SZÜLŐSÉG

Mikulás méretre is kapható

2006. november 15., szerda 09:38

Milyen megoldásokat talál, aki idegenkedik a játszóházak és munkahelyek szervezte mikulásünnepektől, gyermekét mégsem akarja megfosztani a Télapó ajándékozásának élményétől? Exkluzív mikulásparti otthonunkban, profi Télapóval hatvanötezerért, vagy gazdaságos megoldás ezerötért?

Tavaly hároméves lányomhoz és nálunk összegyűlt hasonló korú kis barátaihoz jött el a Mikulás. A Télapó szerepét legmagasabb barátunkra osztottuk, aki egy kölcsönkért piros filcruhába bújt, műszakállat és műbajuszt viselve kopogtatott. A buli remekül sikerült. Idén már óvatosabbnak kell lennünk, nehogy a gyerek felismerje a barátot, ezért felmértem a terepet: mennyibe kerül „igazi” Télapót rendelni, illetve milyen más lehetőség van az ünnepség megszervezésére.


A www.mikulasszolgalat.hu oldalának információi szerint egy Télapó megrendelése áfa nélkül 5800 és 27400 forint között van a gyermekek létszámától függően. A Krampusz és a Hópihe ugyanennyibe kerül. Ezért az összegért speciális felkészítésben részesített Télapót kapunk, az ajándékcsomagokért viszont külön kell fizetni, darabját 1050 forintért kínálják.

A Fővárosi Mikulás Szolgálat télapó-csapata igen változatos: választhatunk fiatalabb vagy idősebb példányt, alacsonyt, magasat, vékonyat, testeset, igény szerint. Azt is megszabhatjuk, milyen szerelésben jöjjön Télapónk: amerikai típusú ruhát (nadrág, csizma, köpeny, fekete öv), vagy Szent Miklós püspököt idéző, hosszú palástot viseljen.

Egy családnak 12 ezer forintot kell fizetni, ezért a Mikulás és egy nem jelmezes kísérő érkezik. Ha krampuszt, manót vagy hótündért is szeretnénk, akkor összesen 15 ezret kell kicsengetnünk.

Költséghatékonyság szempontjából jobban megéri zsúrt szervezni, mert több család esetén csak 16 ezer, illetve jelmezes kísérővel 22 ezer forintba kerül az ünnepség, amely annyi felé oszlik, ahány családot beszerveztünk. Ha ennél exkluzívabb bulit rendeznénk, hívhatunk műsoros-zenés-jelmezes kísérőt, gitárost, énekest is, óránként 20 ezerért, illetve angol vagy német nyelvű Mikulást is, ugyanennyiért.

A Mikuláscentrum télapója fél órát tölt el a gyerekekkel, verset mond, énekel velük és ajándékot oszt igény szerint. Mindezt 1-4 gyerekig 8 ezer, 5-20 gyerekig 15 ezer forintért teszi, ebben az árban gyermekenként egy darab szaloncukor is benne van.

A Krampusz plusz hatezer, zenélő változatban 12 ezer forintba kerül. Igényelhetünk profi fotóst is, aki ötezerért lefotózza a gyermekeket a Mikulás ölében, ajándékozás közben, igény szerint csoportképet is készít, majd ezeket egy cd-re írja. A fotókból darabonként 120 forintért papírképet is kérhetünk.

Ha ez még mindig nem lenne elég, hívhatunk profi videóst is, aki tizenkétezerért az egész télapósdit videóra veszi, majd dvd-n adja át. Az árak az ajándékcsomagok árát nem tartalmazzák, ezekért 800-2500 forintot kell pluszban fizetnünk. Virgácsok ugyanitt 500 és 1200 forintos áron kaphatók.

Egy hatfős gyerekcsapat mikuláspartija itt tehát alaphangon tizenötezer forint (ekkor még csak egy szál szaloncukrot kapnak a kölykök), de ha minden szolgáltatást igénybe veszünk, akkor ez az összeg elérheti a 65 ezer forintot is, és ebbe a fotók előhívását bele sem számoltuk.

Aki nem kíván ekkora összeget szánni egy félórás partira, annak kerítenie kell egy vállalkozó szellemű ismerőst, aki hajlandó Télapónak öltözni. Ehhez szüksége lesz ruhára. Köntöst 8400-12600 forint között, komplett szerelést (nadrág, nadrág, öv, sapka) 9120-13680 forintért, szakállt 1800-5000 Ft-ért, parókát pedig 2400-7000 Ft között vásárolhat az Omas jelmezkölcsönzőben. Ugyanitt egy teljes mikulás öltözet kölcsönzése 9100-9500 forint.

Ez még mindig meglehetősen drága, a gyerekeknek pedig édesmindegy, hogy a Télapó ruhája düftinből vagy filcből készül, ezért lejjebb adtam az igényt: megnéztem a hipermarketek kínálatát, mely a fentiek árának töredékéért árulja a jelmezeket ezerszám. A Tescoban egy öt részes filc mikulásruha mindössze 1599 Ft, Az Auchanban az öt részes szett 2790, de kapható télapóköntös szakállal 699 forintért is.

Részemről maradunk a jól bevált ismerősnél, abból a pénzből pedig, amit profi télapóra költenénk, inkább nagyobb ajándékcsomagot fogunk összeállítani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.15 09:53:13Tori

  Még kicsi a lányom, de nem hiszem, hogy valaha is fogunk hívni Télapót. Én vörös vagyok, a férjem szakállas, ez legyen elég. :) Szerintem jobb, ha nem látjuk az ilyen titokzatos személyeket, hogy Télapó meg húsvéti nyúl. És majd én énekelek meg verselek, aztán kipucoljuk a kiscipőt és kirakjuk az ablakba, mert az igazi Mikulásnak csak arra van ideje, hogy rénszarvasszánfuttában azokat rakja tele rágcsálnivalóval. Épp elég lesz nekem azt magyarázni decemberben, miért van minden sarkon Mikulás, nemhogy még házhoz is hívjak egyet. :-/

 • 2006.11.15 10:19:45katampusz

  zsong a fejem. tisztára mint egy lagzin, akkora ez a felhajtás. fotós, videós, kísérő uramatyám.

  én egyszerűen intéztem eddig a mikulás napot, reggelre teletömtem párom cipőjét mindennel ami a kezem ügyébe került. volt hogy gondoskodtam előre virgácsről, de ezt sem mindig. garantált a derű amikor rohanna munkába és egyre kerülnek elő a cipőjéből a dolgok: krumpli, hagyma, dió, telefon, briftasni, kulcsok, csoki satöbbi. 46-os cipőknél komoly fejtörés, hogy mindig teli legyen a surranó... :)
  idén még nincs semmi változás, a fiam még nem hord cipőt, majd jövőre.... :)

 • 2006.11.15 10:47:04fecske

  Szerintem is annál jobb, minnél tobb a titok. Pont az az egyik baj a mi korunkkal, hogy ha valami tetszik, azt minnél nagyobb mennyiségben akarjuk, igy aztán a végén már nem is vagyunk oda érte annyira. Pl. régen milyen nagy dolog volt az aug. 20-i tüzijáték, ma meg már csak kritizáljuk, mert utonüutfélen látni egyet. A Télapó is addig jó, amíg a képzeletben él, és bensőséges, meghitt élményt jelent, nem csak egy figura, mint Mickey egér.

 • 2006.11.16 09:27:42sportos

  nálunk a gyerek kb 5 éves koráig jött a 'Télapó'. Apukám öltözött be, és az utolsó évben már nagyon gyôzködnünk kellett a gyereket, hogy a Télapó csak hasonlít Papára de nem ô az. Utána nem kockáztattunk többet, hanem mondtuk, hogy a Télapó személyesen csak a kisgyerekekhez megy, a nagyobbaknak a rénszarvas szánról dobálja az ajándékokat a csizmácskákba. Elfogadta, és bár már 12 éves, és tudja, hogy nincs Télapó meg Jézuska, azért biztos ami biztos alapon mindig ír nekik kívánság levelet. De azért ô is igyekszik és kis ajándékokat készít karácsonyra a családnak.

 • 2006.11.17 14:50:45Nyuli

  Nálunk sajnos már az aprólék azt mondta, hogy úgyis tudja, hogy mi vesszük az ajándékot, úgyhogy kár a gőzért. És még csak hétéves. :(

  Pedig annyira vigyáztam mindig, hogy észre ne vegye. De hát az iskolások ugye már jólértesültek :)

 • 2006.11.17 14:52:37Nyuli

  Ja és télapót sosem hívtunk, de az oviba minden évben jött.

  Az ajándék éjszaka kerül az ablakba, illetve a cipőkbe.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta