SZÜLŐSÉG

Elhízhatnak a kialvatlan gyerekek

2006. október 20., péntek 13:43

A kialvatlanság egyenes út az elhízás felé – állítja egy frissen megjelent brit tanulmány. Az alváshiány megzavarja a normális anyagcserét, így elhízáshoz, cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.


A Bristol Egyetem kutatója, dr Shahrad Taheri szerint már két-három megrövidített éjszakának is komoly negatív hatása lehet. Bár az elhízást az energiabevitel és energiafogyasztás egyensúlyának megbillenése okozza, az alvás fontos tényező lehet ebben az egyensúlyban.

A kialvatlan emberek gyakran túl sokat esznek és hizlaló ételeket választanak, ráadásul a kimerültség miatt nincs kedvük mozogni. Taheri szerint ráadásul hormonegyensúlyuk is eltolódik, az éhségért felelős hormonból például több termelődik a keveset alvók szervezetében.

Az alvás és az elhízás kapcsolatára vonatkozó adatokat összefoglaló jelentés az Archives of Disease in Childhood (Gyermekbetegségek Tárháza) című szaklap októberi számában jelent meg. Egy 13 ezer brit gyermek állapotát születésüktől fogva figyelemmel követő kutatás szerint a sokat tévéző gyerekek kevesebbet alszanak. A harminc hónapos korukban keveset alvó gyerekek körében pedig hétéves korukra gyakori a kövérség, nyilatkozta Taheri. Szerinte igen fontos lenne a gyermekeknek nyugodt alvásidőt biztosítani úgy, hogy kiűzzük olyan zavaró tényezőket hálószobáikból, mint a mobiltelefonok, számítógépek és tévék.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.20 18:25:59subidubidu

  És akkor mit szóljunk a kialvatlan anyákhoz? Akik pár aktív gyerek meg csecsemő mellett csokin tartják életben magukat a négy-öt éjszakai ébredés és a napi menet miatt? :-))

 • 2006.10.20 22:15:51nona

  Én is az éjszakai szoptatások miatt híztam ugyanannyit, mint terhesség alatt. Hála Istennek azért még így sem lettem túlsúlyos. El lehet képzelni milyen sovány voltam terhesség előtt...:)

 • 2006.10.21 20:36:29jidele

  És mi van azokkal, akik annyira kívánósak, hogy hajnalban arra ébrednek fel, hogy most azonnal kakaóscsigát kell enniük, különben elpusztulnak;)?Nem, mintha ilyen történt volna...ááááá

 • 2006.10.21 22:22:02Csöre

  Én többször is székelykáposztát reggeliztem várandósan, majd visszafeküdtem még szunyókálni egy keveset. Tízóraira pedig megettem a káposzta maradékát. :D Egyszerűen muszáj volt.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta