SZÜLŐSÉG

Szopás vagy szopizás?

2006. november 23., csütörtök 09:16

Nem-terhesek számára bizonyára az egyik legfeltűnőbb változás a kismamákon, hogy a szülés után mintha bekapcsolnák rajtuk az IQ-felezőt: normális, felnőtt emberek egyik percről a másikra elkezdenek gügyögni, vagy egyszerűen csak nehezükre esik kerek, értelmes mondatok formálása.


A jelenséget csak részben magyarázza az alváshiány, hiszen az, hogy a gyerek kétóránként felébreszt, még nem ok arra, hogy pocaklakóról, szopizásról és ciciról kezdjünk értekezni. Az általunk megkérdezett kismamák egy része próbálja elkerülni ezt az infantilizált nyelvhasználatot, van azonban, aki azon háborodik fel, ha szopizás helyett szopásról beszélünk. De vajon mit szól mindehhez a gyerek?

"A kisbaba nyelvfejlődését segíti, ha egyszerű, a bébinyelvet utánzó szavakat használunk: baba, cici, papa, mama, hiszen ő is így, szótagismétléssel formálja első szavait" - mondja Regős Judit, a Velvet életvezetési tanácsadója. Szerinte ezzel nem lenézzük a kisgyereket, hanem segítjük nyelvi fejlődésében, hiszen a dajkanyelv, az egyszerű mondókák hinta-palinta, ciróka-maróka típusú rímei mind a verbális fejlődés korai szakaszát utánozzák.

"Ha valaki sokat van otthon a gyerekkel, keveset alszik, éjjel is gyakran felkel, előfordulhat a nyelvi afáziára hasonlító jelenség, mely a baba születése utáni néhány hónapban teljesen normális" - mondja Regős Judit - "Ilyenkor a szokatlan érzelmi és fizikai terhelés hatására „kihagy az agy”, és a legegyszerűbb szavak: fű, fa virág nem jutnak az anyuka eszébe, nehezére esik megalkotni egy mondatot. A szervezet aztán hozzászokik a helyzethez, mely lassan rendeződik, úgyhogy legkésőbb hat hónap alatt elmúlik a dolog."

Vannak olyan várandósok is, akik viszolyognak attól a gondolattól, hogy majd nekik is gyügyögniük kell gyermekükhöz: nem hajlandóak pocaklakót, szopizást, cicit emlegetni és ezzel a státusukból engedni. Nem gyermekké, hanem anyává akarnak válni. Az életvezetési tanácsadó szerint ezzel sincsen baj, hiszen mindenki úgy beszél a gyerekével, ahogy jólesik neki, nincs két egyforma anya vagy gyerek. "A gügyögősök védelmében viszont elmondanám, hogy ez is egy módja az anyává válásnak, a ráhangolódásnak." - véli Regős Judit.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.23 20:59:34Skylark

  Daem00n 2006.11.23 14:57:09
  Nem nem nő neki ki, mint ahogy a mi kezünk se nőne ki ha levágnák...
  Ilyen mesét nem olvasnék a gyereknek az biztos, ez nagyon durva állatkínzás...

 • 2006.11.23 22:38:46Nyuli

  Kedves melanzana, ha a kommunikáció a csemeténkkel csak egyirányú lenne, teljességgel egytértenék veled. Gyorsan és könnyen tanulják meg a szavak jelentését. Azt gondolom, hogy megérteniük a kutya, az enni, inni szavakat nem okoz különösebb nehézséget, de kimondani már nagyon bonyolult. Ezért születtek ezek a rövidebb és könnyen kiejthető betűkből álló szavak.

  Azzal, hogy mi szülők is használjuk őket - persze nem állandóan és a megfelelő beszédkézség kialakulásáig (nem láttam még ovis, kisiskolás gyereket, akivel így beszéltek volna) - ezzel segítjük a beszéd beszélgetéssé, kétirányúvá váljon.

  Szerintem egy kisgyereknek feltétlenül sikerélményt jelent, ha a kimondott szavait a szülei megértik.  Tkp milyen jól ki van "találva", hogy a papa, mama szavak kimondása az egyik legkönnyebb :)  Persze nálunk az első szó nem ezek egyike volt, hanem az itta, azaz hinta.

 • 2006.11.23 22:45:16Nyuli

  Mi most kezdünk igazán "csokolomozni" 2.osztályban. Az oviban a gyerek még tegezték az ovóninket. Első osztályban is még a tanítónéni megengedte - másra koncentráltak - de az idei feladat megtanulni tisztelni a felnőtteket. Idén már nem tegezhetik a tanárokat és sokkal jobban figyelniük kell rájuk, hogy ne vágjanak a szavukba, stb..

  Fura, de helyes volt, ahogy mindenkit nénizett eddig, de közben tegezte őket (terészetesen illedelmesen tette).

 • 2006.11.23 22:52:55szirti

  Nem tudom, magyarul van-e ez és ha igen, hogyan; az angol nyelvű nyelvészeti irodalom megkülönbözteti a child language-et (ahogy a gyerek beszél, tehát pl. túláltalánosít, amikor a kutyát jelentő szavát használja minden állatra, vagy azt mondja: szépebb), és a baby talk-ot, ami pedig az, ahogy a felnőttek beszélnek a gyerekhez - gondolom, ez a gügyögés.

  Engem az zavar nagyon, amikor valaki a 7 éves, 32 kilós már iskolás fiát még mindig babának hívja - és a gyereket is zavarja szerintem. A családban többször előfordult, hogy a gyerek egyszer csak kijelentette: ő nem Petike, hanem Péter.

  Mi az első születésnapkor tudatosan váltottunk nyelvileg, onnan fogva a "baba" helyett a "kisfiú" dívott. Egy huszast kellett fizetnie, aki elrontotta - én első nap legalább hússzor mondtam még, de kb. 3 hét alatt teljesen átszoktunk, és a felgyűlt pénzt játékra költöttük. A többi dolog nem sikerült ilyen fényesen, pl. arról, hogy harmadik személyben beszélek magamról, nagyon szerettem volna leszokni, de még ma is előfordul, hogy becsúszik.

 • 2006.11.24 06:49:49R.

  szerintem mindenki olyan nyelvet használ, amilyen közegben épp tartózkodik, azon mégis kevésbé akadnak ki a népek, vagy nézik le az illetőt, ha olyan mondatokat alkot, hogy "déltől a bossal tartunk egy brainstormingos meetinget"

 • 2006.11.24 08:23:16gyöngy

  szirti! Én a mai napig is Babucinak szoktam szólítani a 15 éves lányom. /Igaz nem társaságban/
  Még nem kérte ki magának, bár Neki a vezetékneve: Buczi, így mióta megszületett Babuci. Soha nem gügyögtem a gyerekeimnek, de babanyelvet használtam. Nem kell megilyedni sem a babanyelvtől, sem az E3 személyben beszédtől. Ez egy viszonylag rövid ideig tartó, átmeneti állapot, ami arra szolgál, hogy értse a gyerek, hogy értem amit mond. Én nagyon sokat beszéltem Nekik, meg mesét olvastam, énekeltem. A lányom 2 éves korára több verses mesekönyvből sok versszakot "olvasott" a kistesónak, és 6,5 évesen suliba menet előtt, magától megtanult olvasni. A fiamnak meg már ketten beszéltünk körülötte folyamatosan körmondatokban, mégsem tanult meg 2 éves korára, csak kb. 20 szótöredéket, meg jelet.
  Viszont 4,5 évesen tudott olvasni. Ha Bia tud, akkor én is alapon. Mindkét gyermekemmel nagyon sokat foglalkoztam, egynapon születettek, mindketten ikrek jegyben, mégis óriási a különbség a két gyerek közt. Hála égnek!

 • 2006.11.24 10:36:53bors

  Ha nem gügyöksz a gyerekednek, akkor nem fogja érteni a többi felnőttet. Anya mi az a dádá kérdezte a fiam, miután a sőgörnőm közölte vele, hogy dádá lesz.
  nagyon kínos volt.

 • 2006.11.24 10:40:20bors

  köszönteni mentük anyák napját a nagymamához, amikor a gyerekem ovodás társa dicskedett, hogy "döndvirágot" visz a nagymamánk (ott volt a kezében), a gyerek: anyaaa, mia az a dönvirág?
  Gyöngyvirág kisfiam,-Ja!
  ott voltak a szülők is, égtem rendesen

 • 2006.11.24 11:24:29hanna

  Gügyögés és egyéb nyelv- és gondolkodás-fejlődési kérdésekben nagyon érdekes könyv az alábbi: Gopnik-Meltzoff-Kuhl: Bölcsek a bölcsőben. Typotex kiadó, nem is drága, 2000Ft krül van. Minden kisgyerekesnek nagyon ajánlom!

 • 2006.11.24 11:29:04szanna

  Sziasztok!
  Végig olvastalak benneteket, és lenne egy kérdésem: mi az az "iszi"? Ezt még sosem hallottam a környezetemben.

 • 2006.11.24 11:40:59thais

  iszi = inni, innivaló. Agyament szóképzés.

 • 2006.11.24 11:43:59jidele

  innivaló, inni, ilyesmi. unokahúgaim inninek hívták: lásd kérek inni-amit kérek, az az inni. És van pár babaszavuk, amit használ a család, mert édesek. Pl. a hamlet-tet, papának hívjuk. Azelőtt puffasztott szarnak, ennél jobbnak tűnt a papa. A kölesgolyót meg fülesgolyónak.(ez a két kedvenc csemegéjük, na meg a buláta)
  Ezenkívül volt még pi-pi (szopi helyett), alszi, lábinkó, hahu, pelunka-mind mind a saját szóalkotásuk. mi a nővéremmel egymás közt sokat használjuk a babaszavakat-ilyen hülye a humorunk:D Sztem értelmetlen elvenni a gyerek kedvét a beszédtől azzal, hogy folyton javítgatjuk.

 • 2006.11.24 11:49:15jidele

  de ezeket általában nem a szülő képzi, hanem a gyerek!
  Amúgy a vau-vau ügyhöz: a kutya ugye azt mondja, vau-vau, a macska miau, stb. No de mit mond a zsiráf? Hát a delfin, vagy a hangya?

 • 2006.11.24 12:09:28manci

  Könyörgöm, mért kell keresztre feszíteni azokat, akik "iszit" mondanak? Ezt a szót speciel a mi környezetünkben sem használják, de használnak, használunk mást. Semmi baja nem lesz tőle a babának és egy-két év múlva már vizet fog kérni, teát vagy almalevet.

 • 2006.11.24 12:23:22napos oldal

  Ja, szerintem se kell rágörcsölni erre a témára se, senki sem lesz beszédhibás lelkisérült ezektől a dolgoktól. Sem. Személy szerint fáj nekem néhány szó, na de ha valaki szereti, hadd mondja. Finoman fogalmazva eléggé eltér anyukám és az én kommunikációs stílusunk, de arra jutottam, nem mondok neki semmit, mert ez az ő része, vele együtt kell elfogadni. Most nem csak a baba-témára gondolok, mindig is. Talán csak arra az egyre megkérem, hogy kifejezetten helytelen dolgokat ne mondjon, pl. "a autó". Vagy ez is kár lenne szerintetek? Anyósomat nem merem megkérni inkább :)

 • 2006.11.24 12:25:43jidele

  egyetértek. ezek olyan szavak, amiket a gyerek alkot azért, mert nehéz kimondani az eredeti szavakat. nekem csak azokkal van bajom, akik "komolyan" gondolják, és a többi felnőttel is így beszélnek, illetve a gyereknek eleve ezt tanítják meg. Cserébe elárulom, hogy a zsiráf azt mondja, zsir-zsir, a delfin:delf-delf, a hangya meg természetesen azt, hogy hangy-hangy. A kistestvér meg azt, hogy öe-öe:D

 • 2006.11.24 12:30:53napos oldal

  Énekből kettes voltam, álti (áltika) óta nem tanultam verset, úgyhogy leveszem a magas szekrényből a Cini-cini muzsikát, és továbbképzem magam, mert az 5 hónapos csajszika hangosan gurgulázva röhög azon, hogy "Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra..." De nem azon, hogy "csüccs", pedig szerintem az a poén, hanem az elején. Na, szóval keresek még ilyen remekműveket. Meg az éneklés is nagyon bejön neki, alapállapotban egy sajtkukac, de ha éneklek, akkor relaxál. Persze alapfeltétel, hogy csak ketten legyünk :) Nekem még így is kellemetlen (én kérek elnézést...), de ha neki ez jelenti a minőségi szórakozást, nem leszek semmi jónak elrontója :)

 • 2006.11.24 12:36:45jidele

  engem többen felszólítottak már, hogy gyerekeknek ne énekeljek. De ők még nem olyan kritikusak:D Vigyáztam egyszer egy félig magyar félig ausztrál kisfiúra, az csak akkor nyugodott meg, ha magyar népdalokat kornyikáltam neki. Imádta:D

 • 2006.11.24 12:40:46Kékfelhő

  az én fiam befogja a fülét, ha éneklek (régebben tényleg kevésbé volt kritikus), és kiabál, hogy hagyjam abba. Nem is értem, hogy miért?!... :)

 • 2006.11.24 12:42:14Csiperke

  napos oldal:Épp ma reggel mondta egy szakértő az egyik reggeli műsorban, hogy minden gyerek gyönyörűnek találja az anyukája hangját. Én bátran énekelek a Csibének-itthon, de volt, hogy már séta közben is rázendítettem (halkabban) mert attól nyugodott meg. Anno én is gyönyörűnek találtam anyukám hangját, ma már inkább bemegyek röhögni a fürdőbe, ha Csibének énekel, nehogy megsértsem. Csibének tetszik a nagyi hangja is..:-)

 • 2006.11.24 12:43:14Csiperke

  jidele: érdekes, a párom szerint ugyanilyen hangokat adnak ki a fent említett állatok.:-) (Bár a delfint remekül utánozza...)

 • 2006.11.24 12:46:38manci

  napos oldal, nyelvtanilag helytelen szerkezetekre tanítani a gyereket, az szerintem is más tészta. Egyébként közben gondolkodtam, és kifejezetten kedves babaszavaink is vannak: pl. kobak, nyuszi, csüccs, punci. Nekem ezek kimondottan hiányoznának!

 • 2006.11.24 12:49:26Kékfelhő

  szörpi :)

 • 2006.11.24 12:51:17napos oldal

  Csiperke! Több tiszteletet édesanyád felé! :))))
  Az enyém is szokott neki énekelni :)
  Köszi a biztatást, mostantól semmilyen gátlásom nem lesz.

  (Egy óvónéni ismerősöm mesélte. Kisfiú: anya, megkérhetlek, hogy ne énekelj?)

 • 2006.11.24 12:54:45Csiperke

  buksi

 • 2006.11.24 12:55:11manci

  Egy bizonyos kor után mi is leállítottuk anyut!

 • 2006.11.24 13:05:17napos oldal

  manci, ezt viszont megfontolom majd!

 • 2006.11.24 13:34:20akárki

  Az jutott eszembe, hogy néhány ismerősöm blogja totál átment nyálba, amikor gyerekük született. Pedig előtte szellemes volt mindegyik. Persze, hogy a gyerekéről ír, de falnak megyek az erőltetett becenevektől, pl. ha már valakinek amúgy is azt a nevet adtuk, hogy Panni, akkor minek azt a szerencsétlent Pancsinak, Pancsának meg szupermanó-pancsinak hívni. Itt tényleg bejön az IQ felezés.

 • 2006.11.24 13:49:31Csiperke

  nim: az én fiam Péter, itthon Petinek szólítjuk, de a blogomban és itt Csibeként szerepel. Amúgy tudod, a nőknek szüléskor a baba után nem is a méhlepényük távozik, hanem az agyuk...

 • 2006.11.24 14:07:30jidele

  nálunk Támárból Támurki lett a nővére javaslatára, Saul nevű öccsükből Ulki-Mulki(ok, még csak 2hónapos)...miért ne becéznénk egy gyereket????

 • 2006.11.24 14:26:35Kékfelhő

  Nálunk sokáig a "csöppem" megszólítás volt a mindennapos, viszont ő újabban úgy hívja magát: Dini-Dani-Dániel :)

 • 2006.11.24 14:31:32jidele

  hihi-ez cuki(a cuki spec. a cukornak a becézése)

 • 2006.11.24 14:34:02Somamami

  Az én fiam sajnos többször elsírta magát amikor énekeltem neki. Igaz ez kb másfél éves koráig tartott és nem mindig, csak a próbálkozásaim nagy többségekor.

  Viszont szegénykén nagyokat szórakoztunk a férjemmel, mert nagyon édi fejeket vágott (ahogy kezdett legörbülni a szája) mikor rájött hogy anya megint énekel.

  Amúgy én sem értem mi a baj a becenevekkel!?

 • 2006.11.24 14:53:18akárki

  Hát azért a peti meg a szupermanó-pancsi közt én nagy eltérést észlelek. Egy pilanatig sema becézéssel van bajom, hanem a mértékével.

 • 2006.11.24 15:20:53katampusz

  őőőő... muszáj magam lejáratni nem bírom ki :))))  szóval a következő becenevek még csak hatfülközt hangzottak el de most ideírom:

  fülimanómur

  csurigombóc

  jaj és ez tényleg ciki: cicavirág :))))  nekem eszembe sem jutott korábban ilyesmi de most itt tartunk, nem bírom ki hogy ne szólítsam képtelenebbnél képtelenebb neveken :)

  5 hete született, nem tudom mennyi szürkeállományom marad egy év múlva... :)

 • 2006.11.24 15:30:03szeszter

  Sztem becézni jó! Olyan, mint a szóbeli simogatás.

  Nálunk is vannak hasonlók, mint pl.:

  móki

  csurimókus

  mókuskerék

  mackósajt • 2006.11.24 15:39:16Somamami

  a mackósajt nálunk is használatos... ráadásul mostanában még enni is szereti :-)

 • 2006.11.24 17:30:31Hicudzsi

  Én is becézés párti vagyok :) Mindkettőnek rengeteg neve van, a lányom többnyire Csajszibarack

  a fiam Kissicsek..

  mi már csak ilyen nyelvgyötrőkkel szórakozunk :) :) :)

 • 2006.11.24 17:31:42Hicudzsi

  Katampusz!

  a szürkeállomány (tapasztalataim szerint)a hisztik számának növekedésével arányosan FOGY...

 • 2006.11.24 17:57:19Dexter68

  Cicavirág nálunk is volt :o))) De nyolchónaposan megkapta az "arrogáns kis p*cs" címet, pedig türelmes ember vagyok...

  Az iq-felezés sztem erősen összefügg azzal, hogy az ember eleinte nem kommunikál rendszeresen más "értelmes" lénnyel, szinte csak a gyerekkel. Amikor a nagyok kicsik voltak, eljártam dolgozni, így csak a nejem szókincse csökkent a negyedére, most viszont én is itthon vagyok a kicsivel és az első fél évben bizony keresgéltem a szavakat. Nem volt nagyon gáz: elmentem tárgyalni egy céghez és nem elég, hogy kevés szóból raktam össze a mondandómat, de olyan hülye szavakat használtam, hogy nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. Még jó, hogy nem volt nagy tétje a dolognak :o))))

 • 2006.11.24 22:30:12Csiperke

  Na jó, Peti és néha Petipötty. Meg Makk Marci. És néha cicamica.

 • 2006.11.24 23:17:39gyöngy

  Az én lányom cicabogár volt időnként, a fiam meg golyóbis.

 • 2006.11.24 23:20:24gyöngy

  A lányomat gyakran megkérdezéték, hogy: hogy hívják a kistesót? Erre szépen tisztán válaszolta, hogy: Baldó /ez a hivatalos anyakönyvezett neve/ Erre többnyire azt kapta: Hogy hívják? És amikor mégegyszer szépen válaszolt, és még mindíg értetlenkedtek, akkor csak rávágta: Golyóbis.
  Ezt mindenki értette, de mertek tovább kérdezgetni.

 • 2006.11.25 00:13:32kovvacs

  hátööö...

  Én ki tudtam szaladni a világból a gügyögéstől a gyerkőcöm születése előtt.  Aztán mit ad ég, épp ezen a post-on méláztam etetés közben, amikor arra lettem figyelmes, hogy kábé a következő mondat hagyja el a számat: "Cicuka, kérsz még vizecskét vagy inkább adjam oda a cumikát?"

  Grrrr:))))))))

  Ez az IQ-felező jó duma. :)))

 • 2006.11.25 15:13:48Dexter68

  Nahát, mégsem mondhatja azt az ember a gyerekének, hogy: – József, edd meg a sertéssültet, különben nem kapsz desszertet! ;o)

 • 2006.11.26 16:14:29jidele

  most jöttem rá, engem mi idegesít legjobban (már persze a pari-kari-depi vonalon túl): az enyém gyerek kifejezés. Egy csomó fórumon használják, és a hátamon feláll a szőr tőle:S

 • 2006.11.26 16:18:23jidele

  Napos oldal: most vettem észre, amit írtál. Nem is értem, hogy amúgy helyesen beszélők miért mondják a gyereknek, hogy a autó, a anya, stb. De már sokszor vettem észre, és annyira szörnyű!!!

 • 2006.11.26 16:25:15Dexter68

  Enyém gyerek... Tarzan lenni barát. ;o))9
  Az a anyáról: küzdöttünk a gyerekkel, hogy "AZ anya, AZ autó... megyek a gyerekért a bölcsibe, erre a gondozó (vagy mi) néni: Benike, itt a apaaa!
  pffff.

 • 2006.11.27 07:56:25kivagyok

  Én két felé bontanám: amikor még szoptattam, akkor az szoptatás volt. A gyerek esetleg szopizott, de különösebb szégyenkezés-pironkodás nélkül mondtam, szopott. Most én tehetek róla? Rossz az, aki .... De nekik lábikójuk van, na jó, a 10-11-es fiúknak lassab akkora a cipőjük, hogy simán kölcsönvehetem, pedig 41es lábbal rendelkezem. Nekem fenekem van, Picilánynak popója. (Terpeszállás, két tenyér a földrecsap, seggecske ráz: popóóóóóka, popóóóóka.... Hm. Ezt 3 évesen kezdte, remélem hamarosan leszokik róla, bár lassan időszerű lesz... :))) 11 éves fiamra, ha rátör az anyázás, akkor máig is paaaapikája van, ez azt a rettenetes méretű, 40es lópatát jelenti, amit a cipőjében hord. A lányom pisil, a Renitens Középső hugyozik. Szóval ez annyira a gyerektől függ. Saját magamról igyekszem nem gügyörészve beszélni, nem csinál a mami vacsikát, nem dumcsizik a telcsin, nem vesz édi-bédi nyuszikát az ő kis mucikájának. Illetve igen, de akkor nagyon hangsúlyosan, együtt röhögve a kiskamaszokkal. Kár ezt túl lihegni, bár kétség kívül vicces téma. Az IQ felezőt kikérem magamnak. Ha még feleződne is, hát fixen átmenne negatívaba :DDD (Báááááár: apa 44es lábikójára szokott "cipellőt" húzni.... Hát, nemtom... :DDDDD)

 • 2006.11.27 22:14:02

  Mi, a férjemmel egymással gügyögünk és becézzük még a becézhetetlent is, hogy ne Dávidon éljük ki ezirányú perverziónkat.
  Az meg más tészta, hogy én a legritkább esetben szólítom nevén a gyereket, leginkább kajaneveket kap szegény: maceszgombóc, kolbászos kenyér, krumplistészta és társai. (És ezzel jól is lakom, szóval kellemest a hasznossal :-))

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta