SZÜLŐSÉG

Megéri lefagyasztani a köldökzsinórvért?

2006. november 16., csütörtök 15:45

Újabb jól menő találmány, mellyel le lehet húzni a felelősségteljes kismamákat, vagy tényleg nálunk van a jövő kulcsa? Érdemes 350 ezer forintot kiadni azért, hogy az újszülött köldökzsinórvérének sejtjeit húsz évig tárolják? Az őssejtkutató válaszol.


„Még elég sok a probléma az őssejt-terápiával kapcsolatban" – nyilatkozta Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató a Porontynak. "Az eddig elvégzett kísérletekben néha megfigyelték, hogy az őssejtek nem állnak le az osztódással és rák-szerűen továbbterjednek a testben. Ha genetikai problémája van az embernek, akkor hiába vesznek le köldökzsinórvért a születése után, az akkor levett sejtek is tartalmazni fogják a genetikai hibát.”

A kutató elmondta, hogy erre is próbáltak megoldást találni, úgy, hogy vírusokkal genetikailag módosították az eredeti őssejteket és azokat ültették vissza a páciensbe, hogy a már kijavított sejtek hozzák rendbe a károsodott szövetet, de ezek a megoldások még kísérleti fázisban vannak. Az is még csak távlati terv, hogy új szerveket tudjanak előállítani őssejtekből.

A köldökzsinórvér és az őssejtek tárolása


Őssejtek

A köldökzsinórvér az a vérmennyiség, ami a köldökzsinórban illetve a méhlepényben marad a születés, illetve a köldökzsinór átvágása után. A vérmintából különválasztott őssejteket -196 fokos folyékony nitrogénben őrzik. A leghosszabb ideig életképesen tárolt őssejtmintáról a közelmúltban számolt be egy japán kutatócsoport, az ő mintájuk jelenleg 29 éves. A tapasztalatok arra utalnak, hogy az őssejteket végtelen hosszú ideig lehet tárolni és bármikor felhasználhatók, ha szükség van sejtek vagy szövetek pótlására.

A saját köldökvérből eltett őssejt garantáltan illeszkedik a szervezetbe, bármelyik életkorban lesz is rá szükség. Akkor is nagy gyakorisággal alkalmazhatók a köldökzsinórvérből nyert őssejtek, ha valamelyik testvérnek vagy szülőnek lenne szüksége az életmentő lehetőségre.

Mintavétel

A hagyományos csontvelőkinyeréssel ellentétben, amely általában sebészi beavatkozással, altatással, gerincvelői érzéstelenítéssel és egyéb rizikóval jár, a köldökzsinórvér levétele nem jár semmiféle kockázattal, beavatkozással vagy fájdalommal, és általában 3-5 perc alatt elvégezhető.


A köldökzsinórvér levétele

Közvetlenül a baba születése után a köldökzsinórt elszorítják, majd leválasztják a babáról. A köldökzsinór vénájából fejtik le a vért, melynek 36 órán belül kell a laboratóriumba érkeznie.

Fontos tudni, hogy a köldökzsinórvér gyűjtés kizárólag komplikációmentes esetekben, hüvelyi szülés, császármetszés, ikerszülés illetve alternatív szülési módok (vízben szülés) esetén történhet. Nem lehetséges a gyűjtés otthonszülés esetén, mentési körülmények között, illetve bármely sürgős egészséget, életet veszélyeztető váratlan esemény miatt.

Néha előfordul, hogy a szülést követően a levett vér mennyisége nem elegendő, esetenként a mintában található magvas sejtszám kevés. Ennek okai a következők lehetnek: rövid, esetleg vékony a köldökzsinór, kicsi vagy elöregedett a méhlepény. A sikertelen eltárolásnak az előfordulási gyakorisága 10-15%.

A szolgáltatás ára

A Sejtbank Kft-nél 342 ezer forintot kell befizetni, ez a mintavételi készletet, a szállítást, a laboratóriumi feldolgozást és 20 éves tárolási díjat tartalmazza.

A Zelion Őssejt Kft  350 ezer forintos ára tartalmazza a szerződéskötés díját és az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a gyűjtődobozt, a minta biztonságos elszállítását, a feldolgozás költségeit és a 20 éves tárolást.

A Krio Zrt. munkatársától megtudtuk, hogy a 275 ezer forintos díjuk nem tartalmazza a szállítást, azaz a levett köldökzsinórvért nekünk kell beszállítani a laboratóriumukba 36 órán belül. Ebben az összegben csak a levételhez szükséges szett, a fagyasztás, az analízis és a 20 éves tárolási díj van benne.

Ezek az árak európai viszonylatban nem is olyan drágák, a briteknél a szolgáltatás átszámítva 420-560 ezer forint, Németországban pedig találni olyan céget, amely 620 ezer forintnyi eurót kér az őssejtek tárolásáért.

Megkérdezett ismerőseink közül senki nem vetette le a köldökzsinórvért. Azzal érveltek, hogy a szolgáltatás nagyon drága, és mire használnák, addigra ott tart a tudomány, hogy nem lesz rá szükség. Többen megemlítették, hogy még pontosan azt sem tudják, mire is használható az őssejt.

Dr. Kirilly Dániel őssejtkutató szerint ha valakinek van rá pénze, érdemes elrakatni a köldökzsinórvért, mert olyan sejteket tartalmaz, amit a tudomány jelenlegi állása szerint felnőttből nem lehet készíteni, bár a felnőttek vérében is megtalálhatók az őssejtekhez hasonló sejtek, csak nagyon kis számban.

„A jövőben lehet, hogy képesek leszünk több ilyen sejtet kinyerni a vérből, vagy akár arra is, hogy más testi sejteket, például a bőrből vagy a bélhámból speciális körülmények között őssejtté alakítsuk. De akinek hamarabb lesznek gondjai és gyorsan lesz szüksége őssejtekre, és van rá pénze, az megteheti és nem teljesen feleslegesen, hogy lefagyasztatja az őssejteket a köldökzsinórvérből.” – mondta a kutató, aki felhívja a figyelmet arra, hogy csak olyan helyen érdemes lefagyasztatni az őssejteket, ahol hosszú távon garantálni tudják, hogy utána is képesek lesznek ezeket visszafagyasztani és ebben gyakorlatuk is van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.16 17:00:30mackopapa

  És csak olyan szolgáltatóval érdemes szerződést kötni, amely Magyarországon tárolja a vért, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint ha külföldről hozzák vissza, nem használható fel (szülész-nőgyógyász tájékoztatása szerint).

 • 2006.11.16 21:26:12Gesztenye

  Az vajon mennyibe kerül, ha az ember fel szeretné használni a sejteket, vagy meg akarja hosszabbítani a tárolási időt?

 • 2006.11.17 12:46:36kfgyk

  - otthonszules NEM akadaly. miert lenne az? egyes szolgaltatoknal kizaro ok, de az az o bajuk. remelem bejon ez a tippem is es lesz cikk az otthonszuletetteket ero diszkriminaciokrol is...
  - lehet kerni 10 eves fagyasztast is, akkor kijon 200 alattbol, es tiz ev mulva eldontheted, hogy latsz -e fantaziat a tovabbtarolasban.
  - a tarolas hosszabbitas hasonlo kaliberu osszeg, valoszinuleg kevesebb, mert nem kell ujra letarolni, szerzodeskotni.
  - remhireket mi is hallottunk, hogy a felhasznalaskor majd nem engedik a korhazak a toluk fuggetlenul mukodo cegektol beszallitott mintakat felhasznalni. nos erre rakerdeztem szerzodeskor, ez az intezmeny vezetoje szerint (szakember) hulyeseg, es en is furcsanak talalnam, hiszen ezek az intezetek (legalabbis a magyarorszagi szekhelyuek) altalaban egyuttmukodnek valamelyik korhazzal, sot, gyakran azok tamogatasaval kezdtek meg mukodesuket (talan miskolci es bp-i korhazak)

 • 2006.11.17 12:52:00kfgyk

  gesztenye:

  a kivetelert a futarnak a dijjat kell kipengetni, itt mar nem mindegy, hogy Brusszelbol jon egy arc kocsival (nem rogzitett de szerintem parszaz euro)

  vagy valamelyik bp-i keruletbol (ahonnan te is elhozhatod taxival, sot, bevinni is beviheted magad)  hogy a korhazban a beavatkozasnal mit kell fizetni azt en sem tudom, annyira nem is erdekel, ha ilyen van akkor annyi amennyi.

 • 2006.11.17 12:54:55kfgyk

  nomegegy uccsot:

  - korhazi szulesnel a verlevetelt intezo doki az intezettol juttatast kap, ezert nem kell kulon jattolni.

 • 2006.11.17 21:17:17pepi

  Mi a Sejtbanknál a fenti összegen túl semmit nem fizettünk, és minden tök flottul ment. A dokinak ezért külön még fizetni (egy bökés, semmi bonyolult)? Vagy a futárnak? Na ne.

  Viszont le akartak húzni még kb. 10000 Ft-ot mindenféle vérvizsgálat címén, hogy azt állítólag máshol is csak pénzért csinálják (HBV, HIV, szifilisz, stb), ez hülyeség, nekem megcsináltatta a dokim ingyér.

  Én egyébként nyugodtabb vagyok, hogy Svájcban van a cucc, valahogy jobban megbízom abban, hogy képesek 20 évig vigyázni rá.

  Azt viszont nem tudom, ha jó ez a sejtkollekció a tesónak, anyának, apának is, akkor elég családonként egy adagot félretenni? És ha szükség lesz rá, felhasználják az egészet, vagy beosztják valahogy?

 • 2006.11.19 12:36:30kfgyk

  A kert vizsgalatokat megcsinaltathatod magad egyesevel (leg- dragabb es idorablobb), az intezet is elintezheti neked egyszerre (praktikus es kicsit olcsobb) es ha szerencsed van akkor a hazidoki megoldja.

  Azert nem biztos, hogy eleg csaladonkent egy adag, mert csak a donor szamara 100% a felhasznalhatosag.

  A csalad tobbi tagja igen nagy esellyel atcsuszik a megfelelesi teszten - amit hasznalat elott el is kell vegezni. Mig az os-sejtszaporitas nem rutineljaras, a levett ver mennyisege (jelenleg) csak 20kg testsulyig felhasznalhato.

  Azaz talan azert erdemes minden alkalommal eltenni, hogy tobb es tobb fele legyen belole.

 • 2006.11.21 10:51:59aquaair

  Sziasztok!
  Véletlenül (közvetve) van némi rálátásom a dolgokra, ezért szeretnék eloszlatni néhány téves információt.

  mackópapának üzenem, hogy a szngy orvosa nincs teljesen képben, ugyanis semmi akadálya a külföldről visszahozott SAJÁT tulajdon felhasználásának.

  pepi! szerződtél a sejtbankkal, de nem tudod, hogy nem svájcban tárolják a cuccot? a honlapjuk szerint Belgiuman ÉS Hollandiában. Párhuzamosan a nagyobb biztonság kedvéért. A szűrővizsgálatokért pedig 20ezret kérnek, de ez nem lenyúlás, hanem kényelmi szolgáltatás. Ha ugyanis Te intézed a vérvételeket, akkor szülés előtt is és után is el kell végeztetned magadon, vagyis kétszer szúrnak, kétszer töltöd vele az időd, míg ezért a pénzért a köldökzsinórvérből is megcsinálják. Egyszer. Azonnal. Fájdalom- és nyűgmentesen.

  kfgyk kedves! Te expertnek tűnsz, de félreinformálod a jónépet! Kinél tároltatsz?
  Az eltárolt őssejtmennyiség jelenleg 40kg-ig jó, aztán hátha lehet majd szaporítani. De a most rutinszerűen alkalmazott őssejt-transzplantációnál úgyis a gyerekkori leukémiákat gyógyítják. Mire sor kerül a cukorbajra, alzheimerre, addigra valszeg szaporíthatóak is lesznek.
  A visszaszállításért a sejtbanknál európán belül nem kell fizetni. Most láttam egy hirdetést valahol (bár a honlapjukon nem ez van!)
  A tárolás meghosszabbítása pedig filléres összeg az egész bulihoz mérve (de addig még van idő bőven és a gyerek majd eldönti, hogy mit kezd vele.)

 • 2006.11.22 10:44:38kfgyk

  szia aquaair,  nem vagyok expert csak igyekeztem minden lehetseges infot beszerezni. nem gondolom magam konnyen beugraszthatonak, de az azert meglep, hogy ilyen kevesen erdeklodnek egy ilyen lehetoseg irant, mig mondjuk legzesfigyelot sokkal tobben vesznek. csak babakent kell mindent megtenni a kolokert?

  btw olvashato egy erdekes adat talan pont a sejtbanknal, hogy 1:1400 az eselye, hogy a csalad felhasznalja a letarolt cuccot a technologia fejlodeset nem figyelembe veve...

  A kilogrammban igazad van, pedig fogadni mertem volna ra, es egy masik hozzaszolo is ennyire emlekezett, szoval rafogom a tudomany fejlodesere :) A visszaszallitasi dijjat pedig a merketing fejlodesere - anno tutira volt, ez is egy plusz pont volt a budapesti tarolasu a Krio-nal.

 • 2007.01.27 12:43:05amarena

  Zelionnal szerződtünk le. A kislányom jan 7-én 12.03kor született. Azonnal hivtuk a futárt aki közöte 24órán belül kell kiérniük. Megérkeztek 17.30körül. Azóta sem kaptunk hírt, h sikerült-e a levétel vagy sem. (igaz jan 31ig kell a teljes árat befizetni, és még nem tettük meg....)
  Dokim szerint nagy humbukk az egész, szte ennyi erővel a fridzsiderben is tárolhatnám.
  A Krioról annyit hallottam, h nem végeznek sejtszeparációt, nem választják széét a sejteket és a plazmát, hanem ahogy van úgy fagyasztják le az anyagot.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta