Gazdálkodj okosan! - játék élesben

Néha azt gondolom, természetesen csak a mindennapok anyagi oldalát tekintve, hogy az életünk nem más, mint egy nagy társasjáték, egészen pontosan egy Gazdálkodj okosan! Pontosabban ezen már régóta rágódom, de a vizuális makettjét a játéknak csak mostanra rakta össze az agyam.



A start mező természetesen fizetés nap, melyhez a táblán található a szöveg, miszerint: Fizetést kaptál, lépj előre 6 mezőt!

Itt jóleső meleg tölt el, lépegetem a hatot, miközben költöm a pénzem gondolatban, úgy mint áhított cipő, gyereknek játék és megannyi haszontalan dolog, amit végre most először megveszek. Miután becsületesen lelépem a hat mezőt, lekonyul a jókedvem. Így van ez kitalálva, én tudom, hogy ez a mező direkt az én bosszantásomra van beiktatva: Hónap eleje van, fizesd be a rezsit!

No igen, ezt végül is tudtam, tehát optimizmusom töretlen. Lehet, hogy nem veszem meg az összes darabot a toalettembe, ami hiányzott, de mindenképpen marad magamra is ebben a hónapban, mert most tökéletesen pörfektlin osztom be a pénzem, figyelek minden kis forintra.

És dobok. 3-as. Húzz egy szerencse kártyát!

Aggodalmam egy kissé gyűlik a torkomban, de végül is ebből még jó is kisülhet. Hiszen már 5-e van, mindjárt hónap vége, a zsebem pedig majdnem hogy teli. A kártyán azonban a következő áll: Gyermeked kinőtte a szezonra szánt cipőjét, melyet előzőekben vásároltál, fizess a banknak 10.000,- forintot!

Dobok. 5. Szép ez az új cipő, nem is volt olyan drága, tekintve, hogy tavasszal is biztos jó lesz. Lépek, egy, kettő, de ronda ez a virág a cipőn, három, és rohadt drága volt, négy, tuti, hogy kinövi tavaszig, öt. Férjed jókedvében volt, adott 20.000,- forintot.

Hej, ihaj csuhaj, szép az élet! Gazdag vagyok. Ezzel a pótlással teljesen rendben leszek a hónap végéig. Holnap megveszem a cipőt.

Dobok, 2. Vásárolni voltál a hétvégi ünnepre, sokat költöttél, egy dobásból kimaradsz!

Végül is 11-e van. Nagyon jól be fogom osztani a háztartási cuccokat. A kaját is. Majd minden hétvégén főzök előre a hétre, így lesz meleg étel az asztalon és nem kell annyi hideg kaját venni.

Dobok, 1. Gyermeked váratlanul megbetegedett, a patikában elköltöttél 6000 forintot. ( az orvosnak pedig adtál 2000-et)

Na tehát, hónap közepe van, de a családi cash-flow ürül. Rossz kedvem van. Nem főztem. A cipőm ebben a hónapban is a kirakat fényét emeli.

Dobok. 4. Szórakozni voltál, lépj vissza 1 mezőt!

Végre egy kicsit kikapcsolódtunk, nem is költöttünk sokat! Persze jobban jöttünk volna ki, ha nem ajánlottam volna fel a Pirinek, hogy majd én fizetek helyette, mert ő sajnos otthon felejtette a pénzét, de sebaj, majd megadja!

Dobok. 6. A Főnököd megkért, hogy túlórázz, lépj előre három mezőt!

Természetesen ezt a sok fáradozást honorálni fogják. Tulajdonképpen, így huszadika után, határozottan jól jön egy kis túlóra. A jókedvem azonban nem tart sokáig, hiszen a pénzügyi helyzetem alaposabb tanulmányozása után rá kell jönnöm, hogy ebből a hónapból sem tudok csodát kihozni. Piri a dög, még mindig tartozik.

Dobok. 3. Hétvégén pihenni voltál, 6-os dobásnál mehetsz tovább!

Nem baj, addig sem fogy a pénz, nagyon jól el tudunk mi szórakozni otthon is. Nem, nem megyünk játszóházba, bármennyire is esik az eső. Moziba sem. És nem megyünk át meglátogatni a Nórikát sem, mert akkor vinni kell valamit, hiszen a fél éve esedékes névnapját még mindig nem ünnepeltük meg. Majd a jövő hónapban.

Dobok, 5. Lépegetés közben mondogatom magamnak: mind-járt fi-ze-tés, mind-járt fi-ze-tés.

A következő mezőhöz hozzá kell tennem, hogy nagyon ötletesnek tartom. Úgy gondolom, hogy ízlés szerint, bármivel be lehet tölteni, feltéve, ha valami hasonló szöveggel kezdődik: Váratlanul fizetned kellett…

Tehát ez a része a táblának a negatív jolly joker. Sarkon helyezkedik el és ide tartozik az összes névnap, születésnap, esküvő, sőt az orvul elkövetett rablások áldozatai is ide könyvelhetik el kárukat. Lelki szemeim előtt látom, hogy az éppen aktuális dobó, közeledvén ehhez a bizonyos mezőhöz drukkol, hogy jaj, csak ne 2-est dobjak. Persze tuti belelép.

Huszonnyolcadika van. Pénzem nincs. És új cipőm sem. Ilyenkor pontosan tudom, hogy így lesz ez jövő hónapban is, meg utána is. Valahogy nem játszom jól ezt a játékot.

Hónap végére körbeértem a táblán, és alapjában elhiszem, hogy nem forog minden a pénz körül. De azért ezzel a társasjáték vízióval néha elidőzöm, és szentül meg vagyok győződve róla, hogy valahol, valaki nagyon jól elszórakozik, miközben mi játszunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra