Háromdimenziós magzatok a dohányzóasztalon

Újabb gigantikus képeskönyv érkezett a terhesirodalom jelentős piacára: a háromszáz oldalas és két-három kiló súlyú Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig című album a magzat méhen belüli fejlődését mutatja be egész oldalas, színes képeken.




„De aranyos! Igazi gyerek, vagy Photoshop?” – nos, ennek a kérdésnek esetünkben nincs sok értelme, a könyvben ugyanis vegyes technikával készült illusztrációk láthatók: orvosi komputertomográf- (CT) és mágnesrezonanciás (MRI) vizsgálattal felvett képek számítógéppel átszínezett, kinagyított és beforgatott leképezései.

A magyar olvasók számára nem ismeretlen a műfaj, két generáció is felnőtt a svéd Lennart Nilsson és Lars Hamberger Gyermek születik című könyvén, mely 1981-es magyar első kiadása óta többet is megért, legutóbbi, új képekkel frissített változata talán pont idén jelent meg. Akkoriban döbbenetesnek számítottak a méhen belüli, fötoszkóppal készített fotók, melyeken a még meg nem született gyermeket vehették szemügyre az olvasók.



Ma már nem szólnak akkorát a képek: a számítógépes animációkon és trükkfelvételeken felnőtt közönség számára egy embrió kiszínezett, háromdimenziós ultrahangképe nem olyan nagy szám, mint a Karib-tenger kalózainak nyálkásan csámcsogó főszörnyei. A képek ráadásul kissé sterilek, idealizáltak, talán itt érződik legjobban, hogy amerikaiak készítették őket. A születést ábrázoló háromdimenziós modellen például a pirosas színű gyermek egy zöldes színű női medencecsonton bújik át, sehol egy pucér bőrfelület, vérfolt vagy magzatmáz; a szülőszobában készített, művészien elmosódott fotókat pedig fekete-fehérben közlik.

Mindezek tökéletesen alkalmassá teszik a könyvet arra, hogy társalgási apropóként működjön: csak hagyjuk a dohányzóasztalon, és várjuk meg, míg vendégeink kezükbe veszik. Bátrabb friss terhesek magát az örömteli tényt is bejelenthetik ilyen ráutaló módon, bár lehet, hogy a boldog újsütetű apuka embriófotók nézegetése helyett egy gyors felesre vágyna hirtelen.

Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig
Képek: Alexander Tsiaras, Szöveg: Barry Werth
Imix-Hungary Kft., 2006. Budapest
8980 forint
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek