SZÜLŐSÉG

A 10 legfeleslegesebb dolog, amit megvettünk a gyereknek

2006. november 7., kedd 11:33

A várandósság mámorában az ember sok olyat tesz, amit később megbán. Például vásárol. Megvesz mindent, amin egy szívecske, egy édi kis elefánt, vagy egy felirat van, hogy A Világ Legjobb Anyukáinak Ajánlásával vagy valami hasonló idiótaság. Az alábbi tízes lista a legnagyobb buktáimat tartalmazza. (De azért annyira én se voltam hülye, hogy kutacsvédőt vegyek…)


10. Gumilepedő. Nem egy nagy kiadás, ezért írom a tizediknek, de semmi értelme. Úgyis bepelenkázva alszik a baba, nem? Vagy arra való, hogy ha egy félliterest bukik, át ne ázzon a drága kókuszmatrac? Hát én vállaltam a kockázatot.

9. Hálózsák. Hát, valahogy nem a mi stílusunk… Inkább adok a babára egy bodyt a pizsi alá, meg zoknit, minthogy abba a rémes, felfújt, macis bugyorba csomagoljam a 23 fokos szobában, amiben úgy néz ki mint egy Michelin-bábu. Nem lesz semmi baja, ha félórára kilóg a lába.

8. Menő zenélő játék a babakocsira. Tudjátok, az a kapu formájú izé, amiről lógnak azok a helyes plüssállatok. Tök fölösleges, a séta alatt úgyis minden érdekesebb egy plüssvízilónál, és 6900 Ft volt.

7. Játszószőnyeg. A szőnyeg még nem is rossz, de azok a fölé kifeszített rudak, amikről lógnak a méhecskék… Pont olyan magasak, hogy a gyerek jól bebandzsuljon, amikor nézi, de épp ne érje el, amitől 3 perc alatt idegbeteg lesz.

6. Cumisüveg-melegítő. Még az ötlet is abszurd, legalábbis szoptatott gyerekeknek. Lehet hogy a tápszeres babák türelmesebbek, amíg elkészül a papi, de Samunak képtelenség elmagyarázni, hogy már csak 4 perc, amíg ez a masina majd jól megmelegíti a lefejt tejet, már csak 3, látod, mindjárt kigyullad ez a kis zöld lámpa, már csak 2… ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!! és a csodagép már landol is a kukában. Amúgy meg sokkal egyszerűbb a forró csap alá betenni az üveget.

5. Szoptatós hálóing. Bár ez nem a gyereké, de mégiscsak miatta vettük… nem kellett volna. Egyszer viseltem, még a kórházban. Szörnyen randa és itthon minek helyeskedni, hogy csak felhúzod ott. Úgyis egy kinyúlt pólóban alszol, azt is csak felhúzod ott.

4. 16-os (a legkisebb) Nike cipő. Bevallom, ezt kaptuk, és nagyon örültünk neki, de aztán ki ad sportcipőt egy kéthetes babára??? Mire először felmerült, már rég nem lehetett felhúzni a rüsztjére.

3. Na kezd izgalmas lenni… Légzésfigyelő! Egyszer se használtuk. Jó, tudom, hogy van, akit megnyugtat, de a férjem szerint káros sugarakat bocsát Samu agyába, és inkább ne fektessük hasra éjjel. A légzésfigyelőt használó ismerőseim beszámolói alapján a hirtelen felharsanó (persze téves) százdecibeles vijjogás az éjszaka dermedt csendjében szinte mindennapos.

2. A suttogó titkai című könyv. Biztos jó bába a csaj, de egyrészt szörnyen ellenszenves, mintha ő találta volna fel, hogy figyeljünk oda a gyerekünkre, és akkor minden jobb lesz, másrészt ez a kategorizálás teljesen hülyeség. És persze a híres módszerei meg se kottyannak egy normális gyereknek, legalábbis a mienknek. Az meg, hogy eszik, pelenkáz, játszik, alszik, az common sense, hiába ad neki mindenféle hangzatos neveket, hogy 4É vagy micsoda.

1. És végül… A babanapszemüveg! Életem legfájdalmasabb 4000 forintja. Persze én voltam a hülye. Ugyan csak utána mondta egy gyerekorvos, hogy kifejezetten káros ebben a korban a baba szemének, de még ha nem is hiszem el, hogy lehet meggyőzni egy háromhónapos csecsemőt, hogy tűrje el a fején???

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.09 04:31:31mulan

  Sziasztok! Szinte csupa OFF-ot fogok írni, de a hozzászólásokra szeretnék reagálni, illetve kérdezni.  1.) Mit jelent az, hogy a baba "bukós"? Azt írjátok, hogy ilyenkor fontos a gumilepedő. Biztos egy hónap múlva világos lesz a dolog, :) de most még nem értem a kifejezést, léci, magyarázzátok el.  2.) A legtöbb indexes bloggal ellentétben itt sosem arról szólt a dolog, hogy a kommentezők indulatoskodnának vagy bántani akarnák egymást. Nagyon sokszor máshogy látjuk a dolgokat, igaz? De mindig sikerült egymással homlokegyenest ellenkező nézeteket is teljesen emberi hangon megbeszélni, mert szerintem akik ide írnak, azok tényleg beszélgetni akarnak és segíteni egymásnak, és soha nem volt jellemző az önfényezés, vagy hogy bárki is azt gondolta volna, hogy aki nem úgy csinálja vagy nem úgy gondolkodik, mint ő, az ellenség lenne. Én ezért szeretek ide járni :) jó a társaság és sokat tanulok. Örülnék, ha ez így is maradna. :)

  Sok puszi nektek!

 • 2006.11.09 04:48:47mulan

  Popsugar, te meg ne mérgelődj, vannak előnyei a plázáknak; na nem a patkányfuttatóra emlékeztető Mammut I-nek, ahol két ember már nem is fér el egymás mellett a szűk folyosókon, de a Mammut II és a Westend szerintem egész kellemes, főleg, amikor nincs az az irdatlan nagy tömeg, legalábbis sokkal jobb, mint mondjuk a körút, mert a plázában a) nincs benzinfüst, b) sokkal kisebb a zaj is ahhoz képest c) nem kell folyton kutyakakit kerülgetni d) nem esik az eső és nem fúj a szél.

  Én nagyon ritkán vásárolok plázában, ruhát még soha nem vettem ott, cipőt mindössze egyszer; általában moziba járunk oda, de egy séta a plázában olcsóbb és informatívabb annál, mintha méregdrága női magazinokat vennék, és néha igazán jókat lehet nevetni azon, hogy éppen mi a trendi. :)

  Szerintem kirakatokat nézegetni nem bűn, sőt a gyerekemet én szeretném majd elvinni a plázába, és beszélgetni vele ott a piacról meg a talmi csillogásról, hogy tizenévesen ne buta plázacica akarjon majd lenni, és hogy meg tudja a valódi értéket az üres és felszínes dolgoktól különböztetni. :)

 • 2006.11.09 05:52:53Alida

  Nekem a babakörömvágó olló bevált. Igaz egy max. 200-400 Ft-os lekerekített végű kisolló, amit a Cora-ban vettem, de semmi bajunk nincs vele. A hálózsák viszont nagyon jó. Nem a pólya, amiben nem tud mozogni a gyerek, hanem ez egy vékonyabb kivitelű, lazább zsák. :o)
  Bár ez is csak addig jött be, amig el nem kezdett járni. :o)

 • 2006.11.09 07:53:32Borsi

  Mi a pólyázást csak esténként alkalmaztuk, amíg picik és hasfájósak voltak. Fogtuk a gyereket és betekertük egy pokrócba, amiben megnyugodott és hamarabb elaludt. Volt, hogy így tettük le és éjszaka szép lassan kihámozta magát. Persze egy kis takarót rátettünk. Soha nem mocorgott annyit, hogy kitakarja magát. Ezt most kezdték, most jöhet a hálózsák. Mi az elején kenguruban is altattunk, az jó pocakfájásnál. Pocakfájásra amúgy nekünk nagyon bevált a DM-ben kapható cseresznyemagokkal teli zsákocska. Pár másodperc alatt felmelegszik a mikróban és nagyon sokáig tartja a meleget.

 • 2006.11.09 07:56:47Anyád

  gumilepedő kontra kókuszmatrac: félbevágva csak a gyerek seggétől lefelé téve
  bébikomp: a mi gyerekünk 6 hónaposan állt, 10 hónaposan ment, mi viszont nem rendeztük át miatta a lakást, így a bébikomp tökéletesen bevált (nem tudta lerángatni a könyveket, kirángatni a fiókokat), kb, egy hónapig használtuk, míg instabil volt, de menni akart... igaz, mi a kezét se fogtuk, amikor járni akart, mert azt gondoltuk, oldja meg:-) (mielőtt lecsesznétek, imádjuk a kölyköt)

 • 2006.11.09 07:59:19manci

  mulan, a bukás tulajdonképpen hányás: a baba gyomortartalmának egy része visszajön, ha jól tudom azért, mert a gyomorszáj környéke még nem zár olyan frankón. Ezt rendszerint kinövi a gyerek. Fokozatok itt is vannak: van olyan baba, aki egyáltalán nem bukik és van olyan is, aki sugárban hány. Az enyém speciel időnként büfizéskor visszaengedett egy kis jelképes fehéres-nyálkás, néha túros cuccot, de mostanában (7 hónapos) már egyáltalán nem bukik. A barátnőm kicsit fiatalabb gyereke viszont folyton és sokat bukik, olyannyira, hogy mostmár egy speciális tápszerszerűséget kap szopizás előtt, ami besűríti a gyomortartalmat.

  Csökkenthető a bukás mértéke, ha mindig megbüfizteted a lurkót, evés után egy darabig nem rakod hasra és nem ilyenkor játszol vele repülőset :). Egy időben emailban terjedt egy kisfilm, ami bukós házivideókat szedett össze: arcon-, szembe-, szájbahányt (főleg) apukákról. Hát egyszerre volt ijesztő és vicces!

 • 2006.11.09 08:00:57Anyád

  pólya: írta már vki itt, h olyan ez, mint az anyaméhben. és igen. a mienk forgolódós, nyűgös volt a rácsos ágyban, aztán a gyerekdokink azt mondta, túl nagy neki a hely. így visszatettük a babakocsi mózeskosaras fölsőjébe, simán átaludta - szorosan - az éjjelt

 • 2006.11.09 08:09:37Borsi

  Képzeljétek, nálunk a lányom annyira bukós, hogy a sűrítést, sőt a sűrített tápszert is vissza adja, akár 3-4 órával kajcsi után is. Most 4 hónapos. Valamit javult a helyzet, de én már eléggé el vagyok keseredve. Az orvosok szerint majd kinövi, amint elkezd ülni, állni. Ez így van??? Volt valakinek közületek dúrva bukós babája? Mikor múlik ez el? Tényleg ne nézessem meg? Azt javasolták az orvosok, hogy lassan kezdjem neki adni a krumplit és az majd segít.

 • 2006.11.09 08:33:46Csöre

  Mulan: a bukás az, amikor a babából a megevett kaja egy része szinte változatlan állapotban visszajön, többnyire miután egy jókorát böfizett (kábé akkorát tud egy pici újszülött böfögni, mint majd legközelebb nyolcadikos korában...).  Borsi: az én kisfiam is nagyon bukott, 6 hónapos korában (még mielőtt bármit adtam volna az anyatejen kívül) hipp-hopp abbamaradt. Szerintem csak oltári sokat szopott, és ami nem fért már el a pocakban, az visszaköszönt. Mindamellett bekúszott a háztartásba vagy 50 darab előke (neki mindig volt a nyakában), mert az elején volt, hogy csak azért kellett felrakni a babaruhamosást, mert kifogytunk a partedliból.

 • 2006.11.09 08:44:08ready

  "Csökkenthető a bukás mértéke, ha mindig megbüfizteted a lurkót,"  Ez a büfiztetés mennyire szokás manapság? Jól veszem kia szavaidból, hogy kevésbé? Régebben anyám is, is mindig büfiztette a hugit, kvázi "arra nevelt" hogy ezt mindig kell szopi után.

 • 2006.11.09 08:47:06Kékfelhő

  Mulan drága, jó újra olvasni téged. Hogy vagy? :)  A kisfiam is bukós volt, már a kórházban is mondták, hogy hason altassam, mert ha kijönne belőle valami, akkor legalább nem lesz baj, sőt, meg kellett emelnünk a matracot fejrésznél, hogy ezzel is csökkentsük a bukások számát.

  Mondjuk, a legnagyobb bukást akkor produkálta, amikor túlzabálta magát, iszonyat, mennyit köpött vissza.  Pólya: nekünk amolyan egyszerűsített forma volt, csipkék nélkül, mint egy négyszög, aminek három sarka fel van hajtva (nagyjából). Eleinte nem akartam használni, mert fura volt a gondolat, de a fiam sokáig nem volt hajlandó, csak ölben aludni, és hát ugye akkor megállt az élet, ráadásul a karom is rendszeresen elgémberedett, ezért egyszer beleloptam a pólyába, becsomagoltam, és egész jókat aludt így. Anya melegét kapta a pólyában, anya nélkül :)

 • 2006.11.09 08:48:12Kékfelhő

  ready: kell büfiztetni, mindenképp

  különben nem csak bukós lesz, de hasfájósabb is, nyűgösebb, sírósabb, legalábbis én így tanultam.

 • 2006.11.09 08:54:15manci

  Én mindig igyekeztem büfiztetni szoptatás után, mivel hasfájós volt a kislányom, csak nem mindig sikerült. Vagy csak nem volt mindig türelmem kivárni. Volt olyan, hogy csak húsz perc járkálás után jött ki egy marha nagy büfi! Aztán ahogy egyre nagyobb lett, egyre könyebben büfizett! Hogy ez mért van nem tudom, elvileg a büfizés nem gyakorlás függvénye!

 • 2006.11.09 08:58:17Kékfelhő

  És milyen marha kényelmes, amikor már megtanul ülni, mert akkor már nem kell büfiztetni, csak leülteted és idővel jön az eredmény :)

 • 2006.11.09 09:29:19katicabogaar

  Nekünk bevált a cumisüveg melegítő: nem tejet, hanem bébiételt melegítettem benne (vagy annak üvegében az általam kreált kosztot), amikor nem otthon voltunk. 220 több helyen van, mint mikró, ráadásul a miénkhez van egy szivargyújtóra csatlakoztatható aparát (kb 4 cm). A gumis lepedőt is használtuk. Nem a matracot féltettem, de nem volt csere matrac addig, amíg megszárad a másik. A hálózsákot pedig most 2,5 évesen is használjuk, mert minden más takarót - még álmában is - nagy ívben lehajít magáról. Ezt meg valamiért jól viseli.

 • 2006.11.09 09:39:20Csöre

  Ha a gyerek "becsomagolásánál" tartunk: mi nagyon lelkesen kendőztük a fiunkat, csak marha nehéz volt kibogarászni a leírásból, hogyan kellene. Ismerősök segítettek - a végeredmény az lett, hogy mi már jobbak voltunk az ismerősöknél, de tökéletes így sem volt. Másfelől kábé másfél kötési módot tudtunk gyakorlatban alkalmazni. Viszont tegnap elmentem egy másfél órás tanfolyamra, és többet tanultam, mint az elmúlt 13 hónapban. Azóta alig várom a következő "kendőtölteléket" :) ! Akit érdekel: http://hordozo.hu

 • 2006.11.09 10:18:22Dr. Han Fastolfe

  Kedves Dexterke!

  Szerintem mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.

  De azért a 3. pontban a "de a férjem szerint káros sugarakat bocsát Samu agyába" megérdemli az év ostobasága címet. Mi a férjed foglalkozása? Általános iskolai fizikatudással sem hisz senki ilyet. Hacsak nem viccnek szántad.

  Hogy szerinted mi felesleges és mi nem az a te véleményed, de szerinted mit gondol erről az az anya, akinek a gyerekét a légzésfigyelő mentette meg a SIDS-től? Csak itt a poronyt kommentjeiben legalább hármat olvastam.

 • 2006.11.09 10:23:03jidele

  (((((csak csöndben kérdezem...nem lehet, hogy ezek amolyan "vitaindító" cikkek?))))

 • 2006.11.09 10:28:01Maci

  Mi a párommal a gyógyszertári fürdetőkrémet használjuk és még sokáig azt is fogjuk (tekintve, hogy egyből 3-at írt fel a dokinéni). A trükkje, a dokinéni tanácsára:
  3 dl vizet felforralni, szobahőmérsékletűre lehűteni majd egy 500 ml-es kimosott tusfürdős dobozban a 3 dl vizet és a teljes tubus krémet össze kell rázni.
  Remek tusfürdője lesz a picinek és ez állítólag a Johnson termékek alapja is (persze illatósítók nélkül).
  Pólyát mi az első 10 napban használtunk, mert alig mertem megfogni és a kórházban így szoktam meg. 10 nap után már láttam hogy nyűgös tőle és áttértünk a hálózsákra.

 • 2006.11.09 10:35:48Tori

  Pólyában addig volt a kórházban, amíg engem altattak, utána rögtön kivettem és mi nem is vettünk ilyet. Úgy gondoltam, csak arra a kis időre kéne, amíg megszokja, hogy most már nincs kis helyre összecsomagolva. Mivel pici baba ritkán forgolódik, mi egyszerűen szorosan betömködtük alá a babaplédet, azzal is jót aludt, tartotta a végtagjait. Ha csak lazán betakartuk, ordított, mint állat.

  Bukni sose bukott sokat, a büfizés csak az első három hónapban kellett, addig apa végezte. :)

  Dexterke modora nekem sem jön be, de mostanra megtanultam figyelmen kívül hagyni, mert szerintem direkt provokál. :) Legalábbis szeretném ezt hinni.

 • 2006.11.09 10:44:33norcsa

  Sziasztok!
  Az én fiam addig volt "hasfájós", amíg meg nem tanult büfizni, ez kb 2-3 hét volt, aztán el is múltak a problémák. A hasban keletkező buborékok kijöttek és megszűnt a probléma. DM-ben kapható csersznyemag párna tényleg jó dolog, mi eddig fülmelegítésre használtuk, na meg rágni is nagyon jó dolog és zörög is:) A műanyag partedli lehet, h nem szép, de praktikus, elöblíted és kész, nem kell folttisztító, mosógép stb. Anno mi is ebből nőttünk ki.
  A gyógyszertári kenőcs az a mosakdoókrém (én ilyen néven ismerem)? Én még soha nem hígitottam, csak rákentem a gyerekre és lemostam vele... Mindig tanul vmi újat az ember. És miért kell felhígitani?
  Úgy hallom mindenhonnan, h csak Johnsons terméket ne vegyünk, mert minden baba kiütéses lesz tőle. Ez tényleg igaz? Ti milyen márkát használtok, főleg a testápolóra gondolok.

 • 2006.11.09 10:49:09pepe

  Nekem is bukós babám van, ezért mi könyvekkel megemeltük az ágyának a fejrészét.És hason altatom, mert így nem parázok, hogy belefullad a gyerek a saját hányásába. A pólya nekünk arra volt jó, hogy az elején egyáltalán meg tudjuk vagy inkább megjük fogni a picit. Első babásoknak ez bizony kihívás az első napokban :) két hét után elhagytuk a pólyát, de a szoros bugyolálást a mai napig alkalmazom akkor, amikor vigasztalhatatlanul sir a gyerkőc. ettől megnyugszik. Na meg a porszívó zajától:)
  De a legtutibb nyugtatási mód az a hordozókendő!! Az összes babacucc közül, amit megvettünk, nekünk ez szinte az egyetlen, ami tényleg nélkülözhetetlen. Csöre, a has a hashoz elöl keresztezett pozíciónál én nem ismerek jobbat :)

 • 2006.11.09 10:50:40pepe

  tetáplót nem, mandulaolajat viszont használunk, minden fürdés után, alaposan a babába masszírozva. Ez amúgy jó kis esti program is :)

 • 2006.11.09 10:52:33pepe

  testáplót akartam írni, bocsi

  Közben eszembe jutott, hogy nekem pl nagyon bejött még az Éjszakai gondoskodás c. könyv. Nagyon ajánlom azoknak, akiket a hideg ráz a Suttogó könyvektől :)

 • 2006.11.09 10:58:36Tori

  Én bizony Johnsonst használok, de fürdetés előtt masszázs van gyógyszertári napraforgóolajjal egy ezeréves pléden, amit nem sajnálunk. Amúgy száraz a lányom bőre, de mivel az enyém is mindig az volt, nem csinálok belőle nagy problémát.

 • 2006.11.09 11:18:49Kékfelhő

  Nekem is száraz a bőröm, és engem sem igazán érdekelt volna, de a gyereken nem sokkal a születés után ekcémás foltok jelentek meg (pedig akkor még a hydromicsodát használtuk), tehát alapból nem túl jó a bőre, talán ezért is akadt ki annyira a Jonhnsons-tól.

  Akkor valami méregdrága gyógyszertárban kapható vacakkal fürdettük fél évig, azóta viszont nagyon vigyázok ezekkel a fürdetőkkel. A Bübchen egész használható, most a Baba fürdetőjét fogjuk kipróbálni, hátha jobb. És rendszeresen testápolózom, azóta nincsenek foltjai, sem kiütései. A Neogranormonnak van egy testápolója, az jött be nekünk.

 • 2006.11.09 11:18:58Jucus

  Én is fürdés előtt masszírzok, napraforgóolajjal, utána irány a johnson's. Külföldön nem létezik a mosakodókrém, vagy csak én nem találkoztam vele.
  Csöre, pepe! én is imádom a kendőt, de lassan már 10 kilót kéne cipelnem. Nekem is a has-has kötés jött be a legjobban, állati jókat tud úgy aludni. A lényeg:Lehet, hogy nem jól kötötöm meg?, fáj a derekam tőle. Nektek nem?
  Bukás: a mi dokinénink elküldött hasi és koponya ultrahangra a Bethesdába (tuti ami tuti, nem bukott sokat), hogy megnézzék. Kell hozzá beutaló, be kell jelentkezni és kb 2 hónap múlvára kapsz időpontot (komoly!!). Nna, ott megnézték a gyomorszáját. A nagyon bukós babáknak tudnám ajánlani.
  Büfi: most, 10 hónaposan kifejezetten élvezi, amikor előjön egy göndör böfi, apukájával szinte heccelnek engem:))

 • 2006.11.09 11:47:47Csöre

  Pepe! Jucus! Igazatok van, nekünk is ez volt az egyik, amit használtunk, nagyon sokat. (Ti.: elöl keresztező kötés) Csakhogy egy idő után kinövi a babó - no nem centire, súlyra. Állítólag 6 kilónál nehezebb babát nem lenne szabad sokat elöl hordani, a saját gerinced/derekad miatt. De vannak nagyon jó hátrakötési variációk, és a nagyobb babák nagyon élvezik azt is (onnan kiválóan lehet kukucskálni). Mi így szoktunk kirándulni menni, könnyebb, mint a vázas hátihordozóban cipelni. Sógornőm kislánya 11 kiló, ő pedig így háton hordozva alszik el (aztán persze leteszik, nem kell izmozni álló nap).

 • 2006.11.09 11:50:10Jucus

  Ez az, amikor leteszem a kendőt, ráültetem a gyereket, és felkötöm magamra?Kicsit mint egy hátizsákot.ez az?
  én 7 kilóról tudtam, de ez nem számít

 • 2006.11.09 12:06:35Csöre

  Igen, de elég szorosan kell húzni a kendőt, hogy jól megtartsa, a feneke alá meg az egyik szélét kicsit beharmonikázni. Baba méretétől függően benne lehet a feje, a válla, később már az is kilóg a kezecskékkel együtt.

 • 2006.11.09 12:15:28eszter

  jidele, lehet, hogy igazad van. A férjem is már megalkotta a nagy összeesküvéselméletet, miszerint Dexterke egy remek üzleti érzékkel megáldott ffi, aki ontja magából a cikkeket, hgoy aztán én még lefekvés előtt is azon legyek, hogy az utolsó kommenteket olvasgassam. Engem a munkám géphez köt, itt ülök, ha nem a gyereket tutujgatom, de a Velvet lent figyel, csak föl kell pattintani....asszem ez függőség.

 • 2006.11.09 12:17:46eszter

  Kendő: mi írtó profik voltunk benne, valahogy magunktól ráéreztünk, mondjuk rengeteget gyakoroltam. úgyhogy 7 éve töretlen lelkesedéssel használjuk 3 gyereken, és legalább 5 családot szoktattunk rá. Én kb 4-5 fajta kötözést is kihasznok már. Létezni se tudnánk nélküle. És nem kell takarót, pokrócot magammal vinnem pl. vonatra, v ovis kirándulásra

 • 2006.11.09 12:21:29jidele

  Eszter, én abszolút függő vagyok. Most is házidogát írok, amint látszik;)

 • 2006.11.09 12:30:08eszter

  én meg fordítok, de mindjárt lejár a határidőm...

 • 2006.11.09 12:52:03thomas

  katjana,köszi, ám a fürdőköpeny a mamusszal tényleg létezik

  norcsa, olaj olyan nálunk, ami vízbe tehetős, nem utánkenős. A lényeg, hogy ne szárítsa a bőrt (egyébként Sanosan szójaolajas, gyszertárban vettem). De szerintem bármi jó, amitől a bőre nem lesz extra száraz.

  A Kismama újságokat revideálom, gyerekem nagyon szereti gyűrögetni, széttépni. :)

 • 2006.11.09 12:54:08mulan

  Köszönöm a magyarázatot. Hű, azt hiszem, mióta a baba mandarinnyi helyet hagyott a gyomromnak, én is nagyon "bukós" lettem. Lehet, hogy ez a természet bölcs előrejelzése?

 • 2006.11.09 12:55:50thomas

  gyszertári fürdető: fél l-es pillepalacka vele, bele melegvíz a csapból, rázni ezerrel kb 10 mp-ig és kész

 • 2006.11.09 12:57:23Hicudzsi

  Akit érdekel sokféle megkötési mód az ide klikkeljen:

  http://www.kantoliinakanava.fi/sidontaohjeet?currDir =.  Ez egy képekkel illusztrált (nem magyar) oldal. A mappákban vannak a megkötési módok. Nekem ez a honlap nagyon sokat segített.

  A háromévest meg a 21 hónapost is simán beleteszem a kendőbe, és már mindkettő több mint 10 kiló ;)  És van egy univerzális megkötési mód, elől kereszt, hátul kereszt amibe elölre és hátra is teheted a kicsit (vagy a kicsit nagyot :))

  A csípőkötéssel meg a három-négyéves gyereket is lehet hordani, csak tényleg teljesen elöl nem jó már 10 kiló fölött.  Bocs, ha kicsit szétszórt amit írtam, csak a két törpeterrorista felfordítja a nappalit éppen... :)

 • 2006.11.09 12:58:56Hicudzsi

  Jesszus... képes voltam egymás után háromszor leírni, hogy megkötési mód...  Bocs :)

 • 2006.11.09 13:01:47Kékfelhő

  törpeterrorista? :))))))

 • 2006.11.09 13:09:10pepe

  megkötési módokat itt is találtok: www.mobywrap.com

 • 2006.11.09 13:10:28Hicudzsi

  Akár tájfunnak is nevezhetném őket :)  Most 10 perce csücsültem ide, hogy beteszem a reggeli kávémat.

  Erre bejönnek vigyorogva, hogy tiszta kék a képük. Nézem, hova verték be magukat ennyire, de rájövök, hogy a szemhéjpúderem virít mindkettő arcán...

  (valahogy előbányászták a táskám belső zsebében lévő neszeszerből...)  Sose tudhatom mire számíthatok a következő percben :)

  Az Lilo és Stich meséből jut eszembe egy rész: "Dejó! Dejó! A kutyám megtalálta a láncfűrészt!"  Ezek ketten minden zárat kinyitnak, mindent megoldanak :) már azon se csodálkoznék ha a láncfűrészt megtalálnák (ami nincs is) :)

 • 2006.11.09 13:11:55Kékfelhő

  néha akkorákat tudok rajtatok és a sztorijaitokon nevetni :)

 • 2006.11.09 13:18:19Hicudzsi

  Na persze, kibicnek semmi se drága :) :) :) :) :)

 • 2006.11.09 13:24:08Kékfelhő

  Dehogy kibic :)

  Csak enyémke az óvodát pakolja szét, nem az otthonunkat. :)  Amúgy az óvónéni isteni aranyos nálunk, egy héten át mondogatta a fiamnak és a másik lókötőnek, hogy pakoljanak el maguk után, aztán egyik nap úgy döntött, véget vet a fiúk makacskodásának. Minden más gyerek lemehetett játszani az udvarra, nekik kiszórta az összes olyan játékot a szőnyegre, ami millió apró részből áll, még bele is kavart, majd a két kölöknek szét kellett válogatni őket, elrakni a helyükre. Na, megtette a hatását. Én minderről semmit sem tudtam, de másnap a fiam elpakolta maga után a játékait -felszólítás nélkül- akkor esett le, hogy valami megváltozott. Az óvónéni "hamupipőkézett" velük egyet :)

  (A fiam egyébként hamucipőkének hívja, a pipőkének semmi értelme :))

 • 2006.11.09 13:27:55Hicudzsi

  DE JÓÓÓ :) :) :) már megijedtem, hogy ate gyereked csendes, rendes sarokban olvasgató típus :) :) :)  Nálunk egyszerűen Cipőke a Hamupipőke, de már mi is így hívjuk meg a fiam is így tanulta meg... :)

 • 2006.11.09 13:30:51Kékfelhő

  csendes? az enyém? nincs olyan szerencsém :)))))))

 • 2006.11.09 13:37:58jidele

  szerencse? Amelyik gyerek csendben van, az vagy beteg, vagy épp a következő rosszaságát viszi véghez;)Ha hallod a hangját, akkor legalább tudod, hol kell kereseni:D

 • 2006.11.09 14:12:32Kékfelhő

  az oké,de a fiam kábé két hónapja Mihahel (így!) Schumacher, és berreg, mint egy F1 autó, olyan hangerővel, mintha legalábbis kint lennénk a Hungaroringen... tudnék egy kis csendet értékelni :)

 • 2006.11.09 14:14:34Hicudzsi

  Szundi füldugó? :)

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta