SZÜLŐSÉG

Gazdálkodj okosan! - játék élesben

2006. november 21., kedd 09:18

Néha azt gondolom, természetesen csak a mindennapok anyagi oldalát tekintve, hogy az életünk nem más, mint egy nagy társasjáték, egészen pontosan egy Gazdálkodj okosan! Pontosabban ezen már régóta rágódom, de a vizuális makettjét a játéknak csak mostanra rakta össze az agyam.A start mező természetesen fizetés nap, melyhez a táblán található a szöveg, miszerint: Fizetést kaptál, lépj előre 6 mezőt!

Itt jóleső meleg tölt el, lépegetem a hatot, miközben költöm a pénzem gondolatban, úgy mint áhított cipő, gyereknek játék és megannyi haszontalan dolog, amit végre most először megveszek. Miután becsületesen lelépem a hat mezőt, lekonyul a jókedvem. Így van ez kitalálva, én tudom, hogy ez a mező direkt az én bosszantásomra van beiktatva: Hónap eleje van, fizesd be a rezsit!

No igen, ezt végül is tudtam, tehát optimizmusom töretlen. Lehet, hogy nem veszem meg az összes darabot a toalettembe, ami hiányzott, de mindenképpen marad magamra is ebben a hónapban, mert most tökéletesen pörfektlin osztom be a pénzem, figyelek minden kis forintra.

És dobok. 3-as. Húzz egy szerencse kártyát!

Aggodalmam egy kissé gyűlik a torkomban, de végül is ebből még jó is kisülhet. Hiszen már 5-e van, mindjárt hónap vége, a zsebem pedig majdnem hogy teli. A kártyán azonban a következő áll: Gyermeked kinőtte a szezonra szánt cipőjét, melyet előzőekben vásároltál, fizess a banknak 10.000,- forintot!

Dobok. 5. Szép ez az új cipő, nem is volt olyan drága, tekintve, hogy tavasszal is biztos jó lesz. Lépek, egy, kettő, de ronda ez a virág a cipőn, három, és rohadt drága volt, négy, tuti, hogy kinövi tavaszig, öt. Férjed jókedvében volt, adott 20.000,- forintot.

Hej, ihaj csuhaj, szép az élet! Gazdag vagyok. Ezzel a pótlással teljesen rendben leszek a hónap végéig. Holnap megveszem a cipőt.

Dobok, 2. Vásárolni voltál a hétvégi ünnepre, sokat költöttél, egy dobásból kimaradsz!

Végül is 11-e van. Nagyon jól be fogom osztani a háztartási cuccokat. A kaját is. Majd minden hétvégén főzök előre a hétre, így lesz meleg étel az asztalon és nem kell annyi hideg kaját venni.

Dobok, 1. Gyermeked váratlanul megbetegedett, a patikában elköltöttél 6000 forintot. ( az orvosnak pedig adtál 2000-et)

Na tehát, hónap közepe van, de a családi cash-flow ürül. Rossz kedvem van. Nem főztem. A cipőm ebben a hónapban is a kirakat fényét emeli.

Dobok. 4. Szórakozni voltál, lépj vissza 1 mezőt!

Végre egy kicsit kikapcsolódtunk, nem is költöttünk sokat! Persze jobban jöttünk volna ki, ha nem ajánlottam volna fel a Pirinek, hogy majd én fizetek helyette, mert ő sajnos otthon felejtette a pénzét, de sebaj, majd megadja!

Dobok. 6. A Főnököd megkért, hogy túlórázz, lépj előre három mezőt!

Természetesen ezt a sok fáradozást honorálni fogják. Tulajdonképpen, így huszadika után, határozottan jól jön egy kis túlóra. A jókedvem azonban nem tart sokáig, hiszen a pénzügyi helyzetem alaposabb tanulmányozása után rá kell jönnöm, hogy ebből a hónapból sem tudok csodát kihozni. Piri a dög, még mindig tartozik.

Dobok. 3. Hétvégén pihenni voltál, 6-os dobásnál mehetsz tovább!

Nem baj, addig sem fogy a pénz, nagyon jól el tudunk mi szórakozni otthon is. Nem, nem megyünk játszóházba, bármennyire is esik az eső. Moziba sem. És nem megyünk át meglátogatni a Nórikát sem, mert akkor vinni kell valamit, hiszen a fél éve esedékes névnapját még mindig nem ünnepeltük meg. Majd a jövő hónapban.

Dobok, 5. Lépegetés közben mondogatom magamnak: mind-járt fi-ze-tés, mind-járt fi-ze-tés.

A következő mezőhöz hozzá kell tennem, hogy nagyon ötletesnek tartom. Úgy gondolom, hogy ízlés szerint, bármivel be lehet tölteni, feltéve, ha valami hasonló szöveggel kezdődik: Váratlanul fizetned kellett…

Tehát ez a része a táblának a negatív jolly joker. Sarkon helyezkedik el és ide tartozik az összes névnap, születésnap, esküvő, sőt az orvul elkövetett rablások áldozatai is ide könyvelhetik el kárukat. Lelki szemeim előtt látom, hogy az éppen aktuális dobó, közeledvén ehhez a bizonyos mezőhöz drukkol, hogy jaj, csak ne 2-est dobjak. Persze tuti belelép.

Huszonnyolcadika van. Pénzem nincs. És új cipőm sem. Ilyenkor pontosan tudom, hogy így lesz ez jövő hónapban is, meg utána is. Valahogy nem játszom jól ezt a játékot.

Hónap végére körbeértem a táblán, és alapjában elhiszem, hogy nem forog minden a pénz körül. De azért ezzel a társasjáték vízióval néha elidőzöm, és szentül meg vagyok győződve róla, hogy valahol, valaki nagyon jól elszórakozik, miközben mi játszunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.21 20:07:00voroske

  Nekem teljesen tatva maradt a szam a kulonkasszasokon. Nyilvan minden par ugy kezdi mig csak "jarnak", de egy osszekoltozes utan par evvel is meg ugy maradjon az nekem nagyon furcsa. Ha meg gyerek van akkor vegkepp nem ertem. Plane ezt meregetni hogy most ki keres tobbet. Kit erdekel? Szvsz az mar sokkal fontosabb hogy a munkaval toltott ido(berleertve a haztartassal foglalkozast is) kb ugyanannyi legyen mindket felnek.
  Persze mindket felnek kell egy kis sajat penzmag hogy a sajat kis hulyesegeire. Nalunk mindketten kapunk egy fix osszeget sajat koltesre havonta. Amit el lehet sorozni/cukraszdazni vagy hobbira kolteni.

 • 2006.11.21 20:31:40Csiperke

  voroske: valószínűleg nem volt még "közöskasszás" rossz tapasztalatod. Szerencsés vagy. Kinek így, kinek úgy működik...

 • 2006.11.21 21:01:01Manoo

  Egy dolgot nem tudnek csak elviselni kozos kasszan: mibol vegyek neki ajandekot, ugy hogy az ertek titokban maradjon??? Itt most nem az aprosagokra gondolok, kis penzt konnyu "lenyulni" hanem pl karacsonyra. Ismeroseknel a ferfi mindig mosolyog karacsony meg szulinapja elott, mert kozos szamlajuk van 2 bankkartyaval, es az SMS neki megy :)

 • 2006.11.21 21:31:46nona

  Talán több részletben vennék ki pénzt és nem kártyával fizetnék...

 • 2006.11.21 22:41:31Hicudzsi

  Na kicsit visszajöttem a közös-, különkassza témára...  Amikor mi összejöttünk a párommal a hugom lakásában laktunk és csak én kerestem, mert ő egy magáncégnél volt angoltanár akik végül nem fizették ki neki több havi fizuját. Havi 60000 Ft-ból éltünk kb. 3 hónapig. Alkalmi munkákat vállalt mellette. 7 hónappal a megismerkedésünk után összeházasodtunk és annak a költségeit a munkahelyemtől kapott ajándékfizuból meg a félretett kis pénzből csináltuk meg. Még buszos görög nászútra is futotta. :) Végre lett fix munkahelye. El kellett költöznünk, így lakáshitelt vettünk fel - kényszervállalkozni kellett így oda ment el egy csomó pénz. Engem állapotosan kirúgtak, nekem így nem volt keresetem és ugye azóta is csak a GYES van. De kellett babakocsi, kiságy, mert a családból sekinek nem volt örökölhető. Közben lakáshiteltörlesztőrészlet és még sorolhatnám.

  Az első naptól kezdve közös kasszán vagyunk - nem is értem hogy lehetne másképp. Közös bankszámla, két bankkártyával.

  Kuncsorogni kellett volna neki munkanélküli időszakomban egy pár fillérért kenyérre, vagy kismamaruhára?

  Ajándékot nem veszünk, mert amire szükségünk van többnyire megvesszük magunknak, így csak meglepit készítünk a másiknak :)

  Nagyobb kiadások előtt megbeszéljük a dolgokat.  Szeritem ez így tök működőképes :)

 • 2006.11.21 22:58:39voroske

  Csiperke:
  De volt rossz tapasztalom, de meg mekkora. (bocs az OFFert) Az elozo pasim (aki egy rovid ideig volegeny is volt) vett a sajat nevere egy elegge lepukkant lakast a kapcsolat elejen a sajat nevere. Tulajdonjog nem volt kerdeses hisz 100% o penze volt plusz meg nem voltunk regen egyutt. Aztan persze a vagyonba kerulo es sokaig elhuzodo felujitas utan en rohangaltam es nagyreszt fizettem, plusz az eletkoltseg (kiveve rezsit) is az en penzembol ment, hisz neki ott volt hiteltorlesztes a lakason meg a rezsit is o fizette (oruljek hogy nem szamol alberleti dijat sztori volt) Szakitaskor meg a tole kapott ajandek haztartasi cuccokat se kaptam meg, mert azok a lakashoz tartoznak, ami az o neven van... Ja es idokozben a lakas a felujitasnak is koszonhetoen tobb mint a ketszereset erte.
  Ennek ellenere szerintem teljes bizalom nelkul a kapcsolat ingatag labakon all. Persze a 100%-os bizalom mindenkinek maskor jon el, de szvsz mire gyerekvallalasra kerul a sor mar meg kene legyen. Tudom hogy rengeteg a valas mostanaban, de szerintem ez az ugy szervezem az eletunket hogy valasnal ne legyen anyagi gubanc, mar eleve arrafele sodor(hat)ja a kapcsolatot.

  Manoo: Nalunk ez megoldott nem veszunk nagy es koltseges ajandekot egymasnak :-) Veszunk egy kozos nagyot mint butor vagy hifi vagy iden mininyaralas es azonkivul aprosagokat. Egy oraszij, sal, egerpad max egy polo. Szvsz a gesztusnak van erteke. Sajna manapsag a karacsonyok es egyeb unnepek kezdenek a csaladok teljes anyagi csodjeve es vasarlasi mizeriava fajulni, de mi ebben nem veszunk reszt. Jelenleg meg csak dolgozunk az utodon, de azt el tudom kepzelni hogy ha osszejon akkor majd ra sokat koltunk. Viszznt azt majd nem kell egymas elol titkolni:-)

 • 2006.11.21 23:09:03Azurka

  Mi is közös kasszán vagyunk a férjemmel azóta, hogy összeköltöztünk. Közös bankszámla, közös lakás, közös hitel. Minden közös (a gyerekünk is :-)) El sem tudnánk képzelni másként. A környezetünkben lévő olyan párok, akik külön kasszán voltak, hosszabb-rövidebb idő után szétmentek, már csak mi vagyunk talpon a vidéken. Ez biztos nevelés/tapasztalat kérdése is, de nekem a bizalom bizonyos fokú hiányát jelentené, ha nem oszatnánk meg egymással mindenünk,amink van. És Apa ugyan jóval többet keres nálam, de soha egy rossz szót nem szól, ha rámjön a vásárlási láz és a fél gyerekruha-boltot megveszem. Cserébe viszont ritkán lázasodom be :-)

 • 2006.11.21 23:40:06kovvacs

  Csiperke: bébiszitter? nagymama? esetleg több anyukával összeállva magánbölcsőde-szerűség? Pl. a mi falunkban láttam, hogy sokgyerekes (normális) családanya vállal a sajátjai mellett más gyerkőcöt is megőrzésre.

  Ha tényleg jól fizető az állásod és hosszabb távon ettől sok dolog függ, akkor talán csak akad rá vmilyen megoldás.

  Pl. a párod is elmehetne gyesre(!)

  Az enyim el is menne, ha olyan volna a szitu, csak hát úgy alakult, hogy ő keresett többet.

 • 2006.11.21 23:41:48kovvacs

  Memme,

  hogy működik ott az óvoda Norvégiában?

  Mettől meddig van nyitva?

  Mekkorák a csoportok?  Létezik ott olyan, hogy vki egymás után 2 év különbségekkel szül 3-4 gyereket, és csak utána megy vissza dolgozni, és gond nélkül folytathatja?

 • 2006.11.21 23:56:41gyöngy

  Nekem is volt rossz tapasztalatom a közös kasszáról. A férjem hazaadta a fizetését, és én osztottam be. Ezzel nem is volt soha gond, amíg apuci rá nem kattant a játékgépekre, meg a kártyára. Próbáltam megmenteni a házasságunk, de nem sikerült. Mire beadtam a válópert, szinte minden mozdíthatót eladott a lakásból. Már attól tartottam, hogy a lakást is eljátsza a fejünk fölül. Az teljesen padlóra tett, amikor nem csak a fizetését játszotta el, hanem amikor ki akartam venni a közös számlánkról, akkor kiderült, hogy a Gyed-em is odavan. A mostani páromat amikor megismertem, Ő egyetemista volt, én meg egy két gyerekes elvált nő. Én a fizetésemből fenntartottam a lakást, meg eltartottam a gyerekeimet, meg magam. Hozzászoktam, hogy mindegy milyen kicsi a pénz, de én azt beosztom. A párom a szüleivel lakott, és ösztöndíja volt. Ebből nekem rendszeresen hozott vörös rózsát, a gyereknek egy kis édességet, meg apró ajándékokat. Mire dolgozni kezdett, a szüleitől kapott egy lakást, és fenn kellett tartania. Nálunk így maradt ez a külön kassza. Nekem jó érzés, hogy van annyim majdnem mint Neki, így is, hogy tp-en vagyok. Ha majd a max. Gyed-et kapom, át kell gondolnunk a kiadásokat, de remélem addigra csökken majd a mostani nagy minuszunk. És most úgy gondolom, hogy nem fog zavarni, ha többet keres majd. Ha meg gyes-en leszek nem is tudom mi lesz. A gyes a mostani fűtés számlámra sem elég. Addig majd ki kell valamit találni.

 • 2006.11.22 06:59:41Daem00n

  mi két éve, hirtelen ötlettől vezérelve beszüntettük a karácsonyt. Nem az ünneplést, csak ezt az ajándékmizériát. Eddig sem voltunk eszetlenek, de már zavaró mértékű, ami körülöttünk folyik. Ezt közöltük mindkét családdal, és tiszteletben tartják (úgy 80%-ig, vmi apróság mindig "pottyan"). Fontosabbnak tartjuk a finom családi vacsorákat, mikor órákat töltünk el az asztal körül és dumálunk megállás nélkül. Szülők állítanak kisfát, stb, mi csak egy ágacskával jelezzük az ünnepet. Nem költjük halálba magunkat, mert a január mindig rosszabb anyagilag (így már nem:) ).

  Idén különösen örülök ennek az "intézkedésünknek", mert most a 30. szülinapi bulimra gyűjtöm a pénzt :))))

 • 2006.11.22 07:47:54manci

  Mi most költözünk új házba és megbeszéltük, hogy az ajándék "csak" egy 2 méteres fa lesz szépen feldíszítve. Ezt fogjuk nézni meg a kislányunk csillogó szemét:)))

  Kassza kérdés: szerintem ha nagy a felek jövedelme között a különbség, akkor nem igazságos, ha meg nincs nagy differencia, akkor meg felesleges. Nálunk külön bankszámlák vannak (ezeket így hoztuk a kapcsolatba) közös hozzáféréssel. Bizalom van, elszámoltatás nincs. Nyilván, ha borulna az egyensúly, borulna a bizalom, akkor más alapokra kellene helyezni ezt az egészet.

  Okoska! Nem mindenki egy szánalomra méltó kitartott picsa, akinek a férje, társa jobban keres, és adott esetben nem szégyelli elfogadni az ebből fakadó előnyöket.

 • 2006.11.22 07:49:29manci

  Fenti hsz. 4. sor: külön kassza kérdés

 • 2006.11.22 08:34:35thais

  Nem értem ezt a különkassza dolgot. Nálunk mind a kettőnknek saját számlája van. Beosztottuk, ki mit fizet, a maradékot, ha van, közösen döntjük el. Ő kifizeti a horribilis rezsit, a lakáskarbantartással járó költségeket, megveszi mindenkinek a bérletet, a s elfogyott a fizetése. Én veszem az ételt s finaszírozom a többi szükséges dolgot. Ha valami borulna (ritkán), megállapodunk. Karácsonykor nem szükséges játékdömpinget a gyerekekre zúdítani. A gyerek "tanulja meg", hogy a ruha is lehet ajándék. Esetleg egy jó kis autós könyv kisfiúk esetén. Előbb-utóbb úgyis megúnják. Ha hat évesen számítógépet kap a Télapótól, mit kap majd 15 évesen karácsonyra? Lakást? Netán autót és nyaralót az érettségire? Nem szabad őket elkapatni kicsinek. Akkor megtanulja, mit ér a pénz.
  Akinek a társa jobban keres, azt nem szégyen elfogadni, csak ez ne okozzon függőséget. Pl. a nőnek csorbulnak a jogai attól, hogy ő kevesebbet tesz a közös kasszába. Sajnos, ismerek ilyen eseteket. Bármikor fordulhat a kocka, a férfiú is elveszítheti a munkahelyét (ne adja Isten), s akkor a nő is csorbítsa a férfi jogait?

 • 2006.11.22 08:36:31Kékfelhő

  Gondolkoztam ezen a témán tegnap este az ágyban, de számomra az anyagi függetlenség bőven kimerül abban, hogy mindenkinek van saját bankszámlája, amire jön a fizuja + egyéb bevételek.  Általában a nagy bevásárlásokat az ő hitelkártyájával szoktuk fizetni, amire hónap végén mindketten átutalunk pénzt, hogy kiegyenlítsük. Sosem kérdeztem, ő mennyit utal, nekem szól, hogy XY összeget utaljak át, én meg másnap elindítom a tranzakciót. Amikor megvettük hitelre ezt a kis lakást - az ő nevén van teljesen - akkor beletettem én is a kis pénzecskémet, hogy meglegyen az önerő, amit részletekben teszünk vissza a lakáskassza számlámra, minden hónap elején. Jövőre lejár a lakáskasszám, akkor az én nevemre veszünk egy nagyobb lakást, ezt pedig majd kiadjuk. Szóval egymást segítve haladunk előre.  A nagyobb kiadásokat előre egyeztetjük egymással, (pl. téli-nyári gumik az autóra, autószerelési költségek, a lakásba apróbb beruházások), kisebb összegekben viszont nem kérjük egymás hozzájárulását, minek is?! Így ő időnként bekeveredik egy könyvesboltba költekezni, én meg meglepem a kozmetikuslányt a látogatásommal :)

 • 2006.11.22 08:51:46gyöngy1

  Amióta megérkeztek a picurkàk, a mozi és egyébként a kiruccanàsok, bulik elég ritkàk. Viszont, hogy ne àllandóan a tv-t nézzük, vagy egy könyvbe temetkezzünk ha éppen valahogy összejön egy kis szabadidö, de mégis együtt, interaktívan töltsük el ezt az idöt, tàrsasjàtékozunk. Nekem a sakk nem jön meg, viszont megismertük a ùj tàrsasjàtékokat. Ajànlom mindenkinek: vannak olyan jàtékok amiket 15-20 perc alatt le lehet zavarni, vannak 30-45 percesek, söt akàr egy-két óràsak is.
  Nem elhanyagolandó az sem hogy a 4 éves gyerekkel is màr lehet tàrsasozni, bevonni öt egy közös programban. Es ez milyen jó amikor kint szakad az esö és nem jàtszóterezni!

 • 2006.11.22 14:48:19Memme

  Dae-m00n! Itt nem zárják be az ovit, amíg gyerek van benne, sőt, minden ovónéni és BÁCSI 100% figyelemmel van a gyerek felé. Kedvencem egy nem messze lévő ovi rasta-frizurás ovóbácsija :-)

  Itt nem nagyon van rezsi, lévén, hogy gázt nem használnak, árammal megy minden. Tehát fizetünk lakbért, áramot,és veszünk kaját + fenntartjuk a kamiont (Ford Explorer) :-) Nem kell postára járni csekkel, minden interneten keresztül átutalással megy (még a villanyóra-állás bediktálás is)

 • 2006.11.22 14:49:34Daem00n

  ahha, szóval rasztafrizurás óvóbácsi..:) hát hogy valami extraplusz jó legyen, ha a gyerekért mész :))

  tök jó az egész, amit írsz...

 • 2006.11.22 19:37:34Csiperke

  Kovvacs: a bébiszitter nettóban elkéri a bruttó órabérem harmadát felénk. Fűztünmk egy gyeses óvónénit, hogy fogadja el a gyerekeket, de mindneki arra hivatkozik, hogy kicsi a lakás. A párom nem nagyon akar gyesre menni, már beszéltünk róla.A nagyik még dolgoznak. A munkahelyemre nem tuti, hogy vissza tudok menni, szóval elég összetett a dolog. A bölcsis gondokról az én esetemben csak mint "elvi kérdés" írtam. Amúgy köszi a tippeket, ugyanezeket vettük mi is számba. Pluszként felmerült, hogy ha sikerülne visszamennem melózni a munkahelyemre anyukám lenne gyesen a Csibével. Ez még kérdés.

 • 2006.11.22 19:43:42Csiperke

  Lányok/asszonyok/hölgyek/kispajtások!
  Visszatérve a közös kassza-külön kassza témához én nem értem, hogy mit nem ért az egyik vagy másik táborba tartozó csodálkozó. Ez a "fórum" egy olyan hely, ahol mindenki elmondhatja a véleményét szabadon és az benne a jó, hogy a másiknak nem kell megérteni, csak elolvasni, illetve elfogadni, hogy más másképp csinálja. Hozzászólni bárkinek van joga és lehetősége, téríteni és a másikat minősíteni szerintem nem kell, nem csak itt, máshol sem. Szerintem tök jó, hogy nem vagyunk egyformák. Ez a szösszenetem az összes témához érvényes amúgy.

 • 2006.11.22 23:49:44Hicudzsi

  Csiperke! Hát itt ki akart téríteni? :)

  Attól még állhatok értetlenül a külön kassza dolog előtt.  Nem igazságos, ha Neki nagyobb a keresete mint nekem és mégis mind a közösbe dobja? Nekem most nincs keresetem, ha valamit veszünk a kajavásárláson kívül, szólunk róla a másiknak.

  Most komolyan, én itthon vagyok a két gyerekkel, főzök, mosok, takarítok csak éppen nincs pénzem, mert a GYED, GYES nem egy nagy összeg...

  Akkor hogy kéne? Bedobom a közösbe az éhenhalásra elegendő GYES-t + CSP-t, ő bedob ugyanennyit, az enyémnél jóval nagyobb fizuja megmaradó részét meg megtartja magának. Én filléreskedem a hatalmas közös összegből ő meg elmegy vacsizni étterembe, mert kijön a megtartott pénzből egy embernek.  Na ezt nem értem :)

  De nem érteni szabad, ugye? :D:D:D:D

 • 2006.11.23 08:59:58manci

  Csiperke! Én azért ütköztem meg ennyire, mert a mi baráti körünkben nincs különkasszán lévő gyerekes házaspár...Mondjuk most, hogy viszzanéztem, úgy látom, itt sincs.

 • 2006.11.23 09:39:41hanna

  Hány kocka is van a táblán? Mer én annyit előrelépnék. Feleségül mentem egy gazdag pasihoz, aki szereti a munkáját, annyi pénzt akar rám költeni, hogy már szégyellem, van lakása, és gyereket is akart, ráadásul előtte jártunk 10 évet, hogy legyünk együtt is. Meg még kedves és jófej is ráadásul.

  Szvsz közös kassza - külön kassza nagyon mindegy. A szüleim ölték egymást a pénz miatt, pedig igazán nagyon szegények sose voltunk, volt minden fölállás, külön, közös, félig közos, olyan is, hogy nekem dobtak megadott összeget, aztán 17 évesen vezethettem a családi háztartást. Ha valahol a pénzen megy a balhé, az mindig másnak a jele. Én csak akkor veszekszem a pénzen, ha mindig kölcsön kell kérni barátoktól, utálok barátoknak tartozni. De szerencsére egy ideje már nincs ilyen helyzet. És nem szólok bele, hogy a pasim a sok pénzét mire tapsolja el, mert félre nem tud tenni, elvégre ő kereste meg, nem? Én meg mehettem volna mérnöknek, ha gazdag akarok lenni, nem muszáj magyar tanári szakot végezni jókedvből.

 • 2006.11.23 10:37:49Tori

  Nekem is volt gazdag pasim, imádta a munkáját, bár fukar volt és gyereket se akart, úgyhogy dobbantottam. :) Amikor tavasszal ki volt plakátolva, hogy "rosszabbul élünk..." mondtam is a páromnak, hogy naná, de csak anyagilag, ráadásul én döntöttem így. :)

 • 2006.11.23 12:27:19Csiperke

  Manci: de van: mi! :-) (Bár minden nézőpont kérdése, ugye van egy közös számlánk és mindenkinek van sajátja is. Thais pl kábé ugyanazt a rendszert írta le, ami nálunk van, ő mégis közös kasszának hívja, én meg különnek...)
  Hicudzsi, te valamit félreérthettél abból, amit írtam.
  Szerintem azért, mert van gyerkőcünk még nem kell a lakásom és az autóm felét a párom nevére iratni. Úgy hozta a sors, hogy nekem már jóval korábban megvolt minden, minthogy megismerkedtünk volna. A bankszámlámon is volt pénz, bocsi csajok, de annak a felét sem tukmáltam rá. :-) Viszont most abból élünk, meg az ő fizujából (a gyedet hadd ne mondjam), a cuccost a közös számláról fizetjük, ahova ő havonta átutal a saját számlájáról egy bizonyos összeget, az én gyedem már eleve ide érkezik. A maradék pénzével azt csinál, amit akar. Nem járunk egymás nélkül étterembe, mondjuk most együtt sem nagyon. De én veszek magamnak kencét, ő meg a számítógépéhez világítós ventillátort, pl.
  A volt férjem nekem is kő gazdag volt, úgy menekültem el tőle, hogy 500 ft volt a pénztárcámban, aztán persze kifizette, amiben megegyeztünk. (hehe, jó lett volna, ha a fele az enyém lehetett volna az övnének!) Aztán jött 6 egyedül és kemény munkával töltött év, kinevezések, egyre jobb fizu, mire megismertem a páromat. A házasságomról és a válásról hadd ne regéljek, legyen elég annyi, hogy én soha többé nem adom fel az anyagi függetlenségemet. (Ja, volt időm minderre, 35 éves vagyok. :-))

 • 2006.11.23 12:43:03katampusz

  OFF: bocsi csiperke, szeretnélek megkérni hogy küldd el nekem is a táblázatot, ha lehet :)ho_ka@freemail.hu

  köszi

  (tegnap már írtam de azt hiszem lemaradtam róla)

 • 2006.11.23 12:47:14Csiperke

  katampusz: küldöm, amint a hüje t-online webmail enged belépni!

 • 2006.11.23 12:54:13manci

  Csiperke! Feljebb mintha azt írtad volna, hogy nem vagytok házasok. Ezzel együtt nem vitatom, hogy van akinek így felel meg:))

 • 2006.11.23 12:55:48Hicudzsi

  Csiperke! Nem is azt mondtam, hogy jajj most mindent amit a házasság előtt szereztél irass át a párod nevére.  Csak én láttam már olyan párokat akik így próbáltak berendezkedni és folyamtaos balhé volt a pénzből, mert mi lesz ha válni fogunk és mit az az ég -- váltak...  Egy nagyon közeli ismerősöm hasonló cipőben jár. A férjétől kell kölcsönkérnie ha enni akar ahónap végén is az meg állandóan cseszegeti, hogy miért költi el a pénzét, pedig szerencsétlen nem vesz magának semmi extrét, csak rezsi, meg kaja, meg ilyesmi és elszáll a pénz. Egyébként nagyon beosztó, csak kevés a fizetése...

  Na mindegy, nagyon fel tud dühíteni és már előre félek, hogyha gyerek lesz akkor mi lesz... • 2006.11.23 13:00:56Tori

  Valaki írta feljebb, és szerintem igaz is: ha vhol folyton vita van a pénzen, az valami egészen másnak a tünete.

 • 2006.11.23 13:04:26Csiperke

  manci: tényleg nem vagyunk házasok. Együtt élünk és közös a gyerkőc. Tuti újabb vitarobbantó lesz a következő: ha együtt élünk és van gyerek is, akkor a papír szerintem csak formaság.
  hicudzsi: ennyire extrémek azért nem vagyunk, mint az ismerősödék! A volt férjem volt ilyen, de ő még az én fizumat is lesápolta és adagolta, ahogy ő gondolta. 2 évig bírtam. Túl sokáig...

 • 2006.11.23 14:01:28manci

  Nekem fontos volt a "papír". Nem a gyerek miatt, magunk miatt. Elköteleztük magunkat egymás iránt és ezt ki is mondtuk. Akkor még nem is tudhattuk, hogy lehet-e, lesz-e gyerekünk, de azt tudtuk, hogy együtt szeretnénk maradni és ezt valahogy megerősítette a házasság.

 • 2006.11.23 14:07:14Csiperke

  manci: hát persze, én sem vagyok házasságellenes, épp szombaton bőgtem a meghatottságtól egy esküvőn, mondjuk majdnem mindegyiken bőgök. (anno a sajátomon nem) A szombatin a párom aszonta, hogy írjunk már alá mi is, ha itt vagyunk és nyitva hagytam a kérdést. Nem mondom, hogy soha többé. De nem olyan fontos nekem.

 • 2006.11.23 14:26:09Kékfelhő

  én abszolút de nem vagyok rá kapható, a mostani párom már egyszer elvált, tehát ő sem nagyon lelkes a témától

 • 2006.11.23 14:27:41Daem00n

  és aki még soha nem volt házas, az vajon miért nem kapható a témára? :(

 • 2006.11.23 14:32:08Azurka

  Azért szerintem lökést ad a kapcsolatnak a "papír". A férjemnek vagy egy lépcsőzetes elmélete, ami valahogy úgy hangzik, hogy ahogy a kapcsolat fejlődik, mindig lesz valami kritikus pont, amit észre kell venni és továbblépni, vagy szépen-lassan elhal a kapcsolat. A továbblépés bármi lehet, amit a felek úgy értékelnek (pl. egy távkapcsolatból összeköltözés, közös lakás, közös kassza :-), eljegyzés, házasság, gyerek, külföldi kiküldetés együtt, vagy akár kisebb dolgok is, amik új lökést adnak a kapcsolatnak). A környezetünkben minden pár szétment, mert nem vették észre a kritikus pontokat.

 • 2006.11.23 14:37:45Kékfelhő

  Daem00n: én egészen pontosan a szüleim házassága miatt nem vagyok kapható, a férfiaknál ez kicsit másképp néz ki, legalábbis a többségnél.

 • 2006.11.23 20:10:40Tori

  A válás után nekem sem kellett volna új papír, de a párom lépten-nyomon térdre ereszkedett és megkért, amit még bírtam volna egy darabig. :) De aztán jött a babánk, és nem engedték apasági nyilatkozatot tenni, mert még nem telt el 300 nap a válás hivatalos kimondásától, és ilyenkor a gyerek automatikusan a volt férj nevére kerül! Úgyhogy azt mondtuk, oké, akkor mi a legközelebbi szabad időpont az esküvőhöz? Mondták, két hét. Csak amikor a minilagzihoz foglaltunk helyet az étteremben, ott kérdeztek vissza, hogy nahát, Bálint-napon házasodnak? Azóta se hiszi el senki, hogy nem direkt így akartuk!

 • 2006.11.23 20:24:42manci

  Tori! Ha ennyire el akarnak venni és az esküvő időpontja véletlenül Bálint napra esik, az az álmoskönyv szerint nagyon jót jelent:)))

 • 2006.11.23 20:25:02Csiperke

  Tori: :-) Amúgy milyen hülye rendszer ez. Egy ismerősöm öccse 14 éves korára a 3. vezetéknévvel kapta meg az édesapja nevét. Először az anyja külön, ráadásul 12 éve külföldön élő férjének a nevét, aztán az anyja lánykori nevét és végre a saját édesapja nevét.

 • 2006.11.23 20:28:44Tori

  manci: :D Jó hír! Amúgy a férjem megrögzött romantikus, de a Valentin-nyáladzást utálja, úgyhogy direkt örül, hogy nekünk lehet mást ünnepelni aznap. Ráadásul a sok szivecskés reklám miatt nem kell félnem, hogy valaha is elfelejti az évfordulót!  Csiperke, én is ezt mondtam, de állítólag azért van, hogy ha egy asszony bosszúból meg akarja tagadni a volt férjétől a gyerekét, ne tehesse. Ebben van is ráció, de abban a szituban rohadtul nem érdekelt, csak az, hogy ne kerülhessen annak a nevére, akit többek között azért hagytam el, mert nem volt hajlandó gyereket csinálni nekem!

 • 2006.11.23 20:56:42manci

  Tori! Meg azért is van, mert a törvény vélelmezi, hogy ha házasságban éltél a fogantatás pillanatában, akkor a férjtől vagy terhes. Ez az anyukát is védi, ha a volt férj nem akarja vállalni a gyereket.

  De valóban van számos olyen szitu, ahol a tv. inkább megnehezíti a helyzetet, sőt olyan is van, amikor egyszerűen gonosz. A férjem előző kapcsolatában a lány terhes lett: együtt éltek, amikor beköszönt a gyerek, együtt bejelentették a baba érkezését a nagyszülőknek, majd a csaj 5 hónapos terhesen visszament a férjéhez, akit elvileg a párom miatt hagyott el anno, csak nem váltak el hivatalosan. Innentől kezdve hallani sem akart a páromról, sőt váltig állította, hogy nem is övé a gyerek. A jog ilyenkor azt mondja, hogy a férj az apa. Ha egyik házastárs sem emel ez ellen kifogást akkor a valódi apukának semmi, ismétlem semmi joga nincs.

  Szóval csak azt tudjuk, hogy a férjemnek valószinűleg van egy gyereke, aki bármikor felbukkanhat az életünkben. De lehet, hogy sosem bukkan fel, és azt hiszem ez lenne a rosszabb!

 • 2006.11.23 21:04:19Tori

  manci, de nem éltem ott! Két hónappal a válás után estem teherbe, de a nagy súly miatt az orvos azt mondta, hamarabb fog születni.

 • 2006.11.23 21:10:49manci

  Na ez a verzió eszembe se jutott! Bocs!

 • 2006.11.23 23:17:32Memme

  Csak estefelé vagyok képben :-)
  A rasztafrizkós ovóbácsit csak láttam, de a gyerekek szemmel láthatóan bírják :) Én nem megyek a gyerekért, még nincs :(
  Itt kicsit más a rendszer... suliba pl 8-nál előbb nem mennek, oviba meg amikor éppen beesel a kölökkel, tök mindegy. ovira válogatja, mikor van nyitva, vannak familie-barnehage-k, ami azt jelenti, hogy a családi ház alsó része ovi, kert játszótér, és nincsen túlzsúfolva a ház gyerekkel. Van montessori ovi is, iskolával egy épületben, 3-12 éves kor között járnak oda a gyerekek.
  A külön kassza kemény dolog, ha a másik 2x, 3x többet keres, vagy éppen az egyik bukja az állást és segélyre kényszerül. Nincs tökéletes családi kassza-elmélet.

 • 2006.11.24 20:14:36Katalma

  Az ovis megjegyzésekhez:

  - szerintem jogos az óvónőknek, és bármely pedagógusnak a 6,5 órás munkaidő - ami itt jegyzem meg, szigorúan a gyerekekkel eltöltött időt jelenti. Az óvónőnek ezen túlmenően más kötelezettségei is vannak, pl. készülni a foglalkozásokra, amely általában legalább annyi, de inkább 2x annyi idő, mint amennyi maga a foglalkozás időtartama. (Tanárok esetén is a tanórára készülés, dolgozatjavítás nagyon sok plusz idő, tanár is van szép számmal a családban. Egy jó tanár esetén is, nem akarok általánosítani, de inkább a trehány tanáremberekre igaz, hogy a munkaidejük csak a megtartott órákban mérhető.) Ezen túlmenően, a gyerekekkel, a sok gyerekkel eltöltött idő olyan folyamatos koncentrációt és idegi igénybevételt jelent, amiből 6,5 óra is sok naponta. Nem is képes akárki ilyen munkakörre. Az anyum és az egyik húgom is óvónő. Sokat mesélnek, amitől égnek áll a hajam - én nem bírnám, az biztos.

  - Valahol jogos az igény, hogy az óvodák nyitvartartási ideje alkalmazkadjon a szülők munkaidejéhez. Magánovik esetében erre van is példa. De egy "önkormányzati" ovi esetén iszonyú pici a keret, és ott nyirbálják, ahol tudják. Anyum most vezetőóvónő, szokta mesélni, hogy jön a munkáltatótól az utasítás, hogy a bérkereten spórolni kell. Ez a 22-es csapdája, hiszen x embernek adott végzettséggel és adott eltöltött idővel törvény írja elő, hogy mennyi a fizetése. Ilyenkor szokott a munkáltató (önkormányzat) létszámcsökkentést előírni, anyunak meg főhet a feje, ugyan kit rúgjon ki, hisz mindnek van családja, stb. Iszonyú pici pénzek vannak, anyu még a rajzlapot is a külön erre a célra életre hívott (a szülők által támogatott) alapítvány pénzéből veszi. Ilyen viszonyok mellett a zárós óvónő pozíciója - egy igen valószerűtlen álom. Bár biztos vannak nagyon jól elengedett önkormányzati ovik is... csak én nem tudom elképzelni.

 • 2006.11.24 20:56:37Katalma

  Jahh, es az előző ovis megjegyzésből még azt is sikerült kihagyni, hogy az anyuéknál jelenleg nincsen annyi óvónő, minden csoportba jusson egy délelőttös meg egy délutános. Anyu majd mindennap benn van valamelyik csoportban, ami a napi adminisztratív baromságok miatt sokszor azt jelenti, hogy este 6 után ér haza.

 • 2006.11.25 00:37:04kovvacs

  Mire mennyi pénzt tudtok költeni és mennyi lenne az ideális?

  Lakbér vagy lakás(ház)fenntartásl, gáz, villany, víz+csatorna, tüzelő, telefon, net, mobil, autó/közlekedés, kaja, ruha, pelenka, játék, szórakozás?

 • 2006.11.26 11:28:10gyöngy1

  Nekem most az az ùjdonsàg, hogy a lànyom egy hónapja bölcsis. De làtvàn, hogy milyen minöségüek a jàtékok a bölcsiben, és hogy milyen kajàkat esznek... hàt, én szivesen fizetnék 312 forintnàl egy picivel többet, de hetente legalàbb kétszer legyen joghurt is. Meg aztàn tényleg az, hogy 4-kor haza kell vinni a gyereket mert bàr 5-ig vannak nyitva, ha addig vàrok a gyerekem egyedül van és a nénik hùzzàk a szàjukat, hogy bent kell maradniuk. Nekem szerecsém van mert el tudok menni érte, de azok a szülök akiknek a munkaadója nem rugalmas az mit csinàl?

 • 2006.11.26 22:03:56Katalma

  Kedves Gyöngy,

  az igazság ennél sokkal keményebb. A magánovik tarifája igen brutális, 80eHUF/hó körül mozog. Ilyen helyen persze evidens a szolgáltatás - ha az étkezés és a foglalkoztatottság elégtelen, nem viszed oda a gyereked. (Persze nyilván nem ezért nem viszed oda, hisz hát mit mondjak, elég durva ár ez egy átlagmagyarnak...)

  Az "állami" intézményeknél pedig a közkonyha nagyúr. Anyu egy időben azokat a rémtörténeteket mesélte rendszeresen, hogy veszekedett a konyhával, ugyan tényleg komolyan gondolják-e a 3 liter pörköltet 100 gyerekre plusz az óvónőkre és a dajkákra.

  Ilyen helyzeten valamelyest a szülő is javíthat. Egyrészt, felmelheti a szavát az üzemi étkeztetést végző intézmény ellen (ez értelemszerűen nem az óvoda és nem a bölcsöde, hanem a konyha, illetve annak fenntartója). Másrészt, egyre több a szülők által létrehozott intézménytámogató alapítvány. Célzottan fel kell sorolni, mire szánod az alapítvány pénzét, és ezt le kell fektetni az alapító okiratban. Anyuéknál ez a tevékenység elsősorban a képességfejlesztés, de máshol lehet pl. az egészséges étrend vagy mittudomén. Érteni nem értek hozzá, de ilyen irányba érdemes lehet elindulni... :)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta