SZÜLŐSÉG

Szüléstől félve cigiznek a terhes tinédzserek

2006. október 6., péntek 08:30

Dohányzással próbálják gyermekük születési súlyát csökkenteni a vajúdástól rettegő, terhes tinédzserek, állítja a brit egészségügyminiszter. Caroline Flint szerint a cigiző kismamák nem tudják, hogy a kisebb súlyú újszülöttet ugyanolyan fájdalmas megszülni, a dohányzás ellenben súlyosan károsítja a magzatot.


A dohányzó anyák gyermekei valóban kisebbek és fejletlenebbek, mint a nemdohányzó anyákéi, ám esetükben a vetélés kockázata is nagyobb, írja a BBC. Tanulmányok szerint a terhesség alatti dohányzás háromszorosára növeli annak a kockázatát, hogy átlagosnál kisebb lesz az újszülött, 26%-kal növeli a vetélés kockázatát, valamint a halva születések és koraszülések aránya is nagyobb körükben.

Ráadásul nem igaz az a vélekedés, hogy a kisebb újszülötteket kevésbé fájdalmas megszülni. Az angol National Childbirth Trust jótékonysági szervezet vezetője, Belinda Phipps szerint ijesztő a fiatal nők tudatlansága. Mint mondta, a szülés kemény munka, és sokak számára fájdalmas, ám megfelelő támogatással tökéletesen kivitelezhető. Szerinte az elégtelen felvilágosítás hibáztatható azért, hogy a fiatal nők a szüléstől való félelmükben hajlandóak magzatukat és önmagukat is károsítani, abban a reményben, hogy kicsit kevésbé lesz fájdalmas a dolog. Pedig az egész csak mítosz, véli Phipps.

A Tommy nevű brit jótékonysági szervezet felmérése szerint a terhes nők tizede egész várandósssága alatt végig dohányzik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2006.10.08 10:57:55Daem00n

    ijesztő a tudatlanság, hiszen sokan azt sem fogják fel, hogyan esnek teherbe. Az ilyenektől hogyan is várható el logikus gondolkodás a dohányzást illetően? Pfuj... az, hogy ki(k) hibáztatható(k) ezért... nos, másik kérdés.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta