Nem az anyatejtől okosabbak a szoptatott babák

Megdőlni látszik az a feltételezés, miszerint az anyatej hatással van a gyermekek intelligenciájára, írja a BBC. Korábbi kutatások szerint a hosszabb ideig szoptatott gyermekek szellemi fejlődése gyorsabb, és intelligenciájuk magasabb lesz, mint a rövid ideig vagy egyáltalán nem szoptatott társaiké.


Angol kutatók eddig azt gondolták, hogy ennek oka az anyatejben keresendő. A brit Medical Research Council kutatószövetség és az Edinburgh Egyetem legújabb tanulmánya szerint viszont a szoptatott babák nem az anyatej összetétele miatt okosabbak tápszeres társaiknál.

Az 5000 gyermeken és 3000 anyán végzett kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák általában okosabbak, jobban iskolázottabbak, és serkentőbb otthoni környezetet biztosítanak gyermekeiknek. Ez az, ami befolyásolja az intelligenciájukat és nem az anyatej összetétele.

Olyan családokat is vizsgáltak, ahol az egyik gyerek anyatejjel táplálkozott, a másik nem, és azt tapasztalták, hogy a szoptatott gyerek semmivel sem volt intelligensebb, mint a nem szoptatott.

Az anyatejen felnövő gyerekek ugyan magasabb értéket érnek el az intelligencia-teszteken, mint tápszeres társaik, de ez nem a szoptatásnak, hanem a jobb családi háttérnek és az öröklött tulajdonságaiknak köszönhető.

Mióta 1929-ben összefüggést véltek felfedezni az anyatej és az intelligencia között, azóta állandó viták forrása a téma, nyilatkozta a The British Medical Journal orvosi szaklapnak Geoff Der, vezető kutató. A kutatásból kiderül, hogy a szoptatásnak számos előnye van mind a baba, mind a mama számára, ezért kétségkívül ez a legokosabb dolog, amit az anya tehet, az intelligenciát azonban más tényezők határozzák meg.

A kutatók hangsúlyozzák a szoptatás fontosságát, a WHO szerint legalább kétéves korukig szoptatni kellene a gyerekeket.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek