SZÜLŐSÉG

Ezerrel kevesebb baba születhet

2006. november 6., hétfő 14:40

Az Egészségügyi Minisztérium csökkentené az államilag finanszírozott lombikbébi-beavatkozások számát, ezért felülvizsgálja a társadalombiztosítás által támogatott kezelések indokoltságát. - írja az InfoRádió. Kaáli professzor szerint egy százalékkal kevesebb gyermek fog születni, ha felére csökkentik a támogatást.


Az egészségügyi tárca azzal indokolta a felülvizsgálatot, hogy a nyugat-európai országokban csak két kezelést fizet a társadalombiztosítás, hazánkban pedig jelenleg ötöt finanszíroz.

A professzor úgy gondolja, hogy sokkal költséghatékonyabb módja a gyermekszám-emelkedés ösztönzésének a lombikbébi-kezelések finanszírozása, mint például a gyes, a gyed, a családi kedvezmények és egyéb más módszerek, annak ellenére, hogy egy lombikbébi sem olcsó: több mint 1 millió forintjába kerül az államnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.06 14:47:39manci

  Hosszú keresgélés után találtak valamit, ami jobban, humánusabban működik nálunk, mint Nyugat-Európában! Gyorsan el is törlik.

 • 2006.11.06 14:51:06eszter

  Itthon mindent megtesznek a népesség csökkenéséért...

 • 2006.11.06 15:45:42Daem00n

  eszter: és aztán azzal magyarázzák a népességcsökkenést, hogy ezek a fránya "tenyészkanca" korban lévő hölgyek, hogy a franc egye meg őket, egyetemre mennek, meg karriert akarnak...

  Érdekes, harminc éves vagyok, a környezetemben egy karrierista csajt nem ismerek, mégis mindegyikünk különböző (fel nem róható) okokból gyermektelen...  A fenti érvet többször felhozták különféle híradásokban, csak nem ennyire radikális szavakkal. De én kiakadtam.

 • 2006.11.06 15:47:34cozumel

  A vilag nagy reszen meg egyet sem fizet...
  Persze ez nem vigasz azoknak, akik meddosegi problemaval kuzdenek, tudom.

  Talan meg kellene nyitni a szivunket es agyunkat az orokbefogadas fele....

 • 2006.11.06 19:19:20Nanny

  Nagycsaládos vagyok ... ÉS MIND A HÁROM GYEREKEM LOMBIK:-)
  Így is másfél millió forintba került egyébként összesen.

 • 2006.11.06 19:56:21Virnya

  A Minisztérium ferdít a megfogalmazás terén. Nyugat-Európában országonként eltérő a támogatás rendszere.
  Ráadásul elfelejtik azt az apró tényt, hogy egy német családnak sokkal könnyebb ennyi pénzt félretenni mint a magyaroknak.
  Hazánkban az élve szülések 2%-át jelenleg a lombik babák tesznik ki, ami egyáltalán nem elhanyagolható.
  Káali professzor szerint így évente ezerrel fog kevesebb baba születni. Nem kevés!!!

  Couzumel!
  Éveket várnak az öri babákra a szülők. Akinek lehet vér szerint babája, az miért "vegye el" a teljesen meddő párok esélyét az örökbefogadástól?

  Nanny!
  Gratuálok!!!

 • 2006.11.06 21:19:43liza

  A tévedések elkerülése végett nem minden diplomás nő épít karriert a gyermekvállalás rovására. 30 évesen még bőven lehet gyermekeket vállalni, ha megvannak rá a feltételek. Ezen nőknek nagy része sem azért nem szül gyerekeket húsz évesen, mert nem akarna, hanem mert egyre kevesebb a tényleges felelősséget felvállaló férfiak száma. Azt sem felejtsük el, hogy a meddőség a férfiakat is sújtja, mégpedig az esetek 40! százalékában. Ezek döntő része férfiúi hiúságból nem is hajlandó orvoshoz fordulni. Az anyagi feltételek sem mindig adottak. Havi netto 80-90 ezer forintból nem lehet lakástörlesztést fizetni, pláne ha mind a ketten ennyit keresnek. Marad a szülővel való együttlakás és a gyerektelenség. Az örökbefogadás is kétélű dolog. Közismert, hogy nem a középréteg tagjainak adják oda a babák nagy részét, hanem a tehetősebbeknek. Meddő párok pedig ebben a rétegben is bőven akadnak. Nem a lombikbébi programmal kellene kezdeni a költségmegtakarítást!
  Vannak egyéb állami kiadások is, amik nagyobb indokoltsággal lehetnének karcsúsíthatók. Lásd vezetők autói, sofőrjei, protokoll, közbeszerzés stb. Nem akarok politizálni. Nem szegény diplomás meddő párokon kellene elverni a port.
  Magam is diplomás vagyok, relatíve jó helyen dolgozom, ha dolgozom (most gyeden), mégis van négy gyerekem. De a környezetemben a felsorolt indokok miatt ezeket a gondokat tapasztaltam.

 • 2006.11.06 22:36:59Csöre

  Ez az örökbefogadás is jó téma. Egyrészt: a gyermekvédelemnek nem "üzlet" kiadni a gyerekeket, ugyanis az intézeti gyerekek az ő munkájuk. Tehát, ha lazítanának az örökbeadhatósági feltételeken, sok-sok jelenlegi nevelő (/konyhásnéni/takarító...) veszítené el a munkáját, amit ugye nem szeretnének. Szerintem nonszensz, hogy 3 éves kor alatt elég félévente egyszer meglátogatni a gyereket (vagy esetleg csak betelefonálni az intézetbe!), hogy folytonosnak könyveljék el a kapcsolattartáat, és ezért nem szűntetik meg a "szülők" (szerintem nem jár ki nekik ez a cím...) felügyeleti jogát. Hej, ha egyszer csak egy napig én lehetnék a szociálisésdömdödömügyi miniszter... Másik: Az örökbefogadásra jelentkezők túlnyomó többsége szőke, kék szemű (de legalábbis nem cigány) iciripiciri babácskát szeretne. Szívük joga, de kedves ismerőseink például úgy láttak neki, hogy leszögezték: ők márpedig cigány kisgyereket kérnek, két éves korig. S láss csodát, fél év alatt kaptak nem egy, hanem két lurkót (tesók), tüneményesek (az egyik 2, a másik 1 éves múlt). Az volt az érdekes elmondásuk szerint, hogy amikor közölték, hogy ők cigány gyereket szeretnének, azt válaszolták, hogy a hivatal nem tarthatja nyílván egy gyerkőcről, hogy cigány-e vagy sem. Ehhez képest olyan választási opció viszont van, hogy az illető elfogad-e cigány származású gyereket...

 • 2006.11.07 08:01:30gusthy

  Azért nekem Kaáli professzor azon érvelése, hogy "sokkal költséghatékonyabb módja a gyermekszám-emelkedés ösztönzésének a lombikbébi-kezelések finanszírozása, mint például a gyes, a gyed, a családi kedvezmények és egyéb más módszerek", nekem rendkívül embertelennek tűnik: a gyes, gyed, családi kedvezmények a gyerek felnevelését támogatják, merthogy nem elegendő megszülni azt a gyereket. Persze, lehet lombik módszerrel (vagy bárhogy) "gyártani" a gyerekeket, és aztán mi lesz? Ez nekem a Ratkó-korszak érvelését juttatja eszembe.
  Vagy arról van szó, hogy akik megengedhetik maguknak a Kaáli-intézetet, azoknak úgyse számítanak a családtámogatási bevételek? A gyerek vásárólható "jószág", akinek futja, vegye, akinek nem futja, ne vegye?

  Szóval szerintem nagyon nem kéne összekeverni ezeket a dolgokat.

 • 2006.11.07 08:39:32manci

  Csöre! Tök jó fejek az ismerőseid!

  Amit viszont a 3 év alatti gyerekekkel való kapcsolattartásról írtál...Úristen! A szívem szakad meg értük!

  Emberek éveket várnak arra, hogy örökbe fogadhassanak... gyerekek éveket várnak arra, hogy valaki szeresse őket... Nem lehetne ezt valahogy összehozni?

  Csöre, én is szeretném, ha egy napra te lennél a Miniszter!

 • 2006.11.07 10:11:51fira

  Kedves Cozumel! Kérlek legyél megfontoltabb a véleménynyilvánításoddal. Látszik, hogy nem vagy érintett a témában. Én lombik programban veszek részt, hát nem kívánom senkinek. És van olyan bartátom, aki örökbe fogadott és van olyan barátom is aki még vár az örökbefogadásra. Ezek nem egyszerű küzdelmek! Sem érzelmileg, sem anyagilag, sem testileg!
  A lombik támogatáshoz végezetül annyit, hogy a média különböző csatornáin rendszeresen megfeledkeznek arról, hogy mostsem ingyenes! Ugyanis a gyógyszereket / injekciókat nem támogatja az állam, nekem például a mostani programom gyógyszerköltsége 175.000 Ft lesz! És ez biztony nem a legdrágább protokoll!

 • 2006.11.07 10:27:56pepi

  Nem tudjátok, lehet-e Mo-n béranyaságot vállalni, és az mennyibe kerül kb? Pl. ha én szívesen kihordanám (ingyen persze) a barátnőm/testvérem gyerekét? Van erre mód?

 • 2006.11.07 11:12:39zöld dió

  pepi, nem, sajnos nem lehet.

 • 2006.11.07 13:18:08pepi

  Nem tudod miért? És külföldön? Mintha egyszer olvastam volna, talán a Nők Lapjában, hogy valakinek így lett kisbabája.

 • 2006.11.07 13:52:30katampusz

  Pepi én úgy emlékszem, hogy a NL a petesejtadományozás témáját járta körül. És ha nem tévedek, a dologban az a nonszensz, hogy csak ismertlennek adományozhatsz petesejtet, ismerősnek NEM.

 • 2006.11.07 14:29:55pepi

  Nemnem, ez kb 2 éve volt, egy apuka nyilatkozott, azt mesélte, mennyire meghurcolták a családját és a béranyát, de már nem emlékszem pontosan...

 • 2006.11.07 15:01:48zöld dió

  Nem tudom, miért, hallottam olyat is, hogy pusztán csak jogalkotói lustaság, meg olyat is, hogy mivel nem megoldható, hogyha a szüléskor meggondolja magát a béranya, el lehessen tőle venni a babát, ez nagyon problémás helyzeteket szülhet, hogy stílusos legyek :). De sajnos, ha jól tudom még csak tervbe sincs vége, hogy engedélyeznék. Úgy tudom, külföldön van, ahol engedik. Kiváncsi vagyok a NL-cikkre, mert Magyarországon, legálisan tuti nem csinálhatták.


  Egyébként nagyon sajnálom, hogy nem engedik, mert sztem adott esetben nagy segítség lenne.
  Nekem is van egy barátném, aki egyszerűen tökéletes béranya lenne! Vidéki, tök jó levegőjű pici városkában él, életében soha nem dohányzott, nem iszik, a terhessége alatt nagyon szuperül viselkedett, a tej úgy jött belőle, mint egy gejzír :), a gyereke most 6 éves, erős, mint egy bivaly, makkegészséges kölök. Ráadásul a barátnénál minimális az esély (sztem ez az esély sosem 0), hogy meg akarja tartani a (márelnézést) "bérgyereket", mert nagyon nem akar többet.
  És neki is lenne kedve a dologhoz. Szomorú, hogy kihasználatlanul marad egy ilyen segítség.

 • 2006.11.07 15:40:29cozumel

  Kedves Fira!
  Nagyon megfontoltan nyilvanitottam velemenyt. Ugy erzem, meg empatikus is voltam.
  Talan Te vagy kisse tul erzekeny, es olyasmit is belelatsz a hsz-ba, ami nincs ott. Ezt is megertem, hiszen erintett vagy a temaban.

  Az orokbefogadasrol azonban fenntartom a velemenyem, es ugyan nem fejtettem ki boven, de kb. arra gondoltam, amit Csore is leirt.

 • 2006.11.07 15:45:38cozumel

  Csore!  Sztem is jo fejek az ismeroseid.  A torveny, mint sok masban, ebben is egyszeruen sz.r. Ennyi idot elvesztegetni egy kisgyermek eletebol, egyszeruen felelotlenseg, kegyetlenseg, embertelenseg. Ha belegondolok, hogy ezek a gyerkocok mar mind szereto szuloknel lehetnenek az intezmeny helyett!!!

  Es pont az elet elso 3 eveben, amikor a szemelyisegfejlodes legaktivabb szakasza folyik...Ah, tenni kene valamit, hogy ez a gyakorlat megvaltozzon.

 • 2006.11.15 08:20:51manci

  Itthon enyhén szólva is furcsák a törvények! A Czeizel fejtegette a múltkor, hogy Mo-on az embereknek joguk van sterilizáltatni magukat, joguk van abortálni a magzatokat, de pl. nincs joguk megválasztani a gyermekük nemét olyan esetben sem, ha ez indokolt lenne, holott már megvan a "technológiája". Hogy mikor lenne indokolt? Pl. vannak betegségek, amelyek csak férfi, vagy női ágon öröklődnek. Elképesztő, hogy egy pár nem kérheti, hogy lánya szülessen, ha mondjuk a fiuk szinte biztosan súlyos beteg lenne, de azt megtehetik, hogy mondjuk egymás után 6-szor elvetessék a fiú magzatot. Valami nagyon nem jól van itt!

  Ami a béranyaságot illeti, azt hiszem, évekkel ezelőtt egy rövid ideig hatályban volt az ezt engedélyező jogszabály, aztán gyorsan visszavonták. Mondjuk, valóban elég problémás dolog, láttunk már néhány amerikai filmet e témakörben.

 • 2006.11.15 09:20:06Csöre

  Én eddig úgy tudtam, hogy ha orvosi indoka van, akkor kérhető a kívánt (tkp. lány) nemű megzat "legyártása", persze ez mesterséges megtermékenyítést jelent.

 • 2006.11.15 09:27:04manci

  Ha lesz egy kis időm, megpróbálok utánanézni.

 • 2006.11.15 09:43:16Tori

  És a Jónás-módszer? Ha jól tudom, 98%-os biztonsággal határozza meg a születendő gyermek nemét. (Ez mondjuk nem a cikkhez kapcsolódik, hanem manci kommentjéhez.) Próbálta valaki?

 • 2006.11.15 15:20:39manci

  Nekem csak egy fős mintám van, a barátnőm, aki személyesen konzultált Jónás úrral, mert nagyon lányt akart. Tartotta magát a megadott időpontokhoz...azóta egy szép kisfiúnak örül:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta