SZÜLŐSÉG

Megnyugtató mackófül

2006. október 16., hétfő 16:05

Amikor Dorka kedvenc textil babája annyira bepiszkolódott, hogy elkerülhetetlenné vált a mosása, a kislány addig nézte könnyes szemmel a mosógépben forgó babát, amíg le nem járt a program. Sok gyermek ragaszkodik egy-egy tárgyhoz. De mire jó az agyonnyúzott takarócsücsök, a szakadt plüssmackó, a kopott játékbaba?

Petra Hugó maci nélkül nem hajlandó elaludni, Iván plüss rénszarvasának szőrét csipkedi, ha bizonytalanul érzi magát vagy álmos. Gyurikának alvó-denevére van, Málni pedig az orrát dörzsölgeti a tatunak nevezett pamut gyerektakaró csücskével. A gyermekek, ha nyugtalanító szituációba kerülnek, általában keresni kezdik kedvenc tárgyukat és azzal próbálnak vigasztalódni, ha anyjuk nincs a közelükben. Ez a tárgy lehet bármi, amit a gyermek kiválaszt.


A 7-8. hónapban az úgynevezett szeparációs szorongás jelentkezik. Ebben korban kezd tudatosulni a gyerekekben, hogy ő és édesanyjuk különálló személy. Ezért, ha az elmegy, ő egyedül, vagyis nélküle marad. Ez teljesen normális jelenség. Akkor is jelentkezik, ha az anya csak a szobából megy ki. Nem igazán az anyáról leválásról, inkább az öntudatra ébredésről van itt szó. Természetesen sokszor valóban egybe is esik a leválással, hiszen 1 éves kor körül már többet hagyjuk őket másra, mint előtte. Ennek a szorongásnak az oldásában segíthet az átmeneti tárgy is.

„A gyermek féltve őrzött, legkedvesebb tárgyát, nevezik a pszichológiában átmeneti tárgynak. Ez nagy segítséget jelent különböző krízishelyzetekben, például gyors elválasztásnál, kistestvér születésekor, kórházban, vagy óvodakezdéskor” - mondta Regős Judit, a Szülők Háza családi tanácsadója.

Nem minden gyereknek van szüksége ilyenre. Jó, ha a szülő észreveszi, hogy gyermeke kiválasztott egy tárgyat. Fontos, hogy legalább két példány legyen otthon belőle, mert a gyermekek gyakran rosszul viselik, ha mosás miatt elveszik tőlük kedvencüket – javasolja a tanácsadó. Amíg csak lehet, ne mossuk ki ezeket, mert a biztonságot jelentő „otthonszag” is eltűnik. Ha már elkerülhetetlen a tisztítás, utána próbáljuk meg kicsit bepiszkolni, meggyűrögetni, hogy ne legyen újszerű.

Magunk is választhatunk tárgyat gyermekünknek. Vehetünk például puha babát, amellyel csemeténket megpróbálhatjuk az egyedül alvásra szoktatni. Mindig figyelni kell arra, hogy biztonságos legyen a tárgy, ne legyen rajta leszakítható, lenyelhető darab.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.10.17 10:59:27Kékfelhő

    Érdekes, a fiam sosem rajongott egyetlen tárgyért, sokkal inkább függött személyektől, mint tárgyaktól. A nagyik, a húgom, mindenkivel remekül megvolt, néha egy-egy tárgy is ideig-óráig kiemelt jelentőségű volt, de annyira, mint a cikkben, annyira egyiknek sem volt jelentősége.    Vajon ez jelent valamit?

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta