SZÜLŐSÉG

Vízi terhestorna: bálnák, be a vízbe!

2006. október 9., hétfő 09:18

Szilveszter estéje a floridai Sarasota tengerpartján. Egy vajúdó nő áll az Atlanti óceánban és dúlája segítségével a sekély vízben szüli meg gyermekét, miközben a háttérben lassan lemegy a nap. Ez volt az a látvány, amely Bokrétás Andreát arra indította, hogy a víz és a szülés kapcsolatával kezdjen foglalkozni, mígnem eljutott az aquanatal néven ismert tréningig.Az aquanatal vízben végzett terhestorna, mely az anyát és a magzatot is felkészíti a szülésre, a születésre. A Magyarországon néhány éve meghonosított tréning Bokrétás Andrea szerint javítja a nők hangulatát, testtudatát, enyhíti a várandósság terhes velejáróit, például az ödémákat, és könnyebbé, gyorsabbá teszi a vajúdást. Mint mondja, az anyákra és a gyerekekre is pozitív idegrendszeri hatással van, a szülésre aquanatal-órákon készülő nők újszülöttei sokkal nyugodtabbak, mint kortársaik.

Tucatnyi terhes nő társaságában úszkálok a MOM Wellness központ mellig érő medencéjében, és várom, hogy kezdődjön az óra. Az oktató lekapcsolja a lámpát, mi bálnák pedig tovább tempózunk a félhomályos, meleg vízben. Aztán elkezdődik az óra: egyszerű tornagyakorlatokat végzünk, forgunk, hajolgatunk, kihasználva a víz felhajtóerejét és közegellenállását. Nem túl fárasztó, de azért meglódul kicsit a pulzusom, és azt is érzem, hogy a gyerek felébred és megmozdul. „Most nyolc ütemen át ne vegyél levegőt” – mondja az oktató, és mi engedelmeskedünk, aztán taposunk tovább.

Amikor vajúdás közben a magzat a szülőcsatornán halad át, kevesebb oxigénhez jut, sőt az is előfordulhat, hogy rövid ideig egyáltalán nem kap oxigént. Ezt a helyzetet modelleztük kicsiben a lélegzetünk visszatartásával, tudom meg az óra után. Így a gyermeket nem fogja felkészületlenül érni a helyzet: kisebb stresszt jelent neki a születés, hiszen már találkozott ilyesmivel a torna alatt.

A jógához hasonlóan a vízi terhestornából is többféle iskola létezik: az eredeti, aquanatal néven bejegyzett módszer a kubai Marina Alzugaray bába nevéhez fűződik. Az általa kidolgozott tréningen nem használnak eszközt (súlyzókat), a mozgás lágyabb, a spirituális aspektusra koncentrál. A holland iskola ezzel szemben dinamikusabb mozgást diktál, és engedi a súlyzók használatát. Bokrétás Andrea mindkét iskola szerint tart órákat Budapesten; míg aquanatal-tréninget több helyütt is tartanak az országban, a holland módszert tudomása szerint rajta kívül csak Szegeden követik.

A vízi terhestornának viszonylag kevés ellenjavallata van: ha a kismama egészséges, és méhszája zárt, egészen az utolsó pillanatig, akár a negyvenedik héten is járhat az órára. „A test nagyon okos, a test jelez, hogy mikor elég” – mondja Bokrétás Andrea, aki balett-táncosnak készült, ám egy baleset miatt végül a bölcsészkaron végzett. Később táncterápiával foglalkozott, majd annak vízi változatával, ahonnét egyenes út vezetett az aquanatalig. Búcsúzóul elmesél egy történetet: nemrég egy kismama a negyvenedik héten is eljött az órára. Nyugodt tempóban végigcsinálta, aztán hazament, és – mint később emailben tudatta Andreával - még aznap éjjel egészséges kisbabának adott életet.

AquaNatal helyszínek és oktatók:

Budapest:

III. Nánási út 67. Best Western Lido Hotel Radnics Adrienn, 30/307-4037, adri@aquanatal.com

XXII. Nagytétényi út 31-33. Hófehér Fóka uszoda /Campona mellett/
Németh Gitta, 30/9620248

X. Előd utca 1. Haszaráné Oszwald Ágnes, 70/3169318, agica@aquanatal.com

XIII. Gogol u. 5-7. Haszaráné Oszwald Ágnes, 70/3169318, agica@aquanatal.com

XV. Szentmihályi u. 131. Pólus Hotel Bajó Csilla Virág, 20/2505733 virag@aquanatal.com

XII. Alkotás út 53. Mom Wellness
Bokrétás Andrea 30/225-2190 kapcsolat: www.momwellness.hu

Szentendre:
Paprikabíró u. 21-23. volt Provincia Hotel épülete
Noll Andrea Nandu, 30/4488444, nandu@aquanatal.com

zi:
Fő u. 8. Aqua Hotel
Vargáné Nagy Anna, 30/4356267, nanna@aquanatal.com

Vác:
Honvéd u. 7. Pál Esztella (20/ 8231688), esztella@aquanatal.com

Kecskemét:
Sport Hotel (?) Szabó Zsuzsanna, 30/511 2066, zsuzsi@aquanatal.com

Sopron:
Csík Ferenc uszoda
Czifrik Hajnalka, 30 2737390, hajni@aquanatal.com

Kapuvár:
előkészületben: Flóra Gyógyfürdő
Czifrik Hajnalka, 30 2737390, hajni@aquanatal.com

Pécs:
Nagyszkókói u. 4., Wellnessvilla (www.wellnessvilla.hu)
Maróy Ditta, 30/4500799, ditta@aquanatal.com  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.09 11:02:46soma0530

  Helyszínek még:

  http://www.aquanatal.com/ Orarend.htm  aztán kimaradt a mom is, pedig a cikk is az alapján készült.

 • 2006.10.09 17:17:28opeth

  bálna.

 • 2006.10.09 21:01:46Majdnem

  érdeklődőknek javaslom olvasni hozzá Patrice van Eersel: Az ötödik álom című könyvét

  üdv

 • 2006.10.10 10:10:31Nandu

  FIGYELEM! Az AquaNatal módszer NEM tanítja a várandósoknak a lélegzetvisszatartást! Aki ilyet tanít az óráján, az hiteltelenül, szerzői jogot sértve teszi azt és jogtalanul használja az AquaNatal védjegyet. Az AquaNatal valóban tartalmaz víz alatti levegőkifújásos gyakorlatokat, azonban rendkívül lényeges, hogy a levegő áramlása folyamatos legyen (tehát folyamatosan fújjuk ki a víz alatt is a levegőt), hogy a baba oxigénellátása ne sérüljön!

  Nandu
  Az AquaNatal magyarországi meghonosítója és megbízott európai koordinátora

 • 2006.11.27 22:07:41vargica

  Lemaradt a Budakeszi helyszín, illetve csak a vége jelent meg:
  Tehát Budakeszi Fő u. 8 Aquahotel
  Vargáné Nagy Anna 06-30/4356267
  nanna@aquanatal.com

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta