SZÜLŐSÉG

Gőzmozdonyként szülni

2006. október 24., kedd 09:17

„Ha elfogy a levegőd, gyorsan fújd ki, és ha a méhösszehúzódás még mindig tart, gyorsan lélegezzél kettőt, a harmadikat tartsd benn, és nyomjál, mint egy gőzmozdony” – javasolja dr. Laufer Gábor, alias Mr. Spock, a Velvet szülész-nőgyógyász tanácsadója. Hogyan készüljünk életünk egyik legnehezebb, legmegrázóbb és legfelemelőbb élményére, mire számítsunk, és mit tegyünk, hogy minden a lehető legjobban menjen? Olvassa el itt a Porontyon.


A szülés fáj – szögezi le rögtön az elején dr. Laufer. Nagyon fáj, nincs mese. Akárki akármit mond, a szülés egy rendkívül kellemetlen folyamat. De te is tudod, hogy át kell menni rajta, tehat a kérdés az az, hogy miképpen lehet minimalizálni a fájdalom hatását rajtad. Mert erről van szó, a pszichologiai tényező, ami meghatározza azt, hogy mennyire engeded meg magadnak a fájdalom átélését. Kevés ember (meg kevés orvos is) tudja, hogy a morfium például nem állitja meg magát a fájdalmat, hanem a fájdalom tudatosodását kapcsolja ki! Az is tudott, hogy nagy sporteseményeken a sportolók néha repedt végtaggal végigjátsszák a meccset, mert a tudatuk annyira másra koncentrál, hogy nem tudatosodik bennuk egy megrepedt láb vagy kar által okozott, amúgy rendkívül jelentős fájdalom. És amikor a meccsnek vége van, a fájdalom hirtelen elkezdődik. Tehát a tudaton múlik minden. Az, hogy te akarod ezt a gyereket, és örülsz neki, az mar egy fél győzelem. Hosszú évek tapasztalata szerint, akik örülnek a gyereknek, jobban viselik az egészet . A másik felére pedig az alábbi egyszerűnek látszó, de egyáltalán nem könnyen betartható szabályok vonatkoznak.

Ne várd a következő fájást (méhösszehúzodást). Amikor az egyik elmegy, azonnal irányítsd a tudatodat valahova máshova. A "hovát" neked kell eldönteni. Talán a pároddal beszelgessél valami másról, ha van tévé a szobában, nyugodtan nézzed, ha nincs, vigyél magaddal rádiót, magnót, discmant, akármilyen zenét, amit esetleg élvezel. Ne szégyellj mással foglalkozni szülés közben!

Teljesen engedd el magad két fájás között. Lazítsd el az összes izmodat, tudatosan. Az ellenkezője sok energiát használ, és a végére, amikor nyomni kell, már nem lesz. Ez többszorösére hosszabíthatja meg a nyomó fázist.

Nyögés, sírás, ordítás, akármilyen variációja ezeknek ugyan természetes reakció, de attol nem fog semmi kevésbé fájni. Viszont növeli a fájdalom tudatosodását, és szintén nagyon használja az energiát. Egyszerűen utasítsd magadnak vissza, hogy hangokat adjál ki. Helyette csak lélegezzél lassan és mélyeket. Ez nagyon fontos.

Ne vitatkozz az orvossal vagy a nővérekkel. Abszolút vesd magad alá mindennek, amit mondanak. Ha valami olyant mondanak, amirol úgy érzed, hogy nem vagy képes végrehajtani, akkor is hajtsd végre. Ha valami olyant mondanak, amiről úgy érzed, hogy teljesen lehetetlen végrehajtani, akkor is azonnal csináld meg. (A józan ész határain belül persze).

Számíts arra, hogy sokáig fog tartani az egész. Nem lehet tudni, meddig tart, és sokszor látom, hogy az elején még mennek a dolgok, de amikor valamilyen okból hosszabb ideig tart, mint amire az anya számított, a kontroll osszeomlott.

10 cm méhnyaktágulásig minden automatikusan történik. De onnan neked kell kinyomni a gyereket. Ez eltarthat 5 percet, de több órát is, és ha hiszed, ha nem, rajtad múlik a zöme. És ez a legfájdalmasabb rész. Tehát ezt kell leginkább a fejedbe verni. És itt kell leginkább leküzdeni a fájdalomtól való félelmet. Igen, fáj, így is, úgyis, de ha gyorsan tudod csinálni, hamarabb vege van. Hogyan kell nyomni? A következő hasonlatot szavalom a betegeimnek, jó eredménnyel: mintha egy borzasztó székrekedésed lenne. Nem vicc. Nem körülbelül úgy, hanem pontosan úgy. Ha széklet jön, nemhogy nem szégyen, hanem annak a jele, hogy jól csinálod. Nagyon fontos oda le koncentrálni a nyomás erejét. A természetes reakció az, hogy arcba, mellkasba nyomni (szemek kigúvadnak című műsor), de sajnos az nem jó.

Koncentrálni kell tudatosan a nyomást, oda le. És minden méhösszehúzódást maximálisan ki kell használni. Mivel nagyon fáj, a természetes reakció egyszer nyomni, aztán elsumákolni a hátramaradó időt. Ne e ngedd meg magadnak ezt a "luxust". Ha jön a fájás, vegyél egy mély lélegzetet, tartsd benn az összes levegőt, és nyomj, ott lenn, mintha székrekedésed lenne. A fájdalom néha visszatart attól, hogy igazán nyomjál. Ezt se engedd meg magadnak. Minél jobban nyomsz, annál hamarabb megvan. Ha elfogy a levegőd, gyorsan fújd ki, és ha a méhösszehúzódás még mindig tart, gyorsan lélegezzél kettőt, a harmadikat tartsd benn, és nyomjál, mint egy gőzmozdony. És egészen addig csináld ezt, amíg tart a méhösszehúzódás. De ha elment, azonnal engedd el magad, minden izmodat, es pihenj. Nyomás közben akármilyen hangot kiadni tilos. Nem, nem azért, mert akárkit is zavar, nem erről van szó. A dolog mechanikájáról van szó. Ha hangokat adsz ki, a tüdőben levő levegő nyomása leesik, és minden jóindulatod ellenére nem tudsz igazán nyomni, de ugyanúgy fáj, ugyanúgy használod az energiádat. Tehát még egy kis nyögést se engedj meg magadnak.

Ha képes vagy mindezt betűről betűre betartani, sokkal hamarabb átjuthatsz a nyomáson, mint az átlag. Én néha látok "termeszetes nyomókat", akik minden átlagot felülmúlva, mint egy présgép tudnak nyomni, és még az első gyereküket is percek alatt képesek kinyomni. Te ne számíts percekre, ahhoz kell az a természetes képesség, ami nagyon ritka, de bizonyítja, hogy valóban lehetséges a dolog. És amikor már úgy érzed, hogy "innen már lehetetlen, ezt nem tudom tovább csinálni", akkor méginkább csináld tovább. És ne vitatkozz senkivel, csak csináld. Kivéve persze akkor, ha az orvos vagy a nővér azt mondja, hogy ne nyomj. Ennek több oka lehet, leginkább az, hogy a baba szívhangja leesik, amin néhány perces pihenő gyakran segíthet.

Gátmetszés: abszolút bízd az orvosra. Még akkor is, ha esetleg feleslegesen fogja csinálni. Miért? Mert a felesleges gátmetszés neked ugyan kellemetlen lesz egy ideig, de mindig könnyebbe teszi a baba megszületését. Gyakran tényleg nem kell, de a kétely abba az irányba kell, hogy eltolódjon, hogy kell. Ugyanakkor, ha az orvos megpróbál neked jót tenni, és azért nem vág, akkor esetleg kritikus perceket veszít, aminek a baba ihatja meg a levét. Tehát elmondhatod szülés előtt az álláspontodat, de ne próbáld az orvost ezen irányba befolyásolni.

Epidurális érzéstelenítés: a csábítás majdnem ellenállhatatlannak tűnik. De sajnos nagyon sok olyan esetet láttam, ahol addig minden rendben ment, és utána nem. Ezzel nem azt mondom, hogy ne kérj, de várd meg, amíg az orvos ajánlja. És ha amúgy is gyorsan megy a dolog, ne vesd el annak a lehetőségét, hogy esetleg anélkül csináld. Kérdezd meg az orvost, hogy használnak-e epidurális narkotikumot, amely ugyan nem kapcsolja ki teljesen a fájdalmat, de nem befolyásolja a szülést. Ha használnak, örömmel fogja "csak azt" adni. Lehetséges, hogy más fájdalomcsillapítási módszert is ajánl az orvos, ezt érdemes a szülés előtt megbeszélni vele.

Oxigénmaszk: nem tudom, hogy nálatok használják-e. Ha igen és adnak egyet, nagyon zavarónak tűnhet, de tartsd az arcodon minden körülmények között. Minél több oxigént kapsz, annál több oxigénhez jut a babád.

Császár: ha kell, akkor kell és kész. Ha a baba bajba kerül, nincs vita, meg kell csinálni. De ha úgy érzed, hogy az orvos vacillál, duplázd meg energiádat, és mondd meg neki, hogy várjon még egy kicsit. Mikor fordulhat ilyesmi elő? Mondjuk ha nagyon lassan megy a szülés, főleg a kitolási fázisban. A baba ugyan jól van, de valami miatt lassan jön kifelé. Gondolj arra, amit mondtam (székrekedés, gőzmozdony) és próbáld meg egy ideig. Lehet, hogy erre egyáltalán nem kerül sor, de ha igen, jusson ez eszedbe. Mégegyszer: ha az orvos egyértelműen mondja, fogadd el. Az időkérés csak arra vonatkozik, ha ő esetleg belefáradt (van ilyen) és kételyt érzel a hangjában. Akkor őszintén kérdezd meg:"Ez elkerülhetetlen, doktor úr, vagy még próbálkozhatok egy kicsit?" Meg fogja mondani.

Fogós szülés: a fogót sok orvos már egyáltalán nem használja az USA-ban, többnyire a perektől tartva, inkább császároznak. De az igazság az, hogy a fogó teljesen ártalmatlan, ha gyakorlott kezekben van, és rendkívül előnyös a babára nézve. Ma már feltételezni lehet, hogy aki egyáltalán hozzányúl a fogóhoz, az tudja, hogy hogyan kell használni. Tehát ne ijedj meg, ha meglátod. Borzasztó szerszámnak tűnik, de zseniálisan lett kitalálva. Én még soha egyetlen babát sem károsítottam a fogóval: ugyan ritkán használom csak, de ha kell, akkor szó szerint életmentő lehet.

Na és ha most ijedten ülsz a számítógép előtt, akkor majdnem elértem a célom. Akkor még egyszer, még kétszer, még háromszor olvasd ezt el, minden betűjét verd a fejedbe, és garantálom, hogy jobban fog menni, mint ezek nélkül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.25 23:00:02pepi

  Én is überprecíz voltam a terhességi papírokkal, mint Te, Mulan. Nálam mondjuk azért alakult így ki, mert én nagyon féltem attól, hogy esetleg történik valami, elveszítem az eszméletemet, és nem a saját dokimhoz kerülök. Ezért mindig nálam volt az egész dosszié. Hozzáteszem, hogy semmi különös nem volt benne (semmi kóros). De addig-addig pörgettem magam a rosszulleszek-az-utcán félelmembe, míg ez lett a vége. Persze nem volt semmi.

 • 2006.10.25 23:02:50mulan

  Az a jobb, ha aztán nincs semmi gond, nem igaz? :) Fordítva sokkal rosszabb lenne, pláne az elején, amikor még nem is látszik az emberen, hogy terhes.

 • 2006.10.25 23:23:55sacka

  Szerencsémre egyiknél sem voltam hányingeres, de miután 0 Rh - vagyok én is precízen fűztem a leleteimet mindháromnál, minél inkább mélyedtem a témába annál inkább aggódtam, csak ne történjen semmi baj.....

 • 2006.10.25 23:47:25kovvacs

  sacka, ne is mondd, bár én "csak" Rh- vagyok, azon kívül A-s, de ebből van plusz bonyoldalom.

  Kedvencem, hogy a dokim egy picit későn küldött el harmadszorra ellenanyagtesztre a terhesség alatt. (Azt zárójelben közlöm, hogy utólag is szívesen szétverném annak a tapló asszisztensnek a pofáját, akinek volt képe olyan stílusban visszakérdezni az ambulanciai felvételen, miszerint: "Most jön Rh szűrésre? Mégis, mit képzel maga?! Mikor kell jönni?" Ezek a picsák képesek azt megkövetelni, hogy Te mint páciens, betéve tudd a saját orvosod helyett is, hogy mikor melyik vizsgálat jön. Tudjátok, legszívesebben beszóltam volna a macának, hogy kisanyám, az én magánszférás járulékomból kapod a fizetésed, úgyhogy kuss, és kulturált stílusban munkára fel.)

  Szóval beállítottam kb. december 15-én vérvételre. Közlik, hogy ez a fajta vizsgálat már csak január 8-tól lehetséges. Mondom, OK, kihagyom, mert jan. 5-re vagyok kiírva. De azt nem lehet, mondják, mert kötelező. Menjek, kérdezzem meg a laborban. Ott: csak sürgős esetekben végzik el ezt a tesztet az ünnepek alatt, és (kapaszkodjatok!) ez a fajta vizsgálat az esetemben nem számít sürgősnek.

  Namármost. Ha kötelező, mert fontos, akkor miért nem sürgős? Ha nem sürgős, miért fontos és kötelező?

  Mindenesetre szülés után - betanított rá a körzeti orvosom:) - bármikor, amikor orvost vagy ápolót láttam, rögtön nekiálltam a szövegnek, hogy Rh- vagyok, legyenek szívesek intézkedni, hogy megkapjam az injekciómat. Megkaptam.

 • 2006.10.25 23:49:48kovvacs

  Mennyire fáj témához:)

  Nekem fájt.

  De azért csak hisztiztem utána a gátvarrásnál, hogy fáj, az összehúzó injekciónál is, hogy fáj, meg két nap múlva az rh-s injekciónál is, hogy fáj. Amiből arra következtetek, hogy azért annyira nem fájt, mert akkor ezek már meg se kottyantak volna :))))

 • 2006.10.26 00:40:22jidele

  Mi a testvéreimmel mind egyforma vércsoportúak vagyunk, anyukám csak a hugomnál hányt. Én non-stop hánytam, de már abbahagytam. De elfelejtettek vércsoportot nézni a vérvételen, bemondásra meg nem hiszik el;)

 • 2006.10.26 07:40:54eszter

  Na ezt magyaráztam a férjemnek...kimarad egy délután és nélkülem szalad a beszélgetés, jajajaj. Én is mondok valamit: nekem egyere rosszabb volt az első 3 hónap a 3gyereknél. Most meg hiába még csak 7. hét, olyan okádhatnékom van, hogy hihetetlen. De a jó hír, hogy én sem voltam egyre nagyobb hasú, mindig 6-8 kg-t híztam. Szóval nincs szabályszerűség, ja, és a fiúnál sokkal rosszabb volt a hányinger, mint a lányoknál...nekem. De én is csatlakozom nonához és anahoz: minháromszor azt mondtam a szülőágyon, hogy jöhet a következő. A szülés nem tart vissza.

 • 2006.10.26 12:33:21gyöngy

  Mulán és MissEarnshaw! Teganap 20,10-kor írtam Nektek egy kis bátorítót. Olvastátok?

 • 2006.10.26 12:40:38mulan

  szia! hova írtad?

 • 2006.10.26 15:17:14MissEarnshaw

  Igen, hová?
  (Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, én mindig csak kb 3x-ra tudok belépni ide... :()

 • 2006.10.26 15:30:03eszter

  Szia Gyöngy! Már korábban akartam kérdezni, hogy mit jelent az, hogy neked egyátalán nem fájt? Hihetetlen, ilyet nem hallottam, sőt, az volt a teóriám, hogy ezt akárhogy próbálja megúszni az ember (EDA, császár, mert azt hiszik az jobb), nem tudja, mert a természet úgy találta ki, hogy ez olyan szenvedősen szép elválás legyen. Egy igazán emlékezetes, amiben benne van a világ legnagyobb megkönnyebülése, a legnagyobb fájdalom elmúlása. Megdöntsem ezt a nézetem? Pedig olyan jól hangzott.

 • 2006.10.26 15:57:20MissEarnshaw

  Most nem azért, szép, szép ez az "annak van értéke, amiért megküzdünk" álláspont és értem én, hogy egy szinten jó, megnyugtató megindokolni, miért is van szükség a szüléshez fájdalomra, de szerintem az evolúció ezt igenis elizélte... Olvastam Czeizel Endrénél, hogy az emberiség majdnem kihalt, amikor a babák feje (az agy fejlődésének köszönhetően) megnőtt, az ember pedig kétlábra állt, mert ezzel egy olyan kombináció jött létre, aminek következtében "nem túl kellemes" világrahozni egy babát; csak azt nem értem, hogy a két lábra állás már nem ma volt, hogyhogy nem fejlődtünk tovább? :)

 • 2006.10.26 17:43:40Kékfelhő

  Fejlődünk. Ünnepeljük az orvostudományt, aki ezen a problémán segít :)  Szerintem az, hogy kinek mennyire fáj, ki mennyire szenvedi meg a szülést, pár év elteltével alig számít már. Ránézek a majd öt éves kisfiamra, és nem azért jut eszembe, hogy imádom, mert fájdalmasan tört utat magának bennem, hanem azért, ami lett belőle: kis bohóc, nagy gézengúz, tündéri gengszter. :)

 • 2006.10.26 20:50:53gyöngy

  Mulán és MissEarnshaw! Ebbe a blogba írtam, csak lapozz vissza! 24-én 16,20-kor, és 25-én 20,10-kor.

 • 2006.10.26 21:39:54mulan

  Ó, igen, kedves Gyöngy, ezeket olvastam.

  És tetszettek is! :)

 • 2006.10.26 22:49:19pandora

  Háát, Dr Laufert biztos nem választanám orvosomnak, sőt messze menekülnék tőle... Mo-on sajnos szinte teljesen uralkodó ez a kőkonzervatív irányvonal, Bp-en van néhány kórház és orvos, akik nem rögtön burokrepesztéssel meg oxitocinnal kezdenek, de sajna nem sokan vannak.  Én pl úgy nyomtam ki a kislányomat, hogy végig ordítottam közben, nem kicsit, hanem nagyon. És nekem EZ SEGITETT, mondjon bármit is Laufer dr úr. Ha vki kíváncsi a részletes szüléstörténetre: http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=187&cid=48213  Egyébként nagyon jó volt leírni utána szülést, mindenkinek ajánlom. Ha úgy érzed bizonytalan vagy, félsz, nagyon sokat segíthet egy dúla, aki végig ott van veled szülés közben, és előtte végig lehet beszélni vele minden kérdésedet!  Szerintem azt kell csinálni szülés közben amit érzel, ez ösztönösen jön, minden nő tud szülni! Csak hagyni kell a saját tempójában. Egyetlen dologban értek egyet, ha vészhelyzet van akkor át kell adni az irányítást az orvosnak.  Persze tudom, hogy nem mindenki ilyen szerencsés mint én. Épp a héten voltam bent egy családtagom első szülésén, nagyon szeretett volna természetesen szülni, de sajnos nem tágult, 16 órai vajúdás után császár lett a vége. 4x volt a baba nyakára tekeredve a köldökszinór, ha tágult volna, akkor a kitolásnál lett volna nagy gond, itt tényleg az egyetlen megoldás a császár volt, de nagyon sokat számított neki, hogy vajúdott. Szóval ha végül császár is egy szülés vége, nagyon fontos vajúdni, mert az egy csomó hormont és folyamatot beindít a babában és a mamában.

 • 2006.10.26 22:51:43daMiTa

  en szemely szerint nagyon orulok Gabor irasanak, es biztos, hogy meg fogom probalni betartani a tanacsait. en nem tudtam, hogy ennyire fajni fog, es hogy mire kell figyelni. de meg fogom probalni tudatositani magamban. nyilvan a praxisa alatt azert irta ossze ezeket a tanacsokat, mert latta, statisztikailag eredmenyesnek itelte meg oket. mert ezek tanacsok, es nem pedig ormesteri parancsok. senkit nem koteleznek arra, hogy ezt vegigcsinalja.
  egyebkent meg latom, hogy a topik semmi mas erdemlegesrol nem szol minth hogyan kell mulant patyolgatni.

 • 2006.10.26 22:54:37daMiTa

  ja egyebkent a doktor ur nem Mon praktizal. csak ha a kokonzervatizmusrol beszelunk. es te valaszthatsz, dula vagy orvos. na pa! mindenkinek a maga fajdalma a legnagyobb.

 • 2006.10.26 23:32:52mulan

  daMiTa, miért fáj az neked, hogy vannak kedves emberek is, nem csak olyanok, akik kiosztják a másikat?

 • 2006.10.26 23:34:55kovvacs

  pandora, az USA-ban praktizál tudtommal, az meg nem híres a kőkonzervatív nézeteiről:)

 • 2006.10.26 23:38:53kovvacs

  Azt hiszem, a sok tanács és tanácstalanság közepette sokszor csak az alapján döntünk javaslatok elfogadása vagy elutasítása mellett, hogy kitől kapjuk - szimpatikus-e az illető. nyilván az is befolyásolt annak idején, amikor elolvastam és elfogadtam a szöveget, hogy a doktorral sokat vitatkoztam nemorvosi témában fórumokon. Akkor nem is tudtam, ki ő.

  ...

  Sajnos ez nem a teljes eredeti szöveg, emlékszem egy fontos részre, ami nincs benne, méghozzá arról, hogy adhat-e egy férfi tanácsot ilyen ügyben vagy sem.

 • 2006.10.26 23:47:10mulan

  Kedves Pandora, nagyon örülök, hogy elolvashattam a te történetedet is, és nagyon szimpatikus gondolatokat írtál. Az írásos szülési terv hogy néz ki? Még sosem láttam ilyet, lehet valahol ilyeneket olvasni?

 • 2006.10.27 00:09:34MissEarnshaw

  Szia gyöngy, most jut eszembe, persze, olvastam, amit írtál és eszembe juttatta, hogy anno egy születéssel / szüléssel foglalkozó tanárom mesélte, hogy x törzsnél, talán Afrikában a férfiak vajódnak, szó szerint ők éreznek szülési fájdalmat, amíg a nők a sátorban viszonylag egyszerűen megszülnek... Hangsúlyozta, hogy alapvető, hogyan állunk neki a dolgoknak, amelyik nép szerint a szülés nem fáj - ott nem fáj. :)

 • 2006.10.27 00:11:42MissEarnshaw

  daMiTa-t egyébként én sem értem, ha úgy is lenne, amit ír (hogy semmi érdemlegesről nem szólnak a kommentek), akkor is mi lenne, kit érdekelne? A lényeg a tapasztalatok megosztása, nem? :-/

 • 2006.10.27 01:15:23mulan

  Én mindenesetre nagyon sokat tanultam, és főleg a kommentekből. Jó azt látni, hogy nem magányos bozótharcos vagyok, aki rajong a "csukd be szemed, nyisd ki szád, vágok bele lyukacskát" megoldásokért, és hogy a paletta jóval sokszínűbb, mint ahogy egy blogbejegyzés azt meg tudja mutatni, hiszen egy blogbejegyzés mégiscsak 1 vélemény, és éppen ezért vannak a kommentek, nem?

  A szülési fájdalomhoz kapcsolódna, amit kérdezek, pontosabban a fájásokról érdeklődnék, hogy milyenek ezek? Nem a fájdalom mértéke érdekelne elsősorban, mert hát nyilván olyan lesz, amilyen lesz, hanem az idő. Azt olvasom a szakirodalomban, hogy a fájások pár vagy néhány tíz másodpercig tartanak, (és egyre sűrűbben jönnek, persze). nekem pár hete néha vannak ilyen jóslófájásaim (menstruációs görcsre emlékeztető, de annál azért sokkal gyengébb fájdalmak), viszont ezek nem olyanok, hogy mondjuk 30 másodpercig fájna, aztán nem, aztán megint, hanem egyetlen, folyamatos, másfélórás fájdogálás az egész.

  A szülési fájások valóban csak rövid ideig tartó, hullámokban jövő fájdalmak, vagy lehet ott is olyan, hogy folyamatosan fáj, és ha lehet, akkor honna tudhatom, hogyha itt az idő.

  A válaszokat előre is köszönöm! :)

 • 2006.10.27 01:16:36mulan

  aaaahh, itt kimaradt a leglényegesebb szócska, a NEM :)  >>aki NEM rajong a "csukd be szemed, nyisd ki szád, vágok bele lyukacskát" megoldásokért

 • 2006.10.27 07:42:35Kékfelhő

  "egyebkent meg latom, hogy a topik semmi mas erdemlegesrol nem szol minth hogyan kell mulant patyolgatni."

  sicc....  hogy valaki hogy lehet ennyire érzéketlen?!

 • 2006.10.27 09:34:34sacka

  Látom, daMiTa már nem válaszolt... Szerintem a legjobban, tette hogy távozott. Ez a szabad véleménynyilvánítás helye, sőt rosszul fogalmazok, bármiről írhatok, -tunk. Akinek pedig nem tetszik, vagy zavarja mások érzelmi megnyilvánulása, ami teljesen emberi, lapozhat. Nem hiszem , hogy sikert aratot a hozzászólásával.

 • 2006.10.27 09:57:07jidele

  Nem is igaz, hogy csak Mulant pátyolgatják, engem is szoktak, kikérem magamnak;) Amúgy meg gyanúsan hiányzott az a nem, azt hittem már, vmit félreértettem:D

 • 2006.10.27 10:48:40sacka

  Mulan, nálam az első gyerkőc még úgy indult, hogy természetesen úton bújik majd ki, akkor én sem tudtam, hogy mit fogok majd érezni és honnan kell tudnom, hogy el kel indulnom a kórházba. Aztán egy nyári éjjelen a következő történt; olyan hasfájásra ébredtem, mintha gyomorrontásom lenne.. Hirtelen ki kellett szaladnom a WCre, és már bocs a naturális megfogalmazásért, de mint a zuhany jött belölem a kaki, utána megkönnyebbültem és az előző nap elfogyasztott nagymennyiségű sárgabarackra fogtam. Eszembe se jutott, hogy szülhetek, mert még 3 napom volt hátra a kiírt időpontig :) De aztán el kezdett újra fájni olyan hullámszerűen, elöször gyengébben majd egyre erősebben, utána megint legyengült és jött egy hosszabb szünet... És ez ismétlődött egyre sűrűbben és közben többször meg kellett ismételnem az utat a WCig. Már minden kijött belőlem amikor gyanússá vált a dolog, mert a hasam még mindig fájt, erősebben, de akkor már az időt is mértem...
  Valahogy így történt.

 • 2006.10.27 10:52:53Kékfelhő

  Nálam sokkal egyértelműbb volt az anyatermészet: arra keltem hajnalban, hogy hatalmas mennyiségű meleg lötty önti el a combomat, és abban a pillanatban jött is az első fájás. :) Onnantó hét percenként jött az egy-másfél perces fájás.

 • 2006.10.27 11:15:54mulan

  Jidele, képzeld, mit éreztem, mikor a küldés után elolvastam, hogy mit írtam! :) Azért még a legelvetemültebb kórházpártiak sem mondanak olyat, hogy ide nekem egy jó kis gátmetszést! :D

 • 2006.10.27 11:22:25mulan

  Sacka, Kékfelhő, van még 3 hetem, de már minden kis apró változásra vagy fájdalomra rögtön azt gondolom, hogy lehet, hogy most! :)

  Igaz az, hogy mielőtt megszületne, már nem olyan virgonc a baba? Mert az enyém itt egyelőre még kung fu bajnoknak készül: egész álló nap csak edzi magát. Ha így megy tovább, félek, hogy hatalmas köríves rúgással köszönti majd az orvost. :)

 • 2006.10.27 11:38:10Kékfelhő

  nekem kevesebbet mozgott, helye is alig volt szegénynek

  ha kiüti az orvost, az csak jó :)

 • 2006.10.27 11:54:20mulan

  Én most már fölszedtem 15 kilót, és ebből 5-öt az utolsó egy hónapban. Ebből az 5-ből legalább 2 a baba. A hasam meg akkora, mint egy komplett házimozi rendszer. :D

 • 2006.10.27 11:57:35eszter

  Ha az utolsó hónapban szedted föl, akkor az egy-két nap alatt fog lemenni, valszínű csak víz

 • 2006.10.27 12:45:13pandora

  Mulan: szülési terv emlegetésétől szintén ma még Mo-on hátast dob a legtöbb orvos. A szülési terv lényege az, hoyg leírd és előre megbeszéld az orvosoddal, hogy milyen számodra az ideális szülés.Ebben írtam le, h komplikációmentes szülés esetén nem szeretném, h alapból oxitocint adjanak, epidurált, nem szeretnék rutinbeavatkozásokat, nem szeretnék ctgvel a hasamon vajúdni, viszont szeretném, hogy oylan testhelyzetben vajúdjak és szüljek, ahogy nekem jólesik, nem pedig fekve. Ez egy agyrém, h ma Mo-on még mindig fekve vajúdik és szül a nők többsége... A gravitációról ugye mindeki hallott pedig? A szülési tervben írtam le, ha megszületik a bébi, azt szeretném ha otthagynák velem, ne vigyék el méricskélni, mert 2 óra múlva is ugyanannyi lesz, én viszont szeretném rögtön megkapni. Ilyeneket írtam le benne.  Ha keresel egy dúlát (szuleteshete.hu site-on találsz)ők is tudnak segíteni.  Ha gondolod szívesen elküldöm neked az enyémet, de volt rá példa a Kismama magazinban. Persze ritkán van olyan hogy ideális szülés, de ha tényleg szülsz, és bele tudsz úgy rendesen merülni, akkor úgysem ebben a világban vagy, az egy teljesen megváltozott tudatállapot, nem alkalmas arra, hogy akkor vitasd meg ezeket a dolgokat. Euzért is fontos, hogy olyan emberek vegynek körül, akikben 100%ban megbízol. Egyébként nem kelle megijedni a horrorsztoriktól, a szülések többsége normálisan zajlik, komplikációmentesen, csak sokkla több horrotörténetet írnak le mint szép szülést.  daMiTa: természetesen ha Neked Laufer dr dirigálós módszere segít, és így érzed biztonságban magad, és így tudsz jól szülni akkor kövesd a tanácsait, nem kelle belőle nagy ügyet csinálni. Az meg nem sokat oszt vagy szoroz a dolgon h Moon prktizál vagy Amerikában, attól még kőkonzervetív, és én biztos nem szülnék az ő segítségével. Szerencsére ment magától is. Egyébként nem VAGY dúla VAGY orvos, én csak a személyes tapasztalatomat mondtam, nekem nagyon-nagyon sokat segített a szülésre való felkészülésben és a szülés alatt is, hogy volt dúlám, ennyi. Ja, orvosom is volt, bár szerencsére sok dolga nem akadt.

 • 2006.10.27 12:54:36pandora

  Laufer drúr gétmetszéssel kapcsolatos álláspontja a világ legnagyobb baromsága. Saját maga is leírja, hogy gyakran tényleg nem kell, de azért csinálják... Nagyon súlyos. A gátmetszéses cikkhez is beírtam, de biztos vannak még itt várandós mamák, érdemes elolvasni. Több részes cikksorozat, Noll Andrea, egy bába írta. Azért az bizonyít valamit, hogy abban a -persze nem magyar- születésházban ahol tanult 13 hónap alatt 802 szülésből 2!!nél volt szükséges a gátmetszés....  Ajtóstól az Élet kapuján át; Gondolatok a gátmetszésről : http://www.szuleteshete.hu/cikk.php?id=97&cid=47531  (Bocs, h itt egy másik site-ot reklámozok kvázi, nem vagyok a szerkesztője, de 1xűen itt van a legtöbb hasznos olvasnivaló.)

 • 2006.10.27 12:58:22Süti

  Nandu gátmetszéses írása nagyon jó!

 • 2006.10.27 13:15:21sacka

  Mulan, én úgy emlékszem, mindhárom igen intenzív volt az utolsó pillanatig. Bár azt mondják minél nagyobb a pocak és benne a baba, annál kevesebb neki a hely. Ettől függetlenül az enyéim "támadó sáska" pozícióban lehettek az utolsó pillanatig, mert ott lent és gyomortájékon, ahol már csak az összepréselt tüdőm volt, olyan fájdalmakat tudtak okozni.......
  Támadó sáskát pedig úgy képzeld el,hogy guggolsz, a jobb lábadat egyenesen előre feszíted, azaz a balra támaszkodsz, a kezeidet pedig félig magastartásban kissé behajlítva magad fölött illetve előtt mozgatod mintha pantomimeznél.... (Van ilyen pozíció valamelyik keleti sportban):)
  Ha elég szemléletesen írtam le, akkor el tudod képzelni, miként csinálnak maguknak helyet az utolsó pillanatig is. Vagy ez csak az én vizuális képzelőreőm szüleménye?
  Mindenesetre én anno farosként nem fizikai erőmmel, hanem elég egyértelmű véleménynyilvánítással bújtam elő. Első dolgom volt, hogy kakáljak a világra. (Bocsánat minden jóérzésű anyukától) Nagyon erőlködhettem :>

 • 2006.10.27 13:20:06gyöngy

  Nagyon egyetértek Pandorával. Mulán a szuleteshete.hu-n nagyon sok születéstörténetet olvashatsz, és tegnap ott olvastam egy szülési tervet is. Ugyanis én is épp fogalmazom a magamét.
  Én is dúla vagyok. Nem dúla vagy orvos, hanem mindkettő. Csak aközül választhatsz, hogy bába, vagy orvos. A dúla mindkettő mellett ott lehet.

 • 2006.10.27 14:08:41szeszter

  mulan: én nem olvastam szüléstörténeteket a szülésem előtt, és nem bántam meg. Úgy gondoltam, azzal csak felpörgetem magam. A tied úgyis más lesz, egyedi lesz, főleg attól, hogy mindneki másképp éli meg.
  amikor ott leszel, ezek a történetek a legkevésbé fognak AKKOR és OTT eszedbe jutni.

 • 2006.10.29 13:27:57jidele

  bár csak már akkor és ott lennénk...

 • 2006.10.29 22:16:23hakka

  Kovvacs: 25-én 11.35: ismeretlenül is megemelem a kalapom hozzászólásod előtt. bárki megsértése nélkül írtál néhány ténylegesen előrevivő sort. a többiekét is érdemes mazsolázni, de ez összességében 10/10-es volt!
  bár sokan kifakadnak az orvosok ellen, de ne feledjük, hogy az orvosválasztás lehetősége mindenki számára adott!

 • 2006.10.30 11:46:00Tori

  Kovvacs, van egy rakat amerikai barátom, akikhez képest megboldogult falusi nagymamám ultraliberális volt. Hidd el, kőkonzervatívok mindenütt vannak. :)

 • 2009.11.18 12:08:31félértelmiségi

  Lehet, hogy nem jellemző, de nekem mindkét szülésnél sokkal jobb volt, amikor már lehetett nyomni. Egyrészt van mit csinálni:), másrészt valahogy a nagyon erős izommunka csökkentette a fájdalmat.
  És igen, én is úgy jöttem ki a szülőszobáról az első után, hogy máskor is jövök...
  Szóval nem kell dramatizálni, szülni olyan-amilyen, de ennél jobb célért úgysem lehet megkínlódni:)

 • 2009.11.18 12:18:22ditakai

  alapvetően megszívlelendő írás, de lefogadom, hogy sokan jönnek majd a "pasiaztsetudjamilyenaz!!" dumával :-)

 • 2009.11.18 12:39:20Vakmacska

  háát, nekem egy szülés átélése után sok minden ebből nem jön be, már leírtam: fegyelmezetten, hang nélkül fekvő anyám: 10-12 óra, ordítva, ellentmondva rohangáló cigányasszony ugyanott: 2 óra. A "csináldamitmondanakgondolkodásnélkül" meg sajnos...hát nekem ahhoz újjá kéne születnem. Max. zuhanó repülő szintű vészhelyzetben. És jobb volt, hogy lehetett mérlegelni a gátmetszést (doki azt mondta, szerinte néhány percet lehet vele nyerni, én meg bólintottam, hogy azért tényleg minek), utólag is kiderült, nem kellett.

 • 2009.11.18 12:52:06Farkasokkal táncikáló

  Kitolási szak alatt egyszer sem éreztem semmi fájdalmat, nyomnom kellett és kész. Pár perc volt mindössze. A gátmetszést sem éreztem. A varrást, na azt igen.

 • 2009.11.19 02:56:59pafff

  nekem az ilyen dokikrol az a velemenyem, hogy ez a tipus az, aki miutan 350-szer vegignezte, hogy kell megfozni egy jo toltottkaposztat, halal magabiztos benne, hogy o csinalna a vilagon a legjobbat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta