SZÜLŐSÉG

Nem az anyatejtől okosabbak a szoptatott babák

2006. október 10., kedd 12:37

Megdőlni látszik az a feltételezés, miszerint az anyatej hatással van a gyermekek intelligenciájára, írja a BBC. Korábbi kutatások szerint a hosszabb ideig szoptatott gyermekek szellemi fejlődése gyorsabb, és intelligenciájuk magasabb lesz, mint a rövid ideig vagy egyáltalán nem szoptatott társaiké.


Angol kutatók eddig azt gondolták, hogy ennek oka az anyatejben keresendő. A brit Medical Research Council kutatószövetség és az Edinburgh Egyetem legújabb tanulmánya szerint viszont a szoptatott babák nem az anyatej összetétele miatt okosabbak tápszeres társaiknál.

Az 5000 gyermeken és 3000 anyán végzett kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák általában okosabbak, jobban iskolázottabbak, és serkentőbb otthoni környezetet biztosítanak gyermekeiknek. Ez az, ami befolyásolja az intelligenciájukat és nem az anyatej összetétele.

Olyan családokat is vizsgáltak, ahol az egyik gyerek anyatejjel táplálkozott, a másik nem, és azt tapasztalták, hogy a szoptatott gyerek semmivel sem volt intelligensebb, mint a nem szoptatott.

Az anyatejen felnövő gyerekek ugyan magasabb értéket érnek el az intelligencia-teszteken, mint tápszeres társaik, de ez nem a szoptatásnak, hanem a jobb családi háttérnek és az öröklött tulajdonságaiknak köszönhető.

Mióta 1929-ben összefüggést véltek felfedezni az anyatej és az intelligencia között, azóta állandó viták forrása a téma, nyilatkozta a The British Medical Journal orvosi szaklapnak Geoff Der, vezető kutató. A kutatásból kiderül, hogy a szoptatásnak számos előnye van mind a baba, mind a mama számára, ezért kétségkívül ez a legokosabb dolog, amit az anya tehet, az intelligenciát azonban más tényezők határozzák meg.

A kutatók hangsúlyozzák a szoptatás fontosságát, a WHO szerint legalább kétéves korukig szoptatni kellene a gyerekeket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.11 12:09:52titi

  Először is kösz a dícséretet. Szoptatok, szoptattam, mindkét gyerekem okos és én is az vagyok :)
  Na, viccet félre téve! Szerintem a szoptatáshoz a fizikai dolgokon túl jelentős mentális plusz kell. Ez lehet az, ami okosíthatja a babát. Az érzelmi "képzettség" fogékonnyá tesz az érdeklődésre, a kíváncsiságra. Márpedig az okossághoz nagyjából csak ez a két dolog kell.
  Másik, ami eszembe jutott: a környezetemben a "modern anyák" nem favorizálják a szoptatást, inkább a méregdrága bébikajákat veszik. Mintha státusz szimbólum lenne...
  Úgy tűnik, ez is értékrend kérdése. Nálam első helyen a valódi, szeretetteljes kontaktus áll. Ahhoz meg a szoptatás illik a legjobban. Furcsán néznék magamra, ha attól érezném magam jó anyának, hogy ezreket költök agyonreklámozott adalékanyagokra.

 • 2006.10.11 12:23:23Tori

  Amennyire tudom, a szoptatás nem csupán a tej, hanem az összebújás miatt is fontos. Ez olyan érzelmi, lelki stabilitást nyújt a gyereknek, ami fontos az intelligencia fejlődéséhez. A terrorizált/elhanyagolt stb gyerek nyilván nem tud a feladataira vagy egyébre figyelni, ha tele van félelemmel vagy gátlásokkal. Engem egyébként nem szoptatott anyám (aktuális orvosi utasításra) én viszont még mindig szoptatom a gyerekem, mégis mindketten totál intelligensek vagyunk. :DDDDDDD

 • 2006.10.11 12:27:36titi

  Engem sem szoptatott az anyám. De örültem volna, ha igen...
  Hátha akkor mostanra másképp lennék okos!

 • 2006.10.11 13:08:30eszter

  Ismét csak egymásra találunk: engem sem szoptatott az anyukám és én is baromi okos vagyok! Mondjuk Ő is okos, csak akkor más idők jártak...ment a dolgozóba.
  Azt sosem értettem,hogy miért engedik a tápszereket reklámozni, egy csomó cuccot dobtak már be a postaládába, mintával együtt. A vényköteles gyógyszereket is tilos reklámozni, az orvos kap csak "propagandát". Ezt is úgy kellene: szoptatás, ha nem jön össze, doktornéni-doktorbácsi, és csak ő mondhassa, hogy "hát, anyuka, kell a tápszer", mint ahogy ő mondja azt is, hogy "hát, Józsibácsi, nem elég a fokhagymagerezd, kell a vérnyomáscsökkentő", és nem Józsi bácsi látja a helyi újság főcímlapján.

 • 2006.10.11 13:53:31bk

  Szerintem meg ebből a cikkből semmi nem derül ki a szoptatott gyerekek intelligenciájáról. Öröklött tulajdonság.
  Engem nem szoptatott az anyám, mert nem volt teje, és mégsem vagyok totál hülye. Én sem szoptattam a babámat, mert nem fogadta el, de anyatejet kapott hét hónapig, és szerintem nem lesz buta. Akkor most mi van???

 • 2006.10.11 15:28:50jidele

  És ezzel alátámasztották a magyar anyukák a brit Medical Research Council kutatószövetség és az Edinburgh Egyetem kutatásait:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

 • 2006.10.11 15:50:56mulan

  A húgom egy idő után kapott volna tápszert, ha az öcsémmel meg nem ettük volna előle. :D Nagyon finom volt, tejes-vaníliás jellegű, édes por. A székre állva pont elértük a konyhaszekrényben. Fogalmam sincs, hogy mi volt a neve, de még most is összefut a nyál a számban, ha rágondolok! :)

 • 2006.10.12 13:19:38Daem00n

  mulan, és akkor mit evett szegény húgod? :D  egyébként tényleg finomak, volt anno valami csokoládés jellegű is. Legalábbis akkor ízlett, aztán ki tudja. Nemrég megkóstoltam vmi gyümis bébipürét, de nagyon rossznak találtam így 24 év elteltével, a húgom viszont "megosztotta" velem babakorában :D

 • 2006.10.12 14:37:26Süti

  Volt egy olyan pehelyszerűség is, amiből pépet lehetett csinálni, Aponti vagy Apenti volt a neve, a tesóm ette - meg én is - nagyon finom volt, babános, meg csokis, meg natúr is.

 • 2006.10.12 21:16:12jidele

  Nahát, mikből maradtam ki. Az én hugom csak anyatejet meg otthon készült papikat kapott. Ahhoz nem volt gusztusunk;) Mondjuk a cumisüvegeit lenyúltuk, és abból ittuk a reggeli kakaónkat...

 • 2006.10.12 22:47:47mulan

  Igen! Ha lehetne, még most is cumisüvegből innék: sokkal jobban lehet levegőt venni közben, és az ital finoman végigáramlik az ember egész nyelvén, és emiatt sokkal jobban kijön az innivalód zamata, íze, mint a poharas ivásnál. :)

 • 2006.10.16 13:54:56csuti

  Nos, az első manómat 22, a másodikat 23 hónapos koráig szptattam. Nem kellett nekik sem cumi, sem üveg, sem ujjacska. Ott voltam nekik én.(Most is) 5 1/2, és 3 1/2 évesek most. Imádnivalóak, okosak, dícsérik is őket az oviban. Szerintem a legfontosabb, hogy a gyerek ne azért szülessen, mert a társadalom azt várja el tőlünk, hanem, mert nekünk fontos. Ha ez így van, akkor összedőlhet a világ, a gyerekeink akkor is a legjobbak lesznek. Sajnálom viszont a "leltári gyerekeket".

 • 2006.10.16 16:47:45egyanyuka

  Engem szoptatott az édesanyám, jó sok teje volt, és én is szoptatom a picimet. Szerintem okosok vagyunk :) Megjegyezném hogy szerintem a szoptatás nekem legalább olyan fontos mint a babának. Egy nagyon kellemes, finom érzés, szerintem tényleg buta az a nő, aki ezt a különleges kontaktust kihagyja.

 • 2006.10.17 09:49:06csuti

  Tudjátok,anyukák, én azt mértem fel igazán (könyveltem) Én, már sok-sok évet éltem, és talán még fogok is (ha hagynak, de ezt hagyjuk), és nekem, ha már akartam azt a manót, akkor rászánok ugye, jó esetben 9 hónapot, és van egy klasszul legyártott aprólékom, Ha még rászánok annyit, amennyit bírok és képes vagyok (az esküvője előtt már csak abba hagyja), akkor már megérte. Én az elsőnek 9+22, a másodiknak 9+23 hónapot sikerült adnom az életemből, ami szerintem bőven megéri! Vagy tán rosszul számoltam? Ugyanis a szopi gazdaságos is, remek lelki plusz, és főként, EGÉSZSÉGES. Ha így számoltam, tuti jól jártam. Van két remekbe szabott, kiegyensúlyozott, okos, szép (de még milyen szép), egészséges manócskám, és nagyon örülök, hogy így döntöttem. Tudok sok olyanról, aki nem ezt tekinti fő elvének, inkább azt, nézi, hogy mit bír a gyermekük, mert a saját önzésükhöz igazítják gyermekeiket. Sajnálni tudom csak őket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta