SZÜLŐSÉG

Megnyugtató mackófül

2006. október 16., hétfő 16:05

Amikor Dorka kedvenc textil babája annyira bepiszkolódott, hogy elkerülhetetlenné vált a mosása, a kislány addig nézte könnyes szemmel a mosógépben forgó babát, amíg le nem járt a program. Sok gyermek ragaszkodik egy-egy tárgyhoz. De mire jó az agyonnyúzott takarócsücsök, a szakadt plüssmackó, a kopott játékbaba?

Petra Hugó maci nélkül nem hajlandó elaludni, Iván plüss rénszarvasának szőrét csipkedi, ha bizonytalanul érzi magát vagy álmos. Gyurikának alvó-denevére van, Málni pedig az orrát dörzsölgeti a tatunak nevezett pamut gyerektakaró csücskével. A gyermekek, ha nyugtalanító szituációba kerülnek, általában keresni kezdik kedvenc tárgyukat és azzal próbálnak vigasztalódni, ha anyjuk nincs a közelükben. Ez a tárgy lehet bármi, amit a gyermek kiválaszt.


A 7-8. hónapban az úgynevezett szeparációs szorongás jelentkezik. Ebben korban kezd tudatosulni a gyerekekben, hogy ő és édesanyjuk különálló személy. Ezért, ha az elmegy, ő egyedül, vagyis nélküle marad. Ez teljesen normális jelenség. Akkor is jelentkezik, ha az anya csak a szobából megy ki. Nem igazán az anyáról leválásról, inkább az öntudatra ébredésről van itt szó. Természetesen sokszor valóban egybe is esik a leválással, hiszen 1 éves kor körül már többet hagyjuk őket másra, mint előtte. Ennek a szorongásnak az oldásában segíthet az átmeneti tárgy is.

„A gyermek féltve őrzött, legkedvesebb tárgyát, nevezik a pszichológiában átmeneti tárgynak. Ez nagy segítséget jelent különböző krízishelyzetekben, például gyors elválasztásnál, kistestvér születésekor, kórházban, vagy óvodakezdéskor” - mondta Regős Judit, a Szülők Háza családi tanácsadója.

Nem minden gyereknek van szüksége ilyenre. Jó, ha a szülő észreveszi, hogy gyermeke kiválasztott egy tárgyat. Fontos, hogy legalább két példány legyen otthon belőle, mert a gyermekek gyakran rosszul viselik, ha mosás miatt elveszik tőlük kedvencüket – javasolja a tanácsadó. Amíg csak lehet, ne mossuk ki ezeket, mert a biztonságot jelentő „otthonszag” is eltűnik. Ha már elkerülhetetlen a tisztítás, utána próbáljuk meg kicsit bepiszkolni, meggyűrögetni, hogy ne legyen újszerű.

Magunk is választhatunk tárgyat gyermekünknek. Vehetünk például puha babát, amellyel csemeténket megpróbálhatjuk az egyedül alvásra szoktatni. Mindig figyelni kell arra, hogy biztonságos legyen a tárgy, ne legyen rajta leszakítható, lenyelhető darab.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.10.17 10:59:27Kékfelhő

    Érdekes, a fiam sosem rajongott egyetlen tárgyért, sokkal inkább függött személyektől, mint tárgyaktól. A nagyik, a húgom, mindenkivel remekül megvolt, néha egy-egy tárgy is ideig-óráig kiemelt jelentőségű volt, de annyira, mint a cikkben, annyira egyiknek sem volt jelentősége.    Vajon ez jelent valamit?

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta