SZÜLŐSÉG

Napi egy kávét is megérez a magzat

2006. október 19., csütörtök 15:05

Már napi egy-két csésze kávé is hatással van a magzatra, derül ki egy új amerikai kutatásból. Bár az eredmények alapján még biztosan nem változik a hivatalos egészségügyi álláspont, mely szerint csak a túl sok kávé ártalmas a terheseknek, a Nature szaklapban közölt kutatás szerzői saját hatáskörben azt tanácsolják a nőknek, várandósságuk alatt teljesen hagyjanak fel a kávéfogyasztással.


A vemhes patkányokon végzett kísérletek során kiderült, hogy az embrióknál viselkedési és sejtstrukturális változásokat is okoz az anyai koffeinfogyasztás. Az eredmények a kutatókat is meglepték, ugyanis ők sem számítottak arra, hogy ilyen alacsony dózisú koffeinbevitelnek is mérhető a hatása.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a magas dózisú (napi 300 milligramm feletti) koffeinbevitel nehezíti a fogantatást, növeli a vetélés kockázatát és koraszülött vagy kis súlyú újszülöttet eredményez. A kávék és teák koffeintartalma változó, de egy csésze presszókávéban többnyire 100 milligramm, egy bögre teában 90 milligramm található, egy háromdecis kólában pedig 50 milligramm.

A kutatók olyan újszülött patkányembriók agysejtjeit vizsgálták, melyek anyjának a vemhesség során minden nap a felnőtt ember napi egy csésze kávéjának arányosan megfelelő koffeint adagoltak. A bébipatkányok agyának memóriáért és térbeli tájékozódásért felelős részében levő sejtek a kutatók szerint a szokásosnál kevesebb glutamátot vettek fel. Tesztek során a kávéztatott kispatkányok nem mutattak kognitív különbségeket, ám aktívabbak és kevésbé félősek voltak, mint normális társaik.

Egy sötét kis kuckóba helyezve a kontrollcsoport tagjainak például átlagosan négy percébe tellett, hogy rászánja magát, hogy kibújjon a nagyobb, világosabb térre, a magzatkorban koffeint kapó állatok azonban már 25 másodperc után kint voltak a fényen. Más tesztek során kiderült, hogy a kávézó patkányok szívesen derítettek fel nyílt tereket és több időt töltöttek társaikkal való interakciókban is.

Bár egyelőre semmi nem mutat arra, hogy ezek a különbségek hátrányosak vagy károsak lennének, a kutatók úgy vélik, jobb lenne, ha a terhes nők elővigyázatosságból egyáltalán nem fogyasztanának koffeintartalmú italokat. A koffein átjut a méhlepényen és bekerül a magzat szervezetébe, ahonnét egyetlen csésze kávénak megfelelő mennyiség négy nap alatt ürül ki.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.19 16:10:31Kékfelhő

  Nekem speciel az orvos javasolta, hogy minden reggel egy kis kávét sok tejjel fogyasszak el, mert rendszerint elaludtam az íróasztalnál, és más esetekben is rendre-másra leesett a vérnyomásom a béka feneke alá. Igaz, rendes állapotban is alacsony.

  Ráadásul a fiam azon az éjjelen fogant meg, amikor délután benyomtam egy dupla-duplát, éjjel pedig nem bírtam magammal, és álmából zavartam fel szegény páromat :)

 • 2006.10.19 16:16:16Süti

  Az elején nem is ittam, csak aztán amikor már állva elaludtam és szédültem, illetve csak és kizárólag vízszintben tudtam létezni, miközben a két gyerekemnek valamiféle anyára lett volna szüksége, szóval reggelente azért iszok egyet.

 • 2006.10.19 17:36:35Kékfelhő

  Neked amúgy is alacsony a vérnyomásod, vagy a terhesség nyomta le ennyire?

 • 2006.10.19 17:57:42Süti

  A terhesség miatt lett alacsont, amúgy normális.

 • 2006.10.19 23:37:17mulan

  Kávézni nem szoktam, a teát meg a teherbe esésemtől kezdve azonnal kihánytam, hanem az első szörnyű 3 hónapban csak a kóla tudta féken tartani a rettenetes hányingeremet.

 • 2006.10.20 09:59:23Tori

  wááá, el sem hiszem, hogy nyolcadik próbálkozásra végre be tudtam jelentkezni!

  Tőlem kb 13 évesen azt kérdezte az orvos, mit választok: rászokom a kávézásra, vagy szedek vérnyomás-növelő pirulát. A kávé mellett döntöttem, de eleinte úgy ittam, mint a kanalas orvosságot: nagy levegő, orr befog, kávé lenyel, gyorsan ráinni. :) Azóta is egyetlen duplával indul a napom. Ez kb 20 éve van, egyetlen szünetet tartottam: azt a hat hónapot, amíg babám csupán cicizett. Amint elkezdett más is kóstoltatni, a szervezetem jelezte koffein iránit igényét.

 • 2006.10.20 10:10:23Kékfelhő

  Én négy és fél hónapig hánytam, ideig-óráig ez-az segített, de a következő héten már attól is hánytam. Mai napig nem tudom megmondani, mitől múlt el :)

 • 2006.10.20 14:38:41gombocartur

  Hál Istennek nem hányok. Még. Viszont ha nem innék reggel kávét tejjel, akkor már munkába jövet bealudnék...Így is akkorákat ásítozom délután, hogy talán még a bugyim színe is látszik a számon át.:-)))) A vérnyomás általában 90/60 szokott lenni, a pulzusom 54. És ezt kávé után produkálom.:o))

 • 2006.10.20 17:12:58sportos

  Nekem alapból alacsony a vérnyomásom, és a reggeli kávé után is csak egy gyér 90/60-at (maximum) tudok produkálni. A dokim azt mondta, hogy nyugodtan igyak kávét, mert ilyen alacsony vérnyomás a babának sem tesz jót.

 • 2006.10.20 20:11:32egyanyuka

  Terhesség alatt én is ittam napi egy kávét. Most szoptatás alatt nagyon hiányzik, de most nem lehet, mert azonnal látszik a kicsin ha kávézom. Nyugtalan tőle, és nem tud pihenni, aludni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta