappal,mert bizony én a kórházban beadtam éjszakára a csecsemőosztályra.
  Itthon egyből átaludta az északát, csak a nagy melegben volt éjszakai kelés kb. 2 hétig.
  Sajnos egy hónapja nálunk megszűnt a szopizás, mert kisfiam nem volt a száját kinyitni a mellre, sőt még össze is szorította. Kezdetben nekem is nehezen indult meg a tejem, mert császáros voltam, de ez a 4 hónap maga volt a boldogság. Mára már nagyon hiányzik.igaz Anyukám ennek is örült ,mert neki nem is volt teje egy csepp se.
  Igaz a tej önmagában csak 6 hétig volt elég utána pótoltuk tápszerrel, mert ugyan az étvágy nőtt a tej mennyiség nem annyira. A csúcs egyszer 200 volt utána többször se. Nekem hasznos volt a mérleg, mert szerettem tudni mennyit eszik ( szakmai ártalom lehet ,mert gyerekápoló vagyok civilben).
  Bár mikor fogyni kezdett a tejem azt is elhagytuk és hasra csapva pótoltunk.
  Sokáig én is fejtem ( Avent Isis )és ami t napközben összegyüjtöttem azt vacsira Apuci adta oda pótláskor (rettentő lelkesen).
  Bizony én adtam neki még vizet is mikor majdnem 40 fok volt nyáron itt a panelrengetegben és látszott nem éhes csak szomjas. Legalábbis én így gondoltam. Utána bevezettük a narancslevet is, ami egyben megoldás volt a tápszer miatti székrekedésre. Autókázásnál is jól jött ha nyüszi volt, de nem éhes, igaz meglettek a folyékony következmények is. ( Ezt majd egy utazós cikkhez tartogatnám :)))))
  Mostanság márcsak reggel és este iszik tápszert, ebédre főzelék, uzsira gyümölcs.
  Egyetértek egy Apa fontos felszerelés a gyerek mellé, főleg ha nyugis és ha te már fáradt vagy ő veszi át a dödöjgetést.
  Légzés figyelő: mi kaptunk egyet ami egy lapos és nóném. sajna a mi kiságyunk 140*70 nagyságú a légzés figyelő meg kb30*50 és a gyerek le is mászott róla az ágy közepéről a fejrész jobb sarkába, mikor oda raktuk akkor onnan mászkált el, mostanság meg egy éjszaka alatt belakja az egész ágyat. Egyébként olyan kiságy ami később heverő is lehet ( KIKA Bartek 2 típus ha érdekel valakit, mi nagyon szeretjük).
  Hordozó vagy kenguru, mi kengurut használunk ugyanis Apuka nagy túrázós és vinni akarja néha magával és néha nekem is jól jön ha leugrok a boltba és nem kosarazni akarok babakocsival.(Chicco)
  Új szerzemény a pihenő szék amit nem is akartunk venni, de mégis vettünk a madaras teszkóban. Ugyanis a kiskrapek egy ideig szépen evett az autóscsücsben, de egy idő után rájött egy Picasso veszett el benne. Azóta szórakoztató centrumot csinálhatok belőle. Elé tolom a zenélő csörgő izé bizé játékot ami tvettünk neki, de háton fekve nem élvezte, így viszont jól elvan vele.

 • 2006.11.28 14:19:36eszter

  bebike! Szőrös szívű vagy-e vagy sen, mindenestre nincs min csodálkozni: leírtad a tejapasztás biztos receptjét. Az, hogy anyáinknak mennyi volt nem mérvadó. Anyukám 1, másfél hónapig szoptatott hármunkat. Én a lányaimat 1-1 éves korukig, a 10 hónapos fiam még vígan 5X szopik naponta, úgy, hogy 12 hetes terhes vagyok. Legközelebb kérd szoptatási tanácsadó segítségét: a rendszeres, ritka (kezdetben 4 óra az ritka!) szoptatás, illetve a kezdeti éjszakai stimuláció hiánya apasztja a tejet.

 • 2006.11.28 14:30:29hanna

  Kedves Bebike!

  Ez a vízitatás érdekelne. Mi is panelben lakunk, és a távfűtés miatt nagyon száraz a levegő, no meg 25 fok van a szobában. Sokszor én is látom Leán, hogy csak szomjas, mert fél órája evett, és csak 1-2 percet akar szopni, tehát csak a híg tejet. Csakhogy nem fogadja el a vizet, egyrészt nem tud cumisüvegből inni, pedig már 3féle fejet kipróbáltam, másrészt fintorog a vízre, mert nem édes. Én is nagyon édesszájú vagyok, megértem őt, de cukrot nem adok neki, és néha jó lenne, ha kicsit inna. De hogy oldottad meg a gyerkőccel?

 • 2006.11.28 14:34:21eszter

  Hanna, a legtökéletesebb ha megszoptatod. A gyereked tudja mi a jó neki. Az előtej PONT ERRE VALÓ!

 • 2006.11.28 14:35:00Tori

  hanna, szerintem szerezz be párásítóberendezést! Ne haragudj, nem akarok látatlanban észt osztani, de szerintem jobb megoldás, mint hogy vízzel itatod a gyereket. :/ Az én lányom a legnagyobb kánikulában félóránként szopizott 1-2 percet, baromi fárasztó volt, aláírom. Szerencséjére makacsabb tudok lenni bárkinél, ha látom értelmét. :)

 • 2006.11.28 14:38:06szeszter

  hanna: csak csatlakozni tudok az előttem hozzászólókhoz: SZOPTASD AKKOR IS HA CSAK SZOMJAS! Neki az a legjobb és neked csak annál több tejed lesz :)

 • 2006.11.28 15:06:07Nyuli

  Kedves Hanna! Én minden további nélkül adtam vizet a nagy melegben. Egyértelműen úgy gondolom, hogy szomjas volt. (bár nálam volt némi szoptatási probléma)

  Ha nem megy a cumisüvegből (talán nem, is baj, mert nem szokja meg ) próbáld esetleg kicsi kanálból adni.

 • 2006.11.28 15:43:09bjulie

  Sziasztok! SZerencsére nekem sem volt gondom a szopizással, bár bevettem az elején, hogy fejni kell, és mérni, de pár nap után leálltam mindkettővel, mert hulla fáradt voltam. Laktoherbet én is iszom 3 hónapja, és a hozzászólások miatt most nem is merem abbahagyni, amig szopik, mert szerencsére nem hasfájós. Lehet, hogy ettől nem.
  Ugyancsak agyamra megy a kérdés, hogy mennyit eszik a gyerek. Én azt szoktam mondani, hogy negyed órát. Igy nem jön több kérdés. :)

 • 2006.11.28 17:49:05szanna

  Sziasztok!  Tegnap este és ma délelőtt nem kapott a kicsi Annám tápszert, és ennek ellenére is 3-4 órát aludt a szopik között. Valaki írta feljebb, hogy nem jó, ha ritkán szoptatunk, most én akkor mit csináljak? Két szoptatás között próbáljak meg fejni?

  Délután olyan hírt kaptam, hogy nem tudtam a Babót megszoptatni, a bátyusa etette meg tápszerrel. A PKU tesztje pozitív lett, holnap vesznek Annácskától vért a 2. teszthez. Próbálok pozitívan gondolkodni, de nem megy. Tele sírtam egy pelust, mert az volt kéznél. Szörnyű elképzelni, hogy egészéletében csak egy vacak tápszert ehet. Tudom, hogy ártok vele magunknak, de a szoptatásnál az jutott eszembe, hogy lehet, hogy a tejemmel mérgezem a kicsi lányom. Na ezért nem ment a szoptatás.

 • 2006.11.28 18:16:33bebike

  Eszter !

  Nem én nem szoptattam sűrübben, henem a gyerek nem kelt fel hamarabb nála a 4 óra alvással telt el.Éjszaka pedig végig aludt este 9-től reggel 5-6-ig
  Plussz minél többet szopizott annál kevesebb volt következőre. nálam így müködött a dolog. Reggel volt estére meg csak immel ámmal. Pedig két mellből szopott minden alkalommal.
  Nekem a szoptatós sör jött be csak azzal volt szinte tejem ( Karamalz ) Herbáriában kapható, de van hogy várni kell rá. A Laktoherbel csak annyi bajom volt ,hogy én is fúvodtam és a gyerek is egyből hasfájós lett. PL 4 hónapig nem ettem tojást mert kipirosodott a gyerek miután szopizott, mikor nem ettem nem volt baja. Pedig mindenem a rántotta.

  Szanna!
  Valaki már említette fentebb előfordulhat éppen Te, hogy két mellből szoptat az elsőt lefeji és a következőnél az utolsó ciciből kezd, én is próbáltam, nekem nem jött be annyira én és gyermekem nem példaértékűek vagyunk.
  A PKU-nál már szopott eleget, mert nekünk mondták még a kórházban, hogy kell egy bizonyos mennyiségű napi anyatej adag hozzá.

  A víz ivásról annyit mondanék , hogy a kórházban még azt mondta az egyik csecsemős nővér hogy Te is meg iszol evés után egy pohár vizet. De a párásító témát támogatom én is , Benyó jobban alszik , pláne mióta fűtenek, ha száradó ruhával van tele a szoba :)))

 • 2006.11.28 18:23:21szanna

  bebike!  A Rókusban szültem, onnan addig nem engednek haza, amíg nem evett a PKU-hoz eleget a baba. Eme fenyegetés hatására, hogy mielőbb megszabaduljunk az undok csecsemős nővérektől (tisztelet a kivételnek: Rózsa és Csilla nővérek) beleegyeztem, hogy kaphasson a Babóm tápszert. Így a 4. napon hazaengedtek minket.

 • 2006.11.28 18:44:34jidele

  Szanna, nem tudod a tejeddel mérgezni. Sztem fordulj szakértőhöz!

 • 2006.11.28 18:56:37jidele

  Úristen, csak a felét olvastam el a hozzászólásodnak, áááá, hülye vagyok, nem mondtam semmit, nem láttam, miről van szó Bocs-bocs-bocs

 • 2006.11.28 19:07:04eszter

  bebike! Nem sértegetésnek szántam, hidd el, van tapasztalatom. millió rosszul sikerütet is láttam. Sokszor megy a képlet, hogy mi lehet a gond. Az, hogy a babád aludt, az ok, de a babák nem óramű pontossággal alszanak 4 órát. Márpedig kimutatták, hgoy anyukáink annak idején úgy kellett, hgoy szoptassanak, hogy percre pontosan 3, majd 4 óra (asszem 4 kg fölött), ami sajnos a tej fokozatos apadásához vezetett. Ez tény. Ettől lett az, hogy az igény szerinti szoptatás bevezetésével hirtelen sokkal többen tudtak szoptatni. Az, hogy a csecsemősnővér mit mondott a vízről pedig jó nagy butaság. Nem a Tied, az övé. Sajnos nagyon rossz tanács. Az anyatej étele és itala a babának. Az előtej szinte víz, pontosan ezért. Amúgy általában a kicsit sárga újszülöttek alszanak folyamatosan. Arra viszont az igény szerinti szoptatók is azt mondják, hgoy érdemes megébreszteni őket etetéshez. Ha feszül a mell, akkor mindenképpen, főleg ha nem akarsz fejni. Különben az jelzés a testnek, hogy erre legközelebb már nincs szükség. Még egy alapszabály: Minnél többet szoptatsz, annál több tejed lesz. Az, hogy Te mikor érzed telinek a melledet nem biztos, hogy egyenes arányban van azzal, hogy mennyit evett.

 • 2006.11.28 19:07:04eszter

  bebike! Nem sértegetésnek szántam, hidd el, van tapasztalatom. millió rosszul sikerütet is láttam. Sokszor megy a képlet, hogy mi lehet a gond. Az, hogy a babád aludt, az ok, de a babák nem óramű pontossággal alszanak 4 órát. Márpedig kimutatták, hgoy anyukáink annak idején úgy kellett, hgoy szoptassanak, hogy percre pontosan 3, majd 4 óra (asszem 4 kg fölött), ami sajnos a tej fokozatos apadásához vezetett. Ez tény. Ettől lett az, hogy az igény szerinti szoptatás bevezetésével hirtelen sokkal többen tudtak szoptatni. Az, hogy a csecsemősnővér mit mondott a vízről pedig jó nagy butaság. Nem a Tied, az övé. Sajnos nagyon rossz tanács. Az anyatej étele és itala a babának. Az előtej szinte víz, pontosan ezért. Amúgy általában a kicsit sárga újszülöttek alszanak folyamatosan. Arra viszont az igény szerinti szoptatók is azt mondják, hgoy érdemes megébreszteni őket etetéshez. Ha feszül a mell, akkor mindenképpen, főleg ha nem akarsz fejni. Különben az jelzés a testnek, hogy erre legközelebb már nincs szükség. Még egy alapszabály: Minnél többet szoptatsz, annál több tejed lesz. Az, hogy Te mikor érzed telinek a melledet nem biztos, hogy egyenes arányban van azzal, hogy mennyit evett.

 • 2006.11.28 19:10:21eszter

  (elküldte 2X is, remek, pedig még be sem fejeztem)

  Amúgy még mindig tökre azt mondom, hgoy semmivel nem rosszabb anya az, aki tápszerrel eteti meg a gyerekét, ha nem sikerült a szoptatás. (Szanna! ez Neked most főleg szól!) Megeteti, ez a lényeg. Esetleg bosszantó, mikor végigolvasok egy ilyen hsz-t, mint a Tied, bebike, és látom, hgoy egy csomó rossz tanács csapdája, vagy épp információ hiánya miatt nem HISZED el magadról, hogy megy. Nálad úgy látom eldőlt fejben a sikertelenség...persze lehet, hgoy tévedek.

 • 2006.11.28 19:12:38eszter

  Szanna! kitartás, tényleg nem jó hír a PKU, szurkolok, hgoy ne legyen igaz. Tényleg ne aggódj az etetés miatt. Ha nem szopizik eleget, nyugodt szívvel, lelkiismeretfurdalás nélkül pótold tápszerrel, ne emészd magad a sikertelenség miatt.

 • 2006.11.28 19:22:53Pottie

  Bevallom nem olvastam el minden témát és minden hozzászólást, tehát lehet, hogy valakit ismételni fogok (akkor elnézést), de van egy jó recept a tejtermelésre. Neve: sör! Nekem egész jól beindult a tejem a kórházban, de az itthon töltött 2. napon mégsem duzzadoztam, sőt, be is pánikoltam, hogy jajistenem, hol a tejem?! Aztán tesóm javaslatára bedobtam egy pohár búzasört (lehet alkoholmenteset is, abból akármennyit), ettem hozzá sültkrumplit (mcdonald’s-os kalória bombás tökéletes), aludtam 2 órát, s mire felébredtem, folyt a tejem, úgy kellett melltartóbetétért kapkodnom.
  Remélem másnak is segít!

 • 2006.11.28 19:37:44eszter

  Pottie, a sör jó, de az "aludtam 2 órát" a tuti recept. Arra nekem is szó szerint dőlt.

 • 2006.11.28 21:13:42bebike

  Eszter márcsak annyit fűznék hozzá, hogy normális védőnőm van és megfogadtam a tanácsait. Hozzátenném még , hogy nincs két egyforma kismama és két egyforma gyerkőc sem. A következőnél újra probálkozok. És ne hidd hogy nem probáltam semmit, mert a férjem a tanúja mennyit szenvedtem azért ,hogy szoptatni tudjak.Számomra téma lezárva.

 • 2006.11.28 21:22:14eszter

  Bocsi, bebike, nem akartalak megbántani. Azért voltam biztos a dolgomban, mert így kezdted: "Valószínűleg Én itt egy szőrösszívű anyuka volnék. Benyóka a kezdetektől 4 óránként evett nappal,mert bizony én a kórházban beadtam éjszakára a csecsemőosztályra. Itthon egyből átaludta az északát, csak a nagy melegben volt éjszakai kelés kb. 2 hétig" Ebből én sztem logikusan következtettem... Na mindegy, szurkolok a következőnél.

 • 2006.11.29 16:38:48bebike

  Eszter!
  A szőrös szívűt azért használom magamra amit nem fejtettem ki, hogy Benyó nincs csak úgy felkapkodva szíre szóra ,bár most már kicsit nagyobb is és jobban leköthető a figyelme.

 • 2006.11.29 17:06:56mulan

  Megnéztem,mi az PKU.

  Ó, Szanna!

  Mennyi az esélye, hogy a második teszt ne legyen pozitív?

 • 2006.11.29 17:48:22szanna

  Ma voltunk dokinéninél. Azt mondta, hogy mostanában sok a fals pozitív eredmény. A BAbó szerinte teljesen egészségesnek tűnik, úgyhogy bíztatott, hogy a második teszt nem lesz pozitív. Mindenesetre nem lesz könnyű kivárni a következő 1-2 hetet, hogy kapunk-e levelet a kórháztól vagy sem. Ugyanis csak a pozitív eredmény esetén küldenek levelet :(.

 • 2006.11.29 18:06:19eszter

  szanna, azért ugye rájuk lehet telefonálni? Nagyon szurkolok!

 • 2006.11.30 13:24:00jidele

  milyen már, hogy egy ilyen fontos dologról nem azonnal adnak eredményt, vagy legalábbis nem személyesn közlik, hanem majd postán kiértesítenek?!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta