SZÜLŐSÉG

Visszahívták az életveszélyes mágneses babákat

2006. november 22., szerda 12:08

Többmillió Polly Pocket mágneses játékot hív vissza a Mattel, mivel a játékokból kihulló apró mágneseket a gyerekek lenyelhetik vagy orrukba dughatják. Az amerikai termékbiztonsági felügyelet keddi bejelentése kapcsán arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy hatévesnél fiatalabb gyerekeknek ne vegyenek apró mágneseket tartalmazó játékokat.


Amerikában három mágnesevő gyermek is sürgős operációra szorult, őket jelenleg is kórházban ápolják, mivel a mágnesek átfúrták a beleiket. Ha a gyerekek egynél több mágnest nyelnek le, azok a gyomorban vagy a belekben összetapadhatnak, bélfertőzést, a belek elzáródását vagy átszakadását okozva, mely akár halálos is lehet.

A termékbiztonsági felügyelet 170 bejelentést kapott a Polly Pocket babákból és kellékekből kihulló mágnesekről. A készletekben mágneses kezű és lábú öltöztetős babák találhatók, a hozzájuk való ruhával és egyéb kiegészítőkkel, melyek szintén mágnessel tapadnak a babákra.

A visszahívás az Amerikában 2003 májusa és 2006 szeptembere között eladott mintegy 2,4 millió játék mellett kétmillió külföldön eladott játékot is érint. Az érintett nyolcféle, Kínában gyártott készlet neve a következő: Polly Place Hangin' Out House, Polly Place Treetop Clubhouse, Spa Day, Quik-Clik Boutique, Quik-Clik City Pretty Playset, Quik-Clik Sporty Style Playset, Totally Zen Playset és Polly Place Totally Tiki Diner, képüket megtalálják a galériában. A Mattel azt kéri a szülőktől, hogy azonnal vegyék el a gyerekektől az érintett játékokat. A cég Amerikában más játékok vásárlására jogosító utalványra cseréli a leadott Polly Pocket készleteket.

Tavaly márciusban a Mega Brands játékgyártó 3,8 millió Magnetix mágneses építőkészletet vont be a piacról, miután egy gyermek meghalt, négy másik pedig komoly sérülést szenvedett az apró mágneseket lea nyelve. Tavaly húsz gyermek halálát okozták játékok Amerikában.

A Poronty megkereste a Mattel magyarországi képviseletét, ám ők egyelőre nem adtak felvilágosítást arról, hogy ezek a termékek kaphatók-e Magyarországon, forgalmazták-e őket egyáltalán, illetve mit tegyenek a szülők, ha ilyen játékot vásároltak. A visszahívással kapcsolatban a Mattel Hungary képviselője a jövő hét közepére ígért tájékoztatást. Hasonló mágneses szetteket egyébként jelenleg is árulnak a hazai játékboltokban, mint például az idei év 10 legkedveltebb játéka között szereplő Polly Pocket Pollywood Limót, ám ezekre nem vonatkozik a visszahívás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.22 14:37:31Daem00n

  hááát... nem tudom, hogy a gyermekkori rongybohócom mennyire gondolták veszélyesnek a gyártók, minden szuperül fel volt rá varrva, mégis megettem előbb mindkét gombszemét, majd sok idővel később a haját, ami vékony fonalakból volt. Szüleim biztos nagyon drukkoltak, hogy kijöjjön :)) de elképzelni nem tudják, hogyan tudtam leenni a fejéről a fonalakat (én sem :) )

  a húgom a szobanövényeket nem kímélte, mikor a levél, mikor a föld. Szóval nálunk nem volt tartva diffenbachia meg hasonlók, mert mindenevők voltunk:)

 • 2006.11.22 14:37:39jidele

  mrmint bagyával

 • 2006.11.22 14:39:23jidele

  a nővérem a guminyulának a fenekét rágta ki. Apu, mint kezdő apa, visszaragasztotta, utána nézte meg a ragasztó leírását. Akkor kiderült, hogy mérgező, uh. gyorsan kivágta. Így lett a nyúl hátsóján egy hatalmas lyuk;)

 • 2006.11.22 14:40:52bagya

  jidele: én nem erre gondoltam. persze, hogy kell a papás-mamás, hiszen valahogy meg kell tanulni a felnőttséget. de durva, hogy kislányoknak szinte csak babát, mosógépet, játékpelenkát (!), vasalót, stb. lehet venni. nem szeretem, hogy pont a mai világban, mikor egy nőnek több szerepet kell ellátnia, mint a nagyanyámnak, a játékokkal csak háziasszonnyá akarják nevelni (persze a reklámok belénk is ezt sulykolják). tán lesz más értelme is Petrusom életének, mint a vasalás vagy a mosás, hmm? szóval a túlzást nem szeretem... és igen, tudom: a szülő dönt, hogy mit vesz meg (csak azok a fránya rokonok...)

 • 2006.11.22 14:43:42Daem00n

  akkor pl. egy régi exem anyukája mesélte (hmm, családi történet), hogy a fiú kiskorában a kiságyból suttyomban bontotta a vakolatot és azt ette. Módszeresen, heteken keresztül, de mivel falvédő takarta, sokáig nem vették észre...

  Szóval a gyerek úgyis feltalálja magát.

  Ami nagyon veszélyes, és volt ilyen történet is, hogy cigarettát soha-de-soha nem szabad elöl hagyni! A gyerek lenyúlt egyet, és a szobácskájában utánozhatta a felnőtteket, nem tudni, de a vége az lett, hogy sok-sok dohánylevelet megevett és a vége kórház lett, szerencsére megúszta.

  Jó, gondolom nem túl sokan dohányoznak itt, de ha apuka mégis...

 • 2006.11.22 14:45:13jidele

  mi már eldöntöttük a férjemmel, hogy a gyereknek a kedvenc játéka a játékvasút lesz, mert mi terepasztalt akarunk építeni:D nemétől függetlenül. Sztem a felnőttek olyan játékot vesznek, amivel ők akarnak játszani (vagy ez csak én vagyok...?)

 • 2006.11.22 14:47:08bagya

  jidele: hááát, nem tudom, mit szólna a gyerek a karácsonyfa alatt pl. egy elemes vibrátorhoz, meg egy multifukcionális tárvirányítóhoz? .... :))

 • 2006.11.22 14:48:20Daem00n

  igen! ez tényleg így van, jidele, kifigyeltem én is. Úgyhogy nekünk nagyon-nagyon sok matchboxunk lesz :)

  gyerekkoromban sosem babáztam, viszont voltak autóim, sőt, egy tankom is! Lesz egy szép raliautó-gyűjteményünk, aztán.. Párom a legóra esküszik. Nagyon drága?? :)))

 • 2006.11.22 14:49:39Tori

  Nekem bejön a játékvasaló, mert amióta lányom retteg a porszívótól, minden háztartási géptől tart, és valahányszor előveszem a vasalót, rinyál, hogy "ne csapcsold be". Viszont amióta van játékporszívója, azzal feltakarít. Igaz, az igazitól még mindig tart, de talán ez az első lépés.  Mindentől tényleg nem lehet megvédeni egy gyereket, időnként le fog nyelni dolgokat, az enyém virágföldet burkolt. De talán - a gyerek alkati adottságait figyelembe véve - lehet óvintézkedéseket tenni. Persze ehhez ismerni kell a gyereket. Az enyémnek soha eszébe se jutott, hogy az orra tárolóeszköz is lehetne.  Egyébként meg mit pofázok én gondatlan szülőkről, amikor Porontyozás közben hátranézek, hogy mivel kasztanyettezik a gyerek, hát nem azt látom, hogy a két kezében egy-egy tűzőgép figyel? El is koboztam izibe.

 • 2006.11.22 14:51:12Tori

  Dae-m00n, ki kell osztani rokonok közt, hogy karácsonyra mindenki egy kis doboz Legot vegyen, akkor mindenki keveset fizet, mégis sok, egymással kompatibilis játéka lesz a kicsinek. Mi idén Duploval csináljuk ugyanezt.

 • 2006.11.22 14:55:47Daem00n

  milyen kicsinek? :))) a legoval mi akajunk jáccaníí! :)))  Tori: a tűzőgépnek funkciója van (bár a hangszer is funkció), én a babzsák-jellegű vizilovam lábát tűztem le anno, mert kiszakadt és potyogott belőle a gyöngy.

  azóta sem vagyok kompatibilis a varrással, de azért már optimálisan oldom meg :)

  Amúgy most miért nagyzolsz, hogy nektek két tűzőgépetek is van? :))))))

 • 2006.11.22 14:56:08Skylark

  Hát nekem volt mini mosógépem kiskoromban, sőt kis varrógépem is :)
  Vartam és mostam a babáimnak.
  Szerintem semmilyen pszichés károsodást sem szenvedtem, sőt élveztem a dolgot. /most már kevésbé/
  A leendő gyermekemnek a zajkeltő játékok ajándékozását tiltanám majd meg, kis dob, cintányér...
  de ha vki mégis ilyet ajándékozna neki az ő gyereke tuti sípot fog kapni :)

  A családban a bátyám a reporellót ette meg, én beértem az óvoda udvarán lévő fűvel is:)

 • 2006.11.22 14:57:39jidele

  kikerestem nektek a leg...hm...a legérdekesebb játékot. Amíg nem ezt veszik a rokonok, nincs nagy baj, asszem

 • 2006.11.22 14:59:13jidele

  csak nem linkeltem ide: http://index.hu/homar/index.php?title=ferfias_jatekok&more=1&c=1&tb=1&pb=1

 • 2006.11.22 15:02:33bagya

  jidele: mi ez, mert nem tudom bemásolni a keresőbe? légyszi mondd meg!

 • 2006.11.22 15:03:53Daem00n

  na, jidele, meddig váracc még? Mi az a játék? Játék? :)

 • 2006.11.22 15:05:17bagya

  vagy valami kis perverz fincsóság? :))

 • 2006.11.22 15:06:12Daem00n

  én már látom! hát tényleg jobb is... jesszusom :)

 • 2006.11.22 15:06:35Tori

  Dae-m00n, tegyétek félre havonta egy csomag óriás pelenka árát, jövő karácsonyra telerakhatjátok Legoval a fa környékét! :)  jidele, egy ilyen játék a rokon azonnali eltiltását vonná maga után, mondjuk a gyerek diplomaosztójáig! Az más kérdés, hogy a férjem nekem biztosan venne ilyet. :)  Nekem is volt kis mosógépem, de én szétszereltem. Anyukám legnagyobb bánatára a babákat is szétszereltem, hogy megnézzem, miért csukja be a szemét, ha vízszintesbe kerül. Mondtam már, hogy mechanikai műszerész a végzettségem? :))))

 • 2006.11.22 15:07:44bagya

  most megint beleolvastam a cikkbe: hát az meg miért van, hogy a magyarországi mattel nem ad felvilágosítást, hogy kapható-e a termék itthon is? vagy majd az eladó fogja a pénztárgép mögül megsúgni, hogy anyuka, ne tessék ilyent venni, pirinyó mágnesek vannak benne és a gyerek majd meg fog halni bélkiszakadásban, de csssss, ez nem hivatalos, még lebasz a mattel hungary.... simán ráért egy hétig, nem? addig hadd hulljon a férgese

 • 2006.11.22 15:08:22Daem00n

  seggriszálás-oktató dvd (sic!), ez az egész rettenetes. MOndjuk, miért lepődöm meg? Egy nagy, romlott, bűzölgő szemétdombon ülünk, néha az az érzésem.  ezt hívják manapság felvilágosításnak? Na, akkor én maradok őskövület :)) ilyet még a kamaszgyerekem sem kapna.

 • 2006.11.22 15:09:37bagya

  jahhh, mostmár én is látom :) ez még elmegy.... de ugyanitt lehet rátalálni a b*szható birkára is ...

 • 2006.11.22 15:09:39jidele

  bagya, egy szuper játék kislányoknak, hogy hamar "nagylányok"legyenek...
  Tori, anyám a mai napig fúj a bátyjára -akit amúgy imád-, mert szétszerelte a sírós babáját

 • 2006.11.22 15:11:01jidele

  bagya, elmegy? Hova küldhetem szentkarácsonszeretetünnepe alkalmából?;)

 • 2006.11.22 15:18:52bagya

  jajjj, lányok, hát csak vicceltem, tessék érteni! :)) amúgy jidele: és mit szólsz, hogy a szeretet ünnepe alkalmából az auchanban akciós a láncfűrész? láttad már azt a reklámot?

 • 2006.11.22 15:20:33bagya

  ja, és jidele: a birkára még én se mondanám, hogy elmegy :)

 • 2006.11.22 15:20:49jidele

  hé, ott volt a végén a kacsintás, jelezve, hogy értem én a tréfát (csak nem szeretem, háháháááááá)láttam. Remek: kisfiúnak láncfűrész, kislánynak rúd-imádom a téli hacacárét:D

 • 2006.11.22 15:23:47bagya

  oks jidele, télleg ott a kacsintás :) amúgy is: az egész elüzletiesedett karácsony olyan gyomorforgató: szeress mindenkit az év ezen három napján és ezt úgy mutasdt ki, hogy sok pénzért sok ajándékot veszel... megfordult már a fejemben, hogy kéne egy olyan karácsonyt tartani, amikor nem adunk egymásnak semmit... igyekeznénk a dolgot az együttlevésre kihegyezni.... vajon mi lenne belőle? (persze lehet, hogy pont az ilyen gondolatok miatt olcsóbb ezidőtájt a láncfűrész ) :)

 • 2006.11.22 15:32:20jidele

  mi zsidók vagyok, nincs karácsonyozás. így aztán kénytelenek vagyunk hanuka alkalmából megőrülni. ui. az a szokás, hogy a gyerekek 8 napon át kapnak ajándékot...anyu ezt úgy oldja meg, hogy minden nap kapunk vmi kicsit, és sok olyat, ami amúgy is kell-fehérnemű, krémek, színházjegy. Egy nap pedig mindig egy nagy kosár gyümölcsöt kapunk-egyszer kimaradt, ne tudjátok meg, milyen hiszti volt:D(most esik le: férjhez mentem, nem élek otthon, nincs 8napig ajándék:s...)

 • 2006.11.22 15:33:05Daem00n

  bagya, mi már két éve "csak" összejövünk karácsonykor, no ajándék (szülők azért csempésznek apróságot, de tényleg nagyon jelképes), szenteste kettesben, egyik karinap anyuméknál, másiknap az Ő szüleinél, és ott is maradunk néhány napot pihenni. Szülők tartják szolidan a karácsonyt, de elfogadták, hogy mi a párommal nem.  erről jut eszembe... sipircelek vissza a melóhoz, mert épp egy gyerekmese könyvet korrektúrázok; itt porontyogok a munka helyett, és szegény gyerkőcöknek nem lesz mesekönyv karácsonyra :))

  de ha eccer nem bírok leszakadni tőletek...hüpp

 • 2006.11.22 15:34:13bagya

  hát látod jidele, a házasság minden jónak elrontója :)) én szívesen küldök Neked 8 napon keresztól apróságokat, melyek most annyira foglalkoztatnak minket (láncfűrész, rúd, birka) :))

 • 2006.11.22 15:39:27jidele

  lécci lécci lécci!!!

 • 2006.11.22 15:40:21Daem00n

  jidele, jó lehet nálatok gyereknek lenni... :) 8 napig???

 • 2006.11.22 15:40:56Daem00n

  na, ellopta a végét! szóval 8 napig??? ajándékok? vagy csoki is ér?

 • 2006.11.22 15:45:07jidele

  ami anyu eszébe jut a könyvtől a harisnyáig. de ez családonként változik. van, ahol egyszer kapnak csak, van, ahol pénzt kapnak, van ahol a gyerekek is ajándékoznak. Csoki nem szokott nálunk lenni, azt ettünk ünneplés nélkül is épp eleget;).

 • 2006.11.22 16:08:24Daem00n

  hmm, most belegondoltam, hogy könnyű nagypofájúnak lenne, amíg ketten vagyunk...

  de hogy magyarázom meg a gyereknek, hogy mi miért nem tartunk karácsonyt? Hiszen nem vagyunk pl. zsidók (mondjuk keresztények sem, tehát miért tartanánk?).

  főleg, hogy a nagyszülők tartanak...

 • 2006.11.22 16:14:49jidele

  hát igen. mondjuk nálunk ebből nem volt gond, de gondolom csak azért, mert nem "maradtunk ki" semmiből. A nagy keresztény ünnepek álatalában zsidó éredetűek, vagyis nagyjából egy időszakra esnek, így mindig volt nekünk is vmi.

 • 2006.11.22 20:28:21Csiperke

  ti tiszta hüjék vagytok!:-))))))))))

 • 2006.11.22 20:33:41jidele

  kikérjük magunknak. az összes személyiségünk nevében;)

 • 2006.11.22 20:41:01eszter

  Átkeresztelkedem zsidónak, esküszöm! Meggyőztél. De mivel mégiscsak kereszténynek születtem, tartom a karácsonyt is! Ezt ma beadom a férjemnek egy 8+1-es ajándék-listával!

 • 2006.11.22 20:44:22Csiperke

  eszembe jutott rólatok a Jóbarátokból a Karácsonyi tatu című rész...:-)

 • 2006.11.22 20:46:18jidele

  sztem boldog lesz az ötlettől. pláne, hogy idén dec 24én ér véget a hanuka, rögtön át lehet csapni karácsonyozásba:D és tuti a mohamedánoknak is vannak jó kis ajándékozós ünnepeik;) egyébként már kitaláltam, hogy meggyőzöm az uramat, hogy van bennem egy gyerek, tehát jár nekem az ajándék:D

 • 2006.11.22 20:49:03eszter

  MIÉRT? Csak gyereknek jár!!??? Én még gyereknek érzem magam! Nekem jár!

 • 2006.11.22 21:35:37nick

  2 éve egyidőben volt channuka és karácsony, szenteste meggyújtottuk a nemtom hanyadik gyertyát a gyertyatartóban közvetlenül a karifa mellett. persze vigyáztunk, h ne kapjon lángra a fa-a kozmopolitizmus jegyében:)))

 • 2006.11.23 12:56:35Tori

  Szerintem meg lehet magyarázni a gyereknek, hogy "mert nálunk így szokás". Vannak szabályok, amelyeket szimplán be kell tartani. Nem tudnék sok logikai indokot fűzni pl ahhoz, miért nem köpünk az asztal közepére, hiszen le lehet törölni. Nem, és kész! Nálunk pl fa nem lesz, csak egy kicsi műanyag. Ezt a gyerekeknek el kell tudni fogadni!  Egyébként néhány barátnőm tengerentúlon összefogott, megdumálták a családukkal, és ők augusztusban tartják a karácsonyt. Akkor van a családi összejövetel, a nagy vacsora, sok-sok ajándék. Így megússzák a giccsparádét. December végén állítanak fát, hogy ne szóljon be senki, de ennyi, akkor már nem stresszelnek. Kár, hogy az én családom nem értené meg, már az eredet-családom, mert a szerzett az simán.

 • 2006.11.23 12:59:21Tori

  Bah, nem is ezt akartam írni, csak a kommentek eltérítettek. :) Szóval most láttam a TV-ben egy Polly Pocket reklámot, műanyag síparadicsom volt benne, felvonóval, lesiklóval, jakuzzival! Na, aki ezt veszi a lányának, az ne csodálkozzon, ha az felnőve lúzernek érzi magát, ha nincsen otthon masszázskád, szolárium, plazmatévé meg kamerás mobil!

 • 2006.11.23 14:37:26Daem00n

  Tori :) az asztalra köpős példát jó, és mégsem jó :) remélhetőleg az ovistársak családjában sem dívik az asztalraköpés divatja, ám a karácsony annál inkább. Mi lesz a gyerekemmel, hogy évről évre megkapja a csúfolódást, hogy:  - Nálatok nincs karácsony? Nem kaptál ajándékot?

  - Nem, nálunk nem szokás karácsonyozni.

  - Biztos csórók vagytok, és nem telik ....-re/....-ra!

  - Nem vagyunk szegények, csak nálunk nem szokás.

  - Persze! Csórók! Csórók!  Nna:) mondjuk, a gyerekek mindig kitalálnak vmit, hogy miért is lehet csúfolni a másikat, úgyhogy lehet, mégis kár ezen rágódni...

 • 2006.11.23 14:54:41Nyuli

  Imádom a nagy karácsonyokat (már amennyiben nagy, ha a család 6-8 tagja összejön - sajnos csak ennyi van)

  Egyik évben megbeszéltük, hogy jól nem veszünk egymásnak ajándékot, csak a gyereknek.

  Persze ez nekem azt jelentette, hogy csak un. apróságot veszek, s minthogy rajtam kívül seninek nem esett nehezére szószerint érteni a "nem veszünk"-et, így rajtam kívül mindenki kapott ajándékot.

  Hú, nagyon szomorú érzés volt.  És igen tudom, adni, jobb, mint kapni, de ez asszem csak egy közhely:) szerintem egyformán jó!

  (ja és a kritikusoknak: nem azt vártam, hogy valaki pénzt költsön rám, hanem, hogy gondoljon)

 • 2006.11.23 19:58:49Tori

  Daem00n, az már rajtam múlik, hogy mennyire teszem erőssé a gyermekem lelkét az ilyen csúfolódásokkal szemben. Meghát a gyerekeknek nagyon jó orra van a hazugságokhoz, ha sokat rinyálok, hogy kevés a pénzünk, mondhatom én, hogy nálunk szokásból nincs karácsony! Egyébként a lányomat ismerve az ilyen csúfolódós gyerekek a második mondatnál kapnak az arcukba valami különösen nehéz játékot. :)  Nyuli, én is voltam már így, és nem volt vidám. Két éve, szintén karácsonykor. Bár eddig a legdurvább az volt, amikor szüleim elfelejtették a szülinapomat. Hónapokkal később, egy veszekedésnél szakadt ki belőlem. Így lehetett június helyett októberben szülinapi tortám. :)

 • 2006.11.23 22:22:09Nyuli

  Tori, én így idén jártam. Hamar rájött a cslád, hogy hibázott és gyorsan megpróbáltak egy meglepetésvacsit szervezni nekem a következő hétre. Persze úgy tettem, mintha nem jöttem volna rá rögtön :)  hja, Isten barátainkkal kér tőlünk bocsánatot családunkért :):):)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta