SZÜLŐSÉG

Gólyahír: hogyan mondjam el neked?

2006. november 9., csütörtök 12:22

Az egész úgy kezdődik, hogy nem jön meg. Jöhet a terhességi teszt. Izgalmakkal teli néhány másodperc: a teszt pozitív. Rózsaszín köd, örömmámor. Hogy mondjuk el a jó hírt párunknak, családunknak? Terhességi teszt bodyba csomagolva, ultrahangfotó lobogtatása és egyéb nyalánkságok.


Második terhességemben már azelőtt biztos voltam, mielőtt megcsináltam a tesztet. Azért persze heves szívdobogással vártam a fürdőszobában, hogy tényleg kétcsíkos lesz-e. Nem csalódtam. Legszívesebben azonnal kirohantam volna a férjem nyakába ugrani, de visszatartott, hogy épp focimeccs volt a tévében. Azt szerettem volna, ha csak ránk koncentrál anélkül, hogy fél szeme a képernyőn lenne.

Mikor befejeződött a meccs, a szobaajtóban másfél éves lányom kezébe adtam egy bébizoknit, amibe beletettem a kétcsíkos tesztet és beküldtem a páromnak. Először meg sem nézte a zoknit. Mikor végre a kezébe vette, még nem esett le neki. Aztán láttam az arcán, hogy valami derengeni kezd. Biztos, ami biztos alapon megkérdezte: „Akkor most babánk lesz?”

Ági barátnőm megvárta az első orvosi vizsgálatot és az ultrahangfotóval állt párja elé: „Szeretnéd látni a legifjabb Szabót?” – kérdezte, majd álmélkodó férje kezébe adta a képet és elmagyarázta, hogy az a pici paca ott a kislányuk.Gábor a Sziget után másnaposságtól zúgó fejjel ébredt. Halványan derengett benne, hogy az előző estét végigveszekedték barátnőjével. „A csajom benyúlt a szekrénybe, kivett egy nejlonzacskót és hozzámvágta. Én félrehajoltam, visszadobtam és azon gondolkodtam, hogy akkor hányjak, vagy ráér félórával később.” – meséli. „Aztán végül a csajom rámszólt, hogy nézzem már meg, mi van a zacskóban. Egy bodyba csomagolt pozitív teszt volt. Na ez majdnem kijózanított és elszabadult a boldogság, csókok, könnyek stb.”

Erika tesztelés után izgatottan hívta fel a férjét, hogy azonnal menjen haza. A férj felesége titokzatos hangját hallva azt gondolta, meglepetés-szex lesz, és már indult is. Mikor hazaért, boldog asszonykája már az ajtóban megmutatta a pozitív tesztet. A szex ugyan elmaradt, de így is hatalmas volt az öröm, hisz régóta próbálkoztak már, mire végre megfogant a baba.

Laci előbb tudta, hogy gyermekük lesz, mint felesége, aki napok óta panaszkodott, hogy olyan a szimata, mint a vadászkutyáé. A terhesség tényét telefonon jelentette be férjének, aki egyáltalán nem lepődött meg rajta.

Bori így mesélte el érzéseit: "Terveztünk mi gyereket, csak nem mostanra: előbb legyen meg az esküvő, az államvizsga, és a lakás. Védekeztünk is, a jó öreg naptármódszer segítségével, ezért aztán inkább csak megszokásból vettünk egy terhességi tesztet, amikor pár napot késett a menstruációm. A férjem később azt mondta: soha nem felejti el az arckifejezésemet, amivel kijöttem a fürdőszobából. A teszt ugyanis nem egyszerűen bekékült, hanem azonnal, két másodperc alatt harsány sötétkékre váltott, épp csak szirénázni nem kezdett. Úgyhogy elmondani nem nagyon volt mit, látta az arcomon, meg a tesztet is megnézte, bár annyira össze voltunk zavarodva, hogy többször is összehasonlítottuk a dobozon látható leírással (mínusz jel: nem terhes, plusz jel: terhes), hátha mégis tévedünk. Aztán kicsit sírtunk, kicsit nevettünk, úgy éreztük magunkat, mint az ember, akire ráesett egy koncertzongora, de ez alapvetően jól érinti.

A szüleimnek másnap vacsoránál próbáltuk elmondani, de valahogy sehogy sem sikerült kibökni a dolgot. Ráadásul a férjem (valós) fogfájására hivatkozva több feles vodkát is legurított, úgyhogy a végére az apámmal együtt igen laza lelkiállapotba kerültek. Végül miután asztalt bontottunk és taxit hívtunk, akkor mondtuk el a dolgot, mire persze le kellett mondani a taxit, és további áldomásokat inni, legalábbis a többieknek."

Ön is szeretné megosztani olvasóinkkal történetét? Küldje el nekünk a poronty@mail.velvet.hu címre!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.09 12:35:46fruzs


  Sziasztok!

  Mi is nagy gondolkodásban voltunk a férjemmel, hogyan mondjuk el a családnak .Mivel első baba különlegessé szerettük volna tenni a hír bejelentését.
  Ezért úgy döntöttünk, hogy írunk egy kis versikét a baba nevében, és azt belesütöttük egy pár muffinba. A kupacot úgy rendeztük el, hogy a nagyszülő-jelöltek csak azt tudják kivenni, amiben ott lapul a titok.:-)
  Hát volt meglepetés!!!
  A kis papirost, pedig megtartották emlékbe.
  Üdv mindenkinek

 • 2006.11.09 12:36:10jidele

  a férjem már egy héttel előbb mondta, hogy úgy megyek, mintha terhes lennék. Amikor felhívtam, hogy nagyon siessen haza, csak annyit kérdezett: vettél tesztet? De 10perc múlva itthon volt;)

 • 2006.11.09 12:38:01jidele

  ja, anyunak nem kellett mondani, tudta, amikor rám nézett. Anyu elég ijesztő néha;) Apunak odaadtuk az uh képet. Amiből kettő készült-szegény frászt kapott, hogy újabb ikrek érkeznek (nővéremnél most születtek):D

 • 2006.11.09 12:47:07eszter

  Nekünk autót kell cserélni a 4. gyereknél, mikor úgy döntöttünk, hogy belevágunk, a férjem megnézett néhány oldalt a neten, és mondta, hogy majd Caddy vagy Zafira.

  Nem tudta, hogy vettem tesztet, én már éreztem, hogy van valami, amikor pedig pozitív lett, írtam egy sms-t: Caddy vagy Zafira? Este édesen bárgyú vigyorral a fején (azt volt rá írva: Igen, megint csináltam egyet!) nézegette az autókat a neten. Azért a gyereknek is örült...

 • 2006.11.09 12:50:41mulan

  Vicces ez a cikk ezzel az Erika így, Laci úgy stb-vel, kicsit olyan, mint a lánclevelekben, tudjátok, hogy ki mit nyert (vagy nem nyert). :D

 • 2006.11.09 13:07:58Kékfelhő

  Én a melóhelyen csináltam meg (együtt dolgoztunk) a tesztet, majd rohantam be hozzá, nyakába borultam, és örültünk. A könyvelő is, aki végignézte, merthogy éppen vele tárgyalt :)

  Mondjuk én akkor már nagyon akartam babát, rendszeresen elcsentem a határidőnaplóját, és beleirogattam, hogy "babát csinálni A-nak". Időnként volt nagy nevetés a szobájából, amikor időpontot akart egyeztetni valakivel tárgyalásra, és aznapra be volt írva, hogy babát kell gyártania :)

 • 2006.11.09 13:13:13jidele

  Kékfelhő;)

 • 2006.11.09 13:30:37koftilla

  Nálunk csodálatosan történt (én a papa vagyok). A baba valamikor november végén foganhatott (meggyőződésem, hogy a születésnapomon :) ). A nejem rá pár napra rossz közérzetre panaszkodott, de csak nagyon óvatosan, hogy ne keltse fel a gyanumat. Nem is gyanakodtam: teljesen el voltam havazva munkával és OKJ-s vizsgákkal, semmi időm nem volt. Utólagos elmondása szerint december elején vett tesztet, ami pozitív lett, aztán rá pár napra a nőgyógyászaton is megerősítették. Az anyósom sejtette (akkor még vele laktunk), aztán ő be is lett avatva, így is csodálom, hogya bírta ki addig a nejem, hogy másnak ne mondja el :)
  Az összes többi közeli rokon (testvérek, a szüleim és én) karácsonyra kaptuk. Én konkrétan egy kicipős doboz előlapjára írt üzenet formájában. A legklasszabb karácsonyom volt... :)

 • 2006.11.09 13:34:31Kékfelhő

  gondolom :)

 • 2006.11.09 14:13:49zorgi

  hat be kell, hogy valljam, amikor meglattam a kis piros pottyot a teszten, nekem a legelso gondolatom az volt, hogy "hat ez gaz", ugy ahogy a pingvinek mondtak a Madagaszkarban. De ez csak egy pillanatig tartott.
  aztan talaltam a neten egy olyan naptarat, amelyben naprol napra le van irva, hogy mi tortenik eppen a pocaklakoval. Az apja sms-ben kapott egy olyan uzenetet, hogy "a szive bar meg kezdetleges, de mar elkezdett dobogni". vette az adast egybol. :)

 • 2006.11.09 14:19:58szeszter

  huh de jó ezeket olvasni :)
  mi a nagyszülőknek úgy mondtuk meg, hogy hazavittem a kocsit a szervízből (előtte voltunk dokinál is), aztán mivel úgy spontán összegyűlt a család a teraszon, mondtam, hogy van egy kis gáz... mindenki azt hitte a kocsival :)
  Mire mondtam apukámnak, hogy tudom, hogy ciki, de áprilistól kezdve nagymamával kell ágyba bújnia :) Aztán 5 perc múlva már pezsgőztek :)

 • 2006.11.09 15:34:22ana

  Nekem első alkalommal a barátnőm vette észre, h szerinte terhes vagyok, és ezt a férjemmel osztotta meg először. Mikor megvettem a tesztet, és elújságoltam a nagy hírt, már meg sem volt lepődve :)
  Most a 3.-nál tartunk, és a nagyszülőknek mikor beszámoltunk egy családi ebéd kapcsán, hogy újabb unoka lesz, csak annyit kérdeztek: már megint? és még mennyi?

 • 2006.11.09 16:06:22manci

  Már öt hónapja dolgoztunk a gyereken, amikor megálmondtam, hogy terhes vagyok. Teszt: negatív lett. Én keseregtem, férjecském vigasztalt, majd elutazott egy pár napra üzleti útra. Csináltam egy új tesztet és láss csodát pozitív lett. Csak másnap érkezett haza a drágám... hát számomra életem egyik legnehezebb feladata volt nem elmondani telefonon. Amikor végre találkoztunk, csak simán a nyakába ugrottam és elmondtam, hogy apuka lesz. Örülés, ugrálás, kurjongatás - volt minden. Férfiakra jellemző módon néhány órával később simán rágyújtott a jelenlétemben egy szivarra!

 • 2006.11.09 16:24:52pepe

  A mi kisbabánk karácsonykor fogant. Január végén egy kollégám megkérdezte hogy terhes vagyok-e. Na, akkor sértődötten mondtam, hogy nem, csak a karácsonyi bejglizés nem tett jót az alakomnak, majd nyomatékosan közöltem a többi jelen lévő kollégával, hogy én bizony kövér vagyok, nem terhes. De azért a dolog szöget ütött a fejembe :) És vettem egy tesztet. azután a férjemmel együtt csináltuk meg, olvaSva a használati útmutatót: egy csík nem terhes, két csík....Te jó ég, két csík van!! :))

 • 2006.11.09 16:49:54magyaranya

  Ah, modern idők! Nálunk a férjem rágyújtott, én meg kirohantam hányni. Igaz, nálunk egyből egyszer készült minden gyerek.

 • 2006.11.09 17:03:55katampusz

  idén február közepe felé kezdett piszkálni a gondolat, hogy már megint 40 napos ciklusom lesz, vagy miaszösz. megemlítettem az illetékesnek, hogy a biztonság kedvéért (jó vicc) venni kéne tesztet. mondta jóvanvegyél. vettem. este ballagunk haza, párom mondja na akkor most futás pisilni, mert ő most azonnal tudni akarja. mondom de izé hát mitizgulsz, tutira nem lesz semmi, ugyanmár. megegyébként is, hát rá van írva hogy reggel kell és most este van. mondja nekem hogy az mindegy. mondom nem mindegy. na jó pisilek.

  de nincs dunsztos és akkor mibe. keresett egyet. produkáltam vagy 15 cseppet. nagy komolyan bevittük a dohányzóasztalra, mártogattam az üvegbe a tesztcsíkot, közben olvasom a leírást meddig is kell belelógatni? párom nézi, nézi mit művelek, te kata két csík van te terhes vagy!!! kikaptam a papírt az üvegből, jesszusom hát akkora csík volt rajta mint egy autópálya, nem hittünk a szemünknek. hogy ezt mi mikor csináltuk?!

  ott ültünk és néztünk egymásra mint a borjú az új kapura. (azóa sem tudjuk hogy hoztuk össze, egyikünk sem emlékszik rá :) )

  párom gyorsan elrohant citromos nápolyit venni mert neki azonnal azt kellett ennie, majd mivel sehol sem kapott, gyomorrontásig tömte magába a tökmagot egész este, minekutána a hányinger kínozta reggelig :)

  mivel megegyeztünk hogy egy ideig titokban tartjuk a dolgot, ezért másnap csak párom egész munkahelye plusz egy festőbrigád értesült a dologról...

 • 2006.11.09 21:12:53gyöngy

  Nálunk a lányom 3 héttel hamarabb tudta, hogy kistesója lesz, mint én. Mivel már 15 éves kamasz, és jó ideje menstruál, amikor nekem következett volna, megkérdezte, hogy megjött-e. Mondtam, hogy még nem. Utána szinte naponta kérdezgette, fülig érő szájjal. Már 10 éve nyaggat, hogy neki kistesó kell. Most meg azt mondogatta, hogy látod lesz. Én meg hárítottam, hogy ugyanmár érzem a derekam, meg fog jönni, csak késik. Azután a párom vett egy tesztet, és együtt néztük meg. Együtt sírtunk. Utána elmentem dolgozni. A párom meg írta az e-mailt, hogy egész nap ez jár az eszében, lebeg, és újra és újra könnyezik, és annyira boldog. Amikor du. elmondtuk a gyerekeknek, a lányom azt mondta, hogy Ő már rég tudta, csak nem hittem neki. Utána 3x azt álmodta, hogy kislány lesz. Az ultrahangon megerősítették. Nem is tudom biztos a párom-e az apukája, nem a lányom beszélte belém? :)

 • 2006.11.09 22:36:58kovvacs

  gyöngy :))))

 • 2006.11.10 08:55:39napalm

  "majd álmélkodó férje kezébe adta a képet és elmagyarázta, hogy az a pici paca ott a kislányuk."

  ezt a habot.....egy pacának nem lehet a nemét megállapítani.

 • 2006.11.10 09:54:27liza

  Nálunk az elején mindig akkor jött a baba, amikor akartuk. Attól a pillanattól fogva, hogy nem védekeztünk, a következő hónapban már a megfogant gyermeket mutatta ki a teszt. Tudom, kicsit unalmasnak tűnik így a történet, de ez valahol nagyon jó. Így be tudtuk programozni, hogy a gyerekekek június-július tájékán szülessenek. Ennek csak egyetlen hátránya van, a születésnapi költségek egy időszakra kulminálódnak. Az utolsó baba volt nagyon makacs, rá többet kellett várni. Ekkor tudtam csak meglepetést okozni a férjemnek. Felhívtam telefonon, hogy egy újabb mérnök lesz a családban, spóroljon a taníttatására. Szerencsére, ő már lány lett. Szeretném, ha belőle nem mérnök lenne. Amúgy bizonyos esetekben a nő megérzi a fogantatást. Vannak lelki és testi jelei. Én három esetben pontosan tudtam, hogy a fogantatás bekövetkezett napra pontosan, a teszt már csak formaság volt. Pedig a terhesség alatt az első menstruációm nem maradt ki. Alaposan meg is zavartam vele a dokikat. Két esetben is koraszülöttnek minősítették őket, annak ellenére, hogy 3, 85 kg-mal született az egyik. A mai napig emlegetjük, hogy a gyermek egy krónikus gastritis eredménye.

 • 2006.11.10 10:34:34titi

  eszter, jól értem, hogy elkészült a 4. baba?

 • 2006.11.10 10:58:21Tori

  Én nyaralás közben megbetegedtem, és ha már patikában voltunk, a megkésett menzesz miatt a párom rádumált egy tesztre is. Egy barátnőm kísért be a közös mosdóba és az ajtó előtt izgulva várta az eredményt. A második csíkot látva majdnem ő sírta el magát. Amikor kijöttem a mosdóból, nem kellett mondanom semmit. Párom szerint sugárzott az arcomról az eredmény.

 • 2006.11.10 11:40:14Jucus

  Én is tudtam, mikor fogant, mondtam is, most gyereket csináltunk, tudod, ő meg röhögött. Tény, hogy az első próbálkozásunk volt, ki hitte volna! Együtt csináltuk meg a teszteket, nem volt meglepetés, csak az eredmény. 4-szer is kellett pisilnem különböző csíkokra mire elhitte, hogy apa lesz. Sok gyereket szeretnénk, talán majd a sokadiknál meg tudom állni, hogy ne avassam be rögtön, hanem valami kis meglepivel mondjam el neki.

 • 2006.11.10 11:42:25Jucus

  Ja, a nagyknak anyák napján monduk el. Véletlenül egy helyre csődítettük őket, volt már a nagy csokrok miatt is meghatódás, aztán bemondtuk, hogy gyereket várunk...képzelhetitek!

 • 2006.11.10 11:44:19jidele

  milyen anya vagyok, nem éreztem meg semmit! Sőt, a férjem bizonygatta, hogy terhes vagyok, én meg nem hittem neki...;)

 • 2006.11.10 11:52:33Tori

  jidele, én meg voltam róla győződve, hogy nem vagyok terhes, csak késik a mensim. Nem is vettem tesztet, ha akkor nem fázok fel, és nem kell patikába venni, ki tudja, hogyan derül ki!

 • 2006.11.10 11:53:55jidele

  feltűnt volna, amikor kamszodik;)

 • 2006.11.10 12:25:25Kékfelhő

  Én nem éreztem meg, hogy aznap estem teherbe, de amikor kiderült, hogy babát várunk, pontosan tudtam, melyik nap fogant meg.

  Aznap délután ittam a Mammut I-ben egy dupla duplát (dupla sok, dupla erős kávé), este alig vártam már, hogy hazaérjen, marhára be voltam gerjedve, erre közölte, hogy fáradt, aludna egy keveset. Képzelhetitek! Két órán át forgolódtam az ágyban, aztán felkeltettem, mondván, hogy már aludt egy keveset, aztán majdnem szószerint rámásztam szegénykémre. Tutira biztos, hogy ez volt az az éjszaka! :))))))

 • 2006.11.10 13:05:30Csiperke

  Hű, nálunk nem volt semmi romantikus közlés. Pár napot késett a menstruációm, együtt elmentünk tesztet venni, hazarohantunk, pisiltem és együtt görnyedtünk a teszt fölé. Anyukám épp akkor csengetett be hozzánk, amikor azt kérdeztem a páromtól: akkor most pozitív?!?!Aztán 3-an ugráltunk a nappaliban.:-)

 • 2006.11.10 13:17:15Kékfelhő

  Ez nem romantikus? :)

  És a rohanás? Az izgatott várakozás a patikában? Az öröm? :)

 • 2006.11.10 13:20:46Csiperke

  Na ja, Peti majdnem lenyomta szegény DM-es pénztároskisasszonyt, mikor szöszmötölt a visszajáró apróval...:-) Egyébként utólag én is biztos vagyok a megtermékenyülés napjában, már egy ideje nem szedtem a tablettát, még 2 hetet várnunk kellett volna a "tisztulásig", de este még céges vacsira kellett mennem és hát kicsit siettünk.:-)))

 • 2006.11.10 13:24:45Kékfelhő

  :)))

 • 2006.11.10 21:54:15zsiz

  Sokat törtük a fejünket, hogyan is mondjuk el a jó hírt. (Nekünk elsőre összejött, tulajdonképpen csak próbálkoztunk és sikerült is.) Én Anyukámtól megkérdeztem, hogy ráér-e júniusban néhány hétre? Kérdezte, hogy miért. Én csak annyit mondtam, hogy gyerekgondozás ügyében kellene közreműködnie...Repült a boldogságtól. Innentől kezdve Apukámat csak Nagypapának szólította. A Nagymamámnak adtam egy kötésmintát és megkérdeztem tőle, hogy szerinte ennyi fonalból kijön-e kettő pulcsi? Először nem értette, aztán elmagyaráztam, hogy egy nekem való méret és egy bébiméret kellene. Öcsémmel azóta madarat lehet fogatni, annyira boldog, nem akarja elhinni. Neki azt mondtuk, hogy a mi már tudjuk, hogy mi lesz a következő szülinapjára az ajándéka...

 • 2006.11.11 10:22:59szanna

  A Kispapa vette nekem a teszteket, így előtte nem volt titok, de a családunk előtt még titkolóztunk volna, mert fennállt a méhenkívüli terhesség lehetősége. De az én drága Kispapám, talán ha 1-2 órát tudott titkot tartani. Fogta a pozitív tesztet, elrohant az Édesanyámhoz, és úgy futtában a kezébe nyomta, egy puszit az arcára, és már rohant is tovább.

  A munkatársaink is még aznap délután megtudták "valahogy", így másnap már mindenki gratulált. Akkor voltam az 5. hétben, és a 12.-ig nem szerettem volna megmondani. Tanár vagyok, a srácoknak is el kellett mondani, hogy a következő tanévben már nem leszek. Itt se én voltam az, aki elmesélhette az örömhírt, mert a férfi kollégáim megelőztek. Méghogy a nők a pletykásak... :)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta