SZÜLŐSÉG

Nem választhatnak szülészt a kismamák

2006. október 30., hétfő 17:03

Egy szombathelyi kórházban mostantól csak munkaidőben szülhetnek a nők választott orvosuknál, munkaidőn kívül ugyanis az épp ügyeletes orvos vezeti le a szülést, írja az Index. A döntést a kórház főigazgatója hozta, elsősorban anyagi okokból. Veszprémben már több mint egy éve alkalmazzák ezt a rendszert, amivel az orvosok kétharmada teljesen elégedett, bár ott ők kezdeményezték az átalakítást.


A szombathelyi Markusovszky Kórház főigazgatójának döntése értelmében, ha egy nő munkaidőn túl, vagyis ügyeleti időben szül, úgy a szülést az éppen ügyeletben levő orvos vezeti le, nem pedig az, aki akár hónapokon keresztül kezelte őt, tehát mostantól egy szülész sem dolgozhat munkaidőn kívül. Korábban, bár erre vonatkozóan konkrét jogszabályok nem léteztek, a nők általában terhességük elején megállapodtak az általuk szabadon választott orvossal arról, hogyan is zajlik majd a szülés.

Horváth Boldizsár, a Markusovszky Kórház főigazgató-helyettese az Indexnek elmondta, azután született meg a határozat, miután kollégáinak egy csoportja ügyvédeken keresztül beadvánnyal fordult a kórházhoz, hogy fizessék ki az ügyeleti időre járó teljes munkadíjat két évre visszamenőleg. A felhalmozódott ügyeleti díj és teljes munkadíj közti különbség 63 millió forint, melynek kifizetését a kórház egyelőre nem tudja finanszírozni.

A követelés jogalapját egyébként az Európai Unió szabályozása adja, miszerint az orvosok nem dolgozhatnak többet heti 60 óránál. Horváth szerint az EU miatt előbb-utóbb úgyis meg kellett volna hozni ezt a döntést.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház-Rendelőintézetben már több mint egy éve bevezették ezt a módszert, azonban a döntés motivációja egészen más volt, mondta el az Indexnek Rácz Jenő, az intézmény főigazgató főorvosa. Ott az orvosok kezdeményezték, miután egy fiatal kollégájuk túlterheltség miatt meghalt. A szülészek így akarták elérni, hogy stabilabb időbeosztásuk legyen, így biztonságosabb ellátást tudjanak biztosítani a pácienseknek, pedig feltételezhetően így tetemes hálapénztől esnek el.

Rácz elmondta, hogy a korábbi rendszer hibája, hogyha egy orvos egy pácienshez „csak úgy bejön levezetni a szülést”, akkor semmiféle jogviszonyban nincsen, mivel hivatalosan az nem ügyeleti idő, így nem vonatkozik rá a felelősségbiztosítás sem. Ha pedig komplikáció lép fel, és kártérítési perre kerül sor, semmivel nem védhető, a bíróságnak hivatalból azzal kell érvelnie, hogy a ledolgozott órák túlzott száma miatt figyelmetlen volt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.11.02 11:05:42thomas

  Krisz, csak előbb a rendszer változik, a bérek rendezése már egy sokkal távolabbi jövő.

 • 2006.11.02 11:19:28thomas

  Majd akkor távolítják el őket, ha jön helyette más, addig darab-darab.

 • 2006.11.02 11:30:59kovvacs

  ...az egyik legnagyobb baj az, hogy nem akkor kezdtek hozzá az egész eü rendszer helyrepofozásának (átgondolva a meglevő szokásjogokat, rutinokat, pénzügyi tranzakciókat, létszámot, lehetőséget, protokollt, bármit), amikor nyugodt(abb) körülmények között lehetett volna,

  hanem most, hogy úgymond ég a ház.

  1, Pénze az államnak baromi kevés, többet nem akar adni. (Tisztázzuk, mert fontos: ofkorsz az állam pénze=a mi adónk, nem létezik vmi elvont titokzatos kincstár, ahol magától szaporodik a lóvé.)

  (Az is megér egy hosszú sztorit, hogy mennyi eü járulákot fizetünk. Naná, hogy keveset, mert nem szeressük, hogy ellopják. Ez tényleg hosszú...)

  2, Az EU rendesen betett az egészségügynek:

  2/a, tessenek megnézni, hogy mely diplomákat fogadják el gond nélkül az unióban (orvosi, szülésznői(!)), és ott mennyit fizetnek az orvosknak --> mekkora az esély, hogy a mazochistákon kívül tömegesen maradnak itthon a dokik;

  2/b, bizony a fizetéseket is uniós szabályok alapján kell rendezni, ami izomból felrúgja a kialakult szisztémát

  3, kíváncsi lennék, hogy hány db orvos diplomázik évente Mo-n, abból mennyi a magyar állampolgár, közülük mennyi szándékozik orvosként dolgozni, és azok közül mennyi szándékozik Mo-n dolgozni. (Azon belül pedig hányan lesznek hajlandóak vidéken melózni.)

 • 2006.11.02 11:41:30thomas

  kovvacs igazad van
  Egyébként a béreket most csökkentették (pótlékok elvonásának formájában, ami havi 10-40 ezer HUF).

 • 2006.11.02 11:57:10Kékfelhő

  Mulan: emlékszel egyszer, azt mondtam, nem holmi adathalmaz alapján választ az ember orvost.  Én sok nőgyógyászt végigjártam már, nem véletlen. Volt, ahol olyan arccal fogadott az ürge, hogy attól sírva fakadtam. Volt, ahol úgy nyúlt hozzám, hogy egész este fájt a helye, holott ez csak egy egyszerű vizsgálat volt. Volt olyan, aki azt mondta, hogy a köztes vérzés normális fogamzásgátló szedésénél. Ezek voltak azok az orvosok, akik egyszer láttak életükben.  Aztán ajánlottak egy orvost, a város túlvégén volt a magánrendelése. Igen, szóbeszéd, tudom. Elmentem. Nem vigyorgott negédesen, de udvarias volt, korrekt és alapos. És odafigyelt rám. Ez nagy szó. Akkor, ott rám figyelt, én voltam a központban. A szülőszobán pedig ez az igény még erősebb. Hogy ott legyen az, akiben bízol, aki ismer, aki figyel rád. Nagy segítség volt a szülésznő is, és nagy segítség volt a doki is. Aki miattam jött be aznap reggel és éjjel. Nekem megérte azt a pénzt. Nem szülnék idegen kezében. De még egy egyszerű nőgyógyászati szűrésre sem mennék el idegenhez. Én így látom, így gondolom.

 • 2006.11.02 12:22:30kgyz

  Thomas, igaz, ebből a cikkből nem derül ki, melyik esetről van szó, de a Ti verziótok eléggé valószinűtlen.Ha ezek az orvosok a normál ügyeleti idejükre eső túlóra pénzt kérnék csak, azt hogy oldaná meg az a lépés, hogy ezentúl nem lesznek magán betegeik, csak ügyeleti időben szülő betegeik?Ügyelni ezután is fognak, azért ezután is pénzt kérnek!
  Legkevésbé sem szeretném a paraszolvenciát legalizálni, egyszerúen addig, még erre ki nem találnak valami értelmes megoldást, szeretném, ha nem vennék el a döntési jogomat.A hálapénz ezzel nem szűnik meg, azt érik csak el vele, hogy még sokkal csúnyább kiskapuk keresésébe kezd minden szülő nő és orvos is.A magyar meg ugye leleményes nép, fog megoldást találni...
  Én azt szeretném, ha végre egy olyan eü-i rendszer következne Mo.-on, ahol szabályozott keretek között döntök arról, hogy ingyen akarom, ami van, vagy pénzért plusz szolgáltatást, ha megtehetem.És arról adjon a kórház számlát és ossza el maga az álatalam okozott költségek szerint az orvos,ápoló stb bérébe ill. a kórház egyéb bevételeibe.

 • 2006.11.02 12:34:18jidele

  és tegyük hozzá, hogy az "ingyen, ami van", az legyen megfelelő színvonalú.

 • 2006.11.02 12:41:18gergő

  Kedves kgyz!Nem thomas és pipike verziója valószínűtlen, hanem Te nem érted, miről van szó. Mi az, hogy "normál ügyeleti idejükre eső túlórapénz"? A túlórapénz értelmezhetetlen, mert nem túlóráról van szó, hanem arról, hogy az ügyeleti idejüket teljes egészében munkaidőnek akarják elismertetni, s ennek megfelelően díjaztatni. Jogászként elárulom Neked, hogy nem pofátlan a követelésük, ahogy Te ezt állítottad, hanem törvényileg szabályozott, és járna is, más tészta, hogy az intézmények ált. pénzhiányra hívatkoznak. Azt is jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy az ügyeletben eltöltött minden perc munkaidőnek számít, ennek megfelelően kellene fizetni is. Ismert, hogy egy 16 órás ügyelet töredékét fizetik ki a mai napig - kb. 4-6 órát. Szó sem volt arról sehol, hogy arra az időre akarnak pénzt, amikor nem ügyeletesek, hanem a privát beteghez mennek be. Sajnos a média gyakran félretájékoztat, csúsztat, bár ebben az esetben a cikk 3. bekezdése szerintem elég világosan leírja, miről is van szó. Ahogy thomas is írta, egyre több per indul az ügyeleti díjak miatt, a mi irodánk is készül hasonlóra.
  Abban egyetértek Veled, hogy a hálapénz ettől nem fog megszűnni, komplex átalakításra lesz szükség sürgősen, mert a fejünkre dől a rendszer.

 • 2006.11.02 13:32:51manci

  Úgy szar a rendszer, ahogy van. Nem tudom, hogy kellene megreformálni, ennek kitalálásáért sok ember sok pénzt vett és vesz fel állambácsitól mint miniszter, államtitkár, tanácsadó, szakértő, kórházigazgató stb. De hogy a reformot nem a betegjogok csorbításával kellene kezdeni, az tuti.Ha elvesznek egy lehetőséget tőlünk, akkor legalább adjanak cserébe valamit.

  Sok nyugati országban tényleg csak az éppen ügyeletben lévő orvosnál szülhetsz (bár általában van lehetőség privátot "venni"), de ha ez az orvos elront valamit, vagy megaláz, annak következményei vannak. Igaz, hogy ez nem vigasz, de visszatartó ereje azért van. Nálunk egy hentes-mészáros típusú nőgyogyi is vígan eléldegél, műhiba perek esetében nem nagyon tanúskodnak ellene a kollégák, és legjobb esetben is szerencsétlen áldozata kap 3 millió forintot a bíróságon oszt szevasz.

 • 2006.11.03 01:09:28mulan

  Kedves Gergő, amit írsz az oké, de itt most szerintem pont arról volt szó, hogy nem az ügyeletes orvos (= nem a választott orvos) kéri az ügyeleti pénzt, hanem a választott orvos (= aki nem ügyeletes éppen, és nincs is munkaidőben, hanem bemegy az éppen szülő pácienséhez a szülést levezetni). És mondjuk ez (ha kap zsebbe -- nyilván kap), akkor tényleg elég orcátlan kérés.

 • 2006.11.03 01:21:14mulan

  Kedves Kékfelhő, nekem eddig minden nőgyógyászati vizsgálat fájt. :( Teljesen egészségesen zajló vizsgálatok, mert khmm, egyszerűen "nem nyílik az aranykapu", hiába próbálom tudati úton működtetni, egyszerűen hiába mondja a doktorbácsi vagy néni, hogy "mondd szépen, hogy ááá", nem mondja. Én pl. ezért is szülnék inkább itthon. (Ezzel egyáltalán nem akarom azt mondani, hogy az a jó, ahogy velem történnek a dolgok, vagy ahogy én érzem, sőt.)  De a magánjellegű gondjaimtól függetlenül alapvetően két dolog nem tetszik az általános hazai szülési gyakorlatban: az egyik, hogy üzlet lett belőle, a másik, hogy orvosi eset lett belőle.  (A második esetben nyilván nem a valóban orvosi problémás esetek orvosi kezelése ellen van kifogásom. De azok összességében kb. 15%-át adják a teljesnek, és lényegében a tehesgondozás alatt, ha odafigyelnek rendesen, ezek az esetek jól kiszűrhetőek.)

 • 2006.11.03 07:40:39gergő

  Kedves Mulan, értem, mit akarsz mondani. Sajnálom, hogy Neked sem sikerült értelmezned az olvasottakat. "hogy fizessék ki az ügyeleti időre járó teljes munkadíjat" - írja a cikk, ergo, ha a választott orvos csak bemegy, de nem ügyeletes, miféle jogon kéri az ügyeleti díjat (hiszen nem az ügyeleti idejét tölti, hanem csak becsámpázik a magánhoz)? Márpedig itt, bárhogy is gúvad s szemem, még mindig csak az ügyeleti díjról olvasok, és nem azt írták, hogy a választott, épp nem ügyelő orvosok követelőznek, de megjelent most egy cikk a Népszabiban is, biza az is az én szavaimat támasztja alá ( pedig az említett sajtóterméket nem vádolhatod azzal, hogy orvospárti lenne, hehe). Másrészt, ha a törvényes ügyeleti díjukat sem kapják meg, miből gondolod, hogy a csak beeső orvosnak majd bármit is fizet a kórházvezetés? Furcsa lenne, nem? Az orvosok sem annyira hülyék, hogy teljesen lehetetlen követeléssel álljanak elő. Tudod,ez a kórház részéről szimpla rosszindulat volt. Fizetni nem tudnak (még egyszer hangsúlyozom, a járó ügyeleti díjat nam fizetik ki!), így előjönnek a munkaidő-korláttal. Ezt hívják úgy, hogy ügyes. De, ha Te olvastad valahol, hogy a választott orvos kéri a pénzt arra az időre, amikor csak úgy bemegy, akkor légyszi, küldd el a cikket, természetesen revideálom nézeteimet - bár ilyet nem olvashattál sehol, ilyen lebontásról szó sem volt. Szvsz az történt, hogy beleláttok valamit a hírekbe, amiről szó sincs - kár a rosszindulatért. Mint írtam, a média ügyesen manipulál, bár ez számomra most egyértelmű helyzet, úgy látom, nem mindenkinek az -nyilván az orvosutálat mértékétől függően.

 • 2006.11.03 07:47:13gergő

  Hoppá! Most olvasom éppen (MNO Online), hogy fizetni kell majd a választott, épp nem ügyelő orvosért, ha valaki ragaszkodik hozzá, ez pedig a kezelés költségének 30%-a, de 100000 Ft is lehet.

 • 2006.11.03 08:30:03sziszmo

  Hoppá, ettől meg most kíváncsi lettem... ;) mivel ebben a témában nem fordul elő konkrét orvos neve, azt hiszem vállalható a kérdés: Nektek milyen összeget (intervallumot) mondtak a "választott" orvosok, akik előre közölték az "összeget"? Már csak azért is érdekelne, mert mint Gergő írja "akár 100000 Ft is lehet". Eddig is ekörüli összegek repkedtek, csak nem szabályozott módon... Nem?
  Az anyagiakon túl pedig van egy elég érdekes aspektusa az orvosválasztási mizériának ebben a rendszerben: (amit több helyen lehet olvasni) a "magánozni" beérkező orvos abban a szituációban nem ugyanolyan jogi kapcsolatban van a kórházzal, mint az ügyeletes (ahogy valaki írta: "csak becsámpázik"). Azaz: (Ne adj' Isten) műhiba esetén akkor kit is terhel a felelősség??? Az orvos úgymond civilben van a kórházban...

 • 2006.11.03 08:45:50Kékfelhő

  Valószínűleg a kórházat terheli a felelősség. Azon belül pedig oldja meg. Mondjuk azt nem tudom, hogy a kórház felelősségbiztosítása akkor is fizet-e, ha olyan doki csinál hibát, aki hivatalosan nem is lehetne ott.  Én egész pontosan 45 ezret fizettem 4,5 évvel ezelőtt.

 • 2006.11.03 08:49:47manci

  Semmi baj azzal, hogy fizetni kell a választott orvosért, ha ez nem úgy néz ki, hogy az orvosnak is fizetni kell 100.000 ft-ot meg a kórháznak is. Felhívnám a figyelmet arra, hogy akár választott, akár ügyeletes orvosnál szülünk, az OEP mindenképpen átutalja a pénzt a szülésért. Szerintem elég lenne a kérdést úgy szabályozni, hogy a választott orvosnak legálisan fizethessünk, kapjunk róla számlát, ő adózzon utána (szerintem még így is baromira meg fogja érni neki)+ felelősségre lehessen vonni őt és a kórházat ilyenkor is.

  Amúgy az én dokim azt mondta, hogy 50 és 100 ezer között szokott kapni. Mi a felső határhoz közelítettünk, mert az utolsó 6-7 vizsgálatért már nem fogadott el pénzt ( volt jónéhány vizsgálat, mert 10 nappal túlhordtam a maszatkámat)

 • 2006.11.03 08:50:27manci

  Ja! ez hét hónapja volt.

 • 2006.11.03 09:20:07gergő

  Mancival egyetértek. Számla, adózás, a kórháznak is bevétel, mindenki elégedett. Mo.-n a választott orvos gyakorlatnak hagyománya van, botorság lenne egy tollvonással megsemmisíteni. Inkább legalizálni kellene, ehhez korrekt jogi kereteket biztosítani. A helyzetet számos vitás kérdés, nem kielégítő szabályozás bonyolítja azonban. Nyilvánvaló, hogy eddig a kórházvezetés is hallgatólagos beleegyezését adta ahhoz, hogy a választott orvos ügyeleti idején kívül is bonyolíthasson le megkért szülést. A Szakmai Kollégium állásfoglalása alapján az ügyeletes orvos a felelős az ügyeleti időben történtekért, kérdés, mi van, ha gikszer van? Vannak az országban osztályok, ahol az esetleges káreseményt - nem egészen törvényesen - megtérítették. Tovább komplikálja a kérdést a közalkalmazott orvos kötelező munkaidejének kérdése is. Egy kérdés azért ismét felmerült bennem: ha munkaidőn túl, ügyeletben nem vezethet szülést, munkaidőben igen? Ez minek minősül? Csak érzékeltetni akartam a probléma komplexitását. Szvsz megoldás csakis egy olyan, jól kidolgozott törvény lehet, mely biztosítja a jogviszonyok széles körét, átlátható viszonyokat teremt, pontosan szabályozza az orvosok jogállását. Szóval, hajrá, törvényalkotók!!

 • 2006.11.03 09:53:42mulan

  Kedves Gergő, ne haragudj, csak itt olvastam erről a dologról, és ebből a megfogalmazásból szerintem nem véletlenül értelmeztük sokan úgy a cikket ill. az esetet, ahogy tettük.

  Idemásolom a leginfomatívabb bekezdést, hogy ne kelljen tekerni:

  "Rácz elmondta, hogy a korábbi rendszer hibája, hogyha egy orvos egy pácienshez „csak úgy bejön levezetni a szülést”, akkor semmiféle jogviszonyban nincsen, mivel hivatalosan az nem ügyeleti idő, így nem vonatkozik rá a felelősségbiztosítás sem. Ha pedig komplikáció lép fel, és kártérítési perre kerül sor, semmivel nem védhető, a bíróságnak hivatalból azzal kell érvelnie, hogy a ledolgozott órák túlzott száma miatt figyelmetlen volt."

  Szóval a "csak úgy bejön", és "nem ügyeleti idő" kifejezéseket nehéz úgy értelmezni, ahogy te írod. Ettől persze lehet, hogy neked van igazad, csak _ebből_ egyszerűen nem úgy tűnik. :)

 • 2006.11.03 10:33:39gergő

  Kedves mulan, sajnálom, hogy még mindig nem érted, de biztos rosszul magyarázom a dolgot, de ettől függetlenül sajna, nekem van igazam, bárhogy is tűnik neked. Egy jótanács: nézz utána alaposabban, ha valamiről vitatkozol, mert a dolog eléggé hiteltelen, ha nem tudod alátámasztani a saját feltevéseiden kívül semmivel, és légyszi, ezért ne haragudj meg. Mellesleg, ha jól emlékszem, csak te és kgyz nem értettétek...Az a gondom, hogy ismét nem vagy tisztában a fogalmakkal. Vedd úgy, hogy a "csak úgy bejön" és a "nem ügyeleti idő" jelenleg szinonímák, azaz, akkor vezet le megkért szülést, amikor nem ügyeletes, tehát, bejön a vasárnapi ebéd mellől pl., vagy szombat hajnali kettőkor. No, és változatlanul leírom, hogy nem erről az időszakról szól a pénzkövetelés (hiszen ezért megkapja a maga paráját, igaz?), hanem arról az időről, amit ténylegesen, ügyeletben bent tölt a kórházban. Így már eléggé érthető voltam? Való igaz, hogy sokszor az újsághírek pontatlanok, de nem ebben az esetben...Amit Rácz állít, jogos, fentebb már utaltam is rá. A "ledolgozott órák túlzott száma miatt figyelmetlen volt" kitételről annyit, hogy itt a következőről van szó:ugye, dolgozik a doki rendes munkaidőben, plusz ügyel is. Ezen felül nem tölthet bent időt, márcsak a munkaidőkorlát miatt sem. Ha mégis bent van akkor, amikor nem lenne szabad, s valami gond van, akkor nagy kakiban van. Ennyi. Érthető? Ja, és ne keverd össze a pénz jogos követelését a munkaidőkorlát betartatásával, azt a hülyeséget pedig feletsd végre el, hogy a megkért szülésért, ha hajnalban mennek be, még a kórháztól is pénzt kérnek. NEM ERRŐL VAN SZÓ! Ne ismételgessem már ennyit magam. Bocsáss meg, nehéz nem szakmabelivel vitatkozni szakmai kérdésekről. Ami nekem világos és egyértelmű, azt te nem érted.

 • 2006.11.03 11:03:01mulan

  Kedves Gergő, értem amit mondasz: hülye vagyok, és ráadásul nem olvasok mást csak Porontyot. :) Te nem viszont akarod érteni, hogy _ezt_ a cikket miért értelmeztük úgy, ahogy. Az, hogy a pénzkövetelés nem erről szól, az ebből a cikkből nem derül ki, akkor se, ha te tudod, hogy nem erről szól. :)  Kérdés: akkor arról szól (nem a cikk, hanem a dolog), hogy mivel az orvosoknak nem tudja a kórház kifizetni az ügyeleti díjat [vagyis az ügyeletes szülészorvosnak, aki eddig a választott doki helyett _nem_ vezette le a szülést], a kórház vezetése úgy döntött, hogy mostantól az ügyelets orvos [akinek lógnak az ügyeleti díjjal] fogja kötelezően levezetni a szülést, és akkor már így ketten nem fognak pénzt kapni: a választott nem kap hálapénzt, az ügyeletes meg ügyeleti díjat, és így nyilván a hálapénzt az ügyeletesnek adja majd az anyuka, és meg lesz oldva a finanszírozás kérdése? Ezt állítod?

  A válaszban légy szíves mellőzd a "nehéz nem szakmabelivel vitatkozni szakmai kérdésekről. Ami nekem világos és egyértelmű, azt te nem érted" típusú retorikai fogásokat, mert nem képezik részét a logikai érvelésnek: ahogy amerikai tárgyalótermi drámákban mondják: "tiltakozom! ez csak vélekedés!" UFF, én beszéltem. :)

 • 2006.11.03 11:09:11Kékfelhő

  Hihi... micsoda lökött nőci vagy te :)

 • 2006.11.03 11:12:27mulan

  ;)

 • 2006.11.03 11:30:47cathy_78

  Az a baj, hogy igazából ebben az ügyben senkinek sem lesz teljesen igaza. Nyilván mindenki az egyéni és/vagy hallott történetei alapján tud véleményt alkotni, és ez teljesen normális. De véleményem szerint ennek a problémának a gyökerei mélyebben rejtőznek. A magyar társadalom és az orvostársadalom szomorú minősítése is, hogy ilyen intézkedésekről egyáltalán szó kell, hogy essen. Azt gondolom, hogy minden orvosnak a beteg kellene, hogy az első legyen. Nem a hálapénz, stb. A szakmai felkészítés mellett a magyar orvosok jó része részt kellene hogy vegyen egy olyan tanfolyamon, ahol azt oktatják, hogy hogyan kell emberileg bánni a várandósokkal, betegekkel. Szerintem az is baj, hogy az orvosválasztás túl szabados, értem ezalatt azt, hogy pl. a választott orvost törvényileg nem kötelezi semmi. Sok olyan esetet hallottam és is, hogy a választott orvos a szülés idején épp külföldön nyaralt...szóval persze, lehessen választani, de akkor ez legyen egyfajta törvényes felelősségvállalás is az orvos részéről, ne csak a pénz zsebrerakása. Meg ha már választok, akkor esetleg némi hivatalos referencia is álljon rendelkezésemre, ne csak a "szomszéd szívhezszóló és/vagy rémtörténete". Én tuti utánanéztem volna jobban, ha tehetem, bár nekem nem volt hál'istennek semmi gondom a dokimmal. Aki meg nem akar választani, mert nincs pénze/kedve, problémamentes a terhessége, stb. akkor annak a kismamának alanyi jogon adassék meg a megfelelő orvosi ellátás. És nem csak fizikailag, hanem mentálisan is kötelessége az orvosnak olyan módon közelednie a beteg felé, ahogy azt a helyzet megkívánja. Én természetesen csak egy földi halandó szemével nézem a dolgokat, nyilván ez ennél sok szempontból bonyolultabb, de szerintem az is baj, hogy az orvoshziány végett nincs lehetősége a kórházaknak egyszerűen kirúgni az oda nem illő, magukat orvosnak nevező, pökhendi, hozzá nem értő egyedeket.

 • 2006.11.03 11:47:23Csöre

  Nem tudom, hogy igaz-e, de én úgy hallottam, hogy pl. Svájcban a végzős orvostanhallgatóknak be kell feküdniük 1 hétre a kórházba, és elviselni, hogy ott magatehetetlen betegként foglalkozzanak velük. Így mosdatják, ágytálazzák őket. Teszik ezt azért, hogy a későbbiekben bele tudják képzelni magukat a pácienseik helyébe (hiszen nyilvánvaló, hogy az egyetemről frissen kikerülő életerős fiatalemberek nagy valószínűséggel még nem voltak hasonló szituációban). Más: nem láttam még itt a Porontyon a nyomát, de szintén a napokban röppent fel a hír (talán csak tervezet szintjén), hogy a kismamák csak a legközelebbi 3 kórház közül választhatnak (ingyen, ja és persze nem csak a szülésről van szó, hanem úgy általában a betegellátásról), különben fizetni kell (hogy kinek és mennyit, azt nem tudom). Már látom, hogy sokba lesznek nekünk a további porontyok...

 • 2006.11.03 12:08:33gergő

  Kedves mulan! Amit írtam, nem bántásnak szántam, ha így vetted, sorry. Természetesen megkíméllek a további retorikai fogásaimtól, amennyiben te megkímélsz engem a durva csúsztatásaidtól: nem látom sehol a "hülye" vagy a "csak Porontyot olvasol" megjegyzéseket a hozzászólásomban, ergo, ez sem képezi részét a logikai érvelésnek, ez is csak egy vélekedés, igaz?
  Tévedsz, ha azt gondolod, bármit is állítok a cikkben foglaltakkal kapcsolatban, egyet kivéve:csupán próbáltam az értelmezésetek (te és kgyz) helytelenségére rávilágítani. Amit te leírtál a kórházvezetés problémamegoldását illetően, abban lehet valami, bár a kép árnyaltabb, azt pedig alig hinném, hogy ezzel meg lesz oldva a finanszírozás. Többek között ezt sem állítom. Felesleges olyasmit a számba adnod, amit nem mondtam, s a legkevésbé sem állítottam. Természetesen megvan a véleményem az eü. rendszerről, a hálapénzről, a finanszírozás anomáliáiról, az OEP-ről, de ez már egy másik topic témája lehetne. Ha nyitsz egyet, szívesen kifejtem nézeteimet.

 • 2006.11.03 12:14:01Mirtusz

  Tegnap délben hallottam egy érdekes riportot adalékként ehhez a témához.

  A kórház egyik igazgatóhelyettese nyilatkozta, hogy ennek a változtatásnak többek között olyan következménye is lehet, hogy ha valaki ügyeleti időben megy be, nem biztos hogy lesz bent ügyeletes szemész, vagy fül-orr-gégész, stb...így pl. esetleg egy belgyógyász látja el.

  Ez a XXI. század :-) és egy megyei jogú város (asszem így hívják :-) kórháza.

  És mi van akkor, ha pl. szülész nincs bent? Akkor majd egy szájsebész vezeti le a szülést?

 • 2006.11.03 12:16:18cathy_78

  Persze ha minden kórházban ugyanolyan szakértő, intelligens orvosok lennének, ugyanolyan jól felszereltek lennének, akkor a dolog két oldalról is megoldódna: egyrészt senki nem akarna távolabb menni, mert nem lenne értelme, és ha valaki mégis speciálisan valami miatt nem a legközelebbi 3 H-ba akarna menni, megtehetné ingyen, hiszen lenne hely/orvos/pénz az ellátására, stb. Szóval ilyen utopisztikus esetben van realitásalapja az elgondolásnak, de a jelenlegi helyzetben...bár az is igaz, hogy akinek pénze van, elmegy a magánklinikára (akár szülni is), akinek meg nincs, az, sajnos, úgysem jut tovább a három legközelebbi kórháznál.

 • 2006.11.03 12:22:32gergő

  Mirtusz, ez errefelé már jó ideje valóság: az itteni kórházban már rég megszünt a szemészeti, fülészeti ügyelet, ha gond van, akkor bejön az ügyeletes szemész, fülész. Ez spórolás a kórház részéről: a készenléti díj, amit az ügyeletes orvosnak ki kell fizetni, töredéke annak, amit akkor kapna, ha bent lenne a kórházban ügyeletben.Cathynak is igaza van: bizony nagy különbség van kórház és kórház között is, felszereltség, emberi erőforrás, infrastruktúra, miegymás tekintetében is. Egyébként belegondoltatok abba, hogy most, amikor a mentőknél is elbocsátások vannak, hogy lesz majd megoldva pl. a sürgős szállítás, tekintve a magyar úthálózat állapotát is - és bizony, egy szülés is lehet sürgős, gondolom én.

 • 2006.11.03 13:31:58lewis

  Sziasztok! Igyekeztem végigolvasni az összes hsz.-t. Nekem 3 gyerkőcöm van, kettő természetes úton, egy császárral született, mindhárom ugyanannál a dokinál. Egyik esetben sem adtam hálapénzt, mert végig magánrendelésre jártam, fizettem eleget, de nekem megérte. Időre mentem, várakoznom nem kellett, az orvos korrekt, szakmailag is felkészült, odafigyelt minden panaszomra. Szülések után egy-egy ajándékcsomagot kapott, semmi egyebet. Nem vettem észre, hogy többet akart volna különben. Tudom, hogy nem mindenkinek vannak ilyen jó tapasztalatai.Én továbbra is amellett vagyok, hogy lehessen orvost választani, számlaadás mellett, mert sokkal tisztább viszonyokat teremthetne az eddigieknél.
  Mulan, nem akarlak megbántani, de már majdnem magamat csikargattam, hogy ennyire nem érted, miről van szó, pedig gergő érthetően leírta. Nem beszélve arról, hogy az újságok hetekig a baleseti sebészekről írtak, itt ugyanez a helyzet. A cikk nekem is simán érthető volt elsőre, nem értettem, mit problémázol, pedig én se vagyok sem orvos, sem jogász. Az ügyelet az ügyelet, arra jár a pénz, ezt akarják, nem a sima bemenésért akarnak pluszt. Ez nekem lejött, egyáltalán nem félreérthető az iromány. Bocs, de szerintem olyanról vitatkozz, amiben kicsit jobban otthon vagy. Mielőtt nekem támadsz, nem vagy sem hülye, sem ostoba, inkább csak nem tájékozódtál. Vigyázz magadra és a babára, olyan szülést kívánok szívből, amilyet te szeretnél magadnak.

 • 2006.11.03 15:34:41manci

  Csöre! Ne tégy tönkre!

  Honnan az infó?

  Ha ez tényleg így van, akkor például esélyem sem lesz ingyen, bocsánat, naponta 300-ért pl. bababarát szülészetet választani, ha a legközelebbi 3 nem ilyen? Arról már ne is beszéljünk, hogy fogalmam sincs, melyik 3 van legközelebb! Attól tartok, ahol a dokim dolgozik csak a 4. Egyáltalán, hogy kell majd számolni, légvonalban?

  Persze én mint Bp.-hez közel lakó még így is szerencsés vagyok: egy távolabbi településen élőnek még a 3 kórházból való választás is illúzió!

 • 2006.11.03 15:50:11Mirtusz

  Az a jó, hogy egyre motiváltabbak lesznek a gyerekvállaló családok :-)

 • 2006.11.03 16:25:25kovvacs

  Sokat töprengtem azon, hogy mi is a legfőbb gond azzal, ha nincs választott orvos.  Nos, a helyzet az, hogy nem bízunk az orvosokban, és sokszor joggal. Kedves olvtársak, akik orvosok is, nyugodtan szóljatok hozzá, sőt, nagyonis kíváncsi volnék a véleményetekre!

  Én úgy látom, úgy élem meg általában az egészségügyet (és meg tudom nevezni a kivételeket!), mint egy feudális rendszert. Én vagyok a jobbágy, aki örüljön, hogy él és kuss. Az arisztokrácia az orvosok, az udvartartás az egészségügyi személyzet. Általában az az alapállás, hogy az arisztokrácia és köre kegyeskedik leereszkedni hozzám. Mint szellemileg alulmaradott és mindenféle szempontból méltatlan személy, iszonyatos hálákat kellene éreznem a szívemben, hogy egyáltalán tekintetre lettem méltatva. (Ezt az emberi játékot különben bármelyik rendelőben vagy kórházban végignézheted.) Az orvos érinthetetlen és felülbírálhatatlan. A kis jobbágynak nincs köze hozzá, hogy mi zajlik vele. Az orvosnak 1, mindig igaza van, illetve 2, ha nincs igaza, akkor az 1-es pont lép életbe. Ha az orvos kicsit téved, örüljek neki, hogy nem nagyot tévedett. Ha nagyot tévedett, tessenek perelni, majd a kórház kiperkálja a pénzt, de arra senki se számítson, hogy az orvosmaffi... izé -társadalom bárkit kigyomlálna maga közül. Kintről egy tökéletesen összetartó társaság látszik, akiknek egyetlen tagját se illik megbántani, mert különben legközelebb a gyomromban felejtődik egy szike.

  Tehát: az orvosnak nincs valódi felelőssége. Nem kérhető számon. Az udvariassága magánügye, nem kötelessége. A tájékoztatás részéről kegy. A bunkó és/vagy leereszkedő viselkedés alap, az ettől eltérőtől már összepisiljük magunkat örömünkben.

  Közben mi fizetjük őket. Te, meg én, speciel sokunk nem is kevés adót meg tb-t fizet.

  És nem akarunk maszatos, koszos kis jobbágyok lenni, ezért felfogadunk valakit plusz pénzért.

  És ha nem fogadhatunk fel, akkor csak azt érezzük, hogy lehetőséget se kapunk arra, hogy kiemelkedjünk a maszatos kis jobbágy sorából, visszanyomnak oda, hogy újból nyakig merülhessünk a kiszolgáltatottságba.

  Hát ez a legnagyobb baj ezzel a nyavalyás rendelkezéssel.  Kedves orvosok, ez itt egy szubjektív vélemény volt, léci, ne hagyjátok benn a szikát legközelebb a gyomromban!  (Ui: ellenpélda állami egészségügyben. Falu Bp környékén. Körzeti orvos. Belépek, íróasztal, kétszemélyes ülőgarnitúra. Először járok ott, az orvos feláll, nem kell megkerülnie az asztalt mert a széke van felém, kezet nyújt, bemutatkozik. Normális, egyenrangú emberként videlkedik. Soha nem leereszkedő.)

 • 2006.11.03 16:42:28Mirtusz

  Kedves kowacs! Én azért a lelkem mélyén még reménykedem benne, hogy nem ilyen rossz a helyzet :-) bár szerintem szinte mindannyian így érezzük.

  Viszont elég abból kiindulni, hogy egy átlag munkahelyen is hány olyan kolléga van, akinek a stílusa nem mindig szalonképes.

  Sajnos ez valószínűleg az orvosok között is valahogy hasonló arányban lehet.

  Ettől függetlenül azt hiszem vannak olyan területek, ahol a civilizált viselkedésre még nagyobb szükség van (pl. ügyfélszolgálatok, egészségügy, stb.). Sőt, jobb helyeken a munkavállalókat képezik is ezeken a területeken.0

  Én sem hiszem, hogy szó nélkül le kell nyelnünk az ehhez hasonló mondatokat: X.Y. nagyon jó orvos, ugyan végtelenül flegmán és arrogánsan beszél a beteggel, akinek most mondta meg hogy rosszindulatú elváltozása van, de próbálja meg a kedves beteg ezt figyelmen kívül hagyni, s bízzon a szaktudásában ...

  Sajnos abból derül ki a legjobban, hogy mekkora problémák vannak, amikor az orvos is bekerül az ellátottak körébe, s utána megbotránkozva meséli hogyan viselkedtek vele, amíg ki nem derült hogy szintén szakmabeli.

 • 2006.11.03 16:43:01manci

  kowacs, azért a fotódat ne rakd fel! A szike mégiscsak szike :)  Amúgy egyetértek.

 • 2006.11.03 17:05:27gergő

  Kedves kowac! Szerintem a véleményed eléggé sarkított és durván túlzó. Nem vagyok orvos, de a családomban volt egy, sajnos rég nem él. Ő is lehetett volna ellenpélda, ugyanúgy, mint számos más doki is, akikről nem is tudsz. Tudod, sokkal könnyebb a negatív példákat megjegyezni, mint észrevenni a jót. Több gimis osztálytársam lett orvos, valahogy rájuk sem illik az általad vázolt kép. Tisztában vagyok azzal, hogy sok a rossz példa, a tapló, goromba orvos, aki lekezeli a beteget, s valóban úgy érzi, kegyet gyakorol, ha ellátja. Viszont ezek miatt kár eleve fújni a normálisakra, és egy kalap alá venni őket a szeméttel. Én személy szerint remélem, hogy a férgese, a nem odavaló előbb-utóbb kigyomlálódik. Abban viszont jókorát tévedsz, hogy az orvosnak nincs valódi felelőssége. Csak az van neki. Rengeteg per, panasz, feljelentés van, csak ezekről a nagyközönség nem tud. A média csak az igazán szaftos, vagy a nagy port felverő, durva műhibákat szellőzteti - rá jellemző módon, sokszor pontatlanul, előre elítélve az orvost. Mellesleg megjegyzem, hogy a betegek sem szentek ám, sokszor osztani kell a történeteiket hárommal. Bennünket egyszer azért keresett meg egy beteg, mert rá csúnyán nézett az orvos, és be akarta perelni. Elküldtük persze, nem vállaltuk, erre bennünket is megfenyegetett. Ne hidd, hogy ez egyedi eset ám, és sajna nem is viccelek. A kártérítési perekről tudni kell, hogy jópáran bizony a pénz miatt perelnek, mondván, hátha leesik valami, és szomorú, de az ügyvédek közül sem mindenki feddhetetlen, a pénz nagy úr, mindig lesz, aki ezt is vállalja. Ahogy az orvosok között is lesz, aki előre megmondja a tarifát, s lesz olyan is, aki ellohol előled, ha adni akarsz valamit. Ne feledd azt sem, hogy kivételezett helyzetben a nagyok vannak, sajnos nagyon elnyomják a kisebbeket, s sokszor nekik köszönhető a negatív megítélés, szerintem. Az én barátaim is a fiatalabb generációhoz tartoznak, többször panaszkodtak már despota, begyepesedett főnökre, aki előszeretettel csicskáztatja őket. A média pedig egyértelműen orvosellenes, ez tagadhatatlan. Szóval, gondold végig, joggal nem bízol-e egy orvosban, vagy csak szimplán előítéleteid vannak. Ha joggal, hagyd ott, keress másikat, ha megteheted, ha nem joggal, jusson eszedbe, amit most leírtam. Én mindenesetre nem lennék orvos, pedig sokáig annak készültem, de miután nagybátyámat 48 évesen elvitte egy infarktus, miután már 20 éve 8-10-et ügyelt, akkor is bement, amikor egy fiatalabbnak kellett segítség, sokszor nem volt otthon karácsonykor, hát, inkább meggondoltam magam.

 • 2006.11.03 17:18:41Csöre

  Manci! http://index.hu/politika/belfold/egs1020f/

  Az a jó, hogy ezeket a dolgokat azok határozzák el, akiknek úgyis tök mindegy, hiszen bármi bajuk támad, tárt kapukkal várja őket pl. a telki kórház... grrrrrrr! Nekem különben van ötletem: ha tényleg így lesz, a következő szülés előtt papíron hazaköltözöm a szüleimhez. Hozzájuk talán már elég közel fekszik álmaim kórháza.

 • 2006.11.03 17:20:32gergő

  Ja, és az orvosok fizetését inkább ne emlegessük. A barátaim annyit keresnek egy-egy 16 órás ügyelettel, amennyiért az én főnököm max. az ügyfél köszönését fogadná, de még az sem biztos, ha morcosabb. Az is ismert, hogy a para sem egyenletesen oszlik meg. Én nem gondolnám, hogy pl. a mentőorvosok vastag borítékkal távoznak egy-egy baleset helyszínéről, de gondolom, se egy röntgenes, se egy laboros munkáját nem hálálják meg túlzottan, pedig ők is ugyanazt az egyetemet végezték. Valszeg a szülész és a sebész keresi egyébként a legtöbbet mellékesként. Másik kedvenc demagógiám a hippokratészi eskü, ezzel szoktam is kedvesen húzni őket. Ja, kár, hogy az esküből nem lehet megélni, nem vehet belőle cipőt a kölykének. Nyugaton nem emlegetik ennyit az esküt szerintem, igaz, számos országban para sincs, de van tisztességes fizetés, megbecsülés. A gond az, és ezt talán már te is leírtad, hogy pont a fiatalabb, nyelvet jól beszélő, kalandvágyó réteg fog elmenni, akinek elege van ebből a helyzetből, tisztességes zsét akar, nem parát. És ki marad? Nyilván az idősebb, feudális viszonyok csúcsán trónoló, kegyet gyakorló fajta, meg jön az ukrán, román, török, szuahéli, zulu, "mágyár kicsi tudni".

 • 2006.11.03 18:43:10manci

  Csöre, az ötlet jó. Már látom az újsághirdetésemet: " 9. hónapban lévő kismama lakcímet venne Pesten. IX. kerületben lakók előnyben. Kalandorok kíméljenek!"

 • 2006.11.03 19:54:40thomas

  Kovvac: kár volt sokat gondolkodnod. Az "orvosmaffi"-t pedig kikérem magamnak. Gergö: köszi.

 • 2006.11.03 20:24:11eszter

  betegként (lekopogom, beteg még nem voltam, szóval helyesebben a 3 szülésem során)azt éltem meg, amit Kovvacs ír, orvosként pedig azt, amit Gergő.
  Szóval egyik irányba sem érdemes túlozni. A fizetésem pedig annyi volt, hogy ha levontam belőle a kórházba járás költségét (át kellet járnom másik városba, a kórház pedig 3 Ft-ot fizetett km-enként), akkor én vehettem a családnak a kenyeret, meg esetleg a szalámit rá. Borítékot 1X sem kaptam, a főorvoson keresztül futottak a zárók, stb.

 • 2006.11.03 23:21:11kovvacs

  gergő, thomas, eszter!

  Amit leírtam, az egy mocskos nagy sztereotípia.

  Pont olyan, mint a szőkenős, a rendőrös, a használtautókereskedős, a vállalkozós, a kisebbségis, stb.

  Durván, kihegyezetten túloz, egyszerűsít, és igen, minden bizonnyal sértő. Egyikőtöket se szerettem volna megsérteni, egyik rokonotokat-ismerősötöket sem, és én magam is fel tudnék sorolni legalább féltucat orvost kapásból, akiktől azonnal bocsánatot kellene kérnem.

  (És nem kevés embert, akiktől viszont nem.)

  Mint minden sztereotípia, előítéletekre épül, és mint minden olyan, amit Magyarországon elő-ítéletnek neveznek, rossz tapasztalatokra épül.  Az a gond ezzel úgy általában, hogy nem nagyon vannak köztünk olyanok, akik nyugodt szívvel leszögezhetik, hogy soha nem kerültek megalázó helyzetbe az egészségügyben. És attól tartok, hogy aki végigcsinált már egy terhesgondozást, az nem egy darab megalázó helyzetről tud beszámolni. És ez még csak nem is betegség.

  És akkor meg hiába van sok-sok rendes, normális orvos.  Gondoljatok bele, miért nem akarnak a kismamák az ügyeletes orvosnál szülni?

  Mert félnek a zsákbamacskától.

  Mert persze vannak nagyon normális dokik, de mi van, ha nagyonnemnormálist fognak ki? Aki aláz, parancsol, bunkó, leereszkedő?  Ááá, nem jól van ez sehogy.

  Azt hiszem, hogy a kölcsönösségi mentalitás kialakulása és általánossá válása folyamatosan, lassan megy végbe. Valahogy a pácienseknek és az orvosoknak (nomeg az eü személyzetnek) egyszerre kellene megtanulni egymást reálisan, emberként kezelni. Ebben benne van az is, hogy orvosként egyenrangú partnerként viselkedjek a pácienssel, páciensi oldalról meg (kicsit se mellékesen!!!!) reális elvárásaim legyenek az orvossal szemben. (Az orvos nem csodatevő, nem jós, és hiába fizetek neki, akkor is bunkóság szombat hajnalban hívogatni a szüléstervemmel kapcsolatban. Neki is van teherbíró képessége, magánélete, sőt, tévedhet is.)  De akármit mondotok, soha annyi gyűlöletes, szégyenteljes, megalázó élményem nem volt, mint az egészségügyben.  Csak hát nem igazán tudom, mi lesz ebből a kiút.

  Szegény thomasnak még mondok két ilyet, és ő is összecsomagol, megy Angilába.

  Bocs, thomas, eszembe jutott egy "remek" cikk a Cosmopolitanből (kaptam szülés után a sógornőmtől a kórházban:P), amely kirészletezte, hogy miért tök cikik azok a csajok, akik gyereket szültek. Merhogymá velük nem is lehet jót dumcsizni a menő passikkról. Merhogy mindig csak a taknyos kölykükkel vannak elfoglalva és kakis pelenkákról regélnek. Na én akkor éreztem magam így... nem akartam az életed lényegét kétségbe vonni :(

  Úgyhogy ne haragudj!

  (És nem a szike miatt, hiszen nem ismerjük egymást!) :)

 • 2006.11.04 07:49:18eszter

  Hidd el, kovvacs, egyátalán nem sértettél meg. Mondom, én is végigjártam a kálváriát. Talán néhol adtak valamit a Dr-re a nevem előt (ami persze csak a Te orvosmaff..nézeted támasztja alá, merthát mi jogon- de hozzáteszem:erre mindig azt mondtam, hogy a postán dolgozó sem áll sorba a csekkét befizetni..stb)
  Megalázó körülményből így is volt jócskán. Mikor a 3. babánkat terveztük, egyszerűen nem akart lejönni a hurok, be kellett feküdnöm egy délelőttre:altatás, 2perces műtét, ébredés, haza. Bőgve jöttem ki a kórházból. Mindenkivel összevesztem. Beraktak egy szobába, ahol 10ből 9en (rajtam kívül mindenki) abortuszra várt (nem vetem meg őket, ők is megérdemelték volna a tiszteletet). 3masával szólítottak minket, hogy félmesztelen álljuk sorba a műtő előtt. Megtagadtam, mindenki velem ordított, mire jött végre a dokim, aki az "ő is orvos" erejével győzte meg a személyzetet, hogy talán ne a kollegák előtt kelljen már pucérkodni. Azt hittem helyben sírógörcsöt kapok: az "ő is ember" nem hat? Később kiderült, hogy jaj szegény nem is abortuszos, így még el is köszöntek. Szörnyű volt.
  És most igazságosan le kéne írni ugye egy szép történetet, vagy felsorolni a mentségeket. Az sajnos nem mentség, hogy nekem valahogy a postám, áramszolgáltatónál, a helyi közértben és sorolhatnám még, hasonló mentalitást látok. Meg kell köszönnöm, hogy kifizethetem a parízert. És itt is jöhet a másik véglet...

 • 2006.11.04 08:03:45manci

  Sajnos kowacsnak sok mindenben igaza van! Én, ha csak szimplán kis hülyének érzem magam egy orvosi rendelőben, már a jó élmények között tartom számon. Viszont, ha fel kéne sorolnom életem legnagyobb megaláztatásait, amikor tehetetlenségemben már csak sírni tudtam, azok egy kivétellel mind az eü.-ben estek meg. (Kivétel: nagy tömeg előtt, iszonyatos stílusba gyanusítottak meg egy áruházban, hogy elloptam vmit.)

  Szóval tény, hogy rengeteg rendes, normális doki van, de a rossz élmények beleégnek az ember lelkébe. Pont akkor szemétkednek veled, amikor amúgy is nyomorult vagy. Bár akkor sem esett jobban, amikor nem beteg voltam, hanem terhes.

 • 2006.11.04 08:34:20Csöre

  Én nem vagyok orvos, csak biológia tanár. Nekem az a megfigyelésem, hogy rögtön megváltozik a hang és a stílus, ha véletlenül kiderül, hogy értem mit jelent mondjuk a bazofil granulocita kifejezés. Más tészta, hogy így még talán értelmezni is tudom a leleteimet. Akinek úgy hozta az élet, hogy csak mondjuk 8 osztályt tudott elvégezni, az nem tudom, miként meregetheti a szemeit például a laboreredményei láttán (tkp. ugyanez igaz egy sima gázszámlára is...).

 • 2006.11.04 11:22:53eszter

  Csöre, tök igazad van. "Visszavonulásom" óta állandóan utóképeznek a rokonok, a leleteiket szorongatva, hogy ugyan mi van odaírva. Döbbenetes! Összeszorul a szívem, ha nagymamámra gondolok, aki gyűrkészi a papírjait...aztán amikor mondom, hogy semmi gáz, csak kicsit meg van fázva, azért csillagos egy-két érték a leletén, amúgy meg síma antibiotikum, amit felírt a dokija, kidobhatja, akkor megnyugszik, megissza a vöröshagyma teáját és másnapra meggyógyul.

 • 2006.11.04 13:14:14thomas

  Kovvacs, értem én, nekem is volt hasonló tapasztalat. A szülésemnél a kórházban nem tudták, hogy doki vagyok. De már annyiszor megedzettek az osztályos nővéreim ügyeletben, hogy fel sem vettem.

  Engem pont az zavart, hogy általánosítasz, és bármilyen honlapra elvetődök, folyton ez van, és tele vele a hócipőm. Egyszerűen csak ennyi, belefáradtam az anyázásba, pedig csak 5 évet dolgoztam. Én sosem szóltam be betegnek, pedig még köpött is le egy részegfajzat, jogait hangoztatva. Parát is csoki formában kaptam eddig kétszer. Intenzív osztályon dolgozom, ahova visszajárnak beszélgetni azok a pácienseink, akiket a halál torkából cibáltunk vissza, és amikor látom őket mindig sírunk. És egy idős nénitől egyszer levelet is kaptam, aki egy évet nyomozott utánam, hogy megtaláljon. Ezek az én paraszolvenciáim. Szuper érzés, ilyenkor örülök, hogy ilyen munkát végzek. Nekem nem kell a beszólás, mert nem szolgálok rá. Az jutott eszembe megint, hogy már itt is...

  Mint mondtam, csak a pénz segít, és nem az, amit a zsebbe dugtok. De ehhez jó pár évre megint elvágtuk magunkat. Elegem van abból, hogy majd a gyerekemnek jobb lesz. Én most akarok kocsit, házat, sok gyereket, ha belefér nyaralót. Nem akarok többet ragtapasszal megszerelt alatógéppel altatni, kindertojásba illő katétereket betegekbe rakni, hogy vajon egybe fog-e kijönni, végignézni, miket csinálnak a betegekkel érzéstelenítés nelkül. Ami nálunk van az hipergáz. Berakok egy epidurális kanült, erre a fenekébe kapja a fájdalomcsillapítót. Nem jutunk 5ről a 6ra. Megkaptuk az EÜs munkatervet, így feleannyian látunk el ugyanannyi sérültet, hát nem a nívó emelkedett, gondolhatjátok. A fizetésem is a kétharmada lett, mert kevesebbet dolgozom...így akarunk csatlakozni. Ez a hihetetlen amatőrizmus, hogy sosem modellezik a döntések következményeit, lesz ami lesz, ezt most bevezetjük. Amíg az éves költségvetés egészségügyre fordított része csak csökken minden reformálás felesleges. A hierarchiarendszer magaslatáról már én is megkaptam párszor, de jogliag nem tudnak velem mit tenni, és sokan ezt nem merik használni a korosztályomból. Hihetetlen. A kollegáim fele Angliába jár ki, két hónap alatt megkeresik az itthoni éves bérüket, és még csak anyázást sem kell hallgatniuk. Azt mondják, így nagyon pihentető dolgozni, eszükbe sem jut odakint morcoskodni egymással, a betegekkel.

  Kovvacs, én is megyek, de nem miattad. Én most akarok boldog lenni munka után is. Igaz, hogy én leszek ott az uccsó balkáni menekült-orvos, a rokonoktól barátoktól távol, de elégedettebb leszek, mint itt, az biztos.

 • 2006.11.04 13:17:12thomas

  És nagyon sajnálom, hogy ilyen keseredetten indulatos vagyok már megint, nem is sejtettem még 5 éve, hogy majd ilyen is bírok lenni.

 • 2006.11.04 14:19:48kovvacs

  thomas,

  ez nagyonis érthető, mármint az, hogy most akarsz boldog lenni és mész.

  Mindenki ezt csinálja, aki megteheti, a tehetséges bádogostól kezdve a programozóig bezárólag. csak az ő hiányuk kevésbé tűnik fel és kevésbé húsbavágó.

  Csakhogy - és ezt nem Neked, hanem általában mondom - ha ebbe az irányba halad az egészségügy, valamint kicsavarják az adófizetőt mint egy rongyot, egyre hülyébbnek tűnik, aki becsületes akar lenni, stb.,

  akkor szépen minden értelmes ember dobbantani fog ebből az országból. • 2006.11.04 15:59:59Csöre

  Mulan nem írt már vagy másfél napja. Lehet, hogy már babázik valahol szépen csendben??

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta