SZÜLŐSÉG

Intimtorna: a láthatatlan edzés

2006. október 13., péntek 10:17

Napos délelőtt a Király utcában, az első emeleti tornaterem padlójára fektetett szivacsokon tréningruhás nők fekszenek csendesen. Egyikük se mozdul láthatóan, bár a terem közepén ülő vörös hajú nő egyre lelkesebb vezényszavakat kiabál: "Most kezdd el szorítani, szorítod, a legnagyobb erőddel szorítsd, és most engedd el!"


A terem egyik falát végig borító tükrön a női és férfi reprodukciós szervek méteresre nagyított, színes keresztmetszeti rajzai láthatók, a közöttük maradó felületeken visszatükröződnek a szemközti fal mélyedésében álló egzotikus termékenységi szobrok: vajúdó istennők, köztük egy üreges hasában kisbabát rejtő, szétszedhető szobor, és egy hatalmas péniszű, ébenfa istenség.

Megadóan fekszem az oldalamon - terheseknek ez az ajánlott pozíció - és igyekszem minél hűbben követni Kriston Andrea, a Kriston Intim Tornát kidolgozó tanárnő utasításait. A feladatok nem nehezek - legyőzni a mindannyiunkba belenevelt szemérmet annál inkább. Hiszen mindannyiunkat arra nevelnek kislánykorunktól fogva, hogy a szex, a szülés, a menstruáció ha nem is szégyellni, de mindenféleképpen titkolnivaló dolog, olyasmi, amiről nem beszélünk nyilvánosan. Már az intim higiénia kérdésköre is a tabu határait feszegeti, az intim torna pedig végképp olyan dolog, amiről legfeljebb thaiföldi örömlányokat szerepeltető vaskos viccekben esik szó, ha egyáltalán.

Pedig a téma egyáltalán nem vicces: mióta az ember felegyenesedve jár, belső szervei mind a gátizomzatra nehezednek, azt nyomják lefelé. Az elhanyagolt, gyenge gát és az olyan rossz szokások, mint a görbe ülés, a rostmentes táplálkozás, az erőlködve ürítés és a nehéz súlyok cipelése együtt akár már húszéves nőknél is súlyos egészségügyi problémákat: aranyeret, méh- vagy hólyagsüllyedést eredményezhetnek.

Terhes nőknél a helyzetet tovább nehezítik a gátat a szülés során érő durva erőhatások, no és terhesség alatt a magzat egyre növekvő súlya. Mindezek inkontinenciához, hüvelytáguláshoz és persze a fenti problémákhoz is vezethetnek, hacsak nem törődünk a Kriston Andrea által "alsó arcunknak" nevezett területtel.

Kidolgozója szerint az intim torna már tíz heti szorgalom után látványos eredményt produkál: a hüvelyi, gát tájéki izmok szorítóereje 132-szeres növekedést ér el. Sok nő azonban nem azért jön el a tornára, mert szuperszeretővé akar válni, hanem olyan, szégyellt, titkolt és szomorú problémáira keres megoldást, mint a széklet- és vizelettartási nehézségek, vagy az aranyér. Mindez ráadásul nem nyugdíjasoknál jelentkezik, hanem huszon-harminc-negyvenéves, jó karban levő nőknél, legalábbis őket látom, ha körbepillantok. No meg a terheseket, akik a fenti problémák orvoslása mellett a gátvédő vajúdástechnikát is szeretnék itt elsajátítani.

Ez már a harmadik hétfő délelőtt, amit a Női Egészségműhelyben töltök: az órák első része főleg a ráhangolódásról, a bennünk rejlő nőiség elfogadásáról szól. Ez kinek könnyen megy, kinek nehezebben, attól függően, hogy mennyi elfojtott, elfelejtett és feldolgozatlan ügye van magával, saját nőiségével és szexualitásával.

Maguk a gyakorlatok nem bonyolultak, de kell hozzájuk ez a tíz óra: mivel az erősítendő izmok rejtetten helyezkednek el, erős koncentráció és némi képzelőerő is szükséges eleinte a gyakorláshoz. Kriston Andrea szórakoztató hasonlatokkal próbál segíteni a résztvevőknek: arcfintorítással modellezi a kívánt mozgást, vagy harapós kutyákról, vizes szivacsokról és összepréselendő krémsajtokról értekezik. A legfontosabb talán mégis az, hogy lassan túljutunk kezdeti zavarunkon és esetleges szégyenérzetünkön, és lassan megtanuljuk elfogadni, sőt felvállalni testünk intim területeit.

Az óra után mindenki egy kis papírcetlit kap, melyen az a néhány gyakorlat szerepel, mely remélhetőleg orvosolja a problémáját. A problémamentes szerencsések az alapgyakorlatsort kapják, azzal az ígérettel, hogy a változás már két hét után érezhető. Akinek pedig ez sem elég, az jelentkezhet a haladó, Gésák Titka nevű tanfolyamra, mely kifejezetten a szexualitással foglalkozik, Kriston Andrea szerint “személyiségünk boldogságra vágyó, játékos, erotikus oldalát” fejleszti. Egyszer majd kipróbáljuk ezt is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.10.13 11:56:48mulan

    '90-95: szegedi egyetem (akkor még JATE), kötelező tesiórák, Trényiné Rákóczi Zsuzsanna. Akkor meglepő volt, ma már nem tartom annak. Aranyerem viszont van.

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta