SZÜLŐSÉG

Csak az államkincstárba ne!

2006. október 5., csütörtök 16:25

Megszületett a gyermek, megvolt a hajnali izgalom, vidámság és könnyek, anyuka és a kisded békésen alszik a kórházban. De mi vár apukára? Hosszú, unalmas papírmunkával töltött órák. A Poronty segít megküzdeni a bürokráciával és kellemes presszókat javasol levezető jelleggel.


A kezdő apa első útja a szülés és az ünneplések után a születés helye szerinti anyakönyvi hivatalba kell, hogy vezessen. Ide az ember elviszi az anya személyijét, a sajátját, az anya lakcímkártyáját, meg a sajátját is, a házassági anyakönyvi kivonatát, ha házas egyáltalán, meg minden papírt, ami a terhesség megállapítása óta keletkezett, mert akkor nem hagy otthon semmit és nem kell kétszer menni.

A lényeg, hogy a szüléshez összekészített holmik mellé érdemes összedobni egy dossziét, amiben minden egyben van. Az ember megkapja az születési anyakönyvi kivonatot és a gyermek lakcímkártyáját, így papírja is lesz arról, hogy apa. Ez a IX. kerületben nagyjából fél-egy órába kerül, attól függően, hogy mennyire felkészült versenyzők állnak az ember előtt, melyikük hány papírt hagyott otthon. Mindenestre az ügyintézők kedvesek, és gyorsak. Ajánlott kocsma: Orfeusz.

Innen a következő út a helyi tb-központba vezet, hogy a kölök tb-kártyát kapjon, és így jogosult legyen a különféle ellátásokra, mint gyerekorvos, támogatott seggkenőcs, lélegeztetőgép. Budapesten ez a Teve utcában található, és bár milliónak tűnik a sorbanállók tömege, fél óra alatt megszerezhető a kártya, a biztonsági őr segít a sorszámhúzásban, ad igénylőlapot, amit ki kell tölteni, és itt is kedvesek az emberek. Toll viszont nincs, úgyhogy vinni nem árt. Az anya papírjai és a születési anyakönyvi kivonat elengedhetetlenek. Ajánlott kocsma: Charlie, Angyalföldi út-Apály utca sarok.

Szerencsés régi XI. kerületiekként még kerületi születési támogatásra is jogosultak vagyunk, de ez annyira jól működik, hogy az ember viszi a paksamétáját, kitölti 1 perc alatt az igénylőlapot, és a második percben már végzett is. Ráadásul két hét múlva már utalnak is. Ajánlott kocsma emiatt nincs, de a kerületből azért a Nelsont és a Libellát feltétlenül ajánljuk.

A horror a Magyar Államkincstár kirendeltségénél kezdődik, ami Budapesten a Lőportár utcában található. Az ember itt igényel családi pótlékot és anyasági támogatást, ami azért kell, az állam nem érdemli meg, hogy benne hagyjunk 58 K-t. Itt már fokozódik a dráma. A hely lepusztult, kényelmetlen, a hetvenes évekből származó szálkás ócska bútorokkal berendezett borzadály. A várakozók száma garantáltan 60 körüli, a várakozási idő legalább két óra, de a három is simán belefér. De legalább a szükséges papírokat le lehet tölteni, nem kell helyben vacakolni ezzel. Nehezítésként viszont kérik még az anya adókártyáját, igazolást az orvostól, hogy igen, az anya járt kellő számú terhesgondozáson, meg lényegében az összes papírt, ami idáig keletkezett, meg az anya személyijét, lakcímkártyáját.

Az igénylőlap letölthető, de nem árt figyelni arra, hogy van hozzá kitöltési útmutató is, aminek a végén van még egy oldal, amit ki kell tölteni, amit ha nem töltesz ki, mérgesen néznek az amúgy itt is kedves, ám iszonyúan leterhelt előadók. Ha egyszer az ember sorra kerül a lehangoló díszletek között. Ajánlott kocsma: bármi, ami közel van, de annyira lepukkant a környék, hogy inkább ne.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2006.10.06 00:15:13striga

  mér is kellene sorbanállni a kincstárban? http://www.elintezzuk.hu/probaby.aspx

 • 2006.10.06 08:56:20hofi

  MÁK: mindenkinek ajánlom a Bartók Béla úti kirendeltséget, ugyan kicsit messze van a várostól, de tavasszal olyan gyorsan intézkedtek, hogy még arra sem volt időm, hogy a kabátomból kibújjak. Kedvesek, mosolygósak, barátságosak a munkatársak és bababarát módon még rámpa is van :-).

 • 2006.10.06 08:59:34gzp

  Talan mert Draskovicsek cege ezert az egeszert 20.700 pénzt ker el, ami 350 forintos atlagarral szamolva kozel 60 korsot jelent.

 • 2006.10.06 09:21:03ggéza

  2 éve született a legkisebb és sehova sem kellett mennem. Az anyakönyvi részt elintézték a kórházban (János), a lakcím- és tb kártyát megkaptuk postán, a MÁK-ot is levelezéssel intéztem. Kocsmában persze voltam.

 • 2006.10.06 11:17:38titi

  Én is elképedtem, hogy milyen sok adat, papír, egyéb butaság kell ahhoz, hogy egy baba(azaz egy ember) A TÁRSADALOM tagjává váljon. Még egy hetesek sem voltak a gyerekeim, de már több számsor is tartozott hozzájuk, hitelesítés gyanánt.
  Az ilyen-olyan babapénzeket nehéz megkapni, de a párom mindkét gyerekünk érkezésekor profin elintézte. Nekem csak a tejelválasztással kellett foglalkoznom.
  Ügyes, talpraesett, boldog apuka. Kocsmába sem ment. (Bár tőlem mehetett volna.)
  Örömmel olvastam, hogy vannak hasonlóan jófej apukák - akik kocsmáznak is :)

 • 2006.10.19 21:36:24nona

  hála Istennek nekem is a férjem intézett mindent szülés után, de nemrég a hírhedt Lőportár u-ba kellett mennünk igazolásért (Diákhitel miatt). két és fél órát kellett várnunk. És voltak ott 1 hónapos babával is...embertelen. Rendes akartam lenni az ügyintézővel, mert ilyen helyen kell dolgoznia, de az első mondatával kiakasztott. "Hát nagy butaság volt öntől kitölteni a papírt..." 3x kellett elmagyarázni, hogy már hibásan kitöltve kaptam postán a MÁK másik intézményétől, csak engem használnak postásnak. Mert nekem könnyebb babakocsival keresztül vánszorogni a városon, 2,5 órát várni, majd haza bumlizni, mint nekik átfaxolni egy igazolást egyik helyről a másikra. Van még mit fejlődni. Egyébként a XI. ker. tényleg jó ügyintézésben :)

 • 2006.10.19 23:18:46mulan

  Ha a munkahelyeden van társadalombiztosítási kifizetőhely, akkor elég csak oda elküldened a papírokat, és kész, mindent elintéznek neked. Legalábbis engem most ezzel hitegetnek. :)

 • 2007.01.12 11:47:28Karbonade

  Próbáljatok meg egyszer Budapesten született, letelepedésire jogosult, külföldi állampolgárásgú gyereknek mindezt elintézni (ő is éppen olyan jogosult ezekre, mint a hagyományos, magyar állampolgárságú babák). Ehhez képest a fenti ügymenet egy kellemes délutáni séta.

 • 2007.05.15 11:03:55balazst

  Jó ez az elintézzük.hu, csak a 12600Ft röhejesen sok. Autós átírást, egyéb okmányirodai ügyintézést 5000 forintért szoktak csinálni.

 • 2007.05.15 14:18:29Mille38

  Nem akarok idegesíteni senkit, de EU nagyobb részén az ügyintézést automatice megcsinálják a hatóságok a gyerek születése után 1-2 napon belül. Evidensnek veszik ugyanis, hogy a társadalom tagja szeretne lenni a poronty is. A szülő egyetlen lépést sem teszi, mindezt (elektronikusan) végigviszik. Valami ügyfélszempontú megközelítést emlegetnek...

 • 2007.05.15 19:47:37gyöngy1

  Nàlunk a nagyobbiknak mindezt a korhàz rendezte.

  Viszont a GYes, na akkor azok a roh@dék àllamkincstàr nemzetközi részlegén dolgozok menjenek a b.... pi...ba. Nagyobbik magyar àllampolgàr is, de a csalàdi potlékot Belgiumtol kapjuk, és mivel a szociàlis juttatàsokat csak egy orszàg adhatja: nem vagyok Gyes-re jogosult. Kifizették a màsoddiplomàmat, és azt mondtàk, hogy a stàtuszom ugyanaz mint a Gyes-en levöké, csak pénzt nem kapok. Erre egy-két honapja kiderûlt, hogy SEMMIT nem fizetnek utànam.

  EZ persze akkor derült ki amikor màr egy honapja probàltam öket felhivni, de ebédidö, foglaltak, màs kezeli az ügyemet. Megelégeltem és kértem a felettest: egyböl szobaàlltak velem.

  En màr csak egy dolgot akarok: soha többé nem akaro azzal a léhütö bandàval szobaàllni. Eljenek a leépitések!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta