SZÜLŐSÉG

Sport a szülés után

2006. október 25., szerda 09:12

Előző cikkünkben azt derítettük ki, hogyan és mit lehet terhesen sportolni. Mostani írásunk a sporthoz visszatérő friss anyukáknak szól, a Velvet nőgyógyász tanácsadója, dr. Laufer Gábor és Béres Alexandra fitnesz-világbajnok adnak tanácsokat a gyermekágyból felkelő anyukáknak a sporthoz.


Szülés után milyen hamar lehet elkezdeni az edzést, és mennyire intenzíven?

Béres Alexandra: Ebben hagyatkozzunk az orvos véleményére, egy ideig mindenképpen érdemes pihenni, pláne, ha a sebgyógyulásra is kell idő. Miután elkezdünk edzeni, az első három hónapban ne vállaljunk sokat, különösen, ha szülés előtt nem sportoltunk. A nagy izomláz kerülendő, mivel az anyatejnek a tejsavtermelés miatt megváltozhat az íze.

Dr Laufer Gábor: Én általában hat hét pihenést javaslok. Azalatt a szervezet általában visszaáll. Persze függ attól is, hogy császár volt-e vagy sem, amikor néhány extra hét pihenés ajánlatos, de a legtöbb nőnek hat hét a császár után is elég ahhoz, hogy rendbejöjjön.

Milyen típusú edzéseket javasol?

Béres Alexandra: Erre az első időszakra a kis súlyzóval vagy súlyzó nélkül végzett kardioedzés az ideális. Fontos, hogy lassan fejlődjünk. Nagyjából fél évi laza sport után állhatunk vissza az eredeti edzéstervünkre. Fontos az is, hogy ne hajtsuk túl magunkat, nehogy elapadjon az anyatej, az első egy év során ennek kell alárendelnünk az edzéstervet.

Szabad-e szoptatás alatt fogyókúrázni?

Dr Laufer Gábor: A szoptatás nem a legjobb időpont a fogyókúrára. Nem azért, mert nem lehetne, hanem azért, mert nagyon nehéz a hajszálpontos egyensúlyt táplálékbevitelnél garantálni fogyókúra esetén. Ha erre képes az illető, még azt is lehet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.25 12:47:24Süti

  Úgy tudom, hogy a legjobb, ha a szülés utáni első gyakorlat az "intimtorna", vagyis a medence tájéki izmok erősítése (ezt kb. aznap el is lehet kezdeni). Ezt követően az alhas, az alsó hasizmok és csak ezután az oldalsó illetve felső hasizom erősítése. Utána meg minden más :-)

 • 2006.10.25 14:18:44titi

  Nekem legjobban a tricepsz, bicepsz erősítés megy. 7,5 kg emelése, tartása napi 18 órán át. A fennmaradó 6 órában: fartlek futás a mosogató, a gáztűzhely és a babaágy között.
  Így nem is csoda, hogy gyorsan visszaszereztem lányos alakomat 52kg-mal. Napi 12 deci tejet is lazán "termelek", mivel a fogyókúrám rendkívül kiegyensúlyozott: két szédülés között egy kis csoki szendviccsel.
  Alig várom, hogy lazíthassak ezen a tempón és tejapadás után visszapattanhassak a futócipőmbe illetve a várvavárt szobabicajomra.
  Ha már ezeken is túl leszek, kifekszem majd a jogos 2*6 hetes gyerekágyat, ami , ugye, kijár két császármetszés után...

 • 2006.10.25 14:48:20eszter

  Titi! Én is klubtag vagyok. Tudom, hogy valaki nem fogy szoptatás után, de nekem sem kellet túl sok fogyókúrát eszközölnöm. Olyan, mintha a gyerek a csonjaimon lévő taskokból (nem nevezhető izomnak, ilyen plöttyedt valami) egyenesen szívná magába a cuccot. Sajna engem sem várt itthon pizsama és pihepuha ágy, amikor megszültem, helyette 3 gyerkőc, akik nem érték el a spájzpolcon egyedül a kaját, nem főztek meg, nem takarították ki maguk után a kádat, és nem cserélték ki mindeközben a pelenkájukat. Nekem úgy tűnt, hogy zsinórba kakilnak, esznek, sose egyszerre alszanak és sírnak. Pedig sokan mondják, hogy az izületek nagyon meghálálják a 6 hét pihit...na majd a 4.nél - hihi

 • 2006.10.25 15:39:41titi

  Szia Eszter! Olvastam amott is az édes kis titkot...
  Épp minap mondtam a férjemnek, hogy picit sajnálom, hogy 2 gyereknél megálltam. Zsinórban kellett volna 4-et. Persze, tudom, hogy az én életem 2 gyerekes élet, így hiteles. De valamelyik reinkarnációm után kipróbálom a 4 babás életet!

 • 2006.10.25 15:43:57kovvacs

  Most komolyan: szerintetek egyszerűbb a második gyerekkel, vagy nem? És igaz, hogy három után nem nagy változás a négy? Az elsőnél tartok és négyet szeretnék, de őszintén szólva eléggé be is vagyok tojva:)

 • 2006.10.25 16:01:26Süti

  Nekem sokkal egyszerűbb volt a másodikkal.

 • 2006.10.25 16:05:37MissEarnshaw

  Szerintem ez abszolút a baba temperamentumától is függ. :) A szüleim azt mondják, a tesóm után én egy ördög voltam, kibírhatatlan szinte; de sok ismerősöm azt mondja, két gyerektől felfelé nagyon jól elvannak egymással is a babák...

 • 2006.10.25 16:18:45eszter

  A kettő után mi is azt mondtuk így jó is. Kicsi korkülönbség, jól ellesznek, na meg a második kiscsaj elég öntörvényűre sikerült...aztán hiányzott a baba. Most pedig babának is kell valaki akivel jól eljátszhat. Úgy elfelejti az ember a nehézségeket, pedig minden vajúdás, meg terhesség eleji hányás után mondtam, hogy ez az utolsó. Na de Mindennek megvan az oka...Titi,ezt tényleg még csak itt írtam. Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek stílusban...remélem minden ok lesz, kicsit szkeptikus vagyok így a dolgok elején..

 • 2006.10.25 16:33:10Kékfelhő

  Nálunk nagy a lobbizás a második gyerekért: a szüleim, a húgom, a párom szülei, de időnként még a párom is elejt egy-két szót egy további leendő utódról.

  A vicc az egészben, hogy egy átlag családi szituval ellentétben minálunk én vagyok az, aki szilárdan kitart amellett, hogy nem kell második, ez az egy kölök kitesz kettőt is. Egyelőre nem tudtak meggyőzni. De azért jó elbabázgatni a többiek csecsemőivel :)

 • 2006.10.25 16:35:00nona

  Gratulálok! Csak így szkeptikusan...:)

 • 2006.10.25 16:58:27eszter

  szkeptikus köszi :) Majd írok fejleményt

 • 2006.10.25 20:23:03sacka

  Szerintem is gyerekre válogatja... Első után 8 évvel jött a második, majd másféllel később a harmadik. Nagy- és kiskorkülönbség egyszerre, vegyesen nehézségekkel és könnyedségekkel, mikor hogy.. Azonban senki sem tudna rábeszélni egy negyedikre, per pill fáradt vagyok.

 • 2006.10.25 20:33:01gyöngy

  Nekem sokkal egyszerűbb volt a másodikkal, viszont sokkal-sokkal fárasztóbb. Két év a korkülönbség. Viszont nem cserélném el semmi pénzért, hogy így összenőttek, és ilyen jól megértették egymást. Most már kamaszok, és jön a 3. Valószínű, most eégsz más lesz, hogy négyen leszünk 1 kicsire, mint annak idején, hogy egyedül voltam 2 kicsire.

 • 2006.10.26 09:00:55ulla

  Itten nem a szülés utáni sportolásról kéne beszélgetni? A baba körüli rohangálástól nem olvad le a zsír, nem múlik el a plöttyedtség. Én nem sportoltam szülés előtt, de utána annyira megváltozott a testem állaga, hogy muszáj volt elkezdeni tornázni. Mondjuk csak egy gyerekem van, belefért heti 2x. Pár év után már látszott is az eredmény. Nekem a szülés volt az inspiráció a rendszeres mozgásra. Tornázni otthon is lehet, csak nem olyan hatékony..

 • 2006.10.26 11:36:31eszter

  De, de, arról kéne...a kommentek annak szólnak, hogy nincs rá idő. Erre persze mindig be lehet dobni az "arra van idő, amire csinálunk" szöveget, ami rém igaz is, de spec ha én csinálok, akkor most le is fekszem gyorsan.

 • 2006.10.26 13:59:29szeszter

  helló csajok! néha-néha benézek ide és néha-néha írogatok is:)
  hát ez a szülés utáni sport de jó is lenne :)
  Ulla: én sem sportoltam előtte, ill. mindig csak időszakosan, és most így utána nagyon nagy szükségem lenne rá, mert szoptatás ide, házimunka oda, bizony az én kilóim nagyon ragaszkodnak hozzám. Már rajta vagyunk a második gyerkőcön (az első most 7 hónapos), és már előre félek, hogy mi lesz velem a második babó után. Látom magam medicinlabdaként gurulni ezen a nagy kerek bolygón.
  Szóval, kérek tanácsot! Léccci!

 • 2006.10.26 14:24:16titi

  Ulla, az első gyerek után tanultam meg futni és tornázni. Rendszeresen, mindkettőt. De nem azért, mert már szültem. Csak megértem a dologra. Valószínűleg fogok még sportolni. De csak akkor, ha a babámnak már kevésbé lesz rám szüksége (pl. már nem szopik).
  Én inkább az "öregedéssel" hozom összefüggésbe a sport igényemet. Még akkor is, ha látom, hogy "löttyedtem" a 2. gyerek után.
  off: legújabb bölcsességem;minél több gyereket vállalsz, annál okosabb vagy.

 • 2006.10.26 14:48:40szeszter

  hát bizony én is szoptatok még. A futással már gyekőc előtt is próbálkoztam, de nem az én sportom. No meg most ekkora tejeszacskókkal futni...
  de igényelném nagyon a mozgást, csak asszem a konkrét mikéntjére és hogyanjára nem jöttem rá, hogy hogyan kellene a legjobban csinálnom.
  Sok minden érdekeln, csak most ekkora babyvel, szoptatás mellet nem lehet megvalósítani.

 • 2006.10.27 00:04:15Tori

  Hááát, a hasfalam elég laza, a vágás miatt még mindig félek tornáztatni, de amúgy én heti 2-3 alkalommal beteszem a Cindy Crawford tornadvd-t, aztán megcsinálok amennyit bírok. Végig még sosem bírtam, pedig ő a szülés után állítólag 3 hónappal vette fel, én meg két és fél éve szültem, de Cindy nem tartotta a karjában vagy lovagoltatta a hátán a gyerekét a kitörések végzésekor, ez talán enyhítő körülmény számomra. :) Egyébként a csajom velem tornázik, vagy rajtam lóg, és ha nem tikkadok ki, akkor meg azért nem jutok a felvétel végére, mert elrángat valahova játszani vagy mittudomén. :)

 • 2006.10.27 01:23:32mulan

  Valahol olvastam egy kisérletről, amit kutyákkal végeztek: volt két csoport, az egyiket állandóan edzésben tartották, a másiknak meg csak a szokásos, pihenés vagy néha macskakergetés, ahogy jött. Eztuán mozgásszegényen tartották őket, majd pedig ezdésre fogták őket. A második csoport erőnléte jelentősen javult, az elsőé viszont állítólag, sosem érte el a nagy lazulás előtti szintet. Arról sajnos nem szóltak, hogy a végén a két csoport erőnléte egymáshoz viszonyítva hogy nézett ki, tehát lehet, hogy azért a sportosabbak maradtak a a sportosabbak, nem tudom.

  Ez talán bíztató lehet azoknak, akik csak szülés után kezdenek rendszeresen mozogni. :)

 • 2006.10.27 09:43:40jidele

  Vhol olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy milyen sportokat lehet csinálni babástul. Nekem a babakocsival kocogás, és a csecsemővel súlyzózás tetszett legjobban. És még a gyerek is élvezi;)

 • 2006.10.27 09:52:11sacka

  Igen, amikor hanyatt fekszel, felhúzod a lábaidat, alsó lábszárra fekteted a kicsit két kezét megfogod, és a lábaddal emelgeted. Ezt a repülőzést nagyon szeretik, ráadásul jó hasizom gyakorlat, és a combokra is hatásos; és mi is élvezzük...
  Ennél rosszabb, amikor a babakocsit aluljáróban, le és fel a lépcsőn... Jó bicepszgyakorlat, mellizomerősítő, valamint a derekat is hazavágja... Az önbizalmad viszont az egekbe szárnyal ; Erre is képes vagyok!!! ;)

 • 2006.10.27 11:01:27mulan

  Mondjuk ezt a repülőzést ne etetés után, mert a baba még nem biztos, hogy fogja tudni a hányzózacskót kezelni. ;)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta