Kegyes halált javasolnak a nagyon koraszülötteknek

Az angol orvosi etikai tanács legújabb jelentésében azt javasolja, hogy a terhesség 22. hetében született csecsemőket ne élesszék újra és ne helyezzék intenzív osztályra. Ez gyakorlatilag a gyerek halálos ítéletét jelenti: a 22. hétre született magzatoknak egyébként jelenleg az intenzív gondozás ellenére is alig 1 százaléka marad életben.



Az orvostudomány fejlődése a korábbinál sokkal több és fejletlenebb koraszülött csecsemő életben maradását teszi lehetővé. Közülük azonban sokan meghalnak vagy maradandó károsodást szenvednek. Az etikai tanács két év kutatás után hozta nyilvánosságra javaslatát, mely 22 hetes kornál húzta meg a határt. A 21. hétre született bébik egyébként nem maradnak életben, míg a 23. hétre születetteknél már 17 százalék a túlélésük esélye.




A javaslat szerint szabványos intenzív ellátásban csak a 24. hét után született csecsemőket kell részesíteni, kivéve, ha nincs reményük a túlélésre. Az ennél fiatalabb babák sorsáról a szülők dönthetnek, az orvosokkal folytatott egyeztetés után. A 22-23. hétre születettek automatikusan nem kapnak intenzív ellátást, csak akkor, ha a szülők ezt kifejezetten kérik. Koraszülöttnek egyébként a 37. terhességi hét előtt született gyerekeket nevezzük.

A jelentést készítő bizottság elnöke, Margaret Brazier a BBC-nek elmondta: "Természetes ösztön arra törekedni, hogy minden újszülöttet megmentsünk, még akkor is, ha kevés az esélye a túlélésre. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy jogunkban áll egy csecsemőt kitenni az invazív beavatkozások okozta fájdalomnak és stressznek, ha ezektől nem várható állapota jobbra fordulása, és a halál elkerülhetetlen."

A jelentés készítői ugyanakkor elutasítják azt a javaslatot, hogy bizonyos esetekben aktív eutanáziát alkalmazzanak az orvosok. Az angol szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium a hónap elején vitát kívánt nyitni arról, vajon a súlyosan fogyatékos újszülötteknél legalizálható-e az eutanázia. Az etikai tanács szerint azonban az újszülöttek életének elvétele semmilyen esetben nem megengedett, függetlenül állapotuk súlyosságától.

Oszd meg másokkal is!
Mustra