SZÜLŐSÉG

Fitneszgép számítógépfüggő gyerekeknek

2006. november 8., szerda 09:14

Ha már nem tudjuk elcsalni az ellustult gyerekeket a számítógép mellől, legalább mozgassuk meg őket. Ebben segítségünkre lehet a legújabb találmány, amely kalóriát éget, amíg a gyerek a számítógépen játszik. Nincs mozgás – nincs játék.


A Step2Play nevű masina, mely olyan, mint egy taposógép a fitneszteremben, közvetlen kapcsolatban áll a gyerek számítógépes játékának irányítóegységével. A játékot irányító egység csak akkor működik, ha a gyerek folyamatosan tapossa a fitneszgépet.

„Tudjuk, hogy a gyerekek nem mozognak annyit, mint amennyire szükségük lenne’ - nyilatkozta a BBC-nek Dr. Ian Campbell, a Weight Concern orvosigazgatója. Szerinte azonban igen szomorú, hogy meg kell vesztegetni gyermekeinket azért, hogy rávegyük őket a testmozgásra.

Dr. Colin Waine a National Obesity Forum elnöke szerint viszont ez nem megvesztegetés, hanem ösztönzés, egy új módja a gyermekek megmozgatásának. Szerinte a találmány segíthet megelőzni a kamaszkori elhízást. Mivel a mozgás hiánya az egyik legfőbb oka az elhízásnak, ezért szívesen fogadott bármi, ami a gyerekeket mozgásra ösztönzi.

Rick Dalton, a gépet bemutató cég elnöke nem hiszi, hogy valaha meg tudjuk győzni a gyerekeket, hogy tegyék félre a Playstationt egy kis szabadtéri rohangálásért. Mint elmondta, a Step2Play – bár nem alternatívája a szabadtéri játéknak és mozgásnak – egy módja annak, hogyan egyesítsünk egy korábban ülve folytatott tevékenységet egy kis testedzéssel.

A Nintendo fejlesztése korántsem világ-, pontosabban hájrengető újdonság: japán iskoláslányok és kövér amerikai gimnazisták évek óta használják fogyasztógépként a Dance Dance Revolution nevű játékot, mely a hazai plázák játéktermeiben is megtalálható.

A szerkezet két részből áll: a táncszőnyeg, melyen nyilakat tüntettek fel és a képernyő, mely összeköttetésben áll a szőnyeggel. A képernyőn a kiválasztott zene ritmusára különböző irányba mutató nyilak jelennek meg. A feladat az, hogy a szőnyegen arra a nyílra kell lépni, amelyik a képernyőn felvillan. Gyakorlott felhasználók a kívülálló számára a profi táncosok benyomását keltik.

A táncszőnyegnek létezik otthoni változata is. Öt-tíz kilogrammos fogyasztásról számoltak be azok a táncosok, akik naponta használták a Dance Dance Revolutiont.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.08 10:17:06Tori

  Nevezzetek diktatorikus szülőnek, de ha a gyerekem számítógépezés okán nem akar majd mozogni, kivágom a lakásból, mint a taknyot, a gépet meg elzárom. Remélem, nem jutunk el idáig, de ha mégis, drasztikus leszek. Pont. Ez a szerkentyű meg igenis vesztegetés.

 • 2006.11.08 10:32:23Kékfelhő

  Nevezz diktatórikus szülőnek, de én is kivágnám. :)

  Ez a kütyü a parasztvakítás kategória.

 • 2006.11.08 10:53:39szeszter

  gyerekek ez nagyon gáz!!!
  sztem azt kell megelőzni, hogy a gyerek odasenyvedjen a szgépes játékhoz. De vegyék csak meg az amerikaiak!

 • 2006.11.08 11:59:06jidele

  és ha a gyerek már nagyon belejött, akkor a taposóját rászereljük egy áramfejlesztőre. Csináljon vmi hasznosat is a büdös kölke;)

 • 2006.11.08 12:44:59Kékfelhő

  :)

 • 2006.11.08 14:53:14Gigi

  A magyar gyerekek számítógép-használata ill. egy korábbi topic témája kapcsán szeretnék veletek egy-két infót megosztani. Jól kivesézte mindenki a Duracell Játékverseny győzteseinek listáját, ami nem is csoda - valóban vitára adhat okot az ott szereplő játékok listája, ára és a kiválasztás módja. Ehhez hosszas kommentárt nem fűznék, de megjegyezeném, hogy a versenyhez egy elég komoly kutatás is kapcsolódott, melyről idáig nem esett szó, mely pont a magyar gyerekek médiahasználatát ill. zsebpénzük mértékét és költési szokásaikat vizsgálta. Ráadásul úgy, hogy 10 másik európai országgal igyekezett összevetni a magyar eredeményeket. Ebből az derül ki, hogy az 5-11 éves internetező magyar gyerekek (ez a magyar gyerekek kicsit kevesebb, mint fele) szinte kizárólag számítógépes játékok játszására használja a netet és ezzel "csúcsdöntők" vagyunk Európában. Nálunk sokkal kevésbé jellemző, hogy a gyerekek akár információkeresésre, akár a házifeladatuk elvégzésére használnák a netet, mint a legtöbb európai országban. Tehát nemcsak az a baj, hogy a kölykök sokat számítógépeznek/interneteznek, de az is, hogy nem igazán értelmes dolgokra használják a netet. Ami még érdekes lehet és érinti az egészséges életmód témáját: a magyar gyerekek költik a zsebpénzüket legnagyobb arányban édességekre. A gyerekek majdnem 40%-a erre költi a pénzét, míg pl. Hollandiában a gyerekek kevesebb, mint 10 %-a költ erre a termékkategóriára. Ezek azért eléggé elgondolkodtató számok..

 • 2006.11.08 15:31:38Kékfelhő

  A gyerek is szereti a számítógépet, de mivel írni-olvasni még nem tud, maradnak a játékok. A vicc az, hogy az interneten is vannak normális játékok, az egyszervolt.hu-n remek logikai játékok, versek, mesék vannak. Mi azt szoktuk a gyerkőccel nézegetni, de szigorúan szabályozva van, hogy mennyit játszhat. És emellett kosarazni meg tornázni jár hetente kétszer, meg járunk egy készségfejlesztő játékboltba hetente egyszer játszani (és időnként még vásárolunk is). Szóval szerintem meg van az egyensúly. :)

  Sajnos zene-órát nem találtam a környékünkön, pedig van zenész a családba, lehet, hogy tetszene neki.

 • 2006.11.08 17:52:31gyöngy

  Én 100x jobban értékelem, hogy az én fiam szeret futni, mint ha egy ilyen taposó masinát használna a gép előtt. Amikor kicsik voltak a gyerekeim, rengeteget jártunk bicajozni az erdőre, és mindíg vittünk labdát is. Nagyon jókat játszottunk. A fiam elsős kora óta focizik a suliban. Szerintem nagyon fontos, hogy olyan összetartó csapat alakult ki, hogy imádnak együtt mozogni. A suliba hamarabb mennek, mert még suli előtt fociznak az udvaron, minden szünetben rohannak le focizni, vagy fáramászó fogócskázni, és sokszor suli után még maradnak focizni, amíg nem kezdődik az edzés.
  Jelenlen 3 féle edzésre jár. A foci mellett atlétikázik, és röpizik is. Volt amikor kosarazott.
  Van mind a két gyerekemnek saját számítógépe a szobájában, és korlátlan internet lehetőség is.
  /A fiam 13, a lányom 15 éves, és kissebb korukban meghatároztam, hogy naponta max. 1, később 2 órát gépezhettek./
  Imádja a számítógépes játékokat is, főleg, hogy a párom megszerzi neki a legjobbakat, amit csak szeretne. Mégis legtöbbször ugrik, ha valamelyik srác az osztályból csenget, hogy megy-e velük focizni, vagy bicajozni. Tehát szerintem vagy a szülő, vagy valamelyik edző ha megszeretteti a gyerekkel a mozgást, és örömét leli benne, barátságok szövődnek a csapatban, akkor meg lehet találni az arany középutat. Mozog is, meg gépezik is. Látszik is rajta, vékony testalkatú, csupa izom, és évek óta nem volt beteg.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta