SZÜLŐSÉG

A nők terhesség alatt dohányzó édesanyjuk miatt híznak el

2006. október 24., kedd 12:10

A terhesség alatt dohányzó anyák lányai elhízhatnak és a teherbe eséssel is problémáik lehetnek felnőtt korukban. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a dohányzók lánygyermekeinek vastagabb lesz a derekuk és nagyobb eséllyel lesznek gondjaik a fogamzással, mint a nemdohányzók lányainak.


A vizsgálatban, melynek eredményeit nemrég mutatták be egy meddőséggel foglalkozó ausztrál szervezet, a Fertility Society of Australia 25. tudományos találkozóján, több mint hétszáz, 1973 és 1975 között született adelaide-i nőt figyeltek meg, közülük 154 dohányzott terhessége alatt.

„Az már köztudott, hogy a terhesség alatt cigarettázó nők gyermekei kisebb súllyal jönnek a világra.” -  nyilatkozta a Melbourne Herald Sun ausztrál napilapnak Dr. Michael Davies, Adelaide járványügyi szakértője. „Tanulmányaink megerősítik ezt a tényt. A dohányosok lányainak kisebb a mellkaskörfogata és ennek előjelei már a méhen belüli növekedésnél is látszanak.”

„A dohányosok lányainak súlya felnőtt korukban körülbelül 6 kilogrammal volt több, mint a nemdohányzók lányainak, és derekuk is szélesebbre nőtt, sőt, nagyobb valószínűséggel volt rendszertelen a menstruációs ciklusuk is.” – mondta Dr. Davis. „Tanulmányunk azt mutatja, hogy a felnőttkori súlyproblémákat nem a nők dohányzása okozza, az elhízás oka édesanyjuk terhesség alatti dohányzásával magyarázható.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.24 12:40:34mulan

  Nagyanyám sohasem dohányzott, az anyukám mégis 20-30 kilóval nehezebb volt nála felnőttkorában.

 • 2006.10.24 12:47:33Süti

  Édesanyám nem dohányzott, én mégis nehezebb vagyok, mit ő volt ennyi idős korában (persze nem a terhesség alatti súlyomról van szó). Ja, hogy 10 centivel magasabb is vagyok? :-))  Ettől függetlenül nem értem azokat, akik cigiznek a terhesség alatt...

 • 2006.10.24 12:49:01Daem00n

  a cikk címe félrevezető. Tehát ha valaki elhízott nő, csak és kizárólag dohányzó (?) anyukája miatt az? Ejnye... ezer meg egy oka lehet.

  Az én nagymamám sem dohányzott soha, nemhogy terhesen, anyukám viszont örökölte tőle az alkatát: hízásra hajlamos.

 • 2006.10.24 13:13:23Tori

  Nálunk soha egy nő se dohányzott, ehhez képest nagymamámat könnyebb volt átugrani mint körbefutni, kb 150 centijéhez volt kb 120 kiló! Anyukám 160 centihez sose ment 50 fölé, én megy 180/60 vagyok, bár remélem, felkapok még öt kilót, ha valaha meg tudom győzni a gyereket, hogy eleget szopizott, mert kb annyi a versenysúlyom és akkor nem esnek le rólam a nadrágok. De mondok én egy teljesen logikus összefüggést: ha a dohányzó anyák lányai kisebb testsúllyal születnek, logikus, hogy anyukájuk tömni próbálja őket, mert sablon, hogy a duci baba az egészséges baba. Mivel hátrányból indulnak, azonos súlycsoport eléréséhez többet kell enniük. Nem lehet, hogy egyszerűen megszokták, hogy babakoruktól zabálnak? Talán nekik az a természetes, hogy nagyobb adagokat vagy gyakrabban esznek, mert anyukájuk tömte őket? Nem tudom, tényleg így működik-e, de az én abszolút nem e téren képzett ámde mindig, mindenhol logikus magyarázatot és összefüggéseket kereső agyamban ez így elképzelhetőnek tűnik. :)))

 • 2006.10.24 16:29:21hanna

  Japán tudósok kimutatták... Viccesek ezek a kutatások. Erre a szociológiában az a példa, hogy a településeken a gólyák száma korrelál a gyermekszületésekével. Ergo sok gólya sok gyerek. Vagy inkább kistelepülés és sok gólya, kistelepülés és sok gyerek. Szóval amikor egy sok faktoros cuccból lesz két független faktor összehozása. Esetleg a dohányzó anyukák nem az egészséges életmód bajnokai? És akkor a gyerekeik se?

 • 2006.10.26 02:17:30pafff

  elképesztő, hogy emberek egészen egyszerű állításokat sem tudnak értelmezni. Ha egy cikk azt mondja, hogy a dohányosok közül többen halnak meg rákban, mint a nemdohányosok közül, AKKOR NEM AZT MONDJA, HOGY NEM LEHETSZ RÁKOS, HA NEM DOHÁNYZOL!

  "Tehát ha valaki elhízott nő, csak és kizárólag dohányzó (?) anyukája miatt az?" - észlény...

 • 2006.10.26 02:18:49pafff

  de a cím valóban félrevezető.. olyan kis velvetesen.:(

 • 2006.10.26 08:46:31ulla

  Ez mekkora egy baromság! Szüleink fiatalkorában egyébként még nem volt olyan erős a dohányzásellenes propaganda, mint most. Anyósom terhesen is dohányzott, mert az orvosa azt mondta, csökkentse a cigik számát napi 5-re...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta