SZÜLŐSÉG

Hibás gén okozhatja a középfülgyulladást

2006. október 9., hétfő 17:15

Süket egereken kísérletező brit kutatók megtalálták azt a gént, mely felelős lehet a gyermekek gyakori középfülgyulladásaiért, írja a BBC. Ez a betegség a gyermekek halláskárosodásának leggyakoribb oka: a brit egy év alatti gyerekek fele megkapja, az egy és három év közöttiek harmadának pedig rendszeresen középfülgyulladása van.


A kutatók egereken végzett kísérletek során bukkantak az Evi1 nevű gén nyomára, derül ki a Public Library of Science kiadásában megjelenő Genetics című, genetikával foglalkozó szaklapban közölt tanulmányból.

A középfülgyulladás többnyire olyankor alakul ki, amikor a gyerek nátháját, torokfájását vagy más hasonló betegségét okozó fertőzés felhúzódik a dobhártya mögött található középfülbe. A betegség gyakrabban jelentkezik gyermekeknél, mint felnőtteknél, mivel az ő immunrendszerük még fejlődésben van. Ráadásul esetükben a fület és a torkot összekötő járatok is szűkebbek, könnyen eldugulnak, így felgyűlhet fülükben a váladék.

A felgyűlő folyadék akadályozza mozgásában a dobhártyát és a középfül csontocskáit, így a gyermek hallása rosszabbodik. A sűrűsödő váladék dobhártyára gyakorolt egyre növekvő nyomása komoly fájdalmat okozhat, sőt a legrosszabb esetben a dobhártya szakadásához is vezethet. A betegséget antibiotikumokkal vagy különösen visszatérő eseteknél műtéti úton, a dobhártya átlyukasztásával és a folyadék leszívásával gyógyítják.

A tudósok már jó ideje sejtették, hogy a gének is szerepet játszanak a középfülgyulladás kialakulásában, pontos szerepük azonban eddig ismeretlen maradt. A brit Medical Research Council emlősgenetikai kutatócsoportja halláskárosult egereket tanulmányozott. A Junbo névre keresztelt mutánsoknál születésük után nem sokkal kialakul a középfülgyulladás, mely rövidesen krónikussá fajul, és halláskárosodáshoz vezet.

Az egereknél a génátírásért felelős Evi1 nevű gén mutációja volt jelen. Ez a gén úgy tűnik, befolyásolja a gyulladt középfül belső sejtjeinek működését. A kutatók szerint a gén azonosításával lehetővé vált új típusú gyógymódok kifejlesztése. Angliában évente ötmillió iskolai napot hagynak ki a középfülgyulladásban szenvedő gyerekek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.22 21:57:23gyöngy

  Amikor 1 éves volt a fiam, akkor a lányom elkezdett oviba járni. A nagy immunkrendszererősítő kúrát kapott, de ami bacit hazahozott attól a kicsi állandóan beteg lett. Minden a fülére ment. 2 hetente új antibiotikumot kapott, és szinte 2 naponta szúrták a fülét. Megelégeltem, és találtam egy orvos-természetgyógyászt, akihez elvittem a fiam. 2 naponta megmasszírozták a talpát, és 12 alaklom után helyre jött. Utána amikor elkezdett bölcsibe járni, és úgy mentem érte, hogy taknya-nyála összfolyt a gyereknek, csak be kellett juttatnom a bölcsi melletti talpmasszőrhöz. Ha sikerült, nyomtalanul elmúlt a náthája, ha nem belázasodott.
  Évek múlva egyszer úgy volt lázas a fiam, hogy semmi más tünet nem látszott, akkor a dr-nő elküldött a fülészetre, hogy hátha a füléről lázasodik. A fülészeten meglátták a nagy paksamétánkat, amivel előőte odajártunk, megnézték a gyermekem, és megállapították, hogy NEM a füléről lázas. És lám, kinőtte a gyerek! Én meg nem világosítottam fel a dr-nőt, hogy a talpmasszázs kúra óta "nőtte ki" a gyerekem a középfülgyulladást. Egyébként a párom mikrobiológiából doktorált, nagyon érdekelte a genetika, de mindketten valljuk, hogy ikább egy talpmasszázs kúra, mint a halláskárosodásig szurkált dobhártya.
  Talán, ha a kutatók nem egereken kísérleteznének, hanem fülészetre járó gyerekeken próbálnának szelíd gyógymódot alkalmazni, akkor lehet, hogy kiderülne, hogy nem kell szurkálni a gyerekeket, hanem talpmasszázzsal, vagy homeoptiás szerrel is ki lehetne kúrálni az állítólag genetikai problémát.

 • 2007.12.23 11:51:45Meni

  Ez egy régi poszt, de nálunk most aktuális, szeretném a segitségeteket kérni (újra). Fiamnak az állandó fülgyulladásai maitt (miután a hónapokon át tartó antibiotikum kúra nem vezetett eredményre) ún. szellőzőcsövet akarnak bevezetni a dobhártyájába, hogy azon keresztül ürüljön a felgyülemlő folyadék. Ha beleegyezünk, akkor a most soron lévő kúra után - ha ez is sikertelen lesz - megműtik.

  Volt valakinek hasonló "élményben" része? Segitett a műtét? Mennyire viselte meg a gyereket? Gátolta őt a mindennapi életben valamennyire ez az izé?

 • 2007.12.23 12:37:23zolnaid

  Meni, ebben nem tudok segíteni, de próbáltátok már tejérzékeny-diétán tartani? Nagyn sok középfülgyulladásnak állítólag ez van a hátterében. Mindenesetre, a mi családunkban két "füles" gyerek volt, és mindkettő tejallergiás is.

 • 2007.12.23 12:58:32Meni

  Nem próbáltuk. Mi is ez pontosan? Egyáltalán semmilyen tejterméket nem ehet-ihat? Bár nálunk már önmagában a tej elhagyása is nagyon problémás lenne, ugyanis a tápszert a tej váltotta fel, és az lefektetési rutin egyik legerősebb eleme a két-két és fél deci meleg tej :)

  Sajnos genetikusan is indokolt a fülesség, mindkét irányból...bár idáig azért nem fajultak a dolgok

 • 2007.12.23 14:35:48méregzsák

  Meni: a tejtermékeket nálunk elég akkor visszafogni, ha éppen beteg, pár napot azért meg lehet vele beszélni. Nálunk a tej helyett olyankor a mézes tea megy, kellemesen melegen. Nem tudom, mennyi idős a fiad, nekem a hároméves is nagyon füles.

  Ami nekünk segített, az a következő volt:

  1. pneumococcus elleni oltás, azóta ritkább a gyulladás.

  2. van kettő fajta homeopátiás bogyó fülre, illetve náthára, sztem egy orvost megérne felkeresni, hátha Nektek is bejön a dolog.  A nővérem nagyobbik fiánál volt ilyen tubus, semmiben nem gátolta, még úszni is járt vele, és magától kilökődött idővel.

 • 2007.12.23 16:24:13zolnaid

  Hát igen, ez azt jelentené, hogy no tejtermék. Már ha tényleg hat nála. De a kivitelezést én nem tudom sajnos pontosan, mennyi idő után derülne ki hogy javul, mert én ilyen formán nem vagyok benne érintett. Akik nálunk "így jártak" azok a nagybácsik, mindkettő 30 körül van már, annak idején ilyen infóról nem is tudott senki. Igazából én onnan tudom, hogy a nagyobbik lányom tejérzékeny volt, kinőtte, de akkor mondták, hogy ez okozhat pl. makacs visszatérő középfülgyuszikat is.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta