Hogyan kerülhetjük el a gátmetszést?

Az otthonszülési mozgalom megerősödésével számos kérdésben tapasztalható ellentét a "hagyományos", kórházi szülést pártoló orvosok és az aktív vagy természetes szülést támogató bábák, dúlák között. Az egyik kedvenc vitatéma a gátmetszés szükségessége: az orvosok szerint jobb vágni, mint repedni, a bábák szerint azonban gátsérülés nélkül is lehet szülni. Hogyan lehetséges ez?


Ellenzői szerint a gátmetszés felesleges, ráadásul számos kockázatot hordoz: elfertőződik, gyakran hónapokig nem gyógyul megfelelően, fájdalmas, és akadályozza a nőket a mindennapi életben, a szexuális életről nem is beszélve. Mindezen ellenérveket az amerikai Ina May Gaskin, a modern bábaság egyik vezéralakja sorolja fel Útmutató szüléshez című könyvében (Jaffa, 2006). Gaskin szerint olyan orvost kell választani, akinél a gátmetszések aránya 20 százalék alatt van, a kitolási szakaszban pedig csak akkor nyomjunk, ha érezzük a nyomási ingert. Fontos a gát megfelelő vérbősége is, mely ideális esetben létrejön a kitolás időpontjára.

Magyarországon az OSZNI 2004-es adatai szerint az első szülések 91,4 százalékánál végeznek gátmetszést, egyébként 77,4 százalék ez az arányszám. Az Egyesült Államokban csökken a beavatkozás népszerűsége, míg 1979-ben a szülő nők 56 százalékánál volt gátmetszés, 1997-ben már csak 31 százalékuknál, derül ki a Wikipedia által idézett kutatásból. Dél-Amerikában ezzel szemben igen népszerű, a kórházi szülések kilencven százalékánál végrehajtják, többnyire az anya megkérdezése nélkül, pedig komoly fertőzési forrást jelent.

Szülni gátmetszés nélkül is lehetséges sérülésmentesen: az Ina May Gaskin által levezetett 2028 szülés többségénél (68,8%) sértetlen maradt az anya gátja, igaz, a fennmaradó esetekben bekövetkezett kisebb-nagyobb gátrepedés.

A gátmetszés szükségességének valószínűsége a szülés előtti hetekben alkalmazott gátmasszázzsal csökkenthető, mondta el kérdésünkre dr. Laufer Gábor, a Velvet nőgyógyász tanácsadója. Az orvos szerint az olajjal végzett masszázs csak akkor ér valamit, ha aki masszírozza, az tudja, hogy mit csinál. A cél természetesen a gát lazítása, nyújtása.

"A jó metódus, amennyire ez itt így leírható: az ujjakat jól beolajozni, a hüvely alsó (álló helyzetből nézve hátsó) részét is. És 8 órától 6 órán keresztül 4 óra pozícióig (ez nem időt jelez, hanem fekvő-szemből nézve a hüvely pozícióját) lefelé, a végbél irányában nyújtva oda-vissza masszírozni, feszíteni" - magyarázza dr. Laufer.

Az olaj sokféle lehet: Magyarországon a PanArom cég forgalmaz kifejezetten gátmasszázsolajat, melyben rózsafaolaj, búzacsíraolaj, mandulaolaj, orbáncfűolaj, levendulaolaj és makadámdióolaj található (50 ml, kb. 2000 HUF). Ezek közül a búzacsíra- mandula- és orbáncfűolajat önmagában is szokták gátmasszázshoz ajánlani, de jó a legtöbb növényi olaj, például az olívaolaj is. A masszázst a szülés előtt 4-6 héttel érdemes elkezdeni, jól fűtött helyen, esetleg lazító, meleg (nem forró) fürdő után.

Szülés közben is lehetséges a gátvédelem: a Gaskin által javasoltakon felül dr. Laufer szerint ugyanezt a masszázst lehet közvetlenül a baba érkezése előtt is végezni. "Még az utolsó pillanatok is segíthetnek, én mindig csinálom" - mondja.

A gátmetszés vagy gátrepedés kérdésében Laufer doktor úgy véli, mivel előre nem lehet tudni, hogy merre reped és mennyire, vágni jobb. Persze csak akkor, ha tényleg szükseg van rá, mert amúgy repedne. Mint mondja, a jó orvos ezt meg tudja ítélni, de csak pillanatokkal azelőtt, hogy a baba megszületik.

Nőgyógyász tanácsadónk szerint a gátseb egyébként megdöbbentően gyorsan gyógyul. "A legtöbb esetben még a komoly nagy vágásoknak (vagy repedéseknek ritkán) a 6 hetes ellenőrzésen már nyomuk sincs." Mint mondja, a gátmetszés "nagyon picurka" beavatkozásnak számít. "Én körülbelül az esetek 20 százalékában vágok, de akkor mindig szükség van rá. Persze hogy kellemetlen a szülés után, de ha a repedés az alternatíva, jobb vágni".
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek