SZÜLŐSÉG

Császár közben sérülhetnek a bébik

2006. október 17., kedd 13:51

Minden századik, császármetszéssel a világra hozott újszülött valamilyen sérülést szenved a beavatkozás közben, derül ki egy új tanulmányból. A sérülés kockázatának mértéke a császármetszéshez vezető okoktól függ.


A sérülések több mint fele az újszülöttek bőrén keletkezett, de gyakori sérülések voltak a fej komoly zúzódásai, a kulcscsonttörés, az arcidegek sérülése, a mellkas és a karok ideghálózatának sérülése és a koponyatörés is, derül ki a Texas Egyetem dallasi orvosi központjának kutatóinak jelentéséből.

Az Obstetrics & Gynecology (Szülészet és nőgyógyászat) című szaklap októberi számában közölt kutatás során több mint 37 ezer császármetszés adatait elemezték, a beavatkozások 13 egyetemi orvosi központban történtek 1999 és 2000 között.

A legtöbb sérülés azoknál a műtéteknél következett be, ahol a császármetszés előtt sikertelenül próbálkoztak fogóval segített hüvelyi szüléssel. A legkisebb kockázata az előre tervezett, többedszeri császároknak volt.

Az Egyesült Államokban a császármetszések aránya 2004-ben 29,1 százalék volt, derül ki a CDC statisztikáiból. Magyarországon az OSZNI 2004-es adatai szerint a császárok aránya 26,1 százalék, első szülésnél pedig 30,42 százalék volt.

Egy francia tanulmány szerint a hüvelyi szülésnél három és félszer veszélyesebb ez a fajta szülési mód, bár ennek ellenére is alacsony a kockázata. Mivel műtéti beavatkozásról van szó, az altatás, a fertőzésveszély és a vérrögképzőség eshetősége miatt összességében több mint háromszoros a kismamai elhalálozás veszélye a vaginális szüléshez képest. A fentiek fényében különösen felelőtlennek tűnik alaptalanul, "divatból" császármetszést kérni illetve végezni.

"A császármetszést ma már minden olyan esetben elvégezzük, amikor a magzatot jobb állapotban segíthetjük a világra, mint hüvelyi úton" - fogalmazott Szabó István professzor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke a Magyar Orvos című lapnak nyilatkozva. A professzor szerint lehet a császármetszést tervezni, sőt, kötelező is, ha ez orvosilag indokolt, vagyis ha a terhesség továbbviselése az édesanya vagy a magzat számára kockázattal jár. "Hangsúlyozni kell azonban, hogy a császármetszés műtét és mint ilyen, csak orvosi javallatra végezhető. Orvosilag nem indokolt császármetszéseket végezni nagyfokú felelőtlenség" - véli a szakmai kollégium elnöke.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.10.18 12:16:08csuti

    Mindkét gyermekem programozott császárral született, mivel 4 gerincműtéttel, eg sérvvel, és asztmával senki nem vállalta. De! Manócskáim is megúszták, mert mindkettő nagyon hosszú köldökzsinórra volt felspulnizva, ami az UH-n nem látszott, viszont ennek köszönhetően ők élnek, én meg "egészséges" vagyok. Sajnáltam nagyon, hogy nem szülhettem meg őket természetes módon, de úgy nagyon kicsi volt az esélyünk. Azt hiszem, nem lenne szabad megszólni a császárt, ha előre tervezett is, mert más is járhat olyan cipőben, mint mi, hogy így a biztonságosabb. Talán hagyni kellene az orvosokat dönteni.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta