SZÜLŐSÉG

Terhesség gyerekfejjel

2006. november 22., szerda 09:39

Mit tehet az a tizenöt éves lány, aki gyermeket vár szerelmétől, meg szeretné szülni kisbabáját, a szülei viszont őrjöngenek és arra akarják kényszeríteni, hogy megszakíttassa terhességét? Tanácsadónk, Regős Judit válaszából kiderül, hogy milyen lehetőségei és következményei lehetnek a kislány döntésének.Kedves Judit!

15 éves múltam decemberben. Terhes vagyok, most töltöttem a 14. hetet. Eddig nem szóltam a szüleimnek a terhességről, mert nem akartam, hogy esetleg ne egyezzenek bele a babába, és el kelljen vetetnem. Most már elmondtam.
Volt nagy ordibálás, meg családi cirkusz, de úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, mert már úgysem lehet mit tenni. De az anyukámnak valaki azt mondta, hogy fiatalkorúak esetében akár a 18. hétig is meg lehet szakítani a terhességet. Igaz ez? Ha igaz, mit tehetek, hogy ne kényszerítsenek abortuszra?
Az anyukám lelkileg terrorizál. Azt mondja, hogy kitagad, ha megtartom, hogy ide nem hozhatom haza a gyereket. A párom családja még nem is tud az egészről, de kétlem, hogy segítenének, ugyanis ők vidéken egy kis faluban laknak, és ott nagyon ciki, ha valaki esküvő nélkül „csinál” gyereket.
Szeretnénk ugyan összeházasodni, de ő is csak 17 lesz. Még tanul, és egyelőre nem sok esélyünk van arra, hogy a szüleink segítsége nélkül el tudjuk tartani a gyerekünket.
Ennek ellenére szeretném őt, semmiképpen nem akarom elvetetni, de ha nem hozhatom ide haza, akkor nem tudom, mit csináljak.
Válaszát várva: S. Dorci

Kedves Dorci!

A magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. Törvény értelmében, a terhesség csak veszélyeztetettség, a magzat élettel össze nem egyeztethető betegsége, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, - a törvényben meghatározott feltételekkel - általában a 12. hétig szakítható meg. Súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

A terhesség a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen, illetve a terhesség bűncselekmény következménye. Később is van a terhesség megszakításra lehetőség, más súlyos indokok alapján - pl. életveszély. Te a „korlátozottan cselekvőképes” jogi kategóriába tartozol, mivel már betöltötted a tizennegyedik életévedet, de még nem töltötted be tizennyolcadikat. A te esetedben tehát valóban lehetőség van a terhességed 18. hetéig, annak megszakítására.

A terhesség megszakítása (ha azt nem egészségügyi ok indokolja), az állapotos nő írásbeli kérelme alapján végezhető el. A terhesség-megszakítás iránti kérelmet az állapotos nőnek a Családvédelmi Szolgálat munkatársa előtt személyesen kell előterjesztenie, a terhességet megállapító szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított igazolás benyújtása mellett.

Korlátozottan cselekvőképes személy nyilatkozatának érvényességéhez az illető törvényes képviselőjének nyilatkozata is szükséges, amelyben a terhesség-megszakítási kérelmet tudomásul veszi. A szüleid jogilag nem kényszeríthetnek az abortuszra, de ahhoz, hogy a kórházból haza vihesd a babád, ahhoz szülői, vagy gyámi beleegyezés szükséges, amíg nem töltöd be a 18 évet (kivéve, ha 16 évesen férjhez mész, mert azzal automatikusan nagykorúvá válsz). Nagyon indokolt esetben van lehetőség a gyám megváltoztatására is ugyan, de ez egy nagyon hosszú, bonyolult eljárás során történik.

Én azt gondolom, hogy mérlegelned kell a körülményeidet. Csak akkor szabad vállalnod egy másik életet, ha egyedül, szülői segítség nélkül is gondoskodni tudsz róla. A párod is fiatal még, és te is az vagy. Szinte még gyerek. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az évek száma garancia a felnőtt, felelősségteljes gondolkodásra is. Sajnos nem! De az feltétlenül igaz, hogy a körülményeid nem tűnnek túl biztatónak a gyerekvállalásra. Azonban Te már belekerültél ebbe a helyzetbe, teherbe estél, akár hogyan döntesz, nem maradhatsz többé ugyanaz a gyerek, aki eddig voltál.

Amennyiben megtartod a babát, akkor azért, mert anya leszel, és el kell tartanod, és testileg-lelkileg-szellemileg egészséges gyermeket, majd felnőttet kell nevelned a babádból. Ha elveteted, akkor meg azért, mert egy másik, már megfogant élet felett kell döntened, azt, hogy ne szülessen meg. Mindkettő felelősségteljes döntést igényel. Ezt sosem fogod elfelejteni, még akkor sem, ha most elveteted, és később az idő és az életed azt fogják igazolni, hogy jól döntöttél. Akkor is emlékszel majd rá, amikor elvégezted az iskoláidat, körvonalazódik a jövőd, benne élsz egy működő párkapcsolatban, biztonságosabb körülmények között tudsz majd gyereket vállalni. A szüleid segítségével, de nem az ő felelősségükre és nem az ő kontójukra!

Szerintem, a jelen helyzetben két látszólag rossz dolog közül kell választanod. Viszont, amint döntöttél, utólag már az lesz a legjobb, amit dönthettél, azzal kell megbirkóznod. A szüleidet semmiképpen sem hagyhatod ki a döntésedből, hiszen fontos a segítségük. Nem tartom helyesnek, hogy zsarolnak téged, de megértem őket, hogy el vannak keseredve és féltenek téged, és magukat is. Én is el lennék keseredve, ha a lányom 15 évesen gyereket akarna szülni a „semmire”. Nyilván ők sem olyan életet szántak neked, mint amilyennel szembe kell nézned, ha vállalod a babát. Egy kisbaba édes, aranyos, de anyagi biztonságot, és emberfeletti energiát, szeretet igényel.

Az is biztos, hogy az iskolát egy darabig nem tudnád folytatni. A szüleid segítsége nélkül, anyaotthonban ugyan ellakhatnál (kb. 3 hónapig, ha van üres hely), de aztán saját magadnak kellene megteremtened a körülményeket ahhoz, hogy te nevelhesd a gyerekedet, és ne kerüljön állami gondozásba. Ezt szigorúan szabályozzák.

Ezen kívül lehetőséged van arra is, hogy megszüld, és - ha nem sikerül a körülményeidet rendezned - örökbe add a babádat. Akár közvetlenül a megszületése után is. Ezzel jót teszel egy házaspárral, akik nagyon régen vágytak már gyermekre, de jót teszel egy kis élettel is, akinek így lehetősége nyílik megismerni a világot. Neked azonban mindig azzal a tudattal kell majd élned, hogy van egy gyermeked, akit szeretetben ugyan, de más nevel. A törvény ugyan lehetőséget biztosít a láthatásra nyílt örökbeadás esetén, de szülői jogaidról örökre le kell mondanod.

Ezeket jó, ha tudod, és látod előre, milyen élet várhat a gyerekedre, és mérlegeled, hogy te milyen életet szánsz neki. A döntés mindenképpen a te kezedben kell, hogy legyen, mivel annak következményeit is te fogod vállalni, akár így, akár úgy döntesz. Akkor is, ha az abortusz mellett döntesz, mert az is lelki munkát igényel, hogy később ez ne legyen negatív hatással az életedre. Az, ha most nem vállalod a gyereket, nem a te kudarcod. Mindenkivel előfordul, hogy hibázik. A kérdés az, hogy mennyire lehet azt helyre hozni és kinek, kiknek ártasz vele!
Remélem, döntésed meghozatalában segíteni tudtam.

Regős Judit
Szülők Háza

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.22 21:19:44thais

  Nem minden személyzetis gazember. Valahol ő is a utasítást teljesít. Gondolom én. Ha felveszel egy kisgyerekest, irgum-burgum. Ráadásul, ha nő a személyzetis, neki talán még nagyobb is az empátája, mint egy férfinek. Itt maga az elv a veszélyes, ami mostanában tendenciává nőtte ki magát. Tud valaki családbarát munkahelyet?

 • 2006.11.22 21:32:29voroske

  Szerintem azert a tobbseg igenis erzelmi valtsagkent eli meg. Aztan az mas kerdes hogy ebbol ki mit mutat a korhazban, ahol sokszor veszelyeztetett terhesekkel vagy szulo nokkel rakjak oket ossze aki szinte csak le nem kopik az abortuszra varokat...

  Masreszt meg, tudom ez iszonyu kegyetlenul hangzik, de a nagyon nem akart gyerekek tobbsegere nagyon szar elet var es sokuk bortonben kotnek ki. Sajnos ezt statisztikailag kimutatta egy hires amerikai kozgazdasz Arthur Brooks.

  A kovetkezteteseit abbol vonta le hogy az usaban sokaig tiltva volt az abortusz, aztan kulonbozo allamok kolonbozo idopontokban engedelyeztek. Aztan lass csodat minden allamban az abortusz engedelyezes utan 16-20 evvel bunozes jelentosen lecsokkent, ugyanis nem nottek fel azok a gyerekek akiket a (sokszor egyeduallo tinedzser) anyjuk nem akart. Es mivel ez a kulonbozo allamokban kulonbozo idopontokban tortent meg elegge megalapozottnak tunik.

  Ezert szerintem nagy hulyeseg egy not lebeszelni vagy eppenseggel rabeszelni az abortuszra. • 2006.11.22 21:40:50mindenlébe

  Ked ves Thais,
  én ismerek ilyet, de nem fogsz örülni, ui Angliában van ez a hely. szoval itt van olyan nagyon becsült kolleganöm, akinek 4 gyereke van, 3/4 munkaidöben dolgozik, es amikor többnapos konferenciára mentünk, a cég fizette a bébiszityót....igaz az is, hogy a 7 gyerekeskorban levö kollegam közül 2nek van kisgyereke, és 2röl biztosan tudom h soha nem is akar gyerekezni.

  a kommentekröl - néha elkeserít, amit néhányan írtok, amikor pl megígéritek h Isten csodát tesz majd ha megtartja, vagy kiátkozzátok h bűncselekmény ha elveteti. a bűncselekmény az, amit a törvény tilt, ebben az esetben (lásd a levelet) nem erröl van szó. aki tehát bűnt emleget, az morális bűnről beszél. ez pedig vitatható. inkább azon kéne gondolkodni, hogyan lehet a kislányt abban támogatni h felelősen döntsön, és a szülőket is bevonja. kowacs, nagyon tetszenek a kommentjeid.

  bocs a hosszú levélért.

 • 2006.11.22 21:45:38nona

  Mindenlébe, hadd legyen mindenkinek a maga hite szerint...

 • 2006.11.22 21:47:46mindenlébe

  pontosan, én is így gondolom. ezért nem értem: ha a lány és a szülei hívők lennének, fel se merülne a probléma. miért kell akkor azonnal csodát ígérgetni....ok, erről a témáról leszálltam, nem ez a lényeg.

 • 2006.11.22 21:55:06nona

  Oké, az lenne a jó, ha felelősen tudna dönteni a lány...de hirtelen nagyon sokat kellene ehhez érnie, az az érzésem, közben a baba meg csak nő-nő.

 • 2006.11.22 21:58:44kovvacs

  Csiperke, nagyonsoxor nem a személyzetis hibája, hogy rángatni kell a száját, hanem céges elvárás :( Szóval nem a személyzetiseket akartam bántani - általában vannak komoly marhaságok a munkaerőpiacon. Pl. ide tartozik az is, hogy ha valaki elmúlt 40 éves, még Bp-en, jó diplomával és komoly szakmai tapasztalattal férfiként is beletarthat egy évbe, mire normális munkát talál. Csak mert 40 felett már nem számít ma Mo-n az ember "trendi"-nek vagy mittudomén. Vagy az a baj, hogy aki valóban ért a szakmájához, ennyi év után nem vehető fel éhbérért, nem úgy mint a kezdő frissdiplomás.

 • 2006.11.22 22:02:31nona

  pedig negyven évesen még több mint 20 év van hátra nyugdíjig...Azért ez durva! Ki tud manapság egy munkahelyen lehúzni 20 évet?

 • 2006.11.22 22:23:35thais

  Nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy valaki erkölcsösen éljen. Az abortuszon átesett nőket nem kell megkövezni, de törekedni kellene arra, hogy ne legyenek. Indiában csak szelektív abortusz van, amivel szintén nem tudok egyetérteni.Nem adminisztratív eszközökkel kellene végre megszüntetni, hanem pozitív hozzáállással és megelőzéssel. Ez nálunk gyerekcipőben jár. A gazdasági szempontok még egy lapáttal rá is tesznek. Sajnálom ezt a pusztuló civilizációt! Remélhetőleg Dorka nem lesz ennek az áldozata. Szorítsunk neki!

 • 2006.11.22 22:51:07Ariel

  Abszolut egyetertek Kékfelhővel, amikor megpendíti a felelősségteljes szex és a szülővé válás párhuzamát. Engem elgondolkodtat, h mi a francnak kell már általános iskolában szexelni a gyerekeknek?? Hová lesz így a gyermekkor? Miért olyan állatira kúl az, ha valaki már pl. 12 évesen elvsezti a szüzességét?
  Világosítsatok már fel.

 • 2006.11.22 23:17:12voroske

  thais:

  Egyetertek hogy torekedni kene hogy kevesebb abortusz legyen, megelozessel, felvilagositassal stb. De szerintem te is eszerint igyekeztel nevelni a lanyod aztan megiscsak lett majd ket abortusza meg 18 eves kora elott.  Ariel:

  Altalanos iskolasrol en meg nem hallottam, de egyebkent pont most volt egy cikk a velvet trend rovataban hogy mostanaban se szexelnek elobb a tinedzserek mint regen. Valami atlageletkor az 17,5 ev a lanyoknak(igaz ez angliai volt)es ennel egy kicsit tobb a fiuknal.

  Sztori 15! eve:

  Mikor en kozepsulis voltam akkor mar elsoben(=15 evesek) volt a lanyoknak az osztalyban egy listaja hogy ki hany fiuval fekudt le addig es ezen versenyeztek. Ha valaki neve mellett egy nulla acsingozott az szinte megbeleygzes volt. A listat minden diszko hetvege utan update-teltek es nagyopn cool volt vezeto pozicioban lenni! A listat meg negyedikig megvolt. Szerencsere akkor a nullam mar nem volt megbelyegzes mert ugyse hitte el egyik se.

  Sztori ma:

  Az unokahugom 16,5 eves es majd egy eve komoly baratja van, a srac rendes es szereti es nemhogy nem erolteti de tologatja a szexet. A leanyzo tudtaval az osztalyaban marcsak a nagyonrodak vagy nagyon eminensek szuzek es teljesen ciki mar az ugy. Szoval raveszi a baratjat hogy szexeljenek, amit utana buszken elujsagol reszletekbe menoen a baratnoinek. A meseles kozepette rakerdez hogy ez meg az hogyvolt egyiknel masiknal, aholis kiderul hogy a csajoknak fogalmuk sincs az egeszrol, lathatoan loditottak a szuzessegul elveszteserol. A baratnok nagyottmondasos szexsztoriaikkal egesz addig nem buktak le mig egyikuk tenyleg at nem esett a dolgon.

  Szoval szerintem a tinedzserek hajlamosak toditani az ilyesmiben (es nemcsak a fiuk), mert nem akarnak "kilogni".

 • 2006.11.22 23:22:30nick

  sztem nincs akkora jelentősége manapság a szexnek. bulinak számít és nem az ő hibájuk, h nem rakják össze, h ebből a mulatságból életre szóló következménynek lehetnek. nálunk még nagy dolog volt az első, ma már rutin. épp ezért nem úgy működik a dolog, h hú, ez valami különleges, fontos, stb dolog. sokkal nyitottabb a világ, nagyiparilag dőlnek az infók, ingerek. minden megoldható, elintézhető. így aztán a következményekkel sem úgy számolnak. persze a szülőnek is nagy a felelőssége, de soxor a szülő azért nem beszél ilyesmiről a gyerekével, mert nem is sejti, h már aktuális lenne. sztem 7. osztálytól rendszeresen félévente kéne meghívni hiteles előadókat úgy, h az osztályfőnök akár ki is megy a teremből. de nem vénlányoknak, hanem jóarcú 30-asoknak kéne a felvilágosítást tartaniuk. ja, és nemenként külön. fiúknak ffi, lányoknak nő. és persze nem elrettentő videókkal, hanem felelősség kialakításával és infószolgáltatással. most jól megálmodtam.
  és még valami-lehet jól kiakadni: ha valaki az abortusz mellett dönt, azért nyomorodik meg lelkileg, mert a társadalom ítélkezik felette, mindennek elmondják, elvárják, h lelkiism.furdalást érezzen. ez a szuggerálás aztán megmételyezi azt is, aki eredetileg egy szükséges rossz, de számára elfogadható döntést hozott. állandóan a Bibliával jöttök. van valami iylen is: "ne ítélj, h ne ítéltess" . ha nem csak orvosilag, de lelkileg is mindenki maga dönthetne és utólag sem minősítenék azt, aki így választott, akkor valószínűleg nem nyomorodna meg. úgyhogy,amikor valaki rámegy egy ab-ra, annak nagyban a társadalom belepofázása az oka. mindenki foglalkozzon a maga dolgával. aki nem tudja elfogadni az ab-t,ne válassza ezt a beavatkozást, de aki úgy dönt, afölött ne törjünk pálcát. hát így. sztem.

 • 2006.11.22 23:46:13mindenlébe

  "sztem 7. osztálytól rendszeresen félévente kéne meghívni hiteles előadókat"
  kedves nick, Angliában 2000ben vezette be az itteni Oktatási Minisztérium a "Sex and Relationship Education" tantárgyat. az itteni nemzeti alaptanterv része. itt a link (angolul): http://www.dfes.gov.uk/sreguidance/sexeducation.pdf
  és az erkölcscsőszök kedvéért: külön benne van, hogy nem a szexre akar rávenni, hanem a FELELŐS ÉS TUDATOS viselkedésre a szex ÉS az emberi kapcsolatok terén. mert arra ők már rájöttek, h tiltással semmi sem elérhető...

 • 2006.11.23 00:20:26voroske

  Kanadaban is kotelezo es benne van az alaptantervben, sot egyes helyeken meg ingyenes gumihoz is hozzajuthatnak a diakok. De valoszinunek tartom a magyar alaptantervben is benne van valamilyen szinten.
  De szerinem a kutya a reszletekben van elasva. Lehet benne a felvilagositas akarmilyen tantervben ha az ugy van eloadva hogy a gyerekek nem veszik komolyan.

 • 2006.11.23 00:32:45mindenlébe

  nemtom, ez elég komolynak tűnik, még a pubertás előtt kezdik, és több éven át tanulják, onnantól kezdve h hogy épülnek fel a szervek és mitől lesz gyerek, külön említve a fiúk azon attitüdjét h "ez csak a lányokat érinti". persze lehet h ettől még sokaknak hatástalan (télleg baromira korán kezdik a szexet), de akikkel nem beszélnek otthon ilyesmiről, csak jól járhat vele...

 • 2006.11.23 08:20:22Azurka

  Thais, hátha ad egy kis reményt az én történetem. Igaz ugyan, hogy majdnem 10 évvel idősebb vagyok a lányodnál, és férjnél vagyok már 4 éve, alapvetően nem összehasonlítható a helyzet, de nem is azért írom, hanem a bennem lezajlott folyamatok miatt, én is olyan voltam, mint a lányod. Még nagyon-nagyon-nagyon nem akartam babát. Minden fontosabb volt, mint egy gyerek, a szabadságunk, a karrierem, és még egyáltalán nem éreztem érettnek magam az anyaságra... amikor bejelentkezett Babó. Szörnyen elkeseredtem, ráadásul éppen akkor léptettek előbbre (egy kicsit) a munkahelyemen, erre jön a baba... Aztán a terhesség alatt szépen-lassan megváltoztak az érzelmeim, amikor megláttam UH-on, amikor elkezdett mocorogni... Szerintem nincs olyan anya, akinek erre nem indulnak be az anyai érzelmei legalább minimálisan (az más kérdés, hogy szülés után örökbe tudja-e adni, képes-e megszakítani a folyamatot, ami elindult benne). Ja a történethez még az is hozzátartozik, hogy nagyon kisfiút szerettem volna, de a 4. hónapban kiderült, hogy kislány. Most már 1000 kisfiúért sem cserélném el a tündérbogyómat, és (szerintem kompenzálásként, hogy az elején nem voltam nagyon lelkes) egy igazi kisangyal a lányom. És soha nem fogom felhánytorgatni neki, hogy még nem szerettem volna, ha megszületik, hiszen a babák nem kérik, hogy megszülethessenek, a mi döntésünk (vagy nem döntésünk) következményei. A kommenteket olvasgatva már előre rettegek, mi lesz Vele kis- majd nagykamaszon, hogy fogom tudni megvédeni... Nálunk sem volt divat a szeretetteljes légkör meg a szexuális felvilágosítás, de én látom, édesanyám honnan indult, és ahhoz képest kiválóan nevelt minket, így nekem már sokkal nagyobb az esélyem, hogy még jobban nevelhessem a lányom. Persze ezt kamaszon még nem láttam, csak azt határoztam el, én mit nem fogok csinálni majd, ha gyerekem lesz, erre néha anyukám szól a számból. Tisztelek mindenkit, aki hideg fejjel végig tudta gondolni, mi az, ami eddig rossz volt, és tudatosan próbál rajta változtatni, mert nagyon nehéz. Kívánom mindannyiunknak, hogy soha ne kelljen olyan helyzetbe kerülnünk, mint a fent vázolt eset, illetve Thaisnak és a lányának, hogy megnyugtatóan rendeződjön a helyzetük... bármilyen döntés is lesz az.

 • 2006.11.23 08:35:49manci

  Azt hiszem, ha kiegyensúlyozott anya-gyermek kapcsolat van, odáig viszonylag könnyű eljutni egy tinédzserrel, hogy ha már szexel, védekezzen. Azt nehezebb elérni, hogy megértse, mincs 100%-os módszer, ha védekezik is lehet terhes ő vagy a barátnője. Tehát csak akkor kezdjen szexuális életet élni, amikor kész döntést is hozni ilyen esetben. Vagy lehet, hogy ezzel csak rémisztgetném a gyerekem és elvenném a kedvét az egésztől? Bár végülis, ha csak egy-két évre sikerülne, az nem is lenne baj!

 • 2006.11.23 08:44:01thais

  Köszönöm a történetet, lehet, hogy megpróbálom neki elmesélni, ha végighallgatja. Ő már az előrehaladt terhességénél jár, február végén szül. Sokszori finom beszélgetés és érdeklődés után sem változtatott a véleményén. Semmiféle, ill. lanyha érzelmi buzdulást érzek nála. A baba mozog, ÉL, ő panaszkodik, hogy ez neki milyen kellemetlen testi tünetekkel jár. Azt, hogy esetleg megtartsa, hallani sem akar róla. Félek, hogy ez a megnyugtató helyzet az örökbefogadás lesz. Mármint a részéről megnyugtató. A baba neme egyáltalán nem motiválja. Az csak az örökbefogadó szülőket motiválja. Kísérletet tettem, hogy lojális "szülőket" keressen, akik lehetővé teszik az időnkénti kapcsolattartást, de mind az alapítvány, mind a szülőpár elzárkózik ez elől.
  12 éves korától próbáltuk "befolyásolni", hogy a korai szexuális élet nem sport, listagyűjtés, nem lóverseny vagy licit. Érzelemről, szerelemről, felelősségről "papoltunk" (szerinte), szentimentális, érzelgő hülye, aki így gondolkozik. A gyerek csak a megszületése pillanatától gyerek, addig valami mozgó tárgy. Sajnos, nagyon sok tinédzser így gondolja, ő is a baráti körében szedte össze ezeket a "magvas gondolatokat". Valami nagyon nagy gond van a mai erkölcsi állapotokkal az iskolákban. Tisztelet a kivételnek. Az ilyen "ősmaradvány", erkölcsről papoló (ami nincs, csak a buta emberek találták ki) szülő tehetetlen a haladó (merre?) szülőkkel szemben. Számos egyetemista vágta a fejemhez, hogy erkölcs az nincs, nincsenek örök értékek, van a változó gazdasági és egyéni érdek, az erkölcs egy elavult történelmi kategória. Miután kijelentette, hogy lopni nem bűn, hanem érdekérvényesítés, kitiltottam a könyvtárból. Állítólag ordítottam is vele hangosabban a kelleténél.

 • 2006.11.23 08:48:47thais

  Nem két perc után ordítottam vele, s a vizuális élmények is sokkoltak. Felhúztam magam a nyegle, vigyorgó, önelégült képe miatt is. A lányommal ilyen csak egyszer fordult elő, az is más miatt.

 • 2006.11.23 09:27:19Csöre

  Nick, Mindenlébe. Miután majdnem minden hozzászólásban leíratik, hogy "ne törjünk pálcát mások felett" holott ilyen téma felvetése során már talán a puszta véleménynyílvánítás is annak hat, rendre megkapjuk az erkölcscsősz, meg hasonló metgjegyzéseket. Hát kösz.

 • 2006.11.23 09:28:25Kékfelhő

  Nem csodálom, thais.  Ebben nem az a csoda, hogy egyesek így gondolkoznak, ilyen mindig is volt és lesz is, hanem az,hogy ezt ki is mondja nyíltan, egy percig sem kételkedve abban, hogy igaza van-e.

 • 2006.11.23 09:31:47Kékfelhő

  Csöre: ne vedd a szívedre. :)  Én szeretek veletek beszélgetni, sőt, vitatkozni is, olyan mások vagyunk mindannyian, sokszor sok mindenben nem értünk egyet, mégis klassz kis társaság jött itt össze, akikért érdemes minden nap benézni. :)  Tegnap egyébként az jutott eszembe a villamoson, hogy micsoda pszichológiai esettanulmányt lehetne belőlünk írni :)

 • 2006.11.23 09:31:54Azurka

  A lanyha érzelmi buzdulás is valami... Lehet, hogy kifelé ezt mutatja, és belül mást érez, nem tudhatjuk. Talán a szülés hatással lesz rá, rám is az volt. Nem tudtam volna elképzelni, hogy a kórházból egyedül menjek haza. Bár megmondom őszintén, 18 évesen én is pánikba estem volna, ha akkor terhes leszek... És nem biztos, hogy a baba jól járna egy olyan anyukával, aki úgy érzi, miatta elhibázta az életét, mégha Te nagyon szeretnéd is (mármint a gyereket). Ez a lányod döntése, nagyon együttérzek mindkettőtökkel. Sajnos a mai fiataloknak (mondom én, mintha 100 éves lennék) tényleg más az értékrendjük, de nekem is más volt már, mint édesanyámé. Ez valahol természetes, csak nem lenne szabad ENNYIRE másnak lenni, ennyire végletesnek. Én megpróbálom a mi értékeinket annyira megalapozni a lányomban, hogy eszébe se jusson olyan társaságba kerülni, ahl ezt lenézik, aztán csak reménykedhetek, hogy alkalmas alany erre a gyerekem.

 • 2006.11.23 09:34:53Azurka

  Csöre, sztem az itt kommentezők 99%-a nem így gondolja, szerintem se vedd fel :-) Egyetértek Kékfelhővel. Van esetleg pszihológus a környéken? :-)

 • 2006.11.23 09:37:47Kékfelhő

  Kettő biztosan, ha jól olvastam :)

 • 2006.11.23 09:45:06bjulie

  Sziasztok! Sajnos nem korfüggő, hogy az ember esetleg megbánja, hogy gyerek született. Nekem van egy ismerősöm, aki 30 évesen szült, egy elég rozoga kapcsolatban, egyedül is maradt a gyerekkel egy idő után, majd 2 évesen visszament dolgozni, azóta a nagymama van a gyerekkel, aki lelkileg teljesen labilis lett. A lány már megbánta, hogy szült, a gyerekkel egy percet sem tölt el.
  Egyébként én is láttam a németen azt a dokumentum-filmet, hozzáteszem, hogy annak a lánynak a családja anyagilag is vállalta az unokát, és a szülők tudtak rá vigyázni, amikor a lányuk iskolába járt. Ezt manapság nem engedheti meg sok ember magának. Nekem 60 fölöttiek a szüleim, én 29 évesen szültem, és nem tudom elvárni tőlük, hogy segitsenek, mert mindketten dolgoznak. Mondjuk férjem van, aki segit.
  Én 15 évesen nem szültem volna, fel sem merült, hogy megtartanám vagy nem.

 • 2006.11.23 10:02:39Azurka

  Sőt, talán jidele meg vmi szociológusi szakdogát ír, nem? (Bocsesz, nem emléxem már, melyik kommentben volt róla szó) Lassan megrajzolhatnánk a társadalom keresztmetszetét :-) Bár a férjem mindig azt mondja, hogy mi csak egy nagyon szűk szeletét látjuk, én meg nem akarom elhinni, hogy az lenne az általános, amit a Balázs meg Mónika showban látni (nincs 8 általánosom se de már a 20. gyereket szülöm az alkoholista férjemnek, aki megcsal).

  Thais, hozzánk jöhetsz unokázni, van egy szőke, kék szemű, fél éves kis tündérbabám :-)

  Nocs az OFfért.

 • 2006.11.23 10:03:10Azurka

  Az utolsó mondat: Bocs az OFF-ért :-)

 • 2006.11.23 10:03:11nona

  Thais, lehet, hogy ha nem nyüstölöd a témát, akkor elgondolkodik magában egy picit. Lehet, h nem akar a szemed láttára véleményt módosítani... Nincs ideje, hogy elinduljon benne a változás, mert mindig újra és újra meg kell védenie azt amit te nem szeretnél. Nem biztos, h így van, csak most ez jutott eszembe.

 • 2006.11.23 10:07:23Kékfelhő

  Azurka: én sem tudom elhinni, de itt mi tényleg csak kis szeletét reprezentáljuk a társadalomnak :)

 • 2006.11.23 10:20:08thais

  Köszönöm Azúrka, nem babahiányom van. Nekem is van otthon egy 5 hónapos babám. A baj nem az én fejemmel volt, hogy megszüljem-e. Sőt én akartam őt. Igen nagyot néztek a kórházban, hogy egy komoly ifjú hölgy illatosan, kiöltözve, egy egész fejjel nálam magasabban, bejött meglátogatni a kishugát. A nővérkét úgy kellett meggyőzni, hogy engedje oda hozzá. A sors iróniája az, hogy még szoptathatnám is az unokámat, ha úgy alakulna. A nagynéni 7 hónappal lesz fiatalabb az unokahugánál. Azért köszönöm a meghívást, lehet, hogy egyszer élek vele.
  Nem szoktam nyüstölni a témát, csak próbálom követni az ész- és szívjárását. Adja Isten, hogy módosítson, bár tartok tőle, hogy már elkötelezte magát valami szülőpárral. Akkor viszont nincs visszaút. Pedig szépen kértem, ne kötelezze el magát idő előtt, ráér aláírni a lemondó nyilatkozatot a szülés után is. Azért még nem adtam fel teljesen.

 • 2006.11.23 10:34:48mindenlébe

  Csore,

  “rendre megkapjuk az erkölcscsősz, meg hasonló metgjegyzéseket. Hát kösz.”

  En a kovetkezo velemenyeket igenis palcatoresnek es itelkezesnek nevezem:

  “De az abortusz és az örökbefogadás EMBERTELEN és GONOSZ megoldás.”
  “nagyszülők viselkedése sem mentség erkölcsi értelemben.”
  “egy 15 évesnek semmi keresnivalója az ellenkező nemű ágyában”

  es hadd alljon itt Kekfelho irasa, amivel egyetertek:
  “Miért törünk pálcát olyanok felett, akikről nem tudunk semmit, akiknek az olvasatában nem ismerjük a sztorit?”

  Mindenkinek lehet velemenye, nem ez a gond. Az a gond, hogy egyreszt ezen nem segitenek mar a lany helyzeten. Masreszt pedig - sajnalom thais – igen, az a helyzet, hogy nem kell mar mindenkinek ugyanazon ertekrendszer szerint elnie az eletet, amit a tobbseg (ti. az egyhaz, vagy a szulei, vagy a part) kovetendonek tart, hala istennek. Kovezzetek meg.

 • 2006.11.23 10:48:21Kékfelhő

  téged sem kövezünk meg :)

  senkit nem kövezünk meg :)  basszus, olyan békepárti és semleges tudok itt lenni, otthon bezzeg egy pillanat alatt elszáll ez a marha nagy megértés bennem... :)

 • 2006.11.23 10:52:24mindenlébe

  na igen :) javaslom, otthon is beszelgessunk forumokban es blogokban, lehet h mukodne ;)ja, es mindenki hasznaljon nickneveket is....

 • 2006.11.23 10:52:29thais

  Nem emlékszem, hol, de már azt is megírtam, hogy nem egyértelműen minden esetben tartom GONOSZnak és EMBERETELENNEK az örökbefogadást. Az abortuszról nem változtatom mega véleményem, s nem párt, vagy egyház sugallmazására. Dorka esetében tartom annak, mert akarja a babát, de a környezete nem. A szülők igenis el kellene, hogy gondolkozzanak a problémán, s el kellene fogadniuk a lányuk véleményét. Van megoldás. Nem vagyok gazdag ember, 3 kiskorú gyerekem van még otthon a nagylányomon kívül, a férjem kiskeresetű, diplomás közalkalmazott, én nemsokára igen kevés pénzt fogok kapni. (Gyűjtést azért nem kell indítani, megoldjuk, van otthon nadrágszíj). De!!! Ha Dorci szüleinek helyébe lennék, még szorosabbra húznám a nadrágszíjat. 1-2 év megoldható, utána nagykorú lesz az apa, Dorci és 3 év múlva szintén. Ennyit nem meg egy kisbaba élete?
  Igaz, sosem tudnám a gyerekemet másnak adni. Inkább élnék grízes tésztán és hideg vizen, mint ahogy meg is tettem! Ismerem a mennyiségi és minőségi éhezést is. De itt azért már szerencsére nem tartunk. Nincs szentebb dolog az emberi életnél (nem vallási és egyházi értelemben, pláne akkor, ha az anya is szeretné. Meg kell neki adni a lehetőséget.

 • 2006.11.23 11:02:34thais

  Bocs a betűkimaradásért, nem néztem át.

 • 2006.11.23 11:23:50lia

  Kedves Dorci!!!  Feladtad magadnak a leckét, amit a szüleid is megkaptak.Nekem is van egy lányom, igaz, még csak 2 éves, de akinek lánya van, az lélekben készüljön fel az ilyen dolgokra.Sőt, ha fia is van. Mindig egy gyermekről szól, aki a vérünkből van, lesz.Van egy 13 éves fiam is,akinek már a fejébe tuszkoltam, nem lehet felelőtlenül szerelmeskedni egy lánnyal, akiknek a legnagyobb gondot okozná.

  Életet adni egy gyermeknek, csodálatos dolog, bár én 21 éves voltam, amikor először szűltem.Mivel jött a baba, összeházasodtunk, majd rá egy évre már elvált voltam. Kiderült, az én konok tettem, hogy megtartottam a babát, ez nem volt ínyére az apának.Ezt csak később mondta, mikor már házasok voltunk.Ma már úgy utálom a fiam apját, hogy csak jaj.

  Gondolod, hogy életed nagy szerelme,akkor is melletted marad, ha állandóan "falakba" ütköztök? A szülők elfordulnak, s a párod egyre-jobban úgy fogja érezni, megfullad ebben a kapcsolatban és az új jövevénnyel. Az élet nem fenékig tejfel ígysem. Nem áll szándékomban tanácsot adni, sem pedig korholó szavakat írni Neked, de azt megjegyzem:ha Anyukáddal nyitottabb lettél volna vagy ő Veled, akkor ez nem történik meg, hogy teherbe esel.Ha tudott a kapcsolatodról, miért nem beszéltetek a fogamzásról?

  A mai nagy modern életben, ami nem mindig pozitív, a fiatalok azt hiszik, ha korán kezdenek szexuális életet, akkor attól nagyobbak,trendibbek a társaiknál. Kívánom Neked, hogy ne bánd meg döntésed, de a gyerek egy életre szól...ha megunod, nem tudod berakni a fiókba, mint egy unalmas könyvet...

 • 2006.11.23 15:26:51nick

  Csöre, bocs, de nem értem a hsz-odat és nem értem, miért címezted nekem.

 • 2006.11.23 20:04:08nautila

  Engem megdöbbentett, hogy még a 18. héten is el lehet vetetni egy babát. Azt nem értem, hogy belegondolt-e valaki abba, hogy mekkora sebet ejtenek egy lány lekén, ha elvetetik a gyerekét. A gyerekem apja sok év házasság után a 11. héten közölte, hogy ő inkább mégsem akar gyereket. Meggondolta ,egát. És ha meg is szülöm ő biztos nem fog gondoskodni róla.

  Mit kellett volna tennem? Elvetetni, mert különben miből élünk meg? Persze nagy különbség, hogy én már nagyon rég nem tizenéves vagyok. Nem is vettem komolyan a fenyegetését, de már régen nincs velünk.  Régen, mikor még tanítottam én tartottam a volt sulimban a felvílágosító órákat. Hát, mit mondjak, elképsztő volt, hogy aktív szexuális életet élő 12! évesek szinte semmit nem tudtak a védekezésről.

 • 2006.11.23 21:39:45thais

  Egészségügyi szakközépiskolai érettségin megkérdezték a diákoktól, mik a terhesség jelei. A válasz: A baba megszületése. Ebből a kislányból képzett ápolónő lett! Mit tudjon akkor a többi? (Tisztelet a kivételnek)

 • 2006.11.24 12:06:01szanna

  Néhány évig én tartottam a szexuális felvilágosító foglalkozásokat a suiban ahol tanítok. (Most már az ifjúságvédelmis feladata lett, én már csak a biológia órákon foglalkozom a témával.)

  Az alatt az idő alatt, egy lánynak sem volt abortusza. Elrettentésnek én is a "Néma sikolyt" mutattam meg nekik, de szigorúan csak az UH felvételt, mert egyébként nagyon elfogultan abortusz ellenes a film. A hangsúlyt mégsem ez, hanem a felelőségteljes szexuális élet kapta.

  Elmeséltem a saját történetemet, és ezzel válltam hitelessé a tinédzserek szemében. Védekezés mellett, véletlenül fogant meg a fiam, azon az éjszakán, amikor elvesztettem a szűzességemet. Egyetemre jártam, az apa teljesen alkalmatlan volt az apaságra. Mégis megszületett a fiam és bearanyozta az életem, pedig egyedül kellett felnevelnem. A fiatalokat az érdekelte elsősorban, hogy mit éreztem akkor, mit mondtak a szüleim, a védőnő, a nőgyógyász. Ha meghatódtam és elsírtam magam, velem sírtak.

  Az elrettentés csak az abortuszra vonatkozott, a szexre sosem. Ha tiltottam volna őket tőle, a hitelme vesztem el.

 • 2006.11.24 12:07:07szanna

  Egyébként nálam érettségi tétel a várandósság-születés, a családtervezés, és a fogamzásgátlás is.

 • 2006.11.24 12:21:26jidele

  szanna, ez olyan jó, több oktató kéne, aki így áll hozzá, és őszintén és hihetően tud beszélni!
  Nemrég mesélte egy tanárom, hogy egy pár éve orvosis egyetemistákkal mentek "felvilágosítani". volt, ahol a tanár igazgatóstul berontott, és ordítva követelte, hogy hagyják abba, az ő iskolájukban ilyen undorítóságokról nem lesz. Az óvszer felhelyezését mutatták be éppen...

 • 2006.11.24 12:25:31szanna

  Nekm is volt összetűzésem az igazgatómmal, de a tanárok többsége mellettem állt :).

 • 2006.11.24 12:27:46szanna

  Most látom mennyi helyesírási hibát vétettem. Tudjátok be ezt a fáradtságomnak.

 • 2006.11.24 12:30:38Kékfelhő

  Hát, pedig elég fontos dolog, hogy helyesen rakja fel valaki azt a gumit... :)

 • 2006.11.25 13:41:41dscs

  Kedves Thais!

  Azon gondolkodtál, hogy miért lett ilyen a lányod? Olvatam korábbi hozzászólásaidat és tudom, hogy a lányod apjával borzasztóan nehéz életed volt. Hiába a mostani szép példád, lehet, hogy benne még mindig ez él! Lehet, hogy az apja rontott el mindent.
  A szép, pici 5 hónapos húga sem indítja meg arra, hogy megtartsa? Ha kezébe fogja a saját csöppségét, mindent át fog értékelni, de akkor már késő lesz. Akkor pedig már nem tud olyan önfeledten élni, mint ahogy szeretne!

 • 2006.11.25 17:43:03thais

  Persze, hogy gondolkoztunk. Ez nem olyan egyszerű, hogy rákenjem az apjára, annak ellenére, hogy nehéz sorunk volt mellette. Ezt még a pszichológus sem tudta megválaszolni, pedig hosszű éveken át látogattuk. Többen vizsgálták ráadásul. Az öthónapos kishúga sem hatotta meg, pedig már többször látta. Ebben én is reménykedtem. A sajátját, lehet, hogy nem is veheti a kezébe. Ha a szülés elő aláírja a nyilatkozatot, azonnal elviszik. A csecsemőosztályon már csak az új szülők látogathatják a babát. Remélem, semmit nem ír alá előtte. Megakadályozni nem tudom.

 • 2006.11.25 20:51:16alda

  sziasztok!
  eléggé régóta figyelem ezt a beszélgetést, és nagyon érdekel. teljesen tapasztalatlan vagyok ezekben a dolgokban, szerencsére soha nem kellett szembenéznem ilyen helyzetekkel.
  thais problémájába próbáltam belegondolni. tudom, h kegyetlenül hangzik, de nem lesz jobb a babának egy olyan családdal, akik valószínűleg évek óta próbálkoznak, és küzdenek, egy csomó megalázó és kényelmetlen procedúrán végigmentek egy babáért, mint egy olyan lánynál, aki nem akarja?

 • 2007.02.04 15:35:44Kormica

  Ha esetleg még mindig nincs megoldás, mi legyen a babával, Évi segíthet nektek. Email címe : evistuttgart@hotmail.de

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta