SZÜLŐSÉG

A túlzott mobilhasználattól sérülhetnek a spermiumok

2006. október 25., szerda 14:10

A túlzásba vitt mobiltelefonálás csökkentheti a férfiak nemzőképességét, állítja egy új amerikai tanulmány. A napi négy óránál több telefonálás, kisebb mennyiségű, rosszabb minőségű spermát és kevésbé mozgékony hímivarsejteket eredményezhet, vélik a kutatók.Az eredmények szerint azoknak a férfiaknak volt a legkevesebb a spermaszáma (50 millió milliliterenként), akik naponta több mint négy órát telefonáltak. Nekik volt a legkevésbé egészséges spermájuk is. Akik 2-4 órát használták telefonjukat egy nap, milliliterenként 69 millió, közepesen egészséges spermiummal rendelkeztek. A legegészségesebb és legjobb minőségű spermája milliliterenkénti 86 milliós spermiumszámmal azoknak volt, akik egyáltalán nem használták a mobiljukat.

Ezeket a vizsgálatokat a Cleveland Clinic Foundation csoportja olyan férfiakon végezte, akik partnerükkel együtt egy indiai meddőségi klinika kezelésére jártak. A 364 férfi bevonásával készült ohiói tanulmányt az American Society for Reproductive Medicine nevű, meddőséggel foglalkozó orvosi szervezet konferenciáján ismertették – írja a BBC News.

A kutatás vezetője, Dr. Ashok Agarwal a New Orleans-i konferencián elmondta, hogy a tanulmány nem bizonyította, hogy a mobilok károsítják a nemzőképességet, de további vizsgálatok szükségességét veti fel. Agarwal szerint elképzelhető, hogy a mobilok által kibocsátott sugárzás hatással van a herékben levő, tesztoszteront termelő sejtekre vagy a csövekre, melyekben a sperma termelődik, és így károsítja a DNS-t.

Egy tavalyi kísérletben ausztrál kutatók egereken kísérleteztek és megállapították, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott rádióhullámok károsítják az állatok spermáját.

Egy angol tudós a BBC-nek nyilatkozva kétségbe vonta a mobiltelefonálás és a meddőség közötti kapcsolatot: „Ez egy jó tanulmány, de nem gondolom, hogy megragadja a lényeget” - mondta Dr Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusa. „Ha egy nap négy órát használod a telefonod, feltételezhetően ritkábban van a zsebedben, hiszen beszéd közben a fejednél tartod a telefont, így pedig hogyan hatna a herékre?”

Pacey úgy véli, akik hosszabb ideig használják a mobiltelefonját, valószínűleg keveset mozgó egyének, akik stresszesebbek, vagy egészségtelenül táplálkoznak, és inkább ezek a tényezők okozhatják spermiumaik szomorú állapotát, mintsem a mobilhasználat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.25 18:52:38mulan

  Én is Pacey álláspontja felé hajlok. Szerintem is azok telefonálnak többet, akik többet ülnek és pluszban akár többet stresszelnek. Mondjuk egy főnök aki az író- és a büféasztal között lép csk néhányat, haza meg kocsival jár. A heréknek nem szabad befüllednük, különben kampec; ezért is nincsenek a testüregben, a hűtés miatt.

 • 2006.10.25 20:10:16nona

  ezt az egészet meg kellene ismételni úgy hogy több adatot vesznek fel. Hogy lehet ilyen összefüggéseket feltételezni is??? Szerintem is Pacey-nek igaza van: a telefonálási szokások eléggé összefüggnek az életmóddal.

 • 2006.10.25 20:12:10Daem00n

  ki az, aki képes napi 4 órát mobilozni???

 • 2006.10.25 20:42:41gyöngy

  Én is hallottam már ilyenekről. Nálunk sem a párom, sem én nem tartjuk a testünk közelében a telefont. Pl. zsebben, nyakba akasztva, vagy övön.
  Én ha csak lehet méterekre tartom magamtól. Ha úton vagyok, akkor meg a táskámban van.

 • 2006.10.30 11:52:46Tori

  Egy informatikus ismerősöm mondta viccesen, hogy azért jó dolog a headset, mert eddig a te agyadat sütögette a mobil, mostantól a gyerekedét fogja. :) Szóval azt mondanám, manapság az a tény, hogy valaki sokat beszél a mobilján, cseppet sem jelenti azt, hogy közben nincs a heréi közelében a készülék (feltéve, hogy rendelkezik ilyen szervekkel), sőt, minél többet beszél vki, annál valószínűbb, hogy beszerez hozzá headsetet. Nem?

 • 2006.10.30 11:54:31Tori

  Azt ki is felejtettem, hogy megint feltalálták a melegvizet, hiszen eddig is minden egyéb sejtről mondták már, hogy káros neki a mobil sugárzása, mért pont a sperma lenne kivétel?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta