Éjszaka a zsákban - miben altassuk a gyereket?

Miben altatják a szülők a különböző korú gyerekeiket, ha hűvös van a szobájukban? Hiába a pihe-puha takaró, ha az éjszakai forgolódásban lecsúszik, a hálózsák viszont kényelmetlen, ha nem elég nagy, vagy felgyűrődik. Takaró és hálózsák - pro és kontra.


A gyerekszoba ajánlott hőmérséklete éjszaka 21-22 fok, az izgő-mozgó gyerkőcök viszont általában lerúgják magukról a takarót alvás közben. Ezért szereti sok szülő hálózsákban altatni a gyerekét. Ők azt mondják, csak akkor nyugodtak, ha zsákban alszik gyermekük, így nem izgulnak azon, hogy kitakarózott-e éjjel a ded és nem kell félóránként átmenni betakarni, hogy ne fázzon meg.

Eszter minkét gyermekére ujjatlan hálózsákot ad éjszakára, pedig a nagyobbik már majdnem négyéves. Mint mondja, Petra is annyira megszokta már a zsákot, hogy nem is szeret takaróval aludni, zavarja, ha kilóg a lába alóla. Szilvi pedig akár két hálózsákot is fiaira húz, ha nagyon hideg van.

Másfél éves lányomnak hiába vettem zsákot, nem hajlandó abban aludni. A takaró persze hamar lekerül róla, ezért jobb híján vastag harisnyanadrágot, kombidresszt és vékony plüss pulóvert adok rá, hogy ne fázzon éjszaka. Olvasónk, Tamás is plusz nadrágot és vastag pulcsit húz kisfiára, aki semmilyen takarót és hálózsákot nem tűr meg magán.

Megkérdezett ismerőseim nagy része az egészen kicsi csecsemőket könnyű, ám meleg pléddel takarja, mert szerintük a pici még úgysem mozog annyit, hogy lecsússzon róla a takaró. Réka barátnőmnek sem jött be a hálózsák, hidegebb éjszakákon inkább két kispokróccal takarja be kéthónapos lányait. Másik kedvelt "bébit melegen tartó" alkalmatosság az angolpólya, melyet már a mi szüleink is szerettek, mert vékonyabb, mint a hálózsák és szorosabban burkolja a babát.

Nagyobb gyerekeknél a pizsama és a gyermekágynemű a nyerő kombináció, ők általában már kevésbé szeretik a zsákot, mert akadályozza őket a mozgásban. Melyik ötéves tudna ellenállni a kedvenc mesehősével díszített hálóruhának? Szinte nincs olyan rajzfilm, melynek hősei ne szerepelnének a pizsamákon, ágyneműkön. Kizárólag a szülők jó ízlése, és pénztárcája szabhat gátat annak, hogy csemetéje melyik aktuális kedvencével díszített ágyneműben tér nyugovóra.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek