SZÜLŐSÉG

Ön dönt: kifőz vagy sterilizál?

2006. október 26., csütörtök 14:36

Az első gyermeküket váró szülők igencsak tanácstalanul szoktak bóklászni a bébiáruházakban, letaglózva a döbbenetes kínálattól. A fontos és felesleges tárgyakat igen nehéz elkülöníteni egymástól, különösen, mivel a jószándékú rokonok és ismerősök egymásnak homlokegyenest ellenkező jótanácsokat szoktak adni. Ilyen sarkalatos kérdés például a baba cumisüvegeinek sterilizálása. Vajon mikrohullámú, elektromos vagy tablettás készülékkel járunk jobban, vagy elég, ha egy nagy fazék forró vízben kifőzzük, esetleg hagyjuk a fenébe a sterilizálgatást, és csak mosogassunk?


Szüleink gyermeknevelési bibliájának szerzője, Spock doktor szerint csak akkor szükséges sterilizálni a bébicuccokat, ha az ivóvíz minősége nem megbízható, például ha kútvizet használunk. Ilyenkor kérdezzük meg az orvost vagy a védőnőt, hogy szükségesnek tartja-e a sterilizálást. Máskülönben elég jól elmosogatni a cumikat és üvegeket mosószeres vízzel és kefével (Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása, Medicina, 2005).

Ezt a szemléletet követi Gábor, a kétgyermekes apuka is: mint mondja, az elmúlt másfél évben talán ha háromszor főztek ki cumisüveget. Ő a mosogatásra esküszik: "kapja csak meg időben a gyerek a bacilusadagját, edződjön az immunrendszer".

Klikk!
A szintén kétgyermekes Tünde a tablettás sterilizáló kipróbálása után a mikrohullámú készülék mellett döntött. "Próbálkoztam sterilizáló tablettával és folyadékkal is, de rossz érzésem volt, hogy utána a vegyszeres cumit adom a gyereknek (mert ugye ha leöblíted, akkor már nem lesz steril). Ezért átálltam a mikrós sterilizálóra, gyors, könnyű, nem lesz vízköves az üveg (mint kifőzéskor) és csak egyszer kell megvenni a sterilizálót. Azóta az ötödik gyereket szolgálja, szóval tartós is" - fogalmaz Tünde.

A legolcsóbb sterilizálási módszer az üvegek kifőzése: csak egy nagy fazék kell hozzá, amit másra nem használunk, és egy fogó a forró edények kihalászásához. Vízkő ellen tehetünk a vízbe gyógyszertárban kapható citromsavat.

A langyos vízzel félóra alatt 6 üveget sterilizáló tabletták darabja 50-80 forintba kerül, a folyadéknak literje ezer forint. A Chicco gőzölős sterilizálója tízezer forintért kapható, a készülék negyedóra alatt 2-3 üveget tisztít meg. A különböző elektromos sterilizálók ára hétezer forintnál kezdődik, az ételmelegítővel kombinált darabok drágábbak. A mikróba helyezhető különböző sterilizálókba általában hat üveg fér, áruk 3 és 9 ezer forint körül van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.26 15:00:52szeszter

  nincs cumisüveg, nincs sterilizálás, kifőzés etc. Azt olvastam ,hogy hat hónapos kor után elég a normál konyhai higiénia.
  Persze gondolom aki nem szoptat, annál már nem ilyen egyszerű a kérdés.

 • 2006.10.26 15:11:21eszter

  irgumburgum. Benyomtam a komment küldését, és még a netem is elszállt. Pedig nagyon szerény volt: szóval...azt olvastam,hogy a mosogatógép is sterilizál a forró gőze miatt. Ez jól esett, mert kényelmes, el is hittem gyorsan, úgyhogy ne ingassatok meg. 6 hónapig mi se nagyon használtunk semmit, de utána is jó néhanapján antibacizni a cuccokat, ha nem is minden használatnál. Meg néha megette a nagyi a babákat cumisüvegből, ha hosszabb filmet néztünk a moziban (a másfél óra pl. már hosszú. a középső gyerek az első pár hónapban max ennyire volt kalibrálva anyatej nélkül, de ugye a moziba oda is kell menni, meg vissza...)

 • 2006.10.26 15:40:27szeszter

  a mosogatógépbe be szoktam rakni a cuccokat. akkor most még nyugodtabb vagyok. Eszter nem szándékollak megingatni:), sőt én köszönöm a megnyugtatást.
  Nálunk ha szükség van hirtelen a tejre és nem vagyok "kéznél", akkor pohárból kapja, ahogy a kórházban is a legelején.

 • 2006.10.26 16:54:49pepi

  Én elsőgyerekesként lépten-nyomon sterilizálok, és mindent, a játszócumit is, nekünk aventes mikrós van (egyébként az úgy kerül 8000-be, hogy adtak hozzá 2 cumisüveget). Szerintem ha az üvegben sokáig áll a tej vagy a tápszer, akkor nagyon elszaporodhatnak a bacik, akkor érdemes mindenképp, de azonnali felhasználásnál (feltételezem) elég a mosogatás is. Én mondjuk sterilizálok mindenképp, mert csak úgy vagyok nyugodt.

 • 2006.10.26 17:39:02Kékfelhő

  Én anno nem voltam hajlandó semmiféle vegyszert alkalmazni ilyesmi célra, ezért mindig mindent kifőztem. Na, eléggé fárasztó volt. És állandóan leégettem vele az ujjbegyeimet. Ráadásul a fiam csak az első hónapban volt tisztán anyatejes, utána hozzá kellett táplálni, szóval napjában többször volt mit kifőzni. Utáltam :(

 • 2006.10.26 21:49:28ana

  Én a kifőzést választottam, de csak naponta egyszer csináltam, este. A többi napszakban simán mosogattam, és úgy döntöttem jut is marad is elv alapján erősítem a gyerek immunrendszerét. Nem mondom hogy ezt kell követni, de inkább egy nagy lábas forró víz, mint bármilyen vegyszer.

 • 2006.10.27 00:08:17Tori

  Én akkor főztem ki, amikor új volt, utána csak mosogattam. Igaz, 9 hónapos volt, amikor először adtam neki üveget, mert nem akartam, hogy cumizavaros legyen. Igazából már kezdett pohárból is kortyolgatni, csak türelmetlen és ingerült voltam, egyszerűbb megoldásnak tűnt a teával töltött cumisüveg. Ezt nagyon bánom, sajnos meglátszik a fogán.

 • 2006.10.27 00:21:35Balqa

  Nálunk az a mondás járja hogy első gyereknek kifőzzük, másodiknak leöblítjük, harmadiknak meg a kutya hozza vissza a cumiját ha leesik a földre. Néha kifőzzük a cumikat, a rickekben-recékben penészedő tejet/kakaót (ami sima elmosogatással sőt kifőzéssel sem jön ki) egy erre a célra rendszeresített fogkefével lehet eltávolítani. Nem kell túllihegni ezt a higiénia-kérdést ha a gyerek amúgy egészséges.

 • 2006.10.27 01:32:26mulan

  Hallottam valakiről, aki 20 éve, mikor a gyerekei születtek, csak valami fertőtlenítő oldaltban való kézmosás után engedte oda a gyerekekhez a nagymamát, meg valami szájmaszkban. :D Mondanom sem kell, hogy szegény nagyi teljesen kiakadt.

  Állítólag a gyerekeknek (nyilván nem cscemőkorban, hanem kisgyerekként) "meg kell enniük egy bizonyos mennyiségű koszt", hogy kellőképpen kifejlődjön az immunrendszerük. Persze nyilván nem a nagyvárosi mérgezett koszról van itt szó, hanem a "természetes" koszról.

 • 2006.10.27 10:08:42sacka

  Most biztos sokan rosszul lesznek, de nálunk mindhárom gyerek a virágföldre utazott... Imádták, most a legkisebbel küzdök, és mással próbálom az asztalhoz csalogatni :)
  A gyerek különben is kezdetben teljes érzékszerv... Először mindent a szájába vesz. Nyilván, amig a kiságyban van és csak fekszik kevésbé kóstol meg olyasmit, amitől amúgy óvnánk, de ahogy beindul, és miután abszolút földközelben van, amit talál hamm bekap, így szerez tapasztalatot a világról. Persze ez nem azt jelenti, hogy, szememet behunyva hagyom, hogy bármit felvegyen a földről és belekostoljon.
  De azt se csinálom, mint amin legutóbb is megdöbbentem a játszótéren, ahol egy apuka arra kérte nem túl feltűnöen a kisfiát, hogy úgy homokozzon a lapáttal, hogy a keze ne legyen homokos.

  Elsőszülött lányomnál egyébként még vettem biztonság kedvéért cumit, pótlásra vagy teára, nem bíztam eléggé magamban. A fiúknál már nem, magabiztosabb voltam, úgy gondoltam, hogy ha már nem szopiznak majd használom a poharat vagy a kiskanalat. És ez be is vált, így kimaradt a cumik kifőzése és a sterilizálás. A cici pedig mindig kéznél volt sterilen, amúgy pedig remekül mosogatok :)))

 • 2006.10.27 11:04:47mulan

  Kedves Sacka, mi a tesóimmal a homokot ettük két marékkal. :) Pedig abban vannak állítólag ezek a pici piros kis mérgező bogarak.

 • 2006.10.27 11:52:21eszter

  Nálunk tegnap akarta átülteni a virágot a kis 8hónapos, a tesói vették észre. Kétmarékra tömte a virágföldet, sietett, tudta, hogy hamar lebukik, addig kel jóllakni. Állandóan rástartol. A másik kedvenc a papír. Egy egész Cora katalógust meg tudna enni. Valami lehet benne, ami kell a szervezetének...Általános iskolába ettük az írólapot, emlékszem, hogy nekem baromira ízlett.

 • 2006.10.27 11:55:44mulan

  Meg volt az kerek radír, fémlyukkal a közepén! :)

 • 2006.10.27 11:56:40eszter

  Radííír!! Összefutott a nyál a számban.

 • 2006.10.27 12:01:47mulan

  :))

 • 2006.10.27 12:34:50katjana

  eszter! MEGNEVETTETTÉL!! (köszi)

  az enyém 10 hónapos és szintén nagyon gerjed a papírra(post it, reklámújság, áruházi címkékstb) és még ugyanilyen különös módon vonzódik a papucsom talpának tisztára nyalásához. Ma pl. ki is harapott (le is nyelt) pár darabot az itthoni Havaianasomból...

  amúgy a mikrós fertőtlenítő búra nagyon bevált a szoptatás alatt (gyors, egyszerű és a mikrohullámok tuti kiölnek mindent, ami evilági). Azóta a tápszerhez csak mosogatok. És nincs vele gond.

 • 2006.10.27 12:44:04katjana

  ja, és a Rotring ceruza pálcikákat is nagyon szerettem ált. suliban!

 • 2006.10.27 12:47:23gyöngy

  Én csak legelőször sterilizáltam mikróban, utána csak elvétve. Már kamaszok, nem lett semmi bajuk. De ha belegondoltok az etnikumnál vajon mennyit sterilizálhatnak, ahol mosdani sem szokás, és ők a legegészségesebbek és a legszaporábbak. Nem kell túlparázni. Amúgy én is ettem homokot, csak előbb csini gombócokat formáltam belőle, mert úgy finomabb, a hugom a csikkeket rágta előszeretettel, a keresztlányomnak a kedvence egy üzletnek a rácsa volt. Imádta azt szopogatni. Megkérdeztem a hugom, hogy nem guggolt-e mellé, és kóstolta meg Ő is? Hátha tényleg jó?

 • 2006.10.27 12:47:26eszter

  Mondom, tudja az ember, hogy mi kell neki...cellulóz, kis trágyás föld, grafit...Az olyan, minthogy a nagyobb lányaim van, hogy hónapokig alig esznek húst, aztán meg hónapokig köretet nem esznek a hús mellé. Volt, hogy egy üveg uborka volt a az ebéd. Van ilyen. (Persze lehetőleg váltják a periódusaikat, hogy mindig mindent meg kell főzzek.)

 • 2006.10.27 12:57:23Süti

  Nálunk kimaradtak az ilyen extrém adalékanyag pótlások, a nagyobbik egy időben mindent megevett, ami szőrös volt (plüssbabák haja stb.) de aztán leszokott róla. A húsevés viszont tényleg így volt, egy időben semmi, aztán meg csak az :-)

 • 2006.10.27 12:58:18jidele

  A húgom a Lúdas Matyi aktuális számaiért volt oda. De azért más újság is csúszott neki;)

 • 2006.10.27 12:59:10Süti

  Ja, én kifőztem, mert elromlott a mikrónk, amit azóta sem pótoltam, mert addig sem használtam és most sem hiányzik.

 • 2006.10.27 14:03:06szeszter

  Én semmit nem mikrózok a bébinek. Állítólag nem tól egészséges ugye. (no de ma már mi az?)
  Amúgy azt hiszem, első gyerekesként nem vagyok az a parázós típus. Nem fertőtlenítem le a gyereket, ha hozzáér a kutyához.

 • 2006.10.27 15:25:57liza

  Örökös probléma ez a sterilizálás. Bizonyos fajta sterilizálásra mindenképpen időnként szükség van, de nem kell túlzásba vinni. Ha valaki cumisüveget használ, ne hagyja benne erjedni a tejet és a tápszert. Ha azonnal forró vizzel alaposan kiöblíti, nem kell kifőzni minden használat után. Időnként forró vizben nem árt kifőzni. Vegyszert semmi esetre sem ajánlanék, a gyerekre nézve nagyon veszélyes lehet. A mikro nem igazán fertőtlenít, ráadásul nem bizonyították még meggyőzően, hogy a mikróban melegített babaétel nem veszélytelen.
  A cumikat nagyon ritkán használtam, egyetlen gyerekem cumizott a négyből, de nem főzögettem neki állandóan. Az utcára nem árt pótcumit vinni, ha nem tudnánk esetleg valahol útközben lemosni.
  A gyerekek akaratlanul is benyelnek mindent, ami számukra izgalmasnak tűnik. Nem feltétlen azért, merta szervezetüknek szüksége lenne rá. Gyermekeim kórósan a könyveimet próbálták kóstolgatni, hiába dugdostam őket a lehető legmagasabbra.
  A vegyszereket azért zárjuk el, ezt mindenki tudja.

 • 2006.10.30 11:44:06gymqy

  liza:

  a mikro nem a hullamjaival sterilizal, hanem azzal, hogy a betoltott 2dl vizet elparologtatja, igy valojaban a forro goz oli el a bacikat.

  Miutan lejart a mikro, meg hagyni kell par percet hatni, aztan kesz.  Mi is inkabb ezt hasznaltuk, nemhiszem, hogy a vegyszer jobb lenne. A cumisuvegben (polikarbonat, szilikongumi, polietileg) meg csak nem tesz kart a mikrohullam. (anyatejet mikroba sose!)

 • 2006.10.30 11:48:42Tori

  Amikor a babánk először evett virágföldet, futva vittük a Heim Pálba... az orvos épp csak körül nem röhögött minket. :DDD Mit meg nem evett ez a csaj azóta...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta