SZÜLŐSÉG

Komiszlépcsőt javasol a Szuperdada

2006. november 18., szombat 10:47

Mikor a könyvet elkezdtem olvasni, oldalról oldalra erősödő szörnyű érzés fojtogatta a torkom: én vagyok a világ legrosszabb anyukája. Pontosan azokat a hibákat követtem el, amitől a könyv szerzője óva inti a szülőket. Mielőtt teljesen hatalmába kerített volna az elkeseredettség, észrevettem, hogy a könyv a különböző szokványos gyereknevelési problémákra megoldási javaslattal is szolgál. A komiszlépcső és egyéb trükkök a Szuperdada című könyvben.


Az író, Jo Frost – akinek egyébként saját gyermeke nincs is - egy teljesen hétköznapi bébiszitter, aki 15 éves bébicsősz tapasztalatát osztja meg az olvasókkal könyvében. Az angol Channel4 televízióban bemutatott Szuperdada című sorozat, melyben Jo különböző családok problémáit oldja meg, igen népszerű lett, azóta több országban műsorra tűzték.

Az író szerint az alapvető gondokat az jelenti a gyermeknevelésben, hogy a szülők elfogultak gyerekeikkel szemben, érzelmileg túlságosan érintettek, pedig három lépés távolságból már egészen másképp nézne ki a problémájuk. A könyv megpróbál minket, szülőket néhány lépéssel hátrébb vinni, hogy innen közelítsük meg a gyerekkel kapcsolatos gondjainkat.

A könyvben olvashatunk a különböző életkorokról és fejlődési szintekről, találunk tippeket a fogzás miatti nyűgösség csökkentésére, a szeparációs félelem oldására, a hiszti kezelésére és a szobatisztaságra való nevelésre is.

Szó esik még a napirend fontosságáról, a következetességről is. A könyvben külön fejezet foglalkozik a kisgyermekekkel kapcsolatos problémákkal, az öltözködés, az étkezés, a társas jártasságok, az alvás, a szabadidő és a szobatisztaságra nevelés kérdéseiben praktikus tanácsokkal segíti a nehéz helyzetben lévő szülőket.

A minap alkalmam volt letesztelni, hogy működnek-e a módszerek. Bár azt gondoltam, nálunk nem fognak bejönni a trükkök, a komiszlépcső - melynek lényege, hogy a túlpörgött gyereket egy időre kivonjuk a forgalomból (pl. lépcsőre vagy olyan helyre állítjuk, ahol nem tudja magát elfoglalni), hogy lehiggadhasson, fölfogja, mit csinált és belássa, hogy ezt nem kellett volna - két perc alatt megtette a hatását, a hiszti elmúlt, a gyerek bocsánatot kért és folytatódott a játék. A módszer, mely hasonlít a klasszikus sarokba állításhoz, csak úgy működik, ha előtte a figyelmeztetést és a magyarázatot sem hagyjuk ki. Bízom benne, hogy a könyv többi tippje is beválik.

Jo Frost: Szuperdada – Hogyan hozzuk ki legjobbat gyerekeinkből?
Park Könykiadó, Budapest, 2006.
4500 Ft.
223 oldal, végig színes fotókkal

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.18 13:12:44Dexter68

  Azért megnézném a 15 éves fiamat a komiszlépcsőn :DDDD

  A kétéveset meg úgy nevelem, hogy közben röhögök rajta - nagyon nem is vesz komolyan. Hiába "rosszkutyabüdöskölök", meg kell zabálni ;o))))

  Általában a szülő ott szúrja el a nevelést, hogy szereti a gyerekét. Van ilyen.

  Bár azt nem nevezném szeretetnek, amikor a saját gyerekkori frusztrációik ellensúlyozását nyomják rá a gyerekre. Pl. legyen a gyereknek elektromos terepjárója és menjen vele a gyerek és ne labdázzon a többiekkel... függetlenül attól, hogy szerencsétlen kölök inkább labdázna. Vagy láttam apukát 3 éves gyerekkel a karján Gyűrűk urát nézni a moziban és magyarázta, hogy milyen remek mese... -ja. Tényleg remek mese. 3 évesnek.

 • 2006.11.19 16:51:12Tori

  Ezt a könyvet nem olvasom el, mert tuti felmegy tőle az agyamban a nyomás. Pedig értem, és az agyam racionális fele igazat is ad neki, de tuti képtelen lennék elfogadni egy gyerektelen nőtől gyereknevelési tanácsokat, akármennyi legyen a bébiszitteri tapaszatala!

 • 2006.11.19 17:00:57manci

  Számomra pont ezért tűnik érdekesnek - egy másik nézőpont. Ettől még nem biztos, hogy követni fogom a tanácsait.

 • 2006.11.19 17:12:17jidele

  én boldogult pesztonka koromban mindig meglepődtem, hogy hány kezdő és haladó anyuka kér tőlem tanácsot a gyerekneveléshez, noha nem volt gyerekem.

 • 2006.11.19 21:15:39Memme

  Szoktam hébe-hóba nézni a sorozatot, ez a nő tényleg működik. Olyan kölköket nevel tiszteletre, önfegyelemre, akikről már a szülei is lemondtak, hogy valaha ember lesz belőlük. Elképesztő. Közben tanítja a szülőket is. Jól nyomja :-)

 • 2006.11.20 09:28:49Tori

  Memme, számomra ez a lényeg, hogy "közben tanítja a szülőket is". Azt hiszem, a lányom akkor nem lesz erőszakos, ha nem azt látja, hogy én is erőszakkal próbálok érvényesülni, és akkor lesz számára egy virág igazi érték, ha látja, hogy jobban örülök neki, mint valami bizsunak. Kezdő szülőként idegesek voltunk, hogy ennek a kis életnek hogyan tanítjuk meg majd mindazt, amit fontosnak érzünk, és jobb ötlet híján úgy gondoltuk, majd példamutatással. És lőn: két évesen már figyelmeztetés nélkül előre köszönt a szomszédoknak, mondja, hogy kérem szépen, köszönöm szépen, szívesen, egészségedre, melyiket mikor kell. Tehát ha úgy veszem észre, hogy valamely viselkedés nem tetszik a lányomban, először megnézem, honnan tanulhatta, és legtöbbször azt látom, hogy tőlem. Ezért magamat nevelem inkább, és az eddig mindig átragadt a gyerekre. Ezt meg már tényleg ne egy bérpesztonka tanítsa meg nekem! Tényleg érdekes lehet egy másik nézőpont, de az anyaszerepből úgyse fogok tudni kilépni. Mit csináljak, a visítva hisztiző lány láttán nevetni kezdek, mert még üvöltve is aranyos?

 • 2006.11.20 11:59:13Dexter68

  Én a hisztinél egy dolgot tartok nagyon fontosnak: Csak azért, mert hisztizik, nem lehet igaza.
  Tehát, nincs olyan, hogy mégis inkább kap pl. túrórudit csak azért, hogy hallgasson már el. Nyilván nem azért mondtam valamire nemet, hogy aztán később igen legyen belőle.
  Erre hamar rájönnek és tudják, hogy NEKEM nem érdemes hisztizni. De pontosan tudják azt is, hogy Anyának simán ;o)))) - de ez már az ő dóga.

 • 2006.11.20 12:08:23Nyuli

  A hisziért nálunk sem jár "engedmény".

  De pl lehet velem üzletet kötni :)

 • 2006.11.21 14:22:22Scotch

  en is lattam egy par reszt belole es nem ertem mar eleve azt, hogy egyes csaladok, hogy juthatnak el olyan szintekre, mint a "supernanny"-ban?
  Pl. a multkor 3 kisgyerek, 2 lany 1 fiu terrorizalt egy tenyleg meretes tehen anyukat. Az 5 eves forma kisfiu pofonvagta anyut mikozben a cipojet akarta feladni es kozolte, hogy: "hagyj beken es kuss, te dagadt kurva!!!!"
  Anyu erre sirva fakadt.
  Sajnos a veget nem lattam, ember nem engedte vegignezni!
  En meg csak most varom az elsot, lassan itt van, de el nem tudom kepzelni, hogy lehet egy gyerekkel erre a szintre eljutni? Nem csodalom, hogy ilyenkor mar kulso segitseg kell, de egy gyerek nem lesz magatol ilyen vagy igen?
  Tapasztalatok?

 • 2006.11.21 14:41:21Memme

  Húú, Tori, nehéz dolog a gyereknevelés, még kívülről is. (nekem még nincs) Egy dolgot megtanultam, amikor a barátnőm két gyerekére vigyáztam sokat: önfegyelmeznie kell magát minden felnőttnek, aki gyereket nevel/vigyáz rá, mert a gyerekek a látott mintát követik, utánozzák. Nincs káromkodás, erőszak, üvöltés, csak szeret és béke van. (nyers) :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta